Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

3.12.2014 o 16:26 hod.

Ing.

Erika Jurinová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 12.12.2014 15:20 - 15:31 hod.

Erika Jurinová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán predseda, vážené kolegyne, kolegovia, no je mi ľúto, že už tretíkrát v priebehu pár týždňov znova otvárame príležitosť na odvolávanie, tentokrát ministra dopravy Jána Počiatka. Tento odvolávací maratón je symptómom, že so spravovaním nášho štátu naozaj niečo nie je v poriadku. Po chybách v rezorte sociálnych vecí, práce a rodiny, predražených prístrojoch na rezorte zdravotníctva sa dnes opäť zaoberáme pre štát mimoriadne nevýhodným biznisom týkajúcim sa overovateľa platieb v rámci elektronického výberu mýta. Táto kauza je len ďalším svedectvom toho, že namiesto ľudí, ktorí by dobre spravovali náš štát a dbali o to, aby naše peniaze boli čo najefektívnejšie použité, tu máme ľudí, ktorí buď z neschopnosti alebo z nečestnosti uzatvárajú obchody, kde my občania prichádzame o milióny eur.
Táto kauza spoločne s ďalšími veľkými kauzami, ktoré vyplávali na povrch počas posledných dní, poukazujú na to, že sa nejedná o ojedinelý jav, ale o systémovú chorobu správy vecí verejných.
V tomto prípade jej počiatok siaha do roku 2008, teda pár dní pred zverejnením konečného kurzu prevodu korún na euro, keď sa vtedajší minister financií a súčasný minister dopravy Ján Počiatek vybral na výlet do Monaka. Ako viete, zastavil sa aj na jachte finančnej skupiny a o pár dní na to zarobila táto skupina veľké peniaze na obchodoch s korunou, pri ktorých by jej poznanie konečného kurzu, jej poznanie konečného kurzu zabezpečilo istý zisk. Ján Počiatek vtedy argumentoval politickou neskúsenosťou. Ja tu vidím skôr prvý príznak choroby systému - integrita predstaviteľov verejnej správy.
Môžeme mať akokoľvek dobré zákony, kontrolné inštitúcie, fungujúcu políciu, ak však na čelo štátu a do dôležitých riadiacich funkcií posadíme ľudí, ktorí nevedia, čo integrita a česť znamenajú, donekonečna budeme riešiť také kauzy a jedného po druhom odvolávať ministrov a vrcholových predstaviteľov štátu.
Minister Počiatek dostal za svoj výlet od predsedu vlády žltú kartu. Predseda vlády vyslal varovný signál, no myslím si, že minister Počiatek mal už vtedy dostať červenú kartu. A nielen minister Počiatek. Červenú kartu spolu s ním mali dostať aj všetky firmy, ktoré vykazujú známky korupčného správania alebo príživníctva na štáte. Nášmu štátu, a teda nám všetkým by sme ušetrili milióny eur.
Ako som povedala, na Slovensku sú takéto pochybenia už systémovým a systematickým zlyhaním. Jednotlivé kauzy, ktoré občas vyplávajú na povrch, v posledných týždňoch sa naozaj rozmnožili, sú len špičkou ľadovca. Tou viditeľnou špičkou ľadovca a pri troche šikovnosti aj merateľnou špičkou ľadovca.
Nepotrebujeme mať veľa škôl, aby sme pochopili, aká nevýhodná je pre nás zmluva s firmou Paywell, ktorá si účtuje od štátu, teda od nás daňových poplatníkov, za spracovávanie platieb viac ako 6 %, keď za podobné služby si banky účtujú menej ako 2 %.
Nepotrebujeme mať ani doktorát, aby sme pochopili, aké nevýhodné je pre nás elektronické mýto ako celok, keď si firma SkyToll z objemu vybraných prostriedkov ponecháva 75 %, tak ako tomu bolo minulý rok, keď v Nemecku si dodávateľ podobného systému za túto službu účtuje od štátu len okolo 11 %.
A takto by sa mohlo pokračovať ďalej. No ako som povedala, tieto kauzy sú len viditeľným symptómom. To, čo nevidíme, je zlyhanie celého systému, keď sa strácajú ako v čiernej diere ďalšie a ďalšie zdroje a v súlade so zákonom, ako to tu bolo už viackrát povedané. Ale určite nie v súlade s verejným záujmom. A tieto ostávajú stále neodhalené.
Odvolávanie ministra Počiatka, ako aj odvolávanie ďalších ministrov však riešia aspoň jednotlivé pochybenia, na ktoré sme vďaka úsiliu mnohých čestných ľudí prišli, a podotýkam, že vďaka úsiliu čestných ľudí. Žiaľ, tieto pochybenia neodhalili ani kontrolné, ani dozorné orgány, ktoré si z našich daní platíme, a nie malými sumami, a ktoré tu majú v náplni a v popise práce.
Chcela by som však hovoriť aj o protiklade korupcie, a teda o nejakej integrite. Odhaľovanie korupcie je len dobiehaním niečoho a stále sme len o krok za. Je veľmi dobré, že hovoríme o firme Paywell. No podotýkam, že zmluva je podpísaná a biznis sa s vysokou pravdepodobnosť rozbehne.
Tiež je dobré, že dnes vieme posúdiť obrovskú nevýhodnosť elektronického mýta pre štát, no o tieto prostriedky prichádzame už 5 rokov a niekto z nich už 5 rokov aj profituje.
My potrebujeme na Slovensku vytvoriť konzistentnú etickú infraštruktúru, kde by sme vedeli vopred identifikovať slabé miesta v systéme a predchádzať im. Základom tejto etickej infraštruktúry je aj to, aké hodnoty politici a predstavitelia správy veci verejných vyznávajú a ako ich napĺňajú v praxi. Teraz nehovorím o politickej rétorike. Politická rétorika a realita sú dve rozdielne veci.
Príklad týkajúci sa stanovenia etických hodnôt v správe vecí verejných by sme si mohli zobrať napríklad z Fínska. Fínsko začalo pracovať pred viac ako desiatimi rokmi na zlepšení hodnôt a etiky vo verejnej správe. Ako základ fungovania štátu si stanovili nasledujúce hodnoty: efektivitu, kvalitu a silnú expertízu, princíp služby, transparentnosť, dôveru, otvorenosť, rovnosť, nezávislosť, nestrannosť a zodpovednosť. Za každou hodnotou bol aj balíček konkrétnych opatrení, ktoré Fínsko uviedlo do praxe.
Keď hovoríme o hodnotách a ich reálnom uplatňovaní v politike a v správe vecí verených, môžeme povedať, že pri tomto tendri pán minister zlyhal v každej z nich. V efektivite, kvalite, netransparentnosti, nestrannosti a v konečnom dôsledku aj zodpovednosti.
Je nemysliteľné, aby minister Počiatek tento výrazne predražený tender obhajoval a tvrdil, že všetko je v poriadku. Ako k tomu prídu občania, keď namiesto 2 % budú platiť viac ako 6? Čiže z nášho vrecka zaplatíme o 80 mil. eur viac, ako keby bola súťaž skutočne férová.
A ešte záverečné slovo k férovej súťaži, o ktorej je toto celé odvolávanie. Firma Fleetpay, ktorá v súčasnosti platby palivovými kartami overuje, si pýta viac ako 6 % z každej platby. K zákazke sa dostala bez akejkoľvek verejnej súťaže, iba na základe rozhodnutia spoločnosti SkyToll. Európska komisia nás donútila spraviť riadne verejné obstarávanie na výber dodávateľa. A ako tento výber dopadol? Podmienkou v rámci verejného obstarávania bolo, že sa môže zúčastniť len spoločnosť, ktorá za rok spracovala transakcie palivovými kartami v objeme minimálne aspoň 100 mil. eur. Túto podmienku u nás na Slovensku spĺňala vlastne len firma Fleetpay.
Na porovnanie: ani najväčší vydavateľ palivových kariet na Slovensku CCS Slovenská spoločnosť pre platobné karty túto podmienku nespĺňal. Jeho klienti kartami zaplatili za tovar len, v úvodzovkách len, okolo 35 mil. eur.
Národná diaľničná spoločnosť v gescii ministra Počiatka tak v podstate zabezpečila monopol firme Fleetpay v tomto verejnom obstarávaní. Bez referencií a spolupráce s Fleetpay sa do verejného obstarávania nemohol zapojiť nik iný. Zahraničné firmy asi nebudem spomínať, tie sa už poučili, ako u nás férová, v úvodzovkách férová, súťaž vyzerá.
Pokiaľ ide o pozadie, toto je notárska zápisnica (rečníčka zobrala do rúk materiál, ukazujúc ho plénu), z ktorej vyplýva, že pri založení Fleetpay zastupoval jedného z dvoch akcionárov pán Andrej Farkaš. Osoba s rovnakým menom je právnikom spoločnosti Eco Invest, kde je prezidentom Milan Fiľo, a osoba s rovnakým menom zastupovala akcionárov aj jednej zo spoločností, ktorá vlastnila firmu SkyToll, teda elektronické mýto. A sme zas tam, kde sme boli. Náš skutočný majetok si delí pár oligarchov.
Pán minister, vy ste boli poverený ľuďmi, aby ste bol dobrý hospodár a spravodlivo nastavoval zverené ministerstvo. Vy sa však naozaj správate ako predĺžená ruka oligarchov a vaše úmysly sú pochybné. Pán minister, už nie je čas vyhovárať sa na politickú neskúsenosť, a preto si myslím, že veľmi opodstatnene vás tu žiadame, odstúpte.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.12.2014 19:10 - 19:12 hod.

Erika Jurinová
Ďakujem pekne. Na vaše vystúpenie je jedna faktická poznámka. Uzatváram možnosť prihlásiť sa.
Nech sa páči, pán poslanec Martvoň.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 11.12.2014 18:39 - 18:41 hod.

Erika Jurinová
Pán poslanec, na vaše vystúpenie sú dve faktické poznámky. Uzatváram možnosť prihlásiť sa.
Nech sa páči, pani poslankyňa Vaľová.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 10.12.2014 11:21 - 11:21 hod.

Erika Jurinová
Ďakujem pekne. Rada by som pozvať všetky ctené kolegyne a ctených kolegov na dnešné stretnutie, ktoré má názov Spravodlivosť pre obete komunistického režimu, ktoré sa bude konať o 18.00 hodine v Poľskom inštitúte, teda na námestí SNP tu v Bratislave. Všetci ste tam srdečne vítaní. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 10.12.2014 11:08 - 11:09 hod.

Erika Jurinová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán predseda, chcem na základe dohody troch poslaneckých klubov navrhnúť doplnenie programu schôdze o bod, návrh uznesenia Národnej rady Slovenskej republiky k rozhodnutiu Ústavného súdu Slovenskej republiky vo veci porušenia základných práv a slobôd kandidáta na generálneho prokurátora Slovenskej republiky Jozefa Čentéša. Žiadam týmto snemovňu o zaradenie tohto bodu do programu. Myslím si, že je to veľmi dôležitý precedens, ktorý nastal v našej Slovenskej republike, a Národná rada Slovenskej republiky by mala zaujať stanovisko k tomuto. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.12.2014 10:05 - 10:07 hod.

Erika Jurinová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Ďakujem aj Štefanovi za jeho slová. Ono vždy keď sa do toho doplnia tie osobné príbehy, ako aj od Janky samej jej osobný príbeh alebo príbehy ľudí, ktorí nám sú nejakým spôsobom blízki, vždy tá debata je možno dôležitejšia pre tých, ktorí rozmýšľajú, či návrh podporiť alebo nepodporiť.
Ja by som opäť tak veľmi povzbudivo chcela povedať kolegom zo strany SMER, že keďže vieme, že máme deklarovanú podporu viacerých klubov, alebo bývalých klubov, alebo zoskupení poslancov, ktoré ale netvoria súčasť vládnej koalície, chcem povzbudiť poslancov strany SMER, aby, tak ako aj kolega Brocka hovoril predo mnou, veľmi tuho rozmýšľali, akým spôsobom môže Národná rada prispieť práve ku Dňu ľudských práve, ktorý je 10. decembra.
Je to naozaj paradox alebo čaro nechceného, keby práve poslanci strany SMER nepodporili náš procedurálny návrh, aby sa o takomto čase rokovalo, a život to nastavil tak, že práve dnes ráno takmer otvárame rokovací deň takýmto návrhom.
Ja ešte spomeniem to, čo Štefan povedal, čo je dôležité na tomto návrhu. Nie je to cesta pomsty, ale cesta odpustenia a, ja to doplním, spravodlivosti. Naozaj tento návrh sa snaží odstrániť nespravodlivosť, ktorá je tu ešte stále zavedená 25 rokov po ukončení obdobia komunizmu. Pomôžte to zmeniť. Bude to naozaj veľmi pekné zadosťučinenie ľuďom, ktorí obetovali životy, rodiny, všetko.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 10.12.2014 9:08 - 9:21 hod.

Erika Jurinová
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.12.2014 18:41 - 18:43 hod.

Erika Jurinová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za reakcie. Áno, aj som to v úvode povedala, že možno naozaj narýchlo a možno aj zbrklo, skúsim aspoň minimálne komunikovať s ministerstvom, aj keď predpokladám, že ich reakcia bude podobná ako vaša. Ale teda prijímam tú ponuku, ktorú ste dali, že pokiaľ sa budú robiť ďalšie zmeny a bude snaha aj o presadenie takéhoto návrhu, tak, samozrejme, bude k dispozícii alebo teda viete, o čo sa jedná, tak verím, že ho zaradíte do ďalšej novely.
Na druhej strane, áno, je to kompetencia obcí a samospráv, ale hovorila som aj o tom, že minister sa sám pochválil, aj kvitujem, že naozaj na oblasť sociálnych služieb je vyčlenená navyše alebo oproti tomuto roku je zvýšené finančné krytie o veľa miliónov. A práve preto si myslím, že to môže súvisieť práve s dofinancovaním a aj práve tá zavedená lehota by spôsobila možno lepší stav istoty. Naozaj ide o to, aby aj tí klienti, aj tí poskytovatelia tunak cítili aj právnu istotu. A bohužiaľ, odobratím tejto lehoty sa tá istota aj klientov, aj poskytovateľov stratila.
Je pravda tiež, že naozaj sa zbytočne u nás často rozpráva, v našej spoločnosti myslím, o verejných, neverejných poskytovateľoch a budem veľmi rada, ak sa prestanú poskytovatelia takýmto spôsobom deliť, lebo nie je naozaj dôležité kto, ale ako tú službu poskytuje. Že o to by nám malo ísť, aby sa každý dostal k tejto službe, aby bola dostatočne, v dostatočnej kvalite vykonávaná.
Ďakujem pekne ešte raz za poznámky.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 3.12.2014 16:26 - 16:37 hod.

Erika Jurinová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci za slovo. Vážený pán minister, vážené kolegyne, kolegovia, dovoľte mi ešte na záver podať jeden pozmeňujúci návrh.
V tom prvom svojom vystúpení som hovorila všeobecne k rozpočtu a dotkla som sa oblasti alebo rozpočtu ministerstva práce a sociálnych vecí, kde som upozornila, tak ako aj v poslednej faktickej poznámke, a teda v mojej faktickej poznámke, že mi veľmi prekáža, že rezort práce, sociálnych vecí naozaj akoby opomína rodinnú politiku.
Znova zopakujem, že je krátený rozpočet v oblasti rodinnej politiky o 29 mil., 29 mil. v tejto oblasti je mínus. A aj keď opäť pán minister zopakoval, že pre neho, že je to spôsobené práve zníženými počtami, ktoré predpokladajú, jednoducho povedané, demografickým vývojom a násobenie čísel nám je jasné, že keď sa nižší počet vynásobí nejakou sumou, tak to výsledné číslo bude nižšie ako minulý rok, keď sa násobilo vyššie číslo. Aj napriek tomu som presvedčená o tom, že terajšiemu vedeniu zrejme chýbajú spôsoby myslenia, ktoré by uvažovali o vytváraní prorodinných politík. Nemajú vytvorený systém podpory rodín, podpory mladých rodín.
Ak by sme sa pozreli na štatistiky, a myslím, že tiež to tu už bolo veľakrát, nie v tejto rozprave, ale inokedy hovorené, že najohrozenejšou skupinou v spoločnosti sú rodiny s malými deťmi alebo mnohopočetné rodiny, jednoducho nazvané mladé rodiny. A náš štát sa im odvďačuje za to tým, že im kráti rozpočet o 29 mil. euro.
Pán minister veľmi pozitívne rozprával o celej kapitole rozpočtu ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. Ako chápem, že situácia je veľmi napätá, rozpočet musí byť dodržaný, snažil sa použiť čo najviac zdrojov z eurofondov alebo z fondov Európskej únie, ako to sa všetko dá pochopiť. Ale opäť, ďalšia vec, ktorú nepochopím, ak by sme si nakreslili, alebo teda keď som si dala urobiť koláčový graf, ktorý hovorí o množstve financií, ktoré idú z čoho, tak v celkovom rozpočte sa nachádza, v celom rozpočte, teraz nehovorím len o ministerstve práce, sociálnych vecí, sa nachádza 23 % výdavkov, ktoré idú z fondov Európskej únie. Minulý rok to bolo rozpočtované, myslím, že na 24 alebo 26, teraz si to nepamätám, nemám tie grafy pri sebe, 24 alebo 26 % z fondov Európskej únie. Viete, koľko je k dnešnému dňu čerpanie z tejto položky, z tých 24 % alebo 26 %? Len 6 %. Z údajov, ktoré sa, ktoré boli dohľadateľné k týmto dňom, tak 6 %, to znamená, to znamená, že nejakých 18 % ešte stále zostáva nevyčerpaných. Takže ja držím pánovi ministrovi palce, aby sa mu podarilo tieto financie vyčerpať stopercentne, tak ako si to predstavuje, ako to má v pláne, ale obávam sa, že realita môže byť veľmi podobná týmto dňom. Rovnaké ubezpečenia som počúvala aj na výbore, keď sme prejednávali rozpočet ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny.
Opäť ešte sa, keby som hovorila o tej rodinnej politike, tak znova tu vidím tú asociáciu. Dávame vlaky zadarmo, na ktoré má ísť pravdepodobne 43 miliónov. Pôjde teda v konečnom dôsledku možno aj viac, hej, to sú takisto len odhady, ale už tu vidíme, že z pôvodných 13 miliónov, ktoré boli odhadované, sa to prehuplo viac ako trojnásobne, 43 miliónov. Ktovie, kde sa to zastaví. Vratky z plynu, tiež nevieme, čo to všetko bude znamenať, keďže to pôjde zo štátneho rozpočtu priamo. Tak nevidím dôvod, prečo by som nepodala pozmeňovací, pozmeňovák k štátnemu rozpočtu, kde si dovolím ešte okrem toho, ako pán minister nás uistil, že to bude dostačujúce, navýšiť zložku financovania sociálnych služieb. (Reakcia navrhovateľa.) No, ale bude to len presunom, presunom, nebojte sa (povedané so smiechom).
Opäť, od ministra sme počuli veľmi pozitívne hodnotenie, ktoré vyplývalo z navýšenia počtu miest, z navýšenia rozpočtu, ktoré je naozaj slušné oproti iným rokom. Aj napriek tomu, keďže na tento rok sa zvýšil počet miest o 5-tisíc, ďalší rok, keďže prechádzajú veľmi silné ročníky do oblasti sociálnych služieb alebo je predpoklad, že budú žiadať ďalšie množstvá ľudí, predpoklad je, že opäť bude nutné navýšiť tieto prostriedky, tak preventívne chcem pomôcť hlavne poskytovateľom sociálnych služieb, ktorí ešte k dnešnému dňu žijú vo veľkej neistote, že či vôbec to bude vyfinancované, či to bude, či to systém utiahne.
Tento týždeň sa konala konferencia poskytovateľov sociálnych služieb a okrem toho, že mali naozaj veľké existenčné problémy, lebo prejavili náznak veľkých existenčných problémov, ktoré súvisia možno aj so zánikom niektorých zariadení sociálnych služieb, alebo tí, ktorí poskytujú sociálnu službu, tiež hovorili o niektorých vylepšeniach v zákone, ktoré by vedeli napomôcť riešeniu problémov. Musím povedať, že stále pretrváva diskriminačný stav. Viem, že tento sa v zákone o štátnom rozpočte nedá riešiť, ale tá existencia takej skrytej diskriminácie neverejných poskytovateľov u nás stále pretrváva. To, že existuje stále poradovník ľudí, ktorí sa nevedia dostať nieže fyzicky k službe, oni by sa vedeli umiestniť, lebo oni sa aj umiestnia, ale nevedia sa potom už dostať k samotnej sume, ktorú aj keď majú schválenú samosprávou alebo vyšším územným celkom, jednoducho samospráva nemá peniaze. A otázka, že prečo nepošle aj vyšší územný celok peniaze tej a tej pani, no lebo je 150. v poradí. Keď bude mať peniaze na tých 150 ľudí pred ňou, tak možno pošlem, nieže možno, ale pošleme aj jej.
Rada by som predísť takýmto stavom, a preto sme pripravili pozmeňovací návrh poslankyne Národnej rady Eriky Jurinovej k vládnemu návrhu zákona o štátnom rozpočte na rok 2015.
Vládny návrh zákona o štátnom rozpočte na rok 2015 sa mení takto:
1. V prílohe č. 4 v časti 22 – Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky sa suma výdavkov spolu na program 07E – Tvorba a implementácia politík "138 712 518" nahrádza sumou "128 712 518". Suma výdavkov na podprogram 07E 04 – Výkon štátnej správy na úseku sociálnych vecí, rodiny, práce a zamestnanosti "117 454 684" sa nahrádza sumou "107 454 684" a suma výdavkov na prvok 07E0401 – Špecializovaná štátna správa "106 500 182" sa nahrádza sumou "96 500 182".
2. V prílohe č. 4 v časti 22 – Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky sa suma výdavkov spolu na program 07C – Sociálna inklúzia "1 874 652 318" nahrádza sumou "1 884 652 318" a suma výdavkov na podprogram 07C0A – Podpora sociálnych služieb "72 456 760" sa nahrádza sumou "82 456 760".
Odôvodnenie: Cieľom pozmeňujúceho návrhu je presunutie vyčlenených finančných prostriedkov určených pre Ministerstvo financií Slovenskej republiky z programu Tvorba a implementácia politík do programu Sociálna inklúzia. V zmysle právoplatných rozhodnutí o poskytnutí sociálnych služieb by mal štát dodržať financovanie adekvátnej časti nákladov spojených s poskytnutím sociálnych služieb čo najskôr. Vzhľadom na dlhodobé poddimenzovanie sociálnych služieb, stále zvyšujúci sa počet žiadateľov o tieto služby, ako aj zhoršený demografický vývoj v súvislosti so starnutím populácie si dovoľujem podať návrh na zvýšenie výdavkov v programe sociálnych služieb v kategórii 07C0A – Podpora sociálnych služieb.
Predložený pozmeňujúci návrh dočasne zvyšuje už navýšený návrh rozpočtu 2015 v kategórii sociálnych služieb, kým ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny zrealizuje prisľúbený nový model financovania sociálnych služieb na Slovensku.
Ak som hovorila alebo ak som prečítala teraz prísľub vlády – nový model financovania sociálnych služieb –, zopakujem, že tento model sa hľadá už niekoľko rokov. Bude veľmi vhodné, ak sa podarí doriešiť tento problém, lebo verím, že až naozaj spravodlivé financovanie alebo nájdenie toho najrozumnejšieho modelu financovania sociálnych služieb môže odstrániť tú diskrimináciu, ktorá stále medzi verejnými a neverejnými poskytovateľmi existuje. Štát sa rozhodol voviesť ako poskytovateľov sociálnych služieb aj súkromníkov alebo neziskové organizácie, jednoducho neverejných poskytovateľov. Štát sa na tom dohodol a rozhodol sa. Takže neni dôvod, prečo by mali byť naozaj obchádzanými a prečo by mali mať zhoršené financovanie oproti verejným poskytovateľom, ktorými sú vyššie územné celky alebo samosprávy. Takže sama sa veľmi teším na nový zákon o financovaní a dúfam, že bude naozaj takou vzpruhou, vzpruhou pre tých, ktorí v sociálnych službách ledva prežívajú a možno niektorí aj z finančných dôvodov musia končiť.
Ďakujem pekne za podporu pozmeňováku.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.12.2014 15:55 - 15:57 hod.

Erika Jurinová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán minister, veď vlastne my by sme vám mali zablahoželať a aj vám blahoželáme k takémuto rozpočtu. Len naozaj, pri tých pozitívach, ktoré ste vymenovali, mi veľmi chýba zmienka o tom, prečo je krátený rozpočet, ktorý sa venuje rodinným politikám, o 29 miliónov. Ja viem, na výbore mi bolo povedané, že či nepoznám demografický vývoj na Slovensku, že proste keď je menej detí, tak menej financií, že, chvalabohu, vlastne by som to tak mohla brať. Ale to nesvedčí o tom, že, to nesvedčí o tom, že vláda je pripravená práve čeliť takémuto problému, demografickému problému. Pre mňa to, že znižujete financie v kapitole podpory rodiny o 29 mil., znamená, že vy nemáte pripravené žiadne politiky na podporu rodín. Dalo by sa zopakovať možno všetko to, čo povedal aj pán poslanec Brocka, ale teda z tohto mi až behá mráz po chrbte, že tak ako som povedala vo svojom vystúpení k návrhu rozpočtu, že asi ťažko budete vysvetľovať mamičkám, že viete čo, teraz si nekupujte tieto plienky a radšej si ani neplánujte ďalšie dieťa, lebo máme menej na túto kapitolu pripravené, že z toho mi je smutno.
A tiež hovorili ste o navýšení sumy na sociálne služby, veľmi ma to teší, ale prídem ešte s pozmeňovákom, ktorým ešte navýšim sumu na práve na sociálne služby. Zaregistrovala som, že ste mali alebo teda že asociácia poskytovateľov mala konferenciu a tam sa načrtlo alebo pani generálna riaditeľka načrtla, že už sa uvažuje o zmene financovania. No o tejto zmene sa debatuje už veľmi dlho a som veľmi rada alebo budem veľmi rada, ak naozaj tento rok prebehne to ukotvenie celej témy sociálnych služieb, poskytovania sociálnych služieb a nájde sa správny spôsob financovania.
Ďakujem.
Skryt prepis