Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

11.9.2018 o 13:08 hod.

Mgr.

Gábor Grendel

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie spoločného spravodajcu 20.9.2018 9:32 - 9:34 hod.

Gábor Grendel Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Začal by som tým, že celkom oceňujem, že niekto prichádza s návrhom systémových zmien, keď už s tým neprichádza vládna koalícia, hoci mesiace a mesiace počúvame o tom od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, že v oblasti voľby policajného prezidenta príde so systémovým návrhom. Stále sa tak nedeje, takže vítam to.
Ale zároveň musím povedať, že tento návrh je veľmi predčasný a radšej by som s ním bol opatrný, pretože, žiaľ, prax je taká – a moja viera vychádza z tejto praxe, že ja osobne neverím, že existujú také systémové zmeny, ktoré táto vládna koalícia nedokáže obísť alebo zneužiť. Ani tieto pravidlá, ktoré sú obsiahnuté v návrhu novely zákona, žiaľ, nevylúčia, že by sa do hry vrátili pán Gašpar alebo pán Krajmer.
Naopak, viem si predstaviť, že by túto novelu vládna koalícia s radosťou schválila a potom v zmysle týchto pravidiel by si vypočula v brannobezpečnostnom výbore pána Gašpara, väčšina v tomto výbore, koaličná väčšina, by sa uzniesla, že teda odporúča ministrovi vnútra alebo teda ministerke vnútra vymenovať za policajného prezidenta pána Gašpara. Pani ministerka by povedala, že no vidíte, na základe opozičnej novely sa udialo presne to, čo sa udiať malo, máme tu výborom odporúčaného policajného prezidenta, tak aby som vyšla v ústrety v duchu tejto novely, navrhujem pána Gašpara za policajného prezidenta.
Skrátka tento návrh je podľa mňa predčasný. Vítam, že je tu táto diskusia, je tam veľa nápadov, ktoré určite stoja za podporu, napríklad dvojstupňové menovanie policajného prezidenta, čo funguje aj v mnohých okolitých štátoch a v mnohých členských štátoch Európskej únie, či už je to, na návrh ministra menuje prezident republiky alebo vláda, alebo predseda vlády, ale takéto dvojstupňové modely sú vo viacerých európskych štátoch, takže to je fajn, verejné vypočutie je fajn, ale obávam sa, že je to skrátka predčasné. Obávam sa, že neexistuje systémová zmena, ktorú by zlomyseľní politici nedokázali obísť alebo zneužiť.
Iba toľko som chcel povedať, ináč návrh už v mnohých má moju podporu, ale keby sme ho schválili, tak to môže skončiť zle.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 20.9.2018 9:32 - 9:34 hod.

Gábor Grendel Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani predsedajúca. Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol určený Výborom Národnej rady pre obranu a bezpečnosť za spravodajcu k návrhu uvedeného zákona (tlač 936). Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre obranu a bezpečnosť. Odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 30 a v gestorskom výbore do 32 dní od prerokovania návrhu zákona v Národnej rade Slovenskej republiky v prvom čítaní.
Prosím, pani predsedajúca, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.9.2018 18:27 - 18:28 hod.

Gábor Grendel
Ďakujem pekne. Pán poslanec Bernaťák, asi viete, že koľko právnikov, toľko názorov. Aj právnici ministerstva vnútra sú omylné, omylní. Ich omyl napríklad spôsobil, že časť výsluhových dôchodcov, bývalých hasičov, skončilo so 150-eurovými dôchodkami, pretože právnici ministerstva vnútra si mysleli.
Takže neodvolávajte sa, prosím, na názor niekoho, na niečo, čo ani nemáte na papieri.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.9.2018 17:55 - 17:56 hod.

Gábor Grendel Zobrazit prepis
Ďakujem. Ondro, poukázal si na istý dvojaký meter pri obsahu predloženého návrhu. Ja by som poukázal ešte na ďalší, a síce na to, že nestraníci v Národnej rade predkladateľom vadia, ale nestraníci predkladateľom vo vláde nevadia. V Národnej rade im vadia nestraníci pretože Igor Matovič, jeden z najväčších kritikov, ktorý celý svoj projekt postavil na nezávislých osobnostiach, ale nestraníci vo vláde im neprekážajú, pretože sa to týka ich samých. Ani pán Gajdoš nebol členom Slovenskej národnej strany, keď vstupoval do vlády, ani pani Matečná nebola členkou Slovneskej národnej strany, keď vstupovala do vlády, ani pán Plavčan nebol členom Slovenskej národnej strany, keď vstupoval do vlády, ani pani Lubyová nebola členkou Slovenskej národnej strany, keď vstupovala do vlády.
Čiže vo vláde nemusia byť členovia strany, lebo SNS, ale v Národnej rade musia byť všetci členovia strán. Tak ak chcete byť takí dôslední, tak presvedčte aj pána Lajčáka, nech vstúpi do SMER-u, aj pani Kalavskú, nech vstúpi do SMER-u, keď je to také dôležité. Podľa mňa tento dvojaký meter len dokazuje, že celý tento návrh je proste politická pomsta Matovičovi a ďalším opozičným politikom a nie je za tým žiadna reálna potreba, ktorá by zlepšila čokoľvek na Slovensku.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.9.2018 17:15 - 17:17 hod.

Gábor Grendel Zobrazit prepis
Ďakujem. Súhlasím s kolegom Beblavým, že sú v tomto návrhu aj dobré veci, za iných okolností možno hodné podpory. Ale práve toto považujem za zákernosť tohto návrhu. Zákernosť v tom zmysle, že vy potom vo verejných debatách ako autori tohto návrhu budete zdôrazňovať práve tieto pozitívne zmeny hodné podpory a prekričíte tým to nedemokratické, čo je v tomto návrhu. Prečo nenecháte na voličov, či to, že má predseda strany svoje meno v názve strany, za feudálne alebo nepovažujete. Prečo nenecháte na voličoch, či to, či má strana jedného člena, štyroch, trinástich alebo 500-tisíc, či to považuje za dostatočné, alebo nie. Volič rozhodne v demokracii.
A teraz jeden stručný návrat do minulosti. Aj Vladimír Mečiar si myslel, že keď obmedzí združovanie politických strán do koalícií, tak im prejde cez rozum a bude pokračovať po roku 1898. Lenže vzniklo SDK, vzniklo SMK a stal sa presný opak. A ja verím, že takéto nedemokratické návrhy, ktoré obsahuje táto vaša iniciatíva, budú viesť k veľmi podobnému výsledku.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.9.2018 16:44 - 16:45 hod.

Gábor Grendel Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Občas sa stane aj medzi vládnymi stranami, aj medzi opozičnými stranami, že na tú istú vec nemajú úplne rovnaký názor. Toto je môj prípad v prípade zverejňovania rozhodnutí o nasadení informačno-technických prostriedkov, rozhodnutí súdov. Ja tam ten verejný záujem jednoducho nevidím. Ak nejaký sudca nedostatočne kontroluje opodstatnenosť schválenia použitia ITP, tak má sa voči nemu podľa mňa postupovať buď disciplinárne, alebo dokonca až trestnoprávne.
Ale na kontrolu informačno-technických prostriedkov, ja rád otvorím vždy tento evergreen, by tu mala existovať komisia Národnej rady Slovenskej republiky - pán Hrnko prikyvuje -, ktorá, skrátka, od začiatku volebného obdobia je sústavne blokovaná kvôli personálnym otázkam a tým podľa môjho názoru ohrozujeme, á, ohrozujeme, jednoducho nie sme schopní vyjsť tým občanom v ústrety, ktorí sa na nás obracajú so svojimi sťažnosťami a podnetmi, ktorí sa majú, ktorí sa domnievajú, že boli voči nim zneužité ITP a my sme proste neschopní takúto kontrolu vykonať, pretože tá komisia už pomaly tretí rok nie je kreovaná na pôde Národnej rady.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.9.2018 10:12 - 10:14 hod.

Gábor Grendel Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja by som chcel zareagovať faktickou na jednu časť prejavu pani poslankyne Kaščákovej, toho Tesca. Aj študenti umeleckých vysokých škôl si privyrábajú takýmto spôsobom a budú si privyrábať aj po zavedení tohto dotačného mechanizmu, pretože toto nebudú peniaze na nejaké honoráre pre tých študentov alebo niečo podobné. Špecifikum umeleckých vysokých škôl alebo napríklad konkrétne záverečných prác na týchto školách spočíva v tomto, použijem ako príklad divadelnú fakultu VŠMU: Študenti tejto fakulty musia povinne každý rok absolvovať alebo účinkovať v inscenácii, ktorú si zorganizujú vo vlastnej réžii. Každá takáto inscenácia nesie so sebou nejaké náklady. Sú to kulisy, kostýmy, iné prevádzkové náklady a tak ďalej. Otázka skôr znie podľa mňa, či súčasné rozpočty týchto umeleckých vysokých škôl vystačia na to, aby tieto náklady pokryli, alebo nevystačia. Ale vôbec to nie je o tom, či študenti iných vysokých škôl si musia privyrábať v Tescu a študenti umeleckých vysokých škôl nemuseli. Naopak, musia a mnohí dokonca musia aj po ukončení štúdia na týchto vysokých školách, pretože majú síce diplom z umeleckej vysokej školy, ale buď sa nevedia uplatniť, pretože ten, nazvime to trh, je príliš malý alebo to umenie je tak nedostatočne finančne atraktívne, že si musia privyrábať, či v Tescu, v reštauráciách alebo kdekoľvek inde.
Skryt prepis
 

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho 13.9.2018 14:28 - 14:28 hod.

Gábor Grendel
Mám, ale pána ministra Lajčáka asi nemáme na telefonickej linke, takže tú doplňujúcu asi nepoložím, lebo by to bolo bezpredmetné. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 12.9.2018 11:23 - 11:23 hod.

Gábor Grendel
Ďakujem, pán predsedajúci. Chcem pripomenúť členom osobitného kontrolného výboru pre kontrolu činnosti SIS, že o 12:15 hod. máme rokovanie.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11.9.2018 13:08 - 13:08 hod.

Gábor Grendel
Ďakujem za slovo. Žiadam predsedu Národnej rady Slovenskej republiky, aby na 34. schôdzu Národnej rady zaradil prerokovanie novej bezpečnostnej a obrannej stratégie Slovenskej republiky.
Skryt prepis