15. schôdza

11.6.2024 - 28.6.2024
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

20.6.2024 o 20:40 hod.

Mgr. art.

Zora Jaurová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 19:27

Michal Šipoš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Chcem pozdraviť všetkých kolegov, ktorí vydržali tuná ešte 19.28 h byť v tomto pléne a neužívajú si voľno, neužívajú si čas so svojimi rodinami, ale poctivo tu sedia a snažia sa argumentovať. Bohužiaľ, je to, sú to len argumenty zo strany opozície, tak ako sme vždy zvyknutí. Pretože vždy, keď išlo o zákony, kde koalícia nemá argumenty, tak vždy nám skracujú rozpravu, vždy nám obmedzujú čas, vždy jednoducho chcú, aby to mali čo najskôr z krku, pretože argumenty nie sú. Tie argumenty, ktoré sa snažia nám predstaviť, alebo oficiálne ich musia niekde povedať, niekde napísať, tak tie argumenty nesedia, pretože aj ich vlastní kolegovia ich usvedčujú z klamstva. Proste niektorí nevydržia, myslia si, že sú páni vesmíru, že môžu búrať semafory a nič sa im nestane a oni to jednoducho povedia natvrdo ako pán predsedajúci. Proste oni chcú štátnu televíziu, to všetci vieme, oni sa tu nechcú hrať na nejakú verejnoprávnu, kde by zazneli názory z jednej, z druhej strany, že by bola nejaká férová súťaž, že by sme bojovali o argumenty, kto má lepšiu, kto má lepší argument, kto, kto jednoducho ten svet vidí inak. Oni chcú, aby sa proste v tejto televízii v RTVS, po novom STVR, rozprávala už len ich pravda. Toto každý súdny, príčetný človek vie a vidí.
Ja chcem ešte využiť tento čas, ktorý mi dovolili vládni poslanci na to, aby som sa vyjadril, aj keď mnohí moji kolegovia sa už nemôžu vyjadriť, lebo nevyšiel na nich čas, tak skúsim týchto osem minút využiť a prihovoriť sa občanom Slovenskej republiky, pretože vládnym poslancom, bohužiaľ, už nemá zmysel sa prihovárať.
Ja som si myslel, že niektorí vládni poslanci, ktorí sú možno prvýkrát v parlamente, alebo možno sú to poslanci, ktorých som si myslel, že majú ešte nejaké možno svedomie, alebo majú nejakú vnútornú silu sa postaviť tomu zlu, ktoré tu pretláčajú tých deväť mesiacov, ale pochopil som, že pri zákone, kedy sa skracovala premlčacia doba pri znásilnení, kedy sme ich vyslovene prosili, aby to nerobili, aby nehlasovali o takto brutálnom zásahu, tak jednoducho vtedy sa odhalili tie charaktery a ukázalo sa, že oni nemajú tú silu, aby sa postavili tomu zlu.
Proste už len čakajú, kedy to dnes zbehne a budú môcť zahlasovať za to, aby SNS-ka, aby Andrej Danko, aby pán Huliak, Kotlár a všetci predstavitelia SNS-ky mali konečne svoju televíziu. Lebo oni si myslia, že keď budú mať svoju televíziu, že oni sa udržia pri moci. To je, celé to je len o tom.
Vystrašení po eurovoľbách vedia, že keď nebudú mať hlasnú trúbu, tak proste ich vystrieda REPUBLIKA v ďalších voľbách. Proste príde Mazurek, Uhrík a ich rozsekajú, rozbijú ich na sociálnych sieťach, lebo vedia rýchlejšie rozprávať blbosti, vedia viacej si vymyslieť hoaxov a dezinformácií a tá stará garda s pánom Michelkom, pri všetkej úcte, HZDS, tam jednoducho už, už nestíhajú týmto novodobým mudrlantom, ktorí ich prečíslili v eurovoľbách.
Čiže dnes sa, páni a dámy, bavíme o tom, že či posledný pokus SNS-ky ovládnutím Slovenskej televízie a rozhlasu sa, jednoducho či sa im podarí zachrániť na politickej scéne. Samozrejme, že odkedy sú pri moci, nemajú absolútne žiadnu hanbu, nemajú absolútne žiadnu chuť pomáhať ľuďom robiť veci, o ktorých sme sa tu bavili, ktoré sľubovali na bilbordoch krížom-krážom znižovanie cien energií, znižovanie cien potravín, výstavby nových centier, nemocníc, proste pomoci toho, čo sľubovali, jednoducho sa nedočkáme. Dočkávame sa toho, že nám skracujú rozpravy, že rozbíjajú elitných vyšetrovateľov, aby už nevyšetrovali ich zločiny, rozbíjajú a ničia špeciálnu prokuratúru, aby elitní prokurátori už nerobili svoju robotu. Jednoducho dosadzujú si svojich ľudí do súdnej rady.
No a čerešnička na torte je štátna verejnoprávna televízia, ktorá už bude chrliť len ich pravdu a ich názory, ktoré, o ktorých všetci dobre vieme. Veď za tých deväť mesiacov sa už nazbieralo veľa odborníkov, či pán Huliak, expert na CO2, pán Kotlár, expert na pandémie, pán Danko, samozrejme, tie semafory, pani Šimkovičová, odborníčka na konferencie v Dubaji, pán Machala, expert na plochú Zem, pán Michelko, ako som spomínal, expert na konšpirácie a vredy, kde jednoducho po atentáte na premiéra on nemá problém hovoriť o tom, že opoziční politici sú vredy, že ich treba zničiť, to je ten mier, to je ten pokoj, o ktorom tu hovoria. No a môžme sa baviť o expertovi Blahovi, expert na vrahov, na zločincov. Viac tu máme kolegyňu Vaľovú, ktorá je expertka na veštenie, a takto by sme mohli pokračovať.
Asi Slovensko potrebuje zažiť viac takýchto expertov, asi potrebujú ľudia na Slovensku sa zobudiť, tak ako sa píše v našej hymne, pretože to, čo tu stvárajú, to, čo si oni jednoducho dovoľujú, je, je absolútne arogantné, je absolútne nesprávne. A ja chápem, že oni vidia v Maďarsku svoj vzor, vidia Viktora Orbána a myslia si, že keď to takto budú robiť, že im to bude fungovať. A áno, je to aj taký veľký test a je to veľká otázka na občanov Slovenskej republiky, či takýmito krokmi, takýmito výrokmi, takýmto správaním, takýmto obmedzovaním rozpravy, či oni vlastne prebijú a dokážu to, čo dokázal Viktor Orbán v Maďarsku.
Ja pevne verím, že ľudia na Slovensku sa zobudia, že po tom všetkom, čo tu nastvárali, po tom všetkom, čo ešte sa chystajú nastvárať títo odborníci a títo experti, že ľudia na Slovensku sa zobudia a nedovolia im po ďalších voľbách pokračovať v tomto rozvrate spravodlivosti, právneho štátu, kultúrnych inštitúcií a opäť tu nastane zmena, kde sa bude môcť Slovensko nadýchnuť, kde budú môcť prísť do diskusných relácií aj opoziční politici, nielen tí vybraní vládnymi predstaviteľmi, ale aj tí, ktorí boli riadne zvolení do parlamentu ako zástupcovia nášho hnutia SLOVENSKO, ktorí majú jednoducho zákaz chodiť do televízií, predpokladám, že do RTVS sa už asi počas tejto garnitúry nedostaneme.
Takže ja verím, že, že ľudia na Slovensku sa zobudia. Je to obrovský test, je to obrovská výzva.
Dámy a páni, vraciame sa do času mečiarizmu, kde sme videli relácie Ako ďalej, pán premiér, kde sme videli, ako sa úseky, diaľničné, otvárali s pani Claudiou Schifferovou, ktorá bola brutálnym spôsobom vyplatená, kde Gérard Depardieu chodil otvárať diaľničné úseky a my tú diaľnicu nemáme v podstate doteraz hotovú, ale vtedy to veľmi dobre fungovalo. Vtedy to veľmi dobre fungovalo, vtedy to jednoducho išlo ako po masle.
Takže toto je obdobie, ktoré nás čaká a na všetkých nás, na všetkých ľuďoch, ktorí nechcú, aby táto normalizácia tu nastala, aby sa, aby sa vrátil naspäť zdravý rozum, aby sa naspäť vrátili ľudia, ktorí nehovoria výmysly, ktorí si nemyslia, že majú všetku pravdu, pred nami je ešte veľa, veľa práce, aby sme ľudí na Slovensku prebudili.
Ja chcem povedať, že za naše hnutie SLOVENSKO sa tohto aktu, kedy oni idú teraz zničiť RTVS, verejnoprávnu televíziu, že naši poslanci sa tohto hlasovania nezúčastnia a nebudeme pri tom, ako vykostia RTVS, ako ju zničia, ako ju rozvrátia a ako tam dosadia svojho človeka, ktorý bude už len ďalej dosadzovať svojich ľudí a budú hlásnou trúbou bojovať o to, aby SNS-ka sa udržala v ďalších voľbách v parlamente a vo vláde.
Verím, že im to nevyjde a musíme urobiť pre to všetko.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

20.6.2024 o 19:27 hod.

Mgr.

Michal Šipoš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 19:38

Viera Kalmárová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Vážená pani ministerka, vážené kolegyne a kolegovia poslanci, ten príbeh RTVS alebo STVR, to vyzerá ako nejaká detská hra, kde si písmená pomenili svoje poradie, ale tá hra je veľmi zaujímavým príbehom, lebo má veľmi predvídateľný koniec a už od začiatku mal predvídateľný koniec, ešte keď fungoval v éteri ten hviezdny nápad, že to bude STAR. Tá dejová línia tohto príbehu sa v čase menila. K tomu mali úvod. Určite si pamätáte, že v posledných rokoch boli verejnoprávne médiá pod neustálym tlakom niektorých politikov a niektorej časti verejnosti, ktorá inklinuje k istému typu politiky. Kritika smerovala k tomu, že vysielanie nie je objektívne a nie je vyvážené, hoci výskumné dáta svedčili o opaku. Inak aj včera bol zverejnený prieskum verejnej mienky, kde najdôveryhodnejšími médiami bola TA3 a RTVS, mali zhruba, nie zhruba, ale úplne rovnakú dôveryhodnosť.
Ozvali sa aj hlasy, a to teraz využívam, že predsedá schôdzi pán Danko, ozvali sa hlasy a najmä ten jeho pekný barytón, ktorý volal po štátnej televízii a nie verejnoprávnej.
Čo to znamená? To znamená, že niekto má záujem zasahovať do obsahu vysielania, určovať programovú štruktúru, určovať témy, vyberať témy a dokonca vyberať aj moderátorov. Osobitne v tomto kontexte mi je veľmi ľúto pani Jančkárovej, lebo ja ju považujem za nekonfliktnú profesionálku. Tým nechcem povedať, že RTVS nemá žiadne muchy. Samozrejme, že ich má. Aj RTVS sa stalo, že zverejnila neoverenú informáciu, ktorá, samozrejme, teda nebola aj pravdivá. Ale bol to absolútne bezvýznamný počet, bezvýznamný. Nejde o pravidlo, ktoré by viedlo k záveru, že RTVS nie je dôveryhodné médium. Napokon v tomto prípade sa zodpovedá rade.
Ja si myslím, že dôveryhodnosť RTVS narúša práve postoj niektorej časti alebo istej časti politického spektra, ale aj alternatívnych médií, ktoré niekto tak milo nazýva občianskymi. To narúša renomé verejnoprávnej inštitúcie. Príbeh tejto hry s písmenkami sa teda začal dávno pred voľbami a tým spôsobom, ktorý som práve opísala. A pokračovanie sa dá nájsť v programovom vyhlásení vlády. Uvádza sa tam toto: Vláda sa chystá presadiť právny a ekonomický rámec rozdelenia Rozhlasu a televízie Slovenska na dve nezávislé verejnoprávne mediálne inštitúcie, Slovenskú televíziu a Slovenský rozhlas. Prípadne možno chcela zvážiť aj nejaké iné riešenia. No a čo sa stalo v ďalšej fáze? V ďalšej fáze príbehu pri schvaľovaní rozpočtu na rok 2024 sa to kritizované podfinancovanie riešilo krátením rozpočtu RTVS. To je taký zvláštny spôsob liečby, ako keby sa klin klinom vybíjal, ale nezafungovalo to.
Ako aj iné mnohé časti programového vyhlásenia vlády, aj táto jedna časť odhalila podstatu zámeru, akú RTVS si vláda želá. A čo sa teda z toho PVV nestalo a čo sa z toho PVV uskutočnilo? Tak najprv teda, čo sa nestalo. Predkladateľ pristúpil k ponechaniu spojenej inštitúcie, nerozdelil ju, hoci teda chcel. Bližšie odôvodnenie a vysvetlenie, prečo tak urobil, nepoznáme. Tvrdenia sú rozporné, zmätočné a postrádajú základnú logiku.
Skúsim vysvetliť, že prečo. Navrhovateľ teda ponechá jeden subjekt, o ktorom pôvodne tvrdil, že je neekonomický. Zároveň z návrhu chýbajúceho rozpracovania dôvodovej časti nie je jednoznačné, ako ponechanie spojeného subjektu prispeje k finančnej stabilite subjektu a zároveň ešte aj k posilneniu verejnoprávnosti. To sa teda z toho návrhu zistiť nedá. No ale čo sa stalo? Stalo sa to, ako už tu spomínali moji predrečníci, že 95 % toho pôvodného zákona ostalo a nejakých 5 % sa menilo. Ale podstatných je práve tých 5 %, ktoré sa menia, a to si dovolím tvrdiť takmer s istotou, že bude znamenať obmedzenie, a to hovorím ako optimista alebo zánik, a to hovorím ako realista, verejnoprávneho charakteru nášho supermédia. Aký cieľ v skutočnosti teda sledujú navrhovatelia zákona o STVR? Aby sme to zistili, musíme si ozrejmiť význam a úlohy verejnoprávnych médií a postoj tejto vládnej koalície k týmto funkciám. Verejnoprávne médiá sú považované za štvrtý pilier demokracie a ich úlohou je aj vysielať slobodné a nezávislé programy. Ale je sloboda a nezávislosť presne to, čo si teraz táto koalícia želá? Úlohou týchto médií je vytvárať priestor pre slobodnú verejnú diskusiu. Je to to, čo si táto koalícia želá? Ich úlohou je prinášať nestranné a nezávislé informácie a spravodajstvo, ale predsa i liberálne režimy nenávidia nezávislosť a nestrannosť. A to preto, že sú pre ne priamym ohrozením. Ich úlohou je vytvárať pluralitnú a rozmanitú programovú ponuku, ale rozmanitosť je niečím cudzím, nielen v kultúre. To sme počuli, veď kultúra má byť jedna, má byť slovenská, má byť neviem aká. Tak rozmanitosť nie je tá vlastnosť, tá kvalita, ktorá by bola nejakou prioritou. Úlohou je prispievať k porozumeniu v spoločnosti a rozmanitosti filozofických pozícií náboženského vyznania. Ale veď táto spoločnosť funguje na princípe rozdeľovania spoločnosti, na hľadaní ideového nepriateľa.
Takže zo súboru týchto prirodzených úloh verejnoprávnych inštitúcií je absolútne zrejmé, že vôbec nezapadajú do predstáv súčasnej koalície o tom, ako by mala či už RTVS, alebo STVR fungovať. O tých 5 % komplexu zmien, ktoré prináša nový zákon, by sa dalo hovoriť veľa, ale ja si vyberiem len jeden segment, a to je rada. Človek nemusí mať veľmi veľa analytických schopností, aby prišiel k záveru, a už to tu odznelo mnohokrát, že rada bude politickým orgánom. Prečo ale, jednej veci nerozumiem, prečo je potrebné klamať verejnosť, že ste do modelu rady premietli skúsenosti z fungovania verejnoprávnych inštitúcií v zahraničí, predovšetkým v Európe. Viete, ja po tých skúsenostiach, ktoré mám, vždy spozorniem, keď tu niekto hovorí pri predkladaní zákona, že sa inšpiroval niečím v zahraničí. Tak tomu bolo v prípade noviel trestných kódexov a dokázali sme, že tam tá inšpirácia Nemeckom, Rakúskom a neviem kým všetkým, nebola. Tak to bolo aj v prípade novely zákona o slobodnom prístupe k informáciám, kde sa odkazovalo na príklady z Českej republiky a bolo to len na polovicu. A tak je tomu aj v tomto prípade. V doložke vplyvov sa referuje k prípadom Českej televízie a BBC ako k modelom, ktoré tou inšpiráciou boli. Je však zjavné, že pripomienkovaný návrh tieto modely vôbec nesleduje. A teraz ja to vysvetlím na konkrétnych dôkazoch. V prípadoch BBC má na verejnoprávnosť dohliadať rada, board od the BBC, ktorý je samosprávnym orgánom, v ktorom len 5 zo 14 členov je nominovaných exekutívou, pričom aj samotný proces nominácie týchto piatich členov je apolitický, nakoľko vyžaduje otvorenú a férovú súťaž, ktorú zabezpečuje nadstranícky komisár pre verejné funkcie, ďalej nezávislý selekčný panel a kladie rozsiahle požiadavky na nezávislosť a odbornosť členov. Zvyšných členov si volí samotná rada na základe návrhov nominačnej komisie. Je zjavné, že tento návrh neobsahuje nič z týchto bŕzd a protiváh, ktoré majú zabezpečovať nezávislosť BBC. V českom modeli verejnoprávnosť kontroluje Rada České televize, ktorá je síce kreovaná politicky, avšak možnosť politickej kontroly je výrazne limitovaná možnosťou predkladania kandidátov. Podľa § 4 ods. 2 zákona 483/1991 o České televizi môžu kandidátov do rady navrhovať len právnické osoby, od vzniku ktorých uplynulo v dobe podávania návrhu aspoň 10 rokov a ktoré predstavujú kultúrne, regionálne, sociálne, odborové, náboženské, vzdelávacie, vedecké, ekologické a národnostné záujmy. V slovenskom návrhu nie je prítomný tento prísny časový faktor. V § 5 zákona o Českej televízii sú následne prísne vymedzené nielen formálne, ale aj materiálne požiadavky na nezávislosť kandidátov do rady. Takže ja neviem, kde predkladatelia vidia podobnosť Rady STVR s orgánmi, ktoré garantujú verejnoprávnosť BBC a v Českej televízii. Je to nielen bohapusté klamstvo, ale aj podcenenie ľudskej danosti pochybovať o všetkom, o čom sa pochybovať dá a s tým sa spája aj potreba overovať pravdivosť predkladaných informácií, čo je v prípade informácií, ktoré vychádzajú z dielne ministerstva kultúry, absolútne nevyhnutné. Bez toho sa nezaobídeme.
Predložený zákon v prípade členov Rady STVR smeruje nielen k jej politizácii, a to nielen preto, ako rada vzniká, ale aj preto, kto môže byť po novom jej členom a ako môže pôsobiť. Najprv k tomu, kto môže byť členom Rady STVR podľa § 12 ods. 3 návrhu zákona. V tomto ustanovení sa nevylučuje funkcia člena rady s funkciou štátneho tajomníka alebo generálneho tajomníka služobného úradu, tak ako to bolo v pôvodnom znení zákona o RTVS. Neexistuje vysvetlenie, prečo by štátny tajomník alebo generálny tajomník služobného úradu a podobné osoby, mali vykonávať funkciu člena rady, keďže často ide o politické nominácie. Totižto pre porovnanie, súčasná právna úprava, tá, ktorá platí v tomto momente, člen rady nesmie vykonávať funkciu v politickej strane alebo politickom hnutí, nesmie byť v pracovnoprávnom vzťahu s politickou stranou alebo politickým hnutím, vystupovať v ich mene, tu sa zastavím. Toto isté sa prenieslo do predloženej novely, ale už sa nepreniesol koniec tohto ustanovenia, kde je napísané, že nesmie pôsobiť v ich prospech. Čiže nestraníci, nestraníci, ktorí teda nie sú členmi politickej strany alebo hnutia, nie sú s ňou v pracovnoprávnom pomere, nevystupujú v ich mene, avšak môžu pôsobiť v ich prospech. A to sa práve týka nestraníkov, ktorí sú generálnymi tajomníkmi alebo tajomníkmi služobného úradu, alebo štátnymi tajomníkmi. To je naozaj problém. Táto navrhovaná zmena je v rozpore s článkom 4 ods. 2 písmeno a) Európskeho aktu o slobode médií, keďže základnou požiadavkou predmetného nariadenia je oddelenie verejnoprávneho vysielateľa, a to nielen z pohľadu obsahu, teda v tej editorskej oblasti, ale aj z pohľadu fungovania vysielateľa, teda z pohľadu zloženia jej orgánom. A práve teraz som citáciou tej zmeny dokázala, že je možné, že človek, ktorý bude pôsobiť v prospech politickej strany, pokojne tým členom rady môže byť.
Aby bolo úplne jasné, k čomu smerujeme. Pripomeniem osobnú skúsenosť z pobytu v kúpeľnom meste v Maďarsku. V penzióne, kde som bola ubytovaná, boli iba ruské a maďarské televízne kanály. Ide o krajiny, kde sa médiá zmenili na nástroj vlády. V maďarských televíznych kanáloch sa dali vygenerovať témy Šoroš, LGBTI, migrácia, kritika opozície, kritika Európskej únie a naopak a... (Reakcia z pléna.) Potom môžete povedať faktickú otázku. Ale čo tam chýbalo? Boli ignorované témy zdravotníctva, kvality vzdelávania, sociálnych služieb, korupcie, právneho štátu, lebo tieto témy sú pre Fidesz a premiéra Orbána veľmi nepríjemné. Ja sa obávam, že nejaká taká budúcnosť nás môže čakať. Vtedy som si myslela, že sme krajinou, v ktorej to takto ďaleko nemôže zájsť. Naivne som Slovensko považovala za oveľa viac ukotvené v Európskej únii ako Maďarsko po toľkých rokoch vlády Fideszu. Pravda je, že tento zákon nás naozaj ťahá zo strednej Európy viac na Balkán.
Dnes je nesporné, že väčšina možno tento večer tento zákon aj schváli. Ale je rovnako isté, že tento zákon je v rozpore s hodnotami Európskej únie.
Dnes, viac ako kedykoľvek predtým sú aktuálne slová Timothy Snydera, ktorý povedal, že inštitúcie nám pomáhajú zachovávať si mravnosť, ale aj ony potrebujú našu pomoc. Inštitúcie sa samy neubránia a ak ich nebránite od začiatku, padnú jedna po druhej. A ja hovorím, že to zažívame v podstate každý deň. Inštitúcie, nezávislé inštitúcie padajú jedna po druhej. O tom hovoril aj, aj predseda nášho klubu.
A toto ja považujem za skutočný nástroj napätia, ktorý v spoločnosti panuje. To nespôsobili novinári, ani neziskovky, ani opozícia. To je práve tento typ politiky, ktorý ruinuje to, v čo by občania mali veriť, teda ruinuje nezávislé inštitúcie. A RTVS je jednou z nich.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

20.6.2024 o 19:38 hod.

PaedDr.

Viera Kalmárová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:57

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Pani poslankyňa Kalmárová, pán Danko sa svojho sna o štátnej televízii nikdy nevzdal. Dnes schválený zákon a to, čo bude nasledovať, zmení verejnoprávne médium, čo ako nedokonalé, ale verejnoprávne, na štátne médium. Bodka.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.6.2024 o 19:57 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 20:09

Michal Sabo
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážená pani ministerka, drahé kolegyne, drahí kolegovia, dnes som mal pripravený oveľa, oveľa dlhší príhovor, ale vzhľadom na to, že veľa z toho, čo som chcel v tomto momente povedať, áno, pani Vaľová, preneste sa cez to. Všetko, čo som chcel povedať, už moji kolegovia a moje kolegyne povedali, tak by som na záver do pestrej mozaiky toho všetkého, čo RTVS dovedna povedali o tejto inštitúcii politici vládnej koalície. Chcel by som pridať jeden citát, ktorý mal vysvetliť, prečo RTVS a konkrétne jej vedenie potrebujú zmenu, pričom tento konkrétny citát sa oprel teda o argument nedostatočnej objektívnosti RTVS, ktorá je, citujem: "V permanentnom boji s vládou, čím má byť teda porušené právo občanov na objektívne informácie." V preklade teda do ľudskej reči, RTVS bude politicky ovládnutá a znamená to teda zmenu na provládne PR kanály. Tento konkrétny ústavný činiteľ povedal, ďalej ešte citujem: "Toto je aj reakcia na žiadosti voličov koalície, ktorí nás žiadajú, aby sme s RTVS už konečne niečo urobili." Vyhlásil teda predseda vlády Slovenskej republiky. Pričom zdôraznil, že návrh prejde riadnym legislatívnym procesom. A sme tu. Sme svedkami toho, čo rozhodne riadny, ešte raz? (Reakcia z pléna.) Prešiel? Obmedzená rozprava je riadny legislatívny proces? Každopádne je to jedna z mnohých neprávd, ktoré tu lietajú éterom a časť politického spektra sa tvári, že všetko je v poriadku. Chcem povedať, že politici nie sú jukebox. Prácou politikov nie je hrať na želanie a už vôbec nie na želanie iba a jedine svojich voličov a voličiek a žiadnych iných. Prácou politikov a političiek je prinášať na dátach a analýzach založené verejné politiky v prospech všetkých občanov a všetkých občianok. Skladali sme tu na to sľub, ak si všetci spomínate. Je mi úprimne ľúto a v mnohých momentoch aj ťažko fyzicky, že s tým, vážení politici a vážené političky koalície, musíte žiť. Ale áno, sú tu aj iní ľudia v tejto krajine, ktorí tu žijú povedľa vašich voličov a vašich voličiek. A títo konkrétni ľudia, povedzme, že sú to napríklad naši voliči a naše voličky, si neželajú, aby ste tu na základe fiktívnych a vykonštruovaných dôvodov devastovali jednu inštitúciu za druhou iba preto, že máte tesnú parlamentnú väčšinu a čochvíľa uvidíme, ako veľmi tesná tá parlamentná väčšina je. A tiež si neželajú, aby ste devastovali inštitúcie iba a len preto, že vám ich vedenie nejde poruke alebo z akýchkoľvek iných nezmyselných dôvodov. Vašou úlohou je inštitúcie zveľaďovať, ale na to asi nemáte mentálne rozhranie, alebo neviem.
A každopádne zopakujem ešte raz ten citát, lebo je veľmi dôležitý: "Voliči koalície nás žiadajú, aby sme s RTVS konečne niečo urobili." Voliči koalície vás žiadajú, ako? Koľko konkrétne ich je? Píšu vám v statusoch na facebooku a podľa toho sa rozhodujeme a robíme verejné politiky? Hlasujú v ankete na telegrame? Píšu vám korešponďáky alebo čo? Ako vás žiadajú konkrétne, ako to máme chápať, že vaši voliči vás žiadajú, aby ste konečne niečo s RTVS urobili. Čo to znamená? Ja si hovorím niekedy, keď počúvam takéto vyjadrenia, že to hádam nemôže byt ani len pravda. Že toto je tu akceptované. Že nám chcete nahovoriť, že RTVS v aktuálnej kondícii, o ktorej sa pokojne môžeme rozprávať, aj o financovaní, o ktorom sme sa tu dnes ikskrát rozprávali ako o najväčšom probléme tejto inštitúcie, nám chcete nahovoriť, že RTVS v aktuálnej kondícii je ten najväčší problém, ktorý trápi vaše voličstvo.
Že to, že nič iné vašich voličov a vaše voličky netrápi. RTVS, FPU, ÚŠP, že to sú tie najväčšie problémy, ktoré vašim voličom a vašim voličkám stoja v ceste za kvalitným životom v tejto republike. To naozaj nám chcete nahovoriť? Naozaj nás chcete presvedčiť, že vašich voličov a vaše voličky nič iné netrápi?
Prosím vás, neurážajte nás, neurážajte ani svojich voličov, neurážajte svoje voličky. Demontážou verejných inštitúcií z politických dôvodov kvalitu života ľudí na Slovensku určite nezvýšite a nepresvedčíte ma o opaku.
Neskáčem vám do reči, pani Vaľová?
Som na gigaliardu % presvedčený o tom, že ľudí na Slovensku ďaleko viac trápia úplne iné veci. A rovnako som presvedčený o tom, že ľudia vám naozaj píšu, ale kvôli iným dôvodom, lebo aj mne ľudia píšu a verím, že nielen mne. Píšu mi rodičia detí, ktorých vaša politika vyháňa z tejto krajiny. Vyháňa študovať do zahraničia a osobnostne rásť v takej kvalite, ktorú im táto krajina dnes, žiaľ, ponúknuť nevie. Takíto rodičia mi píšu. Píšu mi rodičia, ktorých deti vaša politika vyháňa z tejto krajiny, lebo ich otvorene neznášate. Stigmatizujete, ostrakizujete, terorizujete vo verejnom priestore svojou nenávisťou k inakosti alebo k inému názoru. Nazývajme to hocijako. Píšu mi tiež rodičia z jednorodičovských domácností, ktorí žijú doslova a do písmena z rúk do úst a v tejto krajine dlhodobo prepadávajú cez sito verejných politík, lebo tento štát nemá jednorodičovské domácnosti na radare, dlhodobo. Píšu mi rodičia detí, ktoré sú na spektre. Alebo rodičia detí, ktoré čakajú na psychiatrickú pomoc. Títo rodičia sú bezradní, pretože pomoc, detská psychiatria na Slovensku je aktuálne takmer nedostupná. Sú to ani nie päť desiatok, päť desiatok odborníkov, ktorí poskytujú detskú psychiatrickú starostlivosť. A nehovoriac o tom trende, katastrofálnom trende, ktorý v posledných rokoch sledujeme, že tu máme pandémiu duševných ťažkostí najmä v skupine detí a mládeže a túto koalíciu ako keby to vôbec nesúrilo. Túto koalíciu nesúri ani stav verejného zdravotníctva, slovenského verejného zdravia. Nesúri ani smrtiaci stav ovzdušia, nesúri environmentálny hluk, o ktorom som tu nedávno pred prázdnym plénom, to je veľká hanba, rozprával. Nesúri tu nič, čo skutočne hmatateľne tu a teraz ohrozuje zdravie ľudí, aj vašich voličov, aj vašich voličiek. Píšu mi tiež rodičia, ktorí sú vydesení intelektuálnou a emocionálnou vyprázdnenosťou vašich personálnych nominácií a toho, ako neudržateľne spravujete túto krajinu. Píšu mi rodičia, ktorí sú vystrašení vašou pasiou v ničení životného prostredia a neochranou prírody, a zároveň tým, ako sú proklimatické politiky absolútne na periférii záujmu, ak vôbec sú vo vašom záujme.
Čo znamená, že robíte všetko pre to, aby dnešné deti a ďalšie generácie, ktoré prídu po nás, zdedili zdevastovanú, spálenú a spustošenú krajinu, ktorá nebude ani bezpečná, nebude ani zdravá, nebude ani úspešná a už vôbec nebude odolná voči čoraz akútnejším extrémom počasia, ktoré so sebou prináša klimatická zmena. Ak vôbec registrujete, že sa nejaká deje, lebo máte iný názor.
Vláda sa svojou nečinnosťou doslova a do písmena vysmieva do tváre ľuďom, ktorí prišli o majetok v povodňových udalostiach a to len preto, že štát desaťročia, a prijali ste o tom na vláde správu, desaťročia zanedbáva prevenciu a navyšovanie ochrany a odolnosti. Vláda sa vysmieva do tváre ľuďom, ktorí prišli o svojich blízkych v minuloročných alebo predminuloročných historických teplotách. Hádajte, čo nás čaká toto leto? A vy, vy budete v novej STVR diskutovať o tom, či nejaká klimatická zmena existuje, alebo či tu bola nejaká pandémia, alebo o učive zo siedmeho ročníka geografie základnej školy.
Neurážajte nás, naozaj neurážajte nás, neurážajte občanov a neurážajte občianky Slovenskej republiky!
A vy, ktorí to ešte zvládate sledovať, drahé občianky a drahí občania Slovenskej republiky, prepáčte, ospravedlňujem sa vám v mene mojich kolegov a kolegýň, že tohto musíte byť svedkami. Bohužiaľ, čakajte, ste v poradí, lebo táto koalícia na vás nemá čas. Nerušte, tu sme pri deštrukcii, pri deštrukcii ďalšej inštitúcie. Áno, nie dokonalej, ale fungujúcej. Ja som presvedčený o tom, že toto všetko ľudia na Slovensku vnímajú, že vidia, o čo skutočne tejto koalícii ide. Rozumej, že tejto koalícii nezáleží na ľuďoch, ak ich nepotrebujú práve vo volebných miestnostiach. Že tejto koalícii záleží iba na nej samej a na "našich" ľuďoch a na vlastných záujmoch, na mocenských hrách a na zvyšovaní si miezd, viď dnešný pozmeňovák pána poslanca Jarjabka.
Dámy a páni, na záver si dovolím pár slovami pre istotu, možno viete, možno nie, je to úplne v poriadku, ak neviete, v médiách som pracoval 25 rokov, väčšinou v rádiách, dostalo sa mi príležitostí v televíziách, aj v tej verejnoprávnej. Písal som viacero publikácií, viedol som dva magazíny a vždy som si zo všetkého, zo všetkého najviac vážil autorskú slobodu a so zdesením sledujem, v akej kondícii a aké červené koberce rolujú niektoré editoriály niektorých médií, žiaľ, aj súkromných a nehovoriac o tom, čo sa stane dnes večer.
Chcem poďakovať všetkým novinárom a novinárkam, ktorí to nevzdávajú, bojujú, ctia si kódex etického novinárstva a chcem povedať na záver, že sme s vami a tento boj o slobodu médií nikdy nevzdáme.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

20.6.2024 o 20:09 hod.

Mgr.

Michal Sabo

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 20:09

Branislav Vančo
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, pani ministerka, kolegyne, kolegovia, nadviažem na diskusiu pána Dostála a pani Kalmárovej a posuniem to ďalej. Toto nebude štátne médium STVR, ale skôr stranícke, prinajlepšom vládne.
A to je niečo, čo je absolútne neprijateľné a je to motivované tým, že táto vládna koalícia, zvlášť SNS chce ovládnuť verejnoprávnu televíziu a urobiť si z nej televíziu, kde bude na čele človek, ktorý bude bábkou ich alebo ich politických nominantov, ktorý bude závislý na ich vôli alebo nevôli.
To, čo sa deje v RTVS práve teraz, plne podporujem aktivity zamestnancov a zamestnankyne RTVS. Tak isto plne podporujem všetkých novinárov a novinárky, ktoré pracujú vo veľkých súkromných televíziách v spravodajstve.
Oni sami hovoria, tí čo tam pracujú, alebo pracovali, že podliehajú veľkým tlakom. Teda nepodliehajú, alebo snažia sa nepodliehať, ale tie tlaky tam sú. A ja im chcem odkázať, aby vydržali, pretože to, čo robia, je nesmierne dôležité a stojí to za to. Keďže mám veľmi málo času, musím veľmi skrátiť moje, moje vystúpenie, preto som začal s týmto, aj keď som to plánoval na koniec, ale pokiaľ ide o tie vecné pripomienky k tomu, tak poviem aspoň jednu.
Tento návrh je v rozpore s princípom generality práva, všeobecnej záväznosti právnych predpisov, ktorá hovorí o tom, že právne predpisy musia mať všeobecný charakter. Nález z Ústavného súdu hovorí, ak zákonodarca vie, že upravuje individuálne určený prípad, tak takáto úprava bez ohľadu na všeobecnú formuláciu nezodpovedá požiadavke generality právnej normy. To je práve to, čo sa tu deje. Predstavitelia tejto vládnej koalície, zvlášť SNS veľmi dobre vedia, čo robia. Podľa ich vyjadrení je zrejmé, že ich prioritným, hlavným a ultimátnym cieľom je zbaviť sa generálneho riaditeľa vedenia televízie, a preto rušia celú inštitúciu. A toto je v rozpore s princípom generality práva a je to v rozpore s Ústavou Slovenskej republiky.
To, že sa snažia vymeniť vedenie Slovenskej televízie, spraviť si z tejto televízie stranícku alebo vládnu televíziu, médium, je úplne zrejmé z výrokov jednak predsedu SNS pána Danka, poslanca, pána poslanca Michelka, ktorý hovorí o tom, koho už vyhodí teraz verejne. To nie je niečo, čo sme si my vymysleli, alebo že by to boli nejaké konšpirácie, naopak. Oni sa netaja svojimi plánmi, netaja sa svojimi motívmi ovládnuť túto televíziu, aby v tejto televízii už nikdy viac nezaznievali kritické komentáre alebo reportáže voči vláde, voči tomu, čo robia. A to je úplne v rozpore so zákonom, s ústavou aj s demokraciou.
Vyzývam preto všetkých poslancov a poslankyne, aby si ešte raz premysleli svoj hlas, tých koaličných, koaličné a nehlasovali za tento návrh. Pretože sa budú podieľať na deštrukcii demokracie na Slovensku.
Nerobte to prosím.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

20.6.2024 o 20:09 hod.

JUDr.

Branislav Vančo

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

20:19

Martina Šimkovičová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Vážené dámy, vážení páni ďakujem vám za schválenie zákona o STVR. Je len veľká škoda, že niektorí z vás sa nedokázali na zámery zákona pozerať objektívne bez vlastnej politickej a ideologickej optiky. Inak by ste videli, že za 14 rokov sa nepodarila finančná konsolidácia RTVS, deklarovaná v zákone 532/2010. Stratil sa základný atribút verejnoprávnosti a tým aj objektívnosti najmä spravodajských a publicistických relácií. Niektorí z vás bez objektívneho pohľadu velebili v diskusii súčasného generálneho riaditeľa pána Machaja, pritom je to práve on, ktorý prvýkrát v histórii doviedol hospodárenie RTVS do červených čísel so stratou vyše 2 milióny eur. Prepáčte, ale aj niektoré argumenty, ktoré tu zazneli proti tomuto zneniu zákona o STVR, sú podobné ako vysielanie súčasnej televízie a rozhlasu, teda jednostranné a neobjektívne. Verím, že väčšina zamestnancov a tvorcov nepodľahne mediálnemu tlaku a propagande, ktorá zavádza verejnosť, že prijatím nového zákona prichádza koniec demokracie na Slovensku. Že po jeho prijatí hádam v deň letného slnovratu slnko nevyjde, že pán Machaj je základným a jediným garantom a pilierom slobodnej tvorby a nezávislosti a na ňom stojí a padá slobodná tvorba. Sami uznáte, že je to nezmysel a tak to vníma aj väčšina slovenskej verejnosti.
Vláda Slovenskej republiky a Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky postupujú pri zabezpečení plurality a verejnoprávnosti ústavným spôsobom. Sľúbili sme si to vo volebnom programe aj v programovom vyhlásení vlády. Napriek tomu, že niektorí diskutujúci verbálne postup spochybňujú, znova zopakujem, postupujeme v súlade so všetkými parametrami a záväzkami, ktoré vyplývajú s členstva Slovenskej republiky v Európskej únii.
Pripomeňme si ešte raz, čo sa pred Vianocami dialo po voľbách u našich severných susedov. V decembri 2023 nový poľský parlament prijal uznesenie o takzvanom obnovení právneho poriadku nestrannosti a integrity verejnoprávnych médií. Okamžite vymenili všetkých členov dozorných rád, vymenovali nových riaditeľov všetkých verejnoprávnych inštitúcií, prišla polícia a vyviedla niekoľko zamestnancov. Ja si nepamätám ani jeden nesúhlasný prejav slovenských ochrancov demokracie, ľudí, ktorí v súčasnosti vyvolávajú hystériu okolo nového zákona o STVR. Samozrejme, toto nie je a ani nebude naša cesta. Ubezpečujem vás, že všetci tvorcovia, ktorí majú záujem pracovať vo verejnoprávnom priestore a dodržiavať princípy objektívnosti a plurality, budú naozaj slobodne a nezávisle fungovať. Som rada, že je ich dosť takých, ktorí si uvedomujú, že vo verejnoprávnej televízii a rozhlase je podstatné zabezpečiť obsahovú a informačnú pluralitu a objektívnosť.
Vážené panie poslankyne a poslanci, ďakujem vám v mene verejnosti za schválenie tohto zákona. Verím, že tento krok vytvorí prvý predpoklad pre pozitívny rozvoj týchto verejnoprávnych inštitúcií.
Skryt prepis

20.6.2024 o 20:19 hod.

Mgr. PaedDr.

Martina Šimkovičová

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 20:19

Tibor Gašpar
Skontrolovaný text
Ďakujem za slovo.
Chcem požiadať členov výboru pre obranu a bezpečnosť, že sa uskutoční teraz v tejto krátkej prestávke aj zasadnutie výboru, ktoré bolo plánované. Tak vás poprosím v miestnosti výborovej sa zísť čo najskôr.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

20.6.2024 o 20:19 hod.

gen. v. v. PaedDr.

Tibor Gašpar

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

20:19

Martin Dubéci
Skontrolovaný text
V mene poslaneckých klubov PS, SaS a KDH by som chcel požiadať o poradu poslaneckých klubov a navrhujem, aby prebehla počas tej prestávky s tým, že o výsledku porady budeme informovať po ukončení prestávky o 20.35 h.
Skryt prepis

20.6.2024 o 20:19 hod.

MSc

Martin Dubéci

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 20:25

Zora Jaurová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci.
Zákon o STVR, o ktorom ideme teraz hlasovať, nemal vo svojej súčasnej podobe nikdy vzniknúť. Jeho jediným cieľom je, bohužiaľ, úplne politicky ovládnuť fungovanie verejnoprávnych médií vládou a vymeniť súčasného riaditeľa a radu. Tento zákon je, samozrejme, v jednoznačnom protiklade s európskymi štandardami fungovania verejnoprávnych médií. Zároveň vo viacerých bodoch porušuje nariadenie Európskej únie o slobode médií, a to svojou celkovou filozofiou, ako aj jednotlivými ustanoveniami.
Ak vládna koalícia myslí vážne záväzok k novej politickej kultúre, myslím, že je každému jasné, že zákon, ktorý máme pred sebou, nie je ten správny zákon o verejnoprávnych médiách, na ktorom by sme sa vedeli dohodnúť. Nová STVR jednoducho nebude viac verejnoprávna. Ak chce vláda diskutovať o reforme verejnoprávnych médií, ktorá by prispela k zmierneniu polarizácie, k spoločenskej súdržnosti a k lepšiemu Slovensku, sme na takú debatu pripravení. Ak chce iba zlikvidovať a ovládnuť RTVS, tohto hlasovania sa klub Progresívneho Slovenska nebude zúčastňovať.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

20.6.2024 o 20:25 hod.

Mgr. art.

Zora Jaurová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

20:40

Zora Jaurová
Skontrolovaný text
vymazať rámček
Skryt prepis

20.6.2024 o 20:40 hod.

Mgr. art.

Zora Jaurová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video