Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.12.2015 o 16:44 hod.

Ing.

Július Brocka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.12.2015 16:44 - 16:46 hod.

Július Brocka Zobrazit prepis
Sa mi zdalo najprv, že všetko podstatné už predkladatelia povedali, čo chceli povedať k tejto kauze kompy cez Dunaj, ale vďaka tebe, pán kolega Zajac, predsa len ďalšie argumenty o tom, ako tá súťaž bola zmanipulovaná, ako táto súťaž opäť je ďalšia kauza prepojená na schránkovú firmu a, čuduj sa svete, zasa je na svete garážová firma. Garážová firma to známa z emisného tendra, na tú myslím. A mi napadá, že páchateľ sa vracia na miesto činu, ten páchateľ, ktorý v minulosti kradol so SNS, tak teraz kradne so SMER-om.
No a, pán kolega Zajac, nedaj sa vyrušiť, že si vyvolal takú búrlivú reakciu vysokého počtu poslancov za SMER, to vôbec nenavodzuje dojem, že majú pravdu oni a nie ty. Ja som si všimol v tlači, že jeden denník robil anketu na túto tému, po zvážení argumentov alebo uverejnení argumentov predkladateľov a reakcií generálneho riaditeľa Vodohospodárskej výstavby, a vieš, ako tá anketa medzi čitateľmi dopadla? Komu v kauze kompa dôverujú viac? Generálnemu riaditeľovi Petrovi, teda Lazárovi, Ladislavovi Lazárovi 9 % a Igorovi Matovičovi 91 %. Ja si myslím, že to je pre ministra na odchod, alebo v takej športovej terminológii to je na uterák ministra Žigu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.12.2015 13:29 - 13:31 hod.

Július Brocka Zobrazit prepis
Ďakujem za vašu veľkorysosť. Pán minister, to vaše vystúpenie bolo viac politické aj demagogické, boli ste chvíľami aj vecný. Politické vystúpenie som očakával od ostatných členov vlády. Oni nemusia byť tak dobre informovaní o tomto škandálnom tendri alebo o tejto škandálnej kauze, ale - prosím.
Hovorili ste, dokonca ste sa pokúsili obhajovať tento nehorázny kšeft, že veď všetko bolo v súlade so zákonom. No, pán minister, ak to tá súťaž, v ktorej kompa za milión a zábezpeka pre toho, kto sa chcel zúčastniť súťaže, bola tiež milión eur a vy to považujete za, v súlade so zákonom alebo s dobrými mravmi a hovoríte dokonca o stavebných zákazkách, tak pri tuneli Višňové, kde boli náklady stavebné odhadované 900 mil., tak bola zábezpeka pre firmy, ktoré sa chceli zúčastniť, 300-tisíc eur; 900 mil. a 300-tisíc eur, to je 1 : 3 000. A v tomto škandalóznom tendri 1 : 1. No veď to je tak jasné a evidentné, že ste chceli vylúčiť zo súťaže všetkých ostatných, aby zostal len ten, čo si tú kompu pripravil. Týždeň po tendri už to aj spustil.
No a ďalšia poznámka, že nepríde štát ani o euro. No, veď my rozumieme. Keď by sa nám to podarilo zastaviť, tento škandalózny tender by neprišiel. Ale štát bude platiť a príde o tie milióny, o ktorých hovorili aj moji predrečníci.
A posledná vec. Ste záver urobili o Vianociach. Ja si myslím, že keby ste vy odstúpili, pán minister, že by to bol oveľa krajší darček pre občanov ako tento nehorázny kšeft s kompou cez Dunaj.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.12.2015 13:28 - 13:29 hod.

Július Brocka Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, nemali by sme na chvíľočku prerušiť, lebo ja by som bol rád, keby ma pán minister počul.

Číž, Miroslav, podpredseda NR SR
Pán poslanec, viete, o čo opierate, o ktorý paragraf rokovacieho poriadku? Rokovací poriadok nepredpisuje povinnosť odvolávaného ministra... (Prerušenie vystúpenia rečníkom.)

Brocka, Július, poslanec NR SR
Ja rozumiem, ale keďže chcem, keďže chcem reagovať na to, čo pán minister hovoril, zase je logické, že pán minister by mal počuť, čo mu chcem povedať. Moja faktická poznámka... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Číž, Miroslav, podpredseda NR SR
Ubezpečujem vás, že počas krátkej hygienickej prestávky bude počúvať. Takže kľudne môžete hovoriť, bude vás počuť.

Brocka, Július, poslanec NR SR
Čiže ak by ste dovolili, že by som mal faktickú poznámku, až sa vráti do sály.

Číž, Miroslav, podpredseda NR SR
Nie, bohužiaľ, nie. Nesúhlasím, pán poslanec. Musíte tú faktickú zrealizovať teraz alebo sa jej vzdať.

Brocka, Július, poslanec NR SR
Dobre, dobre, ale môžem poprosiť o dve minúty, teda keď... (Reakcie z pléna.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.12.2015 11:52 - 11:54 hod.

Július Brocka Zobrazit prepis
Pán minister Žiga, toto nebolo o vašej obhajobe, toto bola informácia premiéra o jednej novej investícii na Slovensku. Pán premiér, je pekné a dobré, ak vaším pričinením na Slovensku vznikajú nové pracovné miesta.
Ale vy, pán premiér, nesmiete dovoliť vašim ľuďom kradnúť. Táto schôdza je o tom, že ak vy tisíckrát viac zoberiete ľuďom, ako im dávate cez vaše sociálne balíčky, tak to je volebná kampaň na jednej strane pre SMER a na druhej strane je to veľká tragédia pre túto krajinu.
Pán premiér Fico, verím, že to počúvate teraz, premiér Vladimír Mečiar musí blednúť závisťou pri vašom vládnutí. Veď on, kde sa zabetónoval vo svojej Elektre za 50 mil. slovenských korún, to je dnes možno necelých 2 mil. eur, len pri kauze, pri kauze kompy, za ktorú teraz odvolávame vášho ministra, to je 15-krát viac, 15-krát viac pri jednom kšefte. Pri jednom kšefte vášho ministra. Alebo vašich nominantov.
Pán premiér, ľudia by vám mnohé prepáčili, veď sa to deje aj v iných krajinách a v iných vládach, keď v exekutíve verejní činitelia kradnú lopatou, ale vaši ľudia kradnú bagrom. Vaši ľudia kradnú bagrom a jednoducho toto vám voliči vo voľbách 5. marca, verím, že spočítajú. Naozaj už bolo dosť tých zlodejín. Ja viem, že sa vám to nedobre počúva, že by ste radi hovorili o iných témach, ako chránite Slovensko, ale najväčším ohrozením Slovenska dnes ste vy, pán premiér... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho 10.12.2015 14:37 - 14:38 hod.

Július Brocka Zobrazit prepis
Vážený pán minister, tí väzni, ktorí prišli vaším pričinením na Slovensko z Guantánama, vtedy sme o nich nevedeli všetko, ale vedeli sme o nich, že sú to nie obyčajní väzni, ale že sú to teroristi, dokonca jeden z nich bol ochrankárom Usámu bin Ládina podľa mojich informácií. A v tom čase, keď oni k nám prišli, tak z Ameriky prišli aj veľmi atraktívne fotografie s prezidentom Obamom vášho predsedu vlády. Ja som túto otázku o väzňoch z Guantánama položil aj predsedovi vlády. Jednu otázku na dnešnej hodine otázok. Zároveň 20 poslancov zo SMER-u položilo jednu a tú istú otázku, ale čaro nechceného, ani jeden poslanec zo SMER-u vylosovaný nebol. Moja otázka bola ako druhá, na ktorú premiér zjavne nechcel odpovedať, že za akú cenu a prečo prišli títo väzni na Slovensko.
A ja si myslím napriek tomu, že ste na Slovensko svojho času importovali väzňov z Guantánama, že najväčšou hrozbou dnes pre Slovensko nie sú ani teroristi, nie sú to ani utečenci, ale je to, pán minister, korupcia, ktorú vy dnes prezentujete na Slovensku. A keďže som nedostal odpoveď na otázku pána premiéra, na tú prvú, tak nemám doplňujúcu otázku na vás.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.12.2015 11:02 - 11:04 hod.

Július Brocka Zobrazit prepis
Chcem upozorniť na jednu zaujímavú zhodu okolností, že mohli sme aj sami určiť termín na rokovanie o tomto bode a neurobili sme to a dnes nerokujeme o takzvaných protiteroristických návrhoch SMER-u, ktoré obmedzujú ľudské práva a slobody. Ale je to možno čaro nechceného, že dnes, keď si celý svet pripomína ochranu ľudských práv, rokujeme o ochrane ľudského života.
Dámy a páni, ja budem tiež hlasovať za návrh, aby sme ho postúpili do druhého čítania, aj keď to vlastne robíme len teoreticky. A pripomeniem vám k tej diskusii, že v roku 1986 som spolu s manželkou a priateľmi z kresťanského disentu za tvrdého komunistického režimu inicioval prvú veľkú petíciu proti novelizácii existujúceho interupčného zákona. Vtedy komunistický režim, v osemdesiatom šiestom, chcel ešte viac liberalizovať už aj tak liberálny interupčný zákon. Vtedy diskusia v parlamente nebola žiadna. Žiadna. Predstavte si, že poslanci o tejto téme nemohli ani diskutovať. A dnes nielen diskutujeme, ale, tak ako aj povedal kolega Lipšic, aj zvyšujeme ochranu života, ako sa to len dá. Ako sa to len dá. Pre tvrdosť srdca možno tých, ktorí túto tému nepovažujú za dôležitú. A ja si myslím, že to je dobré.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 8.12.2015 17:11 - 17:11 hod.

Július Brocka
Ďakujem pekne. Pán predseda, ja mám procedurálny návrh, aby sme teraz prerušili rokovanie na ten čas, kým bude vo vestibule program hostí z Krakovian, pretože ja sa chcem zúčastniť aj toho programu a zároveň chcem byť aj na rozprave.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.12.2015 10:16 - 10:17 hod.

Július Brocka Zobrazit prepis
Pán poslanec Galko, áno, súhlasím s vami. Slovensko sa prijatím týchto návrhov nebezpečne približuje k policajnému štátu a vzďaľuje sa od vyspelej Európy. Aj keby v Európskej únii mali tvrdšie zákony, ako sú tieto, v Európskej únii neexistuje prax, žeby vláda jednej strany obmedzila opozíciu absolútne v kontrolných funkciách. A predstava, že by sme my posilňovali právomoci tajných služieb pred parlamentnými voľbami, to je neslýchaný nonsens. A ešte niekto očakáva, že by to mali hlasy opozície podporiť takéto návrhy?
Ak by v SMER-e mali aký-taký zmysel pre demokratické správanie, mali by do volieb, obrazne povedané, iba svietiť a kúriť, tak ako to kedysi povedal súčasný predseda vlády o bývalej vláde. A nie ťahať Slovensko k policajnému štátu.
A čo je čerešničkou na torte, predstava, že takéto zákony v parlamente, v slovenskom parlamente ideme schvaľovať v predvečer Svetového dňa ľudských práv, to je naozaj neslýchané.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.12.2015 9:27 - 9:29 hod.

Július Brocka Zobrazit prepis
Pán poslanec Lipšic. Pán poslanec Lipšic, poprosím vás, to, že tu nie je minister spravodlivosti, nemôže to znamenať aj to, že prípadne minister spravodlivosti už nechce mať s týmito návrhmi nič spoločné? Ja som si všimol, že minulý týždeň on nezaujal stanovisko ani v záverečnom slove po prvom čítaní a po tej rozprave, po tom, ako sa veci vyvíjajú, je to, myslím si, tiež možné.
No ale teraz vážne. Pán kolega, tieto balíčky alebo balíček, ako to oni nazývajú, nemá nič spoločné s bojom proti terorizmu. Týmito návrhmi SMER vedie Slovensko k policajnému štátu. Ak sme po dvadsiatich šiestich rokoch dnes tam, kde sme boli pred novembrom ´89 v otázke slobody, ochrany slobody a demokracie, je to zásluha jednofarebnej vlády SMER-u. A preto ani ja si neviem predstaviť, že v tejto chvíli bude niekto z opozície kolaborovať so SMER-om a že bude hlasovať za takéto návrhy zákonov, ktoré na Slovensku vedú k policajnému štátu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.12.2015 9:44 - 9:45 hod.

Július Brocka Zobrazit prepis
Pán kolega Petrák, vy ste vlastne politicky ešte neboli na svete, keď KDH v 90. rokoch znášalo najväčšiu ťarchu zápasu proti mečiarizmu. Ale môžete si to pamätať, aj keď ste neboli v parlamentne.
Pán kolega, väčšou hrozbou ako terorizmus pre Slovensko je korupcia. A s korupciou Fico a jeho vláda nič nerobí. Balíte peniaze do alobalu na horšie časy, pán kolega. Čiže toto nie sú návrhy o boji proti terorizmu, toto, vy chcete odpútať pozornosť od korupcie, toto je vaša volebná kampaň a ja na nej odmietam sa zúčastniť, pán kolega.
Skryt prepis