Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.1.2020 o 15:24 hod.

Ján Budaj

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.2.2020 10:44 - 10:46 hod.

Ján Budaj Zobrazit prepis
Soňa Gaborčáková, ale aj Anna Verešová a Elena Červeňáková boli celé 4 roky robotníčkami v tomto parlamente. Celé štyri roky sa vzhľadom na to, že boli opozičné poslankyne, chovali dosť absurdne. Ponúkali hluchým ušiam ministra návrhy, pripomienky, odborné rady, analýzy, z praxe zážitky. Tu na tomto pléne odznelo stovky, stovky konkrétnych návrhov zo strany opozície, ktorými tieto poslankyne podávali, podsúvali a núkali vylepšenia a dobré riešenia rodinnej politiky. Robia to aj teraz, hoci táto schôdza je pohrebom všetkých úsilí, preto je, to je číry populizmus teraz, to, čo sa deje.
A je to zvláštna bodka, taká iracionálna bodka, že oni sa stále snažia hovoriť o rozumných riešeniach, ale tu sa hrá populizmus, tu sa hrá divadielko, ktorého minister si je vedomý, že nebude mať ani žiadnu koncovku, a predsa ide teda o ich záchranu. Jedna z rečníčok to aj pripomenula, ale znovu a znovu sa vrátili len k tej odbornej stránke a ja im chcem za toto účinkovanie v parlamente poďakovať.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.2.2020 18:02 - 18:02 hod.

Ján Budaj Zobrazit prepis
Dokiaľ sa na mňa obracala. Vy ste, pani Vaľová, naozaj známa týmto bezočivým tónom, nebojíte sa ničoho. Veď držím vám palce, aby sa... Vaľová, áno, že? (Reakcia z pléna.) Takže nebojíte sa ani zodpovednosti. Ja si myslím, že poslanec má byť veľmi zodpovedný a vy teraz prejavujete a ešte sa tým pýšite, že vy sa nepotrebujete báť rozhadzovania peňazí, lebo prečo by sme sa báli. Ja ak som spomínal vašu bývalú ministerku, nie za to, že by som jej meno potreboval na niečo iné, iba som pripomínal klamstvo, ktoré bolo na tom bilborde. Čiže či sa vám to ľúbi, alebo neľúbi, klamali ste a podviedli ste státisíce starých ľudí, ktorí čakali na ten trinásty dôchodok osem rokov, a vy ho posledný týždeň sem prinesiete, pozor, s vedomím, že ak ho prezidentka vráti, vôbec nič ste nedosiahli, len ste si za naše peniaze, lebo veď toto nie je lacný špás, takéto rokovanie schôdze, urobili masívnu volebnú kampaň. To je celé, čo tu robíte. Zneužili ste parlament na svoje voľby.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 20.2.2020 17:48 - 17:59 hod.

Ján Budaj Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Dámy a páni, v tejto chvíli mnohí poslanci a ja sa tomu tiež nevyhnem, hovoria viac o kontexte než o obsahu týchto zákonov a procedúre, pretože ten kontext obnažuje aj procedúru, ktorú práve teraz ešte stále diskutujeme, to znamená skrátené konanie.
Toto zvláštne skrátené konanie teda začalo populistickým sľubom SMER-u v roku 2012. Bol vlastne na všetkých bilbordoch aj s terajšou expertkou na sociálne veci a vašou predchodkyňou pani Tomanovou, a sľub na trinásty dôchodok takto žije svoj populistický klamný život už osem rokov. Priniesol SMER-u určite v nemalej miere, už som to spomínal, že s podobne falošným sľubom odškodnenia obetí nebankoviek priniesol veľa-veľa voličov. Práve títo starší voliči často sú ľahkými obeťami populistických sľubov a ponúk, ktoré sa potom nenaplnia. Dobrí vaši voliči uverili a vy ste vyhrali voľby tak, že ste vládli dokonca úplne sami. To sa stalo od roku 1989, vtedy prvý a zatiaľ aj poslednýkrát.
Čiže neplnenie volebných sľubov v tomto jedinom prípade sa už naozaj nemá na koho hodiť. Nedá sa hodiť ani na koaličných partnerov. Dokonca aj ekonomická kríza už vtedy odznela, v roku 2012, sa je ťažko vyhovárať na krízu, ktorá bola v roku 2008.
Tí voliči, ktorí vám uverili, určite ste sa, samozrejme, aj žiaden politik sa nezapodieva osudom voličov, ktorí mu uverili, ale vo vašom prípade, keďže v prípade oboch týchto sľubov išlo väčšinou o starších ľudí, o penzistov, lebo chodili potom mnohí z nich po rokoch aj do tohoto parlamentu, videl som ich a smutne pripomínali, ako ich SMER oklamal. Teraz hovorím o, o tých, čo čakali na odškodnenie za, za pyramídové fondy. Títo ľudia, pokiaľ išlo o penzistov, ročne zomierali v počte 50- až 55-tisíc, ako ktorý rok a odchádzali v tej, s tými chudobnými penziami, na ktoré ste nadávali, správne, tie tzv. Kaníkove penzie, určite sa s tým dá len súhlasiť, ale ktoré ste nenapravili. Pri samovláde sami so svojím vlastným sľubom na bilbordoch.
Za tých osem rokov takto v márnom čakaní odišlo z tohto sveta 440-tisíc dôchodcov. Neuveriteľné číslo. Väčšina z nich dožila s dôchodkami, ktoré boli a také sú aj dodnes jedny z najnižších v Európe, v porovnateľných štátoch Európy. Rovesník nášho dôchodcu v susednom Rakúsku dostane vyše tisíc eur a ešte aj v kedysi chudobnom Poľsku dostane viac. Podotknem pri tých číslach, že táto sľubotechna, ktorou sa SMER s týmito dvomi sľubami stal, nesplnenými sľubmi, obnášal aj 200-tisíc, 200-tisíc obetí, obetí pyramídových fondov, v ktorých očakávali 1,6 mld. eur.
To, čo mne mimoriadne prekáža, je, že tu máme vytvorený systém, v ktorom sa nepomáha občanom a voličom odpočítavať sľuby svojich politikov, ktorým hádžu hlas. Strany sa, samozrejme, tiež k tomu nehrnú. Kedysi ešte bol taký zvyk, že premiéri pred koncom volebného obdobia robili nejaký odpočet práve z tohoto miesta a bola o tom rozprava. Dnes sa tomu váš premiér vyhol a rovnako sa choval premiér Fico aj pri svojej druhej vláde. Žiaden odpočet nebol, ako by sa odtrhla už úplne súvislosť medzi voľbami a sľubmi a potom prácou a odpočtom. Ľudia sú lákaní iba marketingom. Netvrdím vôbec, že to robí iba SMER. Žiaľ, celá politická scéna sa podrobila tomuto partokratickému modelu. Dá sa povedať, že je to isté perpetuum mobile, my vám nasľubujeme, potom dostaneme peniaze zo štátu, ovládneme štát, vytvoríme si nové fondy na ďalší marketing a v ďalších voľbách budeme znovu mať peniaze od ľudí. Napokon aj tie, keby ste aj tie sľuby plnili, veď to sú peniaze znovu len od ľudí a firiem, ktoré pritekajú a vo vnútri tých štátno-straníckych štruktúr sa kvázi legálnym spôsobom prelievajú a neraz aj miznú.
Táto, táto pyramída vo vnútri nášho politického systému, táto akási zvláštna vnútorná, vnútorné perpetuum mobile na život straníkov a ich blízkych v okolí, to je vec, ktorá vytvára atmosféru hnevu na Slovensku. Ja viem si predstaviť, že z vášho pohľadu aj vy, pán minister, alebo členovia SMER-u sa niekedy tomu hnevu čudujete a nechcete byť jeho terčom alebo nechcete sa mu zodpovedať, ale ten hnev sa zlieval, áno, ešte z vlád Mikuláša Dzurindu a z vlád aj Vladimíra Mečiara. Nedokázali vládnuce garnitúry odpovedať na mnohé otázky, nenastoľovali spravodlivosť. Stále tu platilo, že ruka ruku umýva a veľa ľudí začalo mať pocit základnej nespravodlivosti a hnevu, ktorý, ako vidíme, ich ženie k voľbe extrémistických strán.
Vaša strana, pán minister, prisahala na to, že bude bariérou extrémizmu, ale na konci volebného obdobia ich považujete za oporu a váš predseda celkom verejne povedal, že neodmietne ani možnosť zostaviť s nimi vládu. Čiže stal sa presný opak, extrémistické strany majú za vášho účinkovania viac voličov (reakcia predkladateľa), no nájdem vám to. Táto schôdza napokon, ktorá vyzerá nezmyselná, ale má istý zmysel. Teda dívame sa na prázdne lavice na konci volebného obdobia, vaši poslanci sa neprejavovali ako veľkí bojovníci pri predkladaní návrhov zákonov, čo sa vám ako ministrom teda čudujem, že ste od nich nežiadali podporu. Ale na konci, keď tento záchranný čln vypúšťate ako nádej, že zasiahnete všetkých možných ľudí, sú tam mladé rodiny, sú tam motoristi predsa a sú tam, tá obrovská armáda penzistov, ktorí dostanú trinásty dôchodok, a predsa vaši poslanci sem neprišli a váš predseda vyhlásil, že bude sa tejto schôdze zúčastňovať iba prostredníctvom tlačových besied, na ktorých bude zďaleka komentovať, čo tu odzneje. Veď to je úplne očividný strach, vás dvoch tu nechali a je to očividný strach čeliť prípadnej inventúre toho volebného obdobia, lebo naozaj je našim právom aj v istom zmysle povinnosťou na tejto poslednej schôdzi urobiť aj túto vec, keď už vy ste nemali odvahu predstúpiť, každý jeden minister s nejakým odpočtom a čeliť otázkam opozície alebo aj verejnosti, tak sme povinní to robiť aspoň takýmto spôsobom.
Hlavnou témou teda je, skrátené, skrátené konanie. Predkladáte obrovský balík zákonov za takmer miliardu, ktoré ale nebude jednorazová miliarda, bude každý rok, neustále, strata na diaľnice, neustále obrovský výdaj, ktorý vás trápiť nemusí nielen za to, že to je z peňazí občanov, ale najmä za to, že vy ani nebudete zodpovední za to, ako sa s tým budúca vláda popasuje a kde teda ušetrí. Na zdravotníctve, kde ušetrí? Urobili ste adresnú, niektorí to tu nazývali volebnú korupciu, nechcem ísť tak ďalej, ale adresný balíček predvolebný pre svoje skupiny, pre dôchodcov a tak ďalej, no ale sú tu aj iné skupiny. Sú tu, naozaj my máme iba štvrtinu liekov, neviem, či to viete, pán minister, štvrtinu onkologických liekov, ktoré sú v tom registri platení. Česi majú 90 percent. Však sme žili v spoločnom štáte. Náš onkologický pacient, aj to je veľký problém... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Pán poslanec...

Budaj, Ján, poslanec NR SR
... a môže to byť každý z nás a z našich rodičov. Čiže nie je to také jednoduché povedať, že práve trináste dôchodky uspokoja naozaj každého. A zrušenie známok, ktoré sú v sume jedného tankovania... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Pán poslanec, uplynul už limit desaťminútový.

Budaj, Ján, poslanec NR SR
Áno, tak mi dovoľte len poslednú vetu.

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Nech sa páči.

Budaj, Ján, poslanec NR SR
Pokúšal som sa odôvodniť, že naše účinkovanie na tejto poslednej schôdzi ako poslancov predsa len nie je také nezmyselné ako som si na začiatku hovoril, keď som videl čo ide SMER a SNS urobiť, a kotlebovci, má ten zmysel, že aspoň zaznie inventúra toho, kam sme sa dostali a aj to, čo vlastne znamená, že SMER je v takej zlej situácii, že je nútený na mimoriadnej schôdzi mimoriadnymi spôsobmi v skrátenom konaní ponúknuť slovenskej verejnosti takýto predvolebný, ako hovoria mnohí, úplatok v sume jednej miliardy a rozkývať, vlastne škrtnúť všetky svoje bývalé sľuby o vyrovnanom rozpočte alebo čo i len približne o vyrovnanom rozpočte.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.2.2020 16:43 - 16:44 hod.

Ján Budaj Zobrazit prepis
Naozaj, pán Galek, to ste si mali odfotiť ešte z vyššia, lebo toto je obraz porazených, tie prázdne lavice SMER-u. Sú tu len tí, ktorí zo zákona tu byť musia. Pán predseda SMER-u povedal, že on tu už nemôže byť, lebo to ohrozuje jeho psychohygienu. Takže ten plat, on v práci nemôže byť, lebo ho ohrozuje jeho psychohygienu, a preto má stále ochranku, aby, aby nejak sa ochránil. Pred kým vlastne? Ak sa tu hovorilo, že SMER má veľa, veľa členov, má aj veľa voličov, aspoň mal v minulých voľbách, tí by sa teraz mohli pozrieť, že elita tej ich strany ako prežíva túto etapu plavby Titanicu. Niektorí si našli člny, tam už sú na svojich exkluzívnych vilách, iní zmizli do nejakých dobre platených inštitúcií, ako pán Kažimír. Ďalší zmizli tak, že ani nikto nevie, kde sú. Toto je záver éry Ficovej garnitúry, ktorí ani nemajú odvahu sem prísť a čeliť tým inventúram. Áno, lebo je koniec volebného obdobia a poslanci hovoria o inventúrach, nakoniec ľudia si to práve toto zaslúžia. Tu by mali sedieť tí, ktorí toto volebné obdobie tvorili, stvorili a aj dotvorili do tejto chvíle, kedy už posledným člnkom, ktorým chcú ujsť svojmu osudu, sú extrémne populistické návrhy na nakupovanie voličov.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.2.2020 16:03 - 16:03 hod.

Ján Budaj Zobrazit prepis
Chcem podčiarknuť ten postreh, že ako to tu celé súvisí, aj táto bodka za volebným obdobím s tým strašením. Robert Fico pred rokmi začínal so sloganom, so strašením teda, so sloganom, že sa kradne hrozne za Dzurindu a kradne sa tak, ako sa kradlo aj za Mečiara. Po tej dekáde alebo vyše dekáde naozaj všetci vieme, čo by k tomu sa dalo dodať, ale potom hneď jak vyštartovalo sa so strašením, prišli tie sľuby, vtedy zaznel ten sľub o tom 13. dôchodku, ktorý sa teraz predstiera, že sa ide splniť, lebo všetci viete, že tu je ešte faktor pani prezidentky a faktor, že keď nebude vrátený zákon prerokovaný do konca volebného obdobia, tak celé toto vaše gesto bolo úplne plané a je to klam iba na voličov. Ale ešte k tomu sľubu pripojím, že pred tými rokmi naozaj tým nepekným falošným sľubom bol ten sľub tým 200-tisíc oklamaných investorov v tých pyramídových fondoch. Tí hlboko verili, že vy im to vyplatíte, vďaka tomu sa SMER dostal do parlamentu a takto sa tu s tými falošnými sľubmi vŕšilo. Čo-to ste rozdávali, keď vás chytilo, že vám klesajú percentá, ale tým zásadným sľubom každej sociálnej demokracie mal byť právny štát, mala byť istota občanov, že sa neudejú také, také korupčné schémy v štáte, aké sa vytvorili počas tej dekády. A toto je obvinenie, ktoré sa nedá zakryť ani rozdávaním 13. dôchodkov.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.2.2020 11:28 - 11:29 hod.

Ján Budaj
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.2.2020 10:47 - 10:49 hod.

Ján Budaj Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Naozaj je to rámcované zápasom o to, aby ľudia uverili, že toto je výraz nejakej sociálnodemokratickej politiky, a nie kupovania poslancov. To nemôžme, s tým nemôžme súhlasiť a nemôžme pri tom mlčať, pretože SMER, žiaľ, nie je sociálnou demokraciou. SMER založili boháči, slúžil boháčom, a ak dneska rozdáva, tak nie je na tom nič iné, než strach pred stratou moci. Nič iné a Igor Matovič to vyslovene, urobil toho vyslovene inventúru.
Ja pripomeniem, že ste zlyhali ako symbol, aj ako symbol boja s neofašizmom, tá tzv. bariéra, pretože na konci ste s neofašistami v koalícii a túto schôdzu robíte spolu s nimi v jednej réžii. Je to vlastne ohlásenie budúcej koalície, a tak to, verím, bude vnímať aj verejnosť, prinajmenej tie malé zvyšky, ktoré by vo vás videli nejaký druh ľavice. SMER sa stal utilitárnou stranou a aj vy sami, páni politici, sa predbiehate v ukážke blahobytu, drahé hodinky, luxusné autá, miliardárske vily. Dnes my poukazujeme na to, aká oligarchia sa stala priamo z politikov.
A na konci teda je naozaj cynické z cudzích peňazí - z cudzích, nie z tých vašich - rozhadzovať a nechať zadlženú túto republiku za sebou, spálenú zem a nových politikov pred dilemou, že tak teraz to vy vysvetľujte, že nie je peňazí na nič. A to ste, prosím, hospodárili v tých najlepších časoch, aké Slovenská republika od novembra 89 zažívala. Na... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.1.2020 15:24 - 15:25 hod.

Ján Budaj Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja si myslím, že pán poslanec zvýraznil Achillovu pätu vami predkladaného návrhu, pani ministerka, očakával by som, že práve, alebo chcem vás požiadať, aby ste práve na túto okolnosť sa zamerala vo svojom záverečnom slove, ktoré, ako verím, poviete. To znamená, ako sa, čím vôbec zdôvodňujete to, že staviate právo momentálnych nájomcov a ich právo vyplývajúce často z dlhoročne podpísaných zmlúv nevýhodných pre vlastníkov, že ho staviate nad vlastnícke právo? (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.1.2020 14:43 - 14:45 hod.

Ján Budaj Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. (Doznievanie potlesku.) Pán kolega zhrnul výhrady, ktoré zdieľam tak isto, ide o nepriamu novelu. Je to významná zmena, o ktorej kvalite neprebehla dostatočná diskusia, na čo upozornila aj pani prezidentka, tak isto budem podporovať to, aby sa jej veto neprelamovalo. Ale všeobecne chcem najmä zhrnúť, že, pani ministerka, v tomto volebnom období sa vám nepodarilo s touto oblasťou pohnúť. Je to veľmi bolestivá oblasť a stále prevláda na Slovensku pocit nespravodlivosti, že malí vlastníci s rozdrobeným vlastníctvom si nevedia pomôcť, nevedia ho kapitalizovať, že štát a vaša vláda slúži veľkým poľnomagnátom, ktorí si zabezpečujú zákony tak, aby im išiel biznis najlepšie a nie drobným farmárom. Vy osobne, pani ministerka, aj vláda ste sa celý čas snažili represívnymi administratívnymi opatreniami dotlačiť reťazce, aby kupovali slovenské výrobky, ale na to potrebujú byť naši farmári konkurencieschopní, na to potrebujú naozaj dlhodobú, dlhodobú perspektívu a nie nárazové kampane, aby väčší podiel slovenských výrobkov bol povedzme v letákoch. To naozaj ten farmár sa nad týmto musí iba smutne usmiať. Kamuflovanie v letákoch nezmení nič na tom, v akom zlom stave je slovenské drobné roľníctvo. Keď si to porovnáte s výkonnosťou Poľska, ktoré, ktoré má nadpolovičnú, nadpolovičné množstvo tovaru, ale dokonca aj priemyselných Čiech, ktoré vždy boli od nás na tom v poľnohospodárskej výrobe oveľa, oveľa slabšie, dneska aj oni majú väčší podiel. Slovensko neprekonalo svoju kliatbu, a ňou je ignorácia malých farmárov.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 21.1.2020 13:38 - 13:38 hod.

Ján Budaj
Ďakujem pekne. Uvedomujem si, že je posledná schôdza, ale dejú sa nám v krajine, v našom štáte mimoriadne veci. Preto navrhujem, aby sme schválili ako bod programu informáciu generálneho prokurátora o situácii na Generálnej prokuratúre po škandalóznom zadržaní a vzápätí rovnako škandalóznom prepustení Dobroslava Trnku. Ďakujem.
Skryt prepis