Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

2.7.2015 o 17:11 hod.

Mgr.

Martin Poliačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.9.2015 15:45 - 15:47 hod.

Martin Poliačik Zobrazit prepis
Ďakujem.
Som veľmi rád, pán kolega Bugár, že ste prišli s týmto príspevkom. Ak si pamätáte, ja som vám kedysi vyčítal, že v momente, keď sa má hovoriť o ľudských právach a právach menšín, tak vždycky myslíte len na menšinu maďarskú, tak som rád, že v tej rétorike ľudskoprávnej nastáva aj vo vašich vystúpeniach posun, to je super.
A chcel by som doplniť, že nestačí len nestrašiť, ale myslím si, že z pozície premiéra a z pozície ministrov vlády by zároveň mali zaznievať veci, kedy sa nepravdivé výroky uvádzajú na pravú mieru. To znamená, že nielen že by sa mal premiér vyvarovať takých vecí, že bude zbytočne strašiť 50-tisícmi a stavaním mešít a ja neviem čím všetkým, čo sú všetko veci, ktoré nikto nevie predpokladať, či sa tu budú diať, nebudú diať, či tu tí ľudia vôbec ostanú, tak isto pri tom výbere možno iba kresťanov, ktorý môže byť absurdný, ale ak by tu boli len tí, tak mešity sa stavať nebudú, tak nielenže by sa mal premiér a jeho ministri vyvarovať takýchto výrokov, ale zároveň by aktívne mali vyvracať rôzne bludy. Napríklad jeden z tých bludov bolo to, že ľudia, ktorí by mali prísť do Gabčíkova, vyhodia priehradu do vzduchu, hej? Ja si naozaj neviem predstaviť, akým spôsobom by sa toto mohlo stať, ale nechalo sa to zaznieť. Nikto z vlády nepovedal, že toto je hlúposť a to sa nikdy nestane, a tá komunikácia s Gabčíkovom bola natoľko podcenená, že vlastne výsledky už poznáme. 
A potom tu máme také veci, ako je to opatrné stavanie stanov v Malackách, kde ani náhodou nesmie... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.9.2015 15:08 - 15:10 hod.

Martin Poliačik Zobrazit prepis

68.
Pán premiér, moji kolegovia to hovorili jemnejšie, ja to poviem, jak to podľa mňa je. V tých číslach, čo sa týka 90 % utečencov, jednoducho klamete. Vysoký komisár OSN pre utečencov niekoľkokrát povedal, že tie čísla ľudí v týchto vlnách migrantov, ktorí majú nárok na azyl, sa pohybujú nad 80 percent. Je nemožné, aj keby sa sekol s nejakou štatistickou odchýlkou, aby sa to dalo stiahnuť až na 10 %, a to je autorita, ktorá v tejto otázke zrejme nie je spochybniteľná.
Ale moja otázka je, na to, aby ste si teda zlepšili vyjednávaciu pozíciu jednak ako Slovensko a jednak ako V4, čo ste dali na stôl? Lebo keď hovoríte o tom, že odmietame kvóty, tam súhlasím, lebo dôsledkom kvót môže byť to, o čom hovoril predo mnou pán kolega Blaha, že narastá extrémizmus v nejakých krajinách a môže aj na Slovensku. Koniec koncov tie pochody, ktoré sme videli v Bratislave, sú dôkazom toho, že nejaká sila sa tu naberá. Ale čo ste dali, pán premiér, na stôl ako ponuku, ako ten dobrovoľný príspevok, o ktorom hovoríte, ako reálne vyjadrenie solidarity, ktorá bola v uznesení vlády vyjadrená, že ju slovenská strana ukáže a bude ňou čeliť tejto migrantskej kríze?
Lebo keby sme vedeli, že dajme tomu Slovensko ponúklo 2-tisíc miest na tolerovaný pobyt, ponúklo konkrétny počet zdravotníkov, ktorí by mohli pomôcť Maďarsku, ponúklo spoluprácu s maďarskými a slovenskými mimovládkami na prerozdeľovaní dobrovoľne vyzbieranej pomoci, tak tam by sme vedeli povedať jasne, ten Fico povedal konkrétne veci, ktorými vieme prispieť, a je hlúposť, aby nám sem nanútili niečo iné. Ale kým máme iba vágne vyjadrenie, pán premiér, a kým máme iba viacej kortešačiek ako reálnych riešení, tak jednoducho vašim úprimným úmyslom je veľmi ťažké... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)

Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 16.9.2015 13:24 - 13:24 hod.

Martin Poliačik

22.
Pán predseda, vzhľadom k počtu prihlásených rečníkov navrhujem, aby sme upravili tento návrh a síce, že do skončenia prerokovania celého bodu alebo maximálne do desiatej hodiny.

Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 2.7.2015 17:11 - 17:11 hod.

Martin Poliačik
Ďakujem veľmi pekne. Pán predseda, ako overovateľ poverený Národnou radou ja musím, bohužiaľ, konštatovať, že sa nemôžem zúčastniť tej prvej voľby, pretože som presvedčený o tom, že neprebieha podľa zákona. (Potlesk.) Ústavnoprávny výbor mal k tomu zaujať svoje stanovisko, vy ste mu to neumožnili. Ja nedám svoj podpis na zápisnicu z voľby, o ktorej nie som presvedčený, že prebieha podľa zákona, prepáčte.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.7.2015 16:24 - 16:25 hod.

Martin Poliačik Zobrazit prepis

54.
Ďakujem veľmi pekne. Pán kolega, ja som to nesledoval teda až tak zblízka, ale zbystril som vtedy pri tom procedurálnom návrhu pána Freša, že niekde mal byť zaradený jeho človek a nebol. Lebo po tom, čo bol zvolený predseda NKÚ, ktorého zrejme volil jediný jeden opozičný poslanec, a napriek tomu je vyhlasovaný za opozičného nominanta, od pána Freša už nič iné ako sprosté kšefty sa nedá čakať, a predpokladám, že sa teraz pozeráme na scenár jedného z nich. A ten scenár nie je iba o tom, že si niekto niečo dohodol a potrebuje si niekde upratať svojho človeka. Ale je dokonca možno ešte aj o tom, že keď to treba spraviť a nestihlo sa to v riadnom termíne, tak sa ohne aj zákon, aj rokovací poriadok.
Takže úplne súhlasím s tým návrhom, aby bolo prerušené rokovanie o tomto bode, aby situáciu posúdil ústavnoprávny výbor, aby dal interpretáciu rokovacieho poriadku, poprípade iných zákonov, ktoré s tým súvisia, a aby sme nepokračovali v rokovaní, kým výbor nedá svoje stanovisko.
Ďakujem.

Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.7.2015 9:49 - 9:51 hod.

Martin Poliačik Zobrazit prepis

Pán minister, ja by som rozumel tej vašej argumentácii, keď ide o tie zahraničné rádia, ale keď ide naozaj o ten Slovenský rozhlas a teda tú časť, ktorú z neho počúvam ja, tak ja som presvedčený o tom, že naozaj aj dramaturgom, aj ľuďom, ktorí vytvárajú skladbu vysielania tohto rozhlasu, bytostne záleží na tom, aby na Slovensku vznikala a bola podporovaná dobrá hudba. Napriek tomu s vaším návrhom nesúhlasia. A nemyslím si, že s ním nesúhlasia kvôli tomu, že by nechceli hrať slovenskú hudbu. Myslím si, že nesúhlasia s ním presne z toho dôvodu, ktorý som spomínal pred chvíľou, že na jej úkor sa slovenský poslucháč nedostane k mnohej kvalitnej zahraničnej hudbe, ktorú by inak mohol počuť. A naozaj pol milióna Francúzov keď to nevykryje, keď to nevykryjú obyvatelia Islandu, kde máte na každej ulici pomaly založenú kapelu, tak pochybujem o tom, že kvalitne, nie kvantitatívne, ale kvalitne to dokážeme pokryť my. To je prvá vec.

Druhá vec. Podľa mňa je omylom si teraz myslieť, že keď tie kvóty zavedieme, tak sa nám tak strašne rozrôzni ten diapazón tých pesničiek. To isté, čo sa deje so zahraničnou hudbou, tak sa bude diať aj s tou slovenskou, nebudeme počuť každú tretiu inú pesničku, budeme počúvať dookola tie isté Kristíny, tie isté DESmody, tých istých Rytmusov, tie isté Tiny. A potom možno budeme mať pár tantiém u týchto konkrétnych umelcov, ale pochybujem, že tá varieta sa toľko rozšíri.

Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.7.2015 9:32 - 9:34 hod.

Martin Poliačik Zobrazit prepis

Ďakujem. Viliam, ja musím povedať, že ja som veľký fanúšik slovenskej hudby, keď som si len zbežne teraz pozrel cédečká, čo mám v aute, tak ak nepočúvam rádio, tak mám tam posledné dva albumy Janky Kirschnerovej, mám tam Brančiho Kováča a Waltera Schnitzelssona. Myslím, že ten pomer by bol zhruba taký kvótový v pomere k tomuto zákonu s tým, čo tam mám zo zahraničných kapiel. Napriek tomu si myslím, že zavádzať to do rady nie je dobrý nápad, pretože to je môj osobný vkus.

A ja vlastne slovenské rádiá nepočúvam žiadne, okrem Rádia FM. To je jediná frekvencia, ktorú mám naladenú, ktorá mi sedí a kde aj tá slovenská hudba, ktorá tam je, myslím, zhruba reprezentuje to, čo by som od hudby očakával. A veľmi sa ale bojím toho, čo s nimi tých 40 % spraví. Totiž dnes majú vyhradené relácie, ktoré sa venujú česko-slovenskej hudbe, majú samostatnú hitparádu pre mladú slovenskú hudbu a tá je super, ale keď si predstavím, že v tom hlavnom vysielacom čase naozaj každá druhá, dvaapoltá pesnička bude mať byť zo slovenskej produkcie, tak podľa mňa sa veľmi zapotia.

A druhý veľký problém je, že my poslucháči prídeme o kopec kvalitnej hudby zo zahraničia, ktorú sme doteraz počúvať mohli, iba kvôli tomu, že sa tu rozhoduje od zeleného stola, a je možné, že sa kopíruje vzorec, ktorý je v iných krajinách Európskej únie. A ja som o tom viedol diskusie aj s kolegom Viskupičom, že vlastne tu neobjavujeme Ameriku, ale robíme niečo, čo už niekde existuje, ale nemusí to nutne byť kvôli tomu... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)

Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.6.2015 17:34 - 17:35 hod.

Martin Poliačik Zobrazit prepis
Pán kolega Hlina, ja na rozdiel od vás sa snažím držať rokovacieho poriadku, a keď som zistil, že je tam jedna jediná chybička v tom pozmeňováku, ktorý prešiel, a to je, že "alebo" bolo naozaj o jeden riadok vyššie, než malo byť, lebo som tam dopĺňal jeden bod navyše, ktorý, ten jeden bod spôsobí, že jednoodborové odborné školy sa nebudú musieť triasť, že keď im jedno dieťa odíde z triedy, tak budú musieť zrušiť triedu. Tak presne kvôli tejto jednej veci v prejdenom pozmeňováku, presne v priestore, ktorý je na to vyhradený, a to je v treťom čítaní, som túto jednu vec opravil. Takže nehnevajte sa, ja som išiel plne v medziach zákona. Pozmeňovák prešiel, bolo potrebné ho očistiť a to sa stalo.
Ale kľudne, keď nechcete, aby takáto zmena na školách bola, nemusíte za to hlasovať a môžeme ísť ďalej.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 30.6.2015 17:32 - 17:33 hod.

Martin Poliačik Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predseda. A môžem rozprávať pomaly, mňa nevypnete. Podávam návrh na legislatívno-technickú opravu v treťom čítaní k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony.
Podľa § 85 ods. 2 zákona č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov navrhujem legislatívno-technickú úpravu môjho pozmeňujúceho návrhu, ktorý bol schválený v druhom čítaní.
V čl. I bode 15 v § 33 ods. 8 písm. c) sa na konci slovo "alebo" nahrádza čiarkou a v písm. d) sa na konci čiarka nahrádza slovom "alebo". Ide o technicko-legislatívnu zmenu.
Keďže ten pozmeňovák prešiel, aby bol čistopis teda čistý.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 25.6.2015 18:18 - 18:23 hod.

Martin Poliačik Zobrazit prepis

99.
Ďakujem veľmi pekne. Ja nebudem dlho. Ja chcem povedať v zásade len jednu vec. Je smutné, keď musia prísť takéto návrhy do parlamentu, lebo existujú ľudia, ktorým nedochádza, že sa majú správať slušne, hej, že keď príde zákon, ktorý hovorí, že musíme dodržiavať zákon, tak už niečo nie je v poriadku. Jednak sa nám kopí nová legislatíva a jednak to vypovedá o tom, že niekde zlyhávajú tie brzdy a protiváhy v štáte, lebo existujú články moci, ktoré si myslia, že pre ne zákon neplatí. A ak by pre ne aj platil zákon, že si ho vyložia po svojom do poslednej čiarky a bodky, tak nad niečím takým ako morálka a základné pravidlá demokracie, už im nehovorí vôbec nič. A to je presne situácia, ktorá, predpokladám, stála pri vzniku tejto novely.
Keď sa pozrieme napríklad na vzťah súčasného amerického prezidenta a televízie Fox, tak to je naozaj mačka a pes. Fox kritizuje Obamu prakticky od kravaty po topánky, za každý jeden krok, ktorý spraví, ale keď sú tie každoročné stretnutia prezidenta s novinármi, tak sedia vpredu pri jednom z prvých stolov. Už len preto, že priateľov si treba držať blízko a nepriateľov ešte bližšie. Pre nášho premiéra, pre našu vládu toto neplatí. Náš premiér, naša vláda si povedali pred voľbami: bude dobré, keď si vytvoríme nejakých nepriateľov. A jednoducho si povedali, tak s týmito novinármi my sa rozprávať nebudeme. Vymyslené dôvody, hranie sa na urazenú babku len preto, že strategicky sme si povedali, že toto je tá slabšia skupina, ktorú môžme spolu s našimi voličmi vyhlásiť za spoločného nepriateľa. A som presvedčený o tom, že toto by malo byť v demokratickej spoločnosti neprijateľné. Lebo aj čitatelia každého média sú voliči, čitatelia každého média sú platcovia daní a čitatelia každého média majú právo na informácie. A vláda si nemôže povedať, že s týmito, ktorí nekladú nepríjemné otázky, sa rozprávať budeme, ale s tými, ktorých ich kladú, sa rozprávať nebudeme.
Ja som raz kritizoval jednu nemenovanú televíziu, že sa správa servilne voči súčasnej vláde, a si predstavte, pán moderátor si ma zavolal do relácie, aby mi vysvetlil, že to tak nie je, hej. Normálne ja som tam 30 minút, som sa pozeral, že ja som sa zle vyspal alebo toto je rozprávka, s kým sa ten človek vlastne háda. On sa išiel obhajovať pred poslancom Národnej rady, že oni sú objektívni. Ja som mu povedal, máte plné právo mať svojich favoritov, máte plné právo ich protežovať, máte plné právo niekoho pretláčať a robiť mu politickú agendu. Ten Fox to robí tiež. Ale to priznajte, povedzte, toto je náš favorit. To, že predseda SNS pán Danko v TA3, ježiš, už som to povedal, v tej nemenovanej televízii pomaly stanuje a čakám, kedy tam začne hlásiť počasie. Veď to je proste tak očividné, že je tlačený, že tam už sa ani inak nedá, ale poctivé by bolo, keby proste to televízia povedala: okej, je to náš favorit, budeme ho tlačiť, chceme ho mať v parlamente alebo niekto ho chce mať v parlamente. (Reakcia z pléna.) To už je jedno. Ja neviem, ja Dušanove preferencie vôbec nepoznám. Takže poctivé by bolo povedať, okej, za týchto kopeme. A poctivé zo strany verejného činiteľa je, každému odpovedať. Keď dá otázku, mám odpovedať, lebo on sa pýta v mene verejnosti. On je takisto zástupcom občanov.
Takže na jednej strane som smutný, že tu takáto novela musí byť, ale na druhej strane jej vyjadrujem teda plnú podporu a predpokladám, že aj v mene mojich kolegov, pretože keď už musí byť zákon, ktorý hovorí, že sa má dodržiavať zákon na to, aby niečo fungovalo, možnože to bude platiť iba dočasne, možnože to budeme musieť jedného dňa zrušiť, možno sa dohodneme, že sa budeme správať ako ľudia, a dovtedy sú aj takéto novely jednoducho potrebné.
Ďakujem.


=====
Skryt prepis