Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.10.2016 o 19:04 hod.

Mgr.

Dušan Bublavý

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.10.2016 19:04 - 19:06 hod.

Dušan Bublavý Zobrazit prepis
Pani kolegyňa Remišová, ja som veľmi rád, že vy pristupujete k navrhovanej novele zodpovedne a konštruktívne, dokonca chcete aj vy nejaké vylepšenia, to znamená, že ste podali aj pozmeňujúci návrh, ktorý napomôže k transparentnosti. Ja si myslím, že takto treba pristupovať a nie kolegovia, ktorí sú opoziční, len kritizujú. A ja si myslím, že pani ministerka pristúpila k danej novele veľmi zodpovedne a hovorí pravdu, že sa snaží, aby ten zákon bol čo najtransparentnejší a aby schránkové firmy a špekulanti nemohli kšeftovať so štátnymi finančnými zdrojmi. A to je vlastne podstata a nie, aby sme ešte kritizovali a hľadali všetko možné a hovorili iné záležitosti, ktoré nemôže riešiť tento zákon. To, že je korupčné prostredie alebo že je korupcia, veď tento zákon robíme kvôli tomu, aby k tej korupcii nemohlo prichádzať, alebo aby sme ju mohli trestať.
A ja si myslím, že ideálne by bolo, keby bol aj nejaký cenník prác a tovarov a služieb štátu nejaký, aby niekto nemohol špekulovať pri verejných obstarávaniach, ale to už je zase o niečom inom. Aby sme vedeli, že nikto nemôže predražovať tender, keď je nejaká cena tej danej či už práce, alebo tovarov, ale to je o niečom inom.
Ja chcem pochváliť pani ministerku, že urobila kus poctivej práce, ktorú treba podporiť. A budem veľmi rád, keď tých poslancov, ktorí zahlasujú za túto novelu, aby bolo čo najviac.
Skryt prepis
 

Vstup predsedajúceho 14.10.2016 16:08 - 16:09 hod.

Dušan Bublavý Zobrazit prepis
Pán Klus, dobre ste to povedal, že to je dobrý začiatok, ja s tým súhlasím.
A myslím si, že predkladatelia majú hlavne na mysli, tým chcem odpovedať, aj keď viem, že nemal by som na pána Budaja, že ten tretí model je taký, že ten človek na vidieku, ktorý sa naozaj narobí na nejakej svojej záhumienke a je nabažený a strašne vysmädnutý a to jedno pivečko si dá a ide pokračovať v brigáde, tak si myslím, že je to taký ten dobrý začiatok na to, aby mohol pokračovať aj v práci, ale aby aj bol v súlade so zákonom. A ja si myslím, že je to ten začiatok, ktorý dúfam, že nebude konečný a možno do budúcnosti, ak budeme vyspelí, aj ľudia, ktorí budú riadiť motorové vozidlá, že by aj tam mohla byť nejaká prípustná odchýlka, lebo vidíte, máme teraz nulový stav a každý týždeň alebo každý deň môžme sledovať, že má niekto 2,5 promile alkoholu a riadi motorové vozidlo a nezaujíma ho to, že tu je nulová tolerancia.
Takže ja si myslím, že aj naša spoločnosť čím ďalej, tým viac je vyspelou a k tomu aj tento návrh zákona ja určite podporím.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.10.2016 10:09 - 10:10 hod.

Dušan Bublavý Zobrazit prepis
Pán minister, aj ja veľmi pekne ďakujem za konštruktívny prístup. Ale ja si myslím, že pri pánovi ministrovi Kažimírovi je to zakaždým, keď predkladá zákon, že naozaj pristupuje veľmi zodpovedne a je korektný a rokuje aj s opozíciou, aj s koalíciou, takže tu ma ani neprekvapil, lebo má to v DNA. Ale zníženie kvóra len pre Bratislavu, si myslím, že by nebolo vhodné, že by to bolo vhodné pre všetky samosprávy. To by som privítal, lebo by to pomohlo všetkým samosprávam na Slovensku, lebo veľakrát aj prijaté VZN-ko napáda prokurátora. Je tam tiež problematické 30 % vyzberanie. Takže si myslím, ak by sa dalo, aby sme všetky samosprávy mohli to zníženie kvóra využiť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.10.2016 9:41 - 9:42 hod.

Dušan Bublavý Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Ďakujem aj pánu Pčolinskému, lebo môžem aspoň pokračovať vo faktickej, ktorú som nestihol dohovoriť naposledy, kde som stihol len povedať vyčíslenie, o akú sumu prichádza štát a obce. Ale tá ma vôbec nemrzí, ale ocenil som odvahu pána ministra tým, že takýto zákon vôbec pripravil, lebo určite to stojí za to. Tie financie sú oveľa náročnejšie, keď musíme liečiť gamblerov a rodiny prichádzajú o finančné zdroje, ktoré prehrajú ich rodičia vo videohier alebo iným spôsobom.
Takže ja som veľmi rád, že takýto zákon je na svete a ak bude ešte prísnejší, určite som za to a budem určite zaň hlasovať. A ja si myslím, že starostovia, ak je nás aj 2 900, tak ja si myslím, možno jedno-dve percentá sú proti nejakému obmedzeniu. Ja si myslím, že každá jedna samospráva pristupuje zodpovedne a vie si finančné zdroje, ktoré nie sú až takým dôležitým finančným faktorom, keď to rozpočítame na obce, aby nás nejakým spôsobom ohrozili, aby sme nemohli fungovať.
Takže ešte raz si dovolím veľmi pekne poďakovať a som pripravený zahlasovať a verím tomu, že je nás tu väčšina, ktorí zahlasujeme za tento zákon.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.10.2016 19:00 - 19:02 hod.

Dušan Bublavý Zobrazit prepis
Ja by som chcel pánovi ministrovi veľmi pekne poďakovať aj všetkým tým, ktorí si dali záležať na tom, aby pripravili tento zákon, lebo skutočne majú aj problémy, Asociácia prevádzkovateľov videohier, ktorí sami upozorňujú, tým chcem vlastne povedať to, že ubudne strašne veľa tých výherných automatov, ktoré sú v malých pohostinstvách, kde avizujú oni sami, že v súčasnosti je v Slovenskej republike 23-tisíc výherných prístrojov a videohier a z toho 17 kusov je umiestnených v herniach a 6-tisíc kusov je umiestnených v malých prevádzkach a pohostinstvách. Čiže v herniach je celkovo umiestnených 17-tisíc kusov z toho, to je 25 %, teda 4 250 kusov umiestnených v jednej takejto prevádzke v počte 12 kusov a viac až 75 percent. Čiže budú mať úbytok 12 750 kusov herných automatov. To je naozaj chválitebné, že sami už rátajú s takouto stratou, lebo ministerstvo takto s pánom ministrom pripravilo zákon.
A že nejde o financie do rozpočtu, ktoré by pribudli, ale ubudnú, sami si to vyčíslili. Odvody za zariadenie herne, to je sumarizácia výpadkov z príjmu do štátneho rozpočtu a rozpočtu miest a obcí, 63 mil. za odvody, mínus odvody za zariadenie malej prevádzky, 33 mil. odvody, za zamestnancov herne, mínus 38 mil., odvody za CZČO, malé prevádzky 5 mil., odvody za zamestnancov, malé prevádzky 9 mil., výdavky za zamestnaných, herne 44 mil. a výdavky za nezamestnaných, malé prevádzky 29 mil. Summa, summarum, je to 222 mil. 774-tisíc. Takže, prosím pekne, naozaj... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.9.2016 10:42 - 10:43 hod.

Dušan Bublavý
Pán kolega Chudík, určite nikoho v sále neprekvapím, keď poviem, že tvoja rozprava bola naozaj stopercentne pravdivá so skúsenosťami. A niekoľkokrát si spomenul slovko politické. Ja musím doplniť, viete, čo je politické? Tento návrh od opozičných kolegov, ktorí v symbióze so štrajkami, ktoré sa teraz organizujú, chcú byť veľkí buditelia a bojovníci za práva učiteľov. A to je vytĺkanie politického kapitálu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.9.2016 9:44 - 9:46 hod.

Dušan Bublavý
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.9.2016 9:34 - 9:36 hod.

Dušan Bublavý Zobrazit prepis
Pán kolega, musím povedať, že podľa vašej rétoriky ako keby bol zriaďovateľ nejaká škodná. Možno máte nejaké osobné skúsenosti, ktoré vás takto ovplyvnili, ale ja musím upozorniť, že som v niekoľkých radách škôl a je tam debata konštruktívna. Tam, si myslím, že nájdeme vždy nejaké riešenie, aby sme danej škole pomohli.
Ja musím upozorniť na to, že ako zriaďovateľ základnej školy, my sme ich po delimitácii dostali v katastrofálnom stave. Veď tam nič nefungovalo. Od elektroinštalácií, zdevastované múry, nefunkčné pomôcky. My sme to od roku 2004 dali všetko, obce a mestá, do poriadku. Tu si myslím, že aj stredné školstvo naozaj, aj samosprávne kraje urobili strašne veľa roboty. Veď máme aj základné, aj stredné školy, pomaly všetky sú zateplené, čo sa využívali aj eurofondy na to. To sme všetko robili my ako zriaďovatelia.
Nejaké napätie prichádza, keď dôjde k voľbe riaditeľa. Ale pri základných školách ja musím povedať, že máme, naozaj niekedy vynaložíme aj nadľudské úsilie, aby sme niekoho získali, kto by chcel toho riaditeľa robiť, lebo to finančné zvýhodnenie toho riaditeľa nie je až také lukratívne.
A spomínali ste platové otázky. Ja musím povedať, že u mňa na základnej škole 1 až 4 je priemer 1 000 eur. To nie je až také zlé. Ale ja im nezávidím, ja im prajem. Ale musíme byť s nohami na zemi, musíme rozmýšľať nad všetkými obyvateľmi, nielen teraz na pedagógov a vychádzať z toho a politický kapitál vytĺkať z niečoho a z tohoto obdobia.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.9.2016 18:48 - 18:49 hod.

Dušan Bublavý Zobrazit prepis
Ja si myslím, že návrh tohto zákona je dobrá myšlienka, ale je tu, niekedy musíme dávať pozor, lebo je hyenizmus niekedy aj u našich najbližších alebo v rodinách, že niekedy poberajú rodinní príslušníci finančné zdroje a nestarajú sa o tých svojich najbližších. Tu musíme dávať na to pozor, že naozaj aby aj tí rodinní príslušníci, ktorí by dostali možnosť a mohli byť asistentami, aby to nezneužívali, aby to nemali len ako zárobok pre míňanie finančných zdrojov na iné účely a nie na pomoc svojich najbližších. Tu upozorňujem aj na túto možnosť, že sa to stáva, a ja to poznám pri iných príležitostiach a naozaj tých prípadov je strašne veľa. Ale hovorím, myšlienka toho návrhu je dobrá.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.9.2016 13:36 - 13:38 hod.

Dušan Bublavý Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán kolega Dostál, začal si veľmi konštruktívne. Naozaj aj ma to oslovilo, že bolo cítiť, že, že chceš byť konštruktívny, a končil si tým, že tento návrh treba stiahnuť.
Tak v jednej rozprave si si sám sebe protirečil. A veď všetci veľmi dobre vieme, že tento návrh zákona je v prvom čítaní, príde druhé čítanie a tam môžete vniesť svoje pozmeňovacie návrhy, ktoré, ak budú naozaj konštruktívne, pevne verím, že sa budú môcť dať zapracovať. Ale v bode 14 § 32, naozaj dá sa to veľmi pozorne prečítať, ja som nevidel, že by tam boli horalky spomínané. Horalky boli niekde inde spomínané, ale ty si päťkrát v svojej rozprave komunikoval aj demonštratívnym spôsobom si vytiahol horalky (reakcia z pléna) a naozaj dnes si ten paragraf treba prečítať a ja si myslím, že ho treba aj dopracovať, lebo tam je vnášanie jedla. Asi by tam bolo dobré aj doplniť, že teda aj konzumácia, čiže to máme pred sebou v tom druhom čítaní, tu je aj návrh, aj návod, ako to ešte nejakým spôsobom doplniť.
A ja len dúfam, že okrem toho, že tu chodíme oblečení ako do cirkusu, poniektorí, ktorí prídu a povedia, že niekto príde a len zasmradí, povie niečo a odíde. A potom ten jeden dotyčný človek tu bol, zasmradil, povedal a odišiel. (Reakcia z pléna.)

Glváč, Martin, podpredseda NR SR
Pán poslanec Budaj, poprosíme o kľud.

Bublavý, Dušan, poslanec NR SR
A preto by som bol veľmi rád, keby ste na seba nadviazal, a v tom druhom čítaní, keby ste nejaké naozaj - to je na to ešte mesiac - a konštruktívne návrhy, ktoré by mohli byť zapracované do tohoto... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis