Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.5.2016 o 14:19 hod.

Ing.

Jaroslav Baška

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.6.2016 15:22 - 15:24 hod.

Jaroslav Baška Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Na začiatku tejto faktickej musím povedať, že nepoznám ani pána Bašternáka, ani pána Kočnera. Celý tento prípad alebo sa snažíte nejakým spôsobom spájať s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom, že ovplyvňoval vyšetrovateľku pri vyšetrovaní daňových, možných daňových únikov pána, pána Bašternáka. Pán minister vnútra, a môžem to povedať ako aj z pozície bývalého predsedu branno-bezpečnostného výboru, za tie štyri roky, a mali sme rôzne výbory, mali sme rôzne výbory, utajované výbory, kde naozaj minister vnútra žiadnym spôsobom neovplyvňoval vyšetrovanie žiadnych takýchto prípadov. Nikdy sa to, nikdy sa to, nikdy sa to nestalo, nikdy sa to nestalo. Skôr opoziční poslanci vždy chceli do tých aktívnych prípadov vyšetrovania nejakým spôsobom vstupovať a ovplyvňovať.
Tak ako aj pán Rajtár povedal dnes na vyšetrovateľov, prokurátorov, policajtov, že sú to ľudia, ktorí, ktorí kryjú tu rôzne veci. A chcem povedať to, čo povedal aj Peter Chudík, že povedzte to na verejnosti, a ja vám garantujem, že títo prokurátori, vyšetrovatelia alebo sudcovia podajú na vás trestné oznámenie. Vy nie ste samosudca, vy nie ste samovyšetrovateľ, vy ste poslanec Národnej rady Slovenskej republiky.
Spomínali ste, že SMER si privatizuje bezpečnostné zložky. Čo bolo potom, keď sa volil generálny prokurátor, čo bolo to, keď váš pán predseda, vašej strany, išiel komunikovať s Mariánom Kočnerom o tom, kto má byť generálny prokurátor? To bolo čo? To bola privatizácia Generálnej prokuratúry, že? (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.6.2016 14:46 - 14:48 hod.

Jaroslav Baška Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Vážený pán predseda vlády, spomenuli ste vo svojom vystúpení jedného pána poslanca, a to pána poslanca Lipšica. Spomínali ste ho v tom, akým spôsobom klamal o tom, že my sme privatizovali SPP, aj keď to nebola pravda, ale nie je to len jedna vec, ktorá ho nejakým spôsobom diskvalifikuje na to, aby on bol ten správny moralista.
Ale bolo to aj dnes v jeho príhovore, alebo keď otvoril túto schôdzu, keď hovoril, že koľko minister vnútra ľudí odvolal bezdôvodne z Policajného zboru. No tak skúsme si povedať aj tie čísla. Pán minister Lipšic, keď bol ministrom vnútra, odvolal 83 príslušníkov Policajného zboru za 18 mesiacov, kdežto minister vnútra Robert Kaliňák 24 príslušníkov Policajného zboru, ale nie za 18 mesiacov, za celé 4 roky.
A dovolím si použiť naozaj tie slová Roba Kaliňáka, ktoré povedal ešte pri programovom vyhlásením vlády. A dobre takýmto spôsobom označil tých troch najväčších moralistov, ktorých kedy tu Slovenská republika mala. Boli to slová: "pozri, kto to hovorí", "papier znesie všetko" a "skutky a činy".
Vážený pán predseda vlády, presne máte pravdu, že robia celú túto kauzu teraz pred predsedníctvom Slovenska v Rade Európskej únie, a myslím si, že to je len tým, že nevedia prežiť, že sú naozaj v opozícii. Chcú znevážiť Slovenskú republiku.
A dobre ste povedali aj na pána poslanca Lipšica a potom aj na vás vo faktickej poznámke reagovali ďalší opoziční poslanci, kde hovorili, že ste boli v niektorých stranách, no len rozdiel medzi predsedom... (Prerušenie vystúpenia časomerom. Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.6.2016 17:50 - 17:52 hod.

Jaroslav Baška Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Vážený pán minister, dovolím reagovať si na časť tvojho vystúpenia, kde si hovoril, a veľakrát sa nám to potvrdilo aj na brannobezpečnostnom výbore, že práve opoziční poslanci sa snažia nejakým spôsobom zasahovať a vyťahovať informácie z prebiehajúcich spisov, čiže zo živého vyšetrovania. Niekoľkokrát sme to mali na výbore, kde sa to aj takýmto spôsobom riešilo a je pravda aj to, že v minulosti práve takéto kauzy alebo vyšetrovania, kde sa, do ktorých sa miešali politici, tak nedopadli naozaj dobre a skôr sa zabránilo ich dôkladnému došetreniu až do konca.
Viete, pán minister, najhoršie sú naozaj presne polopravdy, pretože neviete, ktorá časť je pravdivá a ktorá pravdivá nie je z tých výrokov, ktoré naozaj opozícia veľakrát používa. Dôvodom dnešnej schôdze je podľa mňa nič iné, len pošpinenie samotného ministra vnútra a pomsta za to, čo hovoril pri programovom vyhlásení vlády. Bavíme sa tu už niekoľkokrát dnes o nejakej výbušnine, ktorá sa zabudla v ruksaku. Pred mesiacom alebo viac sa podobná situácia stala v americkej CIA v Amerike, kde dokonca týždeň vozili výbušninu v školskom autobuse. A to sa vôbec ani nejakým spôsobom neriešilo, neodstúpil ani šéf CIA a toto nemá byť dnes dôvodom tejto, tejto, tejto schôdze. A chcem povedať naozaj, pán minister, a vážim si všetku tú prácu, ktorú ste vykonali ako minister vnútra, pretože keď sa rozprávame, chodím po Slovensku s ľuďmi, aj s policajtami, aj s ďalšími ľuďmi.... (Prerušenie vystúpenia časomerom. Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.6.2016 15:28 - 15:30 hod.

Jaroslav Baška Zobrazit prepis
Ďakujem vám veľmi pekne za slovo. Pán poslanec, ste v parlamente šesť rokov a za tých šesť rokov sme vo vašich vystúpeniach počuli naozaj veľmi veľa rôznych krivých obvinení, rôznych osobných invektív na poslancov, nielen na poslancov, ale aj na ich, na ich rodiny a nebolo tomu tak ani v tomto vašom poslednom vystúpení. V tých vystúpeniach, ktoré máte, uvádzate rôzne konštrukcie a aj v tomto vystúpení tá jedna z tých konštrukcií bola, že prečo potrebuje byť minister vnútra Kaliňák do roku 2020? Že kvôli kauze Kovošrot z roku 2000, aby mohol všetky veci poupratovať a aby sa žiadnym spôsobom táto kauza nevyšetrila. Ako, veď o tom, kto je minister vnútra, o tom, ako sa skladá vláda, rozhodujú voliči, rozhodujú občania. Však aj, veď aj v roku 2010 nebol pán minister vnútra, teda Robert Kaliňák nebol ministrom vnútra, čiže to je čo za konštrukciu, že on musí byť do roku 2020 ministrom, ministrom vnútra, aby takéto veci riešil a aby sa ochránil?
Ďalšou takou konštrukciou v tom vašom vystúpení bolo, že máte svedka, kľúčového svedka, ktorý chce nejakú ochranu, ktorý chce hovoriť o tom, že 4 milióny eur úplatkov dostal SMER a strana MOST - HÍD. Teda nech ten človek ide vypovedať normálne pred orgány činné v trestnom konaní a nech to povie. To je jeho povinnosť, to je povinnosť každého občana tejto krajiny, tejto republiky, ak nejaké takéto veci vie, tak má tieto veci povedať pred orgánnmi činnými v trestnom konaní.
A ešte raz k tým osobným invektívam. Naozaj, ako tu v parlamente, dobre, máme imunitu, ale myslím si, že na pôdu parlamentu nepatria žiadne osobné invektívy a ani nejakým spôsobom spomínanie rodiny pána ministra Kaliňáka.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.5.2016 14:19 - 14:21 hod.

Jaroslav Baška Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo.
Pán poslanec, správne si sa vyjadril vo svojom vystúpení, keď si porovnával starostov, primátorov, županov s ďalšími ľuďmi, ktorí by tiež asi nepatrili do parlamentu podľa tejto navrhovanej ústavnej novely zákona. A presne tak, to by potom poslancom Národnej rady nemohol byť pomaly nikto. Dokonca dnes v niektorých vystúpeniach zaznelo to, že ako keby boli starostovia tí, ktorí sú najviac skorumpovaní za to a potrestaní za to, že sedia v parlamente, že boli voličmi zvolení, zvolení aj do Národnej rady Slovenskej republiky.
Ja si pamätám v tom volebnom období 2002 – 2006, počas druhej Dzurindovej vlády, a bolo to v médiách a priznali to aj niektorí opoziční poslanci, vtedajší koaliční, že v parlamente sa korumpovalo, že sa korumpovali niektorí poslanci, aby vôbec tá vláda dokončila a skončila to svoje druhé vládnutie. A poviem vám, že neboli to starostovia, neboli to primátori, o ktorých sa hovorilo, že boli nejakým spôsobom korumpovaní. Ja si nejakým spôsobom vyprosujem to, čo tu aj dnes zaznelo, že sú potrestaní tí starostovia, primátori, župani, ktorí sú zvolení aj za poslancov Národnej rady a že sú nejakým spôsobom korumpovaní. Vôbec to nie je tak.
Ja som veľmi rád, že takíto ľudia, ktorí sú zvolení v samospráve, či už v územnej, alebo miestnej samospráve, že sú zvolení aj za poslancov Národnej rady Slovenskej republiky, pretože tie skúsenosti, ktoré majú zo samosprávy, môžu preniesť aj na pôdu Národnej rady Slovenskej republiky. Veľakrát sa menili zákony, ktoré vláda predložila, práve na podnet a na popud týchto starostov, primátorov, resp. županov. A nechajme naozaj, ako povedal pán poslanec Kresák... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis