Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.2.2018 o 16:20 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.6.2018 10:17 - 10:19 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pani poslankyňa, ja vám chcem veľmi pekne poďakovať za slová "Slovensko také nie je", ktoré ste vyslovili v kontexte tej nešťastnej udalosti vraždy Filipínca Henryho. Konečne sa našiel niekto z opozície, kto nechcel a nechce zneužívať túto hroznú tragédiu v politickom zápase. Bohužiaľ, mnoho vašich kolegov z opozície to urobilo.
Viete dobre, že bol som jeden z prvých politikov, pretože som vystupoval v diskusnej relácii, ktorý ostro odsúdil tento útok. Povedal som, že len zviera v ľudskej koži môže dokopať na smrť človeka, ktorý sa snažil chrániť ženy. Je to nešťastná udalosť. Znásobilo to, to, to zhrozenie vo mne aj v ľuďoch znásobilo to video. Pevne veríme, že ten páchateľ bol potrestaný.
Pre mňa je to hrdina, pre mňa je Henry hrdina. A ešte raz opakujem, veľmi si cením, že nesnažíte sa, je tu malá skupina opozičných politikov, možno aj vy, nesnažíte sa z toho robiť systémovú vec, pretože naozaj Slovensko také nie je.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.6.2018 18:48 - 18:50 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Veď v poriadku, pán kolega, je to teda vec principiálneho postoja. Ľudia teda opäť budú mať, môcť si vybrať, ktorý názor im vyhovuje. Vy aj s pánom Jurzycom hovoríte, že teda je správne, aby ľudia odchádzali v tak vysokom veku do dôchodku. Neponúkate žiadne riešenie, čiže robotníci z fabrík majú, alebo robotníci majú vo fabrikách robiť do 70-tky, okej. To je váš prístup. My tvrdíme, že nie, že tí ľudia majú toho dosť a musia odchádzať v nejakom priaznivejšom období do dôchodku a chceme pre to urobiť všetko.
A ešte jedna poznámka. Správne ste si všimli, že tá novela ústavy obsahuje aj ďalšie dve veci. Ten dôchodkový systém alebo zakotvenie trojpilierového dôchodkového systému v ústave je skôr ponuka pre pravicu. Tu som skôr myslel, že to bude ocenené z vašej strany. Ale k tej minimálnej mzde, že hovoríte, že načo tú minimálnu mzdu zakotviť v ústave, veď o jej rušení alebo zbytočnosti hovorí iba veľmi malé percento politikov, že to vlastne nie je ani na Slovensku téma. No tak vám chcem pripomenúť jedného politika, ktorý hovorí o zbytočnosti minimálnej mzdy, a tým politikom je váš stranícky šéf, pardon, šéf SaS pardon, áno, vy nie ste v SaS, ale ste v klube SaS, takže o zbytočnosti minimálnej mzdy hovorí Richard Sulík.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.6.2018 18:24 - 18:32 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán poslanec, aj v súčasnosti je Sociálna poisťovňa dotovaná zo štátneho rozpočtu. To, čo ste nepovedali, je, že po reforme dôchodkového systému, aj vďaka iným vonkajším faktorom začal deficit Sociálnej poisťovne klesať a rozpočet bude do dvoch rokov vyrovnaný. To, čo ste nepovedali, že Európska komisia povedala, že výdavky súvisiace so starnutím budú do roku 2034 klesať, ale hlavne ste nepovedali to, že aké máte iné riešenie pre ľudí, ktorí, predpokladáme, väčšinovo nebudú chcieť robiť do veku 70 alebo viac, pretože naozaj nevládzu, najmä tí, ktorí pracujú manuálne. Čiže na jednej strane sú čísla, ktoré samozrejme sú zatiaľ len veštením z krištáľovej gule, pretože nikto nevie predpokladať, ako budú nastavené parametre. Hovoríte iba o tých, ktoré by mali zhoršiť tú prognózu, strašíte, že budú sa musieť krátiť dôchodky alebo zvyšovať odvody a dane, pritom opakujem, už teraz je Sociálna poisťovňa dotovaná zo štátneho rozpočtu, takže je to potom už len otázkou, aké priority si štát stanoví. A to, že či nejakým spôsobom sa k tomu postaví, alebo nechá ľudí z fabrík vynášať rovno na cintorín.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 14.6.2018 18:15 - 18:15 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Vážená pani predsedajúca, kolegovia, kolegyne, je to v princípe veľmi jednoduché, je to technická záležitosť. Na rozdiel od súkromnej sféry v štátnom a verejnom sektore je možné uzatvárať kolektívne zmluvy vyššieho stupňa len na dobu jeden kalendárny rok. Touto zmenou chceme umožniť to, aby bolo možné uzatvárať kolektívne zmluvy vyššieho stupňa aj na dlhšie obdobie. Samozrejme stále to bude doba určitá po dohode oboch strán. Zamestnanci štátneho a verejného sektora tak budú môcť na dlhšie obdobie vyrokovať pre seba lepšie podmienky. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.6.2018 16:04 - 16:04 hod.

Erik Tomáš
Pani Shahzad, moja kritika pani Nicholsonovej len vychádzala z toho, akým spôsobom sa ona tu v pléne postavila k tejto téme na rozdiel od vás i vašich ďalších kolegýň, ktoré ste diskutovali vecne.
A keď mám tú možnosť, ešte raz chcem vám vyjadriť veľký obdiv a rešpekt aj za to, ako bojujete za práva ťažko postihnutých občanov, a držím vám palce.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 12.6.2018 15:54 - 16:02 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Vážená pani podpredsedníčka, vážený pán minister, kolegyne, kolegovia, prelomový, takýmto slovom označila spomínaný zákon komisárka, ktorá sa venuje zdravotne postihnutým občanom, spokojnosť s týmto zákonom vyjadrili vo finále aj organizácie, ktoré zastrešujú ťažko postihnutých občanov. Opozičná poslankyňa pani Gaborčáková včera vyhlásila, že tento zákon sa nedá nepodporiť. Myslím si, že tieto tri veci, ktoré som vymenoval, hovoria za všetko.
Ja chcem veľmi pekne poďakovať za konštruktívnu diskusiu o tomto zákone a vôbec nie je dôležité, čo z toho majú politici, či vôbec niečo majú, ale že sa naozaj pomáha tým, ktorí túto pomoc potrebujú. Možno za všetko hovorí len jedno číslo: 120 mil. eur. 120 mil. eur, 125 mil. eur, ako ma opravil pán minister, vynaložíme na rôzne kompenzácie pre zdravotne ťažko postihnutých občanov, a to je už, myslím, veľmi slušné číslo. Takto, dámy a páni, má vyzerať sociálna politika. Takto to má vyzerať.
Zvyšujeme opatrovateľský príspevok o 120 eur, teda na 370 eur. A opakujem, ak ide o rodiča, ktorý sa stará o svoje dieťa, je to o 100 eur navyše, čiže 470 eur. Už teraz sme na úrovni približne čistej minimálnej mzdy budúceho roka. Rovnako zvyšujeme príspevok pre opatrovateľov v tzv. dôchodkovom veku. Keď to celé vyrátame, je to opäť o 100 %. Nesmieme opomenúť to, že v prípade opatrovateľov v produktívnom veku sme už zrušili obmedzenie pre dôchodkové poistenie. To je ďalšia pomoc.
Chcem tým povedať, že vláda kladie veľký dôraz na opatrovanie príbuzných v domácom prostredí. Vidíme v tom neuveriteľnú výhodu pre týchto ľudí, ktorí pomoc potrebujú. Vieme dobre, že v domácom prostredí to ide omnoho jednoduchšie. Vieme dobre, že ide niekedy o intímnu zónu, ktorú lepšie znášajú, ak sú pri tom ich príbuzní, a nie nejakí pracovníci v domovoch sociálnych služieb, pričom klobúk dole pred pracovníkmi v domovoch sociálnych služieb, ktorí sa takto starajú o týchto ľudí. Nehovoriac o tom, že je to aj lacnejšie pre štát, takáto opatera. A preto takýto veľký dôraz na posilnenie opatrovníctva alebo opatery v domácom prostredí.
To však neznamená, že sme zabudli na osobných asistentov. Vypočuli sme žiadosti organizácií, profesných organizácií a napokon sme sa absolútne stotožnili s ich požiadavkou zvýšiť hodinovú odmenu o 1 euro, teda na spomínaných 3,8 eura za hodinu, čo vlastne predstavuje 1,4-násobok minimálnej mzdy. Je to presne tak, ako chceli. Pozreli sme sa na to, diskutovali sme a po rozhovoroch aj s ministrom práce, aj s ministrom financií sa podarilo nájsť potrebné peniaze.
Zároveň sa podarilo zrušiť, zrušiť krátenie príspevku osobnej asistencie v prípade, že opatrovaná osoba pracuje. Samozrejme, že sme nechceli demotivovať osoby, ktoré sú ťažko skúšané osudom, napriek tomu sa im podarí zamestnať a potom by museli tie peniaze aj tak investovať do opatery o nich. Aj oni majú svoje potreby, aj oni chcú tie peniažky využiť niekde inde, dať ich svojim príbuzným alebo si niečo kúpiť. Je to preto v poriadku. Rovnako prichádzame s ochranou príjmu pri opatrovateľskom príspevku, keď sme ten limit zvýšili z 1,7 na dvojnásobok životného minima. Takisto sme upustili od krátenia príspevku, opatrovateľského príspevku v prípade detí, ktoré navštevujú školské zariadenia viac ako 20 hodín. Opäť tá realita hovorí, že ten rodič aj tak s tým dieťaťom do tej školy musí ísť, aj tak musí byť pri ňom a pomáhať mu. Prečo by sme tento príspevok mali krátiť? Jednoducho našli sa peniaze.
Už pôvodná novela ministerstva práce priniesla mnoho pozitívnych zmien. Opäť chcem pripomenúť, že rušíme povinnosť vrátiť príspevok, jednorazový príspevok, ktorý bol povedzme na obstaranie auta alebo úpravu domácnosti v prípade úmrtia. Rozširujeme okruh osôb a dotkne sa to 15-tisíc osôb, ktorí budú mať nárok na parkovací preukaz. A preto chcem povedať, Jano, áno, je to veľká novela. Je to veľká novela. Je to zákon, ktorý nemá v histórii Slovenskej republiky obdobu. Nemá. Nikto nikdy nepomohol zdravotne ťažko postihnutým občanom tak, ako to v tomto okamihu robí súčasná vláda. Nikto a nikdy.
Tento zákon je vyjadrením aj tej hlavnej myšlienky, že nechceme, aby zdravotne ťažko postihnutí občania boli len predmetom charity, predmetom záujmu charity. My si charitu veľmi vážime aj oni, ale ťažko postihnutí občania musia byť predovšetkým predmetom záujmu štátu. A táto novela zákona, opakujem, veľká novela zákona je vyjadrením tejto myšlienky.
Opäť opakujem, že chcem oceniť vecnú diskusiu k tomuto zákonu, a je mi veľmi ľúto, je mi veľmi ľúto, že pani podpredsedníčka parlamentu musela aj dnes vniesť do tejto diskusie politiku. Ja, ona to síce nerada počuje, počúva, ale ja musím pripomenúť opäť pani podpredsedníčke Ďuriš Nicholsonovej, že takmer dva roky bola štátnou tajomníčkou na ministerstve práce a jej strana SaS mala ministra práce a nič pre týchto ľudí neurobila. Nič, jednu veľkú nulu. Prišla klasická výhovorka, že no čo by sme my mali za dva roky alebo za rok a pol, ak chcete, urobiť pre týchto ľudí, keď SMER je už dlhodobo vo vláde. Tak chcem opäť pani podpredsedníčke Ďuriš Nicholsonovej pripomenúť, že bola to práve jej strana, ktorá povalila vládu Ivety Radičovej. Jej strana. Bola to SaS. Takže keby tú vládu nepovalili, možno by v tom druhom, v druhej polovici volebného obdobia niečo aj pre týchto ľudí urobili.
Ďakujem opozičným poslancom, ktorí sa pridali vecne do tejto diskusie a podporili tento zákon. My nekončíme, stále je čo v tejto oblasti zlepšovať. Pani Shahzad, tu vám sľubujem, nekončíme, môžme o tom ďalej diskutovať a myslím, že pán minister sa veľmi rád pridá, a pevne verím, že tak ako na sociálnom výbore, bude tento dôležitý zákon podporený drvivou väčšinou poslancov aj v pléne Národnej rady.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.6.2018 15:50 - 15:52 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pani poslankyňa, len na vysvetlenie. Ak som hovoril niekedy o tom, že medzi osobným asistentom a opatrovanou osobou môže dôjsť aj k bližšiemu vzťahu, tak som to myslel v kontexte toho, že potom veľmi ťažko rozhodnúť, že či je to práca, alebo služba. Ale hovoril som to preto, lebo považujem túto službu o týchto ľudí za niečo vznešené, čo je ťažké nazývať len nejakou prácou. To ale neznamená, že, samozrejme, na túto službu si nezaslúžia odmenu. Naopak, zaslúžia si a vysokú. A myslím si, že to dokazuje aj zákon, alebo jeho finálna podoba, v ktorej napokon stanovujeme tú hodinovú mzdu alebo odmenu na 3,8 eura, čo je, ešte raz zopakujem, v súlade s požiadavkami organizácií zastrešujúcimi zdravotne ťažko postihnutých občanov.
Neviem, kde ste počuli, že by som kritizoval počet tlačových besied OĽANA. Ja, naopak, považujem prezentáciu výsledkov práce politikov za prirodzenú súčasť ich práce ako takej. A nech si OĽANO, SMER, SaS a ďalšie strany majú tlačových besied, koľko len chcú. Ja to absolútne podporujem.
A na záver chcem povedať, že, že myslím si, že o mojom záujme o túto tému nesvedčí len to, že sedím teraz v tejto diskusii a diskutujem, pretože viete veľmi dobre, že som bol jedným z prvých, ktorí sa zúčastnili na prvých stretnutiach so spomínanými organizáciami. A dúfam, že aj vďaka mne sa podarilo do zákona dostať ďalšie pozitívne veci.
Napriek tomu, že hovoríte veci, ktoré sa možno aj mne nie často dobre počúvajú, chcem vám na záver, pani Shahzad, povedať, že obdivujem, že vás obdivujem a prechovávam k vám veľký rešpekt.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.6.2018 14:51 - 14:53 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Vážená pani podpredsedníčka Národnej rady, áno, ekonomike sa darí. A práve preto v budúcom roku dávame na kompenzácie pre zdravotne ťažko postihnutých občanov 120 mil. eur, opakujem 120 mil. eur. Áno, pani podpredsedníčka, ekonomike sa darí, a preto sa opatrovateľský príspevok zvyšuje na 370 eur v prípade rodičov, ktorí sa starajú o nezaopatrené deti, na 470 eur. Už teraz je to úroveň čistej minimálnej mzdy v budúcom roku. Po tretie nechápem, o akej diskriminácii osobných asistentov hovoríte. Zvyšujeme hodinovú odmenu pre nich na 3,8 eura, čo je presne v súlade s ich požiadavkami, a keď si to dáte do kalkulačky ako ja, a určite dobre viete, že môžu maximálne robiť 10 hodín denne, ale robia 6 až 8 hodín denne, tak je to medzi 450 až 700 eur.
No, pozrel som na vás, ako vzhliadate k svojim opozičným kolegyniam, aby vás podporili v tej vašej kritike za každú cenu, napriek tomu, že organizácie pochválili tento zákon, komisárka pre zdravotne postihnutých občanov, ale oni podporili tento zákon na sociálnom výbore na rozdiel od vás, pani Nicholsonová, lebo vy ste z toho výboru odišli.
A na záver vám chcem povedať, že ak sa tu za každú cenu snažíte kritizovať aj tento dobrý zákon a pána ministra, že vy ste boli štátna tajomníčka na ministerstve práce a vaša strana mala ministra práce a vy ste pre zdravotne ťažko postihnutých ľudí neurobili vôbec nič.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 13.2.2018 12:10 - 12:10 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Kolegovia, kolegyne, veľmi rýchlo chcem si splniť úlohu spravodajcu. Prvú vec, ktorú chcem povedať napriek tomu, že tu nie je už pán Beblavý, ale dúfam, že pán Mihál mu to odkáže. Chcem oceniť, že teda že stiahol svoj pozmeňujúci návrh z tretieho čítania, a ubezpečiť ho, že vec, ktorú on pripomienkoval, bude, tá vec bude vyriešená v rámci pozmeňujúceho návrhu pána Baláža.
Druhú vec, ktorú chcem povedať, je, že hlasovanie o návrhu novely Zákonníka práce bude zajtra o jedenástej.
A na záver, ja si na rozdiel od opozičných kolegov myslím, že toto je dobrý zákon, ktorý v konečnom dôsledku prinesie zvýšenie miezd pre ľudí, či už formou príplatkov za prácu v noci, počas víkendov a počas sviatkov, alebo formou 13. a 14. platu. A preto chcem vyzvať nielen koaličných, ale aj opozičných poslancov, aby tento návrh zákona podporili a schválili.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.2.2018 16:20 - 16:21 hod.

Erik Tomáš Zobrazit prepis
Pán Matovič, vitajte v parlamente! Riadna schôdza trvá už takmer dva týždne, ale vás sme tu za tieto dva týždne nevideli. Preberali sme dôležité zákony, napríklad Zákonník práce, zákon o službách zamestnanosti, ale vás som tu nevidel. Vy nemusíte chodiť do práce ako obyčajní ľudia. Ale keď sa naskytla prvá príležitosť vyliať vedrá špiny na niekoho, urážať, prifrčali ste ako gáfor.
Ale dnes ste svoj politický štýl povýšili na vyššiu úroveň. Vy už nielenže fabulujete bez dôkazov prípady z minulosti, vy si už začínate vymýšľať prípady do budúcnosti, aby ste ich mohli rovno kritizovať. To je proste normálne niečo neuveriteľné. A tento váš štýl politiky, našťastie, pre všetkých nás opäť začal fungovať. Výsledkom vášho návratu do parlamentu je to, čo som už avizoval. Pokles preferencií OĽANO, odchod kolegov od vás. A chcem vás upozorniť, že podľa aktuálneho prieskumu je vaša osobná nedôveryhodnosť na úrovni 70 percent. Horší je už len Marian Kotleba. Naozaj dosiahnuť takýto level v opozícii dlhodobo možno označiť za svetový rekord.
Ďakujeme, pán Matovič, vitajte v parlamente.
Skryt prepis