Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.12.2017 o 14:38 hod.

Dip Mgmt

Jozef Rajtár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.3.2018 16:01 - 16:03 hod.

Jozef Rajtár Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Budem citovať z programového vyhlásenia vlády, z toho nového, tiež staronového, k úvodu môjho prejavu: "Vláda bude dôsledne uplatňovať princípy otvoreného vládnutia v záujme vytvárania priestoru pre participáciu občanov na tvorbe verejnej politiky a zvyšovanie transparentnosti procesov rozhodovania", ešte raz, "rozhodovania verejnej správy." Takže programové vyhlásenie samotné hovorí o priamej participácii občanov na tvorbe, tvorbe verejnej politiky, nie, odvolili ste v roku 2016, zvykajte si. Vaše vyjadrenia sú v rozpore s vaším vlastným programovým vyhlásením vlády, ktoré ponúkate.
Čo sa týka finančnej správy, ešte by som rád opravil mená. Je to teda pán Imrecze, pán Makó a pán Kaplán, to je šéf inšpekcie, ktorý považujem za problém v tejto organizácii, za hlavný problém.
Čo sa týka zneužívania situácie, vyjadril som sa úplne jasne, čo sa týka vraždy. Chcem mať záruky, naozajstné záruky, že Policajný zbor, kde je veľa dobrých a čestných policajtov, aj máme dobrých a čestných prokurátorov, že bude nastavený tak, aby sme mu mohli dôverovať. A nielen vyšetrovací tím, ale aj ich nadriadení budú nastavení tak, aby sme im mohli dôverovať.
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 23.3.2018 15:38 - 15:56 hod.

Jozef Rajtár Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážené kolegyne, vážení kolegovia, moc pochádza od občanov, hovorí Ústava Slovenskej republiky, preto na úvod by som chcel vyzvať ľudí, občanov, aby prišli aj dnes večer vyjadriť svoju vôľu, svoju slobodnú vôľu, svoj názor a svoje postoje k súčasným udalostiam a k politickej situácii a tzv. novej, aj keď skôr staronovej vláde.
Aký je k tomuto všetkému postoj, a k participácii ľudí, postoj nového designovaného premiéra pána Pellegriniho, budem ho citovať: "Súčasnú vládnu koalíciu zrodili výsledky demokratických parlamentných volieb v roku 2016 a v nich je vyjadrená aj vôľa ľudí." Ďalej povedal: "Vnímam aj tie hlasy, ktoré vystupovali s výsostne politickými požiadavkami, vyriešiť politickú krízu je však úlohou nás politikov." Bez nejakého rešpektu k ústave a k slobodnej vôle ľudí. Nový premiér (reakcia z pléna), nový premiér hovorí síce v chrumkavej obmene, ale to isté čo Mečiar, je po voľbách v roku 2016, zvykajte si! Je po voľbách, zvykajte si!
Pán Pellegrini, pán premiér, myslíte, že vôľa ľudí vyjadrená vo voľbách 2016 bola mať stranu a poslancov vládnej koalície, ktorých strana zanikla po pár mesiacoch? Je toto vôľa ľudí? Volia ľudia na to, aby strana, ktorú volili, po chvíli zanikla a jej poslancov prevzala úplne iná strana? Je toto vôľa ľudí? Myslím si, že ľudia dávajú svoju vôľu verejne a masívne najavo v poslednom čase a toto ich vôľa nie je. Potvrdzujú to aj presné prieskumy verejnej mienky.
Absolútne zásadnou vecou vo vláde, aj v tejto novej vláde, je otázka a vec rozhodovacích právomocí. Expremiér Robert Fico hovorí, že buďte kľudní, ja nikam neodchádzam. Celým svojím prejavom naznačil, že bude naďalej riadiť vládu, možno trošku z úzadia, ale riadiť vládu a rozhodovať.
Preto, pán nový premiér, chcem, aby ste sa otvorene vyjadrili, kto bude riadiť vládu? Budete to vy alebo to bude Robert Fico? Takže Robert Fico klamal. Pán Pellegrini hovorí, že to bude, bude on.
Chcem vedieť, kto bude mať aj konečné slovo na koaličných poradách, pretože sa týkajú predsedov koaličných strán, a predseda SMER-u - SD je naďalej Robert Fico. Takže o dôležitých veciach v koalícii, ktoré bude nasledovať vláda, bude rozhodovať podľa dohody Robert Fico, a nie Peter Pellegrini, tak hovoria dohody. Pokiaľ je to inak, poprosím o verejné vyjadrenie, nielen kričanie v sále. Vopred ďakujem za takéto vyjadrenie.
Takisto, keď sa pozrieme na koaličnú dohodu, tak je tam minimálne jedna až dve veci, ktoré sú v rozpore s Ústavou Slovenskej republiky, na ktorú ste sa, pán Pellegrini, odvolávali vo svojom prejave. Hovorí to o tom, že premiér sa musí opýtať iných koaličných partnerov v prípade, ak chce odvolať ministra. Ústava hovorí, že je to právomoc premiéra Slovenskej republiky. Chcem sa teda opäť pýtať a spýtať, kto bude rozhodovať? Bude rozhodovať premiér v zmysle ústavy alebo bude rozhodovať koaličná rada zložená hlavne z predsedov koaličných strán, a teda Robert Fico a ďalší a nie premiér.
Slovensko potrebuje zásadnú reformu súdnictva, prokuratúry a polície. Chcem sa spýtať pána Pellegriniho a pána Druckera, ktorý tu sedí, koľko času pri príprave programového vyhlásenia vlády venovali týmto zásadným oblastiam, kde je veľká vôľa, obrovská vôľa ľudí, aká tu možno nebola od Nežnej revolúcie, spraviť zásadné zmeny. S kým ste o tom diskutovali, koľko času ste nad tým strávili? Aké konkrétne zmeny idete presadiť v prokuratúre pri skorumpovaných prokurátoroch, aké systematické zmeny idete presadiť v polícii, aké organizačné zmeny idete presadiť, aké personálne zmeny idete presadiť? Pretože Tibor Gašpar je len hlava polície, ale je tam viacero ľudí, ktorí tam nemajú čo robiť a prznia prácu aj dobrých a čestných policajtov, ktorých našťastie máme a ktorých prácu mnohých z nich poznám a chválim ju.
Čo budete robiť so súdnictvom? Odchádzajúca pani ministerka vydala štatistiky, ktoré hovoria, že doba súdenia súdov sa zvýšila. To je len jeden parameter, ale hovorí za všetko. Vo vašom programovom vyhlásení vlády je, že chcete skrátiť túto dobu, ale ona sa zvýšila podľa najposlednejších štatistík. Čo s tým budete robiť, chcem konkrétnu odpoveď. Ďakujem vopred, pýtam ju slušne.
Pán Tomáš Drucker, nový minister, myslím, že vnútra teraz, chcem sa spýtať, prečo podľa Roberta Fica najlepšom ministrovi vnútra v histórii Slovenskej republiky, modernej Slovenskej republiky nastupuje do jeho funkcie krízový manažér? Je na ministerstve vnútra a v polícii kríza, takže ju musí riešiť krízový manažér? Lebo to bol váš hlavný atribút, ktorým vás ostatní predávali, že ste dobrý krízový manažér. Je tam teda kríza? Ak je tam kríza, prosím, popíšte ju presne, v čom spočíva a ako túto krízu na ministerstve vnútra po najlepšom ministrovi vnútra v histórii Slovenska budete riešiť.
Chcem sa vás opýtať na váš jasný postoj aj ku kauze Bašternák, lebo teraz ste minister vnútra a je vo vašej kompetencii zabezpečiť riadne, tentoraz už riadne vyšetrenie kauza Bašternák, Kočner, prevodov medzi exministrom Kaliňákom a Ladislavom Bašternákom.
V júni 2016, takmer pred dvoma rokmi, ste na to odpovedali, a tentoraz už chcem ale presnú odpoveď, teraz budem citovať vašu predošlú odpoveď. "Pýtal som sa svojej manželky," to je citácia, "ktorú používam ako taký štít, čo si o tom myslí, a povedala, že tomu vôbec nerozumie a že je to nejaké divné celé."
"Na otázku, či sa o kauze rozprával s Kaliňákom", teraz citujem z médií, "priznal, že zatiaľ nie, ale keď bude priestor, určite sa na to Kaliňáka opýta", citácia nasleduje, "je veľmi dôležité, aby sa tieto veci vykomunikovali." Chcem sa spýtať, či ste sa teda rozprávali o tom s Robertom Kaliňákom, či ste si vykomunikovali tieto veci, s kým si ich bolo treba vykomunikovať, a chcem poznať váš presný postoj teraz ako už ministra vnútra, ktorý sa uchádza o dôveru Národnej rady Slovenskej republiky.
A keď hovorím o tomto uchádzaní sa, vidíme, ako vážne je braté. Je brané tak vážne, ako je braná vôľa ľudu, ktorá sa ignoruje. Je brané tak vážne, že z vlády je tu niekoľko, naozaj len niekoľko členov napriek tomu, že toto je najvážnejšia vec prejednávaná v parlamente, ktorá sa týka vlády a je to de facto prvý alebo druhý deň vlády, ktorá ešte nedostala dôveru, napriek tomu nie je záujem vlády ako takej vypočuť si poslancov, ktorí rozhodujú o dôvere vláde. Nie je zjavne záujem odpovedať im na otázky, takže minimálne dúfam, že či už teraz, alebo aspoň v pondelok niektoré otázky budú presne zodpovedané a veľmi jasne, nie zahováraním, nie peknými marketingovými rečami, nie pozlátkom, ale naozaj a do hĺbky. Ľudia potrebujú poznať pravdu, potrebujú poznať, čo plánujete presne robiť, ako do hĺbky ste sa vecami zaoberali a čo podniknete.
Čo sa týka personálneho obsadenia polície, a teda hlavne Tibora Gašpara, Tibor Gašpar nemal byť policajným prezidentom už dávno a za veľmi veľa vecí, hovoril som o nich v minulosti, ale jedna vec v súvislosti s brutálnou vraždou Jána a Martiny je osobitne závažná. Tibor Gašpar prišiel s veľmi starým a obohratým trikom, keď chcete zdiskreditovať obeť, keď sa snažil nahovoriť verejnosti, že páchateľmi sú nejakí dvaja feťáci, nejakí drogoví díleri, ktorí mali nejakú motiváciu v súvislosti s drogami zavraždiť Jána Kuciaka a jeho snúbenicu. Za toto okamžite do päť sekúnd alebo troch sekúnd nemal byť prezidentom Policajného zboru. On to vzápätí odvolal, lebo videl, že pobúril si týmto, touto nehoráznosťou verejnosť. Je to starý trik, ktorý sa používa, je nechutný a nemôže ho použiť policajný prezident Slovenskej republiky.
Ja pevne dúfam, že táto vražda, dvojitá vražda sa vyšetrí, že bude zostrojený medzinárodný tím, ktorý aspoň od toho momentu ju bude poctivo vyšetrovať a všetku podporu, ktorú treba do toho, myslím si, že aj opozícia dá, keď budeme vidieť, že to je naozaj slušné vyšetrovanie, naozajstné vyšetrovanie. Ale pokiaľ na čele Policajného zboru bude Tibor Gašpar, budú tam ďalší podobní ľudia, tak táto dôvera tu absolútne nemôže existovať a nebude existovať ani dôvera verejnosti v naozajstné vyšetrovanie tejto brutálnej vraždy. A my chceme poznať naozajstného páchateľa a objednávateľa tejto vraždy.
Tibor Gašpar je takisto prepojený veľmi pevne s tzv. skupinou Bödörovcov, ktorí ovládajú SBS-ku Bonul, ktorá zase má štátne zákazky, klientske centrá, to určuje ministerstvo vnútra, to je ďalšia vec, chcem stanovisko, ako sa mienite vysporiadať s SBS-kou Bonul a s Bödörovcami, ktorí majú do veľkej miery obsadenú nielen nitriansku, ale aj všeobecne políciu vrátane toho, že naozaj majú tohto prezidenta súčasného Policajného zboru. Chcem počuť jasný postoj, pretože je to vážny problém, keď je polícia v rukách nie ministra, nie vlády, nie parlamentu, ale keď je polícia v rukách nejakej silnej záujmovej skupiny.
Pán Peter Pellegrini, oceňujem, že tu ste, na vaše doterajšie miesto podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu nastupuje pán Raši, ktorý hovorí, že nie je ani IT-čkár a nie je ani ekonóm. Navyše pochádza z regiónu, o ktorom Robert Fico tvrdí, že tam nie je vôbec nič. Prišiel teda z ničoho nič a ja by som chcel vedieť, ako by ste mu poradili v tejto novej funkcii, ktorú ide prevziať po vás, čo by tam mal najviac robiť, ktoré by mali byť prvé kroky. V čom by mal pokračovať v tom, čo ste robili vy.
Pán Pellegrini, viete, že sme mali výmenu názorov na elektronizáciu štátnej správy pred pár týždňami, keď ste ešte boli podpredseda zodpovedný za túto oblasť, a vtedy som pripomenul, že na túto elektronizáciu štátnej správy sa minula za posledné roky takmer miliarda. Minula sa veľmi pochybným spôsobom, veľmi plytvajúcim a neefektívnym spôsobom a máme za túto miliardu veľmi málo funkčné systémy. Viete, čo ste mi vtedy na to odpovedali, a ja sa chcem spýtať, či na svojej odpovedi trváte. Vaša odpoveď spočívala v tom, že to tak nie je a že mi o tom, citujem, "nedovolíte rozprávať", povedali ste to dvakrát. Je váš postoj rovnaký, ani teraz mi nedovolíte rozprávať o pochybnej informatizácii štátnej správy? Po prvé. A po druhé, ak je tak, aké konkrétne kroky podniknete, aby ste mi nedovolili rozprávať ako poslancovi Národnej rady Slovenskej republiky? Pán Pellegrini, sú to vaše slová, nie moje slová, uveďte to na pravú mieru, ak je to v inom kontexte.
Pán Pellegrini, dnes na finančnom výbore, výbore pre financie a rozpočet, sme rozprávali aj o elektronizácii štátnej správy, o vašom bývalom úrade podpredsedu vlády a nový podpredseda vlády pán Raši povedal, že čo sa týka systémov štátnej správy, skúšal ich ako užívateľ, keďže nie je ani ekonóm, ani IT-čkár, ani niečo ďalšie, skúšal používať Slovensko.sk. Neviem, či viete, čo povedal, povedal, prihlásil som sa, snažil som sa tam nejakým spôsobom zaregistrovať, spraviť nejaké základné úkony. Povedal, priznám sa, ani po veľkej snahe sa mi to nepodarilo. A to je hlavný portál, od ktorého sa odvíjajú takmer všetky ostatné portály na interaktívnu komunikáciu s občanom, a teda medzi štátom, medzi vládou, medzi štátom a verejnou správou a občanmi. Vášmu nástupcovi sa nepodarilo tento hlavný portál, ktorý sám osebe stál vyše 50 mil., použiť.
Chcel by som teda vedieť váš názor na toto, keď som ja hovoril o málo funkčných, takmer nefunkčných systémoch, tak ste povedali, že mi o tom nedovolíte rozprávať. Chcem vedieť, či teda pánovi Rašimu dovolíte o tomto rozprávať, alebo to bolo poslednýkrát.
Na záver by som chcel ešte raz zdôrazniť, že ani táto staronová vláda, lebo neprešla žiadnou reálnou rekonštrukciou, vidíme tu väčšinu starých ľudí, v zmysle služobnom starých ľudí, vidíme tu ľudí, ktorí boli zaangažovaní vo viacerých kauzách, ktoré sa mediálne prevalili, aj v takých, ktoré sa neprevalili. Ale napríklad kauza Čistý deň, keď tu vidím pána Richtera, a o finančnej správe, za ktorú je zodpovedný minister pán Kažimír, ktorý sa, áno, v niektorých oblastiach sa snaží robiť dobré kroky, ale je zodpovedný aj za finančnú správu zo zákona a od tej dáva, bohužiaľ, ruky preč a necháva tam pána Imreczeho, pána Maka (správne „Makóa“), pána Luterána robiť si, čo oni uznajú za vhodné, a je tam toho nevhodného veľmi veľa.
Je to staronová vláda s drobnou obmenou, skôr marketingovou, nevyjadruje vôľu ľudí, ani vláda Roberta Fica, predošlá, nevyjadrovala vôľu ľudí po voľbách v roku 2016, moju dôveru nemá. Viem, že nemá ani dôveru mojich kolegov z opozície a som veľmi zvedavý, ako sa s týmto stavom vysporiada, keďže ľudia, a to je najdôležitejšie, keďže od nich pochádza moc, hovoria v prieskumoch verejnej mienky, hovoria to na námestiach v obrovských množstvách, aj keď sú na slovenské pomery nevídané od Nežnej revolúcie, že ich podporu táto vláda nemá. Budem veľmi zvedavý, budem sledovať každý krok tejto vlády a myslím si, že táto vláda nebude mať v tomto zložení príliš dlhé trvanie.
Ďakujem za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 13.2.2018 14:08 - 14:09 hod.

Jozef Rajtár Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážení prítomní, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol určený predsedom výboru za spravodajcu k uvedenému návrhu zákona. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy. Ide o ďalší nesplnený sľub Roberta Fica typu diaľnica do roku 2010, alebo že v roku 2014 už v politike nebudem, alebo Váhostav, poškodení živnostníci sa mali stať akcionármi Váhostavu podľa Roberta Fica, je to teda jeden z veľkej série nesplnených sľubov.
V prípade, že zákon prejde do druhého čítania, a v súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali: Výbor Národnej rady pre financie a rozpočet, Ústavnoprávny výbor Národnej rady. Za gestorský výbor je navrhnutý výbor pre financie a rozpočet. Zároveň odporúčam, aby výbory uvedený návrh prerokovali do 12. marca 2018 a gestorský výbor do 13. marca 2018.
Pán predsedajúci, otvorte, prosím, rozpravu k uvedenému návrhu zákona.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 13.2.2018 9:59 - 10:00 hod.

Jozef Rajtár Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážená pani predsedajúca, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol určený predsedom výboru za spravodajcu k uvedenému návrhu zákona. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali: Výbor Národnej rady pre financie a rozpočet, ústavnoprávny výbor a Výbor Národnej rady pre sociálne veci. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre financie a rozpočet. Zároveň odporúčam, aby výbory uvedený návrh prerokovali do 12. marca 2018 a gestorský výbor do 13. marca 2018.
Pani predsedajúca, prosím, otvorte rozpravu k uvedenému návrhu zákona.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 30.1.2018 13:45 - 13:51 hod.

Jozef Rajtár Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážené kolegyne, vážení kolegovia, pre tento návrh zákona platí tá poučka o zle zapnutom prvom gombíku na košeli. Keď si zle zapnete prvý gombík, tak následne všetky ostatné gombíky budú zle zapnuté, nech sa snažíte, ako sa snažíte.
Na začiatku informatizácie alebo už priebehu vznikla takzvaná Agentúra NASES, aby koordinovalo rôzne IT projekty. Stalo sa tak v roku 2009. Následne sa minula miliarda eur na informatizáciu štátnej správy a ten výsledok všetci poznáme. Za túto absurdne vysokú sumu máme absurdne zle spravené systémy. Často sú to iba veľmi jednoduché databázy, ale ani k týmto jednoduchým databázam nebolo možné spraviť rozhranie, na základe ktorého by sa tie databázy dali rozumne využívať. A tak rôzne organizácie pod ministerstvom, pod štátom tak, alebo ktoré spolupracujú s ministerstvami a so štátom, si robia vlastné aplikácie na prezeranie týchto databáz, keďže tie multimiliónové štátne jednoducho nefungujú.
Prečo máme takýto stav, vysvetlil zrejme minister zahraničných vecí pán Lajčák mladej zamestnankyni, ktorá prišla zo zahraničia, keď jej povedal, že, citujem: "Žijeme v istom nastavení, kde existujú v IT oblasti rôzne kartely a rôzne zákulisné dohody, s ktorými štát nič nevie robiť." A je absolútne zrejmé, aký pravdivý je tento citát. Štát nevie nič robiť s týmto kartelom a s týmito zákulisnými dohodami, no tak zoberie ďalšie gombíky košele a zapína ich zlým spôsobom namiesto toho, aby rozopol ten prvý gombík a tie, čo boli zle zapnuté a začal jednoducho robiť veci odznova a správne. To znamená, aby nastavil systémy tak, aby fungovali, aby sa nedostávali k tým niekoľkým IT firmám, ktoré vyhrávajú zákazky, lebo sú tak tendre nastavené, lebo sú tak, takým spôsobom zadané.
Poďme k naozajstným riešeniam, ktoré sa ponúkajú, keď ten štátny systém za vlády Roberta Fica zlyhal. Dá sa zverejňovať, budem veľmi konkrétny, takzvané aplikačné programové rozhranie jednotlivých, jednotlivých databáz, jednotlivých súčastí toho, čo štát v IT oblasti spravuje. Dá sa to zverejniť tak, aby či už firmy na základe nejakej komerčnej bázy, alebo aj hocikto, trebárs aj zadarmo ako koníček naprogramoval tie rozhrania, tie vstupy medzi štátom a občanom a aby sa dali tie dáta, ktoré štát, či už núti používať, alebo ľudia ich potrebujú používať, aby ich vedeli správne ľudia využívať.
Takisto, načo máme dva koordinačné orgány, jednak Agentúru NASES pod úradom vlády, čiže pod Robertom Ficom na jednej strane, na druhej strane máme nové takmer ministerstvo pod úradom podpredsedu vlády, kde je zamestnaných, ak si dobre pamätám - mali sme dostať na finančný výbor presné údaje, ale zatiaľ neprišli - tak okolo 130 ľudí alebo vyše 130 ľudí. Časť z toho je zamestnaná z eurofondov, potom sú tam ešte nejakí predražení externí experti. Počiatočné náklady prvý rok boli vyše 5, vyše piatich miliónov, aj teraz sa rátajú v radovo v miliónoch, v miliónoch eur každý jeden rok. Čiže máme zbytočne dva koordinačné orgány, čo je kontraproduktívne, lebo potom kto vlastne správne koordinuje?
No takže ja by som bol veľmi rád, keby sme namiesto teraz nejakého ďalšieho vzdelávania a ďalších prostriedkov zo štátneho rozpočtu míňaných na to, že keď už máme zle zapnutý prvý a ďalšie gombíky na košeli, tak poďme aspoň vzdelať ľudí o tom, že ako presne sú zle zapnuté, či ten druhý je v tretej dierke a štvrtý v piatej a podobne. Namiesto toho poďme robiť reálnu nápravu. Veľmi rád by som videl konkrétne riešenia po takmer dvoch rokoch fungovania, nielen nejaké nejasné vízie, ale konkrétne plány, úplne konkrétne a presné návrhy. Inak je aj takýto úrad len ťahanie ďalších peňazí. A takéto dodatočné návrhy na vzdelávanie o zlých systémoch je len zbytočné ťahanie peňazí z vreciek daňových poplatníkov. A ešte som si teda všimol, že tieto financie na tento rok, takmer milión, na ďalší rok 320-tisíc, 2020 280-tisíc, nie sú kryté v štátnom rozpočte. To znamená, že sa tam budú musieť nejakým spôsobom dodatočne zaradiť. Takže ani len vykryté v štátnom rozpočte podľa medzirezortného pripomienkového konania to nie je. Takže by som poprosil nejakým spôsobom korekciu týchto všetkých vecí a naozaj uvítam konkrétne veci, konkrétne presné plány, ako vyriešiť situáciu s nefunkčným, zlým a predraženým e-Governmentom.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 6.12.2017 1:58 - 1:58 hod.

Jozef Rajtár
Ďakujem za slovo. Ja by som chcel cteným poslancom pripomenúť, že hlasovaním za odvolanie Roberta Kaliňáka budú hlasovať za lepšie Slovensko.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.12.2017 16:57 - 16:58 hod.

Jozef Rajtár Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Čo sa týka príjmu a majetku Roberta Kaliňáka, myslím si, že by mal byť posudzovaný rovnako ako každý iný verejný činiteľ. Preto vyzývam koaličných poslancov, aj napríklad pána Kresáka, aby nechali priechod dožiadaniu výboru pre nezlučiteľnosť funkcií, nech teda Robert Kaliňák vysvetlí svoje príjmy, vysvetlí, odkiaľ ich má, vysvetlí, koľko ich má, nech vysvetlí, aký má majetok. Ak má všetko úplne v poriadku a každý sme, osobitne opoziční poslanci, podrobovaní takémuto skúmaniu, ak má všetko v poriadku, tak sa nemáte naozaj čoho báť. Neblokujte výbor pre nezlučiteľnosť funkcií, nerobte z neho výlučne výbor na šikanovanie opozičných poslancov, ale ho spriechodnite a nechajte objektívne preskúmať príjmy a majetok aj Roberta Kaliňáka. Ďakujem za to.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 5.12.2017 16:38 - 16:48 hod.

Jozef Rajtár Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci, za slovo. Vážené dámy, vážení páni a tí hostia, ktorí ešte nie sú zmorení úplne únavou. Zdá sa, že aj budúca mimoriadna schôdza Národnej rady bude o mne a mojom odvolaní z postu neviem čoho, poslanca Národnej rady alebo čohokoľvek, čo sa dá vymyslieť.
Robert Kaliňák tu stál asi hodinu a pol a celý tento čas pripomínal, prečo je nedôveryhodnosť polície v očiach verejnosti na úrovni 53 %. Pre tých, kto pochybovali, že je to hlavne kvôli Robertovi Kaliňákovi, tak ich pochybnosti mohli byť vyvrátené.
Pán, ešte stále minister vnútra, keď budete nabudúce vystupovať, skúste zvážiť, akým spôsobom zastupujete tých 51-tisíc ľudí, ktorí spadajú pod váš rezort a ktorých tu spomínal premiér Robert Fico. Či si naozaj zaslúžia takúto reprezentáciu, takéto vystupovanie od človeka, ktorý je číslo jedna na ministerstve, ktorý je samotným ministrom.
Uvidíme teda, či schôdza parlamentu bude nabudúce o mne. Vyjadrím sa veľmi stručne iba k niektorým veciam.
Dozorná rada a tam boli nejaké príjmy alebo niečo také. Ja keď som sa dozvedel, tak som sa vzdal akýchkoľvek príjmov. Riešili to vtedy na ministerstve financií, pretože takú žiadosť dostali prvýkrát a nevedeli, ako to technicky spraviť. Nakoniec sa to nejako vyriešilo. Nemal som teda z toho žiadne príjmy ani len organizácia za mňa neplatila žiadne odvody, absolútne, absolútne nič.
Môj či už titul, alebo čokoľvek vo vzťahu k britskej univerzite, no, každý si môže pozrieť rebríček britskej univerzity, takže nech sa páči. A spomeniem len takú jednu vec, spomeniem len takú jednu vec, táto univerzita sa napríklad podieľa aj na vesmírnych letoch. Nie na teoretizovaní o vesmírnych letoch, ale konkrétne na vesmírnych letoch. To len taký malý, malý príklad.
Ja si uvádzam či už v životopise, alebo kdekoľvek inde presne taký titul, aký mi z toho titulu prináleží, a všetky školy, čo mám, certifikáty, diplomy a tak ďalej a tak ďalej, si uvádzam presne tak, ako som ich vyštudoval a ako som ich dostal, nijako ináč. Nech sa páči, opäť pozývam každého, môj životopis je zverejnený, sú tam všetky školy, povolania a tak ďalej, nech sa páči študovať.
Samozrejme, Robert Kaliňák toto všetko robil a hovoril z jedného jediného dôvodu, aby odviedol pozornosť od samého seba, pretože táto schôdza je o jeho dôveryhodnosti v očiach verejnosti, o dôveryhodnosti voči Národnej rade, aj dôveryhodnosti aj v očiach ľudí, ktorí pracujú v rezorte vnútra a kde ja som presvedčený, že je väčšina statočných a dobrých ľudí, či už sú hasiči, policajti, záchranári a tak ďalej a tak ďalej.
K tomuto odvolávaniu sa medzičasom vyjadril už aj pán prezident Kiska. To, čo tu hovoril Robert Fico, na to povedal, že je to len trápna hra s cieľom prekryť odvolávanie Roberta Kaliňáka, s čím sa ja osobne stotožňujem.
Budem sa vyjadrovať k niektorým, k niektorým ďalším veciam.
Vratky. Áno, Bašternák, Kočner vratky dostávali pred rokmi, dostávali ich za rôznych vlád. Poviem príklad. Za vlády Ivety Radičovej úrad, Daňový úrad Bratislava 5, na jeho čele bol Dušan Pátek, ktorý mal na starosti a na zodpovednosti vypracovanie týchto vratiek. Čo sa stalo s touto osobou, keď nastúpila vláda Roberta Fica a za dnešnej vlády? Tento človek, ktorý mal na zodpovednosti vyplácanie vratiek od roku 2006 ako nominant SMER-u kontinuálne, bol povýšený, bol povýšený za viceprezidenta finančnej správy. Takto odmeňujete ľudí, ktorí vyplácajú vratky, a je to v súlade s tým, čo som hovoril. Robert Kaliňák má zodpovednosť za to všeobecne, keď netrestá, netrestá pochybenia, protizákonnú činnosť a tak ďalej a, naopak, demotivuje tých, čo sa snažia, a čestných ľudí.
Čo sa týka firmy B. A. Haus, prevodom medzi Robertom Kaliňákom a Ladislavom Bašternákom, Robert Kaliňák sa snaží zahmlievať tú, ten podiel v hodnote účtovnej vyše 400-tisíc a v trhovej vyše 600-tisíc, kúpil za 8-tisíc eur, je to v zápisnici, je to v policajnom uznesení, kde si to vieme veľmi presne, a tá druhá transakcia, dám 400-, vyše 420-tisíc a za to dostanem pohľadávku za vyše 420-tisíc. To, keď si spočítame, tak výsledok je nula. Čiže tak zostáva 8-tisíc za majetok v hodnote minimálne 400- až 600-tisíc eur.
Mimochodom, tá schéma tých vyše 400-tisíc, pohľadávka, prevzatie pohľadávky je na tej firme kvôli tomu, aby sa tam dalo vyhnúť potenciálne zdravotným odvodom, ktoré platia na dividendy, a je to zarážajúce, že vláda zavedie nejaké opatrenie a vlastný minister to má zariadené tak, aby sa potenciálne vyhol nejakým odvodom a dáva tak návod všetkým ostatným, ako to, ako to robiť.
Takže ešte raz, realita je taká, že Robert Kaliňák dostal za smiešnu cenu majetok v hodnote 400- až 600-tisíc, navyše technicky sa k tomu zariadilo niečo na vyhnutie sa zdravotným odvodom, čo je ďalšie mínus k tomu všetkému.
A čo sa týka tých pokút od Úradu verejného obstarávania, ešte raz, Robert Fico sám povedal, aby opozícia nevynášala súdy, ale aby to nechala na kompetentné orgány NKÚ, ÚVO, políciu a ďalšie, nech sa páči. Polícia hovorí, Ladislav Bašternák je obvinený, my si myslíme, že to spáchal, tie daňové podvody. NKÚ po ich kontrolách, aj na ministerstve vnútra budeme mať správu, kde budú mnohé pochybenia. ÚVO detto. Tieto veci, tieto tzv. korekcie, jednoducho to prišlo z ÚVO, z Úradu verejného obstarávania. Opozícia iba o tom hovorí, médiá o tom hovoria, ale kompetentný orgán tak rozhodol. Jednoducho cez to nejde vlak, je to tak.
Napríklad ešte poviem ku Klientskemu centru v Bratislave. Robert Kaliňák povedal, že pokiaľ to centrum bude stáť viac ako 12,75 mil., citujem, eur bez DPH, môže verejnosť žiadať moju hlavu. Ešte raz, keď to bude stáť viac ako 12,75 mil., to centrum, verejnosť môže žiadať moju hlavu, povedal Robert Kaliňák. Stálo to viac o mnoho stotisíc, dokonca pravdepodobne o niekoľko miliónov. Robert Kaliňák sa sťažuje, prečo je odvolávaný, napríklad aj za túto vec. Snáď nám to ešte vysvetlí.
Chcem sa vyjadriť aj k termínu korekcia, áno, bolo citované, že to nie je len taký ľachtikársky termín. Keď sa k nemu vyjadríme vo všeobecnosti, ako sa to, čo sa povie ľudovo basa, ako sa to povie oficiálne – nápravnovýchovný ústav. Inak povedané, korekčnovýchovný ústav. To slovo korekcia je dosť závažné a oproti slovu pokuta, čo evokuje iba nejaký priestupok a podobne, je oveľa, oveľa jeho význam závažnejší.
Takže nech sa páči, hovorte ďalej o korekciách, ako som povedal, tiež sme ponúkli tomuto parlamentu jednu korekciu a konkrétne odvolanie vás z postu ministra vnútra.
Chcel by som sa na záver, sľúbil som, že budem stručný, chcel by som na záver sa spýtať pána Roberta Kaliňáka, prečo sa neopýta svojich kolegov vo vláde, konkrétne pani Žitňanskej a pána Maďariča, prečo verejne vyhlásili, že na jeho mieste by odstúpili? To nehovorí opozícia, hovoria to členovia jeho vlády, dokonca to hovorí podpredseda jeho strany, možno je to aj podpredseda vlády, v každom prípade minister kultúry. Takže nech sa páči, pán Kaliňák, keď hovoríme o vašej dôveryhodnosti, povedzte nám, prečo vaši kolegovia vo vláde takisto hovoria, že by na vašom mieste odstúpili?
Moja motivácia pre to, čo robíme, poviem to takto, zaoberal som sa pôvodne ekonomickými vecami a tie som mal v záujme presadzovať pred voľbami, po voľbách, s tým som do toho išiel. Rád by som to robil opäť a to je tým skutočným cieľom, pomôcť Slovensku spraviť to, aby peniaze nešli daňovým podvodníkom, ale aby išli tam, kam majú ísť, kde sú určené: cesty, nemocnice, školstvo, nižšie dane, nižšie odvody. To je práca, ktorú by som ja v skutočnosti chcel veľmi rád v politike robiť. Tá prekážka je to, že ľudia ako Robert Kaliňák zastávajú dôležité miesta a bránia spravodlivosti, bránia opatreniam, ktoré prinesú prosperitu a zabezpečia to, že Slovensko raz bude vyspelá krajina. Mojím cieľom to naďalej zostáva a spravím všetko pre to, aby sa tak stalo.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.12.2017 14:38 - 14:40 hod.

Jozef Rajtár Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Budem sa snažiť reagovať na tie témy, čo tu padli.
Našou snahou je nastaviť, keď budeme mať k tomu príležitosť, spravodlivosť tak, aby mala rovnaký meter, a je úplne jedno, kto pochybí alebo kto nejakým spôsobom bude porušovať zákon alebo systematicky porušovať zákon a páchať nejaké trestné činy bez ohľadu na to, či to bude člen akejkoľvek vlády, prezident a tak ďalej a tak ďalej.
Čo sa týka banky, k tomu sa chcem vyjadriť, pretože sám som bol zamestnancom banky. Najprísnejšie bankové zákony, budem hovoriť vo všeobecnosti, tie najprísnejšie bankové zákony sú na pranie špinavých peňazí a na boj proti terorizmu. Tieto zákony prebíjajú všetky ostatné bankové regulácie a každý zamestnanec banky, ktorý má k tomu akýkoľvek prístup, je povinný, povinný kontrolovať podozrivé transakcie. A je to najprísnejšia vec v banke.
Ja keď som bol v banke, tak najprv sme museli podpisovať majetkovú, alebo teda finančnú zodpovednosť za to, keď niečo zanedbáme, a neskôr tie regulácie sa tak sprísnili, že keby som opomenul, a to zdôrazňujem, len opomenul podozrivú transakciu, nevenoval sa jej, nekontroval ju a nenahlasoval ju, tak by hrozila trestnoprávna zodpovednosť. Také vážne zákony to sú. Tieto zákony prebili medzinárodne všade všetky ostatné bankové regulácie. Ani ja, ani môj asistent sme žiadne výpisy ani nič podobné neukazovali, nemávali s nimi, ani nič také. Na rozdiel od Roberta Fica, ktorý verejne ukazoval daňové priznanie opozičného politika. To je obrovský, obrovský rozdiel. No, problém je v tom, že banka nereagovala, ako reagovať mala... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 5.12.2017 14:13 - 14:20 hod.

Jozef Rajtár Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážené dámy, vážený páni, hádam nejde po mne až tak, tak rád by som sa vyjadril k vyjadreniam premiéra Slovenskej republiky.
Po prvé, myslím si, som presvedčený o tom, že by bolo veľmi ťažké nájsť krajinu na celom svete, nehovoriac o tom, že v Európe, kde by mal premiér takúto formu a obsah prejavu tak extrémne nedôstojnú, ako má premiér, súčasný premiér Slovenskej republiky. To treba povedať úplne otvorene. (Potlesk.)
Ak vláda, jednotliví ministri tvrdia, že dôverujú Robertovi Kaliňákovi na poste ministra vnútra, ja by som veľmi rád videl ich konkrétne vystúpenie, každého jedného člena vlády, nech povie, prečo Robertovi Kaliňákovi dôveruje.
Premiér spomínal nejaké predošlé kauzy alebo pochybenia na ministerstve vnútra a spomínal tzv. výbušninu v batožine. To sa stalo, ak sa dobre pamätám, niekedy v roku 2008, možno 2009, alebo 2010 dokonca. Tvrdil, že to bolo všetko v poriadku a že Robert Kaliňák za to nemôže a že sa správal v poriadku.
Tiež sme počuli, že teda každý člen kabinetu dôveruje Robertovi Kaliňákovi. Ja by som sa chcel spýtať, osobitne pani ministerky Žitňanskej, čo si myslí na kauzu výbušniny v batohu, keďže to tu bolo spomínané, v tom čase terajšia pani ministerka povedala o Robertovi Kaliňákovi, a ja to budem citovať: „Robert Kaliňák nás presvedčil, že nemá zmysel pre politickú kultúru a nie je schopný riadiť svoj rezort.“ To povedala terajšia ministerka spravodlivosti pani Žitňanská za kauzu výbušnina v batohu Robertovi Kaliňákovi v tom čase.
Ďalej. Prokuratúra, to, akým spôsobom funguje prokuratúra a polícia. Sám som mal možnosť, bohužiaľ, zažiť, akým spôsobom bol obvinený môj asistent a ako sa chystalo obvinenie na mňa samého približne v júni 2016. Veľmi rýchlo, za pár hodín, sa spískalo vyšetrovanie, obvinenie, normálne to trvá aj mesiace, kým sa príde k obvineniu. A môj asistent bol zobratý, to isté sa chystalo na mňa. Podpísal to prokurátor Bystrík Palovič. To je tá otázka, že či si tu prokuratúra môže dovoliť takéto obvinenia, alebo nemôže dovoliť takéto obvinenia, ako to funguje, ako tie mechanizmy fungujú. Prokurátor Bystrík Palovič bol dokázateľne prepojený s Ladislavom Bašternákom. Prokurátor Slovenskej republiky bol dokázateľne prepojený s daňovým podvodníkom Ladislavom Bašternákom a z tohto dôvodu musel následne aj z prípadu odstúpiť. Toľko k tomu, ako funguje reálne u nás prokuratúra.
A ja zdôrazňujem ešte raz, stojím za každým čestným prokurátorom a budem ho ja hájiť ako zástupca ľudí, ako volený zástupca v parlamente a budem stáť za každým čestným policajtom. Ale reálne sú tam čierne ovce, ktoré majú priestor robiť to, čo by si vo vyspelej krajine dovoliť nemohli.
Robert Fico spomínal aj zásluhy Roberta Kaliňáka. Určite Robert Kaliňák urobil aj dobré veci, nepochybujem o tom. (Potlesk.) Neznamená to však, že má za to nárok a ešte automaticky kradnúť, klamať a podvádzať. Takýto nárok ani pri robení niektorých dobrých vecí v žiadnom prípade nevzniká, to treba zdôrazniť.
Reforma ESO. Na reformu ESO som sa ja osobne ako poslanec dopytoval niekoľkokrát. Chcel som zistiť, ako prebehla, čo sa presne zlúčilo, koľko zamestnancov štátu sa preskupilo kam, ako sa zredukoval počet úradov a tak ďalej. S oficiálnym cieľom tejto reformy ESO, to bola nejaká otvorená ekonomická alebo efektívna atď. štátna správa. Oficiálnym cieľom bolo zredukovať počet príspevkových organizácií z množstva približne 960, 960 na 58, na 58. Radikálna redukcia. Keď sa snažíte ako poslanec dopátrať k výsledku tejto reformy, odpoveďou je: Nevieme, lebo jednu databázu my, ďalšiu iné ministerstvo, ďalšiu databázu má ďalšie ministerstvo, nemôžeme povedať, nemáme prehľad. Toto je oficiálna odpoveď ministra Roberta Kaliňáka na ukončenie alebo výsledky reformy ESO, ktorú mne osobne doručil podpísanú. Toto nie je moje hodnotenie, je to samotné hodnotenie Roberta Kaliňáka. Nevieme, nemôžeme povedať a tak ďalej. To je výsledok reformy ESO. Áno, oceňujem to, že sa spravili klientske centrá, bol to nevyhnutný krok, ale to bola iba malá podmnožina toho, čo sa malo urobiť.
Úspešné predsedníctvo. Áno, štátna správa robila deň a noc a zabezpečila to, čo zabezpečiť mala. Samozrejme, zásluhy si berie Robert Fico a s týmto operuje opäť v tom prípade, keď chce povedať, že, áno, zmanipulované tendre, áno, obchody s daňovým podvodníkom. Ale to nevadí, lebo je úspešné alebo bolo úspešné predsedníctvo. Za úspešné predsedníctvo alebo organizáciu samotnú treba poďakovať tým úradníkom, ktorí na tom robili, a v žiadnom prípade to opäť nemôže slúžiť ako nejaký kryt pre to, že sa tu páchajú rôzne nekalé veci.
Neviem, Robert Kaliňák zrejme nevydržal počúvať a vytratil sa zo sály ako zvyčajne.
Mafiánsky štát. Premiér povedal, že budeme o tom hovoriť a tak ďalej. Ja by som bol veľmi rád, keby sa už o mafiánskom štáte nehovorilo. Bol by som rád, keby sa mafiánsky štát a mafiánsky štýl politiky súčasnej vlády Roberta Fica aj predošlých vlád Roberta Fica konečne ukončil a aby sme z tohto dôvodu už o mafiánskom štáte nemuseli následne hovoriť.
Nebudem sa tu venovať detailom o tom, že Robert Fico tu ukazuje daňové priznania opozičného politika na kameru, verejne, na tlačovke pred všetkými, že si necháva robiť nejaké výpisy z banky na 11 účtov alebo podobné záležitosti. Každý nech si utvorí obraz sám.
Ďakujem za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis