Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.2.2019 o 13:37 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 6.2.2019 18:38 - 19:01 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Čiže, kolegovia, kolegyne, dovoľte, ono to je také trošku nepríjemné, že raz vystúpite pred dvomi dňami, potom máte nadviazať na to, čo ste povedali. Tak skorej by som asi zvolil taktiku, že opakovanie je matka múdrosti. A v tomto prípade, keďže ide o škôlky pre deti v osadách, myslím si, že tejto sále pomôže, že si to zopakujeme, lebo je to naozaj veľmi, veľmi dôležité.
Dovoľte mi, aby som to zobral možno tak osobne, minule som sa prihovoril, kto to bol, Milanovi Mazurkovi, teraz by som si dovolil znova z klubu Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko osloviť, sú tu dvaja prítomní, takže dáma má prednosť, takže oslovím pani Nehézovú.
A chcel by som sa vás, pani Nehézová, neberte to osobne, naozaj nič zlé tým nesledujem, ale chcel by som sa vás opýtať, že či by ste sa chceli narodiť alebo či by ste chceli vymeniť svoj osud za osud ktoréhokoľvek dieťaťa v rómskej osade. Či by ste sa chceli narodiť v rómskej osade, neviem, odkiaľ ste, povedzme v Jarovniciach. Neviete? Škaredo, že keď hovoríte, že neboli ste v Jarovniciach, popíšem vám, ja som tam bol, tam pred asi 20 rokmi bola povodeň, 50 ľudí bolo mŕtvych po tej povodni, drevené búdy, búda 3x4 metre, štandard 10 ľudí v takej búde býva. Trúfnem si povedať, že nechceli by ste sa narodiť v takej osade. Myslím, že nikto z nás by sa tam nechcel narodiť a nikto z nás by si ten osud svoj nechcel vymeniť asi s takýmto dieťaťom.
Áno, možno idem na city, ale akože chcem, aby sme pri Rómoch, a preto hovorím, prepáčte, že oslovujem aj kolegu, kolegu, jak sa volá, Mazureka, aj teda že vás som oslovil a pôjdem rad radom a, prepáčte, nielen vás, budem oslovovať všetkých poslancov z koalície v tejto sále a rad radom im zopakujem to, že naozaj to je veľmi dôležité, aby sme pozerali na tento problém v osadách cez optiku týchto detí. A najlepšie sa to predstaví naozaj v takej situácii, keď si predstavíme, že by sme sa tam narodili. Či ja, či vy, či niekto ďalší z nás. A asi teda, keď porovnáme svoj život s tými deťmi, tak potom rovno vieme, že asi niekde je problém a chceli by sme to zmeniť, keď nám naozaj ide o riešenie toho problému.
Problém v osadách je taký, alebo teda ten návrh nášho zákona je taký, že nenechávajme deti, aby ich vychovávalo blato v osadách, keď to poviem takto hlúpo, ale urobme všetko pre to, aby tie deti do budúcna boli normálni pracujúci ľudia, ktorí budú prispievateľmi do sociálneho systému, čiže budú odvádzať dane, odvody, a nie poberatelia zo sociálneho systému, ako to je v súčasnosti. Preto považujeme za absolútne zlyhanie štátu a nieže za prvok Ficovho sociálneho štátu to, že dnes nechávame každým rokom 5-tisíc detí sa v týchto osadách narodiť a nezabezpečíme im predškolské vzdelávanie, čiže nezabezpečíme im škôlku. To dieťa štandardne príde v šiestich rokoch na zápis, pani učiteľka, pani psychologička, opýtajú sa ho niečo po slovensky, dieťa, keďže sa so slovenčinou nikdy nestretlo, nerozumie, tety mu dajú odklad o jeden rok, príde ako 7-ročné, po ročnom vzdelávaní v blate v osade príde ako 7-ročné, znova po slovensky sa ho niečo opýtajú, to dieťa znova čumí jak teliatko na nové vráta, či na drevené vráta, či jak sa hovorí, a povedia, že mentálne postihnutie typu B, bác, špeciálna škola.
Čiže my ako štát, my ako dobrí hospodári, keď teraz hovorím, že my, hoci nemáme s tým nič spoločné, je to zodpovednosť hlavne tu pánov poslancov zo SMER-u, ktorí, každý jeden z nich má 1500 eur navyše plat, ale sedia tu dvaja tuším zo šesťdesiatich, tak je to v prvom rade ich zodpovednosť. Lebo sľúbili nám sociálny štát, sľúbili nám hospodárne spravovanie vecí verejných, sľúbili nám, že sa budú správať ako dobrí hospodári, ale v skutočnosti urobia to, že ušetria síce 3 roky na tých deťoch v osade, lebo však teda asi by nám niekto vynadal, kebyže im tam postavíme novú škôlku, ale potom to decko ide, nastúpi ako 7-ročné do tej špeciálnej školy a platíme dvakrát vyšší normatív každý jeden rok za to vzdelávanie, až kým neskončí 10-ročnú povinnú školskú dochádzku. So šťastím to decko skončí ako na špeciálke, nejakej teda špeciálnej učňovskej škole a vychodí takúto školu, ale veľmi málo sa ich uplatní na pracovnom trhu, ale väčšina tých detí skončí v 6., 7. ročníku na základnej škole, zopakované 3, 4 ročníky a naveky poberateľ sociálnych dávok. Áno, dnes tieto mesiace v priebehu posledného roka sa dosť ľudí aj z rómskych osád zamestnalo a konečne aj nabielo alebo nie načierno, čiže oficiálne. Ale príde znova len trošičku náznak krízy, títo ľudia prví pôjdu von. Prví pôjdu z toho pracovného trhu, pôjdu opäť do tej sociálnej záchrannej siete, ale nie húpať sa tam, ale prosiť o almužnu. O 63 eur na aktivačných prácach, ak sa starosta zmiluje, alebo 60 eur v dávke v hmotnej núdzi.
Ak si pozrieme a porovnáme situáciu v osade, kde je škôlka, so situáciou v osade, kde škôlka nie je, je dramaticky rozličná. Sú aj osady také, kde si to rovno vieme porovnať priamo v tej osade, že je tam škôlka, ale neujde sa všetkým, čiže vieme si porovnávať, ako sa chytia deti, ktoré prejdú si škôlkou, tým predprimárnym, alebo teda... Tým predprimárnym vzdelávaním, tak sa to povie, Martin? Predprimárnym vzdelávaním, čiže predškolskou výchovou, a deti, ktoré cez škôlku neprejdú. Tie, ktoré cez škôlku prejdú, sa úplne normálne chytia na škole. Sú schopné konkurovať v šikovnosti, vedomostiach a podobne, v zručnostiach ostatným deťom, ktoré nepochádzajú z tohto etnika, a to len preto, že sme boli rozumní a dali sme im miesto v tej škôlke.
Z pohľadu štátu sa správame vlastne ako blbci. Lebo miesto toho, aby sme zaplatili 3 roky škôlky a potom 10 rokov povinnej školskej dochádzky, to znamená 3 plus 10, zjednodušujem, ako keby normatív stál rovnako v škôlke a na škole, miesto toho, aby sme zaplatili 13 normatívov, čiže 13 rokov vzdelávania, my zaplatíme 10, ale dupľovaných, lebo jednoducho ten normatív na špeciálnej škole je dvojnásobný. Čiže inak povedané, keď vieme základnú matematiku, zaplatíme 20, hoci sme mohli zaplatiť 13 rokov vzdelávania, alebo normatívov, znamená, že platíme 7 navyše. Sedem voči trinástim je viac jako o 50 %, vlastne zaplatíme viac, ako keď by sme sa správali rozumne a dali by sme to dieťa do škôlky.
Z čoho postaviť tie škôlky? Náš Peťo Pollák, to bol prvý rómsky poslanec, ktorý tu bol v predošlom volebnom období, a som na to hrdý, že sme tento krok ako naše hnutie urobili, že sme ho na kandidátku dali, lebo to bola odvaha. Lebo aj vtedy nám hovorili mnohí: ´No, počkaj, počkaj, na kandidátke v prvej desiatke, vo výkladnej skrini si dáte Cigána? To vás nikto nebude voliť.´ A ja som vtedy tým ľuďom, ktorí nám to hovorili, hovoril, že ale ja o váš hlas nestojím. Ja nestojím o hlas človeka, ktorý posudzuje niekoho, či je hodný alebo nehodný byť poslancom Národnej rady podľa toho, akú má farbu pleti. Preto, prepáčte, poslanci za ĽSNS, vybral som si v prvom rade vás, lebo sa ma dotýka, keď tak trochu, trochu a niekedy viac zneužívate tieto hlavne, hovorím, deti v tých osadách a ukazujete prstom, horvoríte o Rómoch a veľakrát sa nezaoberáte tým, že kto ich správanie de facto spôsobil. Myslím, že pán Mizík... Vy ste boli učiteľ, že? Boli, že? Podľa mňa vy to veľmi dobre viete, že keď raz je z nejakého Róma vagabund, ale predtým by sme ho nechali vychovávať v škôlke alebo v škôlke-v blate, čiže v škôlke žiadnej, a to decko ako sedemročné prišlo na tej základnej školy, kde tie ostatné deti boli plus-mínus takisto vychovávané blatom, takže asi z toho človeka nič moc dobré nevyrastie. Čiže ja čo by som vás poprosil v tomto, ale naozaj v dobrom, omnoho viacej, alebo omnoho menej ukazovať na tých Rómov prstom, ale ukazovať na tých zlodejov, vagabundov, ktorí nám tu jedenásť rokov vládnu a ktorí ten problém mohli riešiť a v minulom volebnom období boli tu sami, čiže mohli rozhodnúť o čomkoľvek, mohli schváliť škôlky zadarmo kedykoľvek, ale jednoducho ten problém neriešili. Jednoducho chcel by som od vás, aby ste nepodceňovali aj vašich voličov, že oni nerozumejú, že vlastne veľakrát, keď vaším jazykom, ten Cigán nemôže možno za to, že ide niečo ukradnúť, keď nemá z čoho žiť. A že ak by sme ho podchytili, tú výchovu toho Cigána, vaším jazykom, od malička, tak možno mal by dnes prácu a nemusel by kradnúť. Nemusel by niekoho ohrozovať alebo čokoľvek robiť zlé na ulici.
Čiže pome spoločne, v tomto vám podávam ruku, pome spoločne ukázať na nich prstom a pritlačiť tú vládnu koalíciu, aby nám možno aj schválili tento návrh zákona a dali sme tam tie škôlky v tých osadách, lebo to je základ, to je alfa, omega.
Prezentovali ste dnes, včera, teraz neviem, kedy presne tá debata bola, tuším včera a dnes, hovorili ste, že záleží vám na nenarodených deťoch. Ja by som chcel, aby vám záležalo aj na tých narodených deťoch, tých narodených deťoch v rómskych osadách. To sú už deti, ktorým bolo dovolené sa narodiť, a chcel by som, aby vaši fanúšikovia na facebooku nevypisovali, že radšej sa nemali narodiť. Chcel by som, aby sme na tieto deti v tých osadách pozerali v situácii, v akej sa Slovensko nachádza, ako na príležitosť. Nie ako na záťaž. Aby sme na nich pozerali, že to sú možno budúci ľudia, ktorí budú v tom pracovnom trhu, ktorí nám budú prispievať do systému a ktorí nám tie peniaze budú prinášať, alebo budú robiť roboty, ktoré nikto druhý už nebude chcieť robiť. Lebo my dramaticky starneme ako Slovensko, dramaticky nám budú pribúdať dôchodci, na úkor malých detí, na úkor pracujúcich a my tú pracovnú silu tu budeme potrebovať. Čiže chcel by som, aby ste tú vašu rétoriku, vašu pozornosť upriamili skôr na riešenie problému a nie na ľudí, ktorí sú de facto obeťou neriešenia problému. Lebo tí Rómovia v tých osadách, tí dospelí sú obeťami toho systému, že tu SMER miesto toho, aby problém riešil, SNS takisto, miesto toho iba rozkrádali peniaze, ktoré boli určené na riešenie rómskej problematiky.
SNS úplne klasicky, riešili problém tak, že keď nám v prvom programovateľnom období z Bruselu dali peniaze na riešenie rómskej problematiky, tak robili tak, že v Kežmarku napríklad, myslím, že to bolo, sa robilo námestie a vykázali, zaškrtli tam, že áno, to je rómsky projekt. Zdôvodnenie, lebo aj Rómovia chodia po tom námestí. Čiže miesto toho, aby tie peniaze zobrali a postavili škôlky, ich minuli tam, kde mohli polovičku vytunelovať. Jednoducho, klasické, zlodejské DNA Slotu alebo SNS, alebo Danka, ktorý dnes v tej strane vládne. Čiže tie peniaze rozkradli. Dnes po troch rokoch spravovania týchto peňazí stranou MOST – HÍD je situácia cez kopirák. Tristoosemdesiat miliónov eur im náš poslanec Peter Pollák vyboxoval v Bruseli. Nechceli nám dať ani len korunu na riešenie rómskeho problému. Pomaly kolenačky sa musel doprosovať, lebo povedali, že máme veľmi zlú skúsenosť so stranou SNS a s tým, ako ste spravovali tieto peniaze. On sa im snažil vysvetliť, že jednoducho tí zlodeji sú mimo parlamentu, už tam viacej nebudú mať k tomu prístup, nebojte sa, ustrážime to. Áno, tá vláda padla a padlo to ako takto, manna z neba ľuďom od Bélu Bugára. Tie prachy rozkradli rovnako jako Slota a spol. Dnes tie peniaze znova nie sú, mňa to mrzí, z tých peňazí mohli byť pozlátené škôlky v každej jednej rómskej osade. Nechcel som, aby sme tam stavali domy. Základnú vec, spravodlivosť voči tým deťom, dať im škôlky. Lebo keď vy hovoríte, že ste kresťania a veľakrát tu nosíte kríže, Boh nehovorí, že to rómske dieťa je menejcenné ako to biele dieťa, alebo vaše dieťa, moje dieťa alebo ktoréhokoľvek z nás.
Čiže keď aj pozeráme možno na tých dospelých ľudí, že sa správajú zle, pozerajme na to, kto to spôsobil. Ale keď pozeráme na tie deti, tak skúsme aspoň tie deti dať na jednu jedinú rovnakú štartovaciu čiaru a rovnako k nim pristupovať. Keď ich naozaj máme radi alebo keď naozaj sme kresťania, nesmieme rozlišovať medzi našimi deťmi a deťmi v tých osadách. Naše deti škôlky majú, a tie deti v tých osadách škôlky nemajú.
Čiže, pani Nehézová, toto bolo k vám. Dobre? Bol by som veľmi rád, aby sme v tejto veci boli na jednej lodi.
A teraz dovoľte, aby som oslovil vášho kolegu, pána Mizíka a budem sa opakovať. Neviem, či to bol Komenský, ale povedal, že opakovanie je matka múdrosti, a keďže túto tému považujem za mimoriadne dôležitú, budem ju tu opakovať dovtedy, dokedy sa neprihovorím každému jednému členovi tohto parlamentu, za opozíciu, za koalíciu, ktorí to majú v rukách. Ale dovoľte, aby som sa prihovoril aj k vám, páni z ĽSNS, lebo už som to vysvetlil v tom predošlom vystúpení. Veľakrát spomínate týchto ľudí.
Čiže, pán Mizík, chcem vás takisto ako člena ĽSNS poprosiť, aby ste pri, vtedy, keď hovoríte o Rómoch, keď ich kritizujete, aby ste omnoho viac kritizovali tých, ktorí tú situáciu spôsobili. Lebo ono sa hovorí, nechcem porovnávať teraz akože ľudí so zvieratami, ale, a vôbec to tak nemyslím, ale povie sa, že keď akékoľvek mierumilovné zviera dotlačíte do kúta, tak vás hryzne. Ak človeka pritlačíte na absolútnu hranicu chudoby, ak ten človek býva v drevenej búde, ktorá je zbitá z pár dosák, ak má spať alebo jeho posteľ je v podstate koberec, ktorý si večer natiahne na hlinenú zem, ak ten človek má žiť zo 60 eur na mesiac, to sú 2 eurá denne, ak ten človek nepozná počas svojej mladosti, čo to je, že aby mu matka čítala rozprávky, ak ten človek nevie, čo to je vzdelávať sa, čo to je pozitívna motivácia, ak nemá vzor niekde, že keď študujem, tak aj budem mať prácu, zarobím si a budem sa mať lepšie, tak ten človek sa veľakrát vyskytne, ale nie tým, že on si to spôsobil, v situácii, že hryzne.
Áno, sa to prejaví niekedy, že ukradne niekomu úrodu. A nechcem si tých ľudí zastávať, jasné, že to je škaredé, že ukradne. Ale na druhej strane, akú sme my dali tým ľuďom možnosť? Postavili sme základnú vec a hovorím, bude vám to pripadať, že som idiot, že sa tu verklíkujem, ale jednoducho mne to tu pripadá ako keby, že hádžeme hrach na stenu, že tu desiatykrát predkladáme návrh zákona o škôlkach, vyrozprávame sa a nič. Takže keď nechcete počúvať, alebo teda keď nechcete nám to schváliť, tak budete aspoň počúvať, páni z koalície. A keď ste si plánovali, že zajtra vám to nejako rýchlo zbehne a pôjdete na sobotu niekam preč, tak ľahko nepôjdete lebo, aspoň predpokladám, že jeden deň vás s rozprávaním na túto tému zdržím. A na druhej strane, keď ste si schválili o 1500 eur vyššie platy, tak že si tu posedíte jeden deň navyše, myslím si, že vôbec vám neublíži.
Takže škôlky sú dôležité. Martin, prepáč, aj ty si budeš musieť posedieť ako spravodajca. Čiže škôlky sú dôležité, je to základ, keď chceme podchytiť výchovu týchto detí. Keď nechceme, aby ich, v tých osadách nám naďalej vyrastala lúza, aby nám tam vyrastali ľudia, ktorí budú poberatelia sociálnych dávok, aby nám tam vyrastali ľudia, ktorých sa druhí ľudia budú musieť báť, urobme to, čo vidíme príklad v osadách, kde tie škôlky sú. Postavme tam škôlku, áno, pod hrozbou sankcií prinúťme rodičov, aby tie deti do tej škôlky dávali. A z tých detí nám vyrastú normálni ľudia, ktorých sa nebudeme báť, ktorých susedia budú brať za svojich, ktorí budú radi vedľa nich bývať, ktorí budú normálni zamestnanci a ktorých budú sa firmy možno predháňať, aby ich zamestnali. Len tým deťom musíme dať šancu, lebo dnešná situácia, kedy v šiestich rokoch to decko príde na zápis a pošlú ho, že má prísť o rok neskôr, jednoducho je neúnosná. To dieťa sa za tých šesť rokov nenaučí nič zo slovenčiny a znova príde sedemročné na zápis a znova bude tam hovoriť, nebude rozumieť otázkam, ktoré mu učiteľka a psychologička kladú. Príde, dajú ho do špeciálnej školy, kde budeme platiť dvakrát viac za vzdelávanie, lebo to vzdelávanie na špeciálnych školách dvakrát viacej stojí, a miesto toho, aby sme zaplatili raz škôlku na tri roky, platíme desať rokov vzdelávanie s dvojnásobným normatívom.
Čiže nesprávame sa ako dobrí hospodári a možno len preto, lebo Fico chce mať v nejakej svojej slabej chvíli možnosť ukázať prstom a pomenovať, že vlastne, ľudia, vy sa máte zle, alebo zavraždili Jána a Martinu, viete čo, ja tým Cigánom, prinútim ich, aby robili v tých osadách. Toto sa nám stalo, neviem, či si to pamätáte, to je tak rok, možno dva roky dozadu, to je, myslím, že dva roky dozadu to bolo. Mal Fico takú hviezdnu chvíľu, bol pod tlakom, zlodejina taká, taká, onaká a zrazu Goebbels SMER-u, Erik Tomáš, vymyslel, že: počúvaj, zahráme na tie najnižšie pudy, začni hovoriť, nieže Rómovia, začni hovoriť Cigáni, povedz, že krátky bič, dlhý dvor, či dlhý bič a krátky, malý dvor, jako nejaký Slota, že ich naučíš, prinútiš ich robiť; a, vieš, potom ľudia nebudú sa zaoberať tvojimi zlodejinami, alebo budú ti čapkať, ako si dobre tých Cigánov nazval. A Fico to začal robiť. Začal pri každej jednej príležitosti, čo mal nejaké vystúpenie, tých Cigánov tam prepašoval a z jednej strany, z druhej strany, hral sa na hrdinu. Hrdina? Desať rokov tu rozkrádal Slovensko a dnes tu šaškuje, že predkladá kópie indexu, že on, že on naozaj učil, lebo sa potrebuje zašiť na Ústavný súd, aby tam mal imunitu, aby neskončil v base za tie zlodejiny. A tento hrdina, veľký, ktorý vraj desať rokov budoval sociálny štát, si tam obtieral svoje ústa, chcel som povedať papuľu, o tých Rómov v osadách, akože oni sú vinní. Ako on s nimi spraví poriadky, ako kebyže desať rokov nám tu nevládol. Ako keby hneď v prvom roku nemohol prísť a postaviť im tam kontajnerové škôlky a tie decká pomohli sa chytiť a dnes po tých desiatich rokoch, už by to boli trinásťročné deti. Čo sú to? Trinásťročné deti, nejakí ôsmaci na základnej škole. Nie, on nespravil pre nich nič, zhola nič. Ale samozrejme, však to sme videli, bola tu aj kauzička, myslím, že pána Chudíka, či koho to bola, že v Lomničke, či kde, zrazu, myslím, že Lomnička nie, ale dedina vedľa, zrazu ho tam volilo, krúžkovalo ho tam 600 ľudí. No jasné, veď samozrejme, zadarmo. Tí ľudia hovorili, že za cigarety. Nechajú sa kúpiť za škatuľku cigariet, lebo my ich držíme v takých podmienkach, že sú schopní svoj hlas predať za škatuľku cigariet.
Sám som zažil, bolo to v Žehre, tam zrušili svojho času drevenú osadu a postavili domy, neviem, pätnásť, dvadsať rokov dozadu. Boli sme tam s Lojzom Hlinom v dvetisíc, myslím, že v desiatom roku, alebo dvanástom, teraz neviem, mali sme také, že Tour de Roma. Zobrali sme karavan, navštívili sme iks osád po Slovensku. A keď sme prišli do tej Žehry, tak starosta tak sa nám chcel pochváliť, že teda jako tam v tých nových domoch, jak tam bývajú, ale že zoberie nás aj do tej starej časti, do tej starej osady, lebo že tam znova, tam, kde ju zrušili, znova si začali teda niektoré rodiny stavať tie svoje chatrče. Chatrče postavené z podvalov železničných. Teda viete si asi predstaviť, jak to vyzeralo. Naozaj strašidelné, keď sa tam zobudíte v noci, že ste sa opili a niekto vás tam vysadil, tak asi sa pokakáte z toho. Akože cez deň to bolo strašné. Teraz tam kopa ľudí sa tam zbehla, možno dvadsať, tridsať okolo nás a každý sa tam, prekrikoval, a toto nám a toto vybavte, pán Matovič, vy ste z vlády, vybavte to tam. Jasné, že som nebol z vlády, pre nich to bolo jedno, či parlament alebo vláda. A tie dávky sú nízke a robotu by sme chceli, hocičo. Zrazu vyšlo z takej najhoršej chatrče, takto do kopca, také doslova že strašidlo, potetovaný týpek (zaznievanie gongu), prepáčte, toto dokončím iba, potetovaný týpek akože od hlavy po päty. Teraz došiel, tak sa pomaly k nám blížil, hentí tam stále vykrikovali na mňa, teda že akože tie dávky, dávky, dávky a on došiel, postavil sa tam nad nich, niečo im povedal po rómsky, aby stíchli a hovorí: ´Keď prestanete predávať váš hlas za 5 evri, tak potom tu niečo hovorte.´ Otočil sa a išiel späť. Vtedy som pochopil, že ten chlapík, potetovaný vagabund, zločinec určite, o ktorom potom mi povedali, že on väčšinu života strávil v base, tak v podstate už iba tá basa ho vzdelala viac jako to blato v tých osadách, kde boli vzdelávaní všetci tí ostatní. Že už iba ten pobyt v tej base jemu zabezpečil ten základný pohľad na demokraciu, že nesmiem predať svoj hlas. A bol schopný povedať tým ostatným a tí ostatní pred ním mali v tejto veci rešpekt. Jasné, že zrejme aj v ďalších voľbách ten svoj hlas predali, ale pokračovať budeme nabudúce.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.2.2019 11:16 - 11:18 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Erik Tomáš, chcem zvýhodnenie voči iným. Žiadne zvýhodnenie nechcem, ani raz som to vo vystúpení nepovedal. Práveže som vás vyzýval na to, aby ste boli chlapi. Vy aj nejaký ďalší magor Marček povedal, že celý náš klub hlasoval za zvýšenie platov. Vyprosím si takúto lož voči našemu klubu. Opakovane sme sem predkladali roky, roky, roky zmrazovanie platov a vy ste si to teraz zabezpečili, aby ste mali platy rozmrazené.
Šuca, keď hovoríš, že rozdiel medzi mnou a Šucom je teda, že pre mňa sú to drobné a pre niekoho je to veľký peniaz. Ja si myslím, že iné. Ja som platil poctivo dane, zaplatil som 500 mil. korún daní a odvodov, a iba preto, že som videl, že ty a spol a tvoj predseda to rozkrádate, som do tej politiky išiel a bol som dlhé roky najväčší platiteľ daní zo všetkých živnostníkov. A ty si celý svoj majetok získal iba tým, že stláčaš poslušne svoje tlačítka.
Potom tí, čo ste hovorili, že moje BMW, že však jaký som ja toto, neviem čo. Po prvé mi závidíte BMW-čko z júna 2010. To auto bude mať teraz deväť rokov. To je prvá vec. A ja som nekritizoval to, že limuzíny alebo podobne. Áno, ja si tiež môžem sadnúť do BMW-čka, ktoré reálne sa dá predať za 18-tisíc eur. To už ľudia si vedia posúdiť. Ale kritizoval som to a hovoril som, že asi tú odvahu ste stratili tým, že príliš často v tých limuzínach používate to zohrievanie sedadiel. Lebo sa hovorí, že chlapi by mali mať gule. A keď jednoducho pred dvomi rokmi hovoríte, že mi ten mandát nepatrí, tak asi sa niečo stalo. Hľadal som príčinu. Asi často v tých limuzínach používate zohrievanie, ktoré na tých sedačkách máte. Čo je na tom zlé?
Pán Marček, takýto slovník si vyprosím a dovolím sa ohradiť voči čestnej, pracovitej, kresťanskej, dobrej žene z Oravy, voči Erike Jurinovej. Po prvé, neviete ani jak sa volá, poviete Judíniová, a po druhé, poviete, že tam ona rozkráda určite niečo v Žilinskom kraji. Hovorí sa, že podľa seba, súdim teba. Podľa seba, súdim teba, zlodej Marček.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 6.2.2019 10:42 - 11:07 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Kolegovia, kolegyne, vážený pán plagiátor. Pred tým, jak začnem možno k tomuto, tak ma tak napadlo, že vlastne jaký je rozdiel medzi plagiátorom a gladiátorom? Ono to súvisí s tým, čo teraz poviem, že plagiátor v Národnej rade tou odvahou netrpí, a gladiátor by tou odvahou trpieť mal. Číže bol by som veľmi rád, aby ten gladiátor, ktorý pred dvomi rokmi tu behal po parlamente a vystupoval v televízii o tom, jako Matovič strašne porušil zákon o ochrane verejného záujmu tým, že mal aktivovanú živnosť, ktorú som si predtým prerušil, že som sa vlastne dopustil strašného prešľapu voči demokracii a teda tomu verejnému záujmu, lebo som mal nula eur tržieb, nula eur zisku, nula faktúr vystavených, tak bol by som veľmi rád, aby sa z plagiátora zbabelého stal gladiátor a tú hlavičku teda tomu Matovičovi zoťal, jako sa pred rokmi vyhrážal.
No a teraz začnem teda viacej k tomu obsahu, hoci aj teda toto považujem k obsahu, ale tak ma to napadlo, že celkom to zaujímavé, že rozdiel medzi plagiátorom a gladiátorom je iba jedno písmenko. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Danko, Andrej, predseda NR SR
Pán poslanec, prvýkrát a dôrazne vás upozorňujem, aby ste ma neurážali, mňa nevyprovokujete a sústreďte sa na tému, ktorú ste si spôsobil sám. Nech sa páči.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Počúvaj, keď ti poviem plagiátor, si plagiátor, lebo si plagiátor.

Danko, Andrej, predseda NR SR
Dobre, pán Matovič, ja viem, že potrebujete konflikt, ešte raz vás prosím, aby ste sa sústredil a vyjadril sa k téme. Nech sa páči.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Však sa vyjadrujem k téme, snažím sa ti to vysvetliť. Takže tento prípad, ja by som ho chcel trošku zjednodušiť pre ľudí, lebo ono je to trošku zložité, bolo to aj na Ústavnom súde a pod., a súvisí to možno aj s tým, o čom sa malo hlasovať vlastne dnes a bude sa hlasovať zajtra o voľbe sudcov Ústavného súdu, ale dostanem sa k tomu postupne.
Do politiky som išiel preto, lebo som sa nedokázal pozerať na to, jako vtedy takí pre mňa reprezentanti ako konzumenta politiky, čiže ako občana Slovenskej republiky, Slota, Mečiar, Fico rozkrádajú Slovensko. Dvadsiateho prvého augusta 2008 bolo 40. výročie od toho momentu, kedy nás v 68. roku prišli zachrániť od socializmu s ľudskou tvárou naši bratia, hlavne teda zo Sovietskeho zväzu, a vtedy som si tak uvedomil, že vlastne my sme sa síce po revolúcii jedných okupantov zbavili, ale druhí okupanti sú tu znova. Že síce sme s oduševnením na tých námestiach štrngali a boli celí vytešení z toho, teraz, prepáčte, som si uvedomil, že som limitovaný časom, takže už sa začnem kontrolovať, boli vytešení z toho, že sme získali demokraciu, ale akosi sme potom slepo a naivne verili, že tým ľuďom, ktorým ten mandát zveríme, že tí budú tú politiku spravovať správne. A nakoniec sa dospelo až do takých vecí a do takých obludností, že boli nejakí vojaci v kancelárii ministra obrany, tým, že tam boli ako také ruky Jána Slotu, tak dostali možnosť sprivatizovať nejaký Lesostav Revúca. Dostali firmu, v ktorej bolo 400 ťažkých lesných mechanizmov, bolo tam 400 zamestnancov. Pobočky po celom východnom Slovensku v lesoch, dostali to, za rok vytunelovali. Jednému kamarátovi, druhému, tretiemu, pozemky, všetko, majetok sa rozpredal behom roka. Zo 400 zamestnancov 200 zamestnancov, firma v krachu, namiesto zaplatených štátu 60 mil., korún, zaplatených 10, obrovský dlh v Sociálnej poisťovni, obrovský dlh v zdravotnej poisťovni, obrovský dlh a dvadsaťročný nezaplatený dlh 200 zamestnancom, ktorí nemajú dodnes zaplatené výplaty.
A takýto človek potom po tých 20 rokoch príde, lebo ako hovorí, Boh mu umožnil dotknúť sa moci a spravil ho vyvoleného, a hovorí mne, že ja som ohrozil verejný záujem. Samozrejme, hovorím o plagiátorovi, ktorý mi sedí za chrbtom. Už nesedí, lebo sa hanbí, dobre.
Čiže toto mi na tej politike zároveň vadí, že sa tu hráme na niečo, a mnohým potom ľuďom záleží omnoho viac na tom, že Danko si dá oblečik za päť litrov, alebo toť Hrnko za 600 eur (pobúrené reakcie z pléna), ale nepozeráme na to, čo sa v skutočnosti v tom človeku skrýva, ako sa správa, ako okráda alebo podvádza (pobúrené reakcie z pléna). Alebo ako sa správa, jako ožran zo štvrtej cenovej skupiny, pán Hrnko.
Pán predsedajúci, urobte si poriadok so svojím členom strany.
Čiže záleží nám omnoho viacej na forme ako na obsahu. A takisto aj pri tomto návrhu zákona, ktorý je zákon o ochrane verejného záujmu, ideme lynčovať toho, kto mal nula faktúr, nula eur tržieb a nula eur zisku. Čiže tomu treba zoťať hlavu. Áno, dali ste mi 13-tisíc eur pokutu, áno, vy, koaliční poslanci, ktorí ste o tom rozhodli na výbore, 13-tisíc eur pokutu za to, že som ohrozil verejný záujem tým, že som mal nula faktúr, nula eur tržieb a nula eur zisk. Čiže toto je ochrana verejného záujmu. Ale že zlodeja korunovaného, ktorý dvesto ľuďom nevyplatil mzdy v Lesostave Revúca, tak toho tu zbožňujete a ruky pomaly zopínate, lebo on povie nejakú múdrosť, ktorá sa mu práve v hlave vygenerovala. Čiže toto je podľa vás spravodlivosť, tak? Čiže miesto toho, aby ste hnali zlodeja do basy, aby bol vyšetrovaný za podvod, ktorý spáchal, že okradol štát, tak miesto toho tu dáme mu priestor v televízii, že tam každú nedeľu rozpráva tie svoje múdrosti, po hodinke a budeme jeho počúvať a jeho necháme, aby lynčoval poslancov opozičných, lebo oni urobili prešľap.
Trinásťtisíc eur ste mi dali pokutu za to, že som mal nula faktúr, nula eur tržieb a nula eur zisku. A teraz hovoríte podľa rozhodnutia výboru, lebo zase vy ako koaliční poslanci ste mali väčšinu a ste to odhlasovali, že za to mi patrí strata mandátu. Čiže nevadí vám korunovaný zlodej, podvodník, usvedčený plagiátor, lebo to je zlodej, to neni nič iné, v pozícii predsedu Národnej rady, toho podržíte, tu neschválite ani program, keď sa ide o ňom rokovať, lebo je to váš človek, ale vadí vám ten, kto porušil verejný záujem. Tým, že som si dovolil alebo dovolil zabudnúť, že sa mi obnovila nejaká živnosť. Nezdá sa vám, že trošku je ten zákon zvrátený?
Podľa toho istého zákonu, ktorý vy tak zvelebujete, je dovolené tomu, kto v tejto sále má titul JUDr., podnikať akokoľvek, akokoľvek. Madej napríklad, alebo ktorýkoľvek iný právnik. Môže robiť čokoľvek, lebo jednoducho právnici si dali výnimku. Čiže keby tu bol medzi nami obuvník, ktorý bude poctivo šiť niekde boty a zarobí na tom 20 eur mesačne, to je zakázané, lebo ohrozuje verejný záujem, ale keď tu bude nejaký vagabund s titulom JUDr. pred menom, bude mať zamestnaných 50 ľudí v svojej právnickej kancelárii a vyberá takto úplatky za poradenstvo a neviem čo, lebo teda však treba tie prachy nejako preprať, u neho to je v poriadku, lebo je to ten istý zákon o ochrane verejného záujmu, JUDr. to neporušuje.
Keď tu bude nejaký doktor, ktorý bude mať jednoosobovú eseročku, čo väčšina doktorov na Slovensku má, lebo majú jednoducho takto urobenú ambulanciu, tak ten tú eseročku, nemôže tam byť konateľom. Hoci nič iné nerobí, iba poctivo sa snaží liečiť ľudí a zákon chcel, prispôsobil sa, má jednoosobovú eseročku, nič nerobí, žiadne úplatky neberie. V reáli to nie je podnikanie, de facto je lekár, len teda formálne to je jednoosobová eseročka, v ktorej on je majiteľ a konateľ. Jemu to zakážeme. Ale Zelníkovi, že tu má celú kliniku, že ju vlastní, to nám nevadí, to je v poriadku. Čiže on si bez problémov podnikať môže, bez problémov biznis beží, ale lekár, ktorý bude mať iba svojich tisíc pacientov napísaných na jednoosobovú eseročku a nebude robiť nič iné, to je prešľap, to je hriech.
Ste normálni, páni a dámy z vládnej koalície? Toto je ochrana verejného záujmu? Tento proces, ktorý páchate, presne ukazuje, vám nadstavuje zrkadlo, také, ako som vám tu ukazoval s tými platmi. Sirotám dáte 2,70 a sami sebe 1500 eur, lebo toto je vaša morálka, skrivená morálka. Ale ľudia to vidia. Vidia to pri platoch, vidia to v tomto prípade. Vidia, že kryjete vagabunda a zlodeja, Andreja Danka, plagiátora, ktorý sa hrá na gladiátora.
Ale v tomto prípade, idete trestať človeka, ktorý vám nadstavuje zrkadlo. Dokonajte svoje dielo, majte tú odvahu! Nebuďte zbabelci, sa teraz tu vyhovárať, že už je prijatý nejaký nový zákon. Vy sa tým novým zákonom vôbec riadiť nemusíte. Viete to dobre, však schvaľujete zákony, mali by ste to vedieť. Ten zákon nemôže byť retroaktívny, tento proces musíte dokonať podľa starého zákona a nevyhovárajte sa tu na to, že už platí nejaký mäkší zákon a už by na základe toho Matovič nemal prísť o mandát. Leziem vám na nervy a dostatočne, a budem vám liezť na nervy. A keď máte odvahu, dokonajte to! Ale vy tú odvahu jednoducho nemáte, lebo si zapínate v tých vašich drahých limuzínach to vyhrievanie na sedačke. A potom miesto guličiek tam máte niečo iné. Dobre, zase bude niekto hovoriť, že som vulgárny, ale tak mi to pripadá. Vy máte odvahu iba odtiaľ – potiaľ, ale potom odvaha končí, a keď máte dokonať niečo, čím sa vyhrážate, tak potom zrazu odvaha nie je.
A ja sa teda vás ešte raz pýtam, ako ohrozuje verejný záujem ktorýkoľvek poslanec tým, že sa mu odrazu aktivuje živnosť a nemá žiadne tržby? Skúste mi odpovedať, jednoduchá otázka. Je to zákon o ochrane verejného záujmu. Čím ho ohrozí? Viete, aké je moje hlboké presvedčenie? Že v tomto pléne by mali sedieť iba ľudia, ktorí sú zamestnaní a podnikajú. A chodili by sme sem na dve – tri hodiny denne, popri práci alebo na víkendy, ako študáci chodia na vysoké školy, bez problémov by sme stihli všetko to, čo sa tu prerokováva, lebo v skutočnosti, v reáli, všetci poslanci tejto sály tu v reáli strávili iba maximálne 80 pracovných hodín, pracovných dní v minulom roku, 80 pracovných dní sú štyri odpracované mesiace. A za toto, vy hovoríte, že si zaslúžime o 1500 eur vyššie platy. Hoci v minulom roku sme ešte odpracovali menej dní ako rok predtým. Úplná normálna základná, povedzte v mojom prípade, sedliacka logika mi hovorí, že odmena by mala byť za to, že niekto niečo spraví navyše, že sa o niečo zaslúži, že príde s nejakým nápadom, niečo. Sa pýtam, čo sme ako poslanci tohto pléna za minulý rok také super urobili navyše, koľko sme sa teda namakali navyše, že si zaslúžime 1500 eur vyššie platy? Viete, čo spravil ten vagabund? Dal to na Ústavný súd, lebo znova tam máte väčšinu, a dal, že sa od návrhu, aby sa platy vrátili späť na pôvodnú výšku ani nebude rokovať, lebo tam máte väčšinu. Lebo vy sa čo i len bojíte otvoriť tú tému tu, lebo nechcete aby to ľudia videli. Čiže človek, ktorý rozkradne štátny majetok, Ficova podržtaška, či, pardon, Slotova podržtaška, ktorá sprivatizuje s tatkom Lesostav Revúca len preto, lebo bol Slotov známy. Okradne štát v tomto jedinom prípade o 50 mil. korún. Okradne sociálku, zdravotku, 200 ľudí, ktorým nevyplatí mzdy, ten je v poriadku. Ten, ešte jemu dovolíte a budete mu za to hlasovať, že aby sa o vrátení platov späť na pôvodnú úroveň ani nehlasovalo, lebo sa toho bojíte. Ale ja som ohrozenie verejného záujmu. Lebo nula faktúr, nula eur tržieb a nula eur zisku. A ešte aj napriek tomu, že ste mi dali 13-tisíc eur pokutu.
Vrátim sa ale k Ústavnému súdu. Zákon hovorí, že podnikanie je vedenie, alebo teda sústavná činnosť vedená vo vlastnom mene za účelom dosiahnutia zisku. Sústavná činnosť vo vlastnom mene za účelom dosiahnutia zisku. Skúste mi znova zopakovať, alebo teda odpovedať na tú záhadu, ako sa dá urobiť účel dosiahnutia zisku, alebo dosiahnuť účel dosiahnutia zisku, alebo sústavná činnosť, keď nevystavíte ani jednu jedinú faktúru. Ako teda spĺňame definíciu podnikania? Keď máte živnostenský list na poličke a nič nerobíte, tak podľa mňa evidentne duch toho zákona a podľa mňa aj litera hovorí jednoznačne, že to podnikanie jednoducho nie je. Také je rozhodnutie Najvyššieho súdu. Áno, priznávam, bolo aj rozhodnutie jedného, je tu pani ministerka Žitňanská, bývalá, ona by to povedala, čo sú to, plénum je celé a potom senátu, pardon, senátu Ústavného súdu, ktorý hovoril rozlične ako Najvyšší súd, že nie, podnikanie, stačí že máte iba mŕtvy živnostenský list na poličke, že to už je podnikanie. Obrátil som sa po tej pokute na Ústavný súd. Argumentoval som práve tým, že jednoducho nezdá sa mi, že toto rozhodnutie je správne. A môj senát, ktorý som dostal, ktorý rozhodoval v tejto veci, povedal, že áno, Matovič má pravdu. Lebo jednoducho keď máte mŕtvu živnosť na poličke, nie je to podnikanie. Čiže zrazu sme mali názor jedného senátu, dávno, a názor druhého senátu, zloženého, áno, aj z ľudí, ktorých si tam navolil SMER, ktorý hovoril, že Matovič má pravdu, že podnikanie je sústavná činnosť. Je to, jednoducho to, čo som urobil, čo som spáchal ten zločin ja, nie je sústavná činnosť, nie je to podnikanie. A čo sa stalo? Prišla predsedkyňa Ústavného súdu a povedala, že máme tu dva názory, musíme prijať zjednocujúce stanovisko. A keďže sa nedostavilo dosť sudcov do pléna, tak povedala, keďže neni dosť sudcov, tak zjednocujúce stanovisko je také, že platí prvý názor. A ja sa pýtam z akého dôvodu? Prečo, akože dokedy, dovtedy, keď jeden senát rozhodne, že podnikanie je iba mŕtvy list na poličke, a druhý povie, že mýlia sa, že podnikanie nie je mŕtvy list, ale musím aktívne podnikať, prečo zrazu rozhodne názor pani predsedníčky, ktorú ste si tam vy nominovali, že vlastne prvý senát má pravdu a nie ten druhý, keď sú dva názory. Lebo vám to vyhovovalo.
A tým som chcel prejsť k tomu, ako je dôležité, aby na Ústavnom súde sedeli ľudia, ktorým ide o pravdu a nejde im o politiku. Vám vyhovovalo to, aby takýto nález z Ústavného súdu bol, hoci veľmi neférovým spôsobom dosiahnutý, lebo ste chceli mať nejakú oporu vtedy, kedy ste mali odvahu, že budete hlasovať, aby som mandát stratil. Ja si každopádne myslím, že mali by sme sa ako politici správať v politike úprimne. Mali by sme hovoriť, čo si myslíme, nemali by sme sa tu hrať na niečo, čo nie sme. A zároveň by sme sa mali snažiť od zákonov, aby skutočne išiel po, zákon o ochrane verejného záujmu, aby skutočne išiel po krku tým, ktorí nejakým spôsobom reálne ten verejný záujem ohrozujú. Otvoril som tú tému toho, že sa mi naozaj nezdá fér, aby právnici medzi poslancami boli zvýhodnení a bolo im dovolené akokoľvek podnikať. Nevidím najmenší dôvod zvýhodňovať právnikov voči obuvníkom, voči vydavateľom, voči komukoľvek, voči akémukoľvek inému živnostníkovi alebo podnikateľovi. Jednoducho to nie je fér. Mali by sme nad týmto zamyslieť.
Rovnako si myslím a opakujem to znova, že bolo by veľmi dobré, aby práveže poslanci mali povinnosť byť zamestnaní niekde v normálnom serióznom zamestnaní, aby mali povinnosť, alebo povinnosť podnikať. Či ako majitelia firiem alebo ako živnostníci. Samozrejme, strážme si ich zákazky, samozrejme spravme možno povinnosť, že musia mať zverejnené účtovníctvo, aby sme videli, že nemajú žiadne štátne zákazky, ale práve ten dotyk s realitou by umožnil, aby tu sa prijímali omnoho lepšie zákona, ako sa tu prijímajú. Lebo keď tu napríklad, poviem príklad Bugára, keď on sem zo socializmu, pomaly zo školy, vbehne rovno do parlamentu a 30 rokov sa tu nejako tak, Trnka na to použil taký škaredý výraz, že "pregrciava", ja to nepoužijem, tak čo ten človek má, aký prehľad o realite? Aký prehľad má on o tom, že ako sa vytvárajú pracovné miesta, čo to je reálne pracovať v kapitalizme, čo to je robiť nejakú nočnú? Nemá ten prehľad. Čiže človek potom odtrhnutý 30 rokov od reality zrazu tu prijíma zákony, na základe ktorých sa majú riadiť tí ľudia, ktorí ten reálny život aj žijú. A potom aj tak to vyzerá. Použil som jeho príklad, tých príkladov tu je viacero.
Naozaj si myslím, že mali by sme sa zamyslieť na tým, možno budeme jediný parlament na svete, ktorý by také niečo mal. Neviem, nezisťoval som, či také pravidlo niekde je, ale mne by sa to veľmi páčilo, aby povinnosť, aby poslancovanie bolo popri práci. Tie zákony by boli kvalitnejšie, nestrávili by ste tu viacej času, nebojte sa. A tí ľudia by boli radi, že tie zákony prijímajú ľudia, ktorí nie sú odtrhnutí od reality. Lebo ak by takého zákony prijímali ľudia, ktorí pracujú, ktorí podnikajú, ktorí vedia, že jaké je to náročné vytvoriť to pracovné miesto a udržať, tak nikdy by nemohli prísť a obhajovať takýto blud, že mať mŕtvu živnosť na poličke je ohrozenie verejného záujmu.
Ešte raz hovorím, bol by som veľmi rád, aby ste dokonali svoje dielo, aby ste sa nezapierali, samých seba v sebe. Nenávidíte ma z hĺbky duše. Nenávidíte zrkadlo, ktoré vám tu ukazujem dennodenne. Nenávidíte to, že vás konfrontujem s vašimi o 1500 eur vyššími platmi. Nenávidíte to, keď zverejním videjko o to, ako tu nejaký Marček bojuje za svoj plat, alebo Šuca, alebo Vaľová, alebo podobní, a budete viacerí. A celkom je úsmevné, ako sa vyhýbate a bojíte prísť sem ešte pred tým hlasovaním, aby som vás ďalších niekoho niekde nezverejnil, a prídete sem až potom, keď sa vyhlási hlasovanie, rýchlo utekáte zo salónika. Áno, je mi to úsmevné a budem vás týmto konfrontovať. Ale bol by som rád, aby ste nabrali odvahu a zadosťučinili svojmu svedomiu a hlasovali tak, ako to cítite. Keď k tomu potrebujete hlasovať tam vzadu a mať tajné voľby, majte ich mať. Keď neviete, nemáte odvahu to navrhnúť a povedzte mi, že to mám navrhnúť, ja to navrhnem. A hlasujte si tajne, pochovajte ma. Ľudia vám za to vizitku vystavia. Ľudia nie sú totiž hlúpi. A to mi veľmi vadí od politikov celkovo v politike. Vadí mi to hranie sa politikov na prvú signálnu.
Jednoducho Fico si povie, že dosť podstatná časť jeho voličov, stačí, aby im povedal, že nejaký Soros, nejaký v zátvorke Žid, a už nepočúvali ďalej. A tak keď je v úzkych, keď vidí, že mu teče do bot, tak použije odporný antisemitizmus, odporné nízke pudy sa snaží na ne hraď, ktoré sú hlboko v nás, bohužiaľ, na Slovensku v mnohých vryté. Toto je hranie na prvú signálnu. Nesnaží sa s tým voličom správať ako s rovnocenným človekom, ktorý vie napočítať do dvoch. Fico sa netvári, že s tým človekom, že sa môže opýtať aj nejaké otázky a že asi mu to neuverí, keď povie, že zrazu tí ľudia, ktorí túžia po spravodlivom vyšetrení vraždy, keď ich obviní, že sú platení niekde Sorosom a na piatej Avenue si to Kiska niekedy v novembri dohodol. Nie, on vie, že tým ľuďom stačí zahrať na strunu antisemitizmu, a má vybavené, má 10 % svojich voličov.
Potom je tu nejaký plagiátor, ktorý keď vidí, že mu teče do bot a celé Slovensko sa na ňom smeje, že čo je schopný vypotiť, jakú myšlienku a jak sa tu háji, svoje zlodejine, že on hovorí, že to nieže ukradol, to iba on literárne, literárne spracoval nejaké diela. Čiže ukradnúť podľa neho znamená literárne spracovať nejaké diela. A keď zistí, že je v takomto tlaku, tak potom úplne zbabelo, úplne na najväčšieho zbabelca v priestore televízie, ktorá mu dá priestor, bez akéhokoľvek oponenta, tam povie, že to nejaká cigánočka zo SaS-ky. Čo je to znova? Zneužívanie, alebo zneužívanie nevedomosti svojich voličov a znova hranie sa na tú prvú signálnu. Lebo zase znova si uvedomiť, však teda ten Slota predo mnou toto, Cigáni sem, Cigáni tam, ešte Danko mu robil vtedy tie bilbordy, že Matovič chce dostať Cigáňa do parlamentu, ale Matovič ho dostal do parlamentu a Slota zostal mimo parlamentu nakoniec. Čiže znova to bolo, je to hlboko v ňom skryté. Jednoducho je rasista, potreboval zahrať na rasistickú strunu, lebo videl, že inak sa asi neubráni racionálnymi argumentami. Povedal Cigánočka a polovička voličov mu takto čapkala, lebo jak to teda dobre povedal tej škaredej Cigánke Nicholsonovej. Čo už po tom, že neni ani Cigánka, že neni ani škaredá, to je jedno. Jednoducho zahral si s tými voličmi hru, lebo sa spolieha, že nerozmýšľajú, že im takýto prízemný argument stačí.
A mohol by som vás menovať viacerých a strašne sa mi to nepáči. Keď ideme po povrchu, keď podceňujeme voličov, keď si myslíme, že seno žerú, a povieme im niečo a nepovieme im to druhé, ktoré k tomu patrí. Klasický príklad Fica na, keď oznamoval vianočné dôchodky. Ak by to hral úprimne s tými ľuďmi, tak si sadne na tú tlačovku Fico a vedľa neho Počiatek v tom čase. Najprv Fico povie, že áno, milí dôchodcovia, zaslúžite si, my vám dáme tie vianočné dôchodky, zavedieme tento inštitút a budeme vám vždy pred vianocami pripomínať, akí ste pre nás dôležití. A potom by mal vystúpiť Počiatek a, milí dôchodcovia, na tie dôchodky si musíme požičať peniaze, lebo jednoducho v kase ich nemáme, keďže stále každý rok hospodárime so stratou, takže vlastne zoberieme si pôžičku a s úrokami to zaplatia vaše deti a vnúčatá. Toto by bolo fér hra s voličom. Lenže Fico opäť, iba na prvú signálnu, vianočné dôchodky, polovička voličov začapká. Vidím tu Mareka Maďariča, bohužiaľ, mal na tom obrovský podiel, na tejto demagógii a na tom, že nepovedal, že vystúp tam aj ty, Počiatek, vystúp tam aj ty, Kažimír, a povedz rovno tým voličom, že to nie je len tak, že Fico po noci chodí a brigáduje v NBS-ke a tlačí prachy, že tie peniaze v tom štáte majú nejaký kolobeh a do štátneho rozpočtu sa dostanú iba tým, že ich niekto, a to niekto je tých 5,5 milióna ľudí na Slovensku zaplatí a takto ich vyzbierame a potom sa môžme hrať na Ježiška. Ja túžim po tom, aby sme hrali s voličmi čistú hru, aby sme ľuďom hovorili, že keď niečo im dáme, čo to stojí a kto to v skutočnosti zaplatí. A bude to úplne inak, sa tí ľudia budú správať k tomu štátu, lebo zrazu budú mať pocit, že sú súčasťou rozhodovania. Budú mať pocit, že sú akcionári akciovej spoločnosti s menom Slovenská republika. Túžim po tom, aby sme ich neoblbovali tým, že budeme zneužívať svoj mediálny priestor, že budeme hrať na prvú signálnu svojich voličov, ktorí neznášajú Matoviča, lebo jednoducho si trúfol obviniť ich boha Fica, že chráni zlodejov, ktorí neznášajú Matoviča skrz ostatné veci, ktoré im búrajú ich ilúziu o sociálnom štáte, ale že budeme tým ľuďom hovoriť úprimne, že zákon o ochrane verejného záujmu by reálne mal chrániť verejný záujem a nemal by slúžiť ako len šikana voči nepohodlným opozičným poslancom.
Prosím, moje vystúpenie neberte ako obhajobu toho, že vás prosím o to, aby ste mi mandát nezobrali. Poslúžte si. Povedal som vám to možno päťkrát, hovorím vám to šiestykrát. Keď ste si ma upiekli, tak si ma aj zjedzte. Zaveste ma za rebro a ľudia vám to vo voľbách spočítajú. Lebo jednoducho ľudia nie sú hlúpi. Aj vaši voliči, keď toto spáchate, si budú ťukať na čelo. Lebo stačí im hovoriť dokolečka iba tie tri nuly. Nula faktúr, nula tržieb, nula zisku. A ešte jedno číslo, s piatimi nulami 13-tisíc eur pokutu, ktorú ste mi za to dali, pardon, so štyrmi.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 1.2.2019 14:00 - 14:00 hod.

Igor Matovič
Môžem k tomu iba ešte dopovedať. Patrilo by sa, je to ako asi smola, naozaj že sa predsedajúci nemôže do..., s faktickou, čo sa mi zdá hlúposť. Na druhej strane, keď teda chce využiť ten mikrofón, podľa mňa mal by počkať v poradí, ako sú tí ostatní ľudia prihlásení.
Ďakujem pekne.

(Prerušenie rokovania o 14.01 hodine.)
==
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 1.2.2019 13:46 - 14:00 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Takže ešte raz, vážení kolegovia, ale hlavne teda tých 140 prázdnych stoličiek, ktoré beriete plat po novom približne 4-tisíc eur v novom..., v čistom, čiže o 1 500 eur v hrubom viac jako, jako minulý rok, tak prihováram sa vám, prázdne stoličky, ktoré si sem zvolili ľudia ako svojich zástupcov, že je tu jeden veľký problém, ktorý dlhodobo Slovensko trápi, a skúsim na, na ten problém sa pozrieť tak opačne.
Opýtam sa kolegu Mazureka, že či by sa chcel narodiť ako dieťa v osade. Zakláňa hlavu, usmieva sa, predpokladám, že odpoveď je, že asi nie. Nemusíme sa hrať, že by povedal, že áno. Preto som si ho vybral, lebo je to strana, ktorá, myslím si, že aj on to uzná, že dosť často zneužíva tento problém, tento neriešený problém v svojej, v svojej politike, a, inak povedané, ak by tento problém, alebo vládna koalícia, hlavne strana SMER, ktorá tu už tu jedenásty či koľký rok, jedenásty rok drží kľúče od miešačky, ak by tento problém riešila, tak nejakí kotlebovci by ani nevznikli. Alebo vznikli, ale stále by tam pochodovali ako smiešni nejakí pajácovia po ulici, ale nemali by agendu, lebo nemohli by ukazovať niekam do osád, že sú tam ľudia, ktorí nerobia, sú tam deti, ktoré dobre neštudujú, a sú tam deti, ktoré prepadajú a na ktoré platíme kopu peňazí vo vzdelávaní.
Čiže, inak povedané, to, že tu 11 rokov strana SMER tento problém nerieši, dôsledok toho je tu, že tu sedia poslanci za ĽSNS a konkrétne aj poslanec Mazurek. Inak povedané, pán poslanec Mazurek by vám mal kúpiť veľkú kyticu každému jednému - aj ostatní poslanci -, lebo vlastne bez vás by tu oni neboli. Inak povedané, Kotleba je dieťa Roberta Fica. On so ho nadájal na svojej hrudi, on ho vychoval, on mu vytvoril podmienky, aby sa do parlamentu dostal, lebo jednoducho iba svojimi vlastnými schopnosťami bez neriešeného rómskeho problému by sa do parlamentu nedostal. Tým som chcel naznačiť to, že mali by sme byť zodpovední, ľudia si nás zvolili na to, aby sme riešili problémy, a nielen zneužívali problémy, rozprávali o nich vtedy, keď nám to vyhovuje, a huckali ľudí alebo nabádali, alebo zneužívali také to zlo, ktoré v nich niekde drieme, že keď nevedia si v tom, v tom svojom životnom rozpoložení vysvetliť okolnosti, tak hľadajú toho nepriateľa niekde inde. Tak ako počas veľkej hospodárskej krízy v 30. rokoch prišiel veľký to mysliteľ Adolf Hitler, ukázal prstom, že to tí Židia sú za všetko zodpovední, a tí ľudia, keďže nemali odpovede, tak si povedali, že áno, tak to asi bude. Jednoducho zneužil tému, zneužil nejaké etnikum, na základe toho získal moc a vieme, aké to malo následky. To isté urobil SMER neriešením tohto problému a dnes ten problém nám v podstate narástol a máme ešte aj druhý problém, okrem rómskeho máme fašistický problém.
Ale teda k návrhu zákona. Náš návrh zákona predkladáme, ja už ani tiež neviem spočítať koľkokrát. Prvýkrát ho predkladal prvý rómsky poslanec, ktorého sme my sem dotiahli do parlamentu, Peter Pollák, ktorého sme dali napriek tomu, že sme vedeli, že je taká, taká tá predpojatosť, predsudky voči Rómom na Slovensku, sme ho dali na..., do prvej desiatky na kandidátke, nehanbili sme sa za neho a urobili sme to preto, lebo sme chceli ukázať deťom v osadách, že keď sa budú učiť, keď sa budú snažiť, tak môžu byť z nich aj poslanci Národnej rady. Môžu stáť na tom pomyselnom piedestáli spoločnosti, čo by sme asi teda mali byť, aj keď ja sa tak osobne sám necítim.
Urobili sme to preto, lebo je to správne, a na druhej strane nestačí len ukázať pozitívny vzor, ale treba aj vytvoriť tým deťom v tých osadách podmienky, aby mohli taký nejaký príklad sledovať. V skutočnosti, keď prídete do osád, a je ich požehnane, je ich niekoľko stoviek, tak vo väčšina v tých osa..., väčšine osád nie je žiadna škôlka alebo, inak povedané, nie je miesto pre rómske deti z osady v tej bielej časti dediny, ktorá je zaplnená deťmi z tej bielej časti dediny. Sú ale osady, v ktorých škôlka je, alebo teda dedina, ktorá prijme tie deti z osady, nie všetky, niektoré zostanú doma, niektoré do škôlky chodia, a je minimum osád, kde všetky deti, ktoré do škôlky chcú chodiť, aj to miesto v tej škôlke k dispozícii majú. No a čudovali by sa rasisti, či svetoví, alebo slovenskí, tomu, že tie deti, ktoré do tej škôlky chodia od tých troch rokov, tak, čuduj sa svete, majú v škole potom úplne rovnaké výsledky ako tie biele deti. No čím to asi bude? Možno rasisti povedia, že keďže sa im nejako potom rozpadá argumentačná pôda pod nohami, že to asi bude tým, že sú to nejaké výberové deti alebo do nich nejako viacej tlačíme rozumu v noci do hlavy a vlastne preto majú lepšie alebo rovnaké výsledky ako tie biele deti, lebo rasisti si povedia, lebo fašisti, že vlastne tie rómske deti, to sú nejaké menejcenné, oni majú iba polku mozgu, oni sa do..., do ich hlavy sa nedá dostať viacej informácií, lebo sú geneticky degenerované, a podobné sprosté reči. Ale nie. Fakty hovoria jasne. Deti, ktoré z osady chodia do škôlky od troch rokov, majú úplne rovné výsledky v škole ako deti z bielej komunity, čiže nerómske deti v tej danej dedine. A to teda podotýkam, že majú veľmi ťažké teda to prostredie vytvorené alebo zložité prostredie, že nemajú možno také komfortné zázemie ako tie ostatné deti.
Inak povedané, keďže tu nie je, je tu nejaký rómsky problém a vadí nám, že dospelí ľudia nerobia z tejto komunity, tak mali by sme dať tým deťom šancu, aby sa chytili v živote, a keďže oni sa nevedia samé postaviť na nohy, lebo jednoducho sú vychovávané v blate, veľa z nich nemá ani vlastnú posteľ, len má svoj vlastný koberec, starý, ktorý je hodený niekde v rohu na posteli, a potom si každé decko stiahne koberec na zem a na tom, na tejto kvázi posteli v noci spí. Žiadne, alebo nie, väčšina z nich nemá svoj vlastný stolík, nemá mamu, ktorá by mu čítala rozprávky, tak v takomto v „podnetnom prostredí“, samozrejme, to dieťa sa nevzdeláva, nechystá sa do tej školy.
A potom sa stane to, že to dieťa do tej škôlky sa nedostane, príde na zápis ako šesťročné tam sa ho teta psychologička alebo teta učiteľka opýta niečo v slovenčine a ono na ňu pozerá a nerozumie. A odkiaľ by to malo rozumieť to decko? Ono sa v tej osade, blate neučí po slovensky. Ono tam rozpráva po cigánsky, po rómsky ako chcete, ale po slovensky nie. Tým pádom teta jedna, druhá povedia, že však asi je trošku mentálne postihnuté, no však teda dáme mu priestor, nech sa doučí tú slovenčinu, však o rok odklad. To decko príde 7-ročné na zápis a čo s stane? Tie isté otázky, hops, jedna teda, druhá teta si povedia, však on je menťák, tak mu dáme mentálne postihnutie typu B a bác do špeciálnej školy. A čo sme vyriešili? Že desať rokov potom povinná školská dochádzka, ktorú musí teda chodiť do školy ale dieťa, ktoré v siedmich rokoch alebo do sedem rokov bolo vychovávané v blate, v osade, v chudobe, v absolútnej chudobe, ktoré vie o živote viac jako priemerný 15-ročný pubertiak, tak zrazu do tohoto decka ideme niečo vštepovať v tej špeciálnej základnej škole, kde je väčšina zase znova rovnako detí plus-mínus z rovnakej sociálnej situácie z rovnakých podmienok, v čom je podnetné to prostredie? Čo sa tým vyrieši? Nič. A dopadne to ako? Že to dieťa skončí v siedmom ročníku tú špeciálnu školu, ale že dva-tri ročníky si zopakuje alebo sa dostane aj na nejakú špeciálnu učňovku, ale keďže všade sú trošku uvoľnené kritéria, tak v skutočnosti si tú prácu za to alebo s takýmto vzdelaním prácu veľmi ťažko môže nájsť. Áno, v týchto rokoch, tento a minulý, si dosť ľudí aj z osád našlo prácu. Aj legálnu prácu, kým predtým možno malo väčšina tých ľudí, iba nelegálnu prácu, lebo jednoducho firmy už museli teda zobrať aj týchto ľudí do práce, hoci pred tým by ich nechceli. Ale kríza znova príde a znova tí ľudia zostanú bez práce, v chudobe a chudoba je pasca. Vieme všetci, že zase zároveň mnohodetnosť je znakom chudoby. Keď si pozriete kdekoľvek po svete alebo aj v minulosti, čím viacej detí, tým chudobnejšie rodiny, inak povedané, čím chudobnejšia rodina tým viacej detí. Jednoducho mnohodetnosť je znak chudoby. Čiže by som chcel aj kolegom z ĽSNS povedať, že nie, nekritizujme tie osady, neukazujme na tých Rómov v tých osadách. Ja pevne verím, že, kolega Mazurek, že aj vo vás je taká, taká tá základná spravodlivosť niekde, že možno to iba si poviete, že tak hráte tu nejaké divadlo, chcete mať nejaké percentá, chcete za to dostať nejaké peniaze, chcete byť strana, fajn. Ale tým deckám neubližujme, tie decká za to nemôžu a z tých detí vyrastú dospelí ľudia. Za to môžu títo ľudia, kritizujte SMER, že ten problém nerieši, lebo to je v skutočnosti ich maslo. Lebo my keď tým deťom nedáme šancu, keď im nedáme pomocnú ruku, keď ich nezoberieme do tej škôlky v tom rannom veku, tak s tých detí nevyrastie nič použiteľné na pracovnom trhu. Jednoducho základná logika. Predstavte si teda vy, v takýchto situáciách je to najlepšie. Predstavte si, že vy ba ste sa narodili v tej osade. Búda zbitá 3-krát 4 metre z dosák, že tam môžete strčiť medzi tie dosky ruku, jedna posteľ v rohu a v takej chatrči som bol v Jarovniciach. V rohu jedna posteľ, jedna váľanda, na tom desať kobercov. Tá rodina mala osem detí alebo deväť detí, dokopy ich bývalo tuším jedenásť, čiže vlastne oco, mama, 9 detí, 11. Jedenásť ľudí v búde 3-krát 4 metre. To je meter štvorcový na jedného. Priemerný Slovák v bytoch, priemerný byt je 65 metrov štvorcových a v priemere v ňom bývajú traja ľudia. Čiže priemerne bývame na životnom priestore 22 metrov štvorcových. V tej chatrči, tie deti majú životný priestor jeden meter štvorcový. Tam sa nepomestí jedenásť postelí, tam sa pomestí iba tá jedna, s tými ďalšími desiatimi kobercami. V takejto, v takomto životnom priestore, nemotivačnom životnom priestore len zlyhávajúci štát tie deti nechá napospas tomuto osudu. Len zlyhávajúci štát, a nie sociálny štát Roberta Fica, len zlyhávajúci štát nechá tie deti, nech sa boria tým životom a nech z nich vyrastú uvedomelí občania.
Aké to dieťa má podnety, pozitívne podnety? Toto je jeho životné prostredie, ten meter štvorcový jak dva psi, možno aj pes na Slovensku v priemere má väčšiu búdu jako to decko v tej osade. Takto ste nechali tie deti žiť. Za tých 10 rokov tam vyrástlo, 50-tisíc nových detí sa tam narodilo. 50-tisíc nových zamestnancov sme tu mohli mať, ktorí nám budú chýbať, áno, je to otázka času, kedy nám veľmi budú chýbať, lebo ako Slovensko veľmi zásadne starneme. Ale z tých 50-tisíc ľudí, je reálne použiteľných na pracovnom trhu možno 5-tisíc?! Ostatní budú použiteľní tak na zákazníkov, alebo zamestnancov sociálneho úradu, alebo teda úradu práce, kde budú dostávať dávky. A to ste za to zodpovední vy. Toto je osud detí, ktorých ste zničili, že lebo ste miesto toho, aby ste problém riešili, tento problém zneužívali.
Čiže nielen že ste ho neriešili, ale vy ste ho ešte aj zneužívali. A keď teda neviete, ako ste ho zneužívali, mne to v poslednej dobe pár ľudí vyčíta, že nazvem, keď prídem na nejakú debatu s Erikom Tomášom, že ho nazvem Goebbelsom, jednoducho nazvem, aj teraz keď tu nesedí, aj keby že tu sedí, mu to poviem takisto. Takisto Goebbels Hitlerovi robil propagandu, kde mu radil, zneuži tie nízke pudy v tých ľuďoch, zneuži to v tých Nemcoch, neznášajú tých Židov, povedz, že tí Židia sú za to zodpovední, za to zlo, ktoré tu máme. Tak tento goebbels Erik Tomáš, keď Ficovi pred dva a pol rokmi tieklo do bot, tak nevedel, čo jako sa z toho nejako vymotať, bola tu kauza nejakého Baštrnáka a podobne, tak zrazu zo dňa na deň prišiel, že Cigáni v osadách, naučíme ich robiť a to všetko musí robiť! A Cigáni sem, Cigáni tam, Cigáni sem, Cigáni tam, v priebehu mesiaca možno desať razy v médiách naozaj v exkluzívnych mediálnych priestoroch. Mediálny, hlavný mediálny poradca bol Erik Tomáš. Bolo to z jeho pera. Čiže vy vlastne aj to, čo ste spôsobili, alebo ten problém, ktorý ste neriešili, keď vám tečie do bot, ste ho schopní vlastne zneužiť a zahrávať sa na tie najnižšie pudy, ktoré medzi nami v spoločnosti sú. Hanbil by som sa za to, to neni sociálne cítenie, toto neni sociálna demokracia, toto je čistý fašizmus, ktorý ste predvádzali, a preto Erik Tomáš je goebbels a vy ste fašistická strana, čo sa týka riešenia rómskeho problému a zneužívania tohto problému... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Ďuriš Nicholsonová Lucia, podpredsedníčka NR SR
Pán poslanec Matovič, chcem vás upozorniť, že je 14.00 hod. Na ako dlho to ešte máte?

Matovič, Igor, poslanec NR SR
To posunieme potom na utorok.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 1.2.2019 13:42 - 13:44 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Dobrý deň. Kolegovia, hojný počet nás tu je, po tých zvýšených platoch o 1 500 eur by som tu očakával, že si sem pridáme ešte stoličky a budeme tu viacerí, a nie, že nás tu bude dokopy 10.
Tento návrh zákona sa zaoberá niečím, čo dávno sme mali v sociálnom štáte Roberta Fica mať vyriešené, lenže my sa tvárime, že ten problém tu neexistuje. Na jednej strane hovoríme, že nám vadí extrémizmus, že nám vadí Kotleba, že nám vadia fašisti, že nám vadia ľudia, ktorí zneužívajú také nízke pudy takej protirómskej nenávisti v našej spoločnosti, ale na druhej strane vôbec sa nesnažíme ten problém riešiť.
Náš návrh zákona hovorí o tom, aby sme zaviedli pre, zjednodušene hlavne teda pre deti z rómskych osád povinnú škôlku, aby sme tieto deti podchytili vo výchove čím skorej, lebo jednoducho keď ich sa snažíme chytiť vo výchove alebo podchytiť neskôr, už to nie je, bohužiaľ, účinné. Včera vyšla vlastne štúdia, ktorá krásne o tomto hovorí, tie výsledky sú jednoznačné a to je zase opäť takisto ako pri platoch, kedy sociálne cítiaca sociálna demokracia bez hanby sirotám dva..., dá navyše 2,70 a poslancom 1 500 eur. Takže to je takisto výsledkom, to, že vlastne tie deti sa naďalej vychovávajú v blate, v škôlke nie sú, toho, že táto vláda nemá za cieľ riešiť v skutočnosti problémy, táto vláda má v skutočnosti za cieľ robiť biznis a problémy len zneužívať na svoju vlastnú popularitu poukazovaním na osady a ukazovať, že tam sú tí zlí. Tak to presne robil Hitler.
Čiže viacej bude v mojom vystúpení, do ktorého sa zároveň týmto hlásim k rozprave.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.2.2019 13:37 - 13:39 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Martin, jedno číslo je v podstate také charakteristické, ktoré teba charakterizuje, a to bolo číslo 13. Keď si povedal, že trinástykrát predkladáš tento návrh zákona, a v tomto mi pripadá, že si v podstate taký najväčší donkichot tohto parlamentu, bojovník za práva farmárov alebo majiteľov, malých farmárov a majiteľov pozemkov, ktorých nejaké zlodejky, grófky Roškové si vykazujú ich, ich pozemky, tvária sa, že ich obhospodarujú, berú na to dotácie a ja sa čudujem, naozaj sa čudujem vládnej strane SMER po tom, ako sem posadili zlodejku Roškovú, je tu jeden jediný zástupca tam v rohu, že po tom, ako sem dosadili a majú na prstoch vlastne to rozkrádanie, okrádanie týchto majiteľov pozemkov, rozkrádanie fondov určených vlastne za obhospodarovanie poľnohospodárskej pôdy, že tento tvoj návrh potichu nepodporia. Ja by som očakával, že po prvé ho buď si skopírujú, a predložia ako vlastný, čo zvyčajne robia, alebo dobre, potichúčku Glváč ukáže, nech aj také malinké to véčko, nemusí byť ani také veľké, ako zvyčajne ukazuje, také malinké dvojcentimetrové, ale nech ho podporia, lebo tým by ukázali, že s tými podvodmi, ktoré tu grófka Rošková na východnom Slovensku robila, nechcú s tým nič mať spoločné a chcú tomu do budúcna zabrániť. Ale obávam sa, že oni pôjdu naďalej v tomto, je to jednoducho ich DNA, oni vlastných ľudí nezradia. Iba vtedy, keď ich pritlačí nezávislý vyšetrovateľ, nezávislý prokurátor, vtedy s tým nedokážu nič urobiť, lebo jednoducho sú to naši ľudia.
Bol by som veľmi rád, aby sa tu našla tá väčšina, aby tento návrh zákona, spravodlivý návrh zákona sme dali do druhého čítania, lebo o tomto bol protest farmárov, a upozorňujem vás, ako som poznal alebo spoznal tých chlapov, ak tento návrh nepodporíte, v lete ich tu máte znova.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 29.1.2019 13:12 - 13:13 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Tento procedurálny návrh je trochu v rozpore s tým, čo navrhoval Martin Poliačik, lebo ja si teda neviem predstaviť, že by Maznák viedol túto schôdzu, ale teda navrhujem zaradiť do programu tejto schôdze nový bod, v rámci ktorého Národná rada odvolá člena osobitného a kontrolného výboru na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva, rovnako aj z funkcie podpredsedu Národnej rady Martina Glváča, alias Maznáka.
Odôvodnenie: Martin Glváč svojou intímnou niekoľkoročnou komunikáciou s obvinenou z vraždy, z už troch vrážd, ženou, ktorá už v čase, kedy s ňou komunikoval, vedel o nej ako minister obrany od šéfa vojenského obranného spravodajstva, že to je žena, ktorá bola vyšetrovaná za objednávku vraždy primátora Hurbanova, tým, že sa detinsky, chlapčensky, ako malý chlapec na pieskovisku vyhováral, zatĺkal a klamal, že to je bežná komunikácia s voličom SMER-u, stratil akékoľvek morálne právo viesť kedykoľvek túto Národnú radu. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 29.1.2019 13:11 - 13:12 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Ja mám dva procedurálne návrhy, tak poprosím potom dva časy.
V prvom procedurálnom návrhu navrhujem, aby prerokovanie návrhu 76 bolo predradené pred prerokovanie návrhu 26.
Zdôvodnenie: chcem tým dosiahnuť, aby predseda Národnej rady nemohol vydierať poslancov opozície alebo poslancov nášho hnutia tým, že keď budeme hlasovať za návrh 26, nebude sa hlasovať o mojej strate mandátu. Myslím si, že keď je predseda Národnej rady už dva roky presvedčený o tom, že by som za nula eur tržieb a nula eur zisku a po dvanásť tisícovej pokute mal stratiť aj mandát, mal by mať na to odvahu dať o tom hlasovať skôr, ako sa bude hlasovať o zmene zákona o ochrane verejného záujmu.
Druhý procedurálny návrh, poprosím čas znova.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.11.2018 10:25 - 10:27 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Boris, ďakujem za vystúpenie, ktoré to tu trošku oživilo, a myslím si, že správne si poukázal na to, že čo sme si mnohí možno ani nevšimli, že kým Danko číta z papiera, o ktorom niekedy svojho času hovoril, že keď číta, tak nepoužíva papier. Ale teda dobre, teraz sa mu to podarilo. Tak vtedy to malo hlavu, pätu, lebo jednoducho to si nepíše sám. Ale keď dá priestor tej svojej mozgovej bunke, tak ako ty si povedal, že zrazu je tu jedna blbosť za druhou. Ja som si ich poznačil viacero, tak pre pamäť národa by som do zápisu aj chcel k tým blbostiam, jednou za druhou, čo sa vyskytovali v tej jeho hlavičke, ich spomenúť.
Povedal napríklad v tom svojom vystúpení, že, "žiaľ, nie ste schopní hovoriť odborne o vzniknutom probléme". Ja som nepostrehol na tom vystúpení nič, čo by bolo odborné. "Používate argumenty, pretože politický boj je zrkadlom spoločnosti", prvú vetu som nepochopil ani spredu, ani odzadu. Potom hovoril, že najprv sa jeho práca rigorózne, "rigorózna práca v jednom kuse stratí". Tiež som nepochopil tú vetu ani spredu, odzadu ani zospodu, v jednom kuse keď sa niečo stratí, nechápem. Potom povedal, že "toto nie je problém Andreja Danka, toto je problém postkomunistických štátov". Čiže ukradnúť, nepriznať sa, zatĺkať, to je problém postkomunistických štátov, to nie je problém Andreja Danka.
Naozaj mi to pripomínalo, jak ty si spomenul to pieskovisko. My sme takýchto faganov, keď neboli schopní si priznať najmenší problém, ktorý spáchali, tak buď sme sa s nimi nehrali, alebo, ako ty hovoríš, s kýblikom po hlavičke a radšej tam potom na to pieskovisko nechodili. On musel byť chudák, keď bol malý, iba bitý, lebo takto človek sa bezcharakterne už na tom pieskovisku keď správa, tak tí druhí ho za to odsudzujú. Bohužiaľ, nenaučili ho to jeho deti.
Keď teraz tu hovorí o tom, že v starých skriptách našiel ručne písanú prípravu, no tak po tom všetkom, čo v tejto veci vyviedol, no všetci mu veríme, že to teraz nenapísal posledné dni. Keď hovorí o tom... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis