Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.4.2015 o 9:49 hod.

MUDr.

Ivan Uhliarik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.4.2015 9:49 - 9:49 hod.

Ivan Uhliarik Zobrazit prepis
Ďakujem, pán poslanec Martvoň, my vás tak priateľsky oslovujeme, alebo teda poznáme pod pseudonymom "Studnica múdrosti", a dneska ste opäť zahviezdil. Chcem ako človeku faktu, ktorým ste, pretože ste právnik, ste pedagóg, tak povedať opäť pár faktov na adresu Penty v zdravotníctve.
Pán poslanec, exministerka Zvolenská bola podpredsedkyňa predstavenstva Dôvery a - dobre počúvajte - podpísala tranžu 450 mil. eur, 13 mld. korún, ktorú si Penta vyplatila nezdanene, ešte keď bola tesne pred tým, ako prišla na ministerstvo zdravotníctva.
Ad dva, minister Čislák, súčasný, pracoval v Pente na vysokom poste manažéra Svetu zdravia.
Ad 3, poslanci SMER-u za Prešovský a Košický kraj osem nemocníc VÚC-karských predali alebo prenajali Pente na 30 rokov pred štyrmi alebo piatimi rokmi.
Ad 4, súčasný župan Tibor Mikuš v Trnave predal akcie dobrých a zdravých nemocníc Dunajskej Stredy a Galanty tejto firme, opäť Svetu zdravia, Pente.
Môžte hovoriť, koľko chcete, môžte si brať na pomoc blogerov, ktorých tu oslovujete, a zdroje, ktoré používate, ale pred faktami sa neskryjete.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.4.2015 12:22 - 12:24 hod.

Ivan Uhliarik Zobrazit prepis
Ďakujem. Skúsme vecne teda, pán poslanec Blaha. Kto priniesol Pentu do zdravotníctva? Pozrite si naozaj údaje. Pred rokom 2010 súčasná referentka v Bruseli, pani Zuzana Zvolenská, čiže exministerka, podpísala tranžu na Cyprus po spojení Dôvery a Apolla ako podpredsedkyňa Predstavenstva Dôvery v sume 450 mil. eur. Dobre počujete, takmer 13,5 mld. slovenských korún, podotýkam, nezdanené. Môžeme jej dať tak isto prezývku Zuzana "Pentlenská". Súčasný pán minister zdravotníctva Vladimír Čislák bol vysokým manažérom v Pente, alebo teda v Svete zdravia, ktorý vlastní Penta, a tak isto ho môžme volať teraz "pán Pentyslák". Poviem aj regionálne nemocnice. V roku 2008 – 2009 poslanci VÚC za SMER v Prešovskom a Košickom kraji odsúhlasili prevod všetkých ôsmich regionálnych nemocníc na Svet zdravia vlastneného firmou Penta. Teraz v roku 2015 župan podporovaný stranou SMER predal, pán Blaha, predal akcie dobrých nemocníc v Dunajskej Strede aj Galante práve opäť tento finančnej skupine, respektíve jej spoločnosti Svet zdravia.
Viete, to, čo vy hovoríte, vlastne podľa vás, keď sa nakupuje draho, je zle, keď sa nakupuje lacno, je zle. Všetko je zle. Ale podľa tejto logiky práve ani žiadny tender by nemal zmysel, lebo vlastne zmysel tendra je nakupovať lacnejšie. Takže rovnako ako vy aj ja prednášam na niekoľkých vysokých školách a veľmi rád si k tomu sadnem s vami akademicky.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.4.2015 11:48 - 11:50 hod.

Ivan Uhliarik Zobrazit prepis
Pani podpredsedníčka, nebolo tam ani jedno slovo ako reakcia na pána Valockého, ale to už nechám na vás. Asi je taký scenár, budem sa vyjadrovať, pán poslanec Valocký, k tomu, čo si povedal, a k nedostatku onkologických liekov. Môžeme si vybrať, buď zvýšime cenu liekov, a tým znížime atraktivitu firiem, ktoré ich skupujú a vyvážajú vonku, alebo my dáme nízku cenu liekov a zabránime, aby to nejakým spôsobom robili a aby jednoducho pacienti tie lieky mali.
Ja som sa rozhodol, aby, pre tú druhú možnosť. Zaviedol som druhú najlacnejšiu cenu liekov. A navyše dôchodcovia a zdravotne ťažko postihnutí od začiatku, kedy to funguje, dostali naspäť sedem mil. eur ako doplatky za lieky, alebo teda vracali sa im doplatky za lieky. To znamená, za lieky platia menej. Čiže toto sú jednoducho fakty, o ktorých stále napríklad pán poslanec Blaha žiada. Toto sú fakty, ktoré sú všeobecne dostupné.
A teraz poviem to merito veci, Slovenská lekárenská komora opakovane zdôrazňuje, že mohol by sa tento problém vyriešiť veľmi tým, že sa zabráni zákonom skupovať lieky v lekárňach. Dvakrát som tento zákon dával do tohto národného zhromaždenia, do tohto parlamentu, prvýkrát v septembri minulého roku, druhýkrát teraz vo februári. Prečo strana SMER nepodporila tento zákon, keď chce, aby lieky slovenskí pacienti mali? Poviem vám možno prečo. Viete, kto je najväčší dodávateľ a víťaz verejného obstarávania centrálneho nákupu liekov do Všeobecnej zdravotnej poisťovne, dlhé roky? Firma Medical Group.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.4.2015 10:53 - 10:55 hod.

Ivan Uhliarik Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán minister, zdá sa, že ste nabehli na tú vlnu, ktorej sme svedkami pri Váhostave a ministerstve dopravy, a to je vlna, že SMER je naozaj majster cenotvorby. To, že bojuje proti príliš nízkym cenám na diaľniciach, o tom budeme asi počuť dneska poobede, ale zopakujem to, čo tu dnes ste povedali sám vy.
Cena 1,2 mil. na audit takmer 20 nemocníc, to podotýkam, štátnej inštitúcie, takmer 20 nemocníc v porovnaní s jednou nemocnicou so štúdiou uskutočniteľnosti, ktorú sme rok nevideli a ktorú, ako kolega Novotný povedal, stála takmer alebo bude stáť dohromady okolo 3 mil. eur. Takže si to láskavo porovnajte a potom hovorte o efektivite nejakých štúdií alebo o efektivite nejakých verejných obstarávaní alebo verejných zákaziek. Opakujem, takmer 20 nemocníc.
Čo sa týka transformácie a vašej privatizácie. Akciové spoločnosti, ktoré fungujú, podotýkam, stále štátne, od Zajaca od roku 2005, pardon, od roku 2004, štátne akciové spoločnosti sú odvtedy stále v zisku na rozdiel od štátnych nemocníc, ktoré sú opakovane zadlžované, a tieto štátne nemocnice sa stále udržujú v popredných miestach spokojnosti pacientov. Tieto štátne nemocnice sme chceli mať štátne akciové spoločnosti, aby mali prísnejšie hospodárenie, aby nedopadli tak, ako dopadajú dneska, že sú zadlžené formou alebo sumou takmer pol miliardy eur.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17.3.2015 11:02 - 11:04 hod.

Ivan Uhliarik
Áno, áno.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17.3.2015 11:02 - 11:03 hod.

Ivan Uhliarik
Ďakujem, pán predseda. V zmysle § 128 ods. 1 rokovacieho poriadku a na základe podpory troch poslaneckých klubov KDH, MOST-u – HÍD a OĽaNO žiadame pána ministra zdravotníctva Viliama Čisláka, aby vypracoval správu o stave zdravotníctva na Slovensku a prezentoval opatrenia na zníženie zadlženia a zlepšenie stavu rezortu, a to v najkratšej možnej, 15-dňovej zákonnej lehote. Ja vám to dám aj písomne potom.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 10.3.2015 16:40 - 16:49 hod.

Ivan Uhliarik Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, nechcem nejak príliš dlho zdržiavať, ale zazneli tu dnes, aj na výbore, aj tu v rozprave, zaznelo tu množstvo informácií, ktoré je dôležité, aby sa dali na pravú mieru a na tú pravú mieru by som ich chcel dať práve teraz.
Vážené dámy, vážení páni, jedným z troch základných pilierov, o čo sa snažíme aj my ako lekári, aj Svetová zdravotnícka organizácia, je, aby sa zlepšil zdravotný stav obyvateľstva alebo teda pacientov, aby sa zvýšila spokojnosť pacientov so zdravotnými službami a ten tretí, hlavný pilier je, aby v prípade, že musíte platiť, tak aby nejakým spôsobom vás v prípade choroby nezruinovala finančná záťaž. A práve na tento tretí cieľ je zameraný tento zákon alebo celá dnešná debata. Každoročne, vieme, že sa zvyšuje spoluúčasť pacientov a že ľudia platia za rôzne poplatky viac. Preto to, že ministerstvo a ústami ministra deklaruje, že chce nejakým spôsobom ten poriadok do toho vniesť, je vítané.
Na druhej strane práve tým, že rôznymi pozmeňovacími návrhmi sa do tohto zákona naozaj včlenili také veci, ktoré neboli prediskutované, stáva sa a stáva sa to už aj teraz, pretože tí pacienti naozaj, videli sme to v médiách, stoja od štvrtej ráno skrátka, aby sa na tú, na ten rad ku tomu lekárovi dostali, tak môže vzniknúť väčší neporiadok, ako doteraz bol.
Cieľom regulácie poplatkov podľa mňa, ale aj podľa lekárov, aj pacientov je, aby pacient platil čo najmenej. Aby jednoducho nemusel platiť stále viac a viac. To je to, čo sme tu dnes počuli, že strana SMER zrušila Zajacove poplatky tak, že ich znížila na nulu. Nie zrušila úplne, ale znížila na nulu. A ako poslanec Blanár hovoril, že je to len technická vec, ono to nie je technická vec. Keby ich zrušila, tak žiadne poplatky by nemohli rásť iné, pretože poplatky sú jednoducho jedine poplatky. Preto sú znížené na nulu a preto môžu rásť iné poplatky, ktoré skrátka nie sú, povedzme so zdravotnou starostlivosťou nesúvisia a tak ďalej. A toto si myslím, že je problém aj tohto zákona. Čiže pacient by mal platiť čo najmenej. Keď už musí zaplatiť, tak by mal platiť toľko alebo to, čo je niekde napísané, že za čo ten poplatok musí, alebo môže ten lekár vybrať. Toto je dôležité.
V súčasnej dobe v zákone, ktorý hovorí minister, je päť, respektíve šesť po, v pozmeňovacom návrhu poslanca Blanára, šesť typov poplatkov, ktoré nemôže, za ktoré nemôže lekár vybrať peniaze, a to je vypísanie predpisu, vypísanie odporúčania, čiže odporúčacie lístky špecialistovi, vypísanie, výmenné lístky, vypísanie návrhu na kúpeľnú liečbu, potvrdenie o návšteve lekára a objednanie pacienta na určitú hodinu. KDH a tak isto ja som tak isto proti tomu, aby sa vyberali poplatky za to, aby v pracovnej dobe lekár vybral za telefonické objednanie iks peňazí, iks eur, za to, aby sa nejakým spôsobom pacient tam dostal.
Áno, zneužívalo sa, vieme, že v niektorých regiónoch Slovenska sa nebolo možné dostať bez toho, aby ste zaplatili skrátka za každého jedného pacienta. Dotiaľ je to dobré. Na druhej strane ale vieme, že problém je ten, že nie je stanovený strop. My vieme, že lekári si môžu vykompenzovať tento poplatok, ktorý nebude inými poplatkami a tento zákon to nerieši. Dnes sme tu počuli poslanca Blanára, ktorý povedal, že, a citoval lekára zo Žiliny, ktorý si vyberá administratívno-manipulačný poplatok v súvislosti s registračnou pokladnicou. A práve pán prezident reaguje na tú nejednoznačnosť výkladu tohto zákona, pretože podľa tohto zákona si daný lekár zo Žiliny bude ďalej môcť účtovať administratívno-manipulačný poplatok v súvislosti s registračnou pokladnicou, pretože on nie je v tomto zákone napísaný. Tam máte, ešte raz opakujem, recept, výmenný lístok, kúpeľná liečba, potvrdenie o návšteve lekára a objednanie na určitú hodinu. Čiže všetky ostatné poplatky, a na to poukazuje opozícia, na to, o tom hovoríme, všetky ostatné poplatky budú len premenované, čiže nebudú zrušené a vykompenzované budú vlastne tak, aby lekári neprišli o daný príjem a pacienti budú platiť len inou formou iné poplatky.
Toto je hrozba, čo sa môže stať. A druhá vec, ktorá, ktorú má strana SMER v rukách, aby sa stanovil strop, aby sa stanovil zoznam výkonov, čo je možné, za čo je možné brať poplatky a aby sa stanovila maximálna výška poplatkov. Toto si myslím, že je kľúčové a lekári alebo teda zdravotníci, ktorí v tom robia, vedia, že tým pádom by sa takáto zmena nejakým spôsobom, takáto zmena by naozaj zásadne poplatky ovplyvnila.
Na minulej schôdzi som dával pozmeňovací návrh, aby sa ochránili aspoň tí najchudobnejší v tom prípade, v mojom prípade dôchodci a zdravotne ťažko postihnutí a aby títo aspoň nejakým spôsobom boli chránení podobne, ako sú v súčasnej dobe chránení v doplatkoch za lieky, že tieto poplatky v prípade, že budú od nich vyberané, ako sme dneska počuli, niektorí pacienti až 200 eur, nejaký astmatik 200 eur ročne, tak aby v prípade, že astmatik je ZŤP alebo dôchodca, aby do určitej hranice mu poisťovňa vracala späť tie poplatky, podobne, ako je to v liekoch. Veď je to tak sociálny zákon alebo tak sociálny návrh, že už sociálnejší nemôže byť.
Ale neprešlo. Neprešlo pretože, pretože ja neviem, prečo neprešlo. To, čo je ešte veľký problém a to, čo sme, o čom sme aj hovorili na výbore, je to, že VÚC-ka, čiže vyšší územný, alebo lekár vyššieho územného celku neschvaľuje zoznam výkonov. A to je presne to, čo som sa ja dneska pýtal pána poslanca Blanára, kto bude schvaľovať tie nezmyselné výkony, ako on povedal, za klimatizáciu, za wi-fi alebo za niektoré iné vymyslené a vykonštruované výkony? No nikto. Keďže ministerstvo neschvaľuje, VÚC-ka tiež neschvaľuje, tak to dneska nebude robiť nikto.
To znamená, že zase len dávame priestor na rôzne kreatívne poplatky, ktoré sa nejakým spôsobom objavia na, v ambulancii u lekára. A hovoril, alebo dneska tu bolo, dneska sme tu počuli o tom, že Asociácia súkromných lekárov vôbec o tomto nehovorila.
Dámy a páni, tu je pozmeňovací návrh Asociácie súkromných lekárov, ktorý nám bol rozdaný na minulom výbore. Zrejme pán poslanec Blanár nemal všetky informácie, ale Asociácia súkromných lekárov sama chcela, sama chcela, vám to prečítam, aby sa poplatky, aby poplatky schvaľoval samosprávny kraj. Lebo dnes potom bude naozaj bezprávny stav. Ten samosprávny kraj keďže to neschvaľuje, lekár si bude môcť ten poplatok urobiť, akýkoľvek chce. A keďže to nikto neschvaľuje, ani ministerstvo, ani samosprávny kraj, jednoducho ten lekár bude v tomto prípade mať voľnú ruku, čo si myslíme, že je veľmi zlé a naozaj nie je to dobré hlavne pre pacientov, pretože pacienti budú platiť viac.
Počuli sme dnes, že pán minister hovoril aj na výbore, že počkajme, dali sme nejaký zákon, uvidíme, čo bude, čo prinesie život a aká bude aplikačná prax. Verím, že táto aplikačná prax nebude trvať dlho a že skutočne za veľmi, veľmi krátku dobu, lebo nepredpokladám, že tento zákon sa neschváli, tak za veľmi, veľmi krátku dobu bude tento zákon novelizovaný.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.3.2015 15:57 - 15:59 hod.

Ivan Uhliarik Zobrazit prepis
Pán poslanec, spomenuli ste 20 a 50-korunové Zajacove poplatky. Áno, ja tak isto som proti tomuto regresnému nástroju, ktorý vlastne rovnako aj bohatých, aj chudobných dáva do jedného vreca a musia jednoducho títo ľudia platiť. Mrzí ma ale to, že ste povedali, že vláda SMER-u toto zrušila. No toto alibisticky vláda SMER-u nezrušila. Pozrite si zákon, tento poplatok 20 a 50-korunový je znížený na nulu. Čiže, keď chcete, tak a keď naozaj máte tú guráž, tak zrušte tento poplatok. To je prvé.
Druhé, hovorili ste o tom, že SMER nič nesprivatizoval. Možno nesprivatizoval, ale veľmi účinne využíva práve zákony na to, aby sa sprivatizovali niektoré nemocnice, ktoré si myslím, že nie je dobré, aby boli sprivatizované. Spomeňte si na VÚC-ku v Košiciach a VÚC-ku v Prešove a Svet zdravia, ktorý v podstate prakticky na 30 rokov prenajal vúckarskej nemocnici. Vy ste župan Žilinského kraja, u vás to nie je, ale pozrite sa na Trnavský kraj. Trnavský kraj teraz práve dal tiež do privatizácie alebo teda na odpredaj 100 % akcií v Dunajskej Strede, aj v Galante a uvidíme, ktorá spoločnosť vyhrá.
Hovorili ste ďalej, to, čo zákon nezakazuje, to povoľuje a potom začali bujnieť poplatky. Presne toto sa, pán poslanec, bude stávať teraz, keď VÚC-ka nebude schvaľovať zoznam výkonov. Myslím si, že tento zoznam výkonov by mal byť schvaľovaný. Vy ste sám povedali o rôznych nezmyselných poplatkoch, ako wi-fi, klimatizácia, označili ste to za bizarné. Ja sa vás pýtam, ak dovolíte, zareagujte, kto teraz bude tie poplatky schvaľovať, keď to nebude schvaľovať ani VÚC-ka, keď to nebude schvaľovať ani ministerstvo zdravotníctva? A povedali, ste, že týmto zákonom sa vyriešia darovacie zmluvy... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.3.2015 15:10 - 15:12 hod.

Ivan Uhliarik Zobrazit prepis
Ďakujem. Pani poslankyňa, ďakujem, za váš príspevok. No, žiaľ, nejde len o to, čo ste povedali, že ide o tých bohatších ľudí, ktorí si priplatia za prednostné ošetrenie alebo prednostné objednanie, ale práve často ide o tých ľudí, dôchodcov, ťažko chorých, ktorí zo zdravotných dôvodov nemôžu čakať. Naozaj si neviem predstaviť situáciu, keď napríklad pani po, s koxartrózou po nejakej operácii kĺbu o dvoch barlách sedí v ambulancii alebo v čakárni od siedmej ráno. Vieme, aká je situácia dnes. Naozaj, pred ambulanciami už od rána, od piatej stoja ľudia a píšu poradovník a potom vyjde sestrička von a povie tým pacientom: vy môžte ísť, vy môžte ísť, vy môžte ísť a ostatní jednoducho sú predbehnutí. Naozaj, tento zákon priniesol namiesto poriadku len väčší neporiadok a prezident práve aj namieta tú nejednoznačnosť tohoto zákona, nejednoznačnosť vo vysvetlení alebo vo výklade ministerstva, nejednoznačnosť vo výklade lekárov alebo lekármi a nejednoznačnosť vo výklade poisťovní.
My sme sa dnes na výbore rozprávali o inej veci s pánom ministrom a naozaj chcem aj v rozprave sa na to zamerať. Rozprávali sme sa o tom, že v prípade, že poplatok nie je vyberaný, ja osobne s tým súhlasím, za objednanie v pracovnej dobe. Existujú ľudia, ktorí nemôžu si buď zo zdravotných alebo z pracovných dôvodov dovoliť nejakým spôsobom prísť počas pracovnej doby, tak tento zákon neumožňuje platbu alebo objednanie za určitú platbu ani ako nadštandard, napríklad po... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 12.2.2015 17:32 - 17:42 hod.

Ivan Uhliarik Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predseda, dámy a páni, mnohí z nás boli pacientmi možno, možno sme mali príbuzných v niektorej z bratislavských nemocníc a videli sme, kľúčové nemocnice v Bratislave, ako sú na Kramároch či Mickiewiczovej, nie sú v dobrom stave, niektoré oddelenia sú tam naozaj v žalostnom stave. Kým v niektorých krajských alebo okresných mestách sa z programovacieho obdobia 2007 až 2013 podarilo zrekonštruovať alebo vybudovať časť nemocníc ako napríklad v Prešove celý pavilón interného oddelenia, Bratislava vzhľadom na nemožnosť uchádzať sa o európske zdroje, bola z tohto procesu vylúčená.
Keď si uvedomíme, že nemocnice v Bratislave slúžia nielen bratislavským pacientom, alebo teda ľuďom s trvalým pobytom v Bratislave, ale ako koncové zariadenia minimálne pre okolité kraje a za prácou dochádzajú do Bratislavy týždenne tisíce ľudí, je naozaj namieste konštatovať, že stav bratislavských nemocníc nie je na úrovni hlavného mesta moderného európskeho štátu. Preto plán začať novú nemocnicu stavať, ktorá by predstavovala moderné zdravotnícke zariadenie na úrovni 21. storočia, oceňujem, podobne ako môj predchodca Richard Raši, minister v prvej Ficovej vláde alebo ja ako minister som podporoval vybudovanie novej nemocnice, v tomto prípade vo forme dobudovania komplexu Rázsoch. Ale v tomto prípade novú nemocnicu Bratislava nielenže si zaslúži, ale ju aj potrebuje.
Na druhej strane vidíme PPP projekty v iných rezortoch, ktoré vláda a strana SMER podporila a sú pre Slovensko výrazne drahé, resp. v iných krajinách sú schopní zrealizovať podobné projekty za výrazne menej peňazí. Musíme preto byť ako odborne, tak politicky ostražití. A musíme každý budúci projekt podrobiť preskúmaniu ako odbornému, tak politickému tak, aby občania nemuseli roky platiť viac, ako je nutné, a aby pre štát bol daný projekt výhodnejší, ako keby staval sám. To je podstata aj PPP projektu.
Keď som si študoval čísla tohto projektu zo Štúdie uskutočniteľnosti, musím povedať, že v niektorých častiach som bol nemilo prekvapený tým, ako ministerstvo zdravotníctva predpokladá, že súkromník dokáže byť oveľa efektívnejší v prevádzke, tak aj v stavbe ako štát. Po ale hlbšom študovaní som usúdil, že to tak nemusí byť a pre súkromníka je preto tento projekt tak výhodný, lebo štát bude pravdepodobne skryte financovať výstavbu a prispeje na prevádzku nemocnice inak, ako je to dnes v nemocniciach bežné. Poviem, prečo si to tak myslím. Ministerstvo zdravotníctva uvádza, že celý ten projekt by mal stáť 6,3 mld. eur po dobu 30 rokov, čo predstavuje priemerný ročný výnos asi 210 mil. eur ročne. Samotná výstavba by mala stáť okolo 250 mil. eur.
V Štúdii uskutočniteľnosti, budem citovať, sa uvádza, že: „Nevyhnutnou podmienkou priechodnosti akéhokoľvek realizovateľného variantu je pripravenosť vlády akceptovať potrebu finančnej angažovanosti štátu," to znamená inými slovami, že vláda, nehovorím, že sa priamo zaväzuje, ale súhlasí s tým, že asi bude musieť nejakým spôsobom v budúcnosti pomôcť tomuto súkromnému investorovi nejakými platbami, ktoré nie sú hneď na prvý pohľad zrejmé. Kľúčovým momentom je, a to je vlastne aj jeden z dôvodov, prečo sa vláda rozhodla pre PPP projekt, aby nemocnica nežiadala príspevky z verejných financií. Keby totiž štát staval nemocnicu z rozpočtu, rátalo by sa to do verejného dlhu. A to si pri dnešných prísnych európskych pravidlách nemôžeme dovoliť.
Finančnú angažovanosť štátu ministerstvo zdravotníctva ešte pod vedením Zuzany Zvolenskej nepripúšťal. Zuzana Zvolenská (exministerka) sama v polovici minulého roku, bolo to v júli minulého roku, tvrdila, že ten navrhovaný finančný model nepredpokladá dodatočné verejné prostriedky okrem financovania z verejného zdravotného poistenia. Pravdepodobne toto je dôvod, prečo tak dlho sa tá Štúdia uskutočniteľnosti tajila, inak si to neviem vysvetliť. Z týchto informácií vyplýva, že ministerka naozaj od začiatku zavádzala verejnosť, pretože zo Štúdie uskutočniteľnosti vyplýva, že tento projekt si na svoju prevádzku nezarobí z prevádzkového zisku.
Teraz zverejnená štúdia počíta vo všetkých modeloch s tým, že štát bude investorovi platiť každoročne tzv. platbu za dostupnosť. Je to rádovo každoročne v miliónoch eur až do výšky zhruba 180 mil. eur za celé obdobie. Ministerstvo zdravotníctva tu odmieta, že nemocnica bude mať výhodnejšie zmluvy so štátnou všeobecnou zdravotnou poisťovňou a rovnako ako Štúdia uskutočniteľnosti nič potenciálnym investorom nespomína o zavedení DRG systému po roku 2016, ktorý môže takisto zásadným spôsobom ovplyvniť financovanie zdravotnej starostlivosti, môže ovplyvniť platby v tejto nemocnici, keď bude spustené, a tým pádom nutnosť platby od štátu za dostupnosť. Ministerstvo ale pripustilo, že peniaze od VšZP tam budú štruktúrované inak, ako je to v súčasnosti v prípade univerzitných nemocníc.
Nová nemocnica by mala mať 945 postelí, to znamená asi 4 % všetkých postelí v nemocniciach v Slovenskej republike, pričom v prvom roku má mať príjmy 130 mil. eur, to znamená asi 8 % výdavkov na zdravotnú starostlivosť, na lôžkovú.
Priemerný príjem, a tu by som sa chcel naozaj pozastaviť, je počítaný tak, že na jedno lôžko bude zhruba dvojnásobný oproti zvyšku Slovenska, čo ale nekorešponduje s tvrdením ministerstva zdravotníctva, že by mala táto nová nemocnica iné platby, ako ostatné univerzitné nemocnice. Preto sa chcem opýtať pána ministra, s čím vlastne počíta financovanie a s akými číslami počíta financovanie na túto nemocnicu.
Členovia výboru pre zdravotníctvo dostali informáciu minulý týždeň o zámere výstavby, kde, budem citovať, ministerstvo píše, že: „Na základe diskusií počas predsúťažného dialógu ministerstvo zistilo, že vnímanie rizika potenciálnymi investormi alebo partnermi je nižšie a viacerí indikovali, že platba za dostupnosť nebude potrebná.“ Ešte raz, v oficiálnom dokumente ministerstva je napísané, že viacerí indikovali (potenciálni investori), že platba za dostupnosť nebude potrebná. A ministerstvo tvrdí, treba objektívne povedať, že jeho snahou tu bude nulová platba za dostupnosť. Je to logické, pretože akákoľvek platba za dostupnosť, v najhoršom prípade tých 178 mil. eur by už malo dopad na štátny dlh ako nákup služieb, ale problém je ten, že vnímanie projektu investormi je postavené na informáciách zo Štúdie uskutočniteľnosti. A zrejme v tejto Štúdii uskutočniteľnosti nie sú všetky informácie také, aké naozaj nám ukazuje realita. Možno aj toto je dôvod, prečo sa robí, nechcem teda povedať dodatočná Štúdia uskutočniteľnosti, ale dodatočné zisťovanie tohto projektu, na ktorý bolo vysúťažených, myslím, 2,2 mil. eur.
V uvedenej Štúdii uskutočniteľnosti, budem zase citovať, sa tiež uvádza, že: „Po výstavbe novej nemocnice je odporúčané zatvorenie a nahradenie prevádzok v Starom Meste, na Kramároch a v Ružinove a zachovanie prevádzky v Petržalke.“ Táto štúdia ráta s úsporami na mzdách, personálu asi vo výške 20 mil. eur, s tým, že o polovicu menej má byť lôžok a súčasný počet zamestnancov sa má znížiť najmenej o 600, tiež považuje za jedno z najvyšších rizík prepúšťanie zamestnancov a upozorňuje na hrozbu štrajku. V každom prípade všetci zamestnanci, je to logické, zo spomínaných troch nemocníc (na Kramároch, Mickiewiczovej a v Ružinove) do novej nemocnice automaticky neprejdú, otázne je aj zachovanie ich platov.
Komora sestier napríklad zdôraznila, že v žiadnom prípade s uvedeným návrhom nemôže súhlasiť, a upozornila, že už dnes u nás je nedostatok sestier a na jednu sestru pripadá zhruba 15 pacientov. V časti o zdravotnom personáli sa tam navyše tvrdí, že mzdy zdravotníkov sú stabilizované a že v budúcnosti sa neočakáva žiadny dramatický rast miezd. Toto je napísané v tej Štúdii uskutočniteľnosti. Takéto tvrdenie neodzrkadľuje riziká, pretože všetci vieme, že nevyriešené platy sestier a ďalšie zvyšovanie platov lekárov je realitou týchto dní alebo tohto roku minimálne finančného a budúcich rokov. A myslím si, že táto úprava, ktorá sa ešte neudiala, môže práve ovplyvniť zase ďalšiu platbu za príslušnú dostupnosť, ktorá bude musieť byť zaplatená štátom.
Myslím si, že zmyslom PPP projektu by malo byť, aby to nebolo pre štát nevýhodné, Slovensko sa tak musí vyvarovať toho, že súkromník bude mať garantovaný profit a riziká bude znášať štát alebo zdravotné poisťovne.
S PPP projektmi v zdravotníctve zatiaľ nemáme na Slovensku skúsenosť, a preto šanca, že tento projekt zlyhá, nie je vôbec zanedbateľná. Preto si myslím, že je nevyhnutné, aby tento projekt bol pod dôkladnejšou odbornou a politickou kontrolou, aby štát a občania nemuseli znášať vyššiu finančnú záťaž, ako je to bežné v iných európskych krajinách.
A verím tomu, že ministerstvo zdravotníctva už naozaj nepristúpi k takému postupu, akého sme boli svedkom, keď dlhé mesiace nesprístupnilo odbornej aj laickej verejnosti Štúdiu o uskutočniteľnosti. Ďakujem pekne.
Skryt prepis