Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.10.2013 o 15:44 hod.

MUDr.

Ivan Uhliarik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.3.2014 10:58 - 10:59 hod.

Ivan Uhliarik Zobrazit prepis
Ďakujem. Súhlasím s poslancom Kuffom, že plodnosť nie je ochorenie, ale fyziologický stav, preto principiálne hradiť na 100 % pre akúkoľvek skupinu pacientov alebo obyvateľov a žien nejaké lieky, ktoré ovplyvňujú fyziologický stav, je nesprávne. Navyše v čase, keď táto skupina, ktorá má ekonomické problémy, sú to rodiny a ženy nad štyri deti, alebo väčšina má ekonomické problémy, často nemá finančnú dostupnosť pre mnohé ochorenia, ktoré postihujú ich, týchto obyvateľov alebo ich deti, či už sú to antidiabetiká, alebo antibiotiká, alebo lieky na krvný tlak. A preto si myslím, že v čase, keď slovenské zdravotníctvo naozaj nemá na 100 % hradené vážne lieky, hradiť antikoncepciu by malo byť principiálne nesprávne.
Čo sa týka celkového toho návrhu, je to kvázi zlepšenie oproti minulosti, keď pán poslanec a s pani poslankyňou navrhovali trvalé riešenie, ale nechcem teraz, nechcem teraz reagovať na pána poslanca.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.12.2013 16:15 - 16:17 hod.

Ivan Uhliarik Zobrazit prepis
Ďakujem. Pani poslankyňa, chcem sa vás naozaj opýtať, čo je váš skutočný zámer, pretože pred chvíľkou ste povedali, že dramaticky nám rastie populácia v tých sociálne znevýhodnených skupinách. To znamená, povedali ste číslo okolo 500-, 600-tisíc, neviem presne, a na druhej strane hovoríte o tom, že vnútromaternicové teliesko aké je škodlivé alebo teda, ktoré vlastne, aká ste ochrankyňa zdravotného stavu, gynekologického zdravotného stavu týchto žien. Naozaj, čo je tento skutočný zámer? Je tento zámer, keďže vy navrhujete rázne ukončenie možnosti otehotnenia a fertility tejto ženy, je obmedzenie ďalšieho rozširovania sociálne znevýhodnených skupín? Lebo keď to tak je, tak je to ďalší dôvod, že tento návrh je veľmi, veľmi zlý.
Viete, veď aj akékoľvek znevýhodnené skupiny dostávajú sociálne dávky a tí, ktorí majú dajme tomu peniaze alebo zamestnanie, im môžu závidieť tieto sociálne dávky, ale nezávidia, pretože pracujú, hej, a pretože majú viac tých peňazí, akoby museli žiť zo sociálnych dávok. To znamená, vy keď argumentujete, že vypadne vnútromaternicové teliesko, no viete, aj plomba vypadne, stáva sa. Žiadna antikoncepcia vieme, že nie je stopercentná, ale určite je dočasná a ešte raz opakujem, dočasná je v tomto prípade kľúčové slovo, nie trvalá, trvalá zábrana mať deti, ale dočasne a o tom sa poďme vecne baviť.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.12.2013 16:03 - 16:05 hod.

Ivan Uhliarik Zobrazit prepis
Ďakujem. Vieme, že antikoncepcia navodzuje princíp tehotenstva, čiže princíp, ktorý vlastne je v kontinuálnom tehotenstve. A nehovorím, že je zdravá alebo nezdravá. Tu ide o trvalosť a dočasnosť.
Viete, pán poslanec Sulík, povedali ste, že je to príliš drahé alebo že si to teda ekonomicky nemôžu dovoliť. Tak, keďže bavíme sa o tom, o tom princípe dočasnosti a trvalosti, vnútromaternicové teliesko stojí 160 eur. To znamená 40 eur na rok. Toto je dočasná antikoncepcia. Ja by som pochopil a možno by som to nemal ani problém podporiť, keby ste tento istý problém sa snažili vyriešiť dočasným riešením a dajme tomu úhradou vnútromaternicového telieska, ktoré sa zavedie a ktoré funguje štyri roky v priemere, samozrejme, je to individuálne. A je to oveľa lacnejšie, ale je to dočasné. Nie je to trvalé. A o tom ja hovorím, aby rozhodnutie, ktoré dnes v momentálnej sociálnej situácii bolo možné ako jediné správne, mnohokrát sa za niekoľko rokov, keď sa táto sociálna situácia zmení a zlepší, tak toto rozhodnutie už sa nedá vrátiť naspäť.
Pán poslanec Viskupič, no ono viete, existujú popôrodné depresie, psychózy, ktoré sú vyvolané graviditou, ktoré sú vyvolané pôrodom. A, žiaľ, tieto veci, tak ako sa dejú vraždy, tak, žiaľ, tieto veci - deti v popolniciach alebo teda v košoch - sa budú diať. Našou úlohou ako spoločnosti je zmierňovať tieto veci, napríklad aj hniezda záchrany tieto veci zmierňujú a na Slovensku úspešne. Ale, žiaľ, budú sa diať a chcem len povedať, že nemôžme toto vyriešiť práve bez... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 17.12.2013 15:35 - 15:48 hod.

Ivan Uhliarik Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani podpredsedníčka. Pani navrhovateľka, pán spravodajca, budem vecný, nebudem sa snažiť hovoriť v nejakých izmoch, ako ste to, pani navrhovateľka, hovorili. A zaujalo ma teraz, čo ste povedali na konci, a to je princíp celého dnešného návrhu a princíp celého vlastne, celej pointy, o ktorej chcem dneska hovoriť. Povedali ste, že aby boli sprístupnené všetky možnosti reprodukčného zdravia. Máte pocit, páni poslanci, že takýto nezvratný medicínsky úkon je fyziologický? Máte pocit, tí, čo ste zdravotníci, lekári, že toto je reprodukčne zdravé? Ja tento pocit naozaj nemám.
A, pani poslankyňa Nicholsonová, po takmer roku ste priniesli návrh novely zákona, ktorá je podľa mňa rovnako zlá, vlastne je rovnaká a nič neriešiaca. Vieme, že tento úkon je nezvratný medicínsky úkon. Vy to obhajujete - vašimi vlastnými slovami - že v sociálne vylúčených spoločenstvách by sme vyriešili takýmto nezvratným medicínskym úkonom sociálny problém. Ak sa zamyslíte nad podstatou celej tejto veci, tak rovnakou optikou, ja budem trošku, pritiahnem to za vlasy. V prípade, že v týchto sociálne vylúčených spoločenstvách alebo rómskych osadách v podstate sú deti a ľudia hladní, tak začnime hradiť z medicínskeho alebo teda z verejného zdravotného prostredia, pardon, poistenia plikáciu žalúdka, lebo morbídne obézni ľudia v prípade, že majú menší žalúdok, tak títo ľudia nepociťujú hlad, a preto potom chudnú. Je to tak isto absurdné, pani poslankyňa, ako to, čo navrhujete vy.
Viete, na jednej strane ste povedali, že nie ste, že keď vidíte príklad novorodenca, ktorý je v latríne, tak musíte niečo povedať. Áno, ja s tým, s týmto s vami súhlasím a povedzme to, hovorme o tom. Ale, vážení páni poslanci, toto je trestný čin. Rovnakou optikou v prípade akejkoľvek inej vraždy by sme my museli v tejto snemovni zrušiť, ja neviem, predaj kuchynských nožov. Pretože niečím sa rieši niečo úplne iné. Naschvál dávam takéto neporovnateľné protiklady práve preto, aby ste si uvedomili, že aký nezmyselný návrh toto je.
Povedali ste, pani poslankyňa, že je to - veľmi, veľmi zručne narábate so slovníkom -, že je to metóda, ktorá sa veľmi často využíva v rôznych vyspelých európskych alebo svetových krajinách. Poprosím vás, povedzte mi, v ktorých krajinách je to hradené z verejného zdravotného poistenia. Nie je to hradené z verejného zdravotného poistenia, ako to požadujete vy. Áno využíva sa, napríklad využíva sa mužská sterilizácia oveľa častejšie ako u nás.
Páni poslanci, muži, máme tu, momentálne nie je, ale máme tu špičkového urológa, poslanca za stranu SMER, a je to len 15-minútový úkon. Vôbec sa nič vám nestane a bude to hradené plne zo zdravotného poistenia. Dajte sa sterilizovať. Pán poslanec Baláž vám to urobí, ani v podstate nebudete vedieť, akým spôsobom sa vám to stalo. Myslíte si; opäť budem túto argumentáciu priťahovať za vlasy; myslíte si, že keď takýto úkon bude hradený z verejného zdravotného poistenia, v tomto prípade sterilizácia mužov, že budú sa vo zvýšenej miere dávať sterilizovať? Koľko z nás, keď si zoberiete, dáte ruku na srdce, by sme to využili bez ohľadu na ekonomickú, bez ohľadu na ekonomickú stránku veci?
Hovorím o argumentoch, ktoré povedala dnes pani poslankyňa. Povedali ste, pani poslankyňa, že nemáme voľne dostupnú antikoncepciu. No to nie je pravda. Máme voľne dostupnú antikoncepciu a jednu z najliberálnejších, ktorá v Európe je. Máme možnosť výberu antikoncepcie, ale toto nie je antikoncepcia, toto je nezvratný a trvalý stav a nezvratný medicínsky úkon.
Pýtam sa vás, páni poslankyne, páni poslanci, či ste niekedy v živote v zásadných životných situáciách nezmenili svoje rozhodnutie. To znamená, že aby sme si uvedomili, žena alebo muž, keď sa odhodlá urobiť tento nezvratný medicínsky úkon bez ohľadu na to, že dnes je to nie plne hradené, ale v prípade návrhu pani poslankyne by to bolo plne hradené, tak potom by už nemohol mať tento pár alebo tento jedinec deti. Akékoľvek rozhodnutie, ktoré urobí človek v danom momente - a môže byť presvedčený, že je v danom momente správne na základe momentálnej ekonomickej situácie, čohokoľvek -, môže sa za niekoľko rokov v prípade zmien týchto podmienok ukázať ako životný omyl. (Reakcia z pléna.)
Pán poslanec, prosím vás, ja si veľmi vážim, že ste ekonóm, a vy ste povedali, že napríklad manželstvo, ale ak dovolíte, dokončím a potom reagujte na mňa vo faktickej.
Čiže naozaj toto je nezvratné medicínske rozhodnutie a musím vám povedať, pán poslanec, že manželstvo je zvratné medicínske, teda zvratné rozhodnutie, pretože sa môžte aj rozviesť, ale tuto sa už to slovo späť nedá vziať alebo to rozhodnutie sa nedá dať. Ľudia menia názor v oveľa menej podstatných veciach a 100-percentne by sa našli ženy aj muži, ktorí by si dali urobiť sterilizáciu a považovali by toto rozhodnutie ex post alebo po nejakom čase za chybu. Čo potom? Majú navštíviť psychológa, majú ísť, ako vy ste teraz povedali, pani poslankyňa, že však je to možné umelým oplodnením. Potom štát bude hradiť znova niekoľko cyklov z verejného zdravotného poistenia, umelé oplodnenie?
To znamená, zastavme sa tu a pozrime sa, akým spôsobom sa hradí určitý úkon z verejného zdravotného poistenia. V prípade, že ste chorý, v prípade, že ste, že vám niečo je, tak štát má povinnosť do určitej miery - či už plne, alebo čiastočne - hradiť tento medicínsky úkon, ktorý je buď život zachraňujúci, alebo, alebo zlepšuje zdravie. Ale tento úkon ani nezachraňuje život, ani nezlepšuje zdravie, preto si myslím, že tento úkon by nemal byť hradený z verejného zdravotného poistenia.
Vo svojej dôvodovej správe píšete, že u žien nedochádza okrem zabráneniu možnosti otehotnenia k žiadnym zmenám, či v ovulácii, alebo menopauze. Ja som to už spomínal aj predtým a rozprával som sa aj s gynekológmi. Nie je to pravda. Vo veľkom percente časti žien po sterilizácii vzniká tzv. postligačný syndróm, ktoré sa, ktorý sa prejavuje aj problémami v hormonálnej oblasti, aj problémami v krvnom zásobovaní ovárií a tak ďalej a tak ďalej. Nebudem teraz zachádzať do medicínskych detailov.
Píšete ďalej, že suma rodiča, ktorý sa stará o štyri deti, ktorú by musel rodič vynaložiť na sterilizáciu, je príliš vysoká, od 300 do 500 eur. Tak ako som povedal, že v prípade sterilizácie mužov by si asi každý z nás rozmyslel, či sa dá sterilizovať bez ohľadu na to, či by to bolo hradené, alebo nie, podobne aj v tomto prípade, v prípade, že by to bolo vyu..., bolo hradené, nikde nie je napísané, že by žena využila tento zákrok, lebo je zadarmo. Veď aj pán poslanec Martvoň, ktorý podotkol, že v 60. rokoch 20. storočia národné výbory platili desiatky tisíc korún rómskym ženám za to, aby sa nechali sterilizovať. Ani vtedy sa táto možnosť - a sa to platilo za to -, sa táto možnosť nevyužívala tak, ako si to národné výbory vtedy mysleli. Samozrejme, ja osobne som proti takejto, proti takémuto prístupu.
Píšete ďalej, že ide síce o nezvratný zákrok, ale vďaka medicínskemu pokroku sa úplne nevylučuje možnosť otehotnenia. O tom som už hovoril a nemyslím si, že na jednej strane by sme mali nejakým spôsobom urobiť nezvratný úkon a potom sa snažiť veľmi draho urobiť opak, v tomto prípade umelé oplodnenie zase hradiť zo zdravotného poistenia. Viete, pani poslankyňa, ste pracovali ako štátna tajomníčka ministerstva práce a myslím si, že toto je vlastne vaša oblasť, v ktorej si myslím, že ste boli dobrá, a myslím si, že keďže chcete nejakým spôsobom ovplyvniť sociálnu situáciu týchto detí alebo týchto párov, alebo teda týchto rodín, mali by ste prichádzať s návrhmi a sústrediť sa na to, aby množstvo detí nebolo motivačným faktorom ľahko získaných peňazí od štátu. Preto by som očakával skôr od vás oblasť, teda návrhy skôr v tejto oblasti ako v oblasti medicínskeho, v medicínskej alebo v oblasti medicínskych záležitostí, ktoré, ktorých dôsledky si je len veľmi ťažko predstaviť a ktoré môžu naozaj viesť k osobným tragédiám.
Bezplatná sterilizácia je na Slovensku dnes možná len zo zdravotných dôvodov. Páni poslanci, je to možné dnes zo zdravotných dôvodov a tak by to malo aj zostať. Dnes neexistuje žiaden zákonný dôvod a podotýkam, z dielne ministra Zajaca bol prijatý na Slovensku jeden z najliberálnejších zákonov v tejto oblasti. Jeden jediný zákonný dôvod existuje, zbavenie svojprávnosti, kedy o tom ale rozhoduje súd, prečo by sa niekto nemohol dať sterilizovať. Dnes sa môže dať sterilizovať, len pre vašu informáciu alebo pre vašu vedomosť, ktokoľvek, ktorý dosiahne 18 rokov. Nemusí mať ani jedno dieťa a požiada a po uplynutí 30 dní mu musí byť sterilizácia vykonaná.
Ja si myslím, že je to príliš liberálny zákon. V každom prípade toto máme v zákonnej norme a nemyslím si, že by sme ďalej mali zmierňovať tento zákon. Zdravotná poisťovňa - a teraz pozor - môže udeliť výnimku a uhradiť sterilizáciu napríklad pri inom ochorení alebo po opakovaných cisárskych rezoch, kedy môže byť ohrozená žena. O tom rozhoduje, samozrejme, gynekológ. Čiže dnes je to možné tiež.
Na záver poviem ten princíp, čo som naznačil aj na začiatku. Z verejného zdravotného poistenia platíme liečbu a pomoc pre ľudí, ktorí chcú mať deti. Bolo by veľkou chybou, aby sme z verejného zdravotného poistenia platili aj opak, a to znamená zákrok proti možnosti mať deti. Osobne som preto absolútne proti tomu, aby zdravotnícki pracovníci umelo poškodzovali ľudský organizmus, hoci o to ich žiadajú samotní pacienti a je jedno, či majú pritom svedka, alebo nie. Som proti tomu, či už ide o platený zákrok, alebo bezplatný. KDH preto určite nepodporí túto, návrh tejto novely zákona a chcem vyzvať aj ostatných poslancov, aby tento návrh nepodporili.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 10.12.2013 9:01 - 9:20 hod.

Ivan Uhliarik Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážená pani podpredsedníčka, vážený pán minister, vážený pán spravodajca, v takejto komornej atmosfére aspoň si budeme môcť vecne podiskutovať o štátnom rozpočte, kapitole zdravotníctva, ako v minulosti aj na výbore, keď sme hovorili o rozpočte, zdravotníctvo v roku 2010 a 2011.
Viem, pán minister, že ste dostali dobrú starostlivosť minulý týždeň v nemocnici, a ako lekár vám želám dobré zdravie. Myslím si ale na druhej strane, že keby si pán minister možno posedel tri hodiny v čakárni ako ostatní pacienti, možno rozpočet pre zdravotníctvo by vyzeral trošku inak a lepšie.
Chcem sa možno netradične a netypicky pani ministerky z tejto pozície aj opozičného poslanca zastať. Zastať preto, lebo viem, že jej hlas na vláde nie je počuť. Ministerka zdravotníctva už opakovane ukázala, že patrí k najslabším členom vlády. A chcem sa jej zastať a podporiť ju v tom, aby aj poslanci SMER-u zahlasovali za rozpočet, ale nie za ten, ale aby zahlasovali za to, aby ten rozpočet bol na zdravotníctvo lepší, ako je v súčasnosti. V mene pani ministerky vás chcem požiadať, aby ste výrazne pozmenili návrh štátneho rozpočtu pre zdravotníctvo. A chcem vás aj požiadať, aby zdravotníctvo neprišlo o desiatky miliónov eur oproti minulému roku, alebo, respektíve budúci rok oproti tomuto roku. Poviem prečo.
Pôvodne navrhovaný odvod za poistencov štátu na úrovni 3,83 bol historicky najmenší a ministerka zdravotníctva tak dostane navždy nálepku človeka, ktorý v každej funkcii pripravil zdravotníctvo o desiatky miliónov eur. Trošku prejdem k histórii a spomeniem, že vo funkcii riaditeľky Všeobecnej zdravotnej poisťovne to bol mínus 120 mil. eur. Rozpočet pre zdravotníctvo na tento rok bol mínus 70 mil. eur za poistencov štátu a na budúci rok to bude mínus 60 mil. eur. Tomuto tvrdeniu nepomôže ani fakt, že na poslednú chvíľu odvod za poistencov štátu sa zvýšil z 3,83 na 4 %, čo ale predstavuje, len pre vašu informáciu, stále pokles zhruba o 60 mil. eur. Ak zohľadníme infláciu, štát bude v roku 2014 platiť na poistenca štátu v absolútnej hodnote 30 eur 80 centov. Je to najmenej od roku 2007.
My vieme, že populácia Slovenska starne, vieme, že populácia čím je staršia, tým potrebuje zdravotnú starostlivosť na vyššej úrovni, ktorá je drahšia. Ale návrh štátneho rozpočtu na budúci rok potvrdzuje, že verejné financie sú pod tlakom. Ja to chápem, chápem vaše konsolidačné úsilie, pán minister, ale chápem aj to, že zdravotníctvo sa ocitá na tej opačnej strane a nedokážu sa zabezpečiť dostatočné zdroje na jeho fungovanie. Aktuálne znenie rozpočtu zároveň naznačuje, že zdravotníctvo, žiaľ, už nie je prioritou vlády SMER-u, a poviem prečo.
Po prvé, podiel kapitoly ministerstva vrátane platby štátu na celkových príjmoch verejnej správy klesne z 5,9 % na 4,9 percenta. Po druhé, podiel celkových zdrojov na celkových príjmoch klesne zo 16,7 na 15,4 a po tretie, zároveň platí, že príjmy verejnej správy rastú z 24 mld., rastú na 25,7 mld. eur. Pri raste príjmov verejnej správy, čiže o 7,2 %, samotná kapitola ministerstva zdravotníctva poklesne o 11 percent. Aj toto hovorí o výraznom znížení priorít zdravotníctva v štátnom rozpočte.
Páni poslanci za SMER, viete určite, a nechcem povedať naspamäť, ale určite poznáte programové vyhlásenie vlády, vašej vlády, tohoto programového obdobia. A tam si môžte prečítať, že sa vláda SMER-u ostro vymedzuje proti nízkym platbám alebo voči nízkym platbám za predchádzajúcej vlády, ktoré išli do zdravotníctva za poistencov štátu. Na jednej strane ostré vymedzovanie vo vládnom programe spred takmer dvoch rokov, na druhej strane dnes sme svedkami toho, že táto vláda práve pristúpila k najväčšiemu zníženiu platieb do zdravotníctva za posledných 10 rokov.
Myslím si, a pán minister to určite vie, lebo je ekonóm, že finančnej kondícii nemocníc tento výpadok zdrojov v žiadnom prípade nepomôže. Keď k tomu pridáme zvýšenie miezd, rok 2014 môže byť, a podľa môjho názoru aj bude, pre rok, pre zdravotníctvo oveľa ťažší ako ten súčasný. Preto to, čo tu bolo spomínané aj minulý týždeň, že pán minister odmieta rozpočtovať stratu v zdravotníctve, pokladám za príliš riskantný krok. Myslím si, že keď sa naozaj na to vecne pozrieme, ani jeden z nás neverí, či bude, alebo nebude strata, ale chceme len, aby tá strata bola čo najmenšia, verím, že aj vy, ale budeme sa baviť len o tom, alebo bavíme sa len o tom, koľko táto strata bude. Aby nemala príliš negatívny vplyv na celkový deficit.
Korektne treba ale jedným dychom povedať, že za toto nemôže minister financií, ani ministerstvo financií, ale ministerstvo zdravotníctva. Ministerka zdravotníctva už takmer dva roky tvrdí, naposledy to bolo v júli 2013, že pripravuje súhrn opatrení, ktorým zastaví zadlžovanie nemocníc. Ja jej fandím, ale zatiaľ žiadne nepredstavila. Ani centrálne obstarávanie, ktoré bolo ohlásené na tlačovej konferencii, ani pokračovanie eHealtu, či iné nástroje na znižovanie zadlžovania. Jednoducho na jednej strane sú len slová, na druhej strane tie slová nie sú podložené skutkami.
Možno mnoho z vás odpovie, že nemocnice sa zadlžujú preto, lebo sú zvyšované nároky na platy lekárov a sestier. Ja vám priblížim, koľko peňazí bolo potrebných na zvyšovanie platov a sestier a koľko peňazí bolo v štátnom rozpočte. Ako vieme, je to doložiteľné v návrhu zákona o platoch sestier, ktorý teraz Ústavný súd zastavil. Ale pripomeniem, ako vieme, sestrám sa rast platov zastavil v polovici roka 2012 a na ich rast bolo potrebných 68 mil. eur. Je to v doložke v dôvodovej správe. Keďže vieme, že v polovici roka sa zastavil tento, toto zvyšovanie platov, zhruba 68 mil. eur si môžme rozdeliť na dve polovice, čo je asi 34 mil. eur. Lekári potrebovali na prvú vlnu zvýšenia platov 37 mil., čo je tak isto v dôvodovej správe. Čiže 34 a 37 je zhruba 71 mil. eur. Podľa vašich čísel, pán minister, ktoré ste predložili do tohtoročného štátneho rozpočtu, bolo v roku 2012 v zdravotníctve viac ako 200 mil. eur. Nehovoriac o tom, že zadlžovanie v roku 2012 bolo minimalizované oddlžením v septembri roku 2011, oddlžením sumou 300 mil. eur. Vieme, že to zadlžovanie potom samozrejme ku koncu roka nabiehalo, ale jednoducho to súvisí aj s tým, že naozaj zatiaľ žiadne zásadné opatrenia neboli predstavené. V týchto 200 mil., len pre vašu informáciu, je samozrejme aj tá rezerva 50 mil., úspory z liekovej reformy predchádzajúcej vlády, čo potvrdila v lete, pre vašu informáciu, 2012 aj v médiách pani ministerka, zhruba 60 mil. a lepší výber poistného. To znamená, na platy, aj potvrdením čísel v štátnom rozpočte, aj mediálnymi vyhláseniami ministerstva zdravotníctva, na platy v roku 2012 peniaze boli.
Chcem sa ale opýtať, kde sú teraz tie peniaze, ten rozdiel medzi potrebami a navýšenými zdrojmi? Poviem, kde sú. Tie peniaze sa jednoducho prejedli. Tie peniaze sa prejedli, nehovorím, že vytunelovali, ale prejedli sa v nefunkčnom, alebo v zdravotníctve, ktoré naozaj môže absorbovať oveľa viacej peňazí. Ale bez toho, aby sme tie diery nejakým spôsobom sa snažili zalátať, tak môžte do zdravotníctva liať. A pán minister to vie, tak isto to povedal na finančnom výbore, pamätám si to, keď ešte bol v opozícii, a presne toto mi povedal, že môžte liať do toho zdravotníctva koľkokoľvek, kým nezapcháte tieto diery, tých peňazí tam bude stále málo. Ja s tým súhlasím. A ten liek alebo ten prvý krok sme chceli urobiť. O tom budem hovoriť za chvíľu.
Ste ekonóm, pán minister, a viete, že toto je tikajúca bomba. A asi aj preto ste nezapočítali stratu v zdravotníctve do štátneho rozpočtu. Nechcem, aby sme stále hovorili o percentách alebo sme hádzali miliónmi eur, ale pozrime sa na to z medicínskeho hľadiska, ja som lekár, aké sú dôsledky. Sú vážne a dramatické. Zdravotníci, ktorí sú v parlamente, vedia, že v sektore sa nerobia systémové zmeny. Veľké štátne nemocnice zatiaľ neprešli reštrukturalizáciou a transformácia na akciové spoločnosti, ktorú sme chceli urobiť ako prvý krok k zastaveniu zadlžovania a ktorým by sa nastavili prísnejšie finančné podmienky alebo mantinely, vieme, že neprešla hysterickou reakciou Lekárskeho odborového združenia, ktorá bola zakrytá štrajkami lekárov. A myslím si, že v súčasnej dobe, keď ministerstvo odmieta monopolizáciu zdravotného poistenia alebo verejného zdravotného poistenia, začína byť stále lacnejšie. Prečo? Pretože na tento zámer chýbajú peniaze, a v tomto prípade hovorím, našťastie.
Pán minister, viete, že poskytovatelia, myslím teraz zdravotnícke zariadenia, tvoria dlh a dlh budú tvoriť. Čakacie lehoty pre pacientov sa predlžujú, pacienti nedostávajú to, na čo majú podľa ústavy nárok. A keďže zdravotníctvo dnes je údajne bezplatné, vytvára sa priestor na neformálne platby. A ľudia to vedia, čo ďalej zhoršuje vnímanie a spokojnosť obyvateľstva so zdravotníckymi službami. Vieme, že spokojnosť obyvateľstva je druhý základný cieľ podľa Svetovej zdravotníckej organizácie, a v tomto prípade sa Slovensko naozaj ocitá na spodných priečkach.
Prejdem k druhému dosť podstatnému negatívnemu bodu budúcoročného rozpočtu pre zdravotníctvo. Myslím si, že, pán minister, možno ste do takých detailov až nešli, ale chcel by som to povedať tu, pretože tu ešte neodznelo a vždycky sa hovorí, či už opozícia alebo koalícia, 5 %, 3 %, 4 %, ale nehovorí sa o dôsledkoch, čo môže tento alebo tieto peniaze alebo tieto detaily rozpočtu spôsobiť.
Idem k veci. Priemerne vzdelaný zdravotník, ale aj bežný laik vie, že prevencia je vždy lacnejšia ako liečba. Je preto zarážajúce, keď vidíme, že rozpočet na úrady verejného zdravotníctva, ktoré sú spoluzodpovedné za prevenciu na Slovensku, klesá o 6 mil. eur. Pán minister, klesá to zhruba o jednu šestinu. Šesť miliónov v absolútnej hodnote, keď sa samozrejme porovná s 500 mil., tak je to málo, ale keď sa porovná 6 miliónov s 36, je to zásadný objem peňazí. Úrady verejného zdravotníctva sú zodpovedné za mnohé aspekty života slovenskej spoločnosti, napríklad za epidemiologickú situáciu v prípade nejakých pandémií alebo v prípade nejakých epidémií, chemickú bezpečnosť, bezpečnosť niektorých druhov potravín, bezpečnosť kozmetických výrobkov, či niektorých doplnkov výživy alebo voľnopredajných liekov, alebo boj proti civilizačným chorobám.
Hlavným centrom, hlavným cieľom poradenských centier zdravia je zlepšenie zdravotného stavu obyvateľstva a predchádzanie civilizačným chorobám. Význam vplyvu týchto faktorov a účinok sú jednoznačne medicínsky dokázané. V krajinách, kde sa podpora zdravia a primárna prevencia stala skutočnou prioritou, ako Fínsko, sa podarilo zabrániť až 70-percentnému zníženiu alebo teda eliminácii nádorových a srdcovo-cievnych chorôb. Tieto choroby na Slovensku tvoria zhruba 70 % všetkých úmrtí a poradenské centrá zdravia poskytujú klientom poradenské služby na ovplyvňovanie týchto rizikových faktorov. Možno ste o tom nevedeli, ale ja to chápem. Mnoho z vás, aj vy ste, pán minister, boli minulý týždeň, aj teda možno ste boli, ale mnoho z poslancov ste boli na zdravotníckom výbore, kde nám bezplatne urobili preventívnu prehliadku. Myslím si, že dáte mi aj, asi aj za pravdu, že väčšina obyvateľov Slovenska nemá túto možnosť, aby v práci, alebo tam, kde momentálne sú, príde za nimi lekár a urobí im preventívnu prehliadku. Práve za toto sú zodpovedné poradenské centrá zdravia tridsiatich šiestich úradov verejného zdravotníctva. Tie sú teraz vážne ohrozené a občania stratia jednoducho možnosť v prípade takéhoto zásadného obmedzenia rozpočtu zdravotníctva o 6 mil., teda Úradu verejného zdravotníctva o 6 mil., o jednu šestinu, stratia možnosť jednoducho akéhokoľvek poradenstva. Viete, že je toto otázka nie na ministerstvo financií, ale na ministerstvo zdravotníctva, pretože ono nastavuje, ja to chápem, že ono nastavuje jednotlivé parametre rozpočtu, a potom vám to podáva. Absolútne chápem, že ste o tomto nemuseli vedieť, ale chcem len povedať, chcem, aby to tu zaznelo, aby ste si uvedomili, čo vlastne schvaľujeme. A myslím si, že je dôležité zamyslieť sa nad tým, kde šetriť. A myslím si, že obrovský priestor je šetriť v nemocniciach. A toto by ste sa mali pýtať pani ministerky zdravotníctva, pretože zadlžovanie sa znova roztáča, a nie používať len salámovú metódu a povedať, tam musíme zobrať toľko miliónov a je úplne jedno, čo sa stane.
Myslím si, že ako ekonóm, pán minister, viete, že v prípade jednotlivých regiónov platí to, že čím sú regióny choršie, alebo čím je tam väčšia, väčšia, viac péeniek, tým samozrejme tieto regióny majú aj horšiu ekonomickú výkonnosť. Myslím si, že môže takýto zásadný, zásadná zmena rozpočtu úradu verejného zdravotníctva ovplyvniť negatívne veľmi krátko a veľmi rýchlo ekonomickú aktivitu, minimálne regiónov Slovenska.
Nie je to tak dávno, a už budem končiť, keď súčasný predseda výboru zdravotníctva Richard Raši ako opozičný poslanec rozprával o tom, že odvod za poistencov štátu by mal byť 5 percent. Nerozumiem tomu prečo, keď ešte pred pár dňami z návrhu štátneho rozpočtu vyplývalo, že to bude 3,83. Dnes už vieme, že to bude 4. Všetci poslanci SMER-u nehovorili nič a boli ticho. Nerozumiem aj tomu, prečo je ticho poradca premiéra pre zdravotníctvo pán Dragula či predseda Slovenskej lekárskej komory pán Kollár. Myslím si, že je to podozrivé. Asi nikto nepochybuje, ako títo páni zneužili lekárov na svoje mocenské záujmy a dnes sú im úplne ukradnutí, podobne ako sestričky či pacienti. Lekári majú svoje platy garantované. Pán Dragula urobil všetko pre to, aby sestry vyššie platy nedostali, a to, že stovky miliónov chýbajú najmä pacientom, ktorí sa rýchlo nedostanú ku kvalitnej liečbe, to ich asi zaujíma úplne najmenej.
Pani ministerka sa poučila z minulého roka, keď verejne vyhlasovala, že rokuje s ministrom financií. Naposledy to verejne vyhlasovala pred stanmi, keď sestričky stanovali pred Úradom vlády, a vyhlasovala o tom, vyhlasovala, aby išlo do zdravotníctva viacej peňazí. Nepodarilo sa jej vyrokovať ani euro. A tento rok sa o to už ani nesnaží, preto jej pán minister asi dal rovno o 60 mil. eur menej. Ak to takto pôjde ďalej a pani ministerka bude poslušne ticho, o rok to bude možno mínus 100 alebo možno viac miliónov eur pre zdravotníctvo.
Hovorí sa, že pán predseda vlády Robert Fico asi bude kandidovať za prezidenta, a preto nastanú zmeny vo vláde. Ak to tak naozaj bude a náhodou by voľby aj vyhral, chcel by som požiadať o pomoc iného člena vlády, pána Roberta Kaliňáka, či už bude premiérom alebo najvplyvnejším členom vlády, aby sa viac zameral na zdravotníctvo a zobral si pod ochranné krídla ministerku zdravotníctva. Poviem prečo. Viem, že vláda mu schválila 60 mil. eur, nedávno, pre výstavbu novej nemocnice pre prominentov v Bratislave, čo znamená, že má veľký vplyv na ministra financií a zároveň, že mu nie je zdravotníctvo úplne ľahostajné.
Vážení páni poslanci zo SMER-u, nemusíte zvyšovať peniaze do kapitoly zdravotníctva kvôli mne alebo opozícii, ale pomôžte pani ministerke Zvolenskej. Nenechajte ju v tom samú. Viem, že diaľnice sú dôležité, aj školstvo je dôležité, ale naozaj ona nemusí mať v rukách čierneho Petra a jediná dostať menej peňazí.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.10.2013 16:25 - 16:27 hod.

Ivan Uhliarik Zobrazit prepis
Ďakujem. Začnem od vás, pani podpredsedníčka parlamentu. Skutočne, ja si vás nahrám a pustím vašemu kandidátovi na župana pánovi Mikušovi, ktorý chce privatizovať župné nemocnice, a budem mu to púšťať dookola, dookola, pretože som rád, že vy všetci ste proti privatizácii. A keď ste našli to, že bývalý riaditeľ nemocnice v Trnave mal zmluvu s nejakou imaginárnou upratovacou firmou, nech sa páči, dajte trestné oznámenie. Podpíšem sa aj ja pod to s vami.
Pán poslanec Duchoň, chcem povedať zase to bé, lebo väčšinou od SMER-u sa dočkávame len toho á. Letecká vojenská nemocnica, keď som bol ministrom, bola naozaj v strate a na základe toho, povedzte aj to bé, sme presunuli lôžkové oddelenia z Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura práve do tejto nemocnice, aby sa táto strata minimalizovala a dostávala sa do verejného obstarávania. Teraz, žiaľ, neviem, v akom ekonomickom stave táto nemocnica je.
Pán poslanec Číž, ešte raz zopakujem. Ja hovorím o tom, že 16.55, keď došlo ku kritickému stavu, a preto to bolo napísané v dôvodovej správe, nie o tom prvom zásahu alebo prvej požiadavke na vrtuľník, ale v druhej ten vrtuľník nebol. Nitriansky bol pri infarkte, bratislavský a trenčiansky vieme, prečo nebol, a najbližší bol v Žiline. Takže preto je tá dôvodová správa. Už sme tam nepísali, samozrejme, jednotlivé časy.
Na pána Blahu nemôžem asi reagovať, lebo dodržiavam rokovací poriadok na rozdiel od neho a nemôžem reagovať na niečo, čo údajne mám povedať pánovi poslancovi Galkovi, takže trochu mám v tom zmätok.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 24.10.2013 15:55 - 16:15 hod.

Ivan Uhliarik Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážená pani predsedajúca, vážená pani ministerka zdravotníctva, dámy a páni, vážení páni poslanci, dovoľte mi sa vyjadriť vlastne naozaj tak vecne, pretože myslím si, že je dôležité sa vecne v tomto prípade vyjadrovať. A opakujem ešte raz, či pánovi poslancovi a predsedovi výboru, či vám, pán poslanec Baláž, pani ministerke, a povedal som to opakovane na výbore, nie je dobré, keď... (Ruch v sále. Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Jurinová, Erika, podpredsedníčka NR SR
Páni poslanci, prosím vás, ak, tak, choďte sa baviť vonku.

Uhliarik, Ivan, poslanec NR SR
Nie je dobré, keď to spájame a mnohí z vás sme, mnohí spomedzi nás sú lekári a vieme, že sa tieto veci môžu stať, a ja to takisto nechcem spájať.
Ešte raz opakujem. Päť dní tu nebola podpísaná licencia. Vôbec sa nebavíme o tom, že sa niečo stalo, žiaľ, sa niečo stalo. Ale päť dní sa nepodpísala tá licencia. Mohla byť neskôr podpísaná. Čo keby ten pán, ktoré sme dostali vysvetlenie z ministerstva, že člen, jeden člen komisie sa nemohol zúčastniť, čo keby sa nemohol ďalší týždeň zúčastniť, čo by sa stalo? To, čo som povedal, čo keby tá druhá firma, ako pán podpredseda vlády Kaliňák povedal, že tá druhá firma si vyžiadala podklady a vyšli sme tejto druhej firme v ústrety, čo keby vyjadrila záujem o všetky body leteckej záchrannej služby? To by teraz nebolo pokryté vôbec žiadne Slovensko? Čiže celé Slovensko, žiadny bod? Čiže naozaj sa bavme o faktoch.
Vrátim sa k svojej reči. Návrh na odvolanie ministra akéhokoľvek je mimoriadne vážna vec nielen pre vládu, politickú stranu momentálne, ktorá je pri moci, ale aj pre celú krajinu. Ak zvolení zástupcovia ľudí, poslanci, v tomto prípade opoziční, navrhnú odvolanie člena vlády, musia mať na to mimoriadne vážne dôvody. A hoci príslušníci strany SMER veľmi často rozprávajú o tom, že odvolávanie je väčšinou divadlo, myslím si, že ak ide o životy ľudí, je to divadlo možno pre stranu SMER, ale nie pre jej občanov, nie pre občanov tejto krajiny.
Chcem sa vrátiť k tomu, prečo sme vlastne navrhli odvolávanie pani ministerky zdravotníctva. Nie preto, že prišla z Penty alebo, škoda, že tu nie je pán poslanec Blaha, alebo zo zdravotnej poisťovne Dôvera, pre ktorú zháňa peniaze a skrýva to za zákon o vyvlastnení. Nechceme ju odvolávať za to, že v minulosti urobila dlh alebo sekeru 120 mil. eur vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni a hrozil jej krach. Nechceme ju odvolávať za to, že nie je schopná zastaviť zadlžovanie nemocníc, ktoré dlžia takmer 300 mil. eur, hoci sme ich oddlžili pred dvoma rokmi. Ale preto, že ohrozila životy ľudí v tejto krajine. A naozaj je jedno, či to boli voliči SMER-u, KDH, SDKÚ alebo akejkoľvek politickej strany, alebo ktorí vôbec neboli vo voľbách. Sú to životy občanov tejto krajiny.
Myslím si, že 24 rokov po nežnej revolúcii je načase, aby ministri podávali demisie sami za svoje chyby a za to, že nedokázali zabezpečiť bezpečnosť našich občanov.
Mnoho z vás tu dnes počulo rôzne vyjadrenia na to, že neporušil sa zákon. Myslím si, že zákony existujú nielen písané a legislatívne, ale aj morálne. Ministerka zdravotníctva mala dosť času na to, aby sa zachovala práve takto. Čestne, morálne, ľudsky a podala demisiu. Demisiu za to, že nezvláda svoju funkciu, nezvláda riadiť rezort, za ktorý nesie plnú, podotýkam, politickú zodpovednosť, aby náhodou niekto z vás nepovedal, že ministerka zdravotníctva alebo že som povedal, že je zodpovedná za to, že sa stala táto nehoda, nesie pani ministerka plnú politickú zodpovednosť.
Poslednou kvapkou, pre ktorú sme sa rozhodli podať návrh, bol neuveriteľne amatérsky, spackaný tender na leteckú záchrannú službu. Povedal som to aj dnes už vo faktickej, ale Bratislava bola naozaj jediným hlavných mestom v Európe niekoľko dní, ktoré nemalo zabezpečenú najrýchlejšiu zdravotnú starostlivosť. Trenčín, jedno z krajských miest, bol na tom rovnako.
Stalo sa to napriek tomu, že ministerstvo zdravotníctva vedelo roky dopredu, pani ministerka je vo funkcii rok a pol, myslím si, že aj za môjho ministrovania sa presne vedelo, kedy tie licencie skončia, a všetci vedeli, kedy sa končí táto licencia, že sa končí 11. 9. v roku 2013, doterajšiemu prevádzkovateľovi, ktorý to robil dobre. Ministerstvo zdravotníctva tak malo nekonečne mnoho času na to, zrealizovať tender tak, aby nebolo hlavné mesto Slovenska päť dní bez leteckej záchrannej služby. A o tom je toto odvolávanie, o ničom inom.
Čo keby sa stalo, čo by sa stalo, keby ten člen komisie nemohol aj ďalší týždeň? Bolo by to desať dní? Alebo keby ochorel. Bolo by to ďalších 14 dní? Veď pozrime sa na podstatu a nezakrývajme sa za vymyslené dôvody.
Všetky argumenty o dodaní alebo nedodaní podkladov sú smiešne, keď si predstavíme, že naozaj tých päť dní boli ohrozené životy našich občanov. A nechcem si predstaviť veci, cez ten víkend sa konalo množstvo festivalov, lebo bolo to obdobie ešte doznievajúceho leta, nechcem si predstaviť, čo by sa stalo, keby naozaj v týchto oblastiach, v tejto oblasti západného Slovenska došlo k nejakému nešťastiu.
Ak ministerstvo používa argument, že si vyžiadali ďalšie podklady od ďalšieho z uchádzačov, pýtam sa potom, a dnes tu aj zaznelo od jedného z poslancov, prečo ministerstvo nezačalo ten tender o trošku skôr? Prečo práve len posledný možný termín? Myslím, že to bolo 2. júla, ale toto nie som si presne istý. Prečo si nevyžiadalo alebo prečo nezačalo tender tak, aby malo dostatočný časový priestor na to v prípade, že sa niečo takéto neplánované stane? Alebo prečo, keď všetky materiály boli k dispozícii 9. 9., zopakujem to, čo povedal na začiatku navrhovateľ, poobede 9. 9., a bolo nám to povedané aj na prieskume, boli ste tam mnohí z vás, ktorí tu sedia v pléne, 9. 9. popoludní do podateľne boli dovezené materiály od záujemcu, na ktoré sa čakalo. A k ďalšiemu zasadnutiu komisie prišlo až za sedem dní, čiže 16. 9. Myslím si, že toto je ten hlavný problém, a myslím si, že za toto by mala niesť ministerka zdravotníctva plnú zodpovednosť.
Zákon, ako sme tu ešte dnes počuli niekoľko, ako sme tu už dnes počuli niekoľkokrát, pri realizácii tendra nebol porušený, hovorí to pán premiér, pani ministerka zdravotníctva a mnoho z vás.
Ministerka sa aj bráni, že spájanie nehody človeka, ktorý cestoval z Bratislavy do Skalice a ktorý zomrel, je účelové. Pravda je ale taká, čo potvrdila aj kontrola, a chcem sa vrátiť ku faktom, páni poslanci, boli sme tam všetci, pravda je taká, že 16.55 lekár, keď druhýkrát volal záchrannú leteckú službu, prvýkrát, áno, prvýkrát sme si to aj vypočuli dnes, volal, z Nitry mu bolo povedané, že je k dispozícii. Ale potom ten vrtuľník išiel, vrtuľník išiel k infarktu. A druhýkrát volal znova a najbližší vrtuľník bol v Žiline. Preto sa prevoz realizoval sanitkou.
Pani ministerka má možno pravdu, že ak by bol vrtuľník v Nitre k dispozícii, bol by tam asi za rovnaký čas ako z Bratislavy, možno 25 minút, možno 26, naozaj to nie je dôležité. Ale kľúčové je, že ten bratislavský vrtuľník nemohol vyletieť, pretože on tam bol, bol v poriadku, nemal žiadnu technickú chybu, len ministerský úradník nepodpísal jednu, jedno tlačivo.
Pani ministerka, vrtuľník z Bratislavy nemohol letieť k pacientovi, lebo vy ste nestihli dokončiť tender. Presne preto máme k dispozícii viac vrtuľníkov, možno nie 110, ako navrhoval pán minister Kaliňák, možno budeme prekvapení a tender bude aj na 110. Ale vďaka vám, pani ministerka, k dispozícii nebol.
Pýtam sa, ak zomrú ľudia a nikto neporuší zákon, je naozaj všetko v poriadku? Verím tomu, že ani pani ministerka to vnútri neverí, lebo len jej politická možno príslušnosť alebo možno taká nadradenosť im nedovolí alebo jej nedovolí to priznať. Je to veľmi smutné, pretože obhajovať svoju chybu, keď ide o život, je naozaj hanbou.
Spackaný tender na leteckú záchrannú službu nie je jediný dôvod na odvolávanie ministerky zdravotníctva, ale je ten najdôležitejší, pretože boli priamo ohrozené životy našich občanov.
Máme tu aj ďalšie problémy a krátko sa ich dotknem. Návrh štátneho rozpočtu pre zdravotníctvo je obrazom pôsobenia pani ministerky v zdravotníctve. A verím tomu, že teraz, pán poslanec Baláž, sa mnoho z týchto organizácií zdravotníckych postaví za možno, nie za Uhliarika, ale za to, čo hovorím. Pretože sa už aj vyjadrili v médiách. Peniaze za poistencov štátu druhý rok už po sebe klesajú a pani ministerka sa veľmi pekne, ale väčšinou, usmieva a tvári sa, že sa nič nedeje. V tomto roku, my všetci to vieme, ktorí sme tu zdravotníci, štát zaplatí do zdravotníctva o 111 mil. eur menej za svojich poistencov. Myslím si, že pani ministerka by sa mala rýchlo zobudiť vo vládnom bavoráku na ceste na rokovanie vlády, pretože tie peniaze nebudú chýbať vám, pani ministerka, vy svoju mzdu dostanete, ale budú chýbať v zdravotníctve na platy našich sestier, lekárov, za ktoré hlasovali aj poslanci SMER-u. Tie peniaze budú chýbať, a vy to viete, vážení páni, členovia zdravotníckeho výboru, v nemocniciach, ktoré priamo riadite, na lieky, zdravotnícke pomôcky, budú chýbať pacientom.
Ministerka zdravotníctva, a dotknem sa aj pána podpredsedu vlády Kaliňáka, by si mala zobrať príklad z pána podpredsedu vlády Kaliňáka, pretože ak si spomínate, relatívne nedávno chcel nemocnicu v Bratislave, tak sa stavia. Vláda mu dala na ňu 60 mil. eur, pretože, budem trošku ostrý, vyvoleným nestačí jedna nemocnica, veľmi dobrá, pán poslanec Ježík, v Ružomberku, ale chcú mať aj druhú v Bratislave, aby nemuseli dlho cestovať. Samozrejme, bude to akože nemocnica pre policajtov, pre vojakov, možno tam pustia aj nejakú verejnosť, ale v prvom rade to bude drahá nemocnica pre vyvolených. Vojaci aj policajti nemajú problém dnes ísť do sv. Michala alebo do Ružomberku, kde dostanú kvalitnú zdravotnú starostlivosť, ale škoda, že minister Kaliňák nie je ministrom zdravotníctva. Možnože by konečne bolo aj na platy sestier a nemocnice by prestali tvoriť dlh. Som si istý, že on by sa za to hanbil a on by za platy svojich ľudí bojoval.
Chcem sa ešte pozastaviť pri výroku pána ministra Kaliňáka z roku 2007, ktorý si môžte pozrieť v materiáloch Úradu vlády. Pretože v svojom príspevku hovoril o tom, že transformácia nemocníc na akciové spoločnosti je jedna zlá vec. Tak si to pozrite, vážení páni poslanci SMER-u, naozaj, pán minister Kaliňák vtedy ako člen vlády obhajoval transformáciu nemocníc cez sv. Michala v Bratislave a predkladal to na vládu ako model lepšej transparentnosti a lepšieho riadenia nemocníc. Prečítajte si ten text a urobte si sami názor.
Pani ministerka by si mala uvedomiť ešte jedno, keď nevybojuje viacej peňazí pre zdravotníctvo, ľudia-pacienti budú trpieť. Neviem, necháme, ako vám to môže byť jedno, a ja som aj odkázal v médiách, že by ste mali ísť, pani ministerka, stanovať pred Úrad vlády a bojovať dovtedy, kým vám pán premiér tie peniaze nedá, a takto by ste mali ukázať, že vám nie je osud pacientov, sestier a lekárov ľahostajný. Ešte raz poviem, pekne sa usmievate, ale to nestačí. Opakujete stále, že všetko je v poriadku, ale nie je a nebude.
Čo sa týka tej hlavnej témy, pre ktorú ste možno prišla na ministerstvo zdravotníctva, je to veľmi smutné, že touto jedinou hlavnou vašou prioritou je nájsť stovky miliónov eur na vyvlastnenie súkromných zdravotných poisťovní. Z jednej ste sama prišli. Už viac ako rok nepočúvame o ničom inom, ako o tom, že na zákone sa intenzívne pracuje.
Musím povedať jedno, pani ministerka najskôr brala odmeny za dobré hospodárske výsledky v Dôvere, dnes chcete poslať svojim zamestnávateľom na oplátku stovky miliónov eur. O pacientoch ani dnes som od vás nepočul ani slovo. Ak by ste ich spomenuli, museli by ste povedať zase aj to bé, že 1,8 mil. slovenských občanov-pacientov z nich je dobrovoľne poistených v súkromných zdravotných poisťovniach. Ak by chceli, už dávno prejdú do Všeobecnej zdravotnej.
Máte jediné šťastie, a tiež vám dám ten materiál, ale verím, že vy na rozdiel od pána ministra Kaliňáka čítate vládne materiály, že lieková reforma, ktorú som pripravil v roku 2011, usporila 158 mil. eur, to si nevymýšľam ja, to sú údaje z Úradu pre dohľad, alebo respektíve zo Štatistického úradu. Ak by tieto peniaze tento rok neboli, zdravotníctvo by bolo na tom podstatne horšie.
Vrátim sa ale k sestrám. Pani ministerka, čo ste urobili pre to, povedzte mi jednu jedinú vec, aby sa mali sestry lepšie? Povedzte mi jednu vec okrem toho, že ste im priniesli polievku do stanu, keď spali pred Úradom vlády? Myslím si, že už len toto by malo byť dôvodom na vaše odstúpenie, možno nie odvolanie, ale odstúpenie, pretože je to niečo, je to váš postoj, akým spôsobom sa staviate k celej problematike. To, že nedokáže nájsť peniaze, je jedna vec. Ale vodiť za nos sestry je, myslím si, že veľmi silná káva.
Čísla Štatistického úradu jasne hovoria, páni poslanci, pozrite si materiál, ktorý predložil minister financií na vládu tejto republiky pred mesiacom. Je to rozpočet verejnej správy na roky 2011 až 2013. Ten jasne hovorí, že v roku 2012 bolo k dispozícii o 208,1 mil. eur viac vrátane 50-miliónovej rezervy aj vďaka liekovej reforme.
Argument Ústavného súdu je holý nezmysel, ale vy ako členka vlády, si myslím, že by ste sa mali naozaj prvá postaviť a na základe tohoto nepovedať, že všetko bude v poriadku alebo že potrebujem dva týždne, aby som mohla vyrokovať, ale postaviť sa a povedať: "Pán premiér, tie peniaze tam sú, ale nestačia, musíme sestry zabezpečiť tak, ako si to zaslúžia."
Pre mňa je dôvodom, a dnes to už bolo spomenuté, na odvolanie ministerky zdravotníctva aj posun projektov, či už DRG, alebo e-health. Oba projekty by zdravotníctvu, a tí, čo v zdravotníctve robia, vieme, že ušetrili by stovky miliónov eur. Projekty boli pripravené najneskôr v tomto roku a myslím si, že akékoľvek posúvanie týchto projektov je absolútne neopodstatnené. Mrzí ma jedno, že projekty, ktoré mali pôvodné firmy, ktoré boli vysúťažené za ministra Rašiho a ktoré boli tesne pred koncom, sa opäť prerábajú, aby na nich mohli aj tie firmy ďalej zarábať, a na šetrenie v zdravotníctve sa vôbec nemyslí. Ministerka zdravotníctva nemá žiadnu snahu tieto projekty finalizovať, pretože povedzme si pravdu, priniesli by viac poriadku do financovania zdravotníctva a toky peňazí by boli oveľa ľahšie kontrolovateľné. Myslím si, že niekomu to asi nevyhovuje.
Na záver by som zhrnul moje dôvody, prečo ministerka zdravotníctva by mala skončiť:
- V prvom rade je to ohrozenie občanov tejto krajiny, keď nebola schopná načas dokončiť tender na záchrannú leteckú službu v Bratislave a v Trenčíne.
- Po druhé je to druhý rok po sebe klesajúci odvod za poistencov štátu, čo znamená mínus 111 mil. eur oproti minulému roku.
- Neschopnosť vyriešiť požiadavky sestier na zvýšenie platov.
- Katastrofálna situácia v nemocniciach na ich extrémne rýchle zadlžovanie, ktoré dosiahlo sumu takmer 300 mil. eur, hoci boli pred dvoma rokmi takmer rovnakou sumou oddlžené.
- Chýbajúca koncepcia zadlžovania nemocníc, alebo teda zastavenia tohoto zadlžovania.
- Príprava zákona o vyvlastnení súkromných zdravotných poisťovní, a tým zanedbanie akýchkoľvek snáh o reformu zdravotníckeho systému.
- A posunutie projektov DRG a e-health, ktoré môžu ušetriť zdravotníctvu niekoľko miliónov eur.
- Ako posledný bod, neschopnosť ministerky bojovať za viac peňazí do zdravotníctva.
Myslím si, že každý z týchto bodov samostatne stačí na odvolanie ministerky zdravotníctva. A naša trpezlivosť bola príliš veľkorysá a možno sme čakali príliš dlho.
Pani ministerka, je čas skončiť a vrátiť sa k advokácii. Myslím si, že experiment s právnikom na čele zdravotníctva SMER-u v tomto prípade nevyšiel. Ľudsky proti vám nič nemám, ale zdravotníctvo potrebuje razantného, silného a zodpovedného ministra, a preto vám držím palce v inej oblasti.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.10.2013 15:44 - 15:46 hod.

Ivan Uhliarik Zobrazit prepis
Ďakujem. Ja som, naopak, rád, že táto debata tu vznikla. Vrátim sa naspäť k vecnej podstate veci. Nechcem sa dotýkať žiadnych volieb, pretože myslím si, že to, čo tu dnes zaznelo, je naozaj dobrá vec, a verím tomu, že všetci by sme to podporili, aby sme túto schôdzu posunuli po VÚC-ke.
Často, pán poslanec, predseda zdravotníckeho výboru, používate čiastkové informácie. Ja vám poviem aj to bé. V týchto všetkých troch bodoch, ktoré ste, pán poslanec Raši, povedali.
Nedostatok krvi, krv sa odoberala na komerčné účely. Pozrite si do výnosov ministerstva zdravotníctva, kto podpisoval licenciu na prevádzkovanie košickej firmy, ktorá túto licenciu potom musela dostať, ako to správne povedal pán poslanec Raši. Podpísal to bývalý minister Richard Raši.
Súhlas s vývozom týchto liekov, ktoré firma splnila, sa musí podpísať bez ohľadu na to, či by to bola terajšia ministerka Zvolenská, alebo Uhliarik, alebo ktokoľvek. Problémom je, že súhlas s vývozom týchto liekov už mala jedna súkromná firma, ktorá tiež sídli na východnom Slovensku a mala monopol.
Otázka č. 2 alebo bod č. 2: štrajky zdravotníkov. My sme neváhali využiť extrémnu a krajnú situáciu, núdzový stav a povolanie lekárov z Čiech, aby sme ochránili život a zdravie ľudí. Tu dnes riešime úplný opak.
A tretia vec: reexport liekov. Dnes bolo v Pravde, že Uhliarikov vzorec spôsobil, že nie sú onkologické lieky. Pán predseda, súčasný, zdravotníckeho výboru a bývalý minister Richard Raši, povedzte, kedy komisia pre farmakoekonomiku kategorizačnej komisie, odkedy tento vzorec sa používa na onkologické lieky? Ja vám poviem, páni poslanci, môžte si to overiť na ministerstve zdravotníctva.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.10.2013 15:00 - 15:02 hod.

Ivan Uhliarik Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán podpredseda vlády, nebudem osobný, ale buď klamete, alebo si nečítate vládne materiály, ako sme tu dneska počuli, že si pán Brocka nečíta materiály k tejto schôdzi, ktoré boli predložené vaším ministrom financií, a to rozpočet na verejné zdroje v rokoch 2011 - 2013. Ja vám to prečítam, môžem vám to potom aj odfotiť, dať. "Oproti roku 2011 bolo v zdravotníctve v roku 2012 o 208,1 mil. eur viac." To sú čísla vášho ministra financií.
A budem citovať ešte raz: "Lieková reforma predchádzajúceho ministra Uhliarika sa, naopak, prejavila poklesom výdavkov na lieky a zdravotnícke pomôcky o 150 mil. eur." To znamená, tie peniaze tam boli len k tomu, čo ste povedali, že peniaze neboli kryté.
Ja som lekár, pán podpredseda vlády, a práve preto som, opakovane ešte raz hovorím, ani na výbore som to nechcel spájať, ja to naozaj nechcem spájať, ale ešte raz sa spýtam. Keby sa nič nestalo a päť dní neboli podpísané tieto letecké záchranky, tak bolo by to v poriadku? A, naopak, keby nabúral autobus, vtedy by už bolo to tak závažné, že vtedy by sme sa s tým mali zaoberať?
Tu naozaj nejde o to, že sa 13. 9., žiaľ, stala táto nehoda. Ide o to, a nevstupujem vôbec do nejakého verejného obstarávania a nikdy som nepovedal, aby ministerka vstupovala do verejného obstarávania, do vlastne leteckej záchrannej služby, alebo teda do komisie. Hovorili sme o tom, že 9. 9, to znamená v pondelok 9. septembra poobede malo ministerstvo všetky údaje a stretli sa tí jej pracovníci alebo tá komisia až o týždeň neskôr. Na toto sme jednoducho nedostali odpoveď.
A chcem sa opýtať jednu vec. Vy ste povedali, ja budem citovať: "Chceli sme vyjsť jednému z uchádzačov v ústrety." No, čo keby ten uchádzať prejavil záujem nielen o Bratislavu... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.10.2013 14:10 - 14:11 hod.

Ivan Uhliarik Zobrazit prepis
Vzhľadom na to, že som skúšku z vedeckého komunizmu robil v roku 1988 na vysokej škole, budem reagovať na pána Novotného.
Mali ste, mal ste pravdu, pán poslanec, na prieskume sme sa venovali hlavne tendru. A to, ten, kto tvrdí opak, klame. Som rád, že na výbore sa aj poslanci SMER-u, na zdravotníckom výbore sa aj SMER-u pridali k tej iniciatíve, aby to bolo dôsledne vyriešené. A ak si spomínate, na výbore, bolo to aj na zázname, som opakovane povedal, nespájajme túto nehodu s tendrom, ktorý ministerstvo zdravotníctva spackalo. Myslím si, že ľudský život má hodnotu bez ohľadu na to, či je pred voľbami, v deň volieb alebo po voľbách. Spájať to s politickým nejakým zápasom je podľa mňa absolútne nehorázne.
Predstavte si, páni poslanci, čo keby sa nič nestalo? Vtedy by to bolo v poriadku? Čo keby sa stalo, nejaká hromadná dopravná nehoda, medzi ktorými by boli členovia vašej rodiny, možno tu na Prístavnom moste. Ako tu ide o to, že, žiaľ, sa stalo, ale, dobre, toto naozaj nech vyšetrí Úrad pre dohľad.
Ale stalo sa to, ešte raz, a budem k tomu vystupovať, 5 dní ministerstvo zdravotníctva nebolo schopné podpísať licenciu vtedy, keď ju podpísať malo. A 5 dní naše hlavné mesto bolo jediné v Európe, ktoré bolo mimo alebo bez najrýchlejšej záchrannej zdravotnej služby. A to je fakt.
Ďakujem.
Skryt prepis