Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.10.2015 o 18:30 hod.

Ing.

Július Brocka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Uvádzajúci uvádza bod 30.10.2015 19:36 - 19:38 hod.

Július Brocka Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Dámy a páni, aj z úcty k tomu dušičkovému víkendu, ktorý nás čaká, tak budem veľmi stručný.
Reakcia na viacerých poslancov, resp. aj na premiéra, ktorý v úvode hovoril, že táto schôdza je zbytočná, tak chcem povedať, že podľa môjho názoru táto schôdza splnila svoj účel. My totiž v tejto diskusii, keď sme opoziční poslanci verejnosti ukázali a opísali, ako tie praktiky SMER-u v zdravotníctve fungujú, že teraz občania aj zdravotníci, aj lekári budú oveľa citlivejší na tie tety Anky aj v okresoch, alebo panie Márie, tak sa volá manželka štátneho tajomníka na ministerstve zdravotníctva. A myslím si, že touto mimoriadnou schôdzou na odvolanie ministra Čisláka, aj keď ho SMER podrží, tak my vlastne znižujeme náklady SMER-u, ktorými spravuje túto krajinu.
Dámy a páni, nebudem opakovať to, čo už povedali moji kolegovia v rozprave. Chcem vám poďakovať za to, že ste vydržali do neskorých piatkových hodín a že ste pomohli predkladateľom ozrejmiť tie nekalé praktiky v slovenskom zdravotníctve. A som presvedčený, že aj keď ministra SMER podrží a neodvolá, že slovenskému zdravotníctvu sme týmto určite pomohli.
Ďakujem za vašu pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.10.2015 19:18 - 19:18 hod.

Július Brocka
Nebudem potrebovať ani dve minúty. Ja by som len povedal vetu, ktorá ma po vystúpení Alojza Hlinu napadla. Áno, kritériá na verejného funkcionára vo vysokej funkcii, aj v zdravotníctve, na to nestačí byť len odborníkom. To nestačí byť len, že je náš, to znamená zo SMER-u. Jednoducho to musí byť čestný a charakterný človek, ktorý vie, že kradnúť sa nemá.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.10.2015 18:30 - 18:32 hod.

Július Brocka Zobrazit prepis
No ja budem pokračovať trošku v inom tóne. Ja som sa pokúsil kresliť si toho pavúka. Paška a Forai, potom je tam teta Anka, potom vystupuje manžel pani Pažinkovej, ktorá má kontrolovať Foraiove zmluvy, je z Úradu dozoru nad zdravotnou starostlivosťou, manžel tejto šéfky tohoto kontrolného úradu podniká so synom tety Anky, teda spolu vo firme. Prosím vás, teda ak toto je naozaj košická mafia v zdravotníctve, mne sa zdá, že tu teraz diskutujeme o organizovanej zločineckej skupine. My sme do Trestného zákona zaviedli trestné činy: zosnovanie a organizovanie zločineckej skupiny, to je vážny trestný čin.
Dámy a páni, my sme zvolávali schôdzu, aby sme vyvodzovali politickú zodpovednosť voči ministrovi, ale toto je o trestnoprávnej zodpovednosti konkrétnych ľudí v zdravotníctve, ktorých nominoval SMER. Ja si myslím, že toto by mal počúvať a spozornieť aj generálny prokurátor a mal by konať z vlastnej iniciatívy. A ja dávam tento podnet teraz generálnemu prokurátorovi, aby konal voči tejto zločineckej skupine, ktorá rozkráda zdroje verejného zdravotníctva. Páni a dámy, veď mafia patrí za mreže.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.10.2015 14:20 - 14:21 hod.

Július Brocka
Veľmi stručne. Ďakujem za doplnenie môjho vystúpenia kolegovi Osuskému aj za podporu môjho vystúpenia. A k pánu poslancovi Martvoňovi niet na čo reagovať.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 30.10.2015 14:03 - 14:17 hod.

Július Brocka Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Dámy a páni, teraz som dostal esemesku, že keď som ja vystúpil s návrhom na odvolanie ministra Čisláka, že Robert Fico odišiel zo sály, a ja som bol v dobrej viere presvedčený, že on bol v sále počas môjho vystúpenia úvodného, lebo ja pri jeho vystúpení som tu celý čas sedel a pozorne som ho počúval a som si povedal, že budem aspoň stručne a v skratke glosovať jeho vystúpenie. Prešlo už viac ako dve hodiny, čo tu on nie je. Medzitým vystúpil aj pán minister a uvedomil som si, že on tak vlastne viac-menej dočítal to stanovisko vlády, z ktorého Robert Fico dosť uletel. Uletel k elektrárňam, uletel k daňovým úradom. Potom hovoril o tom, že aj jeho sa chystáme odvolávať. Proste má možno také sny.
Dámy a páni, takže dovoľte k stanovisku vlády, ktoré vláda schválila k návrhu poslancov na odvolanie ministra Čisláka. Hneď v prvom odstavci vláda píše, že "ide o vyslovene vykonštruovaný zámer a vláda to vníma ako účelový pokus v rámci predvolebného boja". Prosím vás, vykonštruovaný zámer, to jest to, čo sa stalo vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni, že tam už je iný generálny riaditeľ, to takisto je nejaká fikcia? Ako neprišlo k odvolaniu generálneho riaditeľa aj za to, že urobil hrubú chybu, to teraz citujem Roberta Fica na inom mieste, že zmluvy, dodatky s tetou Ankou, 77-ročnou tetou Ankou, ktorá je alebo bola, lebo už medzitým upratujú. Sedem firiem, prosím vás, sedem firiem tety Anky a zisky, profit cez Všeobecnú zdravotnú poisťovňu. Bola teta Anka bielym koňom alebo nebola?
Pán poslanec Baláž, bola bielym koňom teta Anka? Vy máte s tým problém? (Reakcia z pléna.)
Pán minister Richter, lebo nedávno som sa ho chcel spýtať, či teta Anka dostane aj vianočný príspevok. Lebo ja si myslím, že ona by mala byť podnikateľkou roka naozaj za biznis, aký robila pre niekoho vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni.
Takže toto má byť vykonštruovaný zámer opozície?! Veď vy nám dávate náboje. Veď nebyť tohto, vy si myslíte, že by sme sa touto témou zaoberali? Povedzte to vonku niekomu. Veď nakoniec, prečo ste toho Foraia, minister a najmä Robert Fico, odvolal? Že to je prúser ako mraky, že vám to škodí! Ale v správe vlády ide o vykonštruovaný zámer opozície.
Ďalej, že "bol to práve minister zdravotníctva," to citujem zo stanoviska, "ktorý dal celú situáciu prešetriť". To naozaj zasa, už som to povedal aj vo faktickej poznámke, že konal by pán minister Čislák, keby Robert Fico nekonal? Veď to, že vymenoval toho pána Vaďuru do funkcie generálneho riaditeľa, tak to je to, ako sa zametajú veci pod koberec. Pán Miroslav Vaďura je ten najmenej kompetentný človek, aby po tom megaškandále na Všeobecnej zdravotnej poisťovni pokračoval v spravovaní verejných financií. Ja len predpokladám, že biznis bude pokračovať tých, ktorých tam zastupovala aj teta Anka.
Ďalšia konštatácia: "A pokiaľ ide o zvýhodňovanie rodinných príslušníkov v štátnej poisťovni, nenašli sa žiadne podozrivé zistenia." No opäť, teda to je tá bomba. Tak sedem firiem tety Anky je ešte okej. Preto sa chcem opýtať, že kde vy máte hranice, vy v SMER-e, že koľko tých firiem tety Anky by bolo už rodinkárstvom, že by to bolo už neprimerané, aby, ja už aj rozumiem, čo napríklad ďalšia kauza pána Foraia, že si kúpil v River Parku v Bratislave byt, luxusný byt za 700-tisíc eur. A je to preňho asi taká samozrejmosť, že ho dokonca zabudol uviesť vo svojom majetkovom priznaní. No, určite z jeho príjmu vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni, keby tam robil nie jedno volebné obdobie, keby tam robil 5, 10 možno volebných období, tak si taký luxus nemôže dovoliť tento pán. Ale, áno, ja súhlasím s vami, že je to aj o morálne a o etike, ale to zrejme zasa v SMER-e sa už nenosí.
Preto ma prekvapuje, že Robert Fico prišiel prezentovať stanovisko vlády, pritom sú tam tvrdenia, ktoré sú v rozpore s tým, čo povedal sám Robert Fico. Robert Fico to nazval hrubou chybou, že sa to stalo, a preto to chcel rýchlo upratať, aby verejnosť Slovenska sa tým už nezaoberala, aby mohol ďalej zachraňovať Slovensko, ale v stanovisku vlády, čiže z toho mi vychádza, že to stanovisko, to nie je stanovisko vlády. Toto stanovisko formulovali na ministerstve zdravotníctva a páni ministri a členovia vo vláde ho v podstate veľmi rýchlo zobrali na vedomie. Podľa mňa to ani nečítali.
Ďalšia poznámka, týka sa vlastne vystúpenia pána ministra Čisláka, že "predaj pozemkov na Kramároch sa neuskutočnil, a teda nedošlo k žiadnej škode". No to je priam perla. To vy si naozaj myslíte, že keď zlodeja chytia v obchode a zoberú mu ten lup, takže on je slobodný, že on nie je zlodej?! To, že sa lumpáreň nedokonala, tak to pre vás znamená, že je všetko v poriadku?! Ako, prosím vás, ako nič to s vami nerobí, pán Baláž, naozaj? Tak vy nepatríte do zdravotníctva. (Reakcia z pléna.) Pán poslanec, ak toto s vami nič nerobí, že zlodej... (Reakcia z pléna.) Že keď zlodeja prichytia pri čine... (Reakcia z pléna.) Prosím vás, ak iného človeka v tejto krajine prichytia pri zlodejine, keď nedokonal ten čin, aj keď mu ten lup zobrali, tak ide do basy, je odsúdený. To len vy si tak vykladáte, že veď k žiadnej škode neprišlo, lebo ste to nestihli.
Áno, veď aj pána Foraia by určite neboli odvolali, keby ho nechytili. Proste nie je šikovný. U vás môžu kradnúť len šikovní.
Ďalšia poznámka, to je zo stanoviska vlády, stále sa držím stanoviska vlády. Ďalšou zámienkou, pre ktorú by Národná rada mala odvolať ministra Čisláka, je to, že "údajne nezaviedol v rezorte opatrenia na zamedzenie korupcie". No, a tu sú vymenované tie protikorupčné linky, resp. mailové schránky vo všetkých nemocniciach v správe ministerstva. No (zasmiatie sa rečníka), kde sa tie protikorupčné linky, a budem sa držať tety Anky, to je naozaj také zrozumiteľné, môžete to, pán minister, vyčísliť, koľko ste ušetrili cez tie vami zavedené opatrenia protikorupčných liniek, resp. mailových schránok, kedy dobehnú tetu Anku alebo... (Reakcia z pléna.) Tak nemusím sa baviť len o tete Anke, dobre.
Ďalej, vláda hovorí, že výrazne sa znížili, to už teda hovorí taký odpočet, že za vášho pôsobenia, čo ste všetko stihli, "výrazne sa znížili čakacie doby na operácie". Ja som zachytil, že môj kolega chce hovoriť, ako je to s čakacími dobami a ako sa výrazne znížili, čiže nebudem sa tým zdržovať.
Ďalej, že my, teda vy, SMER, ste zaviedli zníženie, resp. zvýšili ste limit, inými slovami, "znížili limit spoluúčasti dôchodcov, detí, invalidov a držiteľov preukazov ťažko zdravotne postihnutých". Veď áno, fajn, začal to Ivan Uhliarik. Ivan Uhliarik zaviedol túto spoluúčasť, a to, že vy teraz cez návrh poslanecký poslanca Rašiho teraz už v rámci tých balíčkov, ktoré slávnostne odfajkovávate, ste to posunuli, áno, veď koho to nepoteší, že bude platiť, doplácať na lieky kvartálne o 10 alebo o 30 eur menej.
Ďalej. No, o reexporte liekov, to som už hovoril, nebudem sa opakovať.
Ďalej, ďalší, tomu ste venovali jednu vetu v stanovisku vlády, "ďalší mechanizmus, ktorý výrazne pomôže sektoru zdravotníctva, je rozvoj projektu e-Health". Teraz by som sa obrátil na poslancov z opozície, som zachytil, že kolega Viliam Novotný už niečo hovoril, a predpokladám, že to ešte rozvinie, akú zásluhu má na rozšírení alebo rozvoji e-Healthu minister Čislák.
No a s poslednými štyrmi slovami poslednej vety musím súhlasiť, v ktorej sa konštatuje, že situácia v zdravotníctve, že "mimoriadne citlivo ju vníma aj slovenská verejnosť". Áno, je to tak, je to tak, v tom sa zhodneme s vami.
A preto, čo som už uviedol skôr a vyššie, si myslím, že minister Čislák by mal odísť. Toto stanovisko vlády ma vôbec nepresvedčilo o opaku, dokonca si myslím, že toto stanovisko k situácii, aká je v zdravotníctve, je na demisiu celej vlády.
No ale dovoľte aj niečo také konštruktívne, konštruktívne pozitívne z tejto rozpravy, myslel som, že to poviem na záver, ale zdá si mi, že sa to hodí povedať teraz.
Dámy a páni, je dobré, že je pluralita zdravotných poisťovní, to je dobré. SMER to nechce, SMER chcel jednu zdravotnú poisťovňu a ja si myslím, že SMER je najväčším dôkazom, že je lepšie, keď tých zdravotných poisťovní je viac. Lebo ak by bola len jedna a oni, SMER, by spravovali všetky zdroje, ktoré sú určené na zdravotnú starostlivosť, tak tie škody, ktoré oni páchajú, by boli oveľa, oveľa väčšie.
To znamená môj prvý záver, že som rád, že zámer SMER-u jedna zdravotná poisťovňa sa nenaplnil, je správny.
Teraz druhá taká politologická poznámka. SMER, osobitne Robert Fico roky bojoval proti zisku zdravotných poisťovní. Na prvý pohľad je to ušľachtilý zámer, aby všetky peniaze, ktoré sa vyberajú cez zdravotné odvody, alebo iné príjmy do poisťovní šli na zdravotnú starostlivosť. Ale ak by mali takto končiť ako u tety Anky, tak sa mi vidí, a záver robím druhý, že je lepšie, keď tie zdravotné poisťovne zisk majú a platia aspoň daň štátu, lebo vtedy z toho majú osoh všetci občania, aj tí chorí, aj možno tí zdraví a nie len tá vyvolená skupina tých, ktorí sa prisali na naše zdravotníctvo ako pijavice.
Dámy a páni, je ešte viacero vecí, na ktoré by som mal reagovať, ale predsa len nechám si to na ďalšie vystúpenia.
Ďakujem za vašu pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.10.2015 13:50 - 13:52 hod.

Július Brocka Zobrazit prepis
Vtipných je v SMER-e, ukazuje sa, viacej poslancov.
Pán poslanec Valocký sa čuduje, že prečo návrh predkladá poslanec Brocka. No, pán Valocký, ja sa rovnako čudujem, že vy máte tú guráž obhajovať ministra Čisláka, vy, riaditeľ nemocnice a poslanec za SMER, v nemocnici, v ktorej, ako si dobre pamätám, sa bielila zdravotnícka dokumentácia. Nie? No. A tá, čo bola za to zodpovedná, dnes radí na Úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Je to aj odvaha od pána poslanca Valockého, ale prosím.
Pán poslanec, ja predkladám ten návrh preto, lebo ja som v Kresťanskodemokratickom hnutí podpredseda, v portfóliu ktorého sú experti pre sociálne veci a zdravotníctvo. Ivan Uhliarik je expertom KDH pre zdravotníctvo. Nebojte sa, je. Ale ja to predkladám preto, aby vás neodvádzalo od merita veci to, čo bolo v minulosti. My sa teraz venujeme odvolávaniu ministra Čisláka. My neodvolávame ministra Uhliarika. My sa chceme venovať súčasnosti a prípadne budúcnosti.
Pán Valocký, hovoríte o prieskume a o závere prieskumu zdravotného výboru vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni. Prosím vás, veď zase každý vie, že máte aj tam väčšinu. Vy ste boli aj v Piešťanoch na poslaneckom prieskume po tom smutne známom cétečku a tiež váš výbor konštatoval, že bolo všetko v poriadku. A dnes je osem ľudí obvinených z tunelovania zdravotníctva, z páchania trestného činu.
Pán kolega Valocký, nestihnem toho viac vo faktickej, ale idem vystupovať z rečníckeho pultu, od rečníckeho pultu, tak dopoviem potom.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.10.2015 13:50 - 13:50 hod.

Július Brocka
Ale dve minúty poprosím.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.10.2015 13:08 - 13:10 hod.

Július Brocka Zobrazit prepis
Pán minister, čítať viete. Vy ste tu dočítali to stanovisko vlády k vášmu odvolávaniu, s ktorým sa pán premiér nechcel veľmi baviť, on mal veľa odbočiek, hovoril o rôznych veciach, takže vy ste to dočítali. A ja sa k tomu stanovisku vlády vyjadrím podrobnejšie z toho rečníckeho pultu, lebo faktická poznámka by mi na to nestačila.
Ale predsa len aspoň pár alebo jednu, dve poznámky. Mne sa páčilo, ako ste povedali na adresu opozičných poslancov, že mali by sme argumentovať a presvedčiť poslancov SMER-u, aby vás odvolali.
Pán minister, to mi pripadá aj také vtipné, vy ste taký snílko, lebo nevyzeráte. (Povedané s úsmevom.) To naozaj si myslíte, že jeden z tých 83 poslancov SMER-u by ako mal tú guráž a po vystúpení, jasnom vystúpení predsedu vlády, že by vás, keby som anjelským hlasom hovoril, tak si neviem jedného predstaviť z tejto družiny poslancov. Vy, pán minister, vy si viete takého človeka predstaviť? (Reakcia z pléna.) No naozaj vtipné.
Ale teraz vážne. Teraz vážne, pán minister... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Číž, Miroslav, podpredseda NR SR
Poprosím pána Přidala, nie písomné, ústne stanoviská.

Brocka, Július, poslanec NR SR
Vážne. Pán minister, my ani takú, priznám sa vám, takú ambíciu nemáme, že by sme boli tak naivní a že by sme verili, že vás odvoláme. To nie. Len táto forma, tento inštitút odvolávania je pre túto krajinu veľmi užitočný, lebo naozaj šetrí verejné zdroje. Vás odvolajú voliči vo voľbách, v najbližších voľbách. Oni majú väčšinu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.10.2015 12:20 - 12:22 hod.

Július Brocka Zobrazit prepis
Musím povedať, že po vystúpení pána premiéra som tak premýšľal, že čo by sa muselo stať, aby bol dôvod na odvolanie ministra. Prosím vás, veď to, čo on dnes rozprával o zdravotníctve, tak ja teraz neviem, ja si to len tak, to je nejaký môj dojem, že pre kauzy v zdravotníctve odstúpil predseda parlamentu, podpredsedníčka Zmajkovičová, ministerka Zvolenská? Mne sa to len tak zdá alebo to bola naozaj skutočnosť za vlády Roberta Fica? Akože čo sa musí stať, aby Národná rada odvolávala ministra?
Pani alebo teta Anka by mala mať nie 7, ale 17 firiem? Potom by to už bolo rodinkárstvo? Ako ten obrat, ktorý tam u nás s tým svojím synovcom urobila, by mal byť 104 mil. eur, a nie 14 mil.? Ako čo sú, kde sú tie hranice pre SMER, aby to bol dôvod, že minister nemá na to kompetencie, resp. kvalifikáciu, aby zostal ďalej ministrom?
Pán premiér tu opakovane hovorí o tom, že schôdza na odvolávanie ministra je nezmyselná, absurdná. Hovoril to aj pri Draxlerovi, ale on je nervózny. Ja si myslím, že naša schôdza, ona sa dá aj ekonomicky vyčísliť, o koľko menej ukradnú tí nominanti SMER-u alebo koľko peňazí ušetríme tým. Pri Draxlerovi, ak si pamätáte, tak pol milióna eur sa stratilo z účtu ministerstva. A deň pred schôdzou pri odvolávaní Draxlera sa záhadne peniaze našli. Tá startupová konferencia mala stáť 1,4 mil. Keď sme nasvietili reflektory na zlodejov, už bolo o 300-tisíc menej.
Prosím vás, aj z tejto schôdze uvidíte, to budeme vyčíslovať, aké úspory pre tento štát sú, že my odvolávame ministra.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 30.10.2015 11:16 - 11:32 hod.

Július Brocka Zobrazit prepis
Vážený pán predseda Národnej rady, vážení členovia vlády, vážené kolegyne, vážení kolegovia, dámy a páni, koncom leta vyšiel najavo podvodný škandál vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni. Jej generálny riaditeľ Marcel Forai bol poverený ministrom zodpovedne spravovať verejné financie, spravovať finančné zdroje poistencov a občanov tejto krajiny a účelne ich používať na zdravotnú starostlivosť vrátane platov lekárov a zdravotníkov. Je vážne podozrenie, že generálny riaditeľ Forai sa obohacoval prostredníctvom nastrčených firiem 77-ročnej tety Anky, pani Sučkovej. Už si nedali ani tú námahu, aby registrovali firmy na Belize, aby sme ťažko pátrali po tom konečnom užívateľovi. Už na to stačila teta Anka. A ak hovorím obohacoval, tak formou dodatkov k existujúcim zmluvám so spriaznenými firmami a zvyšoval ich obrat a zisk a evidentne sa dnes k tomu teta Anka nehlási.
Po prevalení tohto škandálu minister Viliam Čislák odvolal generálneho riaditeľa Foraia s tým, že ak sa preukáže, že nebol porušený zákon, že pána Foraia vymenuje do funkcie opäť.
To zdôvodnenie - jedna odbočka - a odvolanie generálneho riaditeľa Foraia bolo veľmi úsmevné, pretože všetci, ktorí to na Slovensku sledovali, tak vedeli, že nekonal minister Čislák, ale skôr konal predseda vlády Robert Fico. Predsa len má on väčší zmysel pre politickú realitu, aj to samotné odvolanie sa uskutočnilo vlastne tu v Národnej rade, keď bol predseda vlády pred eurovýborom so stanoviskom, ktoré chcel prezentovať na stretnutí premiérov v Bruseli. Tak minister Viliam Čislák s generálnym riaditeľom možno tu na chodbe Národnej rady formulovali tú jednu vetu, s ktorou potom vystúpili aj na tlačovej besede na pôde Národnej rady. Premiér veľmi rýchle pochopil, že to bola hrubá chyba. Nakoniec, veď on to aj verejne opakovane priznal. Hovoril o tom, keď sme minulý týždeň odvolávali ministra školstva Juraja Draxlera.
Dámy a páni, ja aj predkladatelia tohoto návrhu na odvolanie alebo na vyslovenie nedôvery ministrovi zdravotníctva považujeme za hrubé morálne a etické zlyhanie ministra Čisláka, že pripustil možnosť opätovného vymenovania pána Foraia do funkcie, v ktorej evidentne zlyhal. Tolerovanie rodinkárstva vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni na najvyššej úrovni a spojené s miliónmi eur z nášho zdravotného poistenia je dôvodom na odstúpenie, resp. aj na odvolanie ministra. Je hrubým zjednodušením, ak si minister Viliam Čislák myslí, že ak neporušil zákon, môže tam ďalej zostať. Verejný funkcionár nesmie konať ani v rozpore s dobrými mravmi. To je o etike, to je o morálke. Na verejného funkcionára sú vyššie kritériá. Veď ak by, nedajbože, porušil zákon, tak patrí do basy. Nie? Jednoducho rodinkárstvo papalášov v slušnej spoločnosti je neakceptovateľné. Je to diskvalifikácia nielen riaditeľa Foraia, je to diskvalifikácia i ministra Čisláka.
Je to veľmi málo, ak minister, čo urobil s Foraiom, aby zamedzil takémuto konaniu vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni. Mal to urobiť dávno a nie čakať na médiá a opozíciu. Minister Čislák kauzy vo svojom rezorte nerieši a skôr zametá pod koberec.
Správal sa tak aj pri piešťanskom cétečku. Podľa neho to bola pseudokauza. Hoci pre ňu odstúpili predseda parlamentu, podpredsedníčka parlamentu, ministerka zdravotníctva, dokonca už aj riaditeľka nemocnice a dnes je 8 ľudí obvinených zo spáchania trestného činu. Pán minister Čislák nič. Ja si myslím, že na takú vysokú manažérsku funkciu preukázal veľmi zlé analytické schopnosti a nemal by byť vo funkcii ministra.
Táto kauza vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni má svoj dramatický vývoj. Hoci nepoznáme ešte výsledky šetrenia kontroly Národnej kriminálnej agentúry ani Najvyššieho kontrolného úradu, tak vychádzajú na povrch ďalšie skutočnosti, že to, čo vieme zatiaľ o Foraiovi ako o generálnom riaditeľovi Všeobecnej zdravotnej poisťovne a jeho tete Anke, je len špica ľadovca. Ozývajú sa lekári a zdravotníci z celého Slovenska a hovoria, že tety Anky sú v každom okrese.
Jeden citát, ak dovolíte. Lekár z 31-ročnou praxou: "Podobné tety Anky, ako je tá medializovaná, máme v každom okrese. Stačí sa pozrieť na lukratívne zmluvy niektorých zdravotníckych zariadení s poisťovňou. Ich zazmluvnené objemy výkonov niekoľkonásobne prekračujú priemer v danej odbornosti. Dokonca existujú zariadenia, ktoré majú tzv. otvorené zmluvy. Tie im garantujú úhradu všetkých výkonov, ktoré poisťovne vykážu, uzná ich aj revízia. Kontroly sa im na hony vyhýbajú, lebo ich riadia alebo vlastnia s finančníkmi a politikmi spriaznené neraz len nastrčené osoby, ktoré zisky odvádzajú chlebodarcom. Zvláštnou kapitolou sú eurofondy. V zdravotníctve sú prideľované iba prevereným osobám, ktoré musia odovzdať príslušné desiatky svojim mecenášom. Nie, v slovenskom zdravotníctve sa nekradne," hovorí tento lekár, "iba sa kapitál sofistikovane premiestňuje na kontá zopár jednotlivcov."
Nečudo, že Všeobecná zdravotná poisťovňa svojho času, keď tam bola šéfkou pani Zvolenská, tak končila so stratou 100 mil. eur. A pýtam sa, keď to takto funguje v zdravotníctve, nemôže tam byť nikdy dosť peňazí.
A nielen rodinkárstvo je dôvodom, pre ktorý odvolávame ministra Čisláka. Marcel Forai pred svojím odvolaním podpísal nevýhodnú zmluvu o budúcej zmluve na prenájom nového sídla štátnej poisťovne s dodatkami, podľa ktorých Všeobecná zdravotná poisťovňa zaplatí za 10-ročný prenájom takmer 10 mil. eur. Bez vypísania verejnej súťaže. Navyše tá firma, úspešná, je majetkovo prepojená s ďalšou firmou, ktorá získava od štátu 10-ročnú koncesiu na dodávku nemocničnej stravy, na základe ktorej boli odvolaní riaditelia viacerých nemocníc. Sú aj tu. Trnava, Trenčín, Bystrica, Poprad. A odvolaní boli títo riaditelia poverení ďalšími manažérskymi funkciami.
Tak zametá minister Čislák kauzy pod koberec alebo nezametá?
K 1. októbru 2015 vymenoval minister zdravotníctva Viliam Čislák Miroslava Vaďuru za riaditeľa a predsedu predstavenstva Všeobecnej zdravotnej poisťovne po prevalení toho Všeobecnej zdravotnej poisťovne, po prevalení toho škandálu s tetou Ankou u Marcela Forai. Zmluvy, takmer 70 dodatkov, a suma 14 mil. eur. Miroslav Vaďura ako dovtedajší podpredseda Predstavenstva Všeobecnej zdravotnej poisťovne pôsobil ako riaditeľ sekcie ekonomiky. Ja si dovolím povedať, že tie zmluvy možno poznal lepšie ako jeho nadriadený pán Marcel Forai. Aj preto je zrejmé, že ministerstvo, ktoré je jediným akcionárom štátnej poisťovne, nemá záujem o skutočné objasnenie situácie ohľadne zmlúv.
Vymenovanie Miroslava Vaďuru za nového šéfa Všeobecnej zdravotnej poisťovne je dôkazom, že minister Čislák nechce riešiť skutočne netransparentné správanie štátom vlastnenej poisťovne a zametá kauzy pod koberec. A zľahčuje ich. S pánom Vaďurom sa spája kúpa CT prístroja za 1,4 mil. eur, pričom diskriminačné podmienky vylúčili všetky firmy okrem jednej.
Jeho potenciálne väzby na ľudí podnikajúcich v zdravotníctve vytvárajú podmienky pre pokračovanie korupčných škandálov. Tento pán bol v roku 2010 odvolaný z postu riaditeľa Univerzitnej nemocnice v Bratislave pre plánovaný nevýhodný predaj pozemkov nemocnice na bratislavských Kramároch vrátane pristávacej plochy pre vrtuľníky. Určite poznáte tú kauzu o heliporte.
Minister Čislák za svojho pôsobenia deklaroval, že presadí opatrenia na zníženie korupcie, zvýšenie transparentnosti a zastavenie tunelovania v zdravotníctve. Nepresadil, ani nepreukázal, že je schopný viesť rezort zdravotníctva a zabezpečiť jeho koncepčný rozvoj.
Ak hovorí o tom, že proti korupcii, a treba to pre objektívnosť povedať, zriadil protikorupčné linky v nemocniciach, tak aj laici hovoria o tom, že jedna teta Anka oberie zdravotníctvo o niekoľkonásobne viac peňazí, ako aj desiatka skorumpovaných lekárov. Alebo posledný problém - reexport liekov, ktoré sa pre zisk vyvážajú do zahraničia a k našim pacientom sa nedostanú. Kým pred rokom chýbali na našom trhu štyri dôležité lieky, dnes je to štyridsať a štát, minister stále nič. Kto to má riešiť?
Minister Čislák nie je schopný zabezpečiť dostatok príjmov pre svoj rezort. Aj nespokojnosť stavovských organizácií odzrkadľuje neriešenie situácie v zdravotníctve na základe poznania reality. Minister Čislák nedal odpoveď na to, ako zníži dlh štátnych nemocníc, tie dnes majú dlh vyše 500 mil. eur. A dlh stále stúpa.
Ak som spomínal stavovské organizácie v zdravotníctve, tak dovoľte názor jedného šéfa Lekárskeho odborového združenia pána Petra Visolajského, citujem tú vetu: "Najhorší minister zdravotníctva, akého sme kedy mali," hovorí na adresu Viliama Čisláka, "neviem o žiadnom probléme, ktorý by riešil."
Ak spomína problémy v žilinskej nemocnici, tak zasa sa musím vrátiť k pánu premiérovi, ten problém riešil pán premiér, keď sa vrátil zo zahraničia, možno si pozrel monitoring tlače a na druhý deň bol riaditeľ Volák odvolaný. Minister Čislák sa v tejto kauze angažoval ďaleko po tom, ako to urobil pán premiér.
Ale aj teraz nedávno, 16. októbra, ho sestry a lekári v Košiciach vypískali. Keď on tam pracoval v roku 2001 a bolo možné mať 150 nadčasových hodín, pre pána ministra to bol dôvod, aby on na traumatológii dal výpoveď zo služby. Dnes je to 400 hodín, 400 nadčasových hodín a pre pána ministra to nie je zasa nič.
Dámy a páni, je toho oveľa viac, ja som si to rozložil aj na ďalšie vystúpenia, ja budem, teda predpokladám, aby sa moji kolegovia neopakovali, tak niektoré veci budú hovoriť aj oni, ale všetky tieto skutočnosti, ktoré som spomenul, nasvedčujú, že minister zdravotníctva Viliam Čislák nedokáže zabezpečiť ani kontrolu nad riadením v organizáciách, ktorých je zriaďovateľom ministerstvo zdravotníctva, a nesie plnú politickú zodpovednosť za situáciu, ktorá dnes v zdravotníctve je.
Z hore uvedených dôvodov sme požiadali o zvolanie, 40 poslanci, mimoriadnej schôdze s návrhom na vyslovenie nedôvery ministrovi zdravotníctva Viliamovi Čislákovi.
Ďakujem za vašu pozornosť a za podporu tohto návrhu. (Potlesk.)
Skryt prepis