Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.6.2018 o 12:39 hod.

Mgr.

Jana Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.9.2018 9:36 - 9:38 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán poslanec Baláž, trošku sme sa v tých ekonomických poučkách stratili, tak len tak zdôrazním, dopyt zvyšuje cenu. Rozumieme si, hej? Že keď je o niečo väčší záujem, keď je o niečo väčší záujem, tak to niečo bude zrejme drahšie, lebo ten, kto to predáva, má možnosť si pýtať viac, keďže je o to záujem. Vy zvyšujete dopyt o nejaké dovolenky a o takéto pobyty cez svoje opatrenie. Čiže trh v tomto prípade funguje veľmi dobre a my vravíme, že ho práve vy ovplyvňujete takýmito umelými zásahmi, že to nie je správne. Neviem, či zámerne, alebo ste tu neboli, alebo ste nedávali pozor, vynechávate argumenty jedného z najlepších ekonómov, akého poznám, Eugena Jurzycu, ktorý sedí za mnou, ktorý včera povedal doslova, že podľa štúdie OECD z roku 2016 dotácie do cestovného ruchu dokázateľne nezvyšujú bohatstvo krajiny, len presúvajú bohatstvo od jedných k druhým. Rozumieme sa.
Čiže vy keď rozprávate o tom, jak pomáhate Slovensku a podobné veci, tak veľmi to nie je pravda, lebo vy nepomáhate nikomu, len kradnete peniaze tým, ktorí vytvárajú hodnoty, a pcháte ich tým, u ktorých máte šancu, aby vás volili. Robíte to stále dokola, my to vidíme, hovoríme vám to a vám sa to nepáči. Ale pochopte, že ani nám sa nepáči narábanie takto s peniazmi ľudí, lebo to nie sú vaše peniaze. Politik nemá svoje peniaze. Tak len toľko.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.6.2018 18:03 - 18:04 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No, Milan, obávam sa, že naši kolegovia z vládnej koalície sa to veľmi nedozvedia, lebo celú dobu tu sedím, pozerám, že štvrtok, šesť hodín večer a je tu, sú tu zastúpené tri, štyri kluby. A je to škoda, lebo, lebo naozaj myslím si, že nie je čo vytknúť tomu, čo si hovoril. Absolútne fakticky máš úplnú pravdu podľa mňa.
No ja by som len rada dnešnú moju skúsenosť. Dnes som sa stretla s pánom Oliverom Solgom, ktorý je primátorom Pezinka a vôbec sme sa o tejto téme nebavili, ale keď som odchádzala, tak ma zastavil s tým, že veľmi rád by sa s nami stretol, lebo má veľký problém a presne začal hovoriť o tomto, čo si teraz hovoril ty dnes. A teda povedal mi, že majú s tým ochranným pásmom starosti, ľudia s tým majú starosti a že by to naozaj ľuďom a primátorom, starostom teda veľmi pomohlo, že by to ocenili. Tak ja som len toľko chcela, chcela som oceniť tvoje vystúpenie, jednoznačne ho podporiť a takýmto spôsobom posunúť odkaz aj priamo od ďalšieho tvojho podporovateľa, ktorý tu síce nesedí, ale myslím si, že v praxi by veľmi ocenil takýto, takúto zmenu zákona.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 21.6.2018 17:54 - 17:55 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážení kolegovia, vážení prítomní, v súlade s § 80 ods. 1 zákona o rokovacom poriadku som bola určená Výborom Národnej rady pre zdravotníctvo za spravodajcu k návrhu uvedeného zákona. Predkladám informáciu k predloženému návrhu.
Návrh zákona spĺňa z formálnoprávnej stránky náležitosti uvedené v rokovacom poriadku a v legislatívnych pravidlách tvorby zákonov. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Ústavnoprávny výbor Národnej rady, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre verejnú správu a regionálny rozvoj a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre zdravotníctvo. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre zdravotníctvo. Odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 7. septembra 2018 a v gestorskom výbore do 10. septembra 2018.
Prosím, pán predseda, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.6.2018 12:46 - 12:48 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. No, Alino, keď som tak počúvala tvoje slová, aj predtým Ľuba Galka, tak mi tak napadlo, pozerala som sa na pána špeciálneho prokurátora a dívala som sa na jeho reakcie na vaše slová. A spomenula som si, viete viacerí, že mám doma takú nemeckú dogu, psa, a predstavte si, že má nejaké také problémy a dnes sa jej ráno podarila nehoda a ten pes došiel s takými smutnými očami a s takými výčitkami za mnou, že bolo proste úplne evidentné, že jej je niečo strašne ľúto, potom som prišla na to, čo sa stalo. Ale to zviera ako animálny tvor prejavil takú ľútosť nad tým, že teda niečo nevyšlo podľa pravidiel a tak, ako by malo.
A predstavte si, že ja som ani toľko, čo to zviera dokázalo to minimum prejaviť, tak ja som to, pán Kováčik, vo vašich očiach nevidela ani raz, zato som videla úsmevy pohŕdavé. A mne je to také že čudné, lebo, lebo mám pocit, že teda slová mojich kolegov nebudú vyslyšané, apel na nejaké svedomie v tomto prípade evidentne nefunguje, skôr by pri tom mojom psovi fungoval. A keď si spomeniem na ten článok z Denníka N z februára 2017, kde sa písalo o tom, že za osem rokov padlo nula obžalôb, že ste mal 61 prípadov, ktoré ste dozoroval, ani jeden jednoducho nebol vyšetrený, nikomu sa nič nestalo, skutok sa nestal, že? Tak ja sa vám strašne čudujem, že vy dokážete takto úplne v pohode s tým plechovým výrazom po roku, čo sa v podstate dokopy nič nezmenilo, a ešte sa tváriť, že v podstate, v podstate je všetko v poriadku. Takže ja asi apel na vás, myslím si, po tých reakciách je úplne zbytočný, možno skôr apel na voličov, že asi jediný spôsob, ako takýchto ľudí od tej moci dostať, je jednoducho zmeniť iných, alebo teda voliť iných politikov do funkcií, aby tam nedosádzali ľudí takých, ako ste vy.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.6.2018 16:21 - 16:23 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Alan, nie úplne dobre si počúval alebo ja som sa nie úplne dobre vyjadrila, obe je možné, tak rada vysvetlím. Nehovorila som o tom, že to zníženie o odmeny, keď sa neprihlásili dobrovoľne, je zlé, dokonca som povedala, že chápem túto motiváciu, ja som o tom hovorila v súvislosti s tým, čo sa odohralo, ako bol v podstate pokazený ten výberový proces, aké podmienky tam boli, často veľmi technické, ktoré som teda čítala a hovorila o nich. A teda touto vinou toho prebyrokratizovaného systému často lekári sa teda ako hlásili sa tomu organizátorovi do služby, boli dohodnutí, no a teraz keď sa stalo to, že neboli vybratí v Bratislavskom kraji, napríklad konkrétne neboli vybratí tí organizátori, budú teda tí lekári musieť slúžiť na základe rozpisu, aj keby to boli hneď tí istí, tak to dáva priestor na zníženie tej odmeny na tých 9 euro. Ja to len hovorím v súvislosti s touto situáciou aktuálnou, ktorá je, že je to, príde mi to také, no nie úplne správne, pokiaľ sa teda ohlásili aj predtým.
No a, pán kolega Blanár, ja som hovorila aj vo svojom prvom vystúpení, preto som to celé menovala, že už od roku 2008 tam dokonca, ak som dobre počula, kolega Bastrnák hovoril, pardon, tu ste, že už od roku 2004 prebiehali diskusie, nehovorím, že teraz je to že na poslednú chvíľu, celý ten nápad, bum zorganizovaný, ja práve ale kritizujem potom ten proces, že teda keď príde, musí prísť k nejakým zmenám, tak príde takým spôsobom, že 100 pozmeňovákov k radiačnému zákonu, potom ďalší výbor, ďalšie pozmeňováky, teraz zasa. Chápem, že treba reagovať na zistené nedostatky, len vravím, že sa mi tých nedostatkov zdá príliš veľa, že jednoducho ten proces nie je dobre pripravený. A súhlasím s vami, že možno by bolo, a hovorila som to ako jedno (pozn. red.: správne "jednu") z vád, že nebola dodržaná tá dohoda úplne zo strany lekárov, hej, že to treba povedať nahlas, aj to je chyba.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 13.6.2018 16:12 - 16:17 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Ja teda dúfam, že nie posledná, že ešte pani ministerka nám povie pár slov, že sa ňu bude dať reagovať, aby to teda bolo v duchu tej diskusie.
No, k tomuto zákonu ako k celku a k tej časti rezidenčný program, amalgámové bomby - bomby (povedané so smiechom) - plomby, pardon, okej, s týmto sa dá súhlasiť, ja osobne, ale, a škoda tých pozmeňovákov na poslednú chvíľu, mám jednoducho výhradu, nedá sa bezvýhradne súhlasiť so všetkým.
Napríklad tá odmena lekárov, o ktorej sme sa bavili, ktorí na pohotovosť vlastne nejdú slúžiť dobrovoľne, ale podľa rozpisu z kraja, majú o 25 % nižšiu mzdu. Ak si teraz, ak sme si, ak si pamätáte, sme si hovorili o tom, ako prebiehalo výberové konanie na tých organizátorov a mnohokrát pre technické nedostatky, prílišnú byrokraciu a tak ďalej, jednoducho neboli tí organizátori, aj keď mali záujem, tak nevyhrali. No a teraz vlastne bude ten rozpis lekárov a tí lekári budú v podstate potrestaní aj za toto, aj keď to nie úplne ich vina bola. Je to proste trest pre tých lekárov, lebo sa mali dohodnúť dobrovoľne, chápem túto motiváciu, len v tomto prípade teda to bude na škodu.
Celková odmena, áno, pre organizátora, ak to ja správne chápem, pre toho organizátora, ktorý lekárov potom následne vypláca, sa neznižuje. Čiže lekár dostáva menej peňazí, organizátor vlastne má rovnaké peniaze. Tak sa pýtam, prečo by potom chcel ten organizátor sa vôbec s tým lekárom dohodnúť? Veď výsledkom nedohody bude vlastne profit pre toho organizátora, lebo ušetrí. A viem, že je tam tá brzda, že keď 4 mesiace organizátor nenájde lekárov, tak jednoducho končí. Tak si potom vlastne môže zabezpečiť tú pohotovosť, asi najideálnejšie by bolo, že teda zabezpečí si dvoch lekárov, dvoch lekárov v podstate vlastných, tých dobrovoľníkov a jedného z rozpisu a v podstate na tom jednom z rozpisu ušetrí, keď si, som si to napísala, ak to správne počítam, tak týždenný pracovný fond pohotovosti je 60 hodín, za 4 mesiace je to 1 080 hodín dokopy, takže takýto organizátor by ušetril za jedného lekára za cca 400 hodín, keď tam dáme aj sviatky, by ušetril 3 eurá na hodinu, to je dokopy približne 1 200 eur. Tak akože takáto motivácia v zákone mne, akože to je presne to, že malo sa diskutovať a možno by sme to vymysleli lepšie.
Druhá vec. Ministerstvo zdravotníctva a vládni poslanci tvrdia, že je to potrebné schváliť, inak v podstate hrozia problémy s ambulantnou pohotovostnou službou od 1. 7. Tak
- po prvé, tie problémy hrozia preto, lebo ste pôvodne schválili, vážení kolegovia, zlú legislatívu,
- po druhé, opravovali ste ju horúcou ihlou cez hektolitre pozmeňovákov k radiačnému zákonu,
- no a po tretie, projektový tím na ministerstve zdravotníctva ignoroval naliehavosť schválených termínov.
Nič z tohoto, čo som povedala, súčasné pozmeňováky, ktoré sme dostali na výbore, ktoré sú tu teraz na poslednú chvíľu, toto neopravujú, myslím aj tie, ktoré boli na výbore a teraz ich máme v tomto momente v pléne. Tvrdenie, že bez týchto zmien hrozia problémy ambulantných pohotovostí je jednoducho nepravdivé. Tie problémy hrozia rovnako, či už tieto zmeny budú prijaté, alebo nebudú schválené, riešenie problémov bude aj tak prebiehať podľa už ustanovení, ktoré sme už schválili, ktorý, teda tento zákon už dnes obsahuje.
Takže mám z toho pocit, že zase len raz pod stresom, na poslednú chvíľu sa prijíma čosi, čo môže zle vypáliť nakoniec, lebo to nie je domyslené, lebo to neprešlo regulárnym pripomienkovaním a diskusiou. Ja som teda práve z tohto dôvodu nie naklonená hlasovať za a musím teda povedať, že, myslím si, že aj moji kolegovia z klubu SaS sa práve z týchto dôvodov zdržia.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.6.2018 15:41 - 15:43 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Marek, poviem na tvoje vystúpenie len toľko, že potvrdzujem tiež, že komunikácia s komorou, lebo teda mám pocit, že to trošku treba vyvážiť, naozaj komunikácia s komorou a s jej vrcholnými predstaviteľmi je absolútne korektná, a to teda my nie sme, my máme, ako viete, vypracovanú celú reformu zdravotníctva, svoj program, kde sme išli s kožou na trh, a teda napísali sme konkrétne riešenia. A určite tam nemáme riešenie, že dáme sestrám toľko a toľko a presnú sumu. Práve naopak, máme tam, že chceme zrušiť tú povinnosť toho platového automatu, pretože to považujeme za škodlivé, zároveň ale teda garantujeme to, že urobíme zdravé trhové prostredie.
A napriek tomu, že teda máme toto vnímanie na tú najcitlivejšiu otázku rôzne, naozaj sa s predstaviteľmi komory absolútne pohodovo dá diskutovať. Argumentujú rozumne, bez problémov, preto ja neviem pochopiť to vynechávanie ich z diskusie a to obviňovanie. Pretože ja napriek rozdielnym názorom mám s nimi veľmi pozitívne skúsenosti, čo sa komunikácií týka.
A, Marek, ešte toľko, že veľmi veľa sa tu diskutovalo o tom, že, o praktickej sestre, ale myslím si, že presne návrh našej kolegynky nie je o, a teda vás všetkých, pardon, nie je o praktickej sestre vôbec. To už sme si vydiskutovali, o tom sa tu nebavme. A myslím, že všetci cítime, že táto diskusia je namieste, aj keď hovorím, potvrdzujem, naozaj by bolo namieste u nás teda strážiť si aj ten rozpočet.
Je zaujímavé, že sa tu hovorí o zodpovednosti koalície za rozpočet práve v čase, keď SMER rozdáva všelijaké balíčky jak besný, lebo mu klesli preferencie, a práve v opozícii, práve v SaS sa ozývajú tie hlasy, že, bože, buďme rozumní. Malo by to byť naopak, súhlasím, ale nie je pravda, že to tak je. Nemám pocit, že teraz niekto, niekto z vládnej koalície pociťuje zodpovednosť, práve naopak, míňa, koľko vládze. Takže tak.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.6.2018 15:27 - 15:29 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem. No, ach jaj, táto koalícia lekárov v zdravotníckom výbore naprieč všetkým stranám a presvedčeniam, tak, pán predseda Zelník, asi sa prestanete usmievať a mňa to mrzí, ale musím vám povedať, že považujem za maximálne nekorektné od vás, aby ste svoje zlyhania a zlyhania tejto vlády, ktorá teda, ktorej veľká časť alebo tá podstatná časť má zdravotníctvo v rukách už dvanásť rokov, aby ste to dávali na vrub sestrám alebo komore sestier, ešte aj tak až, až pre mňa, až tak slizky, nechutne to robíte tak, že rozdeľujete tie sestry a nepoviete, že všetky sestry, lebo ich je príliš veľa a došli by ste o krúžky, tak poviete, iba konkrétne z tej komory nám tu robia problémy. Ale viete, ony tu nesedia, nemôžu sa brániť, nemôžu vám na to nič povedať. A považujem od poslanca a predstaviteľa naozaj za absolútne nekorektný boj, pretože ony sa nevedia brániť proti tomuto.
Vy sa nestarajte o to, čo povedali a nepovedali sestry. Vy sa starajte o to, aby ste napríklad nehlasovali za zlé návrhy, ktorý tu máme aj teraz, ktorý potom musíme opravovať ešte pred tým, ako prídu do platnosti. Ale akože takýmto spôsobom komunikovať nezdá sa mi to absolútne korektné.
Máte v rukách zdravotníctvo dvanásť rokov, alebo SMER má, vy ste teraz súčasťou tejto vlády a myslím si, že je tam oveľa viac vecí, na ktoré treba poukazovať a nie dávať na vrub konkrétnym ľuďom v sesterskej organizácii. Lebo viete, možno by aj iné boli vo vedení, len tie ženy a aj teda muži nemajú možno čas sa angažovať, pretože drú jak také kone, potom utekajú domov starať o rodinu, o deti, a ak ešte majú to šťastie, že potom ako pracujú, ešte nejakú majú. Potom zase na službu. Robia za, robia, jedna robí za tri a vy im poviete, no máte zlé vo vedení. No mohli by mať lepšie, pomôžte im, nebojujte proti nim.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.6.2018 12:52 - 12:54 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Elen, ty vieš, že ja som ti na chodbe, keď si mi o tom pred chvíľočkou hovorila, že som ti povedala, že my to nepodporíme. Odmietla som to hlavne preto, lebo je to takéto sťahovanie najnižšieho ovocia, je to vyslovene populistický ťah a získavanie lacných bodov, ktoré robí veľmi často SMER. Nebuďte nervózni, pokračuje to, lebo práve to chcem povedať. Ešte, ešte dôležitá vec, je to bez diskusie, narýchlo, presne to, čo vyčítam ministerstvu, a nemyslím si, že je správne pozerať sa, robiť výnimky.
Myslíme si, že takto to nefunguje preto, lebo mal by to riešiť trh, mal by byť normálne vytvorený tlak na mzdy sestier, ktorých je málo, a práve preto by mal byť teda o ne záujem, mal by o nich prebiehať práve teraz boj medzi zamestnávateľmi a tí by mali bojovať aj zvýšením platov. Lebo ak by to takto fungovalo, tak potom dajme zákon, že dvojnásobný plat všetkým alebo 2 000 eur minimálna mzda, to patrí do tejto kolónky, takéto návrhy.
Ale musím povedať, keď nad tým tak zamýšľam a keď ťa počúvam, nefunguje tu, nefunguje ten trh, pretože sa ignorujú pravidlá pri sestrách napríklad o tom dodržaní personálnych normatívov a iné ďalšie, ktoré by spôsobovali ten tlak na zvyšovanie platov. Fico rozdáva balíčky jak blázon, mám obavu, že minie všetko, čo je v rozpočte, a na tie sestry nezostane.
Takže naozaj aj tuto s Eugenom, ktorý má na starosti verejné financie v SaS-ke, si vravíme, či práve, práve sestry by možno nemali byť tie, pri ktorých si povieme aj my, že, a viete čo, však dobre, lebo zaslúžia si, lebo keď sa minie všetko na iné, tak už asi pre nich naozaj nezostane.
Takže nechcem tým povedať áno alebo nie, podiskutujeme, ale naozaj si myslím, aj keď nie týmto smerom, ale naozaj si myslím, že toto nie je správna cesta, ktorou by mal politik ísť. Na druhej strane je obrovská pravda, ten trh nefunguje preto, lebo štát a štátne orgány si nerobia svoju robotu, kontrolu a všetko tak, ako má byť, takže im treba pomôcť. Takže budeme zvažovať.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.6.2018 12:39 - 12:50 hod.

Jana Cigániková