Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

1.8.2012 o 9:06 hod.

Mgr.

Magdaléna Vášáryová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 19.9.2012 15:22 - 15:39 hod.

Magdaléna Vášáryová Zobrazit prepis
Ďakujem, pani predsedajúca. Ja sa pokúsim venovať trochu iným témam, ktoré človeku napadajú, keď si prečíta zameranie zahraničnej politiky. Dobrý deň, pán minister.
Je to správa, takých správ sme už čítali veľmi veľa, ale myslím si, že treba využiť tento moment na to, aby sme tu na tejto pôde parlamentu diskutovali o zahraničnej politike, čo diskutujeme v porovnaní s inými parlamentmi, aj našich susedov, veľmi málo. Veľmi málo na škodu toho, aby aj poslanci, ale aj naši občania sa mohli vlastne cez našich poslancov dozvedieť o ich názoroch.
Možnože pár informácií v parlamente by sme mohli mať o nejakých úspechoch slovenskej diplomacie, napríklad o tom, o čom sa v materiáli píše veľmi málo, ale ide o reformu bezpečnostného systému, sektoru, teda toho, čo presadzujeme, čo sme síce prevzali, nie je to originálna naša myšlienka, ale myšlienka Rumunska, ale ktorú sme, keď sme sedeli v bezpečnostnej rade, prevzali a vedieme ju ďalej a ďalej. Dúfam, pán minister, že vy to budete ďalej podporovať, či už ide o workshop pre krajiny strednej Ázie. Dúfam, že sa podarí teda ďalej pracovať v skupine priateľov OSN pre reformu bezpečnostného sektora v New Yorku. Predsa tejto skupine predsedáme.
Vy ste hovorili o tom, o našich špeciálnych úlohách v Tunisku, a to vlastne súvisí s reformou bezpečnostného sektora, pretože sme v Task Force spoločenstva demokracií s Holandskom v Tunise. A hovorím o tom najmä preto tu, pretože na to ide časť financií rozvojovej pomoci, ktorú my dávame na projekty v Tunisku, alebo prípadne aj pokračovanie nášho predsedníctva v riadiacom výbore Medzinárodného poradného tímu pre reformu bezpečnostného sektora, ktorá sa venuje tým najmodernejším témam, ktoré sú teraz presadzované, a to je: vzdelávacím aktivitám. Dúfam, že teda toto pôjde ďalej, pán minister.
A tým som sa vlastne dostala k téme, o ktorej tu veľmi často vystupujem, pokiaľ je teda možnosť, a ktorá môže rezonovať, môže zaujímať aj niektorých poslancov a verejnosť, a to je rozvojová pomoc, ktorú poskytuje Slovenská republika. A nemyslím tým len výšku financií. Bohužiaľ, stále zostávame ďaleko za svojimi záväzkami z roku 2010. Sme na chvoste všetkých krajín. Môžeme sa tešiť, že Poľsko je až za nami, ale to je slabá útecha. A preto verím, že bude pokračovať to zapojenie podnikateľských subjektov, ktoré, ktoré začalo do rozvojovej pomoci, aj keď možno v niektorých kruhoch to nie je pochopené správne, a že bude nové vedenie ministerstva zahraničných vecí pokračovať v národnej stratégii pre globálne vzdelávanie. To je teda moja otázka, pán minister, keby ste boli taký láskavý.
Keď som si pripravovala toto vystúpenie, hovorila som s mnohými mimovládnymi organizáciami, ktoré pracujú v oblasti rozvojovej pomoci, a naďalej sa sťažovali na veľmi komplikovanú administráciu financií a nejasný postoj ministerstva k projektom, ktoré vlastne dostávajú z Európskej komisie, a musia sa u nás uchádzať o kofinancovanie. Chápem, pán minister, že takéto podrobnosti nemôžete vy ovládať, ale možnože vaši úradníci by mohli poslať mi nejakú písomnú informáciu v tomto zmysle. Takže nepožadujem, aby ste mi hneď priamo odpovedali.
Ale mohli by ste mi možno povedať, v kuloároch sa hovorí, že možno máte v úmysle zrušiť SAMRS. Hej? A ak máte teda tento úmysel, možno to nie je pravda, je to proste JPP agentúra, takže chcela by som vedieť, že či to je pravda, alebo nie, a kde sa vás to mám spýtať, keď nie tu.
Takže možno aj, keby ste mi možno potom písomne odpovedali na otázku, aký bude vzťah medzi platformou mimovládnych organizácií pre rozvojovú pomoc a vlastne SAMRS-om a, samozrejme, ministerstvom, tým pádom, pretože nám ide o to, aby rozvojová pomoc išla adresne, transparentne a, samozrejme, efektívne.
A teraz pár slov k ekonomickej diplomacii. Ako bývalý diplomat a dvojnásobná veľvyslankyňa, musím sa vám priznať, že som alergická už na tento termín. Ja viem, že to je znovu vaša priorita, tak ako to bola priorita predtým, ale neviem si predstaviť, že by diplomati akejkoľvek krajiny vrátane Slovenska, nebolo ich psou povinnosťou, psou povinnosťou pracovať pre to, aby sa zlepšovalo ekonomické prostredie, či už na Slovensku, alebo ekonomické hospodárske vzťahy medzi krajinami, veď to je predsa v náplni práce.
Neviem si predstaviť, keď Slovensko bojovalo s Poľskom o veľké investície, že by sme o tom neboli bývali informovali našu vládu. To nie je nič, čo by sa nedialo. Ja rozumiem tomu vnútornopolitickému rozmeru toho. Tomu rozumiem, ale ako predpokladať, že tým, že sa vrátia obchodní zástupcovia, alebo ako by ste to nazvali, do veľvyslanectiev Európskej únie, ktoré máme, no, dovolím si upozorniť na jednu vec, ak sa tam vrátia tí istí ľudia s tým istým zadaním, ktorí tam chodievali, tak sa musíme pripraviť na to, že budú naše veľvyslanectvá upozorňované ministerstvami zahraničných vecí hostiteľskej krajiny, že títo ľudia robia biznis pre súkromné firmy a krytí sú diplomatickým pasom.
A to je ten kľúčový problém. Ja by som nič nepovedala, keby ste nám teraz povedali, ale títo noví zástupcovia už budú vo funkcii ekonomických radcov a budú to odborníci na energetiku a na bankovníctvo a na európske záležitosti.
Áno, ako veľvyslankyňa vo Viedni som si presadila ekonomického radcu. To je už niečo iného. Ale obchodný zástupca pre súkromné firmičky, s tým máme, s diplomatickým krytím, vždy veľký problém.
Takže keď som sa pozrela na pasáž o tejto milovanej téme ekonomickej diplomacie, prepáčte, že sa trošku ironicky vyjadrujem, ale naozaj, už mi to vždycky zdvihne adrenalín, tak sa priznávam, že tá pasáž, ktorá sa venuje veľmi dôležitej časti ekonomickej dimenzie, energetickej politike, tej je venovaných pár viet.
A v porovnaní so všetkými ostatnými dôležitými prioritami, energetickej politike je venovaných pár veľmi všeobecných viet. A pritom práve, práve problémy energetickej politiky sú a stávajú sa kľúčovými pre nás. Aj pre naše vnútorné pomery aj pre to, aké my budeme zastávať pozície.
Napríklad, odchod, prípadný odchod dvoch hlavných investorov alebo teda partnerov, štyridsaťdeväť percent SPP, to znamená Nemcov a Francúzov. To, že Nemci a Francúzi vkročili do SPP, bol okrem ekonomickej dimenzie základný strategický krok. Ak títo strategickí partneri odídu, budeme mať strategický problém so svojimi následkami.
Nejde predsa o zabezpečenie dodávok, ako sa píše v tomto materiáli. Diplomati nemôžu nijakým spôsobom zabezpečiť dodávky, odkedy vieme, že máme reverzný chod plynu v našej tranzitnej sústave, zabezpečenie dodávok je otázkou naozaj pomerne jednoduchou.
Ale vypracovanie analýz, čo znamená rozširovanie, ďalšie rozširovanie Nord Streamu o 30 mld. metrov kubických, to znamená priamy dialóg medzi Ruskom a Nemeckom pre štáty strednej Európy, a nielen pre nás, je kľúčová záležitosť. Nielen preto, že si musíme položiť otázku, čím zaplníme tie naše rúry s tými obrovskými proste možnosťami, ale ide tu aj o to, ako budeme my komunikovať s tými krajinami, ktoré sú na rúre, a ako sa napojíme do siete. To tam síce trošku je, ale veľmi málo.
Napríklad, keď Gazprom zatvoril kohútiky pre Ukrajinu, Ukrajina bola pripravená vtedy za prvej vlády Roberta Fica, a my sme boli prekvapení a pán premiér utekal do Kyjeva a tam s prekvapením zistil, že my nemáme žiadnu zmluvu s Ukrajinou. Žiadnu. Ohľadne tohto. Takže je tu veľmi veľa vecí, kde naša diplomacia, naša zahraničná politika musí zohrať kľúčové úlohy. To sú otvorené zahraničnopolitické problémy.
Ďalšie. Máme ako poslanci teraz konečne, teda posledne od roku 2010, prístup k správam, diplomatickým. Určite nie k všetkým, k tým tajným asi nie, ale k mnohým, takže sme viacej informovaní, za čo ďakujeme veľmi pekne. Ale o energetike pravdepodobne píšu naši diplomati minimálne. Minimálne.
Napríklad Nemecká spolková republika, Spolková republika Nemecko, aby som to teda správne povedala, odchádza od atómového programu. Okrem vnútropolitických problémov, o ktorých sa píše v novinách, je za tým aj veľmi dôležitý strategický cieľ. Ten by sme mali debatovať, a mali by sme ho vedieť.
Je to dlhodobejší plán, ukazuje sa, ako len snaha zatvoriť ústa niektorým zeleným, alebo niektorým novým iniciatívam, o ktorých ste vy, pán minister, už hovorili, že vlastne využívajú tieto témy.
Samotný problém bridlicového plynu, ktorý je tak kľúčový teraz v Poľsku. Napríklad otázka toho, prečo Česká republika, Bulharsko a Rumunsko teraz vypovedávajú licencie na skúšobné vrty. Pod koho vplyvom to je, toto vypovedanie? Čo za to tieto krajiny dostávajú? Hlavne kroky Českej republiky sú veľmi, veľmi otázne pre mňa napríklad v tomto probléme. A otázka životného prostredia, ochrany je tu len zásterkou, treba si pozrieť, koľko Gazprom bude investovať do kampaní proti bridlicovému plynu.
Deväťpercentný prepad ťažby plynu v Ruskej federácii, teda Gazpromu. Náš, naše prognózy, že my budeme odoberať menej plynu a tak ďalej, a tak ďalej, to sú všetko veci, ktoré majú svoj veľmi základný zahraničnopolitický rozmer. Napríklad aj to, že my už nebudeme. Definitívne nebudeme druhou najväčšou tranzitnou krajinou pre jednosmerne tečúci ruský plyn.
A keď sa hovorí o diverzifikácii a vy ste hovorili o takých veľmi dobrých vzťahoch s Rakúskou republikou, no, tu možno na tejto pôde si treba povedať, že Rakúsko je našou, našou oponou pre to, aby sme naplnili niektoré naše priority v diverzifikácii. A aby sme sa napojili na sieť. Áno, ja chápem, materiál musí byť napísaný diplomaticky a tak ďalej, ale za týmito slovami treba vidieť tú realitu, ktorá je veľmi, niekedy až dramatická. A nebudem o tom radšej ďalej hovoriť, aby sme nezachádzali do ďalších debát.
To všetko si bude vyžadovať politické rozhodnutie a bude si to vyžadovať sofistikovanú prácu skúsených diplomatov na našich misiách, nielen v krajinách Európskej únie, nielen v Bruseli, ale aj po celom svete.
Keď ste spomínali V4, prioritu pre mňa osobne, absolútna priorita udržať dynamickú V4, sebavedomú aj v Európskej únii, ale tu si musíme položiť otázku, kam sa uberá Česká republika, náš partner na rúre, hlavne potom ak RWE odíde z toho, čo kúpila, dostala, teda kúpila stopercentne Transgas.
To bude veľký zahraničnopolitický problém pre nás a aj u nás, pretože bude veľmi dôležité, kto zastúpi RWE v Čechách. A to sa už nechcem a nebudem nič hovoriť o plánoch, najnovších veciach, ktoré vidíme teraz u nášho južného suseda.
Teda ja som trošku skeptická. Musím sa priznať, pán minister. Ale to už som dlhodobo, čo sa týka ekonomickej diplomacie. A okrem toho si myslím, že aj pomoc našim krajanom je psou povinnosťou našich zastupiteľských úradov. Ja by som radšej vás počula, či konečne máme vyriešené nejako finančné prostriedky, pretože ak sa naši krajania dostanú do problémov, my im nedokážeme na našich zastupiteľských úradoch poskytnúť finančnú pomoc. Musíme žiadať potvrdenie od ich rodinných príslušníkov, že či im sú ochotní poslať peniaze, a potom im môžeme pomôcť.
Ešte pár slov posledných ku krajanom. A znovu sa budem opakovať. Pokiaľ nebudeme rozlišovať autochtónnych Slovákov a skupiny Slovákov, ktoré emigrovali pre ekonomické záležitosti do cudzích krajín, pán minister, nepohneme sa ďalej.
Nepohneme sa ďalej. Som rada, že bude konvent, že sa znovu proste vrátime, samozrejme, už k zmodernizovanému konventu. A k východnému partnerstvu už len jednu vetu, dodnes ma bolí, že Slovenská republika nebola pri tom, keď Poľsko prosilo Čechy, aby sa k nemu, aby sa k Poľsku pridali. Mohli sme tam byť my.
Ďakujem veľmi pekne za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.9.2012 10:07 - 10:09 hod.

Magdaléna Vášáryová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani predsedajúca. Zrejme sme sa nerozumeli, to mi je veľmi ľúto, alebo zrejme ste nepočuli, čo tu hovoril pán poslanec Sulík. On ako ekonóm jasne vysvetlil a vyčistil náš jazyk. Ja si myslím, že je veľmi dôležité, aby sme hovorili v presných termínoch, pretože jazyk ovplyvňuje spôsob nášho myslenia. Čiže pozrite si verejný rozpočet, teda rozpočet, ktorý potom tu budeme napríklad koncom októbra, alebo v novembri schvaľovať, a nájdete tam kolónku RTVS. To predtým nebolo, pretože to nebola daň. Viete, to sú jednoducho také fakty. Odkedy je to daň, tak je financovanie RTVS súčasťou štátneho rozpočtu. A myslím si, že môžete poprosiť pána Sulíka, on vám znovu vysvetlí. To bolo myslím také jasné, veľmi technokratické vystúpenie, kedy on vysvetlil, prečo je to daň, a ja s ním súhlasím.
Takže ešte raz. Tu vlastne nediskutujeme o ničom podstatnom. My sa len vraciame k niečomu, proste anulujeme možnosť, že od 1. januára 2013 budeme mať iný spôsob financovania verejnoprávnych médií, čiže vraciame sa k tomu, a ja ako opozičná poslankyňa som považovala za svoju povinnosť upozorniť na to, že ten zákon, ktorý platí stále teraz, že s ním boli problémy, problémy, ktoré sú systémové, a problémy, ktoré boli, dajme tomu, viazané aj s veľmi, veľmi zvláštnymi. (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 19.9.2012 9:51 - 10:06 hod.

Magdaléna Vášáryová Zobrazit prepis
Ďakujem za trpezlivosť, pani predsedníčka. Vážené dámy, páni, pán minister, pani spravodajkyňa, chcela by som, aby sme sa vrátili k takému faktografickému tónu, ktorý tu nastolili niektorí poslanci predo mnou. Keďže nadväzujeme, a dúfam, že sa nám podarí nadviazať na tú debatu.
My teraz, lepšie povedané 83 poslancov SMER-u, neviem, kto sa k nim ešte pridá, bude anulovať, anulovať zákon, ktorý prijala táto snemovňa v minulom vládnom období, majú na to právo, ale my sa vraciame. Týmto zákonom sa vraciame, a pre tých, ktorí tu vtedy neboli, keď sme prijímali takzvaný zástrčkový zákon, možno len pár slov. Vtedy sme tvrdili, že zákon je zle vypočítaný. Vtedy sa pán minister aj na mňa rozčúlil, ak sa dobre pamätám, dosť ma to prekvapilo, keď som na to upozornila. A tým, že bol zle vypočítaný, pretože zástrčkový zákon ako taký, to znamená platba od elektriny, nie je ničím výnimočným, treba povedať. V Európe sú krajiny, ktoré takýmto spôsobom financujú verejnoprávne médiá. Európa nemá jednotný nejaký systém, ktorý by sme povedali, že ten je lepší a tamten je lepší. Je to veľmi rôzne. Dáni každé štyri roky rozhodujú v parlamente, koľko na ďalšie štyri roky dostanú verejnoprávne médiá a napočudovanie, nikto sa nerozčuľuje, že to je politizácia verejnoprávnych médií. Všetci považujú parlament za jedinú legitímnu silu, ktorá nesie zodpovednosť za svoje rozhodnutia pred svojimi voličmi.
Takže my sa vraciame k niečomu, čo nebolo dostatočne dobré, a preto pán minister Maďarič, keď zistil, že naozaj tento zákon, ktorý mohol, keby bol dobre pripravený, do určitej miery vyriešiť financovanie verejnoprávnych médií cez daň zo zástrčky, ako povedal pán poslanec Sulík veľmi správne, mohli sme mať tento problém z krku, ale, bohužiaľ, nebol dobre pripravený tento zákon. Lepšie povedané, bol trochu populistický, to znamená, vylúčil z platieb príliš veľa ľudí na Slovensku, napríklad aj živnostníkov, ktorí majú troch zamestnancov, čo znamenalo, že pokiaľ sa dobre pamätám, 6457 živnostníkov prepustilo na živnosť jedného svojho zamestnanca, aby nemuseli platiť. Ale to je minulosť. Som za to, aby sme vyčistili svoj jazyk, keď hovoríme o tomto zákone, a veľmi podporujem to, čo začal pán poslanec Sulík. Prestaňme hovoriť o koncesiách, toto nemá s koncesiami nič spoločné. My neplatíme skutočné koncesie už dávno. V Škótsku, samozrejme, stále platia ľudia koncesie, pretože keď nezaplatí, keď sa neprihlásite, že chcete preberať štyri programy verejnoprávnej televízie, tak sa nedostanete na ten signál. Musí niekto prísť do vášho bytu a zapojí vás, ale len na základe nejakej platby. To je koncesia, to je klasická koncesia. Takže naozaj vyčistime si svoj jazyk, my sa vraciame k niečomu, čo tu bolo, neboli sme z toho nadšení, nefungovalo to tak, ako si možno pán minister vtedy predstavoval, a očakávame, že príde zrejme nejaký komplexnejší zákon, pretože predpokladám, že 83 poslancov SMER-u bude hlasovať za to, aby sa nejakým iným spôsobom tvorila Rada RTVS, to uvidíme.
Takže vráťme sa teda k tomu, prečo sa tam vraciame. Áno, rozumiem, že 90 mil. eur nájsť v rozpočte, naviazať to na tých 0,4 a tak ďalej, percento štátneho rozpočtu nebol nápad SMER-u, bol to nápad koalície predošlej, a preto to treba zmeniť. Ten zákon, za ktorý som vtedy aj ja hlasovala, vyriešil ešte jeden problém, ktorý teraz bude mať strana SMER, a to je zvýšenie dane pre verejnoprávne médiá, čo bude mimoriadne obtiažne. Samozrejme, je to mimoriadne nepopulárne a je to nepopulárne hlavne vtedy, keď teraz ešte všetci nadávajú na verejnoprávnu televíziu, a ona by najprv potrebovala zlepšiť program, zlepšiť spravodajské vysielanie a až potom pýtať väčšie dane.
Zákon, ktorý sme prijali my, vyriešil automaticky valorizáciu. Toto som považovala za jeden z najväčších kladov zákona, ktorý sme my prijali, pretože rastom hospodárstva rástli aj príjmy do verejnoprávnych médií. A ešte to má jeden veľký klad, a síce, že vzhľadom k tomu, že robíme trojročné rozpočty, teda robíme výhľadový rozpočet na tri roky, verejnoprávne médiá si mohli plánovať svoje investície. Mohli vedieť dopredu, koľko budú mať peňazí. To teraz nebudú vedieť do poslednej chvíle. A nie tak, ako Dáni, že raz za štyri roky, ale každý rok, ale o tom tu už bola reč. My by sme mohli trošku posilniť financie RTVS, ale strana SMER trvala na tom, že verejnoprávne médiá nemajú mať žiaden príjem z reklamy. Pre tých, ktorí tu vtedy neboli, keď sme o tom diskutovali pred vyše šiestimi rokmi, chcem pripomenúť, alebo piatimi, chcem pripomenúť, že pozmeňovacím návrhom pána poslanca Rafaja za SNS bol vtedy absolútny zákaz reklamy, 100-percentný, pre verejnoprávne médiá zmiernený, a bol nastavený taký ten postupný úpadok reklamy. No, viete, to je fajn, je to rozkošná idea, že teda nebudú žiadne reklamy vo verejnoprávnej televízii, ale potom treba zvýšiť daň, a to je politicky veľký problém.
Takže dnes pomaly, ale iste sa blížime k zákazu reklamy vo verejnoprávnych médiách a dovolím si tvrdiť, dovolím si vás upozorniť, že Francúzi, ktorí tiež takým hurá spôsobom zmenšili reklamy vo svojich verejnoprávnych médiách, vracajú sa. Samozrejme sa nevracajú k, ja neviem, k 20 alebo k 30 percentám reklamy, vracajú sa k 3 až 4 percentám. Pre tých, ktorí tu vtedy neboli, len upozornenie, že verejnoprávne médiá mali 3 percentá zo svojho vysielacieho času povolené na reklamy.
My sa vraciame týmto zákonom aj k zložitému výberu tejto dane a v tom sa pripájam k pánu poslancovi Sulíkovi, veď predsa my na dane máme iné úrady, ktoré by to teda mohli robiť. Ale chcem tu znovu tejto snemovni ešte pripomenúť, že toto nie je jediná daň, ktorú niektorí občania platia. Spomeňte si, že všetci umelci platia dvojpercentnú daň fondom. To je ešte ďalšia daň, ktorú máme a ktorú si vyberajú úplne iné subjekty, ktoré sú na výber dane nejako pripravené.
Takže bude Slovenská televízia s novým generálnym riaditeľom uzatvárať novú zmluvu so štátom. Chcem upozorniť znovu pre tých, ktorí tu vtedy neboli, a tých je tu väčšina, že pani riaditeľka rozhlasu, vtedy pani Zemková, keď prišiel pán minister s nápadom zmluvy so štátom, rokovala pol roka, kým podpísala zmluvu. Nedovolila, aby ministerstvo kultúry rozhodovalo o tom, aký bude program verejnoprávneho rozhlasu, a peniaze za túto zmluvu boli z veľkej časti použité na vykrývanie niektorých nedostatkov v rozhlase. Nebudem to tu špecifikovať, to nemá teraz ani zmysel.
Ja dúfam, že nový generálny riaditeľ RTVS si dá tú prácu, nepodpíše, ako bývalý generálny riaditeľ, pán Nižňanský, len tak, z ničoho nič akúkoľvek zmluvu a že si dá tú prácu a vyrokuje zmluvu, ktorá, po prvé, zabráni, aby politicky ministerstvo kultúry ovplyvňovalo program, a po druhé, aby tie peniaze boli naozaj zmysluplne použité. Bude to okolo 30 mil. eur, a to je už teda poriadna suma, ktorú bude musieť pán minister nájsť, ale dúfam teda, že má nejaké dohovory, keď sa púšťa do tohto projektu.
Okrem toho nemáme veľmi dobré skúsenosti s tým, ako sa peniaze míňali v Slovenskej televízii na zmluvu so štátom. Nebudem tu teraz, pán minister, to rekriminovať, ale máme, máme veľmi zlé skúsenosti. A máme aj veľmi zlé skúsenosti, keď predošlý rozhlas chcel vymáhať vlastne peniaze od obyvateľov Slovenska. Vtedy to podpísala pani Hilda Gajdošová a bol z toho teda riaden škandál, ktorý sa podarilo až po niekoľkých rokoch vlastne vyriešiť. Pani Hilda Gajdošová, ktorá bola potom ekonomickou riaditeľkou ministerstva kultúry.
Ešte pár slov k politickému ovplyvňovaniu. Už roky sa snažíme, alebo aspoň ja sa snažím presadzovať myšlienku, že politické ovplyvňovanie sa nedeje len vtedy, keď parlament zvolí generálneho riaditeľa. Politické ovplyvňovanie televízie, najväčšie, som bola ja svedkom cez radu. Rada je tým orgánom, ktorý má aj do určitej miery kompetencie zasahovať a kontrolovať vlastne, akým spôsobom napríklad Slovenská televízia funguje, a bola som svedkom v rokoch 2006-2008 mimoriadne veľkého politického ovplyvňovania. Teraz, samozrejme, cez financie, tretinu financií pre RTVS, ktoré pôjdu cez ruky pána ministra. Samozrejme, tam určité nebezpečenstvo je. Takže čo tu teraz riešime? V podstate nič. My nič teraz neriešime. My sa len vraciame dopredu k tomu, aby sme anulovali to, čo by mohlo nastať od 1. januára 2013.
Ešte poslednú poznámku. Zdá sa, že futbalu, hokeju a RTVS rozumie dnes každý, každý má určitú predstavu ako by a čo by mali verejnoprávne médiá vysielať. Je to na škodu RTVS. Táto situácia je na škodu RTVS, pretože nedá sa vyhovieť všetkým. Len mali sme tú smolu, že mnohokrát, či už za ministra Hudeca, alebo potom za pána Hrehu, Nižňanského, čo som už bola sama svedkom ako poslankyňa, mali sme riaditeľov, ktorí boli panáci. A tam, tam začína vlastne problém, že dokonca niektorí aj celkom seriózne uvažujúci ľudia si myslia, že najlepšie by bolo verejnoprávne médiá zrušiť.
Chcem z tohto miesta jasne vyhlásiť, Slovenská republika potrebuje aj pre svoje zdravie politické aj pre informovanie svojich občanov, potrebuje dobre fungujúce verejnoprávne médiá a my sme tu nato, aby sme sa postarali o to, aby sme ich konečne mali.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.8.2012 15:25 - 15:27 hod.

Magdaléna Vášáryová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Po tomto úsmevnom extempore do histórie zvláštnej, vrátim sa k pánu Frešovi. Vy ste sa dotkli problému komunikácie, pán poslanec. No a vyzývali ste, aby sme diskutovali. Viete, ale komunikácia je napríklad aj kvalita dôvodovej správy. Spomeňte si, čo za dôvodovú správu prijal výbor pre kultúru a médiá, keď odvolával Zemkovú, čo potom museli prerábať a museli sme znovu sedieť. Veď tu sú dôvodové správy považované zrejme za úplnú zbytočnosť. A ich kvalita! Ale čo je ale pre mňa najzarážajúcejšie. Najzarážajúcejšie je, že my tu máme celý čas tejto debaty ministra. My tu máme ministra, ktorý tento zákon doniesol. Druhýkrát. A nepovie ani slovo. Máme skrátka nemého ministra. A tak si povedzme, prečo asi je nemý. Buď nevie, čo má povedať, lebo nepripravoval tento zákon, alebo vie, ale nepovie. To hovoril Mečiar. To poznáme. Alebo nechce. Nechce. Nechce to obhajovať. Toto je jeden z mála ministrov, ktorý, všimnite si, vôbec neobhajuje svoj zákon. My sme tu už mali, a pred ním sedel ďalší nemý minister, pán minister Borec. Nepovedal ani slovo, hoci je zodpovedný za kvalitu legislatívneho procesu. Už sme tu mali nemého ombudsmana, ktorého ste zvolili vy, o ktorom nikto nevedel ani, že existuje.

Zmajkovičová, Renáta, podpredsedníčka NR SR
Pani poslankyňa, to je reakcia na pána poslanca Freša?
Otázka pre pána poslanca Freša?

Vášáryová, Magdaléna, poslankyňa NR SR
Áno, to je kvalita, komunikácia, ktorú tu nemáme, pretože minister nie je ochotný s nami ani diskutovať.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.8.2012 11:44 - 11:45 hod.

Magdaléna Vášáryová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Vážený pán poslanec Ivan Štefanec, vy ste znovu a znovu odkryli niektoré súvislosti tohto skráteného legislatívneho konania a veľmi a veľmi som čakala, že vyzvete tu prítomného odborníka, predsedu legislatívnej rady vlády, aby nám povedal vlastne, ako to je. On si myslí, že je len odborník, ale dnes je politik a sedí v Národnej rade a pýtajú sa ho poslanci. Ako politik sa predsa nemôže tváriť, že je sfinga, ktorá nemá jazyk a nemôže hovoriť, ale musí odpovedať na otázku, čo si on myslí o tom, že tento návrh vôbec nebol zverejnený na webovej stránke, tak ako musí byť, a aký je vôbec jeho názor na tento spôsob skráteného legislatívneho konania.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 2.8.2012 14:36 - 14:38 hod.

Magdaléna Vášáryová Zobrazit prepis
Ďakujem, pani predsedajúca. Ďakujem za túto veľmi jednoznačnú odpoveď, pán minister. Uznáte, že mám určité obavy. Vy viete veľmi dobre, že túto tematiku sledujem už dlhodobo. Možno niektorých ľudí nezaujíma, že sme dostali z európskych fondov 217 mil. eur, 6 mld. slovenských korún, na záchranu rozpadajúceho sa papiera písomností našich najväčších národných dejateľov.
Ale pretože ste urobili veľký tlak, aby okamžite po vašom nástupe na ministerské kreslo odišiel zo svojho postu vlastne človek, ktorý naštartoval digitalizáciu v Národnej knižnici, pán Katuščák, je mojou oprávnenou otázkou, či budete proste aj s novou pani riaditeľkou, staronovou, ktorú ste dosadili tri týždne pred voľbami ešte v 2010, či budete dodržiavať vlastne ten postup, že naše národné inštitúcie budú digitalizovať a nie Tender Media Group pána inžiniera Viliama Kišša.
Ďakujem veľmi pekne za tento váš postoj.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.8.2012 10:25 - 10:25 hod.

Magdaléna Vášáryová Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Osemdesiattri poslušných poslancov, to je veľká sila, ale aj veľká zodpovednosť. A my sme toho názoru, že tú zodpovednosť za tento krok, ktorý idete urobiť, si musíte sami niesť. Ja chápem, že mnohí tu medzi vami sedia, ktorí neprevezmú zodpovednosť ani za to, čo robili v HZDS, alebo v niektorých iných zoskupeniach, a majú to sebavedomie, ktoré im naozaj veľmi závidím. Ale toto, čo idete urobiť, je ďalším signálom, že váš valec ide.
Ja dúfam, že aspoň niektorí z vás v tichu svojej, večer, v spálni si uvedomíte, čo ste urobili. Klub SDKÚ - DS sa tejto frašky vašej nezúčastní. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.8.2012 9:46 - 9:48 hod.

Magdaléna Vášáryová Zobrazit prepis
Pán poslanec, vy hovoríte o tom, o kvalifikovaných dôvodoch. Prečo ste kvalifikovane neodvolali pána Nižňanského? Mali ste vtedy, boli ste podpredsedom parlamentu, prečo ste ho neodvolali, keď vyrábal obrovskú stratu vo verejnoprávnej televízii, a mali ste obsadené rady. Prečo ste dovolili, aby zostalo v televízii 47 mil. eur dlh? A to pri tom všetkom, že ste dostali ešte peniaze na tzv. zmluvu so štátom, ktorou ste vykrývali zle prijatý a zle odhlasovaný, nedobre vypočítaný tzv. zástrčkový zákon. Vy ste predsa za ten zákon hlasovali a museli ste vedieť, teda pri vašom morálnom rozhorčení, že ten zákon nebol dobre vypočítaný.
Takže ja by som sa vás len spýtala, prečo takéto morálne rozhorčenie ste nepreukazovali, keď ste dosadili vy, strana SMER, strana SMER cez svojich nominantov v radách pána Hrehu, ktorý sa ukázal totálnym omylom, a pána Nižňanského, ktorý vyrobil stratu 47 mil.?
Vážení páni, vy sa snažíte vyhnúť zodpovednosti, absolútnej zodpovednosti za vaše rozhodnutia. Klub SDKÚ - DS sa tejto voľby nezúčastní. Zodpovednosť za to, koho si zvolíte, si neste sami.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 1.8.2012 9:06 - 9:07 hod.

Magdaléna Vášáryová
Ďakujem, pán predseda. Dávam procedurálny návrh, aby sme o tejto voľbe do verejnoprávnej inštitúcie, ktorú si platia občania, vykonali verejne. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 31.7.2012 17:29 - 17:31 hod.

Magdaléna Vášáryová Zobrazit prepis
Chcela som tiež začať s tým durchpeitschen, pretože to je rozkošné nemecké slovo, ktoré sa naozaj hodí na túto situáciu, a nakoniec videli sme, ako Viktor Orbán v úplne inej politickej orientácii (durchgepeitscht) znárodnil dôchodkový pilier, vlastne prebičoval svojím parlamentom. Takže tu nejde o to, že či sú to socialisti, deklarovaní, komunisti, bývalí, alebo ktokoľvek. To sú proste zlodeji.
A tu treba ale vysloviť veľké uznanie marketingovým guru v strane SMER. Je teplo, všetci Slováci sú v Chorvátsku, Martikán v kanáli, všetci sa na to pozerali. Kedy je lepšia príležitosť, ako kradnúť peniaze z fondov.?Fondy boli vždy prvým znakom, ako bude zaobchádzať moc s právnym štátom. To boli predsa tie fondy, ktoré prvé komunisti ukradli po 48. roku. To je vždy prvé, na čo siahajú títo ľudia, ktorí sa nemôžu zmieriť s tým, že tam sú nejaké miliardy, a oni sa ešte k nim nedostali.
Ale chcem upozorniť na ďalšiu vec, pán Osuský, a to je to, že keď sa dívame na svojich kolegov, a videli sme podobné tváre aj v mečiarovskom čase a tak ďalej, a prijímali bohorovne tie veci, všetky, hlasovali za to, usmievali sa s prevahou svojej moci. Niektorí, ktorí boli v HZDS, si to určite pamätajú. Táto diskusia tu je aj dôkazom, hovorte si v parlamente čo chcete, my sa rozhodneme. A viete si predstaviť... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis