Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.12.2012 o 16:10 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.12.2012 16:10 - 16:11 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Už dobre. Pán Štefanec, skutočne ja s týmto skutočne nesúhlasím. S tým 1,723 mld., ktoré tu spomínate. Porovnávajme váš rozpočet s naším rozpočtom. Neberte tu čísla z nejakého roku 2011, keď dobre viete, že boli tam výpadky aj čo sa týka čerpania fondov a podobne. Čiže skutočne porovnáme vaše čísla na tento rok s našimi číslami na budúci. To skutočne považujem za férové. Vy si vždy vyberiete nejaké čísla, kde sa vám to hodí, kde ten rozdiel je najväčší, čo chápem, ale myslím, že mali by sme byť v tomto skutočne korektní.
Pánu Kaníkovi, teda pánu Sulíkovi, čo sa týka, možno sa to práve vás netýkalo, SaS možno nekričala ohľadne rastu reálnych miezd na budúci rok. Boli to viaceré tlačovky z úst iných, nebudem ich tu menovať. To znamená, ale skutočne asi hovoriť o tom a strašiť ľudí, že bude tu rast alebo teda pokles reálnych miezd na budúci rok, keď reálne to tak nevyzerá. Samozrejme, musíme vychádzať z momentálnej situácie. Ako to bude, sme otvorená ekonomika, budúci rok budeme monitorovať, tak ako aj pán minister povedal, týždenná, mesačná báza na prognózovanie bude veľmi dôležitá. Tá doba je skutočne turbulentná.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 12.12.2012 15:51 - 16:06 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem. Nebudem naťahovať čas, skúsim svoje vystúpenie skrátiť. Vážená pani predsedajúca, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, na úvod vy som chcel povedať, že som si pozorne vypočul viacerých opozičných poslancov. Skutočne súhlasím s niektorými vecami, že rozpočet má svoje riziká, ale či sa to opozícii páči alebo nie, ja vidím riziká hlavne dve. A to je riziko ekonomického vývoja externého prostredia a vývoj plnenia rozpočtov samospráv.
Riešenie ostatných rizík považujem za priebežne riešiteľné, ak nenastane nepredvídaný ekonomický vývoj v eurozóne, respektíve v Európskej únii. Som skutočne rád, že sa našiel aj jeden opozičný poslanec, ktorý férovosť predkladateľa v súvislosti s aktualizáciou rozpočtu na základe prognózy aj ocenil.
Doba je skutočne turbulentná a priebežná aktualizácia, priebežné prognózovanie na týždennej, respektíve mesačnej báze bude určite nutné. Toľko ku rizikám.
Zožali sme tu veľkú kritiku za to, že sme svojím pozmeňujúcim návrhom zásadným spôsobom zmenili príjmy rozpočtu verejnej správy na budúci rok. Chcem stručne pripomenúť, prečo sa tak stalo, čo sú hlavné príčiny nutnosti posledných zmien. Ako prvé by som uviedol kolaps na finančnej správe začiatkom roka 2012, jednoznačne spôsobený nominantmi opozície, z toho vyplývajúce chybné údaje o bázach dôležitých pre zostavovanie rozpočtu, a to už v roku 2011 a aj roku 2012, a oneskorený prístup k údajom z finančnej správy. Po druhé, ako za výpadok, ako ďalšiu príčinu vidím výpadok daňových príjmov v roku 2012 o neuveriteľných 700 mil. eur, to znamená, 1 % HDP proti vášmu rozpočtu na tento rok. Myslím si, že na základe týchto dvoch faktov nikto zo strán bývalej vlády nemá ani najmenšie právo terajší rozpočet trhať. Je mi skutočne záhadou, z akých dát ste vychádzali pri rozpočte na tento rok. Áno, vo výbere daní sú veľké problémy, ale viniť za to opatrenia vlády, z ktorých niektoré budú účinné až v budúcom roku, považujem za neseriózne.
Ani vami glorifikovaná rovná daň, ktorá je momentálne platná, nezabezpečila tento rok daňové príjmy v rozsahu, ktorý ste si naplánovali. Čím to asi je? Myslím, že sa jasne ukazuje, že vaša teória o zázraku rovnej dane sa v čase krízy rúca.
V prípade výšky rozpočtovaných výdavkov nám tu pán poslanec Štefanec stále dokola opakuje, ako daňové výdavky v rozpočtovanom roku 2013 stúpajú o 1,7 mld. eur. Snaží sa to opakovať tisíckrát dokola, aby sa to stalo pravdou. Čo je však zarážajúce, že pán Štefanec v skutočnosti používa porovnanie skutočnosti v roku 2011 oproti rozpočtu 2013. Prečo nepoužíva vlastné rozpočtované výdavky na tento rok vo výške 17 mld. 299 mil. na rok 2012? No lebo sa mu to nehodí, nakoľko rozpočtované výdavky na rok 2013 vo výške 17 mld. 001 mil. eur sú o 298,5 mil. nižšie, to znamená, o 1,72 percenta ako v roku 2012.
Ak od týchto výdavkov odpočítame rezervu na otvorenie druhého piliera v objeme 229 mil. eur, je síce pravdou, že táto rezerva je neistá, ukáže sa až v budúcom roku, či bude naplnená, ale na druhej strane na túto rezervu nie sú viazané žiadne konkrétne výdavky. Ak odpočítame výdavky z titulu metodickej zmeny spôsobu výberu príspevkov prevádzkovateľov jadrových zariadení vo výške 58 mil. eur a medziročný rast výdavkov rozpočtu Európskej únie vo výške 480 mil. eur, výdavky štátneho rozpočtu 2013 oproti výdavkom rozpočtu vašej vlády na rok 2012 budú nižšie o 6,2 %, čo predstavuje viac ako 1 mld. eur. To sú fakty.
Porovnávať výšku výdavkov z rozpočtu, z rozpočtu 2013 voči skutočnosti 2011 považujem za účelové. Tento rozdiel, rozdiely v týchto dvoch rokov boli spôsobené hlavne veľkým nečerpaním eurofondov. To pán Štefanec vie.
K čomu som sa chcel v mojej rozprave pristaviť, je boj s daňovými podvodmi. Považujem to za veľmi dôležitú agendu z pohľadu naplnenia hlavného cieľa budúcoročného rozpočtu, dosiahnutie deficitu pod 3 percentá. Podľa mňa nie je normálne, aby pri kontrole v pätnástich reštauráciách v ôsmich prevádzkach klient dostal falošný doklad, aby sa tam predával neokolkovaný alkohol a neokolkované cigarety.
Viem, že opozícia bude kričať, že boj s daňovými podvodmi má regresívny, represívny charakter, ale realita je taká, že po Grécku sme na predposlednom mieste z krajín Európskej únie v efektívnosti výberu daní. Na to poukázal aj generálny tajomník OECD.
Musím povedať, že terajšia vláda je prvou vládou, ktorá sa vážne a seriózne zaoberá bojom proti daňovým podvodom, zvýšením efektívnosti výberu daní. Koniec koncov pri poslednej návšteve práve tajomník OECD upozornil na to, že Slovenská republika musí sa sústrediť na zvýšenie efektívnosti výberu daní. Neplatiť dane by nemalo byť národným športom.
Vláda pripravila účinné veľmi opatrenia. A musím povedať, je to skutočne prvá vláda, ktorá urobila komplexný program boja. Vznikla tu Národná jednotka finančnej polície nazývaná Daňová kobra, ktorá napríklad odhalila tunel na pašovanie tovaru, cigariet a ľudí na ukrajinsko-slovenskej hranici, karuselové podvody s DPH v kauze cukor. Ďalším opatrením je rozšírenie počtu kontrolujúcich osôb. Okrem daňových kontrolórov to budú aj colníci a naposledy aj všetci pracovníci Finančnej správy, čím sa počet osôb rozšíri z tisícdvesto na deväťtisíc osôb.
Boli tu prijaté legislatívne zmeny, napríklad obmedzenie platieb v hotovosti do 15 000 eur pre fyzické osoby a 5 000 eur pre právnické osoby, v neposlednom rade aj plán boja proti daňovým podvodom na roky 2012 až 2016, v ktorom sa bude postupne zavádzať 52 opatrení, ktoré sa zamerajú hlavne na daňové podvody z DPH, ukazujú spôsob riešenia tejto problematiky. Tomu hovorím efektívny a konkrétny plán boja proti daňovým podvodom. To skutočne nie je rezignácia na riešenie problémov s výberom daní, ako tu bolo ixkrát povedané. Skutočne si toto nemyslím.
Neplatenie daní ja osobne považujem za nekalú súťaž. Ako k tomu prídu bežní občania, ktorí poctivo platia dane? Takisto ako k tomu prídu poctiví podnikatelia, ktorých tu mnohí zastávate, ktorí majú cenovo konkurovať špekulantom, ktorí dane neplatia? Je to nemorálne a boj proti daňovým podvodom a zvýšenie efektívnosti výberu daní je aj preto vládnou prioritou č. 1 na budúci rok.
Je pravda, že do daňových rajov odchádzajú firmy, ktoré sa vyhýbajú plateniu daní z príjmov, ale tento výrazný trend tu bol aj v minulosti a nijako sa nedá spájať so zvýšením dane z príjmu pre právnické osoby na 23 percent. Kým pred troma rokmi bolo takýchto subjektov asi tisíc zo Slovenska, dnes je ich vyše tri a pol tisíca. Tento nárast bol výrazný aj v rokoch 2010 a 2011, to znamená počas vlády terajšej opozície. Toto dokazuje, že ani zázrak zvaný "rovná daň" nepomohol tento problém vyriešiť. Ak sa bavíme o daňových rajoch, základným a nevyvrátiteľným faktom je, že pri sadzbe dane z príjmu 0 % alebo 1 % sa nedá konkurovať ani 19-percentnou sadzbou, ani 23-percentnou sadzbou dane z príjmu právnických osôb.
Podnikatelia sa rovnako ako ľudia delia na poctivých a na špekulantov. Existujú proste subjekty, ktoré dane platia v krajine, v ktorej podnikajú, lebo ich ani nenapadne ísť do daňových rajov a chcú si splniť svoju daňovú povinnosť tam, kde vytvorili zisk. To považujem za fér voči krajine, napríklad aj Slovenskej republike, ktorá im to umožnila. Nabádanie subjektov na daňové podvody a na daňové úniky považujem za nekorektné.
Na druhej strane sú tu aj firmy, ktoré sa plateniu daní snažia všemožne vyhýbať. Myslím, že je nutné vytvoriť podmienky, aby sa takéto firmy cítili menej komfortne, ako tomu bolo doteraz. Vidím problém hlavne v tom, že v rámci Európskej únie existujú zmluvy o zamedzení dvojitého zdanenia s členskými krajinami Európskej únie, ktoré majú skrytý status daňových rajov. Je to napríklad Cyprus, Luxembursko, Holandsko. Na základe týchto zmlúv, ak ste už raz boli zdanení v takejto krajine, napríklad aj sadzbou nula percent, tak dodatočne už platiť dane v druhej krajine, to znamená, napríklad aj na Slovensku nemusíte. To považujem za veľký problém. Takto v podstate nezaplatí daňový subjekt žiadnu daň. A bavíme sa o dvoch krajinách Európskej únie.
Som presvedčený, že na to, aby sa zamedzilo takémuto obchádzaniu daní, je nutná zmena smerníc a prispôsobenie legislatívy všetkých krajín Európskej únie týmto smerniciam. Vyhýbanie sa plateniu daní v rámci Európskej únie skutočne považujem za nekalú súťaž a verím, že tieto závody ku dnu sa podarí aspoň v rámci Európskej únie zastaviť. Inak na to skutočne doplatia všetky členské krajiny Európskej únie.
Viacerokrát sa tu hovorilo o vplyve inflácie a poklese reálnych miezd ako výsledku vládnutia tejto vlády. Spomínal to napríklad poslanec Štefanec. Pán poslanec Štefanec, ako ste priznali, za vašej vlády v roku 2011 bol pokles reálnych miezd na Slovensku. Je to skutočne tak, pričom musím s poľutovaním poznamenať, že to bol najhlbší prepad reálnych miezd od roku 2006. Staršie dáta som, žiaľ, nemal k dispozícii. Preto nechápem, prečo vy najviac kričíte o tom, že v budúcom roku 2013 bude pokles reálnych miezd na Slovensku v dôsledku opatrení vlády. Na zopár číslach by som vám chcel ukázať, že tomu tak nie je. Národná banka Slovenska vo svojej najnovšej prognóze uvádza, že v roku 2013 sa očakáva pomalý reálny rast miezd. Takisto IFP odhad potvrdil, že rast reálnych miezd bude na úrovni 0,4 percenta.
Často z úst opozície počuť, že to bude zdražovanie. Až si však pozriete najnovšiu prognózu Národnej banky, tak sa v roku 2013 očakáva inflácia na úrovni 2,3 %, aj keď teda my v rozpočte máme 3,1, to je pravda, čo je oproti roku 2012 o 1,5 menej, ak vychádzame z očakávanej skutočnosti na rok 2012 na úrovni 3,8 percenta. Miera inflácie v roku 2011 bola cca na úrovni roku 2012.
Národná banka vo svojej prognóze udáva. "V horizonte predikcie sa predpokladá spomaľovanie inflácie." V roku 2012 by mala dosiahnuť 3,8 %, v ďalších rokoch postupne 2,3 % v roku 2013 a 1,9 % v roku 2014. Príčinu nižšej inflácie vidí Národná banka Slovenska v spomalení rastu importných cien, v poklese cien ropy, v spomalení dynamiky cien energií a v dôsledku nízkeho domáceho dopytu po tovaroch a službách z dôvodu hospodárskej krízy.
Očakávaná miera inflácie len potvrdzuje reálnosť mierneho rastu reálnych miezd v roku 2013. Takže to, čo tu tvrdí opozícia, z momentálneho pohľadu, samozrejme v prognózach sa vždy vychádza z toho, čo momentálne poznáme, považujem to za nepodložené politikárčenie, ktoré nie je podložené ekonomickými faktami.
Kričíte, že budeme všetko zdražovať, pritom ceny plynu na Slovensku na budúci rok rastú len skutočne minimálne, skôr vôbec, a ceny elektriny pre domácnosti budú dokonca klesať. Áno, žijeme v turbulentnej dobe charakteristickej rýchlymi zmenami. Tento rozpočet bol prerokovaný vo Výbore pre daňové prognózy. Je postavený na, aj vďaka teda nášmu pozmeňovaciemu návrhu alebo pozmeňovacím návrhom, na najčerstvejších číslach, pričom výbor posúdil prognózu ako realistickú. S prihliadnutím na riziká, ktoré som uviedol na začiatku svojho vystúpenia, ho tiež považujem za realistický a podporím ho.
Ďakujem za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.12.2012 10:46 - 10:47 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán Miškov, myslím si, že vôbec ten tón, ktorý ste zvolili, trošku je veľmi kontroverzný. A ja by som ho volil trošku miernejšie, určite.
Z hľadiska prebytkového deficitu skutočne je to asi cieľ každého hospodára, ale myslím si, že v momentálnej situácii je veľmi postavený na nereálnych predpokladoch. Určite v budúcnosti by Slovensko chcelo teda raz dosiahnuť prebytkový rozpočet. Ale nedosiahli ste ho ani vy počas svojej vlády. Tak by som skutočne bol opatrný v tom, ako radiť, ako urobiť prebytkový rozpočet.
Z hľadiska toho, čo ste hovorili o Estónsku, no predstavme si, že receptom na to, ako udržať verejné financie, je znížiť platy v štátnej správe o 40 %. Tak myslím si, že to by asi znamenalo ďalšie demonštrácie tuto pred týmto parlamentom. A myslím, že to nechcete ani vy, ani my. Takže nemali by sme sa skutočne riadiť heslom: Čím horšie, tým lepšie. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.12.2012 9:37 - 9:39 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem, pani predsedajúca. Pán Kaník, vy skutočne ste tu rozobrali asi všetko, čo vás napadlo, veľmi svojským spôsobom. Ja nebudem na to zatiaľ reagovať, nakoľko vystúpim k viacerým veciam, teda čo sa týka vystúpenia opozičných poslancov potom v rozprave.
Chcel by som skôr reagovať na ten váš návrh tej minidane, ktorú sme tu spomínali. A mám taký pocit, že zakaždým, keď vám niekto niečo povie, tak vy si nájdete nejaké riešenie. A celý ten koncept váš úplne nie je kompletný a nie je ucelený. Rád by som skutočne videl nejaký komplexný návrh a nielen to, že povie sa, ideme zdaniť všetky bezhotovostné platby, a neuvedomujete si vôbec niektoré dôsledky, ktoré to znamená.
Pri tých kreditných kartách by som chcel skutočne poznamenať, že ten obchodník, ako ste hovorili, ktorí akože to zaplatí, tak ten to nezaplatí. Keď si pôjdete kúpiť tú kávu, tak hovoríte o nejakom 1 %, ak tá káva stojí 1 euro. Tak on si kávu nenavýši o 1 cent, ale o 10 centov. A pri hotovostnej platbe zaplatíte 1,1 eura takisto. A on si to strčí do vrecka. Takže viete, že to bude znova znamenať len zdražovanie. Dotkne sa to bezhotovostnej platby medzi podnikateľmi, medzi občanmi a podnikateľmi, vždy niekto zaplatí overnighty. Zakaždým, keď uložíte peniaze, zaplatíte túto daň.
Ja by som rád videl skutočne taký komplexný návrh, ktorý by nám aj objasnil vaše myšlienkové pochody. Ďakujem pekne. Dovidenia.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.12.2012 16:17 - 16:19 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem. Ja som chcel zareagovať tiež na koniec vystúpenia pána Kollára, tiež som si ho pozorne vypočul. Takisto ja by som sa vyjadril k tomu druhému bodu, ktorý ste spomínali, prečo si tak lacno požičiavame. A tu by som chcel fakt poukázať, tu ste sa v podstate sám usvedčili v niektorých veciach alebo v tom, o čom sa tu stále bavíme. Sám ste povedali, že prvýkrát sa stalo v histórii, že boli investori ochotní investovať do nemeckých dlhopisov so záporným úrokom. Toto je presne to, čo vysvetľuje ekonomickú podstatu a situáciu v Európskej únii. Čiže prečo investori nie sú ochotní investovať do priemyslu? Prečo nie sú ochotní investovať do stavebníctva? No, lebo je tu silná stagnácia v týchto odvetviach.
A to, čo tu všetci, celá pravica kričí, že bude nezamestnanosť vyššia a pod., no áno, toto sú dôsledky, ale to nie sú dôsledky opatrení SMER-u. Pozrime sa, však dnes je tá realita taká, aká je. A keď tí investori investujú so zápornými úrokmi, tak je to asi preto, lebo sa boja rizika. Oni nechcú investovať do toho stavebníctva, ktoré aj na Slovensku sa prepadá v dvojciferných číslach. Toto je dôvod, prečo je tu nezamestnanosť. A poviem otvorene, snažme sa tu skutočne ukľudniť situáciu a nevyzývajme. Ja tu počúvam, dajme ľuďom 12., 13. platy, zvyšujme platy. Viete, to sa mi zdá trošku nejaké protichodné, tie tvrdenia. Tuto mne to proste nedáva nijakú logiku.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 5.12.2012 11:29 - 11:30 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Takže pristúpime k hlasovaniu o pozmeňujúcom návrhu, ktorý podal poslanec Náhlik. Nejde mi zariadenie. A už ide.

Paška, Pavol, predseda NR SR
Hlasujeme. (Hlasy z pléna: „Je problém s hlasovaním.“)
(Hlasovanie.)
Vyhlasujem toto hlasovanie za neplatné.
Poprosím, technici, budeme hlasovať ešte raz, toto hlasovanie je neplatné.
A budeme ešte raz hlasovať o pozmeňujúcom návrhu pána poslanca Náhlika. Hlasujeme.
(Hlasovanie.) 137 prítomných, 90 za, 5 proti, 39 sa zdržalo, 3 nehlasovali.
Návrh sme schválili.

Kamenický, Ladislav, poslanec NR SR
Dajte teraz, prosím, hlasovať o pozmeňujúcom návrhu poslanca Sulíka.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 5.12.2012 11:17 - 11:29 hod.

Ladislav Kamenický Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predseda. Vážený pán predseda, po opätovnom otvorení rozpravy v rozprave dohromady vystúpilo 19 poslancov, pričom bolo podaných 18 pozmeňujúcich návrhov.
Bol podaný procedurálny návrh pánom poslancom Vašečkom, aby sa podľa § 83 ods. 1 rokovacieho poriadku návrh zákona vrátil predkladateľovi na dopracovanie. Dajte najprv hlasovať o tomto návrhu, prosím.

Paška, Pavol, predseda NR SR
Hlasujeme o procedurálnom návrhu vrátiť zákon na dopracovanie.
(Hlasovanie.) 138 prítomných, 60 za, 78 proti.
Návrh sme neschválili.

Kamenický, Ladislav, poslanec NR SR
V rozprave bol podaný ďalší procedurálny návrh poslancom Kuffom, aby sa ďalej o predloženom návrhu zákona nerokovalo podľa § 83 ods. 1 rokovacieho poriadku.
Dajte o tomto návrhu hlasovať.

Paška, Pavol, predseda NR SR
Hlasujeme o procedurálnom návrhu nepokračovať v rokovaní
(Hlasovanie.) 139 prítomných, 61 za, 77 proti, 1 sa zdržal.
Ani tento návrh sme neschválili.

Kamenický, Ladislav, poslanec NR SR
Pán predsedajúci, budeme teraz hlasovať o bode zo spoločnej správy 1 s odporúčaním gestorského výboru schváliť ho.

Paška, Pavol, predseda NR SR
Hlasujeme.
(Hlasovanie.) 138 prítomných, 99 za, 1 bol proti, 38 sa zdržalo.
Tieto návrhy sme schválili.

Kamenický, Ladislav, poslanec NR SR
Odhlasovali sme body zo spoločnej správy, teraz môžeme pristúpiť k hlasovaniu o pozmeňujúcich návrhoch z rozpravy.
Ako prvý bol v rozprave podaný pozmeňujúci návrh podpredsedníčky Zmajkovičovej, ale ona ho stiahla.
Pán predseda, teraz môžeme pristúpiť k hlasovaniu o pozmeňujúcom návrhu, ktorý podal poslanec Beblavý.

Paška, Pavol, predseda NR SR
Hlasujeme.
(Hlasovanie.) 138 prítomných, 51 za, 77 proti, 10 sa zdržalo.
Návrh sme neschválili.

Kamenický, Ladislav, poslanec NR SR
Ako ďalšie v rozprave boli podané dva pozmeňujúce návrhy poslanca Petráka. Avšak nakoľko poslanci Košútová, Varga, Valocký, Rošková stiahli svoje podpisy spod tohto návrhu, tento návrh už nespĺňa náležitosti pozmeňujúceho návrhu, a preto o ňom hlasovať nebudeme.
Budeme teda hlasovať o druhom pozmeňujúcom návrhu poslanca Petráka.

Paška, Pavol, predseda NR SR
Hlasujeme.
(Hlasovanie.) 139 prítomných, 79 za, 1 proti, 59 sa zdržalo.
Návrh sme schválili.

Kamenický, Ladislav, poslanec NR SR
Ako ďalšie v rozprave boli podané pozmeňujúce návrhy poslanca Lipšica.
Dajte teda, prosím, hlasovať o prvom pozmeňujúcom návrhu, poslanca Lipšica.

Paška, Pavol, predseda NR SR
Hlasujeme.
(Hlasovanie.) 139 prítomných, 38 za, 78 proti, 23 sa zdržalo.
Tento návrh sme neschválili.

Kamenický, Ladislav, poslanec NR SR
Dajte teraz, prosím, hlasovať o druhom pozmeňujúcom návrhu poslanca Lipšica.

Paška, Pavol, predseda NR SR
Hlasujeme.
(Hlasovanie.) 139 prítomných, 45 za, 77 proti, 17 sa zdržalo.
Návrh sme neschválili.

Kamenický, Ladislav, poslanec NR SR
Pán predsedajúci, teraz môžeme pristúpiť k hlasovaniu o piatich pozmeňujúcich návrhoch, ktoré podal poslanec Zajac. A žiadal, aby sme o každom pozmeňujúcom návrhu hlasovali zvlášť.
Dajte, prosím, hlasovať o prvom pozmeňujúcom návrhu poslanca Zajaca.

Paška, Pavol, predseda NR SR
Hlasujeme.
(Hlasovanie.) 139 prítomných, 50 za, 63 proti, 26 sa zdržalo.
Návrh sme neschválili.

Kamenický, Ladislav, poslanec NR SR
Dajte teraz hlasovať o druhom pozmeňujúcom návrhu poslanca Zajaca.

Paška, Pavol, predseda NR SR
Hlasujeme.
(Hlasovanie.) 139 prítomných, 50 za, 62 proti, 27 sa zdržalo.
Návrh sme neschválili.

Kamenický, Ladislav, poslanec NR SR
Dajte teraz, prosím, hlasovať o treťom pozmeňujúcom návrhu poslanca Zajaca.

Paška, Pavol, predseda NR SR
Hlasujeme.
(Hlasovanie.) 138 prítomných, 47 za, 68 proti, 23 sa zdržalo.
Návrh sme neschválili.

Kamenický, Ladislav, poslanec NR SR
Dajte teraz hlasovať o štvrtom pozmeňujúcom návrhu poslanca Zajaca.

Paška, Pavol, predseda NR SR
Hlasujeme.
(Hlasovanie.) 135 prítomných, 48 za, 65 proti, 21 sa zdržalo, 1 nehlasoval.
Neschválili sme návrh.

Kamenický, Ladislav, poslanec NR SR
Dajte teraz hlasovať o piatom pozmeňujúcom návrhu poslanca Zajaca.

Paška, Pavol, predseda NR SR
Hlasujeme.
(Hlasovanie.) 137 prítomných, 48 za, 65 proti, 24 sa zdržalo.
Neschválili sme návrh.

Kamenický, Ladislav, poslanec NR SR
Ako ďalší v rozprave bol podaný pozmeňujúci návrh pani podpredsedníčky Jurinovej. Dajte o ňom, prosím, hlasovať.

Paška, Pavol, predseda NR SR
Hlasujeme.
(Hlasovanie.) 138 prítomných, 50 za, 28 proti, 60 sa zdržalo.
Návrh sme neschválili

Kamenický, Ladislav, poslanec NR SR
Pán predseda, teraz môžeme pristúpiť k hlasovaniu o pozmeňujúcom návrhu, ktorý podal poslanec Vašečka.

Paška, Pavol, predseda NR SR
Hlasujeme.
(Hlasovanie.) 137 prítomných, 49 za 74 proti, 14 sa zdržalo.
Neschválili sme návrh.

Kamenický, Ladislav, poslanec NR SR
Pán predseda, teraz môžeme pristúpiť k hlasovaniu o pozmeňujúcom návrhu, ktorý podal poslanec Záhumenský.

Paška, Pavol, predseda NR SR
Hlasujeme.
(Hlasovanie.) 139 prítomných, 80 za, 2 proti, 56 sa zdržalo, 1 nehlasoval.
Návrh sme schválili.

Kamenický, Ladislav, poslanec NR SR
V rozprave bol ako ďalší podaný môj pozmeňujúci návrh. Dajte o ňom, prosím, hlasovať.

Paška, Pavol, predseda NR SR
Hlasujeme.
(Hlasovanie.) 137 prítomných, 109 za, 28 sa zdržalo.
Návrh sme schválili.

Kamenický, Ladislav, poslanec NR SR
Pán predseda, teraz môžeme pristúpiť k hlasovaniu o pozmeňujúcom návrhu, ktorý podal pán poslanec Martvoň.

Paška, Pavol, predseda NR SR
Hlasujeme.
(Hlasovanie.) 137 prítomných, 77 za, 45 proti, 15 sa zdržalo.
Návrh sme schválili.

Kamenický, Ladislav, poslanec NR SR
Ako ďalší v rozprave bol podaný pozmeňujúci návrh poslanca Sulíka. Avšak tento navrhol, aby sa o jeho pozmeňujúcom návrhu hlasovalo až po odhlasovaní následného pozmeňujúceho návrhu poslanca Náhlika. Musím ale upozorniť, že podľa § 37 rokovacieho poriadku sa o pozmeňujúcich návrhoch hlasuje v poradí, v akom boli podané. Dajte teda najskôr, prosím, hlasovať o pozmeňujúcom návrhu poslanca Sulíka. (Reakcie z pléna.)

Paška, Pavol, predseda NR SR
Zapnite, prosím vás, pána poslanca Sulíka.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 4.12.2012 17:15 - 17:25 hod.

Ladislav Kamenický
Odporúčanie je schváliť.
Skryt prepis
 

4.12.2012 17:15 - 17:25 hod.

Ladislav Kamenický
Dajte, prosím, hlasovať o návrhu zákona oko celku.
Skryt prepis
 

4.12.2012 17:15 - 17:25 hod.

Ladislav Kamenický
Pán predsedajúci, keďže sme odhlasovali body zo spoločnej správy a hlasovali sme o pozmeňujúcich návrhov poslancov, dajte hlasovať o tom, že prerokovaný vládny návrh zákona prerokujeme v treťom čítaní ihneď.
Skryt prepis