Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2015 o 17:06 hod.

Ing.

Július Brocka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.10.2015 17:06 - 17:08 hod.

Július Brocka Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán kolega Hlina, zaujali ste ma svojím vystúpením. Ja som si všimol, že vy patríte medzi jedného z najúspešnejších opozičných poslancov. Napríklad tento týždeň som bol milo prekvapený, ako Najvyšší súd vám dal za pravdu a vydal rozhodnutie, že nebankovky poskytovali doteraz úžernícke pôžičky a že nesmú tak robiť. Výsledok vašej dlhodobej snahy aj tu na pôde Národnej rady.
Teraz vo svojom vystúpení ma zaujal ten konštruktívny prístup opozičného poslanca, že vy ste síce začali kritizovať tzv. národné projekty v réžii ministerstva školstva, ale zároveň ste prišli s návrhom toho bazénu pre deti z Bratislavy a prípadne pre deti z celého Slovenska v Mičurinových záhradách. Pán kolega, to je super, to je krásny symbol. Ja ako tiež sa mám za vlastenca, ja sa ku vám pridávam. Naozaj, bazén v Mičurinových záhradách pre deti z Bratislavy a z celého širokého okolia, z celého Slovenska.
Len teraz mám dilemu, ako bude to národný projekt? A nech je, nie? Môže to byť národný projekt, pán minister.
Čiže my teraz v tejto chvíli nielen akože kritizujeme alebo búrame, ale my robíme a tvoríme niečo nové, pekné. My vám teraz pri vašom odvolávaní navrhujeme, ako by ste skutočne mohli zaujať, a že vás v tom bude podporovať celá opozícia, aj Alojz Hlina a Július Brocka. Čo vy na to, pán minister?
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.10.2015 13:41 - 13:43 hod.

Július Brocka
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 7.10.2015 9:53 - 9:54 hod.

Július Brocka Zobrazit prepis

34.
Ďakujem pekne, vážená pani podpredsedníčka. Dámy a páni, dovoľte predložiť informáciu k tomuto návrhu zákona.
Návrh zákona spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku aj legislatívnych pravidiel tvorby zákonov.
Ako spravodajca odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
A zároveň v súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady č. 1754 navrhujem, aby návrh zákona prerokovali ústavnoprávny výbor a Výbor Národnej rady pre sociálne veci.
Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre sociálne veci a odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 9. novembra a gestorský výbor do 10. novembra 2015 od prerokovania návrhu zákona v Národnej rade v prvom čítaní.
Pani predsedajúca, ďakujem, skončil som, otvorte, prosím, všeobecnú rozpravu.

Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.10.2015 15:46 - 15:48 hod.

Július Brocka Zobrazit prepis
Áno ďakujem pekne.
Práve to, čo Jozef Mikloško povedal na záver, že tento návrh má svoje úžasné čaro aj v tom kontexte s tou krízou utečencov, ktorá dnes tak lomcuje Európskou úniou.
Dámy a páni, obyčajne naše legislatívne iniciatívy sú prevzaté z našich politických programov alebo teda z programov politických strán. Sú výrazom nášho nazerania na život, na spoločnosť, a preto sa tu mnoho razy nezhodneme. Ale toto je taká svetlá chvíľa, keď dokonca som rád, že ma predbehli kolegovia Chren a Miškov, Kollár, pretože ono to tu bolo už v júni vlastne prvýkrát predložené a ja z médií som sa to dozvedel, neviem, či v máji alebo predtým, a sám som chcel niečo podobné iniciovať. Ale teraz vidím, že keby to bola moja iniciatíva, tak by to možno skôr mohlo u niekoho možno v SMER-e vyvolať a priori odpor voči takému návrhu, a preto keď tu prichádzajú kolegovia, ktorí nie sú mojej krvnej skupiny, kádeháci, tak je to pre vec lepšie. 
A preto by som chcel osloviť pána poslanca Martvoňa, že predsa len by, to je pekné gesto, že nebude proti, ale ja si myslím, že teraz v tejto chvíli by sa žiadalo aj viac, že nielen aby sa nezaprezentoval, ale aby prípadne ešte oslovil svojich kolegov a že by sme posunuli ten návrh do druhého čítania. Veď ak to budeme chcieť odmietnuť, tak tá možnosť ešte stále bude, ale toto je takpovediac záver nášho legislatívneho obdobia a ja si myslím, že toto by bolo tiež výrazom plytvania našej energie, keby sme pochovali takýto ušľachtilý legislatívny zámer. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 6.10.2015 15:27 - 15:33 hod.

Július Brocka Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Vážený pán podpredseda, dámy a páni, toto je iniciatíva, ktorá – na rozdiel od iných možno – túto sálu nemusí rozdeľovať. A ja aj preto vystupujem a chcem poprosiť ostatných kolegov poslancov, aby tento návrh podporili. Dokonca rád by som vyzval najmä poslancov zo SMER-u, ak si myslia, že nepodporiť tento návrh znamená, respektíve podporiť tento návrh znamená podporiť predkladateľov, že oni by politicky z tohto návrhu profitovali, ja si myslím, že to môžu ľahko eliminovať. Ak by tento návrh prešiel do druhého čítania hlasmi poslancov SMER-u, tak najväčší profit z toho môžu mať poslanci SMER-u, že v tomto volebnom období prešiel taký zaujímavý, aj politicky zaujímavý návrh.
Ja som sa o tejto iniciatíve v Európe alebo vo svete dozvedel možno ako aj vy z dennej tlače. Ale to ešte teda neboli predkladatelia poslanci slovenskej Národnej rady. Bol to francúzsky poslanec, dúfam, že dobre prečítam jeho meno, lebo nemá francúzske meno, Arash Derambarsh, Arash Derambarsh, 35-ročný mladý poslanec francúzskeho parlamentu, ktorý má rodičov z Iránu, myslím. Áno, ešte jeho rodičia odišli z Iránu po revolúcii v roku 1979. A tento francúzsky poslanec bol znepokojený tým, ako my v bohatej Európe nakladáme s potravinami, ktoré nestačíme skonzumovať a že ako končia v košoch. A on si to všimol ako mladý starosta v jednej prímestskej parížskej štvrti, že v supermarkete, kde chodí nakupovať, že sú, proste každý večer z toho supermarketu množstvo potravín vyhadzuje ten majiteľ alebo tí zamestnanci do odpadových košov. A tak mu to prišlo ako veľké plytvanie a povedal im, že aby to nerobili, že on pozná veľa ľudí, ktorým by tie potraviny veľmi pomohli. A keď to neboli oni schopní robiť, tak on každý večer v nejaký čas chodieval aj so svojimi priateľmi a 40 kilogramov jedla každý večer, ktoré by inak skončilo v koši, roznosil s priateľmi po Paríži alebo v tej mestskej časti medzi ľudí. Boli to aj bezdomovci, ale neboli to len bezdomovci. Boli to aj chudobní dôchodcovia, boli to aj, spomína príklady mamičiek chudobných, ktoré sa starali samé o svoje nezaopatrené deti. No a keď s touto iniciatívou prišiel nakoniec ako legislatívnou, iniciatívnou legislatívou do parlamentu, tak vo francúzskom parlamente to poslanci schválili jednomyseľne. To znamená, všetci poslanci za tento návrh hlasovali. A argumenty boli niektorých proti, že nerieši to zásadne ten problém, pretože plytvanie potravinami v tých supermarketoch je len zlomok, že je to len nejakých 5 % z celkového množstva potravín, ktoré končia v košoch, že viac sa plytvá v domácnostiach.
Ale ja si myslím, že toto je dobrý krok, že niekde treba začať, lebo aj predkladateľ spomínal, aké je to množstvo potravín aj u nás. U nás to pripadá teda na obyvateľa 111 kilogramov na osobu? Myslím, že sme v Európe na ôsmom mieste v plytvaní potravinami. V Európe je to ešte viac. Tam dokonca na osobu pripadá za rok 200 kilogramov vyhodených potravín do koša. A za celú Úniu je to 100 miliónov ton jedla. Proste obrovské čísla a v kontexte s tou biedou, ktorá je v mnohých nie že častiach sveta, ale aj v mnohých častiach spoločnosti, tak predsa len je to veľmi zodpovedný prístup podľa mňa k riešeniu aj problému chudoby.
On ten poslanec Arash Derambarsh sa nezastavil potom, keď bol úspešný, vo Francúzsku, ale podarilo sa mu to presadiť, a síce cez kontakty či tie frakcie politické aj v Belgicku. Už to platí aj v Belgicku. Dokonca v Británii je podpisová akcia, aby teda občania takto pritlačili na svojich volených zástupcov, aby to isté urobili aj v Británii. A tento francúzsky poslanec dokonca sa rozhodol rozbehnúť petíciu v rámci Európy, aby to nemuselo byť takto pracne, že..., pracne. Presviedčať poslanci v každej krajine, že niekedy to je jednoduchšie, keď sa táto iniciatíva presadí na európskej úrovni. A on by si želal, stačí na to milión podpisov naprieč krajinami Európskej únie. A keď toľko podpisov vyzbiera, tak sa musí touto témou zaoberať Európska komisia.
No a keď by to Európska komisia dotiahla do úspešného konca, tak my by sme sa tým potom zaoberali ako iniciatívou ministra Jahnátka, ktorý teraz síce sa voči tomu vyjadril ako negatívne, ale potom, keby mu to z Bruselu odporučili, tak by sme sa úspešne mohli tým zaoberať. Ja aj teda, neradil som sa o tomto s kolegami z nášho klubu, ale budem ich presviedčať, aby sme tento veľmi dobrý návrh, aby sme ho podporili. A opakujem, ak poslanci SMER-u si myslia, že by tým podporovali alebo profit niekoho iného, ak všetci za to zahlasujú, tak oni budú mať najväčšiu zásluhu na presadení tohto návrhu.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.10.2015 9:42 - 9:45 hod.

Július Brocka Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Naše faktické poznámky sú reakciou na to, čo odznelo v tejto sále včera, a aj na to, čo odznelo dnes. A preto aj tá moja faktická bude o tom, že včera sa, pán minister, správali nefér vaši poslanci, keď navrhli pozmeňovací návrh, váš zámer, a navrhli to v poslednej minúte, a pritom pred dvomi dňami sme rokovali o návrhu predsedu parlamentu Pellegriniho a podpredsedov Laššákovej a Číža o zmene rokovacieho poriadku, kde títo vaši reprezentanti navrhujú, aby sme mali na podané pozmeňovacie návrhy v rozprave 48 hodín pred hlasovaním.
A prosím vás, ako by to nazval psychiater, toto správanie vašich poslancov. Je to schizofrénia? Obyčajný človek by povedal, to je asi rozkol v SMER-e, proste ľavá ruka nevie, čo robí pravá. To bolo včera, no ale vy, pán minister, dnes ste sa tiež zas správali nefér, nefér, keď pri tomto zámere sa vraciate do minulosti a hovoríte a vytrhávate z kontextu naše hlasovanie.
Ja sa neodťahujem od svojho hlasovania za DPH, pred 12 rokmi. Pán minister, vy asi nemáte páru o tom, čo robila vláda v tých rokoch po Mečiarovi, v akom stave zdedila túto krajinu, ktorá bola v izolácii a pred ekonomickým krachom, ale tá vláda vtedy nerozdávala ďalej ako populisti, ale ona robila nevyhnutné reformy, my sme ľuďom ordinovali slzy a pot. Áno, ale aj reformy a súčasťou tých reforiem napríklad daňovej a rovnej dane bol aj zákon o DPH. Ale pri rovnej dani niekto neplatil viac, Slovensko sa preto stalo atraktívnou krajinou, aj dnes je, ešte stále ako-tak atraktívnou, ale my sme dobehli zameškané. My sme v Európskej únii aj v iných štruktúrach.
Pán minister, to bolo nefér, vytrhnuté z kontextu a od vás som to nečakal.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 30.9.2015 18:53 - 18:54 hod.

Július Brocka Zobrazit prepis
Pán predseda, ale ak budeme takto pokračovať, tak porušujete rokovací poriadok. Porušujete rokovací poriadok. Rokovací poriadok je zákon, pán predseda. Čiže najčistejšie riešenie pre vás a pre nás prijateľné, aby ste prerušili rokovanie do rokovania grémia. A či to ... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Pellegrini, Peter, predseda NR SR
O vašom návrhu prerušiť rokovanie nemôžem dať hlasovať. Rokovací poriadok nehovorí, že musím prerušiť rokovanie počas poslaneckého grémia.

Brocka, Július, poslanec NR SR
Pán predseda, pardon, pán predseda, o tom sa nehlasuje. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Pellegrini, Peter, predseda NR SR
Ale hlasuje o prerušení rokovania. Rokovací poriadok nehovorí, že počas grémia ja musím prerušiť schôdzu. Nikto tam nehovorí o tom. Tak to si môžte pozrieť tie paragrafy. Čiže o prerušení rokovania, pán poslanec, nemôžem dať hlasovať.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 30.9.2015 18:44 - 18:45 hod.

Július Brocka
 

30.9.2015 10:40 - 10:41 hod.

Július Brocka Zobrazit prepis

50.
Ďakujem pekne. Dovoľujem si predložiť informáciu k tomuto návrhu zákona. Spĺňa všetky náležitosti podľa rokovacieho poriadku aj legislatívnych pravidiel tvorby zákonov a ako spravodajca odporúčam Národnej rade, aby po všeobecnej rozprave sa uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
Zároveň s rozhodnutím predsedu Národnej rady č. 1683 navrhujem, aby návrh zákona prerokovali: ústavnoprávny výbor, výbor pre financie a rozpočet a Výbor Národnej rady pre sociálne veci. Za gestorský navrhujem výbor pre sociálne veci a odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 9. novembra 2015 a gestorský do 10. novembra od prerokovania návrhu zákona v Národnej rade v prvom čítaní.
Pani predsedajúca, skončil som. Otvorte rozpravu.

Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.9.2015 10:26 - 10:28 hod.

Július Brocka Zobrazit prepis
Áno, pán poslanec Přidal povedal takú vec, že snáď to nebolo tým, že si myslia, že zdravotne postihnutí ľudia, že tí, ktorí sú ležiaci alebo vozičkári, že nechodia voliť a tak. No, to by bolo také skôr morbídne (vyslovené s pobavením). To nepripúšťam, že to bol dôvod. Ja si myslím, že jednoducho zabudli, že zabudli. Že v tom politickom marketingu, oni, keď si to aj pozriete, to sú návrhy veľmi jednoduché, ako jednovetové. To je návrh, ktorý je zároveň aj sloganom. Ako my sme v zákone, s ktorým tu prišiel minister Richter, mal jeden riadok, číslovka 65 sa nahradí číslovkou 70, no. Čiže od ministerstva takýto návrh, neni to teda veľká drina a je veľmi jednoduchý. Čiže ja si myslím, že oni sa sústredili práve na takéto jednoduchosti, aby to bolo zrozumiteľné, a jednoducho toto im ušlo.
Ja si, naopak, myslím, že tí ľudia zdravotne postihnutí sú mnoho razy a musia byť, mnoho razy oveľa aktívnejší. A mnohí z nich sa aj snažia okrem toho príjmu alebo tej dávky, čo dostávajú od štátu, si aj privyrobiť vlastným úsilím a naviac úsilím, a že chodia aj do práce. Veď preto, keď si zvýšia príjem, tak stratia nárok na tú dávku. A ja si myslím, že takí ľudia, takí pôjdu voliť. Želal by som si, aby, aby išli voliť nás z opozície (vyslovené s pobavením). Ak to nezmenia, ak to nezmenia, ak to nepodporia do druhého čítania, tak na to sa zamerám vo volebnej kampani aj ja.
Skryt prepis