Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

25.6.2019 o 16:41 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 26.6.2019 15:02 - 15:06 hod.

Ondrej Dostál Zobrazit prepis
Budem teraz iba veľmi stručne. Prihlásil som sa práve pre, pre takýto prípad. Samozrejme, že budú obmedzení v tom, že majú, sú limitovaní v získavaní prostriedkov. To sú všetci, ale niektoré politické strany dostávajú príjmy od štátu, iné nedostávajú. (Reakcia z pléna.) No mimo... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Glváč, Martin, podpredseda NR SR
Pán poslanec Pčolinský, máte faktickú, môžte sa prihlásiť.

Dostál, Ondrej, poslanec NR SR
Máte faktickú, môžte sa prihlásiť. Je to mimo, ale niektoré politické strany majú príjmy od štátu, iné nemajú príjmy od štátu. Niektoré sú odkázané iba na príjmy od svojich členov a dary, iné nie sú. Strany majú, strany majú rôzne náklady, nielen na voľby a tých volieb býva, býva ďaleko viac, ale to, keď som hovoril o slobode šírenia informácií, a k tomu sa vrátim, keď budeme hovoriť o samotnom, samotnom návrhu zákona, sloboda šírenia informácií sa týka tretích strán, navrhovaného zrušenia tretích strán, pretože tretie strany pôvodne neboli v návrhu zákona o volebnej kampani, ako prišiel do parlamentu z vlády, a boli tam doplnené práve preto, lebo návrh zákona v podstate neumožňoval počas volebnej kampane aktívne pôsobenie nikomu inému ako politickým stranám.
Čiže počas volebnej kampane sa nikto iný ako politické strany nemôže vyjadriť. Občan sa nemôže vyjadriť, občianske združenie sa nemôže, nemôže vyjadriť. Ale však politika nie je iba o tom, že sú politické strany. Áno, politické strany majú výsadné postavenie v tom, že jedine politické strany môžu kandidovať do parlamentu napríklad, ale to neznamená, že sa k tomu občania nemôžu vyjadrovať, že sa k tomu nemôžu vyjadrovať občianske združenia. Veď to je predsa úplne prirodzené, že ľudia sa vyjadrujú, a vyjadrujú neznamená, že sa o tom porozprávajú v krčme, alebo že sa desiati zídu, lebo už, už možnosť robiť zhromaždenie je volebná kampaň. Prečo by sa občania nemohli a verejnosť nemohla vyjadrovať počas volebnej kampane? Preto sú tam tie tretie strany.
Čiže ja ako občan môžem, môžem viesť, viesť kampaň, alebo zaplatiť si politický inzerát, keď to nie je počas volebnej kampane, lebo na to sa to nevzťahuje, ale ako občan nemôžem to isté robiť práve vtedy, keď je to dôležité, v čase pred voľbami. Tak to je potom zvláštne chápanie slobody prejavu a slobody šírenia informácií.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.6.2019 14:57 - 14:59 hod.

Ondrej Dostál Zobrazit prepis
Pán poslanec Pčolinský, no ja vás ubezpečujem, že ja si žiadny piesoček ocikať nepotrebujem. Ja som naozaj úprimne presvedčený, že ten návrh je zlý, že návrh zákona je zlý a obmedzuje slobodné šírenie informácií, a rovnako som presvedčený, že nie sú dané zákonom stanovené dôvody pre skrátené legislatívne konanie.
Tá negatívna kampaň, ktorú ste spomínali, ktorú proti vám a ďalším viedol Inštitút ľudských práv, tak tam bol problém v tom, že porušili ustanovenia dnes platného zákona. Nie v tom, že sú tretia strana. Existuje množstvo tretích strán, ktoré žiadny zákon neporušili, ja som presvedčený, že väčšina tretích strán žiadny zákon neporušila. A oni ho porušili tým, že viedli kampaň v čase moratória. Tam by sme si tiež veľmi jednoducho pomohli. Stačilo by, keby sme moratórium zrušili, lebo je to tiež zbytočné obmedzenie.
V čom, teda jasné, súhlasím, že kampaň nemá byť iba o peniazoch, ale tak, bohužiaľ, ako kampaň sa robí, sa robí obvykle, obvykle za peniaze a nejak, nie jak sme v minulosti hovorili napríklad to, že politické strany by nemali byť tak závislé od príjmov zo štátu a mali by sa usilovať získať viacej aj od svojich členov, aj od darcov. Všetko sa musí diať transparentne, musí byť jasné, od koho tie peniaze prichádzajú, tie pravidlá sú nejako nastavené, a teraz tu budeme robiť niečo, čo ide presne opačným smerom.
A ja teda neviem, aký chcete vyvolať dojem, ale teda buď máte problém s matematikou, alebo to robíte účelovo, ale päť ľudí tu zrovna teraz nie je. Naučte sa počítať!
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.6.2019 14:43 - 14:45 hod.

Ondrej Dostál Zobrazit prepis
Pán poslanec Kollár, možno ste si nevšimli, ale sme tu v bode návrh na skrátené legislatívne konanie. Nie sme tu v bode nejakom, zákona o oligarchoch. Samozrejme, že možno... (Zaznievanie gongu, reakcia z pléna.) Nevykrikujte tu na mňa, pán poslanec Kollár. Možno súhlasiť, áno, že sú tu oligarchovia, ktorí majú rôzne záujmy, niektorí gangsterským spôsobom potláčajú konkurenciu, niektorí možno až mafiánskym spôsobom. Ale to nie je predmetom tohto bodu. Predmetom tohto bodu je návrh na skrátené legislatívne konanie o poslaneckom návrhu zákona, o návrhu, ktorý ide proti politickej súťaži, ide proti slobode šírenia informácií. Avšak vy ste ukázali to, že, dobre, urobíte si kampaň, natočíte si nejaké videjká na facebook a stačí vám 350-tisíc a dostanete sa do parlamentu. Peniaze nie sú všetko. Boli tu strany, ktoré v minulosti dali oveľa viac peňazí na kampaň a nedostali sa do parlamentu. Peniaze nie sú všetko. Týmto sa ale narúša súťaž, lebo sú zvýhodnené strany, ktoré dnes sú v parlamente, sú vo vláde, majú prístup do médií. (Reakcia z pléna.) V možnosti vynakladania finančných prostriedkov. Samozrejme, že keď je nejaká nová strana, tak, tak potrebuje investovať viacej, aby sa, aby ju bolo vidno, ako to, lebo my tu dnes, niektorí z nás budú, budú v médiách, že čo sme tu povedali, ale strany, ktoré sú napríklad mimoparlamentné, tú možnosť nemajú.
A ak je to aj podľa vás dobrý návrh, tak myslíte si, že dobré návrhy sa majú prijímať takýmto spôsobom, že príde nám to tu dnes naobed a zajtra naobed to už bude schválené? To je podľa vás normálne?
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.6.2019 14:32 - 14:34 hod.

Ondrej Dostál Zobrazit prepis
Ďakujem kolegom za reakcie. No ja, ako som povedal vo svojom vystúpení, ja sa vôbec nečudujem, že sa na to prepožičala pani podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva, hoci rezortne to patrí ministerke vnútra, nejaká súvislosť sa tam dá nájsť s ministerstvom spravodlivosti. S pôdohospodárstvom, no to by ma zaujímalo, akú súvislosť by ste našli. Mňa narýchlo takto napadajú iba veci, ktoré si netrúfam povedať do mikrofónu, lebo predsa len by sme si mali zachovať nejakú úroveň vyjadrovania. Ale nemá to nič spoločné s pôdohospodárstvom.
A aj by ma teda zaujímalo, to neviem, či pani ministerka pôdohospodárstva bude vedieť odpovedať, lebo nie je to z jej rezortu, že či je to teda poslanecký návrh, keď vo vlastnostiach dokumentu je uvedená ako autorka šéfka príslušného odboru ministerstva vnútra, alebo, alebo je to vládny návrh. Teda či vláda obchádza normálny legislatívny proces, ako sme toho svedkami bežne, alebo, alebo vláda sa nechala prepožičať alebo ministerstvo sa nechalo prepožičať na realizáciu čisto politického zámeru Slovenskej národnej strany.
A to, na čo som teda veľmi zvedavý, je, ako sa zachovajú koaliční partneri SNS, lebo je to návrh SNS, a teda najmä MOST – HÍD, že či MOST-u – HÍD tak krátko pred voľbami bude stáť za to urobiť si ďalšie škvrnu na svojom štíte.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 26.6.2019 14:11 - 14:28 hod.

Ondrej Dostál Zobrazit prepis
Vážená pani podpredsedníčka vlády, kolegyne, kolegovia, máme pred sebou návrh na skrátené legislatívne konanie o návrhu novely volebného zákona, návrhu novely, s ktorou prichádza skupina poslancov Dankovej SNS. A aby som teda použil jazyk, ktorému pán Danko dobre rozumie, tak poviem, že jeho návrh, návrh jeho poslancov aj návrh na skrátené legislatívne konanie je nehorázna drzosť. Je to niečo, čím sa vládna koalícia, a teraz poviem, to, čo povedal Miroslav Beblavý na ústavnoprávnom výbore, dostáva na úroveň vlády Vladimíra Mečiara. Vlády, ktorá tiež zmenila volebné pravidlá krátko pred voľbami, ale nerobila to skráteným legislatívnym konaním. Tiež si účelovo prispôsobila volebné pravidlá, tak ako to teraz idete urobiť vy, a nemáte ani toľko odvahy, aby ten návrh prešiel normálnym legislatívnym procesom, kde by sa mohli k nemu všetci vyjadriť. A keď to už má byť poslanecký návrh, tak aspoň aby sa neskracovalo legislatívne konanie.
Kolega Martin Klus tu citoval zo zákona o rokovacom poriadku, ktorý v § 89 ods. 1 hovorí o tom, že za mimoriadnych okolností, keď môže dôjsť k ohrozeniu základných ľudských práv a slobôd alebo bezpečnosti alebo ak hrozia štátu značné hospodárske škody, Národná rada sa môže na návrh vlády uzniesť na skrátenom legislatívnom konaní o návrhu zákona. Martin Klus povedal, že nie je naplnená ani jedna z týchto podmienok. No ja by som to formuloval inak. Základné ľudské práva na Slovensku sú dnes ohrozené, ale nie sú ohrozené súčasným znením zákona o volebnej kampani, sú ohrozené vaším návrhom na zmenu pravidiel volebnej kampane krátko pred voľbami, na zmenu pravidiel volebnej kampane skráteným legislatívnym konaním, ku ktorému nemá možnosť sa vyjadriť verejnosť a ku ktorému majú veľmi obmedzenú možnosť vyjadriť sa poslanci Národnej rady. Teraz si tu odmávate skrátené legislatívne konanie, vzápätí prebehne prvé čítanie, večer po schôdzi alebo ráno pred schôdzou výbory a zajtra o jedenástej to máte pod strechou.
Pravidlá volebnej kampane sa v slušnej demokratickej spoločnosti nemenia tak krátko pred voľbami. Pravidlá volebnej kampane a volebnej súťaže sa v slušnej a demokratickej krajine menia na základe konsenzu všetkých relevantných demokratických politických síl. Pravidlá volebnej súťaže a volebnej kampane sa v demokratickej a slušnej spoločnosti nemenia narýchlo skráteným legislatívnym konaním. Pravidlá volebnej súťaže a volebnej kampane sa v slušnej demokratickej spoločnosti nemenia účelovo, tak ako to robil Vladimír Mečiar v deväťdesiatych rokoch a tak ako sa to dnes a zajtra chystá urobiť vládna koalícia SMER-u – sociálnej demokracie, Slovenskej národnej strany a MOST-u – HÍD. Demokratická politická strana MOST – HÍD bude hlasovať za skrátené legislatívne konanie o účelovej zmene volebných pravidiel?
A myslel som, že tento návrh, návrh na skrátené legislatívne konanie nám tu prednesie pán minister spravodlivosti Gábor Gál, pretože volebná legislatíva patrí do rezortu, teda patrí do rezortu ministra vnútra, ale, ale keď sa bavíme o volebných pravidlách, tak by k tomu mal čo povedať minister spravodlivosti, o pravidlách legislatívneho postupu. Ale nie. Alebo pani ministerka vnútra Saková, rezort vnútra má kompetenciu – volebné pravidlá. No a, máme tu ministerku pôdohospodárstva, jediný dôvod je, že pani podpredsedníčka vlády je čerstvo aj podpredsedníčkou Slovenskej národnej strany, tak je teda primerané, aby návrh, ktorý skrsol v hlave predsedu Slovenskej národnej strany Andreja Danka, tu pred nami obhajovala ona.
Chcem sa spýtať, kedy vznikla táto potreba na také skrátené legislatívne konanie? Už tu máme v krátkom čase druhýkrát návrh, návrh vlády, lebo iba vláda môže navrhnúť skrátené legislatívne konanie, návrh vlády na skrátené legislatívne konanie o poslaneckom návrhu zákona. Nie, nie je to bežná prax, ja si nepamätám za celé volebné obdobie, že by sme, že by sme takto postupovali, až pri zákaze hrania maďarskej hymny a teraz, lebo Andrej Danko si zmyslel, že treba zmeniť pravidlá vedenia volebnej kampane. Keby ste s tým prišli pred mesiacom na predchádzajúcej schôdzi, už to by bolo neskoro, už to by vyvolalo podozrenie, že na tak, tak na poslednú chvíľu sa pravidlá meniť nemajú. Ale vy s tým prichádzate teraz, keď zajtra možno skončí schôdza, aby ste mohli ísť na prázdniny?
No zaujímalo by ma, že kedy tá potreba vznikla, lebo je to poslanecký návrh zákona. Ale keď sa, keď sa pozrieme do vlastností dokumentu, a myslím teraz paragrafové znenie aj dôvodovú správu k návrhu zákona, ktorý predkladajú poslanci Slovenskej národnej strany, tak ako autor je tam uvedená pani Eva Chmelová. Pani Eva Chmelová môže byť všelikto, teoreticky možno máte medzi svojimi asistentkami pani Evu Chmelovú, ale pani Eva Chmelová je okrem iného riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na sekcii verejnej správy Ministerstva vnútra Slovenskej republiky. Dva dokumenty, ktoré sú tu predložené ako poslanecký návrh, s ktorým prichádzajú poslanci Slovenskej národnej strany, majú vo vlastnostiach dokumentu uvedené ako autora riaditeľku odboru volieb a referenda a politických strán na ministerstve vnútra. Čiže ministerstvo vnútra pracuje na realizácii politických účelových zámerov Slovenskej národnej strany? Alebo je to iniciatíva ministerstva vnútra, ktorá len chce obísť riadny legislatívny proces, ako sme toho svedkami nie až tak zriedkavo.
A ďalšia vec, ktorá je zaujímavá, že kedy tie dokumenty boli vytvorené. Boli vytvorené dnes, dnes 9.28. Čiže dnes 9.28 bol vytvorený nejaký dokument, ktorý o jedenástej, alebo na hlasovaní, ktoré začalo o jedenástej, zaradila Národná rada do programu ako návrh na skrátené legislatívne konanie. A zajtra to má byť schválené.
Takto si vy predstavujete riadny legislatívny proces? Takto, takto chcete napraviť podľa vás hroziace ohrozenie základných ľudských práv? Tým, že porušujete zákon o rokovacom poriadku, tým, že prichádzate s účelovými návrhmi na poslednú chvíľu tak, že sa s nimi poriadne nestihnú oboznámiť poslanci?
Keby sme chceli teraz dávať k tomu nejaké pozmeňujúce návrhy, napríklad na zasadnutí výboru, tak my budeme mať ústavnoprávny výbor o devätnástej. Do devätnástej rokuje Národná rada, čiže poslanci by sa mali venovať rokovaniu Národnej rady a o devätnástej bude výbor. Čiže keď chce poslanec prehovoriť do obsahu zákona, tak sa musí rozhodnúť. Buď nebude prítomný na rokovaní Národnej rady a bude si pripravovať pozmeňujúci návrh, študovať ten materiál, alebo sa bude venovať svojim poslaneckým povinnostiam a bude prítomný v rokovacej sále, počúvať, čo sa tu hovorí, vyjadrovať sa k tomu, ale potom si nestihne pripraviť žiadny pozmeňujúci návrh.
Takýmto spôsobom nemenil volebný zákon ani Vladimír Mečiar. A je to, je to priam symbolické, že práve dnes ste prišli s tým návrhom. Práve dnes Ústavný súd odmietol sťažnosť KDH, ktorá sa týkala volieb do Európskeho parlamentu a takzvaného brexitového mandátu, teda otázky, ktorý zo štrnástich zvolených slovenských europoslancov bude musieť čakať na brexit.
Ten problém je dôsledkom skráteného legislatívneho konania, pretože v skrátenom legislatívnom konaní na návrh ministerstva vnútra tento parlament, áno, aj hlasmi opozície, schválil mechanizmus výpočtu, ktorej strane sa má de facto až do brexitu odňať mandát, ktorý získala voľbami, lebo sme zvolili štrnásť poslancov, ale jeden z tých poslancov si ten mandát bude môcť uplatniť, až keď Spojené kráľovstvo odíde z Európskej únie. Tiež to bolo skrátené legislatívne konanie, blížili sa eurovoľby, tak sme všetci uznali, že, dobre, bude ten, bude ten zákon v skrátenom legislatívnom konaní. Toto je konečne ten príklad, keď sa nezneužíva skrátené legislatívne konanie, ale sú na to dôvody dané zákonom o rokovacom poriadku. A neostávalo nám nič iné, iba veriť ministerstvu vnútra, že ten spôsob výpočtu, ktorý navrhlo, spôsob najmenšieho zvyšku, je dobrý, je v poriadku, je spravodlivý.
Keby ten zákon nebol prerokovávaný v skrátenom legislatívnom konaní, tak takmer určite by v priebehu toho mesiaca, ktorý uplynie medzi prvým a druhým čítaním, si bol niekto všimol, že ten výpočet je zlý, že ten výpočet môže viesť presne k tomu, k čomu nakoniec viedol. Teda k tomu, že až do brexitu bude mať strana, ktorá získala menší počet mandátov, menší počet hlasov, väčší počet mandátov ako strana, ktorá získala viac hlasov. A je teraz úplne jedno, že vďaka tomu zlému
volebnému zákonu, vďaka tej zlej narýchlo urobenej a odfláknutej zmene volebného zákona bude tou zvýhodnenou stranou SaS a tou znevýhodnenou stranou KDH. To nikto, to nebol účel, že niekto mohol vedieť, koľko ktorá strana dostane hlasov a koľko bude hlasov odovzdaných celkovo, ale bol to zbabraný návrh, ktorý sa dal opraviť v normálnom legislatívnom procese, ale v tomto parlamente sa systematicky ignorujú pravidlá normálneho legislatívneho procesu, obchádzajú sa pravidlá cez rôzne výnimky, zneužíva sa skrátené legislatívne konanie. A áno, potom to dopadne tak, že schválime zlý a nespravodlivý volebný zákon, ktorý spôsobí, že strana s viac hlasmi bude mať v Európskom parlamente prinajmenšom niekoľko mesiacov menej poslancov.
A je teda nehorázna drzosť, že v deň, keď Ústavný súd potvrdil výsledok volieb podľa toho zlého volebného zákona, ktorý bol schválený skráteným legislatívnym konaním, si vláda dovolí prísť s návrhom na ďalšie skrátené legislatívne konanie, na ďalšie skrátené legislatívne konanie, ktoré sa týka volebných pravidiel, ale tentoraz, na rozdiel od toho predchádzajúceho prípadu, je za tým zlá vôľa. Vtedy to bol omyl. Zle to spočítali. Navrhli zlý mechanizmus. Mohli sme to opraviť, ale určite za tým nebol zlý úmysel niekoho zvýhodniť alebo znevýhodniť. Lebo to nikto nemohol vedieť, ako presne voľby dopadnú, kto presne koľko hlasov získa. A bol dôvod sa ponáhľať, lebo eurovoľby boli za rohom, eurovoľby sa blížili.
Ale teraz? Teraz nie je splnená ani jedna z týchto podmienok. Nie je dôvod sa ponáhľať, nie z dôvodu, že by parlamentné voľby neboli za rohom, ale z dôvodu, že parlamentné voľby sú tak blízko, že tak krátko pred voľbami by sa pravidlá volebnej súťaže vrátane pravidiel volebnej kampane už meniť nemali. A po druhé, za týmto návrhom zlý úmysel je. Nie je to snaha riešiť nejaký vecný problém. Je to snaha zasiahnuť do pravidiel volebnej kampane, snaha znevýhodniť nové politické strany, ktoré vznikajú a ktoré nemajú nárok na štátny príspevok. Je to snaha obmedziť slobodu prejavu a slobodu šírenia informácií inými subjektmi, ako sú politické strany. A je to predovšetkým nehorázna drzosť.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 26.6.2019 9:06 - 9:07 hod.

Ondrej Dostál Zobrazit prepis
Mám procedurálny návrh, aby Národná rada rešpektovala § 81 ods. 2 zákona o rokovacom poriadku.
Odôvodnenie: Podľa § 81 ods. 2 zákona o rokovacom poriadku o návrhu zákona v druhom čítaní môže Národná rada rokovať najskôr po uplynutí 48 hodín od doručenia spoločnej správy výborov alebo informácie spoločného spravodajcu. O skrátení tejto lehoty môže na návrh gestorského výboru alebo spoločného spravodajcu rozhodnúť Národná rada bez rozpravy, ak ide o jednoduchý návrh zákona. O skrátení lehoty sme nerozhodli. Spoločná správa výborov bola doručená včera, čiže neuplynulo 48 hodín. Ak budeme v druhom čítaní rokovať o tomto návrhu zákona, porušíme § 81 ods. 2 zákona o rokovacom poriadku. Určili sme síce termín, ale nerozhodli sme o skrátení lehoty.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 25.6.2019 16:44 - 16:51 hod.

Ondrej Dostál Zobrazit prepis
Vážené kolegyne, kolegovia, verejná ochrankyňa práv predstupuje každoročne pred Národnú radu so správou o svojej činnosti za obdobie predchádzajúceho kalendárneho roka. Súčasťou jej správy bývajú aj odporúčania pre Národnú radu, akým spôsobom upraviť legislatívu, a vychádzajú zo skúseností, ktoré vo svojej činnosti nadobudla, ktoré sa týkajú dodržiavania alebo porušovania základných práv a slobôd.
Jedno z odporúčaní, ktoré obsahuje ostatná správa verejnej ochrankyne práv, znie takto: "Uznať priezvisko dieťaťa otca a matky, ktorí sú štátnymi príslušníkmi Slovenskej republiky, v takom tvare, v akom ho umožňuje nadobudnúť právna úprava iného členského štátu Európskej únie, ak sa tam dieťa narodilo a dlhodobo tam žije bez ohľadu na to, či v tomto štátne nadobudlo štátne občianstvo."
Verejná ochrankyňa práv pani Patakyová vo svojej správe za rok 2018 upozornila na prípad matky dvoch maloletých detí, ktorá sa na ňu obrátila so svojím problémom. V tejto súvislosti sa v správe uvádza, dovoľte mi zacitovať: "Matka slovenské matričné úrady žiadala o zmenu priezviska detí zapísaného do slovenských rodných listov i na pasoch na taký tvar priezviska, ktorý sa deťom rozhodla zapísať v krajine, v ktorej dlhodobo s ich otcom žijú."
Pri zmene priezviska podľa našej právnej úpravy je potrebné vedieť, že zmena sa povolí vždy, ak štátny občan Slovenskej republiky, o ktorého priezvisko ide, je aj štátnym občanom iného štátu. Zmena sa môže povoliť najmä vtedy, ak ide o meno a priezvisko hanlivé alebo ak sú na to dôvody hodné osobitného zreteľa. V tomto prípade išlo len, išlo o deti len so slovenským štátnym občianstvom, preto nebolo možné postupovať ako v prípadoch dvojitého občianstva. Príslušné matričné úrady v predmetnom prípade nevzhliadli ani dôvod hodný osobitného zreteľa, i keď ten bol zrejmý: komplikácie pri cestovaní, preukazovaní totožnosti na úradoch, v budúcnosti komplikácie v bankách či pri vykonávaní skúšok a preukazovaní nadobudnutého vzdelávania.
Aj keby však príslušné matričné úrady uznali dôvody hodné osobitného zreteľa, zmena priezviska u maloletých detí by v zmysle zákona o mene a priezvisku nebola možná. Platí totiž, že takáto zmena nie je možná, ak je v rozpore s pravidlom, že dieťa nezosobášených rodičov s rôznymi priezviskami môže mať na základe ich dohody priezvisko len jedného z nich. Tieto deti mali na Slovensku priezvisko jedného z rodičov, no v zahraničí používali priezviská oboch svojich rodičov.
To, že matričné úrady postupovali v súlade so zákonom o mene a priezvisku, ešte neznamená, že ich rozhodnutia, ktorými nebola povolená zmena priezviska maloletých detí, nepredstavujú zásah do základných práv a slobôd týchto detí, konkrétne slobody pohybu. Judikatúra Súdneho dvora Európskej únie jasne hovorí, že skutočnosť, že fyzická osoba je nútená mať v členskom štáte, ktorého je štátnym príslušníkom, iné meno, ako je meno určené a zaregistrované v členskom štáte narodenia a bydliska, predstavuje prekážku vo výkone práva slobodne sa pohybovať a zdržiavať na území členských štátov, ktoré je zakotvené v čl. 21 Zmluvy o fungovaní Európskej únie.
Verejná ochrankyňa upozornila, že u dieťaťa, ktoré sa narodilo vo Veľkej Británii a má priezvisko zložené z priezviska matky a z priezviska otca zároveň, právny poriadok Slovenskej republiky nepripúšťa možnosť takéto priezvisko uznať.
Keďže berieme ľudské práva vážne a berieme vážne aj upozornenia verejnej ochrankyne práv, prichádzame s návrhom, v ktorom vychádzame z odporúčania verejnej ochrankyne práv a navrhujeme zmeniť ustanovenie, podľa ktorého rodičia, ktorí nemajú spoločné priezvisko, môžu svojmu dieťaťu určiť dohodou priezvisko iba jedného z nich do podoby, aby podľa novej právnej úpravy mohli dohodou určiť aj priezvisko oboch rodičov.
To je možné, ale je to možné vo vzťahu, vo vzťahu k občanom iného štátu. Súčasné znenie zákona o mene a priezvisku totiž umožňuje nadobudnúť priezvisko alebo priezviská v súlade s právnym poriadkom alebo tradíciou iného štátu dieťaťu, ktoré je súčasne štátnym občanom iného štátu. Nerieši však situáciu, keď má dieťa alebo jeho rodičia trvalý pobyt alebo obvyklý pobyt na území iného štátu bez toho, aby mali súčasne aj jeho občianstvo.
Návrhom zákona sa navrhuje umožniť nadobudnutie priezviska alebo priezvisk v súlade s právnym poriadkom alebo tradíciou iného štátu aj v takýchto situáciách. Inými slovami, usilujeme sa zvýhodniť, alebo teda odstrániť súčasnú diskrimináciu, keď občania Slovenskej republiky, ktorí sú zároveň občanmi iného štátu, majú väčší rozsah práv a možností slobodne si zvoliť priezvisko alebo v tomto prípade priezvisko svojho dieťaťa v porovnaní s občanmi Slovenskej republiky, ktorí nemajú štátne občianstvo iného štátu, iba na území iného štátu žijú.
Obdobným spôsobom navrhujeme, aby sa zmena mena aj priezviska musela povoliť vždy, ak sa má zmenou dosiahnuť meno alebo priezvisko v tvare, ktorý je v súlade s právnym poriadkom alebo tradíciou iného štátu opäť nielen pre prípady, keď ide o občana Slovenskej republiky, ktorý je zároveň aj občanom iného štátu, ale aj pre prípady, kedy takýto občan nemá občianstvo iného štátu, ale má na jeho území buď trvalý, alebo obvyklý pobyt.
V jednom bode ideme nad rámec odporúčania verejnej ochrankyne práv, a síce v tom, že navrhujeme, aby sa uvedené zmeny nedotkli iba krajín, ktoré sú členskými štátmi Európskej únie, ale aj iných krajín.
Dovoľujem si vás požiadať o podporu nášho návrhu zákona.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 25.6.2019 16:41 - 16:42 hod.

Ondrej Dostál Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda, kolegyne, kolegovia, dovoľte, aby som uviedol návrh novely zákona o mene a priezvisku, ktorý predkladám spolu s kolegami Zuzanou Zimenovou, Milanom Laurenčíkom, Martinom Klusom a Petrom Osuským, návrh vychádza z odporúčaní verejnej ochrankyne práv a jeho obsah by som rád uviedol v rámci rozpravy, do ktorej sa hlásim ako prvý.
A tento návrh zákona nebude mať priamy dopad na verejné rozpočty, neprináša nárok na pracovné sily a nemá vplyv na zamestnanosť a tvorbu pracovných miest, na životné prostredie ani na podnikateľské prostredie, ani na rodinu, manželstvo či rodičovstvo.
Návrh zákona je v súlade s Ústavou Slovenskej republiky, jej zákonmi a medzinárodnými zmluvami, ktorými je Slovenská republika viazaná.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.6.2019 16:25 - 16:27 hod.

Ondrej Dostál Zobrazit prepis
Pán poslanec Paška, no, neobratný a priehľadný pokus vyrobiť v národnostne stabilnom prostredí nejakú nestabilitu a vyvolať krízu, ktorá povedie k predčasným voľbám. Ja naozaj neviem, kto je pôvodcom tejto konšpirácie, ale k predčasným voľbám sa môžeme dopracovať iba tak, keď sa vy vo vládnej koalícii pohádate a dohodnete sa, že už nechcete ďalej vládnuť. Mne by to nevadilo a priznám sa, že by ma nezarmútilo, keby dôsledkom rokovania o tom návrhu zákona bolo, že sa rozpadne vládna koalícia a táto vláda bude vládnuť o niekoľko mesiacov skôr, lebo budú predčasné voľby. Bolo by to super, ale nie, nie sme až takíto geniálni stratégovia, nepredkladali sme ten návrh preto, aby sa rozpadla vládna koalícia, ale preto, že sme presvedčení, že ten návrh má dobrý obsah, že ten návrh zlepšuje stav zákonov na Slovensku a konkrétne znenie zákona o štátnom jazyku.
Povedali ste, že zákon o štátnom jazyku v súčasnej podobe nezasahuje do slobodného šírenia informácií. Ale nie je to tak. Súčasťou slobody šírenia informácií je predsa aj to, že sa sám slobodne rozhodnem, v akej forme chcem tie informácie šíriť vrátane toho, v akom jazyku chcem tie informácie šíriť.
Aký je dôvod, aby napríklad kultúrne podujatia, sme mali v zákone ustanovenie, že sa konajú v štátnom jazyku a potom je tam jedna výnimka, druhá výnimka, tretia výnimka, aby sa náhodou nestalo, že nejaké normálne kultúrne podujatie nebude môcť byť v inom jazyku, a keď sa príde na ďalší prípad, ktorý nie je pokrytý tými výnimkami, tak sa do zákona doplní miesto toho, aby sa celé toto ustanovenie vypustilo a nech si robí každý kultúrne podujatia v jazyku, v akom chce.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.6.2019 16:16 - 16:18 hod.

Ondrej Dostál Zobrazit prepis
Pán poslanec Mizík, no, najprv som myslel, že sa obmedzíte iba na invektívy voči predkladateľom a nebudem na to reagovať, ale potom ste začali hovoriť niečo aj k obsahu toho nášho návrhu a potom ste sa zase vrátili k tým invektívam a musím povedať, že vás svojím spôsobom obdivujem, že ešte aj do debaty o zákone o štátnom jazyku dokážete vmontovať islam.
Ohradili ste sa voči tomu, že z našej strany zaznelo voči niektorým kritikom, že treba čítať s porozumením, a potom ste predviedli ukážkový príklad toho, ako sa číta bez porozumenia, keď ste už ixtýkrát, nie ste v tom prvý, povedali, že pedagogická dokumentácia predsa musí byť aj v slovenskom jazyku. Ale však, áno, veď to nie je spor. My nenavrhujeme, aby nebola dvojjazyčná, my navrhujeme iba zmeniť ten spôsob, ako sa k dvojjazyčnosti dopracujeme. Teda nieže východisko je dvojjazyčné a ministerstvo určí, ktorá nemusí byť, ale že východisko je, že v jazyku vyučovacom, teda v jazyku menšiny, a ministerstvo určí, ktorá musí byť aj v slovenskom jazyku. Čítať s porozumením je dôležité.
Hovorili ste, že som kritizoval deklaráciu. Nekritizoval som deklaráciu, kritizoval som Preambulu Ústavy Slovenskej republiky. A keď ste tu spomínali Klausa a Mečiara, no tak si prečítajte Ústavu Českej republiky, ktorá nezačína slovami "my, národ český", ale "my, občané České republiky".
No a potom ten akýkoľvek zásah do kodifikovanej podoby štátneho jazyka je neprípustný, no tak, "a co si vy, Kefalín, představujete pod takým", že akýkoľvek zásah do kodifikovanej podoby štátneho jazyka? Lebo my sme na to naozaj neprišli, že čo sa tým myslí, akýkoľvek zásah, keď kodifikovanú podobu vyhlasuje ministerstvo kultúry. Tak ministerstvo kultúry v zákone si napísalo, že nemôže zasahovať do kodifikovanej podoby. No skúste mi to vysvetliť, pán poslanec?
Skryt prepis