Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

13.9.2019 o 19:50 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 25.9.2019 10:03 - 10:13 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Kolegovia, kolegyne, uvedomujem si, že mnohí, ktorí to hrajú tak všeobjimajúco na konzervatívnych a liberálnych voličov, tak radšej teraz sú zalezení - aj včera, aj dnes - niekde v tichu poslaneckých kancelárií a spoliehajú sa na to, že nejako to prehrmí a nebudú sa musieť postaviť čelom k tejto otázke.
Zároveň chcem povedať, že sme v podstate v pasci našich predkov, ktorú nám nadstavili, keď, myslím, že v roku 1957 komunisti, alebo teda vtedajší poslanci schválili, že už bude normálne robiť niečo, čo dovtedy normálne nebolo, že takzvaná, ako dnes hovoria ultraliberáli, že dáme právo žene rozhodnúť, tak dovtedy to bolo brané, že je to dar, je to dar Boží, žena je v požehnanom stave a malo by to byť hlavne, cieľom rodičov je, aby to dieťa sa narodilo.
Skúsme sa teraz predstaviť, že my sme, alebo zajtra, alebo dnes o 11.00 hod. by sme hlasovali o návrhu zákona, kde by sme povedali, že dáme matkám aj ďalšie právo, že dáme im právo rozhodovať o živote postihnutých detí, ktoré sú v ich opatere. Že jednoducho žena vzhľadom na to, že to dieťa nie je svojprávne, že jednoducho nedokáže sa postaviť na vlastné nohy, nedokáže sa samé nakŕmiť, nedokáže ísť samé na vécko, tak ak takéto dieťa má matka doma, tak jej dnešným dňom o 11.00 hod. odhlasujeme právo, aby sa slobodne rozhodla, či ho zabije alebo či ho nechá žiť.
A posuňme sa potom o 62 rokov ďalej, do roku 2081, to je presne doba, ktorá uplynula na Slovensku odvtedy, odkedy na Slovensku sú legálne interrupcie, a v roku 2081 tu bude sedieť nejaký pravnuk Martina Poliačika a bude bojovať za to, že nesmieme ženám zobrať toto právo, predsa sme im ho dali, to právo im patrí. Predsa to dieťa je v kompetencii tej matky, to dieťa bez tej matky nemôže žiť, keď tá matka tomu dieťaťu nedá najesť, tak to dieťa zomrie, keď tá matka nedá to dieťa, aby sa vykakalo, vycikalo, tak to dieťa to samé nedokáže, tak tým pádom tá matka má plnú moc nad životom toho dieťaťa a prapravnuk Martina Poliačika tu bude obhajovať, že je to správne, toto právo im musíme nechať. A tým som iba chcel povedať, že vlastne áno, sme v pasci, ktorú nám nachystali naši predkovia, že dnes po tých 80 či 62 rokoch, kedy spoločnosti sme hovorili a učili sme ľudí, že to je vlastne právo ženy a právo de facto silnejšieho a že to, čo je pod tým srdcom matky, nie je nejaký život, ale to je len nejaký zhluk buniek, tak je veľmi ťažké teraz prísť a s bagrom povedať, že bude to opačne.
To chcem aj povedať, to, že teraz aj zo strany každého z vás, kto predkladáte návrh zákona na obmedzenie interrupcií, tak potrebovalo by to ten verejný lobing, tú verejnú diskusiu a vrátiť to späť, tú spoločenskú debatu o tom, aby sme najprv presvedčili ľudí o tom, že to nie je len zhluk, ale je to život, ktorý nosí tá matka pod srdcom. Ak to dosiahneme, omnoho ľahšie by sa presadzovala aj zmena nejakého zákona a necítila by to nejaká časť a podstatná časť spoločnosti ako nejakú zradu, ako nejaké siahanie im na práva. To dieťa sa ani jedno nepýtalo samé na svet, to dieťa prichádza na svet z vôle dvoch ľudí a verím, že aj dlho to tak bude, že to bude z vôle dvoch ľudí a tým pádom ono nie je za to vinné.
Mrzí ma, že liberáli nedokážu v takejto chvíli hájiť to, čo hovoria, že vždy hája, a to je právo slabšieho, lebo keď nastane konflikt záujmov povedzme alebo stret nejakých dvoch práv, práva matky rozhodovať o sebe, o svojej telesnej schránke a obsahu svojej maternice a práva toho malého dieťaťa, tak prichádza k stretu dvoch práv. Liberáli po celom svete hovoria, že v takýchto konfliktných situáciách vždy treba chrániť právo menšiny alebo právo slabšieho. Len čudujem sa, že v tomto prípade nie. V tomto prípade zrazu, keďže tá menšina alebo ten slabší nemá právo štrajkovať, nemá právo chodiť s dúhovými zástavami po ulici, nemá právo písať na Facebooku statusy, nemá právo písať ako šéfredaktor na nejakom portáli svoje názory, tak v tom prípade vlastne, keďže tá menšina, to malinké niečo, čo nevie rozprávať, nevie protestovať, nevie písať na Facebooku, tak vtedy na to právo, s prepáčením, zvysoka serú, zvysoka kašlú. A toto ma mrzí, páni liberáli, ktorí teda hovoríte, že vždy chránite záujem slabšieho. Ja sa tiež cítim liberálom, ale na druhej strane si myslím, že mali by sme byť alebo liberálom v ekonomických otázkach, ale aj, aj v takých osobných slobodách, ale myslím si, že v prvom rade, keď príde k stretu dvoch práv, keď hovoríte, že sloboda jedného končí tam, kde začína sloboda druhého, tak ja by som očakával od vás, že prídete sem a poviete, že pome tento náš konflikt riešiť, pome, pome niečo s tým spraviť, lebo po celom svete hlásame, že chránime menšiny, chránime slabších, ale tu, keď je slabšie to dieťa, tak zrazu iba preto, že nevie písať, nevie hovoriť, nevie protestovať, nevie manifestovať, tak zrazu to jeho právo chcete potlačiť.
Ale vrátim sa tam, kde som začínal, lebo mám málo času. Dostali sme sa do pasce, lebo jednoducho 62 rokov nadstavujeme medzi nami kvázi, ako poviem, že pravidlá morálky, že je morálne zabiť dieťa, ktoré matka nosí pod srdcom. Ak to chceme vrátiť späť, tak sa pýtam každého z vás, a hlavne tých, ktorí tu sedia dlhé, dlhé roky, alebo Bugár 30 rokov, čo urobili preto, aby dali dôležitosť tomu malinkému stvoreniu pod srdcom matky. Kde urobili a predložili jeden jediný návrh zákona, ktorý by pozdvihoval tehotnú matku, ktorá má pod srdcom dieťa, na princeznú, ktorá by z nej robila kráľovnú? Kde predložil Béla Bugár alebo ktokoľvek iný, kto tu bol, niečo preto, aby sme z tehotných matiek urobili princezné a kráľovné našej spoločnosti? Lebo keď z nich urobíme princezné a kráľovné, tak rovnako sa ten status prenesie aj na to dieťa pod tým srdcom, ukážeme, že tehotná matka je pre nás dôležitá, a urobíme všetko preto, aby sme si ju vážili, a cez to sa prenesie to naše, tá dôvera, ochrana aj voči tomu, čo nosí pod srdcom, práve kvôli čomu tá tehotná matka je dôležitá.
Preto predkladáme aj teda návrh, ktorý predkladá Marek Krajčí, a teda my ostatní sme aj pod ním podpísaní, alebo teda predkladáme ho spoločne. Zavádza tzv. utajené tehotenstvo, lebo dnes my máme pro forma utajený pôrod, ale keď tá žena naozaj chce porodiť utajene, tak si nemôže vypýtať ani materskú, lebo by bola potom stopa, že ona raz bola tehotná. Takíto sme my farizeji, že tú ženu necháme, aby utajene porodila bez materskej. Preto hovoríme, zaveďme, dajme jej možnosť od 21, 21. týždňa, aby sa skovala pred zrakmi spoločnosti, lebo, bohužiaľ, žijeme v spoločnosti, kde keď tá žena by chodila po ulici a pomaly by jej rástlo bruško, a nakoniec by porodila a dala to dieťa na adopciu, tak by bola krkavčia mater do konca svojho života. A v takýchto situáciach a pre toto tie ženy mnohokrát na ten potrat idú, lebo nechcú byť krkavčou materou, nechcú byť odsudzované spoločnosťou.
Podajme pomocnú ruku tehotným matkám! Umožníme im takéto kvázi utajené tehotenstvo od 5. mesiaca, odkedy to už tá žena nevie skryť. Dajme im pocítiť, že si ich vážime. Predkladáme iný návrh na túto schôdzu o tehotenskom príspevku, aby od 4. mesiaca tej matke sme dávali 220 eur, čo je plus-mínus teda ten rodičák, ktorý bol doteraz pred zvýšením od Nového roku. Dajme jej symbolicky 220 eur každý mesiac, lebo ona jednoducho nemôže robiť v tom nasadení. Nemôže robiť nočné, nemôže robiť prezčasy, možno má komplikované tehotenstvo. Možno iba sa chce lepšie stravovať, lebo jednoducho dovtedy sa nemohla lepšie stravovať. Dajme im symbolicky takúto pomoc a tie matky ukážeme aj celej spoločnosti, že to myslíme vážne, že to nie je len o ideologických zápasoch a vykopávaní ideologických zákopov medzi sebou, ale že v prvom rade nám bude záležať na matkách, ktoré chodia na potraty kvôli tomu, že nedokážu vyžiť, že si netrúfnu uživiť ďalšie dieťa. Podajme týmto ženám pomocnú ruku a potom príde čas, aby sme ovplyvnili a postupne formovali verejnú mienku o tom, že či to teda život je, nie je to život, či to je zabitie, alebo nie je to zabitie.
Päťnásť sekúnd posledných. Vyšiel prieskum z Focusu, 60 % ľudí si myslí, že by matka nemala mať právo zabiť dieťa, ktorému už bije srdce. Len 30 % si myslí, že by to právo mala mať.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 13.9.2019 23:05 - 23:05 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Takže, kolegovia, kolegyne, dovoľte, aby som možno tak na záver zhrnul svoje pocity z rozpravy aj z dnešného dňa. Síce na piaty pokus, ale nakoniec po tridsiatych ("tridsiatich", pozn. red.) rokoch od revolúcie, síce na piaty pokus, ale dočkali sme sa uplatnenia nášho ústavného práva. Väčšina, ktorá tu je, ktorá si vysvetlila demokraciu ako tyraniu väčšiny alebo diktát väčšiny, nám štyrikrát zobrala naše ústavné právo, aby sme zvolali schôdzu na vyslovenie nedôvery Petrovi Pellegrinimu. Ale keďže sa báli toho možno, čo tu budeme hovoriť, a báli sa toho, aby sme im nadstavili zrkadlo, tak štyrikrát nám to právo zobrali. Ale dobre.
Možno práve to, že sme si povedali, že neskloníme hlavy a podali sme tú ďalšiu schôdzu, ich presvedčilo, že asi len tak ľahko si s nami neporadia. Takže som veľmi rád, že strana SaS sa pridala, že sme držali v tejto veci dokopy, že nás podporili takisto aj dvaja poslanci, myslím, aj pri tejto druhej schôdzi, zo SME RODINA, že sme rýchlo tie podpisy vyzbierali a že sme im spoločne to zrkadlo mohli nadstaviť. Mrzí má, to musím povedať, že nevystúpil žiaden poslanec v rozprave z PS/SPOLU, z KDH a Za ľudí. To sú tri strany, s ktorými by sme mali vytvoriť tú alternatívu. A v takejto situácii si myslím, že bolo správne, aby prišli, vystúpili a spoločne aby sme tu bojovali. Nechali nás v tom samých. De facto sme bojovali tri strany z opozície, to znamená SaS, OĽANO a SME RODINA, keď zoberieme z tých vystúpení. Hovorím, mrzí ma to. Trošku by sme mohli byť schopní odložiť si svoje vlastné egá do šuflíčka, lebo v tejto chvíli to bolo vo verejnom záujme, v spoločnom záujme a ľudia chceli vidieť aj tento symbol.
Už ma to mrzelo aj vtedy, keď ste mali tlačovku o deviatej ráno pred parlamentom a o desiatej, keď sa hlasovalo, tu päť poslancov z ôsmich z PS/SPOLU nebolo. Ako zamrzí to, ale, dobre, myslel som si, že stalo sa. Ale tu sme vás potrebovali, ľudia, či už si hovoríte nová politika alebo noví politici, akokoľvek, alebo nové politické strany, ale pokiaľ viem, tak KDH tu má de facto už dnes troch poslancov, PS/SPOLU má ôsmich či deviatych ("deviatich", pozn. red.), ôsmich, Za ľudí, myslím, že jednu poslankyňu. Ani jeden z týchto ľudí nás nepodporili. To ma mrzí, veľmi ma to mrzí. (Reakcia z pléna.) Ako? Bohužiaľ, ani tu celý deň neboli. Myslím, teraz na finálne došiel Martin Poliačik. Myslím, že nejaké to interview pre kamery dal, ale bolo podstatné tu vystupovať, tu vystupovať a tu sa biť a tu hovoriť argumenty, nie do kamery hovoriť o tom, že sme celý deň bojovali.
Čiže to bola taká kritika do radov opozície. Ale myslím si, že takto pred polnocou si môžme dovoliť byť aj sebakritickí, a v mojom prípade, myslím si, že je to aj také pochopiteľné a očakávané. S prepáčením, ja sa neseriem a pravdu hovorím vlastným, cudzím, komukoľvek, lebo myslím si, že tá pravda v tomto oslobodzuje.
Takže, Martin, keď si teda aj na fajront prišiel, či už skrz, či už skrz interview do kamery, to už je jedno, ale skús odkázať do vlastných radov, že nevyhráme ten súboj, nevyhráme vojnu za očistu Slovenska od mafie, ak naďalej pôjdete touto nejakou cestou, kde sa budete strániť, a akcie, ktoré, ktoré organizujeme my, či už je to protest pred, pred Jankovskou alebo takáto schôdza, keď nás neprídete podporiť možno v ťažkej chvíli, dôležitej, ale práve v symbolickej a kľúčovej, kedy ľudia potrebujú vidieť, že dokážeme ťahať spolu. Vám by to neublížilo, nám by to veľmi pomohlo a ľudia by to mimoriadne ocenili.
Mrzí ma rovnako, že poslanci SMER-u neboli schopní podporiť svojho vlastného premiéra. Že ich tu bolo päť a pol, niekedy šesť a pol. A potom, keď sme na to upozornili, tak radšej prišli s konštruktom, že oni tu vlastne na protest nebudú. Čiže tých päť a pol sa odsťahovalo do salónika a zrejme si niečo popili. Okej, na zdravie. Ale vašou úlohou bolo obhajovať premiéra a obhajovať zločin, ktorý spáchal, lebo spáchal zločin voči spravodlivosti. Lenže to dosť blbý pocit hovoriť prázdnym stoličkám. Je tu vlastne niekto zo SMER-u? Aha, až jeden človek. Aha, druhý. Nie, vy ste z SNS? Dobre. (Reakcie z pléna.) Ja si myslím, že čert ako ďábel, takže nemusíte sa až tak príliš urážať. Ťaháte to spolu tri a pol roka. Slovensko ešte dlhé roky bude plakať za týmto obdobím.
Ja zase na druhej strane verím, že toto je posledný 169 dní vlády, akejkoľvek vlády, v ktorej bude SMER alebo akýkoľvek jeho pohrobok. Že táto strana jednoducho je na trajektórii do politického hrobu a skončí presne takisto, ako skončilo HZDS. Za to, čo táto strana napáchala, si nič iné nezaslúži. Takisto ako SNS. Pevne verím, že pod vedením táto loď, pod vedením kapitána Danka, veľmi úspešne stroskotá a zaparkuje do histórie.
Zároveň verím, že strana PS/SPOLU, Za ľudí aj KDH sa pridá k nám, k tej teda dobre starej opozícii, v ktorej Martin Poliačik dlhé roky bol, ale tak teraz sa prevtelil, a že spoločne potiahneme, že spoločne zabojujeme, spoločne dáme ľuďom nádej, že dokážeme si Slovensko zobrať späť, že dokážeme zobrať si späť unesený štát a dokážeme zo Slovenska spraviť krajinu, kde právo bude platiť pre každého rovnako bez ohľadu na obsah jeho peňaženky, bez ohľadu na to, aké čísla telefónne má v svojom mobile, kde nebudeme operovať zdravé kolená, kde nebudeme dávať dotácie pre poľnohospodárov, ktoré si vykážu niekde na parkovisko alebo na letisko, len preto, lebo je to naša žena alebo náš človek, kde budeme spravovať krajinu efektívne, nebudeme zadlžovať naše deti, kde nebudeme ľudí klamať a budeme im vždy hovoriť pravdu.
Čiže chcem z tohto miesta napriek tomu, že ste nás neboli schopní podporiť, vás vyzvať, aby ste sa správali zodpovedne a odteraz pristupovali k akciám, teda nás, starej opozície, ako k akciám, ktoré sú naše spoločné, ktoré, nemôžme pozerať na to, že to by sa vám upadlo z krásy, ak by ste nás podporili, ale pozerať vždy na to, že aký je cieľ tej akcie, aký cieľ je toho možno mimoriadneho odvolávania alebo nejakého protestu, alebo akejkoľvek inej našej aktivity, a nepozerať na to, že či ste to vymysleli vy alebo my. Lebo myslím si, že taká veľkodušnosť v tomto pomôže vám, pomôže nám a hlavne dokážeme takýmto spoločným postupom a spoločnými signálmi v ľuďoch vzkresať ("vzkriesiť", pozn. red.) nádej, že alternatíva a zodpovedná alternatíva skutočne existuje.
Lebo keď chceme, aby ľudia prišli voliť nejakú bandu egomaniakov a zverili im správu svojej vlastnej krajiny, tak tí ľudia radšej ani k tým voľbám neprídu. A bude vládnuť mafia ďalej a bude nám tu vládnuť desiatky ďalších rokov. A dopadneme tak, ako možno ani v najhoršom sne dnes nás nenapadne, že by sme dopadli.
Mrzí ma, že Peter Pellegrini nebol schopný si priznať chybu. Očakával som fakt, dobre, povedal som to dneska raz, že, že som naivný, a ja som naozaj úplne úprimne tak 1 : 1 očakával, že možno po tom hodinu trištvrte mojom vystúpení, že si tak trošku vstúpi do svedomia a príde sem a povie, že, no dobre, priznávam, aspoň že som mohol rýchlejšie reagovať a mohol som ju intenzívnejšie vyzvať, alebo teda mohol som ju vyzvať, aby odstúpila. Nebol schopný to spraviť. Síce na začiatku som myslel, teda že, dobre, aspoň teda vystúpi, že pár viet a nejakým spôsobom sa odparkuje a nebude útočiť. Potom sa rozbehol. Potom ukázal takú tú svoju autentickú tvár a vynadal, komu mohol vynadať. Bolo to síce slušne povedané, ale obsah bol veľmi vulgárny, arogantný a prejavil sa ako človek, ktorý naďalej bude hájiť svoju rodinu, svoju mafiánsku rodinu s názvom SMER - sociálna demokracia.
Ďakujem ešte raz, kolegovia, ktorí ste podporili túto iniciatívu. Ďakujem teda, hovorím, SaS-ke, SME RODINA, že sme to spoločne potiahli aj teda vystúpeniami a že sme trošku zabojovali za to, aj keď dopredu sme vedeli, že, že sa podržia.
Jasné, že v utorok bude dosť hlasov. Budú tam mať kúpeného Marčeka, Šimkovičovú a Holúbeka. Na šnúrkach týchto ľudí dnes visí osud vládnej koalície. Kúpili si ich po voľbách, teraz si ich budú kupovať ešte navyše pri každom hlasovaní. Ten chrapúň Marček, čo tu vystupoval, z tých slov, myslím si, že každý z nás uzná, že je namieste mu povedať chrapúň, ten si to bude užívať, ale hovorí to o tom alebo je to zrkadlo tej vládnej koalície, ktorá nám vládne.
Ale my všetci myslime iba na jedno, máme pred sebou 169 dní, kde musíme vyslať ľudom signál, že sme zodpovední, že nám na Slovensku naozaj záleží, že dokážeme premostiť nejaké antipatie navzájom voči sebe v opozícii a dokážeme v rámci demokratickej opozície zabojovať.
A keď som sa teda vyjadroval k tým, čo tu vystupovali alebo nevystupovali, tak už spomeniem iba to, že je úplne také sympatické, sympatické nie, ale symptomatické, čiže príznačné, že nevystúpil nikto z SNS na obhajobu premiéra, nevystúpil nikto z MOST-u - HÍD a úplne krásne je, že nevystúpil nikto od Kotlebu. Lebo kto bude v týchto voľbách voliť Kotlebu, bude voliť Roberta Fica. To je rovnica, ktorú musíme ľuďom vysvetliť a je to taká naša spoločná úloha, lebo veľmi veľa ľudí, ktorí, ktorí sa sklamali v politike, tak si hovoria, že už jediná šanca je, ako tú politiku upratať, je dať hlas Marianovi Kotlebovi. Ale kto bude voliť Kotlebu, je to presne to isté, ako keby volil Fica.
Takže poprosím vás, kolegovia, kde môžte, komunikujme túto jednoduchú rovnicu a toto jednoduché pravidlo, ktoré bude platiť v týchto voľbách.
Peter Pellegrini si nezaslúži byť premiérom. Stal sa premiérom, to musím povedať, že, dať za pravdu Andrejovi Dankovi, vlastne náhodou vyskytol sa v tejto pozícii, čiže nebol tam nejakým spôsobom ľuďmi nominovaný, nevyhral voľby, nebol, nebol lídrom nejakej kandidátky alebo nemal najviac krúžkov, ale aj keď potreboval Robert Fico nejaký figový list, tak použil svoj klasický, síce už ošúchaný, ale použil ten svoj klasický figový list a zakryl tú svoju nahotu, v ktorej ho odhalilo obdobie po vražde Jána a Martiny.
Svoju úlohu si plní pre voličov SMER-u z preferencií, konštatujúc, relatívne dobre, preferencie sa ustabilizovali niekde na dvadsiatych ("dvadsiatich", pozn. red.) percentách. Jednoducho pekná tvár, slušné reči, ale skutky mimoriadne zlé. Skutok, za ktorý sme ho dnes takto politicky súdili, bol skutok, kedy zlyhal a odmietol stáť na strane spravodlivosti, ale sa rozhodol, že bude naďalej stáť na strane mafie tak, ako poctivo to robil od roku 2006 či od roku 2002, kedy sa vlastne za SMER v politike vyskytol.
Sklamanie. Na druhej strane aspoň vieme, s kým máme do činenia. Síce vieme, že tá schôdza dopadne tak, že nedôveru mu nevyslovíme, lebo nás nie je jednoducho dosť, ale bola to naša ústavná povinnosť, naše ústavné právo, aby sme takýmto spôsobom upozornili na chybu a zlyhanie premiéra Slovenskej republiky, človeka, ktorý bol alebo je určený od toho, aby, aby chránil spravodlivosť pred akýmkoľvek vplyvom mafie. Človeka, ktorý na križovatke svojej vlastnej, na ktorej stál, sa rozhodol uprednostniť záujmy mafie pred záujmy nás všetkých, pred záujmami voličov SMER-u, nás ostatných alebo ľudí, ktorí voliť nechodia. Človeka, ktorý zlyhal vtedy, kedy mohol sa odstrihnúť od mafiánskej histórie SMER-u, mohol sa odstrihnúť od Roberta Fica a mohol zo SMER-u možno urobiť niečo lepšie. Ale rozhodol sa, že naďalej tú stranu nechá v rukách ľudí, ktorí dovolili, aby si sprivatizovali políciu mafiáni z Nitry, ktorí dovolili vyrásť človeku ako Marian Kočner, ktorý si následne objednal vraždu, bola zabitá i snúbenica, zrejme si objednal vraždu aj špeciálneho prokurátora, jeho rodiny a ďalších ľudí.
Svojím konaním sa Peter Pellegrini priznal alebo prihlásil do klubu fanúšikov Mariana Kočnera, do klubu fanúšikov Moniky Jankovskej, opičky to Mariana Kočnera, do klubu fanúšikov Kaliňáka, Fica a ďalších ľudí, ktorí zo strany, ktorá má vznešené, vznešený, vznešenú sociálnu demokraciu alebo sociálne cítenie priamo v názve, urobila slúžku mafie.
Mňa to mrzí, ale ďakujem vám za dnešný boj, ktorý sme bojovali. Nejakých jedenásť hodín máme za sebou.
Dobrú noc vám prajem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

13.9.2019 21:05 - 21:05 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Dovoľte, aby som, myslím, že stručne, iba reagoval na ministra Žigu, alebo teda podpredsedu politickej strany SMER - sociálna demokracia.
Keď ste si všimli, tak vlastne po tom, ako sme ich tu skritizovali, že vo veľmi, veľmi, veľmi skromnom počte prišli podporiť svojho premiéra, lebo ich tu bolo päť-šesť, tak vymysleli taktiku, že musia sa radšej zdekovať všetci, aby povedali, že to vlastne bol ich plán, aby tu neboli. Lebo však vlastne oni nebudú na nejakej nedôstojnej schôdzi, ako povedal teda predseda či podpredseda SMER-u Žiga, tak sa radšej skovali ("schovali", pozn. red.), aby teda tých päť ich tu nebolo vidieť, aby teda nebol dôkaz o tom, že vlastne v takej malinkej a slabučkej zostave podporujú svojho vlastného premiéra.
Takže celkom priehľadné, pán minister Žiga. Ináč myslím si, že si tykáme, tak je to také trápne, keď mi vykáš a tváriš sa na niečo iné ako v skutočnosti, neviem kedy, v akej slabej chvíľke som si s tebou potykal. Takže, Peťo, netvár sa, že teraz si tu vymyslel bohovský plán, jako nám idete ukázať, ako nami opovrhujete. Nie, neprišli vaši do roboty, parkovisko v garáži je prázdne, nohy vyložené, pivečko na stole, doma niekde na východe už pozerajú. A pár zbytkov, a teda tých akože veľkých hrdinov, jako Blaha, Vaľová, ani neviem tie mená, Kvorka, tí najväčší, najväčší rétori zo SMER-u, Jarjabek, už som zabudol, akože mysliteľa dosť veľkého, tak títo teda tu zostali a hájili farby. Teraz sa asi zdekovali tam dozadu do bufetu. Tak keď kolegovia pijú doma, tak oni pijú niekde v bufete alebo na poslaneckom klube.
Jako chcete, je to schôdza, ktorá, ktorú sme zvolali prvýkrát historicky, alebo prvýkrát zvolaná po štyroch odmietnutiach, historický zápis máte v histórii slovenskej, samostatnej Slovenskej republiky a historicky prvýkrát obhajuje svojho vlastného premiéra prázdna sála. Takže keď sa za to nehanbíte, pán premiér, vaša vec, nám to nevadí.
Ale teda naozaj potom, keď ideme teda touto rétorikou, že kto tu hovorí.
Peter Žiga je minister, ktorý z firmy, keď vstupoval SMER prvýkrát do vlády v roku 2006, mala jeho firma obrat obchodom s drevom 5 mil. eur. V roku 2012, po šiestych ("šiestich", pozn. red.) rokoch, nejak teda biznis rozbehol a teda jaksi kolega Žiga vytvoril väzby na Štátne lesy, zrazu obrat 39 celé niečo, zaokrúhlene 40 mil. eur. Z 5 mil. hlavne na štátnom dreve, na tých našich vyholených holiach, vyrúbaných, na tých rúbaniskách si tento človek urobil biznis. Rodinka zarobila obrovské prachy. Osemnásobne, to znamená, o 700 % zvýšil obrat svojej firmy po tom, ako sa dostal k moci. Po tom, ako sa dostal k ľuďom, ktorí spravujú štátne lesy. Tento človek sa tvári, že má morálne právo rozhodovať o tom, kto je v tejto sále morálna autorita.
Povedal, že táto schôdza je zbytočná. Keďže to hovorí podpredseda SMER-u, naozaj som považoval za dôležité vystúpiť z tohto miesta, nielen s faktickou poznámkou. No, áno, pre ľudí, ktorí necítia to, čo sa stalo pri Jankovskej, že premiér Pellegrini absolútne zlyhal, lebo sa rozhodol chrániť mafiu a nie verejný záujem, že sklonil hlavu pred mafiu, alebo pred slúžkou mafie a povedal, že slúžka nech sa rozhodne sama, či odíde, alebo nie. Ale nie z dôvodu, že ohrozuje vieru v ľudí, alebo vieru ľudí v spravodlivosť, ale z dôvodu, že či náhodou neškodí strane. Inak povedané, preložené, aby sa rozhodla, že či neodíde, lebo že či náhodou neškodí mafii, ktorej sú všetci súčasťou. Lebo to, čo tu SMER naozaj ten dvanásty rok robí síce pre ľudí, ktorí sa nechajú zlákať pár drobnými, ktoré koniec koncov pochádzajú z ich vačkov, je akože budovanie sociálneho štátu. Ale v skutočnosti to bolo vytváranie štátu v štáte, čo umožnilo vyrásť ľuďom ako Marian Kočner, ktorí na konci si povedali, že keď nejaký drzý novinár na nich napíše pravdu, tak to je vlastne ohrozenie štátu. Keď niekto ohrozuje štát, treba ho dať popraviť.
Toto dovolil aj minister Žiga, aj Peter Pellegrini, aj ostatní verní sluhovia Roberta Fica, Roberta Kaliňáka, Jána Počiatka, ktorí si urobili z politiky biznis pre seba, pre svojich sponzorov a známych. Sú priamo či nepriamo zodpovední za to, čo sa následne stalo, lebo zakrývali si oči, uši a ústa pred pravdou a báli sa vidieť, počuť a hovoriť o pravde, o tom, ako SMER alebo vedenie SMER-u odovzdalo orgány činné v trestnom konaní mafii.
Predseda či podpredseda SMER-u tu hovoril o tom, že "zavolali ste nás v piatok v noci". My sme hlasovali o tom, že budeme rokovať proti noci? Predseda či podpredseda, stále mu hovorím predseda, neviem, akože no, dobre. Podpredseda SMER-u, minister, čiže vlastne on je minister, dobre, tak minister Žiga tu hovoril o tom teda, že my sme vlastne ich zavolali proti noci. Nie. Vládna väčšina, vládny valec sa bez dohody s nami v opozícii, bez dohody s predkladateľmi rozhodol, že nechá nás tu vyrozprávať proti noci, aby ich to nebolelo, lebo niekomu to je nepríjemné. Vy ste rozhodli o tom, že budeme rokovať proti noci a v podstate sme dvanástu hodinu v práci. A potom sa čudujete, že nie sú tu úplne všetci. Áno, aj z našich ľudí nie sú tu úplne všetci, ale ostatní sú na klube, ostatní sú k dispozícii, sú tu. Ale vaše parkovacie miesta a vaši kolegovia sú doma. To je veľmi veľký rozdiel.
Hovoríte, že nemáte tu poslancov, lebo že však vlastne vaši poslanci schôdzu nechceli. Tiež celkom zaujímavý argument a výhovorka na to, že máte prázdnu sálu a že len zbytky zo SMER-u, že pár naozaj takých tých najväčších nímandov zo SMER-u tu zostalo a hájilo Petra Pellegriniho. Nie, krásne ste si dnes nadstavili zrkadlo. Aj Pellegrinimu, ktorý hovorí, že jemu to nevadí, že on hrdinsky aj sám tu bude bojovať s nami, lebo však nás je tu málo, tak on to zvládne. Aj jemu je to, samozrejme, nepríjemné. Komu by to nebolo nepríjemné, keď ako premiér sa príde prvýkrát brániť pred odvolávaním alebo útokmi, akokoľvek to nazývate, argumentmi opozície a neprídu ho podporiť ani vlastní. Že sa ho nezastane jeden jediný poslanec z koaličnej strany, či SNS, alebo MOST-u - HÍD. Komu by to bolo, nebolo nepríjemné.
Ale je pravda to, čo povedal Edo alebo Gábor, že, okej, beriem, teraz to síce už nezvládol, myslím si, že toto odzadu nie je Peter Pellegrini, že to zbalil a skoval ("schoval", pozn. red.) sa tam dozadu s Petrom Žigom niekde mimo kamier, ale teda že dobre, fajn, pár hodín tu teda spolu s nami bol, Fico by to neurobil. Prišiel by, nabrýzgal by, zdrhol by a slopal by tam niekde u predsedu Národnej rady. Takže v tomto, okej, kvitujem, že aspoň tých pár hodín tu s nami, s nami vydržal.
Peter Pellegrini zároveň povedal, že nechápe vlastne túto schôdzu, lebo však dôvod pominul, Jankovská už nie je štátna tajomníčka. Ja by som nabudúce odporúčal, keď teda Peter Pellegrini hlasuje o stanovisku vlády k odvolávaniu alebo k návrhu na odvolanie, že sa vyjadruje k tomu, ako teda pohŕda tým, čo tam je napísané, tak aby si aspoň to, o čom hlasuje, prečítal. Lebo tam má krásne zdôvodnené, že toto nie je o tom, že či tu Jankovská je ešte, alebo nie je štátnou tajomníčkou, ale o tom, že Peter Pellegrini odmietol konať a desať dní mohol konať a desať dní miesto toho hájil záujem mafie. Desať dní obhajoval, že mafia môže mať kanceláriu, platenú asistentku a celý servis, ešte služobné auto, ochranku, že môže mať priamo na najvyššom poschodí ministerstva spravodlivosti.
O tomto to je schôdza, Peter Žiga, veľmi dobre to vieš. Mrzí má, že podsúvaš tu takého lži, a vedome.
Hovoríš, že nepochopil si alebo že nepovedal som vlastne ja, že o čom som sa s Kočnerom rozprával. Podsúval si takisto lož, že som sa s ním bavil päť hodín či šesť hodín. Odkiaľ takú informáciu máš? Ja si pamätám, možnože to mohlo trvať tak hodinku, hodinku a pol, nemyslím si, že to trvalo viac. O čom som hovoril, som hovoril ixkrát od roku 2012, naozaj ixkrát. Zavolal ma s tým, že si Richard Sulík objednal alebo že tlačil na generálneho prokurátora Trnku, aby začal voči mne trestné stíhanie, že sa ma chce zbaviť z poslaneckého klubu SMER, že mu tam nejako zavadzam a tak podobne. Dobre, porozprával mi tieto veci, ja som potom prišiel za Richardom Sulíkom a som mu povedal, čo mi teda povedal Kočner na neho. Richard sa dušoval, alebo jak sa tomu hovorí, že bohoval, ja to slovo síce nepoužívam, že teda v žiadnom prípade nie, tak okej, tak som to uzavrel. To bolo celé moje stretnutie s Marianom Kočnerom, teda čo pamätám to podstatné pre mňa. Samozrejme, že keď sme boli spolu hodinu, hodinu a pol, určite sme sa o niečom bavili. Podľa mojich informácií už dlhé roky SMER nahrávkou z tohto stretnutia disponuje, disponuje ňou už od času, kedy mali, kedy zverejnil Kočner Sasanku. Ale keďže v tej nahrávke nie je nič, čo by ma diskvalifikovalo, tak SMER to nezverejnil. Takže poprosím, páni zo SMER-u, nerobte tu skrývačku alebo nehrajte tu hru na slepú babu, máte originál videozáznam s mojím hlasom, s mojím obrazom, zverejnite to, nemusíte nič strihať, nemusíte dávať preč video, dajte to von, nemusíte si to šetriť niekedy zostrihané na predvolebné obdobie.
Mrzí má, že minister Petra Pellegriniho vlády klesol aj k takým veciam. Hovoril som s bývalými zamestnancami a nehovorili veľmi pozitívne teda o tvojom vzťahu k zamestnancom. Tak by som povedal z tohto miesta, chcem sa opýtať rečnícku otázku Petra Pellegriniho, že či on niekedy zavolal svojich zamestnancov trebárs na nejakú celofiremnú dovolenku. Niekam, to je jedno, do Tatier, do tých vyrúbaných lesov, ktoré spôsobila jeho firma napríklad.
Ja som 15 rokov robil dovolenku pre našich zamestnancov a chodilo nás tam v priemere tak 150, rekord sme mali 207 ľudí. Do Chorvátska každý rok a raz sme boli v Taliansku, kým som to organizoval ja s mojou manželkou.
Skúste sa opýtať alebo skús nám Peter Pellegrini povedať, koľkokrát si ty zobral svojich zamestnancov na nejakú dovolenku, aspoň, aspoň kúsok na Jahodnú, kúsok za Košice. Myslím si, že ani raz.
A znova podsúvané také tie fakty, že vlastne tí, čo sa stretli s Kočnerom, a v mojom prípade znova podsúvané, stretával si sa s Kočnerom, hoci veľmi dobre vieš, že som sa stretol s ním iba raz, tak tí jednoducho nemajú právo nič hovoriť, tí nemajú čo kázať o morálne. Ja som sa s Kočnerom stretol ako čerstvý poslanec de facto, človek, ktorý ho registroval len jako kandidáta na primátora Bratislavy, ktorý sľuboval ľuďom zadarmo MHD. Ten nápad sa mi zdal celkom sexi, celkom zaujímavý a to bola jediná moja stopa, ktorú som v tom čase, keď som sa s Marianom Kočnerom stretal, o ňom mal. To, že následne sa dozvedel, to je človek, ktorý manipuluje niekde voľby na Generálnej prokuratúre, že má nachystané šampanské, že išiel oslavovať, že bude zvolený Trnka a podobné veci, to už boli informácie dodatočné.
A dovolím si z tohto miesta sa ohradiť v mene, alebo teda kvôli tomu, že tu minister vlády priamo poslanca Národnej rady obviňuje v priamom prenose z volebného podvodu. Ak ktokoľvek, ktokoľvek bez ohľadu na to, že či je členom inej strany, alebo predsedom inej strany, ktokoľvek, kto má právo byť volený, kandiduje na akejkoľvek kandidátke inej politickej strany, ktorejkoľvek, či SMER-u, nás alebo z SaS, a je zvolený ľuďmi, tak má legitímne získaný mandát. Nie je na tom žiadny podvod. A ak toto nazýva minister vlády podvodom, tak on hovorí, že vlastne tá vláda prijala zákony, ktoré umožňujú podvody, a legitímne zvolenie poslanca do Národnej rady je volebný podvod.
Áno, chápem to z pohľadu toho, že im je nepríjemné, keď poslanci sú slobodní, aktívni a kritizujú alebo hája verejný záujem. A potom sa snažia tých ľudí akýmkoľvek spôsobom dehonestovať, ohovárať a hovoriť, že sa sem dostali podvodom.
Nie. Podvod, Peter Pellegrini (pozn. red.: ide zrejme o prerieknutie), si ty sám. Išiel si do SMER-u preto, aby si urobil podvod na ľuďoch, aby si sa dostal k biznisu pre svoju rodinnú firmu, lebo za desať rokov si horko-ťažko obrat zdvihol na 5 mil. eur. Ale keď si sa nacucol jako pijavica na štátne lesy, už keď SMER bol vo vláde, tak, čuduj sa svete, že, šup ho, za šesť rokov obrat o 700 % hore. Ale biznis s naším zdravím, s našimi pľúcami, s našimi lesmi, so zdravými stromami z lesov, s ktorými si obchodoval.
Skryt prepis
 

Vstup predsedajúceho 13.9.2019 20:20 - 20:20 hod.

Igor Matovič
Viete čo, ne. Ne, ne, ne, ne. (Povedané so smiechom a smiech v sále.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.9.2019 20:20 - 20:20 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Zas neberte to osobne, kolegyňa Vaľová, dovolím si zase na začiatok reagovať na vás. Vidíte a toto je krásne to zneužívanie orgánov činných v trestnom konaní. Vy ako radová poslankyňa politickej strany nemáte mať absolútne čo žiadnu informáciu o tom, či ja som u nejakého policajta niečo vypovedal, o čom som vypovedal, ktorý policajt to riešil a či riešil, u ktorého policajta ja som riešil trestné oznámenie na Fica za zverejňovanie daňových spisov a či potom tí policajti riešili mňa. Vidíte, toto je presne to - chápadlá mafie do orgánov činných v trestnom konaní. Lebo ak by ste boli odstrihnutí ako strana od orgánov činných v trestnom konaní, v živote tú informáciu nebudete mať.
A, viete, tam som bol vtedy vypovedať, áno. A vtedy tam bol vypovedať aj Robert Fico a priznal sa k tomu, že bol na večierku SBS BONUL minimálne štyrikrát, to bolo už v roku 2017, čo vypovedal, že bol minimálne štyrikrát a že on sa za to nehanbí, lebo to je taká dobrá SBS. Čiže u šéfa nitrianskej mafie Norberta Bödöra bol na silvestrovskom večierku. Váš predseda strany. Vám to nevadí? Ten človek, ktorý lustroval potom pre Mariana Kočnera, vyťahoval zvodky alebo tých pavúkov, na základe ktorých Marian Kočner si objednával vraždy. U toho človeka bol váš predseda strany na silvestrovskom večierku štyrikrát. A bol na to hrdý. To vám nevadí? (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Glváč, Martin, podpredseda NR SR
Pani poslankyňa, poprosím kľud v sále, naozaj nereagujte.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
A potom, Edo Heger, reakcia na teba. Keď si hovoril to slovíčko nečinnosť, tak bola celkom sranda, že som si otvoril akurát Denník N, minútu po minúte, a tam taká pekná správa: "Inšpekcia ministerstva vnútra začala vyšetrovať nečinnosť polície v prípade Antonia ("Antonina", pozn. red.) Vadalu. Polícia nekonala napriek tomu, že údajne mala informácie o činnosti talianskej mafie na východe Slovenska." Krásny dôkaz toho, čo ste urobili so Slovenskom, čo ste urobili s políciou. Jednoducho vy ste ju sprivatizovali pre mafiu a mafia chránila mafiu. (Reakcie z pléna.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 13.9.2019 20:05 - 20:05 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Keďže som nedokázal reagovať na všetko vo faktickej otázke ("poznámke", pozn. red.), chcem ešte z vystúpenia Petra Pellegriniho reagovať na dve jeho, alebo na jeden podnet, ktorý povedal, že vyprosím si, že ja sa vysmievam poctivým policajtom, prokurátorom a sudcom. To je takisto vec, ktorej Peter Pellegrini úmyselne sa snaží posunúť skutočnosť úplne inde, ako som ju komunikoval opakovane. Povedal som, že tým, že hovorí, že potrebuje dôkaz, polodôkaz, alebo teda niečo, o čo by sa mohol oprieť, že tým sa vysmieva poctivým policajtom, prokurátorom a sudcom, ktorí o tom rozhodli, že Jankovskej bude odobratý mobil.
Čiže považoval som to za dôležité, aby som vystúpil, lebo tak ako Peter Pellegrini veľmi, veľmi dobre vie, že podsunutím takejto lži by to zostalo vypovedané, tak ja potrebujem to opraviť, že som mu nevyčítal, že sa vysmieva v niečom inom. Ja som rád, bodaj by dal priestor poctivým policajtom, prokurátorom a sudcom.
Ale opäť je tu konflikt medzi rečami a skutkami. Reči boli o tom vždy aj pri programovom vyhlásení vlády, aj kedykoľvek inokedy, keď vystupoval, o tom, ako dá priestor orgánom činných v trestnom konaní na nezávislosť, ale vtedy, keď mal rešpektovať ich rozhodnutie v prípade odobratia mobilu ich človeku, Monike Jankovskej, vtedy ich rozhodnutie neakceptoval a považoval to za zdrap papiera. Vtedy to preňho nebol dôkaz. Čiže nezávislé rozhodnutie policajtov, prokurátorov a sudcu, ktorý súhlasil s odobratím mobilu alebo mobilov, lebo však bolo ich tam viac, Peter Pellegrini nepovažoval za dôkaz a toto je vysmievanie sa a pohŕdaním prácou týchto ľudí, poctivých policajtov, sudcov a prokurátorov.
A keď teda hovorí, teraz sme tu počuli znova dnes taký posledný konštrukt, že predsa nemôžete odvolať niekoho, kto odstúpil, to sa nedá, kde nás zosmiešňoval, že vlastne my ho obviňuje z toho, že vlastne, že my sme chceli od neho, aby odstupovala Monika Jankovská, keď už bola odstúpená, a my ho vlastne skrz taký blud ideme navrhovať odvolať.
Nie. Desať dní trvalo, kým Monika Jankovská od-stú-pi-la, a Peter Pellegrini počas tých desať dní, kedy sa mohol správať ako premiér, sa správal ako pobočník Moniky Jankovskej. De facto ako pobočník alebo ochranca mafie na najvyššom poschodí ministerstva spravodlivosti.
Čiže, pán premiér, neposúvajte význam dnešného odvolávania tam, kam by ste chceli, aby bol, ale bavme sa stále o faktoch.
A keď ste povedali, za vládu mám zodpovednosť ja, aj za odchody, presne o tom my hovoríme, presne o tom je návrh tohto alebo zdôvodnenie dnešného odvolávania, že hovoríme, že ste boli zodpovedný za to. Áno, aj z kompetenčného zákona jednoznačne vám vyplýva, že máte zodpovednosť aj za riadnu činnosť ostatných ministerstiev. To znamená aj za činnosť štátneho tajomníka. Máte zodpovednosť a povinnosť chrániť dobré meno ministerstva spravodlivosti. A vy ste zlyhali. Preto sme navrhli vás odvolať, lebo desať dní ste neboli schopný konať.
A v takejto situácii, pri takýchto závažných informáciách ste mali konať do minúty. Dobre, do tých troch minút, čo povedal Fico. Dobre, do dňa. Dobre, do troch dní. Dobre, do sedem dní. Ale vy ste neboli schopný konať desať dní. Preto sme dali návrh na vaše odvolanie.
Čiže nesnažte sa teraz vyviniť a z toho nejako vyšmyknúť. Ste dobrý demagóg, beriem, fajn, ale pravda je taká, ako som povedal.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 13.9.2019 19:50 - 19:50 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Také typické vyviňovanie. Namiesto toho, aby ste povedali, že aj vás to mrzí, že vás nepodporujú vlastní poslanci, poviete, že vlastne vy ste tu hrdina, ktorý statočne sám to bude znášať a sám to zvládne a vlastne pomaly akože ste asi poprosili vašich poslancov, aby neprišli, lebo vy statočne chcete sám bojovať.
Celé ste to postavili na tom podsúvaní, že my vás odvolávame za to, že ste k nejakému konkrétnemu termínu Jankovskú neodvolali. Nikto to z nás nehovorí, klamete opakovane, aj v predošlom vystúpení, aj teraz. Nikto to z nás nehovorí. Ešte tu hovoríte naschvál, že nejaká sa mi prisnila nejaká sobota, to bol ten termín, to bol ten moment, ktorý ste, teda my vybrali sme konkrétny termín a vy ste ho nezvládli, a preto vás odvolávame, a teda keď je to iba o tomto, tak pomaly chválabohu.
Vymýšľate si, normálne konštrukt si vymyslíte, nejakú hovadinku a podsúvate ľuďom, že my to takto hovoríme. Nie! My hovoríme, že ste za desať dní, koľko trvalo, kým Jankovská odstúpila, neboli schopný vyvodiť zodpovednosť. Desať dní! Ak by ste ešte deň pred konaním schôdze, ešte tesne pred tým, ako ona odstúpila, vystúpili a povedali, táto žena tam nepatrí, musí odstúpiť a vyzývam ministra spravodlivosti, aby podal návrh na vládu, aby, aby teda ju stiahol z funkcie, my by sme stiahli schôdzu. Ale vy ste to neboli schopný spraviť. (Reakcia z pléna.)
Lebo vy sa nebojíte. No však dobre, ale však to by bolo trápne, nie, aby sa premiér bál obyčajného poslanca. Vy máte absolútne moc na do mnou. Desať rokov zo SMER-u máte moc. Hovoríte o tom, jak som podvodník, dááávno by som hnil v base, ak by ste mali čo i len jeden jediný dôkaz, neexistuje politik na Slovensku, ktorý by mal, alebo podnikateľ, ktorý by mal viac kontrolované účtovníctvo ako ja. Mne Bödörovi ľudia kontrolovali vyše roka komplet účtovníctvo, som im dal aj za roky, ktoré som vôbec nemusel, ktoré mohlo byť dávno skartované. Nenašli nič, nič, nič, nič.
Takže je mi ľúto, že takýmto spôsobom klamete aj v tejto chvíli.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 13.9.2019 19:50 - 19:50 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Dúfam, že to nebude brať nejako osobne, ale dovolím väčšinu mojej faktickej venovať si poslankyni Vaľovej, lebo dala mi celkom pekné, také konkrétne otázky, a myslím si, že na rozdiel od mysliteľa Jarjabka, naozaj to malo hlavu, pätu.
Takže pýtate sa, že ako to bolo s tým Šufliarskym. Tak jednoducho to bolo so Šufliarskym. Šufliarsky bol spojka Mariana Kočnera na Generálnej prokuratúre dlhé, dlhé roky. Marian Kočner si udržoval túto spojku, všetko, kamaráti, spolu sa stretali, v aute sa bavili, však o tom sú zverejnené esemesky. Ale keď Šufliarsky taký typický, by som povedal, chrbtolez na Generálnej prokuratúre, keď zistil, že, hops, kamarát asi urobil problém, a keď zistil, že dostala polícia, NAKA a prokuratúra takzvanú zelenú na Kočnera, že už je dovolené alebo je dovolené pristupovať ku Kočnerovi inak ako k našim ľuďom a nebudeme ho brať ako nášho, nebude náš chránenec, tak Šufliarsky sa odstrihol. No a čo sa robí v mafii, keď niekto zradí? Tak ho dáte zabiť. Presne to Marian Kočner Šufliarskemu spravil.
Čiže tam sú dva životy Petra Šufliarskeho, do tej, dokedy slúžil Marianovi Kočnerovi a odkedy prestal slúžiť a Marian Kočner to zobral osobne, tak ho dal zabiť, objednal si naňho objednávku, alebo teda vraždu. V lete minulého roku, čiže už pol roka po vražde. Vtedy čakal, že Peťko ho zakryje, Peťko pomôže, ako dovtedy pomáhal, zrazu sa Peťko otočil Mariankovi chrbtom. V mafii takéto skutky, takáto nevernosť sa trestá vraždou.
Poslankyňa Blahová, hovoríte, so mnou nemá nič, nie je v našom klube.
A skade mám milión? No spomínal som tu dnes aj na vystúpení. Len v roku 20..., pardon, 2008, kedy som sa rozhodol, že do politiky vstúpim, lebo som sa na to nemohol pozerať, ako rozkrádate verejné peniaze, som zarobil viac ako 4 mil. eur zda-ne-ných. Zarobil zisku, takže peňazí som mal dosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 13.9.2019 19:05 - 19:05 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Takže dovoľte, kolegovia, kolegyne, aby som vrátil debatu tam, kam patrí, a debata sa nám trošku vyšinula smerom, jak keby teraz tu mali sme riešiť, že kto sa koľkokrát stretol s Kočnerom. Nie. Táto schôdza je o tom, že Peter Pellegrini sa v rozhodnej chvíli nesprával ako premiér, ale správal sa tak isto, ako sa správala Monika Jankovská, čiže slúžil mafii. Neslúžil verejnému záujmu a v rozhodujúcej chvíli, kedy mal buchnúť po stole a povedať, že, Monika Jankovská, končíš a pôjdeš do karantény dovtedy, dokedy sa neukáže, že si čistá jak ľalia, tak v tej chvíli Peter Pellegrini povedal, že on potrebuje dôkazy, on potrebuje hodnoverné dôkazy. Hodnoverné dôkazy sú v reči práva odsúdenie súdom. Čiže Peter Pellegrini nám v rozhodujúcej chvíli povedal, že čakajte 5, 7, 10 rokov a možno sa dožijete rozsudku, ale vtedy by už bol rozsudok súdu a Jankovská by išla do basy. My nepotrebujeme premiéra, ktorý nám povie, že počkajte a dovtedy ešte ďalších 10 rokov bude slúžiť spojka mafie na ministerstve spravodlivosti, lebo čakáme na rozhodnutie súdu.
My sme od Petra Pellegriniho chceli, aby zabezpečil morálku v svojej vláde, aby zabezpečil spravodlivosť, aby chránil spravodlivosť a aby vyvodil politickú zodpovednosť. A teda, keď teda nechce chápať, tak mu pripomeniem slová Roberta Fica, ktorý povedal, že keď bude čo i len tieň podozrenia z korupcie voči ktorémukoľvek členovi vlády, do troch minút ho odvolá. Čo i len tieň podozrenia. Tieň podozrenia nie je rozsudok súdu. Vieme, že pri nástenkovom tendri trvalo 10 rokov tuším, kým dvaja ministri SNS skončili v base. To naozaj máme takého slabého premiéra, ktorý nás všetkých chce oklamať tým, že máme čakať teraz 10 rokov a Jankovská 10 rokov bude naďalej brať úplatky a bude predávať rozsudky za úplatky? To naozaj máme takého slabého premiéra, ktorý sa nedokáže a bojí postaviť mafii?
Dám si rečnícku otázku. Chcem trošku zhrnúť takto možno v polovičke rozpravy dnešnú rozpravu. Kde sú poslanci SNS? Ani jeden jediný nevystúpil či tu, alebo s faktickou poznámkou na ochranu premiéra. Je to váš premiér alebo nie je to váš premiér, poslanci SNS? Kde sú poslanci MOST-u - HÍD? Ani jeden nevystúpil ani tu, ani s jednou jedinou faktickou poznámkou. Chcem sa opýtať, kde sú poslanci SMER-u? Je prázdne parkovisko v garáži. Už sú doma, už sú na východe a plat berú? 4 000 eur? Sirotám ste dali 2,70 navyše, sebe 1 500 a odhlasujete si, lebo máte väčšinu, že idete domov a nás tu necháte rozprávať proti noci. Ja sa pýtam, kde sú vaši poslanci?
Pán premiér, vám to nevadí, že tu nesedia do nohy a nehája vás? (Reakcia z pléna.) Nevadí vám, že vás tu neobhajujú? Kde sú, pýtam sa? Kde je Robert Fico, čo si tu neháji svojho, svojho premiéra, však je predseda strany? Mal tu vystúpiť, je to jeho psia povinnosť. Ja si neviem predstaviť, že by som bol predseda strany, mám nominanta premiéra a ja ho neprídem hájiť? Ani sa tu neukážem ani raz? Od jednej to je koľko? Trinásť, devätnásť, za 6 hodín a 15 minút sa tu Robert Fico neukázal. Čiže predseda strany vôbec nestojí na strane svojho premiéra, že mu nestojí za jedno jediné slovo, za jednu jedinú faktickú? Za dve minúty vystúpenia? Čo ste to za vládnu koalíciu? Na čích gatiach či šnúrkach čích gatí od dnes visíte? Na Marčekových? To sa nehanbíte? Na Šimkovičovej? To sa nehanbíte? Na Holúbekovi? Traja ľudia kúpení, bác, a na nich teraz tuto bude stáť celá vláda?! Len takto bude bohatnúť Marček, lebo si za každé hlasovanie vypýta prachy? Na týchto gatiach, na šnúrkach tohto človeka sa nehanbíte viseť?!
To ste čo za vládnu koalíciu, prosím vás? Skúste zavolať aspoň tým svojim kolegom zo SMER-u, nech vás je tu aspoň 20, však to je odvolávanie vášho premiéra, nie nášho. My tu nemusíme byť všetci. To je náš návrh, to je naše právo, ale vy by ste tu mali byť do nohy, všetci ho brániť. Keď sa odvolával Fico, ste tu sedeli všetci do nohy, ani ste si netrúfli, aby tu bola jedna voľná stolička. To takto si stojíte za Pellegrinim?! (Reakcie z pléna.)
Áno, vidím jak stojíte. A nasadíte takých obhajcov, teraz dovoľte, aby som vymenoval tie esá, dovoľte, a naozaj to stojí za vymenovanie. Že Kvorka. Týpek, ktorého vyšetrovala polícia za to, že tam obchádzal Cigánočku z Bambusiek, či jak sa to volá tá osada pri Martine, a potom so svojím synom zbil jej nápadníka... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Danko, Andrej, predseda NR SR
Pán poslanec, držte sa témy, prosím (nasledujúci text hovorený súbežne s rečníkom), skúsme, včera sme obaja uleteli, najmä ja, ale skúste sa držať témy, vás prosím. Dobre? Neurážajte poslancov.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
... lebo žiarlil na ňu.
(Hovorené súbežne s predsedajúcim.) Ja sa držím témy, hovorím o ľuďoch, ktorí tu vystupujú, držím sa veľmi dobre témy. Vy sa bojíte, že budem hovoriť...
Budem hovoriť o tom, že jako predseda parlamentu má vzťah k ženám? (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Danko, Andrej, predseda NR SR
(Hovorené súbežne s rečníkom.) V pohode, môžte, pán poslanec, dneska už ma nevyprovokujete.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
(Hovorené súbežne s predsedajúcim.) O monokloch niektorých žien blízkych predsedovi parlamentu?

Danko, Andrej, predseda NR SR
Poprosím vás, držte sa témy, ešte raz.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Kto ďalší tu hovorí, kto ďalší tu obhajuje premiéra?
Držím sa témy, dobre? Ešte raz, keď teda predseda parlamentu, ktorý nám včera všetkým povedal, ako je slušné komunikovať v parlamente, tie slová nepoužívam, samozrejme, nie som taký hulvát jako on. (Reakcie z pléna.)
Takže vystupuje tu na obhajobu premiéra absolútne eso SMER-u alebo absolútne esá SMER-u:
Kvorka, ktorého som už spomenul, netreba to opakovať.
Vaľová, ľudia, Vaľová, žena, ktorú vypoklonkovali v Humennom, v bašte SMER-u, nemohli sa na to tí ľudia pozerať, vypoklonkovali ju z toho úradu. Normálne tam mali oslavné orgie, že konečne sa tejto ženy zbavili, ktorá zneužívala všetko, čo len mohla. Normálne to je žena, ktorá veľmi podobne spravovala to mestské zastupiteľstvo ako obecné... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.) Hovorím o ľuďoch, ktorí...

Danko, Andrej, predseda NR SR
Držte sa témy, pán poslanec, prosím vás. (Nasledujúci text hovorený súbežne s rečníkom.) To nie je téma, ktorú prejednávame.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
(Hovorené súbežne s predsedajúcim.) Hovorím o ľuďoch, ktorí...

Danko, Andrej, predseda NR SR
Urážate poslancov...

Matovič, Igor, poslanec NR SR
(Hovorené súbežné s predsedajúcim.) Neurážam.

Danko, Andrej, predseda NR SR
... tak ako to robíte stále. (Reakcia z pléna.) Držte sa témy, prosím vás, odvolanie predsedu vlády Slovenskej republiky, nech sa páči.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Neviem, jako viac sa mám držať témy, keď hovorím o tom, že koho sem nasadil SMER na obhajobu premiéra pri odvolávaní premiéra. Ja nechápem, jak sa nedržím témy, ale tak niekomu to asi menej zapaľuje, čiže.
A potom ďalší. Jarjabek? Ako naozaj mám komentovať ďalej?
Toto sú akože obhajcovia? Toto sú esá SMER-u, ktorí obhajujú premiéra? To naozaj ste klesli tak nízko, že si nedokážete postaviť ľudí, ktorí aspoň teda vedia povedať pár súvislých viet a tu aby bojovali za neho?
Ani ste tu neni, väčšina z vás je doma, plat beriete, necháte ho v štichu, a ešte raz hovorím, za Fica by ste tu do nohy všetci sedeli. Kým by neskončila schôdza, by ste tu do nohy všetci sedeli. By ste si netrúfli ani odísť hentam na kávu. Zrazu päť ľudí tu obhajuje a takéto esá, že Kvorka, Vaľová, Jarjabek a Blaha. Panebože, toto sú akože esá, ktoré si to vylosovali alebo vy ste vyberali tých najneschopnejších z vás?
Takže skúsme vrátiť tému tam, kam patrí. Táto schôdza je o zlyhaní premiéra. Premiér má moc, premiér mal chrániť spravodlivosť. Nie Sulík mal chrániť spravodlivosť. Nemal žiadnu moc odvolať Moniku Jankovskú. Ani ja som nemal tú moc odvolať Moniku Jankovskú. Jasné, samozrejme, snažíte sa posunúť, že toto je o tom, že kto je vlastne Kočnerov gang. Uvedomujete si, že Kočner je kľúčový dôkaz toho, že ste mafia, že ste takto previazaní s mafiou a že ste zodpovední za vraždu Jána, Martiny a objednávky vraždy špeciálneho prokurátora, prokurátora Generálnej prokuratúry, rodiny špeciálneho prokurátora, Daniela Lipšica ako opozičného politika.
Lebo vy ste dovolili vyrásť Marianovi Kočnerovi. Vy ste ho nechali, aby v kľude mohol rozkrádať, beztrestne si žiť. Mať na telefón kohokoľvek. Vy ste dovolili nitrianskej mafii, aby si sprivatizovala políciu. A následne Marian Kočner píše šéfovi nitrianskej mafie: "Norbert, prosím pavúka na túto prokurátorku, prosím pavúka na túto sudkyňu, prosím pavúka na tohoto novinára."
A Norbert Bödör, šéf nitrianskej mafie, ktorému ste dovolili, aby si tam dosadil policajného prezidenta, následne zabezpečuje z tajných policajných databáz pre neho informácie o tom, ako sa volá pani sudkyňa, akého má manžela, na akom aute jazdí, kde bývajú, kedy chodí do roboty, kedy prichádza domov, informácie mafia posúva cez Mariana Kočnera vrahom a Marian Kočner zaplatí za vraždu. Toto ste spôsobili vy!
O tomto raz keď budú naše deti za 100 rokov čítať, alebo pravnúčatá čítať, tak si budú myslieť, že to je chyba v učebnici, že to sa nemohlo stať predsa, však to je blbina. Však to sa nemohlo stať, aby zlyhal takto štát. V demokratickom štáte aby mafia si dosadzovala policajného prezidenta, aby mafia si dosadzovala šéfa Národnej kriminálnej agentúry, elitného útvaru, tých absolútne špičkových policajtov?
Mohlo sa stať, však tie deti si budú čítať, že to nebolo možné, jak, jak by mohol jeden človek mať zrazu pocit, že on je štát? Že on by síce z mafiána, vlastne z polície, vyťahoval dáta, tie dáta posúval vrahom a tí na základe toho zabíjali nepohodlných novinárov, prokurátorov, sudcov, opozičných politikov. Toto je výsledok budovania sociálneho štátu Robertom Ficom, bohužiaľ, rok a pol posledného Petra Pellegriniho.
Peter Pellegrini, môžte sa tváriť teraz, že on je zrazu nová osoba, nové pozlátko a všetko je v poriadku, však teraz už nová doba nastala. Ale treba hovoriť o tej histórii, treba hovoriť o tom, čo robil predtým, že vtedy, keď mal kričať, mlčal, vtedy, keď mal počuť, si zapchával uši a vtedy, keď mal o tom hovoriť, že je problém, si zapchával ústa, lebo vedel, že mu to prinesie výhody. Uprednostnil svoje vlastné ego a záujem svojej strany pred verejný záujem. A o tom je dnešná schôdza.
Prepáčte, nie je schôdza o tom, že či niekto z nás sa niekedy stretol s Kočnerom. S Kočnerom sa stretalo asi veľa ľudí, predpokladám, a ešte raz hovorím, ja som tu asi jediný, ktorý sa v pohode k tomu prizná a v živote sa za to neospravedlní, lebo som nikdy s ním nedohadoval nič, čo by bolo v rozpore so zákonom, s morálkou alebo čímkoľvek.
Nech sa páči, vytiahnite - už ste raz zverejnili pred pol rokom či kedy - nahrávku Matovič s Kočnerom, rozhovor. Na druhý deň som povedal, dávam milión eur tomu, kto mi donesie tú nahrávku, kde bude zodpovedať ten váš prepis. A zrazu ste boli tichučko, že? (Reakcie z pléna.) Zrazu ste boli tichučko, že? (Reakcie z pléna.)
Čo, užili ste si, porozprávali ste? Vidíte a ja mám mikrofón a vy vykrikujete. Viete, jako sa hovorí, že psí hlas do neba nedopočuje. Takže kričte, koľko chcete, ja mám mikrofón teraz, nech sa páči, naberte odvahu, sem sa postavte, poďte brániť toho Pellegriniho, je to váš premiér.
Naozaj, toto čo tu je (rečník ukazujúc prstom na poslancov v sále, začal ich počítať), raz, dva, tri, štyri, päť, šesť, sedem, osem, deväť, desať, jedenásť, dvanásť, trinásť. Trinásť poslancov z osemdesiatych ("osemdesiatich", pozn. red.), to sa naozaj nehanbíte? I štrnásť prišiel. Štrnásť poslancov z vládnej koalície príde brániť, hájiť svojho premiéra? Aká dôležitejšia situácia je, aby tu poslanci sedeli? Aká je dôležitejšia situácia?! To takto ním opovrhujete? Však vám robí alibi, robí pre vás figový list, zakrýva to, že ste mafiánska organizácia! Dovoľuje vám, aby ste ešte chvíľu prežili. A ak by nebolo jeho, tak Kiska vám tu dôveru nedá pred rokom a pol a vláda by skončila. Iba kvôli nemu tu môžte ďalší rok a pol si užívať, a teda 4 000 eur čistého. A vy sa mu takto odmeníte, takto ho podržíte?
A ešte raz sa pýtam, koaliční to partneri z SNS a z MOST-u - HÍD, no príde sem niekto vystúpiť, príde ho niekto hájiť? Alebo nie, necháte to na nich, nech to smeráci zlíznu.
Takže táto schôdza je o zlyhaní premiéra, nie je o zlyhaní Riša Sulíka pred deviatymi ("deviatimi", pozn. red.) rokmi, alebo kedy to bolo stretnutie s Kočnerom vo Five Star Residence. Okej. Nemusel to robiť, samozrejme, nikomu to dobre nepadlo. SaS-ka zato dostala ranu, mali, ja neviem, 5,5 % alebo koľko vo voľbách, hoci mali v 2010 12, áno, ich voliči, demokraticky cítiaci, to vyhodnotili, toto je prešľap, dostali ranu. Zaslúženú? Zaslúženú. Okej.
Ale ja sa pýtam, čo má stretnutie spred 10 rokov Richarda Sulíka s Kočnerom s tým, že Peter Pellegrini pred dvomi týždňami v rozhodujúcej chvíli, alebo skoro tromi týždňami, v rozhodujúcej chvíli odmietol konať? Nič to nemá spoločné, samozrejme. Ale jasné, Goebbels SMER-u Erik Tomáš napísal, opakujte, opakujte, omieľajte a musíme im nalepiť, že oni sú vlastne tá Kočnerova banda, oni sú ten Kočnerov gang. Lebo viete, že máte to na sebe, jednoducho takto na čele máte napísané Kočner, a snažíte sa to zmyť, prelepiť si to a silou-mocou to hodiť na nás. Ale sa vám nepodarí. Môžno u hlúpych ľudí áno, hlúpych ľudí, ktorí si nevedia spočítať jedna k jednej a nevedia si dať túto logickú otázku, čo som dal pred chvíľkou, že čo má spoločné Sulíkove stretnutie s Kočnerom spred desiatych ("desiatich", pozn. red.) rokov so zlyhaním Petra Pellegriniho spred troch týždňov? Jasné, tým ich môžte oblbnúť. Ale dôkazom, že vy považujete svojich voličov za ľudí, ktorí žerú seno a nedokážu logicky rozmýšľať, je práve to, že takúto argumentáciu používate.
A práve preto vy strácate tých voličov, už som vám to tu dnes hovoril a zopakujem, lebo možno ste trošku vymenili. Mali ste 44 %, dnes máte 20, ale tá viac ako polovička voličov vám odišla preto, lebo jednoducho už im bolo trápne sa pozerať na to, ako vy ich považujete za hlúpych. Ako vy ich kŕmite senom a myslíte si, že oni sú somári, že, že naozaj vám uveria to, že dnes keď vy budete na nás zvaľovať, že vy ste sa stretali s Kočnerom, tak my sme ho stvorili a že tí ľudia si nevedia spočítať jedno s jedným alebo sú vôbec úplne stratení v čase.
Preto som považoval za dôležité vystúpiť, aby som vrátil debatu tam, kam patrí. Táto schôdza je o zlyhaní Petra Pellegriniho ako premiéra vlády Slovenskej republiky ("premiéra Slovenskej republiky", pozn. red.) pred dvadsiatymi ("dvadsiatimi", pozn. red.) dňami, to znamená v čase, kedy sa ráno zobudil a prečítal si v novinách, že jeho štátna tajomníčka si dopisovala s Marianom Kočnerom viac ako tisíc správ v čase, kedy Marian Kočner bol vyšetrovaný v závažných daňových deliktoch, pri závažných podvodoch, v čase, keď už bol jeden z hlavných podozrivých, považovaný za jedného z hlavných podozrivých pri objednávke vraždy Jána a Martiny.
A aby sme si to povedali ešte raz, lebo to je dôležité, štátna tajomníčka pred dvadsiatymi ("dvadsiatimi", pozn. red.) dňami, sa Peter Pellegrini dozvedel, najneskorej vtedy sa dozvedel, lebo sa to dozvedelo celé Slovensko, čiže som teraz naivný, že nemá zvodky zo SIS-ky, nemá žiadne iné informácie skorej, okej, dajme mu to právo, že stojí s nami na tej istej informačnej čiare, že sa to dozvedel až z médií, že si štátna tajomníčka, ktorá je súčasťou jeho vlády, dopisovala s Marianom Kočnerom v čase, kedy Marian Kočner bol podozrivý, vyšetrovaný, boli podané na neho obžaloby za podvody a zároveň bol jeden z hlavných podozrivých alebo kľúčový podozrivý, že si objednal vraždu Jána a Martiny.
Vtom momente sme očakávali my aj ľudia demokraticky cítiaci a tí teda, ktorých vy nepovažujete že za tých, ktorí seno žerú, sme logicky očakávali, že, a teraz príde chvíľa Petra Pellegriniho. Teraz sa odstrihne od Roberta Fica, teraz povie, že už stačilo. Mafia!
Čo robím? Či čo chceme? (Reakcie z pléna.) Môžme diskutovať.
My nechceme, my chceme, aby ste sa očistili od Roberta Fica, my nechceme, aby ste sa rozpadli (reakcie z pléna), odstrihnite to zhnité, čo tam máte. Dajte možnosť tým ostatným (zaznenie gongu), dobre, ktorí doteraz prisluhovali, dajte možnosť, že (zaznenie gongu) spravia čiaru a odteraz už budú slúžiť dobru. Dajte im tú možnosť.
Čiže pred tými dvadsiatymi ("dvadsiatimi", pozn. red.) dňami Slovensko čakalo, že máme premiéra na svojom mieste. Keď odvtedy mal ixkrát rečí a sa písalo v médiách, jaké spory medzi Pellegrinim a Ficom, a teda Pellegrini to dobre myslí a Fico zle a to je ten dobrý a zlý policajt, tak sme čakali, že buchne po stole. Ale on v tej rozhodujúcej chvíli zlyhal! A o tom je dnešná tlačovka, pardon, dnešná, á (smiech v sále), mimoriadna schôdza. Jej, strašne smiešne.
O tom je dnešná mimoriadna schôdza na vyslovenie nedôvery Petrovi Pellegrinimu.
A nielen o tom, že teda v tú sobotu zlyhal, my sme čakali aj v nedeľu, aj v pondelok, aj v utorok, týždeň sme čakali, a nič. Peter Pellegrini miesto toho, aby buchol po stole, hovorí, dajte mi dôkazy. Musia v kľude, nechajme, ja som prišiel do tejto vlády s tým, že dáme absolútny pokoj orgánom činným v trestnom konaní, nech v kľude môžu konať. Ale v kľude môžu konať znamená, že teda budeme čakať, tak ako v prípade skorumpovaných ministrov Janušeka a Štefanova z SNS, že budeme 10 rokov čakať, kým teda padne na nich klec.
Čiže silou-mocou ste vedeli, a Peter Pellegrini, áno, vtedy uprednostnil svoj záujem a záujem strany SMER pred verejným záujmom, že chcel, aby dosiahol, aby sa tento konflikt alebo tento konflikt, toto odhalenie pri Monike Jankovskej, aby sa odsunulo až po voľbách. Aby do volieb sme nehovorili o tom, že tu máme explicitný dôkaz, že priamo človek, ktorý tu sedel, ktorý tu skladal sľub na ústavu ako poslanec strany SMER, že tento človek priamo zlyhal. A nieže zlyhal, on zlyhal viac jako vrah, ktorý zabil Jána a Martinu, lebo človek, ktorý umožní, aby mafia mohla znásilniť orgány činné v trestnom konaní, ktorý im umožní ten koridor, hoci má chrániť verejný záujem a zároveň za to berie úplatky, ten človek zlyháva viac jako ten, čo strieľa.
Lebo hovorí sa, že ten, kto kryje zločin, sám sa zločincom stáva. Ale zločinci od prirodzenosti všade vo svete, či Al Capone, alebo Kaliňák, ktokoľvek, alebo Bašternák, Kočner, ktokoľvek, využívajú diery, ktoré sú v systéme. A potom sú na druhej strane ľudia, ktorí majú chrániť systém, ktorí majú tie diery v tom systéme, ktoré, ktoré tam sú, zacpávať, zalepiť, aby tí zločinci ten priestor na tie svoje zločiny nemali.
Monika Jankovská bola na tej správnej strane, mala byť na tej správnej strane. Zložila prísahu tu na ústavu, zložila prísahu ako sudkyňa. Sľubovala ako štátna tajomníčka dupľom ministerstva spravodlivosti, podotýkam, že bude hájiť spravodlivosť. Ona v tej situácii s vedomím, že nikdy nebude odhalená cez komunikačnú platformu Threema, komunikuje s človekom, s hlavným podozrivým z vraždy, s človekom, ktorého prípady sú na súdoch a ktoré zázračne dostávajú na stôl Jankovskej ľudia. Jankovskej sestra, Jankovskej osobná asistentka, z ktorej sa medzičasom stala sudkyňa. A Jankovská za úplatky vybavuje správne rozhodnutia pre Kočnera. (Reakcie z pléna.)
A v takejto situácii máme premiéra, ktorý povie, že, počkajme, jak sa to definitívne rozhodne. Čiže jak na konci buchne súd. Potom, keď vidí, že asi to nie je ustáteľný úplne, nie je úplne ustáteľná argumentácia, potrebujem aspoň nejaké dôkazy. A potom za ďalšie dva dni, aspoň, aspoň polodôkaz potrebujem. Ale zároveň tým opovrhuje vyšetrovateľmi, prokurátorom dozorujúcim aj sudcom, ktorý dal súhlas k tomu odobratiu toho mobilu. Hovorí Peter Pellegrini tým, že ona si z titule toho, že jednoducho, z titulu toho, že už 19 rokov v SMER-e poctivo slúži, on je predsa viac jako vyšetrovací tím, ako Úrad špeciálnej prokuratúry, ako sudca, ktorý dá súhlas so zásahom. Lebo tieto dôkazy a ich názor mu nestačí.
Zároveň nám hovorí aj pri vystúpení, tu pri svojej obhajobe hovorí, že nemal ani len jednu A4-ku, hoci sa jej doprosoval, nemal som k dispozícii, hoc´ som sa dožadoval. A veľmi dobre vedel, že stačí ísť za Jankovskou a povedať, počúvaj, Monika, však tebe dali papier, keď ti zobrali ten mobil, čo tam je napísané, ukáž? Nemusel, teda keď nechcel, keď naozaj hájil nezávislosť orgánov činných v trestnom konaní, nemusel ísť ani za policajným prezidentom, za nikým, hoci bez problémov inokedy to robí, nemusel to urobiť, nemusel od nich nič pýtať, stačilo ísť za kolegynkou Jankovskou, lebo však smeráčka, nie, spolu boli na kandidátke. Stačilo ísť za ňou a Monika by vytiahla, ukázala a Peter Pellegrini má zrazu polodôkaz, dôkaz a jasný dôkaz. Ale on nechcel. Alebo to videl a ju kryl. Ale keď dnes hovorí a odvoláva sa na to, že tu A4-ku nemal k dispozícii, tak ešte raz hovorím, buď je absolútne neschopný a nevie o tom, že Monika Jankovská to mala pri sebe, buď to vedel, že to má, videl to a rozhodol sa ju kryť, alebo sa rozhodol teda, že bude nás všetkých klamať, že on vlastne nič k dispozícii nemá a on ani len netuší teda, že Monika Jankovská niečo také by pri sebe mohla mať.
Podsúvanie aj od ostatných vás, pripadá mi to, že to máte to asi napísané, niekde vám do mobilu píšu, povedz toto, toto, toto, také nejaké bludy typu, že my tu odvolávame Petra Pellegriniho za to, že bol 19 rokov v SMER-e, alebo niečo také, že odvolávame za to, že neodvolal akurát v ten deň, ale teda že odišla ďalší deň. Nie je to pravda. Stačí si prečítať odvolanie alebo návrh na odvolanie. V tom návrhu je, že náš, naše, dnešná schôdza je postavená na tom, že ne-ko-nal. Aj keď nemá zákonnú právomoc ju priamo odvolať, má váhu predsa, nie? Hoci tou vašou účasťou neukazujete, že má medzi vami váhu, lebo ste ho neprišli chrániť. Svedčí o tom naozaj to prázdne parkovisko, čiže nie je to o tom, že ste niekde na klube SMER-u, prázdne parkovisko v garáži. Poslanci SMER-u v pohode doma vyložené nožičky, na pivečku niekde, a ich premiér sa tu odvoláva. Sa nehanbíte?! To ste čo za poslancov vládnej koalície, poslancov strany SMER? Však ste najväčší! Je to váš premiér, je to váš smerák. Hanbil by som sa, to ako mimo toho, hanbil by som sa na vašom mieste.
Peter Pellegrini povedal, že nezradil záujem Slovenskej republiky, nezradil záujem ľudí, nezradil ústavu. Jedno, druhé, tretie zradil. Ľudia ho volia, je najmocnejším mužom v štáte. Keď si to nepriznáva alebo čokoľvek, jednoducho je najmocnejším mužom v štáte. Stačilo povedať, že Monika Jankovská končí, dnes volám ministrovi spravodlivosti, aby zajtra mimoriadnu vládu, ktorá zasadá v nedeľu operatívne, aby ľudia mali naďalej dôveru, že teda naozaj bojujeme proti mafii, tak nech donesie návrh na jej odvolanie a v nedeľu na mimoriadnom zasadnutí vláda ju odvolá. Keď toto nechcel preháňať, teda ostatných ministrov, dobre, však sú s rodinami, tak je možnosť per rollam ju odvolať, samozrejme, tak, ako ste si schválili postoj vlády k dnešnému, k dnešnému, k dnešnej mimoriadnej schôdzi, máte tam napísané per rollam schválené, takisto ste per rollam mohli hlasovať o tom, že Monika Jankovská z kola von. V sobotu mohol byť problém vyriešený. Stačilo jediné, aby pán premiér hájil spravodlivosť a nie pobyt mafie na najvyššom poschodí ministerstva spravodlivosti.
Ale keďže túto rolu nezvládol a nezvládol ani nasledujúce dni reparát na tú svoju rolu a na tú svoju úlohu, preto sme predložili tento návrh, o ktorom ste nám teda štyrikrát úspešne bránili, aby sme mohli rokovať. Patrí vám hanba, lebo je to naše ústavné právo, takisto vás, keď budete v opozícii, to bude vaše ústavné právo.
Môžeš ukazovať, že to je dokolečka. Treba to opakovať, vieš? Treba to opakovať a aby sa ti to dostalo nejako do hlavičky, vieš? Treba to opakovať, treba. (Reakcie z pléna.) A tebe dupľom.
Takže preto predkladáme tento návrh, lebo ste, z dvoch dôvodov. Ten prvý bol iba o tom, že Peter Pellegrini zlyhal v jednej veci, že nemal odvahu teda buchnúť po stole v prípade Moniky Jankovskej. A tento návrh, ktorý sa dnes prerokováva, je obohatený o druhý dôvod, a to je to, že obhajoval konanie koaličných poslancov, ktorí nám štyrikrát nedovolili schôdzu spustiť. Je to nedemokratické, neústavné, teda v rozpore s ústavou, v rozpore s literou aj duchom ústavy, je to niečo, čo sme vám my, keď sme boli na druhej strane v čase Radičovej vlády, neurobili. Radičová, ja neviem, či jedenásť, či štrnásť hodín tu poctivo sedela a znášala či útoky-neútoky, to je jedno, jednoducho vaše reči, mali ste na to právo, my sme vám to nikdy neurobili, lebo to bolo ústavné právo, hoci nás bola väčšina, vy ste to urobili. Lebo máte pocit, že demokracia je vláda väčšiny, ale vláda väčšiny je tyrania, je diktatúra, je totalita. Áno, väčšina z vás pochádza z Komunistickej strany alebo SDĽ, alebo čo to bolo predtým, KSS, ako váš predseda, a tým pádom to asi máte niekde ešte tuto, tuto vryté. Ale dupľom v čase, kedy si ideme pripomenúť 30. výročie novembra, by ste mali chrániť aj demokratické práva menšiny. Lebo demokracia nie je len o vláde väčšiny, ale je to vláda väčšiny s rešpektovaním práv menšiny. A to je presne situácia, ktorá v tomto prípade tu bola, vy ste štyrikrát právo menšiny nerešpektovali.
Som rád aj za a ďakujem kolegom z SaS, že sme sa nenechali pokoriť, že sme podali znova tú schôdzu, lebo to bola správna vec. Lebo pred zlom nikdy nesmieme skloniť hlavy.
Ľudia, máme 199, á, 169 dní do budúcich volieb. Pevne verím, že to je 169 posledných dní utrpenia, kedy ľudia musia tolerovať takýchto ľudí vo vedení štátu, ľudí, ktorí miesto toho, aby hájili verejný záujem, hája záujem mafie na najvyššom poschodí ministerstva spravodlivosti.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.9.2019 16:41 - 16:43 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Tiež si myslím, že si to zrejme losovali vo vláde, že kto bude museť ten pripravený papier prečítať a, lebo myslím si, že ak by mal na výber pán Raši, tak určite by sa tu neukazoval, lebo v článku, ktorý rozpísal Ján Kuciak a ktorý nestačil zverejniť, sa pán Raši spomína dvakrát. Spomína sa ako človek veľmi blízky Antoniovi ("Antoninovi", pozn. red.) Vadalovi, toho času zavretému drogovému mafiánovi, zavretému v Taliansku, a spomína sa ako jeho blízky človek, ktorému Antonio ("Antonino", pozn. red.) Vadala, tak ho považoval za blízkeho tohoto potentáta SMER-u, že mu priamo na jeho stránku písal, že, super, jasné, držím palce vo voľbách, dáme to, dokážeme to. A priamo Richard Raši Antoniovi ("Antoninovi", pozn. red.) Vadalovi, zavretému drogovému dílerovi, ťažkému obchodníkovi, jednému z bosov Ndranghety, ťažkej zločineckej skupiny z Talianska, ktorý tam zrejme v tej base v Taliansku zhnije, tak mu odpisuje, priamo Richard Raši mu odpisuje: "Dík, Antonio, ďakujem za podporu, dúfam, že to spoločne vyhráme."
Takže, ak by si mohol vybrať, tak určite by to dobrovoľne nerobil. Lenže koho by ste vybrali v tej vláde? Kto nemal kontakty s mafiou, kto nemal kontakty s Vadalom, s Kočnerom? No tak padlo to na Vadalovho kamaráta Rašiho a ten tu išiel moralizovať. Je to, je to veľmi smiešne. A hlavne aj tie nachystané repliky, kým Matovič chodil ku Kočnerovi, za vlády Petra Pellegriniho skončil v base, koľkokrát nám to ešte dneska poviete? A aký ďalší služobníček, lokaj Kočnera a mafie to sem príde prednášať po Rašim? Či začneme sa, pán Raši, rozprávať o peniažkoch, ktoré boli na Košice Európske mesto kultúry a kde skončili, na ktorých správnych účtoch, alebo začneme sa rozprávať až potom, keď bude spravodlivosť v našich rukách?
Skryt prepis