Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

25.10.2019 o 10:41 hod.

Mgr.

Jana Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.10.2019 11:38 - 11:40 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Marek Krajčí z OĽANO, to je tak dobré, že si tu, ty povieš tak pekne, kultivovane to, čo ja poviem tak plamene. Tak je fajn, že spolu sme vlastne taká zaujímavá kombinácia. Absolútny súhlas s tvojím vystúpením, samozrejme. Chcem sa pozastaviť najmä pri dvoch veciach.
Jedna je, že svet sa zbláznil, keď opoziční poslanci teda tu naozaj presvedčene bojujú za návrh ministerky SMER-u a prehovárajú poslancov, hlavne SMER-u, ako vládnej koalície, aby teda zvážili aspoň prvé čítanie, pretože presne tak, ide o prvé čítanie a v druhom sa dá tento návrh vylepšovať. Ale povedzme si pravdu. My musíme niečo robiť. Nič lepšie tu nemáme. Ak nemáte, poslanci, lepší návrh, nemáte ospravedlnenie nehlasovať za postúpenie do druhého čítania. Takže toľko.
Stratifikácia ako taká sľubuje zníženie rehospitalizácií a reoperácií o 50 %. Čiže keď niekto toto neposunie do druhého čítania, a tým teda predpokladám aj úmrtnosť, hej, keďže bude menej problémov, čiže keď toto niekto neposunie do druhého čítania, tak, po slovensky povedané, prepáčte, budete musieť ďalej zbytočne umierať, lebo, viete, nám sa to teraz politicky nehodí. To ako vážene?
No a špeciálne ma potešila, až som si, nemohla sa prestať usmievať, aj teraz sa usmievam, keď to idem zopakovať, tvoja veta, že o to sa postará trh. Marek, výborná veta. Som veľmi rada, že teda tuto začínaš chápať aj výhody trhu a máš úplnú pravdu. Áno, aj v zdravotníctve sa o veľa vecí postará trh. Takisto ako ja sa zhodujem s tebou v tom, že tie základné veci, ako je napríklad dostupnosť pre pacienta, treba jednoznačne regulovať.
Takže ďakujem ti za toto vystúpenie veľmi dobré.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.10.2019 11:10 - 11:12 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Pán Kotleba, nemyslím si teraz, že sa chcú vyhnúť tomu, ale myslím si, že očakávali, keď s tým pred rokom aj niečo vychádzali, očakávali, že to bude politicky zneužité a práve preto, ale nejakým spôsobom to sa snažili nastaviť, aby bola tá kritika čo najmenšia. Ale za ten rok a štvrť, si myslím, tá komunikácia bola. Naozaj vždy, keď som napísala, vždy, keď som zavolala, vždy, keď som chcela prísť na ministerstvo, bolo to desiatky krát, čo sme riešili stratifikáciu, vždy mi všetko bolo zodpovedané do poslednej bodky. Takže nemyslím si, že sa chcú vyhnúť.
Pán Baláž, ďakujem veľmi pekne za odporúčanie. Viem, že od vás to je myslené úprimne. Skúsim si to viac brať k srdcu a myslím si, že v mnohom ste mali pravdu.
Čo sa týka vás, pán predseda Zelník, viete, to je tak, že vyžadujete slušnosť a úctu k našim ústavným činiteľom, len, viete, úctu si nemôžete nakázať. Tú si musia tí ústavní činitelia zaslúžiť. A v prípade pána Danka aj pána Glváča, aj pána Fica naozaj nemám dôvod si ich vážiť a rozprávať o nich nejako lepšie, ako rozprávam, pretože svojím konaním si to nezaslúžili.
No a čo sa týka pána Pčolinského a klubu SME RODINA, mrzí ma to, že opäť nie ste pri dobrom návrhu, pretože vy hovoríte, že je jedno, kto ho dáva a kedy ho dáva, keď je raz dobrý, tak ho podporíme, keď nie, tak nie. Nepovedali ste žiadne odborné argumenty prečo nie, v podstate len politické. Chcem vám ale povedať, podľa mňa tým, že nehlasujete za stratifikáciu, hlasujete za neriadenú stratifikáciu, ktorá prebieha a ktorá sa oveľa vážnejšie dotkne ľudí. Pretože my raz keď neviem tú sieť uživiť, tak aj tak sa tie oddelenia budú meniť. Len jediný rozdiel je, že nad tým nebudeme mať žiadnu kontrolu, čo môže mať fatálne dôsledky pre našich občanov, pre ich rodiny.
Takže, prosím vás, za seba hovorím, ja by som to ešte zvážila, som naozaj presvedčená, že to je nevyhnutné.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 25.10.2019 10:41 - 11:05 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pani ministerka, začnem výčitkami len preto, aby sme skončili pochvalou, aby zostal dobrý pocit, dobre? Tak som si to rozdelila. Treba povedať aj dobré veci, ale treba povedať aj to, čo sa mohlo urobiť lepšie.
Za mňa jednoznačne a cítili ste to celé tie roky, ktoré ste teda na tom pracovali, cítili ste tlak SaS. Asi prvýkrát v histórii sme, keď ste predstavili prvýkrát projekt, spravili ako opozičná strana, pamätám si, že to bol piatok poobede, lebo vy ste to tak rafinovane chceli v piatok predstaviť, aby už nikto nestihol reagovať, my sme ešte stihli a podľa mňa nečakane sme vás pochválili. Mali sme názov, že teda chválime ministerku zdravotníctva, ak si pamätáte.
Bolo to pre mňa vtedy strašne dôležité a zburcovala som celé komunikačné oddelenie preto, lebo my sme, nemali to nazvané stratifikácia, ale ako viete, je to súčasťou nášho reformného diela k zdravotníctvu. Presne takáto centralizácia, považujem to za absolútne kľúčovú vec a potešila som sa, že takéto niečo idete robiť. Preto sme vás pochválili.
A teda tá výčitka smeruje k tomu, že mohlo to byť skôr. Vy ste tiež sama povedali, že teda mali ste nejaké dôvody, ja si myslím, že, že dalo sa skôr, resp. chcela by som, aby to bolo skôr, možno viacerí by sme to chceli, ale napriek tomu, že, že, a teda je to spojené s týmto predvolebným časom, kedy, si myslím, že je oveľa ťažšie presadiť tento, tento projekt.
Na druhej strane preto tu stojím, aby som s presadením pomohla, lebo ako asi najkritickejšia opozičná strana vieme povedať, keď niečo potrebujeme a keď je niečo dobré, a pri tomto si myslím, že to treba povedať.
Takže prvá výčitka len k tomu, že škoda, že je to až teraz. Mohlo to byť aspoň o niečo skôr, pretože je to potrebný projekt.
Druhá výčitka smeruje k tomu, že v tých materiáloch sa píše o dopadoch a že to teda nemá dopady na rozpočet, čo samé osebe logicky je hlúposť podľa mňa. Rozumiem, že z dlhodobého hľadiska to bude vyzerať tak, že najprv nejaké náklady budú a potom to prinesie úsporu v závere o niekoľko rokov, pretože bude, bude jednoducho efektívnejšia tá zdravotná starostlivosť. Napriek tomu možnože by sme mohli rozdeliť tie dopady na nejaké fázy a pripraviť sa naozaj na to, pretože ja súhlasím v tomto s pánom Petkom, že, z Asociácie nemocníc Slovenska, keď hovorí, že tie nemocnice budú potrebovať financie na to, aby zmenili svoje oddelenia, aby sa prispôsobili, nejaký prechodný čas to bude stáť peniaze, ale budú to veľmi dobre investované peniaze, treba sa k tomu prihlásiť.
Hovorí sa tu o tom, že to mohli robiť poisťovne samé, tiež si myslím, toto je výčitka možno skôr k nim. Mali všetky páky doteraz na to, aby to robili poisťovne, toto je ich miesto na zdravotníckom trhu, ak to tak môžem povedať. Poisťovne sú tie, ktoré majú čistiť zdravotníckych poskytovateľov, majú zazmluvňovať tých efektívnych, tých lepších, tých kvalitných, majú hodnotiť ich kvalitu. A v tomto ja si predstavujem, keď predsa hodnotím kvalitu, že v tomto zhodnotím aj to, koľko výkonov, ako kvalitných robia, či je to dostatočné a hlavne teda dostatočne bezpečné pre pacienta. To, že s týmto muselo prísť ministerstvo zdravotníctva, je dôkazom o tom, že poisťovne to doteraz nerobili. Hovoril o tom aj kolega Zelník pred chvíľkou, naozaj sú tu lobistické politické tlaky, kde sa zazmluvňuje všetko, čo je politicky lokálne výhodné. Samozrejme, ľahko sa vyhrávajú voľby politikovi SMER-u napríklad, ktorý príde do stredu dediny a povie, tuto vám postavím nemocnicu, taký som ja frajer. Jasné, potom vyhrá voľby. Len potom to my musíme všetko platiť, živiť za jednu z najnižších poplatkov alebo veľmi nízke poplatky, ktoré, alebo platby, ktoré dávame na jedného pacienta, ešte, ešte tie peniaze takto delíme. Čiže toto je výčitka voči poisťovniam.
My sme teda naozaj za liberálny trh aj v tomto, ale pri zdravotníctve musí mať všetko jasné pravidlá, je tu čas zasiahnuť, je to správne a my teda, ako viete, budeme ešte podávať návrh, teda pozmeňujúci návrh, kde, kde chceme sprísniť podmienky pre poisťovne, aby niečo, keď to doteraz nezvládli, tak aby nemali možnosť voľby, ale aby nesmeli zazmluvňovať žiadne pracoviská, ktoré nesplnia dostatočný počet výkonov práve preto, keď ide o rovnakého, keď aj poisťovňa, aj, aj, aj poskytovateľ sú pod rovnakým vlastníkom, aby nemohli byť vlastne tí, tí poskytovatelia zvýhodnení, je to aj prípad Dôvery a Svetu zdravia, ale je to aj prípad, povedzme si pravdu, Všeobecnej zdravotnej poisťovne a štátnych nemocníc. Raz ak niečo nie je bezpečné pre pacienta, nesmie to byť zazmluvnené a je jedno, kto je vlastníkom poskytovateľa, čiže na tomto budeme trvať.
Štvrtá výčitka možno k tej bratislavskej neurochirurgii, pretože ten váš postup pri nej, musím sa k tomu vyjadriť, je v rozpore s nejakou myšlienkou stratifikácie. Máme ich tu veľa, otvárame ďalšiu, naťahujeme sa, viem, že sú tam komplikované vzťahy. Rozumiem tomu, že to nemáte ľahké možno. Som jednoznačne zástanca toho, aby keď ministerka má zodpovednosť, aby si mohla urobiť so svojimi ľuďmi vo svojom rezorte poriadok, proti tomuto sa nijak nepostavím. Na druhej strane si myslím, že tu máme špičkových chirurgov, ktorých si nemôžme dovoliť len tak vyhadzovať oknom, pretože ich nemáme veľa. A zároveň si myslím, že nemôžme problémy, osobné problémy alebo personálne problémy s nimi riešiť tak, že budeme milióny eur, ktoré môžu poslúžiť inde, míňať na to, že otvoríme ďalšiu, ixtú neurochirurgiu v poradí. Strašne by som ocenila, keby sme vedeli s tou neurochirurgiou trošku rozumnejšie len kvôli tomu, naozaj tým financiám, ktoré môžu na inom mieste byť využité lepšie. Myslím to naozaj úprimne, a teda keby to bolo v súlade s myšlienkou stratifikácie.
No, to je asi, čo sa týka výčitiek, všetko a teraz by som chcela k stratifikáciu ako k takej a k tomu projektu.
Vám, pani ministerka, a hlavne vašim analytikom pod vedením Martina Smatanu, ktorý sedí hore, by som chcela povedať toľkoto. (Rečníčka zatlieskala.) Ďakujem veľmi pekne za tú snahu, za tie roky roboty, si myslím, že nemám dôvod ako člena SaS, ako členka opozičnej strany, tlieskať niečomu, čo, čo si nemyslím, že je dobré. Myslím si, že toto je po tej snahe namieste.
Stratifikáciu potrebujeme nevyhnutne. Prečo? Deje sa aj tak, len je neriadená. Nám sa tu zatvárajú oddelenia, ale my netušíme, ktoré sa zavrie zajtra, o týždeň, o pol roka, netušíme to. Zatvárajú sa preto, lebo nemáme sestry, nemáme techniku, nemáme lekárov, nikto to nechce priznať, lebo je to politicky ťažké, je to ťažké aj pre tých riaditeľov tých zariadení. Tak sa začnú vyhovárať, že maľujú. Maľujú pol roka. Dnes sa ten človek, ktorý si myslí, že, a, však super, ja tu mám, 20 minút tu mám nemocnicu, mne keď sa niečo stane, tak ja sa dostanem, tu mám oddelenie. Dnes, keď sa mu niečo stane, príde na oddelenie, kde sa maľuje, zrazu zistí, aha, tak tu nie, tak musím ísť inam a teraz hodinu cesta a dve hodiny.
A teraz máme veľký problém, ktorý sa bude veľmi rýchlo a veľmi prehlbovať. My musíme niečo robiť a to niečo sa nazýva organizácia nemocničnej siete. Jednoznačne stratifikáciu potrebujeme. Nie je to, nie je bezchybná a určite v nej nájdeme veľa, veľa chýb, ktorých bude treba ešte nejakým spôsobom potrebovať, popracovať, prepáčte, na ktorých bude treba popracovať, ale poďme do toho a poďme do toho všetci spolu, opozícia aj, aj teda z ministerstvom zdravotníctva a s tými vládnymi poslancami, ktorí majú, naozaj si vedia vyhodnotiť, koľko je jedna plus jedna, pretože my máme nieže o päť minút dvanásť, nieže dvanásť, ale nám už, my máme na hodinkách dvanásť desať. Nám tu zbytočne umierajú ľudia len preto, lebo, lebo sa nikdy nikto politicky neodváži, neodvážil urobiť poriadok v nemocniciach.
Čo sa týka tých vecí, ktoré sa stratifikácii vyčítajú, vyčíta sa jej, že mala sa začať stratifikáciou alebo reformou ambulantnej siete. Áno, mala, súhlasíme, bola to jedna z našich podmienok, podpora tohto, tohto zákona bola podmienená zo strany SaS tým, že sa začne so stratifikáciou ambulancií. Pán Smatana aj pani ministerka na našom stretnutí mi ukázali, že sa teda, že sa na tomto pracuje a teraz to aj pani ministerka deklarovala. Považujem tento verejný nielen prísľub, ale aj teda dôkazy, ktoré som videla, že sa na tom začali robiť, považujem to za dostatočné na to, aby som podporila tento projekt. Jasné, bolo by lepšie, keby sme začali ambulantnou sieťou, ale povedzme si pravdu, tá je oveľa zložitejšia, bude to nejakú dobu trvať, tak zatiaľ najmä aspoň niečo a, a pokračujme ďalej. Možno aj s tými skúsenosťami, ktoré budeme mať z nemocničnej siete.
Ale áno, súhlasím s argumentom, že ambulantná sieť nám prepúšťa priveľa pacientov do nemocníc, ktoré by mohla vyriešiť tá ambulantná sieť, poďme na tom pracovať. Som rada, že sme teda začali. A chcem aj poprosiť tím na ministerstve zdravotníctva, aby, keď budú mať nejaké nové veci v tomto, keď sa posunú, aby nás informovali, myslím si, že tá spolupráca je teraz na veľmi dobrej úrovni, veľmi radi pomôžeme, budeme sa na tom podieľať a budeme, budeme súčinní.
Ďalšia vec, ktorá sa, ktorá sa akoby vyčíta alebo je tam obava pri stratifikácii, je dostupnosť. Je, samozrejme, úplne logická obava, že keď sa urobí poriadok v sieti, či tí pacienti sa dostanú včas k svojej zdravotnej starostlivosti, včas zmysle nejakých lehôt, hej, že či sa nestane to, že, že jednoducho budú musieť na nejakú operáciu čakať dlhšie, ako je teraz. Lebo raz keď máme nejaké tri oddelenia v nejakej odbornosti a zrazu bude len jedno alebo dve, tak je logická obava, že tí ľudia majú predstavu, že, ježiš, však ich bude menej tých špecializovaných a budem čakať dlhšie.
Nie, takto to nie je. Tie výkony nezmiznú, tí pacienti nezmiznú, povinnosti poisťovní nezmiznú, len sa presunie tá technika a ten, ten, ten personál sa presunie na špecializované miesta, čo je výborné. Možno bude niekto cestovať kúsok ďalej, ale za špičkovou zdravotnou starostlivosťou, ktorá bude, do nemocnice, ktorá bude vybavená. Takže toto nepovažujem, túto obavu za, za relevantnú.
A zároveň dodávam, že čo sa tohto týka, aj OĽANO avizovalo pozmeňujúci návrh, kde teda bola zasa ich podmienka, čo ja viem o tom, že sa dajú limity - maximálne čakačky - na výkony, na ktoré pacient má čakať. Čiže bude aj táto garancia a bolo to prisľúbené takisto ministerkou zdravotníctva, že takýto pozmeňovák podporí, podporí ho určite aj SaS. Absolútne sa s tým stotožňujem, s ním stotožňujeme.
Ja by som mala ešte ďalšie pozmeňováky, ale tie si nechám do budúcna.
Ja už som včera povedala aj pánovi Kollárovi, my začíname robiť na, keby sa teda toto podarilo posunúť do druhého čítania, radi by sme to spojili s podmienkou výberu zisku akejkoľvek zdravotnej poisťovne, aby sme dali podmienku, že jednoducho splniť ten nárok, ktorý schválime v tom druhom čítaní. Na tomto ideme pracovať a bola by som rada, keby sme mohli byť súčinní s ministerstvom zdravotníctva, lebo si myslím, že toto je jeden balík. Okej, nastavili sme sieť, nastavili sme nárok pacienta, nejaké čakacie doby a teraz je, ten krok je dôležitý, aby tie zdravotné poisťovne nielen mali nastavené povinnosti, ale aj sankcie, ak ich nesplnia. A to je podmienka výberu zisku, to znamená, milá poisťovňa, ak sa nepostaráš o svojich poistencov, dovtedy si nemôžeš vyberať zisk. Toto je, myslím si, jednoznačná súčasť tohto balíka, na tomto ide SaS robiť, toto chceme predstaviť a podať na ďalšej schôdzi a veľmi radi budeme komunikovať aj s ministerstvom zdravotníctva v tejto veci.
Čo sa týka výčitok, ktoré som počula včera na tej spomínanej tlačovke, ak sa to dá tak nazvať, Slovenskej lekárskej... (Reakcia navrhovateľky.) No, zúfalá, veľmi zúfalá tlačovka Slovenskej lekárskej komory. Ja som si bola osobne vypočuť tú tlačovku a po jej skončení v sekunde sa na mňa ešte pred všetkými kamerami osopil pán Kollár, to už celé to bolo také nedôstojné, to samé osebe svedčí o spôsobe, akým komunikuje Slovenská lekárska komora. Ja chcem z tohto miesta vyjadriť akože nekonečný úžas nad tým, že lekári, ktorí vyštudovali medicínu, ktorí sú bohovia, pretože majú doslova v rukách životy ľudí, ktorí majú obrovskú mentálnu kapacitu a musia to byť strašne múdri ľudia, hovorím úplne vážne, pretože keď niekto vyštuduje medicínu, to je iný pán. Ja by som to nedala. Ako si, prosím vás, takto múdri ľudia môžu zvoliť pána Kollára do vedenia? Ja toto akože nepochopím s tým konaním. Ale dobre, tak teraz poďme, že, lebo bola som teraz trošku osobná.
Ale naozaj ma hnevá, že pri takýchto veciach sa postaví Slovenská lekárska komora doslova po ruke Ficovi. Lebo o ničom inom to neni, pretože tu sa zhodujú všetci do radu, poisťovne, pacientske organizácie, opozícia s koalíciou, úplne všetci tí, všetky think tanky, všetci analytici vrátane implementačnej jednotky Úradu vlády, úplne všetci vrátane premiéra, premiéra z tej istej strany, všetci sa zhodujú, komplet všetci, že stratifikácia je nevyhnutná. Inak by som tu nerobila ovácie smeráckej ministerke, s prepáčením, znie to ako urážka, ja viem, ale, bohužiaľ, no. Ale, ale naozaj je to nevyhnutné.
Ale nie, keďže keď nikoho iného už Fico nemá, tak takto (rečníčka naznačila lusknutie prstami) zavolá, zavolá Kollárovi a ten urobí s ôsmimi lekármi veľké divadlo. Lekárov je 20-tisíc a oni tam prišli ôsmi. Ježiš, zabudla som si telefón, ale ešte som videla správu, kde zúfalo pán Kollár hľadal medzi medikmi, keďže nemal dostatok lekárov, ktorí by sa zaňho postavili, tak ešte hľadal, že, prosím vás medici, to sú študenti, keby ste nevedeli, študenti medicíny, prídite rýchlo v bielych plášťoch zajtra pred parlament, lebo muselo to vyzerať, že to má podporu, hej, tak prídite a budete robiť krovie, nebojte sa, nikto sa vás nič nebude pýtať, len teda poďte robiť krovie, aby to nejako vyzeralo.
Však kde my žijeme? To vážne, lekári, ak ma počúvate, tak vážne takáto reprezentácia vášho stavu, porozmýšľajte trochu.
No, poďme k veci, čo sme počuli včera. Počuli sme o tom, že, že hlavná teda podstata bola, že, že, ako neviem to ani pochopiť, tú súvislosť, ale že vďaka stratifikácii majú skončiť nemocnice v rukách súkromníka. Ja som dlho nepočula väčšiu kravinu. Počúvajte, ja chápem, že teraz sa to nosí, že keď sa povie Penta, tak keď, keď dáte takéto niečo, tak vám prejde akákoľvek blbosť, hlavne že je to proti Pente, tak akože bolo treba niečo povedať. Ale ja dám, naozaj akože pozývam na fľašu šampusu toho, kto mi vysvetlí, akým spôsobom sa, sa zmení vlastník nemocnice tým, že povieme, že toľkoto výkonov musí byť povinných na tomto oddelení, inak nemôže robiť to, ten výkon a musí sa z tej, z toho oddelenia stať iné, napríklad nejaké rehabilitačné, doliečovacie a tak ďalej. Prosím vás, vie mi niekto vysvetliť logiku? Že, že teraz je to, ja som sa pýtala pána Kollára, konkrétne povedzte mi, prosím vás, bratislavská Univerzitná nemocnica, akým spôsobom sa stane súkromnou? No nevedel mi to vysvetliť. Vraj, vraj, no pri bratislavskej neviem. Hovorím, výborne, povedzte mi teda banskobystrickú. Neviem, neviem, to je jedno. No akože my sa bavíme na takejto úrovni.
Garantujem, ľudia, toto naozaj nemá absolútne nič so žiadnym vlastníctvom. Toto je, toto je o úplne niečom inom a každý, kto si, kto si raz vypočul ľudí, ktorí na tom robili, a ktorý videl tú prezentáciu, kto si, kto si pozrel tie návrhy, tak, tak k takémuto záveru nepríde. To jediné, prečo to vytiahli, bolo, pretože toto hrá teraz ľuďom na city, je to vyslovene zneužívanie a je to nechutné. To je jedna vec.
Čiže žiadne súkromné vlastníctvo a podobne, v žiadnom pr..., naopak, ešte musím povedať, aj, aj chcem upozorniť, ja mám teda indície, že práve štátne nemocnice chcete chrániť alebo niekto chce teda chrániť, že bol na, na vláde pozmeňovák, ktorý mal povedať, že, áno, všetci musia spĺňať limity, ale iba tieto štátne nemusia do nejakého času. Viem, že to neprešlo, ale upozorňujem na to, že keď sa to tu objaví ako pozmeňovák, s týmto my nemôžme v žiadnom prípade súhlasiť. Pravidlá majú platiť pre všetkých rovnako a je jedno, či je vlastník súkromný, štátny, krajský, aký chce. Všetci, jedny pravidlá pre všetkých rovnako. To je základná zásada, ktorej sa snažím teda vyhovieť od začiatku. Takže to je k tomuto.
No a vlastne my sme sa potom s pánom Kollárom pri tej výmene názorov dostali ku koreňu veci, počúvajte. My sme sa, keď sa on vytočil, dostali k tomu, že vlastne, viete, čo je najväčší problém? Pán Kollár mi oznámil, nebudú lekári, vy si myslíte, že tí lekári budú cestovať? No a sme doma! My máme tento problém. Páni lekári, oni predsa nebudú pol hodinu ďalej chodiť alebo hodinu nebodaj, alebo sa sťahovať. No čo sa oni zbláznili?! Však oni sú tam a my musíme celú sieť postaviť okolo nich, lebo páni lekári! Takže tuto máme my problém.
No tak by som teda chcela poprosiť aj ministerstvo, aj nemocnice, je pravda, že lekárov máme málo, preto nás tak úspešne vydierajú, dobre, dajme im, prosím vás pekne, viac peňazí na to, aby sa presunuli, to je, to je spojené s tým, čo som hovorila, že bude to stáť nejaké peniaze. Dobre. Prosím vás pekne, zaplaťme im to, nech sa im to oplatí, myslím si, že je to namieste, pretože tých ľudí potrebujeme, nechceme ich naštvať.
Ale prosím vás pekne, lekári, pochopte, že takto to fungovať nemôžme. My máme jednu z najhustejších sietí v rámci Európskej únie, dávame veľmi málo podpriemerné zdroje na jedného pacienta a my ideme z týchto zdrojov uživiť tú, tú nekonečnú sieť pre, pre, premnoženú a, a tam ju musíme vybaviť aj personálom, aj, aj technikou. To nie je možné. My musíme stratifikovať, musíme reformovať. Ja som o tom, ako vidíte, asi je to na mne vidieť, ja som na tom, o tom do špiku kosti presvedčená.
Druhá obava, ktorá včera padla nakoniec od pána Kollára, bola platový automat. Hneď začal tam vykrikovať, počuli ste to, počuli ste sto, oni chcú šahať na platy. Naozaj chcem teda ubezpečiť všetkých lekárov, čítala som ten materiál, nič tam neni o platoch. Nič. Jediné, čo sa môže lekárom v tomto stať, určite nepôjdu s platmi dole, jediné, čo sa môže stať, že pôjdu hore, lebo si môžu povedať, áno, chcete ma inde, na inom mieste, na inom oddelení? Priplaťte si. Toto sa môže stať, hej, s platmi. Nemusia sa obávať zrušenia platového automatu týmto návrhom zákona.
No a posledná vec, ktorú počúvame veľmi často a nielen od, od pána Kollára alebo jeho prívržencov, ale aj od samotného Roberta Fica, ktorý teda si už fakt nevie pomôcť, tak začne, jaj, a ešte Andreja Danka, samozrejme, však v takomto klube on nemôže chýbať, počúvame o zatváraní nemocníc. Prosím vás pekne, garanciu som dostala, bolo to stokrát zopakované, ani jedna nemocnica sa nezatvorí. Rozumieme sa, hej, počujeme to. Ani jedna nemocnica sa nezatvorí. Dokonca ani oddelenia sa nebudú zatvárať. Budú sa iba meniť, reprofilovať.
To znamená, dnes keď máme 16 očných oddelení a potrebujeme iba 10 očných oddelení, tak z tých 6 sa stane niečo, čo bude veľmi užitočné, pretože práve to dnes nemáme. A to sú, to sú oddelenia, kde keď vyliečime pacienta po medicínskej stránke a potrebuje rehabilitáciu a doliečovanie, tak ho presunieme na tieto oddelenia, ktoré budú vybavené rovnako personálom, technikou, ale nemusí byť až tak špičková, odborná ako na tých špecializovaných pracoviskách, a preto je dobré, že, že nebudeme, že to budeme mať takto rozdelené, nemusíme mať tú drahú techniku všade, ale iba na tých špecializovaných. A tu na týchto oddeleniach sa bude sústrediť na doliečovanie. Čo to znamená? Znamená to, že nebudeme musieť starčekov vyhadzovať na ulicu pred dvere, ako to musíme doslova robiť dnes, pretože my ich nemáme kde doliečovať. My nemáme takéto lôžka.
Takže, prosím vás pekne, žiadne zatváranie nemocníc, žiadne zatváranie oddelení. Stratifikácia - podľa informácií, ktoré som čítala - zvyšuje dostupnosť urgentov z dnešných 87 % na 91 % obyvateľov, ktorí sa dostanú k urgentu do pol hodiny. Čokoľvek sa vám stane, viac ľudí ako dnes po schválení tohto zákona, čokoľvek sa stane, sa dostane na urgent skôr dnes, áno, skôr alebo, alebo teda nieže skôr, rovnako, rovnako skoro, ale, ale viac obyvateľov, väčší, väčší počet ľudí sa dostane.
Rozdeľuje to nemocnice na lokálne, regionálne, národné a tak ďalej. Sú tam časové limity. Najdlhšie, čo môžte cestovať, je do národnej nemocnice, to sú tuším dve hodiny? Dobre hovorím? Dve, že? To je najďalej. A to sú už, to sú neni že operácie, že teraz tuto ma, ma zloží, lebo Danko zas povie nejakú somarinu, tak akože dostanem tu záchvat a teraz musím ísť dve, dve hodiny. Nie. To sú, to sú plánované odborné, špecializované výkony. Keď ma tu zloží z Danka, tak do pol hodiny. Keď mám niečo plánované, že mi našli niečo a teraz normálne plánovaný výkon alebo pôrod, ktorý tiež býva plánovaný, ak sa niečo nestane, tak, tak do hodiny v prípade pôrodov, v prípade úplne takých tých, že, že onko a, a nejaké mozgové centrá a takéto ťažké veci, tak to je maximálne dve hodiny, čo bude ten človek cestovať. Ale, prosím vás pekne, bude cestovať za špičkovou zdravotnou starostlivosťou.
Áno, dnes možno to mal do pol hodiny, ale na oddelení, kde bol jeden unavený lekár, kde sa krylo, keď išiel domov, tak, tak ho zaskakoval niekto s úplne inou odbornosťou, kde neboli sestry, kde nebola technika. Dnes, dnes síce je, si jeden človek povie, a, super mám to tu na vedľajšej ulici, ale môže ho to zabiť, hej.
No tak ako, čo chceme? Chcem zdravotnú starostlivosť nebezpečnú a blízko alebo chceme bezpečnú a ďaleko? Ja som jednoznačne za tú bezpečnú a ďaleko, to je tiež silné slovo pri dvoch hodinách cesty autom, hej.
Takže a, áno, a sme na Slovensku. Myslím si, že to naozaj z tohoto nemusí byť obava, ľudia sa nemusia báť zatvárania nemocníc a to vám hovorí opozičná poslankyňa, najviac opozičná voči SMER-u, ako sa vôbec dá, hej. Takže naozaj si myslím, že tohoto sa báť nemusíme a, a je to zbytočné.
Dobre. To najdôležitejšie zaznelo. Ja k tomuto dodám ešte toľko, že za mňa teda jednoznačne stratifikácia áno, reforme nemocníc alebo stratifikácia určite áno. A dokonca to má ešte jeden bonus, pokiaľ by neprešla stratifikácia, my nesúhlasíme ani s následným zákonom, ktorý sa bude teraz preberať, dlhodobou starostlivosťou, hovorili sme to na minulej schôdzi, pretože to je naviazané. Tá následná dlhodobá starostlivosť, ako som hovorila, má byť na tých, na tých oddeleniach, kde vlastne nám vzniknú akoby voľné lôžka, preto sa nič nebude zatvárať, hej. Ja nesúhlasím s tým, aby dlhodobá bola vlastne bez toho schválená práve preto, lebo potom necháme tú prebujnelú nemocničnú sieť a ešte na to nabaľujeme ďalšie výdavky. S tým absolútne nesúhlasím. Čiže my s dlhodobkou budeme súhlasiť a následnou a dlhodobou len v prípade, že prejde stratifikácia. Čiže to je ďalší bonus stratifikácie ako takej, že pomôže schváliť aj ďalší následný zákon.
Ešte raz chcem veľmi pekne poďakovať tímu na ministerstve zdravotníctva, Inštitútu zdravotnej politiky a všetkým, ktorí sa na tomto podieľali, naozaj je to dobrá robota a bude mi cťou v nej pokračovať po voľbách.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.10.2019 18:44 - 18:46 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, Alino. Úplne ti rozumiem, že si sa venoval 95 % tomu, kto tu znečisťuje vzduch. A tým tu nemyslím len v tejto sále, ale v tejto republike.
Pán Glváč nepatrí do parlamentu, ale do väzenia, a to najmä preto, že udržuje čulé kontakty, udržoval a teraz už nemôže, lebo už sme mu zavreli kamoša, udržoval čulé kontakty s Marianom Kočnerom, ktorý je podľa všetkého, vyzerá, že je objednávateľom vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Myslím si, že takýto človek by tu nemal sedieť, najmä ak tvrdil, že sa s ním nestretol od roku 2012, pričom 9. 1. 2016 mu píše, Marian Kočner Glváčovi: "By sme sa mohli konečne aj stretnúť. Si pokecáme niekedy budúci týždeň?" Glváč odpovedá: "Zrušil som Čínu, som voľnejší, aj by sme mohli. Vymysli, nemám okolo seba takého, aj mi to dosť chýba." Kočner... Glváčovi chýbal Kočner, hej? Kočner: "Mám nejaké nápady ako rozhýbať tie naše staré veci." Kočner: "Martin, vymysli ty, ja nechodím s ochrankou." Glváč: "Daj čas." Kočner: "Širokému nevadilo sa stretnúť na verejnom mieste a hneď nás nejaký (hm) nafotil." Kočner: "S tebou by to bola... (hm-hm, hm)." Kočner: "Jedine, že už by si mal plné zuby ministrovania." Opäť Kočner: "Ja som pánom svojho času, takže sa prispôsobím." Glváč odpisuje: "Vymyslím. Napíšem." Kočner: "Okej. Uži víkend." Glváč: "Ako v piatok o týždeň?" Kočner: "Ty si na mňa nezabudol?" Glváč: "Budeš tu?" Kočner: "Budem." Glváč: "Niečo vymyslím." "Okej."
Ďalšie je potom stretávanie, bolo po voľbách.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.10.2019 18:30 - 18:32 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, Ondrej. Úplne s tebou súhlasím, myslím si, že človek, ktorý si písal s Marianom Kočnerom, ktorý dal zabiť pravdepodobne Jána Kuciaka s priateľskou, by sa nám tu nemal smiať do tváre a už vôbec by nemal mať tú, tú drzosť vôbec prísť do, vlastne vôbec vyjsť z kanála. Ako ani sa nebavme, že by mal sedieť v Národnej rade. Po kanáloch by ste mali chodiť, pán Glváč, a nie tu sedieť. Nikto z nás sa s vami nechce baviť. Ani sa nebude. Vždy keď si tu sadnete, budete toto počúvať dokola.
Človek, ktorý si píše esemesky s Marianom Kočnerom. Napríklad 24. 9. 2015 o 10.50 píše Marian Kočner tuto predsedajúcemu pánovi Glváčovi. "Ahoj, Martin, mohol by som mať jednu osobnú prosbu týkajúcu sa ÚVNRBK Ružomberok?" Glváč odpovedá: "Nech sa páči." Kočner píše: "Na výberové konanie na primára kliniky rádiodiagnostiky sa prihlásili MUDr. Milan Kundera a MUDr. Libor Danihel. Predsedom komisie by mal byť námestník MUDr. Slobodník. Doktor Kundera je Laca Tichého bratranec a mal by byť väčším odborníkom a aj vernejším primárom." Glváč odpisuje: "Chápem. Termín?" Kočner: "Termín čoho, toho výberového konania?" Glváč odpisuje: "Áno." Kočner: "Zistím." Kočner píše: "Termín nie je ešte stanovený, dnes je len uzávierka prihlášok." Glváč: "Okej." Glváč: "Sú tri, každý má lepšie tituly a prax. Čo sa mi zatiaľ podarilo zariadiť, bolo posunutie rozhodnutia." Pre Kočnera. Kočner odpovedá: "Ďakujem." Kočner píše: "Ahoj, to výberové konanie je 9. 11." Glváč: "Nó, súťaž." Nepríjemne čo? Glváč: "Riešim". Kočner: "Ďakujem pekne, že si nezabudol." A potom... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.10.2019 18:22 - 18:23 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja by som chcela, Anka, s tebou súhlasiť. Tiež si myslím, že človek, ako je Martin Glváč, ktorý robil sluhu Kočnerovi, nemôže predsedať parlamentu a nemôžme prerokovávať žiadny zákon, keď tu takýto človek sedí. Bolo by od nás absolútne nezodpovedné, keby sme nežiadali jeho okamžitý odchod. A myslím si, že nikto z nás nebude vedieť akékoľvek témy rozoberať, keď si spomenieme na to, ako oslovuje Kočnera Majko, ako s jeho volavkou si vypisuje, ako sa tu fotí pod týmto štátnym znakom, ako organizuje pre mafiána celý štát a vychádza mu v ústrety, aké kontakty s ním udržiava. Myslím si, úplne súhlasím, Anka, že Martin Glváč, ktorý sa mi teraz úplne v pohode pri tom, jak mu to hovorím, díva do očí a takto bez problémov sa díva aj do kamier a usmieva sa a nie a necíti sa ani trošku nepohodlne napriek tomu, že všetky esemesky, ktoré si, alebo nie všetky, ale ešte si myslím, že malá časť esemesiek, ktoré si písal s človekom, ktorý pravdepodobne zabil Jána Kuciaka alebo dal zabiť Jána Kuciaka s priateľkou, tak s úsmevom tu sedí a ešte si dovolí predsedať Národnej rade, čo, čo, čo by malo byť že absolútne neprípustné. A keď by mal pán Glváč aspoň trochu sebaúcty, tak by toto nerobil.
Chcem vám povedať, pán Glváč, že od nás sa nedočkáte dnes žiadneho iného príspevku, kým tu budete sedieť, budeme toto opakovať dokola, pretože nikto z vás, z nás sa s vami nechce baviť. Nechceme vás vidieť, nechceme vás tu. Nechceme vás tu my, nechcú vás občania. Choďte odtiaľto preč! Inak nebude vedieť parlament fungovať. Choďte preč zo svojho miesta, odíďte! Komunikovali ste s vrahom. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 24.10.2019 16:53 - 16:56 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Aj ja sa chcem veľmi pekne poďakovať za príjemnú diskusiu. Napriek tomu, že som tu teda bola v menšine so svojím liberálnym názorom, ale teda aj v takomto svete, ako vidíte, vieme žiť a vieme žiť celkom komfortne. Takže diskusia, dobre.
Chcela by som len teda zopakovať, aby nedošlo k omylu, naozaj práve preto, že som členka zdravotníckeho výboru, je pre mňa naozaj zdravie občanov rovnako dôležité, myslím si, ako pre navrhovateľku a ako ktokoľvek z nás. Myslím si, že nám všetkým záleží na tom, aby teda ľudia boli čo najzdravší. Jediné, v čom sa líšime, je to, že ja si teda naozaj myslím, že rakovinu tomu človeku nespôsobí to, keď sedí na nejakej terase v otvorenom priestore, kde sa ten dym rozplýva, keď sa to tomu stane raz za nejaký čas, keď sa stretne s niekým, kto bude tak arogantný, že napriek tomu, že ho poprosí, aby išiel ďalej, aby išiel inam, atď., tak napriek tomu ten teda zostane fajčiť. Myslím si, že, že pasívne fajčenie ako také je dôvodom rakoviny vtedy, keď ide teda o, o fajčenie alebo o pobyt v nejakých nafajčených miestnostiach a nie v otvorenom priestranstve.
No a druhá vec, že tých ľudí ideme chrániť a chránime ich tak, že nejakú časť fajčiarov, teda nejakú časť ľudí, fajčiarov, vyženieme. Najprv sme ich vyhnali z podnikov, čo schvaľujem do určitej miery, pretože odtiaľ neni kam odísť, tak ešte to viem pochopiť, hej. Teraz ich ideme vyhnať z terás, fajn. Teraz ten fajčiar teda pôjde z tej terasy, urobí takto krok doprava, tam už terasa nebude a zapáli si rovnako pri vás, hej. Potom prídete samozrejme s tým návrhom, že dobre, tak oni síce nefajčia na terase, ale hneď za terasou, tak potom to obmedzíme, že sto metrov od terasy. Potom to obmedzíme, že zákaz na uliciach, a potom, keď už budú zakázané aj ulice, tak obmedzíme už aj balkón. No ako, toto je presne, jak ste povedali, zjednodušujete si to, idete to zakázať. Ja si myslím, že oveľa zodpovednejšia cesta je povedať ľuďom, že fajčenie ich zabije a nech si to jednoducho uvedomia. Ja si myslím, že od ľudí treba chcieť zodpovednosť, a nedá sa, aby sa o seba starali, nakázať zákonom.
Preto oceňujem naozaj tú podstatu, o ktorú sa chcete, o ktorú sa chcete postarať, že vám ide o dobro tých ľudí, ale teda ja, keďže mi ide aj o dobro a slobodu aj tých ľudí, ktorí, možno nesúhlasím s tým, ako žijú, ale chcem ich nechať tak. My, bohužiaľ, sa zdržíme. Napriek tomu ďakujem za konštruktívnu diskusiu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.10.2019 12:02 - 12:04 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vidím, že členovia SaS sa hodnotovo nezaprú, nech sú v akomkoľvek zoskupení. Ďakujem kolegovi Martinovi Poliačikovi a Mirovi Ivanovi, som myslela, že tu budem ojedinelá a som rada, že nie som.
Pozrime sa na to, aké tu padajú argumenty, ktorým ja rozumiem, ale skúste pochopiť aj vy, čo hovoríme my. Obmedzenie, my sa tu bavíme, že dobre, že sloboda potiaľ, kým neobmedzujem iného. My sa tu bavíme o tom, že niekto má urobiť dva kroky doprava, doľava, spomaliť alebo zrýchliť, alebo si odsadnúť k inému stolu, alebo niečo niekomu povedať, kontra, zakázať úplne všetkým na úplne všetkých slovenských terasách fajčiť. Čo sa stane? No tí ľudia si zapália hneď vedľa pred tou terasou, urobia dva kroky. Budú rovnako pri vás fajčiť, len na ulici. To isté sa stalo pri zákaze pri podnikoch, tak ľudia, podniky, čo nemajú terasu, tak idú si zapáliť všetci zborovo, samozrejme, spolu pred bránu a ľudia, čo bývajú na prvom, na druhom sa idú zblázniť, lebo teda. Ako my ten, my ten problém iba posunieme inam. A potom prídete a poviete, oni fajčia na ulici, treba im to zakázať. A potom sa posunú kam? Na balkóny? Potom prídete, poviete, na balkónom im to. Ako ja vám rozumiem, ale lepšia cesta je normálne spolužitie a povedať tomu človeku, prosím ťa, fakt, však si jak blbec, akože vadí mi to, choď preč. Keď to nefunguje, zoberte sa a odíďte preč a už tam nechoďte.
A na terasách súkromných podnikov má rozhodovať majiteľ, nie my. Nemá to rozhodnúť ani Cigániková, ani Krajčí, ani, ani nikto iný, jednoducho má to rozhodnúť ten majiteľ podniku a má za to niesť následky. Keď to bude, keď bude bezohľadný voči vlastným zákazníkom, viac mu tam neprídu a podnik skrachuje. Keď je veľa takých, ako sme tu my drvivá väčšina nefajčiarov, ja tiež uprednostním podnik, kde sa nefajčí, tak pôjdem tam.
A ešte čo sa týka toho pasívneho fajčenia, opakujem, je to alibistický argument, lebo to v lietadle a kdekoľvek, nemáte kam odísť. Na tej terase máte a rozplýva sa to vo vzduchu. Je to vonkajší priestor, tam jednoducho to, ako jasné... (Prerušenie vystúpenia časomerom.).
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 24.10.2019 11:39 - 11:48 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. A už sa všetci usmievame, lebo tušíme, čo príde (vyslovené s pobavením). Áno, presne to príde.
Ja začnem tým, že úplne chápem motívy, rozumiem argumentácii a z toho vôbec nič nerozporujem. Ale chcem vás pekne poprosiť, nepreháňajme to. Nebuďme že talibanistickí úplne, lebo cestou nie sú zákazy. Tak ako v iných situáciách hlavnou cestou alebo to, ako ľuďom dokážeme pomôcť, to nie je, nedokážeme urobiť najúčinnejšie tým, že im zakážeme a rozkážeme im, ako sa majú chovať, lebo my to vieme lepšie ako oni. Cestou je osveta. Dôkazom toho je napríklad, keď sa zobrazili tie, cigarety majú také, také obrázky, otrasné, hrôzostrašné úplne, ktoré teda hovoria o tom, že čo sa môže človeku stať, ak fajčí. V čase, jak sa začali tieto obrázky zverejňovať, tak klesol počet fajčiarov.
Počuli sme argumenty o tom, ako, ako, aký je to problém, koľko ľudí umiera na rakovinu pľúc, koľko ľudí je z toho pasívnych fajčiarov a tak ďalej. Chcem, tak som sa pozrela na čísla, ako sa dlhodobo vyvíja počet fajčiarov a podľa WHO v roku 2000 fajčilo 27 % svetovej populácie, v roku 2016 už iba 20 %, čiže tieto čísla nám klesajú. Nie kvôli zákazom, ale kvôli tomu, že ľudstvo si začína uvedomovať hodnotu zdravia a to, čo fajčenie spôsobuje, preto naozaj aj tú argumentáciu, toto zdôrazňujem, naozaj vítam, keď sa o tom rozpráva, ale hovorím, na druhej strane sme jedna spoločnosť a súčasťou tejto spoločnosti sú aj fajčiari. Všetci, ktorí ste doteraz hovorili, ste nefajčiari. Ja som síce tiež nefajčiar, ale jednoducho mám pochopenie k ľuďom, ktorí napriek tomu, že im to škodí a napriek tomu, že to vedia, sa rozhodli, že fajčiť chcú a budú a nemyslím si, že my, politici, sme tí, ktorí im máme do toho kafrať. Je to ich život, je to ich voľba.
Rozumiem ale aj argumentácii o tom, o pasívnych fajčiaroch. Práve o tých mamičkách, o tých, ktorí proste nechcú byť nejakým spôsobom obťažovaní dymom. Keby sa to dalo rozdeliť, to by bolo asi najlepšie, a o to sa tu snažíte, rozumiem, ale nikdy sa vám to úplne nepodarí, lebo akonáhle na túto cestu nastúpime, ideme do extrémov. Veď si uvedomme, hej, že teraz minule, v minulosti to boli obchody a ulice, zastávky, školy, úrady, všetky budovy, kde prebieha starostlivosť o zdravie. Ja s týmto všetkým súhlasím, prepáčte, ja s týmto všetkým súhlasím, nemám s tým problém. Dobre, zhodli sme sa, určite nebudeme ako SaS-ka dávať návrh zákona, aby sa niečo z tohoto zrušilo. Teraz sa bavíme o terasách. Výborne, tak teraz už sa o voľnom priestranstve, kde niekomu stačí urobiť dva kroky doprava alebo doľava alebo poprosiť teda toho človeka, že tak, prosím vás pekne. Ja to tak aspoň robím, mám dve deti, veľmi by mi vadilo, keby v ich prítomnosti niekto fajčil, veľmi, som na to alergická, môj syn ma 13, starší, mladší má 10 rokov, v živote neboli v zadymenej miestnosti, pretože akonáhle sa niekto priblíži, a je jedno či na ulici, či na terase, či kdekoľvek, tak okamžite idem za ním a pekne ho poprosím, že sú tu malé deti, nech je taký láskavý, nech si zapáli vonku alebo nech ide preč alebo ďalej. To isté ináč urobím, aj keď nadáva. Mohli by sme tiež dať zákon, že nesmie sa v prítomnosti detí nadávať, ale ja ako matka viem, čo mám povedať ľuďom okolo seba. A keď je to taký sedlák, že jednoducho mi nevyhovie, tak sa zoberiem a idem preč, to, bohužiaľ, už s tým nič nespravíme, ale s tým nespraví nič ani zákon. Keď raz je niekto blbec, tak bude blbec so zákonom alebo bez neho, hej.
No a keď sa teraz zamyslíme na to, že teraz ideme zastavovať, že ideme zakazovať terasy, no tak potom akože už som tu počula, že aj na uliciach im to zakážme, aj na balkónoch im to zakážme, aj v bytoch. Lebo ja mám napríklad susedov, oni keď si zapália, tak mne to normálne prejde, áno, aj Simona hovorí, no tak z bytu do bytu. Priatelia, akože rozumiem, ale chápeme, čo robíme? My, ja viem, že by sme si všetci nefajčiari priali svet bez nefajčiarov, ale oni tu sú, žijú medzi nami a proste my im ideme teraz zakazovať existovať. Možno by to z pohľadu zdravia bolo účinné, ale nikdy toto nedocielime, toto nie je cesta. A už vôbec nie správna cesta. Ako nemyslím si, že takýmto spôsobom ísť do takýchto extrémov, preto hovorím, že okej, robme opatrenia, informujme, rozprávajme sa s ľuďmi, dajme návrh zákona, nech fajčiar nesmie obťažovať nefajčiara dymom, to je práve to, nech sa posunie doprava, doľava, potom nebudeme musieť písať všade, že ani tu, ani tam, ani hentam, ale jednoducho nech tí fajčiari berú tak isto ohľad na nefajčiarov, čo si dovolím tvrdiť, v drvivej väčšine je tak. V drvivej väčšine to tak je. Dajme nápis na terasu alebo obrázok, čo spôsobuje fajčenie. Ježiš, to keď si predstavím, to by bolo pekne nechutné pri jedle, to neni dobrý nápad.
Rozdeľme terasy, ja neviem, napravo, naľavo, nech si to urobí ten majiteľ, aby nemohli byť zmiešané. Alebo ja neviem, ale ako toto nie je dobrá cesta. Rozumiem vám, rozumiem tomu motívu, ale nie je to dobrá cesta podľa mňa. A hlavne teda mi na tom vadí to, že politici, my sme politici, ktorí ideme chrániť ľudí samých pred sebou. Ako naučme ľudí, nech si chránia život sami, nech si uvedomujú hodnotu zdravia sami, lebo keď to budeme robiť za nich, nikdy tento boj nevyhráme, nikdy ho nevyhráme.
Aj moji kolegovia vlastní v liberálnej SaS mi hovorili, no akože jasné, je to obmedzenie, ale tak vieš, mne to tiež vadí, ja som nefajčiar a tuto mi to, minule som išiel po ulici a dymil na mňa, no fuj, smrdí to. Jasné, nepríjemné to je. Ale baviť sa o pasívnom fajčení na terase, na ulici, vážne? Koľko? Sekundu? Dve? Desať sekúnd? Minútu? Akože vdýchnete ten dym raz a uhnete sa, lebo ste v otvorenom priestranstve, urobíte ten krok, dva, doprava, doľava, alebo poviete tomu človekovi, človeku, pardon, uhnete sa tomu, lebo je vám to nepríjemné. Keď tam máte deti, samozrejme, tak jak som hovorila, jednoducho to je najmenej spraviť tie dva kroky. A ty, keď si blbec a chceš si ničiť život, tak si tam fajčí, a ja sa uhnem o tie dva kroky.
Pasívne fajčenie, jasné. Určite je to dôvodom, prečo existuje alebo teda sa nejako prejaví rakovina pľúc u ľudí, ale to nebude to na tej terase a na tej ulici, to bude presne jak ja, keď si chcem oddýchnuť a idem s kamarátmi von, tak idem niekde do mesta a od jedenástej večer do štvrtej ráno som v takom nafajčenom podniku, že sa tam dá strihať dym, napriek tomu, že som nefajčiar. Ale viem to, viem, že mi to možno nepomôže, ale jednoducho sú chvíle, kedy mi to za to stojí, kedy si poviem, že proste tam idem. A na druhej strane sú chvíle, keď si poviem, že nie, že v žiadnom prípade nechcem, nikdy by som nesúhlasila, aby takéto niečo robili moje deti. A existujú podniky, kde sa nefajčí. A potom zdvihnem telefón a poviem kamarátom, no, moji zlatí, to sa už stalo niekoľkokrát, ja tam nejdem, tam je furt nafajčené. Určite to mnohí z vás poznajú. Tam nechoďme, tam je nafajčené, poďme inam! A práve pre toto úplne logicky vznikajú podniky, ktoré sú nefajčiarske. Takže moja rada je, keď nechcete, aby vás obťažovali fajčiari, nechoďte do podnikov, kde sa fajčí. Čím viac vás bude, tým viac bude vznikať podnikov, kde sa nebude fajčiť.
Ja si viem živo predstaviť majiteľa reštaurácie, ktorý na terase si dá oznam, to dneska predsa môže urobiť každý, je to jeho súkromný majetok, dá si tam oznam, napíše: Tu sa nefajčí. Do videnia, vybavené. Otvorte si takú reštauráciu, alebo ukecajte majiteľa toho, kam chodíte radi, že teda, povedzte, skúste mu povedať, že vy sem chodíte každú sobotu aj s rodinou, štyri, päť kusov vás je, chodíte sem pravidelne a povedzte mu, že nebudete sem chodiť, keď tu budú fajčiari. Ja sa stavím, a keď vás bude dosť, ja sa stavím, že každý normálny príčetný podnikateľ urobí opatrenie pre to, aby sa toto nedialo. Ale, prosím vás pekne, nie odtiaľto, nie cestou zákona a všetkým a akože do radu, lebo my sme tu tí najmúdrejší, jediní a my vás ochránime pred vami samými.
Ja len ako fakt to nehovorím v zlom, ani nechcem, lebo ten motív je naozaj v podstate dobrý, ale chcem sa prihovoriť za to, aby sme mysleli aj na tých ľudí, ktorí nie sú takí ako my, ktorí tu žijú s nami v tej spoločnosti, nech majú možnosť voľby. Aj keď sa nám zdá byť zlá. Ale nekážme iným ľuďom, ako majú žiť, prosím vás pekne.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 24.10.2019 11:23 - 11:23 hod.

Jana Cigániková Zobrazit prepis
Vážení kolegovia, v súlade s § 80 ods. 1 zákona o rokovacom poriadku som bola určená Výborom Národnej rady pre zdravotníctvo za spravodajkyňu k návrhu uvedeného zákona. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona. Návrh spĺňa z formálno-právnej stránky náležitosti uvedené v rokovacom poriadku a v legislatívnych pravidlách tvorby zákonov. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy. Rovnako sa potom chcem prihlásiť do rozpravy. Ďakujem pekne.
Skryt prepis