Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.12.2012 o 16:42 hod.

Ing.

Richard Sulík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 12.3.2013 13:52 - 13:53 hod.

Richard Sulík
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.2.2013 14:31 - 14:33 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No tak my tento návrh veľmi radi podporíme, lebo si myslíme, že je správy a naozaj s pomerne nízkymi politickými nákladmi a predsa len s dosť veľkými sympatiami obyvateľstva sa dá teda nielen ušetriť 100 mil. eur ročne. A teda keď vidím, ako tie daňové príjmy vypadávajú, tak táto čiastka bude určite dôležitá.
Ale zároveň aj dá sa zopár ľuďom, bohvie, koľko to nakoniec bude, dopomôcť k práci. Ale tá podstatná vec je, že toto je správna vec a tu by teraz nemalo hrať rolu, že čo je farizejské a čo kedy bolo a nebolo schválené. Naša koalícia jednoducho tiež nedokázala všetko schváliť, čo si zaumienila, ale keď je raz niečo správna vec, tak by to malo byť dosť jedno.
No a pridávam sa teda tu k Jozefovi Mihálovi, že on teda tie dve-tri eurá by vsadil, ja si tiež myslím, že keď svitne ľuďom na ministerstve financií, takému Martinovi Filkovi, ktorý by najradšej zdanil všetko, čo sa hýbe, že tu má 100 mil. eur pomerne istých, tak tiež si myslím, že ešte tento rok s tým kolegovia zo SMER-u prídu do parlamentu. V tom prípade to my, samozrejme, tiež podporíme.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.2.2013 11:56 - 11:57 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No, pani Žitňanská, veľmi dobre ste položili tú otázku, že čo má byť dôvod toho, že sa to takto rýchlo posunie. Ja si spomínam pána Kaliňáka, keď bol ešte poslanec, ako takého toho hlavného rozohrávača chaosu, keď sme vládli my a strana SMER bola teda v opozícii. No nechcem si predstaviť, čo by bolo, keby sme s takouto vecou došli my, a o to viac ma zaujíma a predpokladám, pán Kaliňák, vy to presne cítite, že čo je teda ten skutočný dôvod sa sem takto dojsť strápňovať. Na Vianoce tu sedel pán minister Malatinský a cítil sa veľmi, veľmi nedobre, až úboho, keď tu ste šaškovali s tou novelou o PPC a nakoniec ste to radšej vzdali.
A teraz je namieste otázka, čo je teda ten skutočný dôvod, kto mocný v pozadí si dupol nohou a povedal, že ja to chcem teraz presne takto, aby dokázal bohviekomu, že on teda tú moc má, a vy tu teraz všetci jak vykonávači príkazov tu pekne sedíte a môžte sa tak akurát cítiť veľmi, veľmi potupne. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 12.2.2013 11:16 - 11:16 hod.

Richard Sulík
Ďakujem pekne, pán predseda. Dovolím si len pripomenúť vaše osobné slová, váš osobný prísľub, že pravidlo, podľa ktorého môže aj jeden poslanecký klub navrhnúť doplnenie programu, nebude zneužívané, takto ste to prisľúbili na začiatku tohto volebného obdobia a chcem vám pripomenúť, že toto považujem za hrubé zneužitie, keď v s krátenom legislatívnom konaní dôjdete s takýmto návrhom. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.12.2012 17:02 - 17:04 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán minister, jedna vec je, že odkiaľ tie peniaze prídu, a druhá vec je, ako sa použijú. Tak to odkiaľ prídu, uberú sa z nejakej podpory doterajšej, ktorá bola hrozne vysoko nastavená, to v podstate dáva zmysel a o tom sa dá diskutovať a má aj zmysel diskutovať, či chceme to alebo ono podporovať, ale väčší problém je to, že čo sa s tými peniazmi ide spraviť. A vlastne idú byť odovzdané jednej, v podstate prichádza do úvahy iba jedna spoločnosť, a to je Paroplynový cyklus.
No počuli ste tu za dnešný deň obrovské množstvo výhrad a k samotnému procesu najväčšia výhrada je tá, že ste sa to snažili tak potichu prepašovať a bez pripomienkového konania a bez a v skrátenom konaní. No tak teraz vám slúži ku cti, že aspoň ste teda pripustili debatu a nejakú odbornú diskusiu a až teraz si môžem dovoliť dať vám jednu radu. Stiahnete tento zákon! Keď ho dnes stiahnete, tak dnes večer ešte možno to bude v médiách, možno zajtra, ale už na Vianoce je to celé zabudnuté a môžete začať odznova, vráťte sa z kratšej cesty. Lebo keď ten zákon nestiahnete, tak do konca januára vám garantujem, bude veľa rôznych ľudí vypisovať blogy, vyjadrovať sa, samozrejme, opozícia sa bude k tomu vyjadrovať a budete to šesť týždňov musieť znášať a potom sa bude v januári v tom pokračovať. Aj tak neušetríte veľa času, radšej ten zákon stiahnite a spravte to tak, ako sa zákony majú predkladať, to znamená dajte ho v januári do medzirezortného pripomienkového konania. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.12.2012 16:42 - 16:44 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No opäť raz veľmi síce trochu dlhý, ale predsa len príhovor, ktorý išiel pod kožu. Nemám teraz na mysli Maroša Kondróta, ktorý tu s teflónovou tvárou si to tu odsedí, lebo jednoducho za tie roky, čo sedí v parlamentne je otrlý, ale mám na mysli pána ministra Malatinského, ktorý teda sa určite nemôže teraz cítiť príjemný. Hentam sedieť obklopený kokakolou, hore Markíza, takmer isté, že bude vo večerných správach, tak možno, že by stálo na zamyslenie pán Malatinský, či toto máte za potreby? Toto. Máte jachtu, krásny dom, máte peňazí viac, než v tomto živote miniete. Potrebuje si takto zničiť povesť? Za čo? A robíte, vy robíte štafáž vláde, ktorá si to nezaslúži. Pre nich je to dobrý deal, oni si vás tam pekne, tu si vás posadia, tu, aby nikto z nich tu nemusel sedieť a zažívať tieto nepríjemné chvíle, tak našli tvár, našli niekoho, nechcem hovoriť figúrku, ale tam si vás posadia a vy si to tu pekne všetko vylížte. Niečo vám z toho možno aj kápne, možnože aj tá funkcia, ale nehovorte, že sa cítite dobre. Nehovorte a ja viem teda o čom hovorím, že to chvíľku tuná sledujem, len vy ste tu nový v tomto, a keď sa niečomu hovorí, že niekoho ugrilovať, tak teraz vás Igor Matovič, teraz práve tu vás griluje a toto sa s vami bude ťahať dlho.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.12.2012 15:55 - 15:56 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No veľmi zaujímavý príhovor, pán kolega Mikuš. A možno najneskôr teraz by si mohol pán minister Malatinský uvedomiť, že ako nestraník, legitimizuje túto vládu, ktorá teda nie je, určite nie je čestná, a kazí si pri tom povesť. Presne takisto ako pán minister Borec, ktorý možno mal nejaké pekné zámery, ale nakoniec patrí presne k tým ľuďom, ktorí umožňujú zlo preto, lebo mlčia.
A možno že toto by mohlo byť, pán minister Malatinský, pre vás na zamyslenie, či naozaj si takto takýmto strašidelným zákonom a prijatým za takýchto neakceptovateľných podmienok, či naozaj vy si chcete kaziť povesť. Či vám toto stojí za to? Či ste toto potrebovali? Ďakujem
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.12.2012 11:00 - 11:01 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, no, páni poslanci Madej a Martvoň, toto je úplne typické najmä pre, pre poslancov SMER-u, keď nevedia, čo majú povedať, tak začnú vyťahovať úplne nesúvislé veci, tak vy tu vyťahujete platinu a daňový úrad a pán poslanec Martvoň vyťahuje Najvyšší kontrolný úrad. Veď diskusia je o justícii, čo kam odbiehate, čo sa tu teraz zaoberáte nejakou platinou, ostaňme pri podstate veci. A pán Martvoň, ja chápem, že vy vítate prístup, že pán Borec mlčí, veď to je to, o čom som hovoril, veď to vám vyhovuje, veď to je dobré pre vás. Lenže treba bojovať, treba bojovať preto, lebo vieme, že sa pácha zlo, a to zlo je - či ľavica, či pravica - zlo je zlo. A pácha sa. A vy to viete, ešte raz, zlo umožňujú slušní ľudia, ktorí mlčia!
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 18.12.2012 10:39 - 10:55 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážená pani predsedajúca, ctení kolegovia, ctené kolegyne, minulú schôdzu požiadali tri pravicové a konzervatívne strany spojené v Ľudovej platforme, SDKÚ, KDH a MOST, zvolanie mimoriadnej schôdze k stavu justície na Slovensku. Tejto plne legitímnej požiadavke nebolo zo strany poslancov za SMER vyhovené, možno preto, že páni poslanci zo SMER-u majú pocit, že justícia na Slovensku funguje skvele a že nie je o čom diskutovať. Treba však zároveň povedať, že aj my ako vládna koalícia sme neodsúhlasili program minimálne jednej, možno aj viacerých mimoriadnych schôdzí počas nášho vládnutia, a navyše treba povedať, že predseda Národnej rady Pavol Paška ponúkol, že tento navrhnutý bod, bod navrhnutý na mimoriadnu schôdzu bude zaradený ako prvý na tejto schôdzi. Tá úplne pôvodná ponuka znela teda, že bude zaradený ešte pred rozpočtom. O stave slovenskej justície by sa teda bolo diskutovalo možno o osem dní neskôr. To, že slovenská justícia je v marazme 20 rokov, tak týchto osem dní by to naozaj nespasilo. Následne sa strany Ľudovej platformy rozhodli navrhnúť odvolať ministra spravodlivosti a tento návrh pôsobil prinajmenšom rozpačito. Najmä, keď jedna zo strán - kolegovia z KDH - odporúčali nehlasovať za odvolanie. Dokonca chceli o tom presvedčiť aj kolegov. Nakoniec je úplne jedno, ako by poslanci z Ľudovej platformy alebo aj celej opozície chceli alebo či by chceli, alebo nechceli odvolávať ministra spravodlivosti Tomáša Boreca, lebo je vopred jasné a zrejmé, že odvolaný tak či tak nebude, nech by spravil čokoľvek alebo nespravil čokoľvek. Tak isto ale treba povedať, že takúto láskavosť kolegovi Borecovi, pánovi ministrovi poslanci zo SMER-u nespravia. Dokonca aj keby to bolo v moci opozície odvolať pána Boreca, je otázka, či práve tento minister by mal byť odvolaný. Pýtam sa, akú mieru osobnej zodpovednosti na celkovom stave justície nesie? Minister, ktorý je šesť mesiacov, možno osem mesiacov na úrade. Došlo síce v poslednom čase k viacerým prinajmenšom zvláštnym rozhodnutiam niektorých sudcov. No práve rozhodnutia sudcov sú tie, kde by minister nemal vstupovať. Môže akurát sa snažiť vyvolať disciplinárne konania. Aby som to skrátil, myslím, myslím si, že vo vláde sa nájdu zrelší ministri na odvolávanie ako minister spravodlivosti Tomáš Borec.
Takisto nemá zmysel tu v tejto diskusii sa snažiť vysvetliť tu pánovi kolegovi Madejovi, že za stav, že slovenská justícia sa nachádza na 140. mieste zo 144 nemôže naša vláda, ktorá trvala približne rok a pol. Nie, za ten stav nemôže, pán Madej. Tak dvadsať rokov sa to vyvíja. Myslím si, že oveľa väčšiu zásluhu na tomto stave máte vy, lebo ste pripustili, aby pán Harabin sa dostal tam, kde sa dostal, a k tomu hneď niečo ešte poviem. Podstatný problém je ale iný. Tomáš Borec má dobrú povesť, nemá žiadne kauzy, aspoň nie také, ktoré sú verejne známe, je vnímaný ako odborník. Tomáš Borec by sa bez problémov hodil aj do slušnej vlády. To táto vláda veru nie je. Opäť zažívame to, že rozkrádanie sa stáva každodennou súčasťou. Nebudem to tu teraz všetko spomínať. Myslím si, že je to dostatočne známe, ale tie kauzy sa kopia. Sú to sofistikovanejšie ako nejaké primitívne kradnutie. Nájdu sa aj také, že kúpia koľajnice trikrát drahšie ako normálne, ale dnes to sofistikované je v tom, že kúpi sa zdravotná poisťovňa a pod.
Zlo umožňujú slušní ľudia, ktorí mlčia. To ste vy, pán Borec! K nim patríte aj vy. Toto povedal nebohý sudca Najvyššieho súdu Juraj Majchrák, voči ktorému viedol pán Harabin disciplinárne konanie. Bohužiaľ, Juraj Majchrák spáchal medzičasom samovraždu. Toto robíte vy, pán Borec! Robíte štafáž vláde, ktorej chýba česť a morálka! A tým ju legitimizujete. Na začiatku sa ešte mohlo zdať, že budete konať nezávisle a v prospech veci. Ale najneskôr po tom, čo ste sklopili uši a navrhli vymenovať sudcov Fulcovú, Chleboviča, Sadovského do Súdnej rady, napriek tomu, že ste nechceli, nemôže byť o vašom nezávislom a samostatnom konaní reč. Takisto sudca, ktorý u vás na ministerstve robí stážistu, Juraj Sopolík, a ktorý organizoval diskriminačné žaloby a distribuoval ich medzi sudcami, a zároveň vy, pán Borec, vravíte, že je amorálne diskriminačné žaloby podávať. Toto, presne toto, pán Borec, sú tie malé nepekné kompromisy, ktoré vám pomaly a nebadane ničia vašu povesť. Presne toto. Dovolím si uviesť jeden príklad, ako by sa to asi robiť malo. Keď po voľbách prišli za naším nominantom Ľubošom Lopatkom, generálnym riaditeľom Sociálnej poisťovne, kádrováci zo SMER-u a chceli mu diktovať, koho má na akú pobočku dosadiť za riaditeľa, radšej odstúpil, ako si kaziť povesť, ako robiť štafáž nečestným ľuďom a ako ich legitimizovať.
No vráťme sa k justícii. Najväčší personálny problém slovenskej justície je predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin, o ktorého počínaní, pán Borec, veľmi dobre viete. Viete to preto, lebo nie že ste len momentálne minister spravodlivosti, ale ste aj bývalý šéf advokátskej komory. Pokiaľ to náhodou neviete, rád vám pár nepekných momentov v kariére tohto pána pripomeniem. Za posledných 30 rokov zmenil Štefan Harabin päťkrát medzi judikatívou a exekutívou, toľko k deľbe moci, dobre justíciou. Budem odteraz hovoriť justíciou. Päťkrát. Tam - tam, tam - tam. Toľko k deľbe moci. Najskôr bol osem rokov sudcom, následne dva roky zamestnancom ministerstva, potom deväť rokom sudcom, po nich tri roky ministrom, teraz je opäť tri roky sudcom. Konkrétne predsedom Najvyššieho súdu. Charles Montesquieu s jeho teóriou o deľbe moci by sa musel teraz obracať v hrobe. Obzvlášť posledná zmena z exekutívy do judikatívy, do justície, obzvlášť posledná zmena z exekutívy do justície v roku 2009 bola flagrantným porušením deľby moci a došlo k nej takto: V roku 2006, teda na začiatku prvej vlády Roberta Fica, sa Štefan Harabin ako nominant HZDS stal ministrom spravodlivosti a rok na to, v roku 2007, si prakticky on sám vytvoril Súdnu radu. Súdna rada je mimoriadne dôležitý orgán. To je vlastne to, ten orgán, kde sa rozhoduje o tom, kto bude sudca, čo sa s ktorým sudcom stane atď. A rozhoduje aj o tom, kto bude predsedom Najvyššieho súdu. Súdna rada je kameň úrazu. A v rukách drží justíciu ten, kto vie ovplyvniť zloženie Súdnej rady. Toto je určite známe odborníkom. Toto nie je známe 99 % verejnosti. Súdna rada je kameň úrazu, resp. kľúč k riešeniu problémov. A ten, kto do Súdnej rady dokáže nominovať ľudí alebo to dokáže významne ovplyvniť, ten človek drží v rukách justíciu. Súdna rada má osemnásť členov. Z toho deviati sú takí, ktorých volí: traja vláda, traja parlament, troch menuje prezident, to je deväť. Ďalších osem sú takí, ktorých volia sudcovia. To je sedemnásť a osemnásty je samotný predseda Najvyššieho súdu. A teraz sa skúsme vniesť, preniesť šesť rokov späť a skúsme si predstaviť, aká bola situácia v roku 2006, kedy za prvej vlády Roberta Fica na začiatku jeho vládnutia sa Štefan Harabin stal ministrom financií a rok nato sa volila Súdna rada. (Hlasy z pléna.) Spravodlivosti. Povedal som financií? Ja vám ďakujem za upozornenie, chcel som povedať spravodlivosti. Čiže voľba Súdnej rady v roku 2007 prebiehala tak, že troch členov, ktorých zvolila vláda, vedel Štefan Harabin veľmi dobre ovplyvniť. Ďalších troch členov, ktorých zvolil parlament, vedel rovnako veľmi dobre ovplyvniť, najmä keď vidíme, ako to tu funguje. Tu sa zdvíha ruka preto, lebo veľký vodca Kim Ir-sen zavelí, úplne jedno, o čo ide. No a nerobme si ilúzie, že troch členov, ktorých menoval prezident Ivan Gašparovič, že teda to boli nejakí iní. Takisto tých ôsmich členov, keďže Štefan Harabin je tridsať rokov sudcom, sa mu dokázalo niekoľkých členov presadiť tak, aby boli zvolení.
O ďalšie dva roky, čiže v roku 2007, si Súdna rada, v roku 2007 si Štefan Harabin vykreoval Súdnu radu takú, akú potreboval, a o dva roky neskôr takto vykreovaná Súdna rada Štefana Harabina zvolila za predsedu Najvyššieho súdu. Toto je mimoriadne škaredý okamih v slovenskom súdnictve, aby človek najskôr vytvoril orgán, ktorý ho neskôr zvolí za predsedu Najvyššieho súdu. No, a čuduj sa svete, prezident Ivan Gašparovič, ten, ktorý už rok nevie vymenovať dr. Čentéša za generálneho prokurátora, mimochodom riadne zvoleného Národnou radou, tak tento prezident Štefana Harabina vymenoval za predsedu Najvyššieho súdu do 24 hodín. To je rýchlosť! To sa robí vtedy, keď sa chce človek vyhnúť, námietka, preto, lebo presne vie, že to vymenovanie nebolo korektné, resp. tá voľba nebola korektná.
Po tom, ako sa Štefan Harabin stal predsedom Najvyššieho súdu, nasledovali čistky vo forme disciplinárnych konaní voči kritickým sudcom, ako napr. Paluda, Majchrák, o ňom som už dnes hovoril, Hatala, Kliment, Gavalec a ďalší. Štefan Harabin menil rozvrhy práce sudcov len v roku 2011 vyše dvadsaťkrát. To už ani nebudem spomínať, že zobral im kancelárie, dával im kutice, že niektorým dal odmeny desaťtisíce eur, niektorým dal odmeny 50 eur. Štefan Harabin zrušil špecializácie sudcov a presúval sudcov do iných kolégií. Sudkyňa Ďurišová, tridsaťpäť rokov robila obchodné právo, zrazu skončila na správnom práve. Sudca Paluda, ktorý sa špecializoval na trestné právo, zrazu bol tiež v správnom práve. Dá sa takto riadne súdiť? Keď je dlhodobo vykonávaný takýto mobing? Sudkyni Berthotyovej pridelil Štefan Harabin svojím vlastným rozhodnutím 30 vecí mimo elektronickej podateľne. Mimo elektronickej podateľne pridelil Štefan Harabin 30 prípadov sudkyni Najvyššieho súdu. Elektronickú podateľňu jednoducho obišiel, lebo pre niektorých zrejme neplatia pravidlá a zákony!
Predpokladám, pán minister Borec, že si viete predstaviť, že takto sa, v týchto podmienkach sa nedá dobre súdiť, a predpokladám, že tento stav na Najvyššom súde, ktorý je pre slovenskú justíciu príznačný, je vám známy. Napriek tomu ste súhlasili so zmenou stanoviska vlády, aby sa nevyhovelo návrhu Štefana Harabina, v ktorom žiadal Európsky súd pre ľudské práva uznať, že jeho ľudské práva boli porušené. Ono sa to zdá, že ten Európsky súd pre ľudské práva, že to je teda naozaj tá definitívne nezávislá, nezávislá inštitúcia, lenže, bohužiaľ, to nie je tak úplne. Aj tam sú ľudia zo Slovenska. Niekoľko z nich sú kamaráti Štefana Harabina, ktorí napríklad pripravujú podklady a majú možnosť tiež do určitej miery ovplyvniť nejaké rozhodnutie. No však treba si pozrieť, kto tam zastupuje Slovensko, pán Madej, na Európskom súde pre ľudské práva. Keď neviete, o čom hovorím, stačí si vyžiadať stanovisko od vašej kolegyne Marici Pirošíkovej. Ona písala obidve. Aj prvé, aj druhé na objednávku, ako trebalo. Pán poslanec Madej, prosím vás, neskáčte mi do reči!
Kauzu Tipos a odvolávanie troch sudcov zo senátu Najvyššieho súdu za to, že si dovolili Štefana Harabina kritizovať, spomínať nebudem. Predpokladám, že o kauze Tipos viete viac než ja. Pán Borec, napriek všetkému, čo som povedal, mlčíte. Viete, čo sa deje. Viete, ako to je. Sklopíte uši a mlčíte. Mlčíte a umožňujete zlo a neuvedomujete si, že si ničíte povesť slušného človeka. Keď nemáte odvahu sa dôsledne postaviť marazmu, ktorý vládne v slovenskej justícii, tak tam radšej nebuďte, lebo tento stav legitimizujete! A keď si uvedomíte, že v tejto partii nemáte čo hľadať, budete musieť nájsť aspoň odvahu na ten odchod. Lebo kolegovia zo SMER-u vám túto láskavosť nikdy nespravia. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.12.2012 16:29 - 16:45 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Ďakujem. No pán Záhumenský, ja som vás, alebo teda najmä pána ministra upozornil, ako to nebude dobre fungovať, ale nie je našou úlohou, i keď my sme v stave predložiť aj funkčné riešenia, len tak vy vládnete, vy ste tu od toho. Ja vás len upozorňujem, že to nebude fungovať.
Tak ako Jozef Mihál upozorňoval vašich kolegov z ministerstva sociálnych vecí, že majú diery v zákonoch. Tak, teraz ešte Jozef Burian chcel ísť na neho podávať trestné oznámenie za to, že Jozef Mihál upozornil na nedostatky, ktoré sú v zákonoch, ktoré predkladáte. Vy ste tu od toho, aby tie zákony boli dobré, aby ste našli riešenia.
My sme tu od toho, aby sme vás upozornili, že tie riešenia, ktoré predkladáte, nie sú dobré. Tá červená nafta bude problém! To zistíte. Budete sa tváriť, že problém nie je, ale problém to bude. Ja si myslím, nemôžete mať najmenší problém s tým, rovnakú sumu rozdeliť iným spôsobom.
Skryt prepis