Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

23.10.2019 o 11:20 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.10.2019 18:23 - 18:25 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Čiže, milá kolegyňa Zemanová, veľmi s tebou súhlasím, že táto hanba, čo tam sedí na podpredsedníckom mieste a momentálne vedie schôdzu najvyššieho zákonodarného orgánu Slovenskej republiky, že je hanbou štátnosti, je hanbou Slovenskej republiky, je hanbou SMER-u – sociálnej demokracie, je hanbou dnešnej schôdze, je hanbou každého jedného voliča, ktorý volil SMER – sociálnu demokraciu kvôli tomu, že si myslel, že volí stranu, ktorá bude myslieť v dobrom na ľudí. Toto je človek, ktorý mal aktívny vzťah s mafiánom v čase, kedy celé Slovensko vedelo, o koho ide. Aktívne si s ním vypisoval, tajne sa s ním dohadoval na biznisoch, obchodoval s majetkami, o ktorých verejne sa nepriznal do majetkového priznania. Či pozemky v Čiernej vode, o ktorých sa hovorí, že ukradol tam 500 miliónov korún alebo administratívna budova v Bratislave. K obidvom sa staval ako k vlastnému majetku, ale v jeho majetkovom priznaní to nie je.
Vedome klamal. Povedal, že 1. 12., či prvého v januári 2012 sa naposledy stretol s Kočnerom. V skutočnosti zo správ, ktoré sú zverejnené, sa s ním stretal opakovane ešte aj v roku 2016. Ale teda, keďže končila tam komunikácia, zrejme aj v ďalších rokoch, len nemáme na to dôkazy. Vedel o snahe mafiána Kočnera, že si dosadzuje svojho človeka za zástupcu riaditeľa SIS, Slovenskej informačnej služby. Miesto toho, aby to nahlásil orgánom činným v trestnom konaní, hovoril, však teda, dobre, no tak ja som to neprezradil Fedorovi Flašíkovi, čo si, jaký, však to nie je na chválenie. Organizoval stretnutie Kočner, Glváč, Dušan Pátek, človek z daňového riaditeľstva či z daňového úradu, ktorý overil podvody jeho kamaráta Lacka Bašternáka, kde nás okradol o 18 miliónov eur. Vedel o tom, napriek tomu vybavil stretnutie, kde na druhý deň z neho spravili prvého viceprezidenta finančnej správy. Sluha mafie, sluha Kočnera, hanba celého parlamentu tu nesmie sedieť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 23.10.2019 11:20 - 11:21 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Pán predseda, chcem povedať z tohto miesta, že váš zastupujúci včera, keď som tu vlastne večer bol a mal predkladať svoje návrhy, vtedy bol, teda viedol schôdzu Andrej Hrnčiar. Porušil rokovací poriadok tým, že nedal, neotvoril jednotlivé body, ale povedal, teraz bod 1, 2, 3, 4, Matovič tu nie je, ideme ďalej. Jednoducho toto je porušenie rokovacieho poriadku. Mal otvárať každý jeden bod samostatne. Ja som tu bol. Odišiel som preto, lebo ten prvý bod som chcel, aby sa prerokovával až na konci schôdze. Ale ostatné som chcel, aby sa prerokovali (ruch v sále a reakcie z pléna), napriek tomu to urobil takto.
Uvedomujem si, že je kamarátom Martina Glváča a veľmi sa ho to dotýka, čo dnes zverejním, lebo biznis asi potom nebude tak ľahko prebiehať, a takýmto spôsobom ho chráni.
Ale je to porušenie rokovacieho poriadku.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 17.10.2019 18:31 - 18:33 hod.

Igor Matovič
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.10.2019 17:00 - 17:01 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Kolega Poliačik, ja si dovolím zase nesúhlasiť, lebo trošku si odporuješ, keď hovoríš na konci, že v záujme historickej spravodlivosti návrh podporíš, ale zároveň hovoríš, že Michal Kováč mladší v kauze Technopol nespáchal podvod, hoci bol spolupáchateľom toho podvodu aj s Mariánom Kočnerom. Tak jedno druhému si odporuje. Nemôžeš predsa hlasovať za zrušenie milosti voči Mariánovi Kočnerovi preto, že spáchal podvod, a zároveň hovoriť, že jeho komplic Michal Kováč mladší podvod nespáchal iba preto, lebo jeho otec Michal Kováč starší bojoval spravodlivý boj s Mečiarom alebo mečiarizmom.
Ja si osobne myslím v tejto konkrétnej veci Michal Kováč starší zlyhal. A ak by teda mu išlo iba o to, že chce chrániť svojho syna, ktorý je perzekvovaný štátom, dal by milosť iba voči svojmu synovi. Ale on dal milosť voči všetkým páchateľom v kauze Technopol. Tým pádom, keď aj by som zobral tvoju logiku, že bránil svojho syna voči perzekúcii a bolo správe využiť aj takýto nástroj milosti voči svojmu synovi, bolo hlboko nesprávne využiť nástroj milosti voči ostatným spolupáchateľom v tejto kauze, to znamená všetkým ostatným v kauze Technopol.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.10.2019 16:55 - 16:56 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Ďakujem svojmu kolegovi Jánovi Budajovi, lebo v tejto otázke treba priznať, že je to jeho zásluha, to, že sme tu pred dvomi rokmi konečne zrušili Mečiarove amnestie. Samozrejme, že ak by sme sa ostatní nepridali, tak Ján Budaj so svojím jedným hlasom alebo s hlasmi nášho poslaneckého klubu by sme amnestie nezrušili. Čiže, chvalabohu, že sa pridali aj ostatní. Ale práve bolo to na naliehanie Jána Budaja a to, že otváral neustále túto tému, nakoniec sa podarila. Dobrá vec sa podarila. A verím tak, ako ty veríš, v tom svojom vystúpení si povedal, že teraz sa, teraz znova zadosťučiníme spravodlivosti a urobíme ďalší krok k návratu spravodlivosti na Slovensku.
Ďakujem veľmi pekne za tvoje vystúpenie.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 17.10.2019 16:23 - 16:31 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Kolegovia, kolegyne, dovoľte, aby som opakovane odôvodnil návrh, ktorý teda nám prešiel do druhého čítania na minulej schôdzi.
Zjednodušene, tento návrh je o tom, že navrhujeme, aby Národná rada zrušila aj ostatné milosti v súvislosti s kauzou Technopol okrem tých milostí, ktoré vlastne už zrušené boli plus-mínus pred dvomi rokmi v prípade syna prezidenta Michala Kováča. Čiže, inak povedané, možno laickým teda jazykom, amnestie, o ktorých sme hovorili tu pred dvomi rokmi a ktoré sme teda boli veľmi radi, alebo teda milosti, ktoré sa zrušili a ktoré sme rušili z dôvodu, že pravdepodobne prezident omilostil svojho syna preto, lebo bol jeho syn, a nie kvôli tomu, lebo spravodlivosť, tak aby sme rozšírili rozsah zrušených milostí o všetkých ostatných páchateľov kauzy Technopol.
A zároveň hneď treba na začiatok povedať, že áno medzi týmito ostatnými páchateľmi kauzy Technopol je aj Marián Kočner a bude sa to týkať aj jeho. Tento návrh však nepredkladáme preto, lebo Kočner, ale predkladáme preto, lebo sme presvedčení, že keď chceme naozaj zadosťučiniť spravodlivosti, mali by sme spochybniť všetky milosti v kauze Technopol, a nielen milosť voči synovi Michala Kováča. Lebo Michal Kováč, keď sa odosobníme od nášho vzťahu voči, voči nemu, či teda pozitívnemu, alebo negatívnemu, pozitívneho alebo negatívneho, Michal Kováč nemal žiaden dôvod dávať nejakým podvodníkom z kauzy Technopol milosť. A keď im raz tú milosť dal, tak je evidentné, že iba preto, lebo medzi podvodníkmi bol aj jeho syn a bolo by naozaj veľmi trápne dávať milosť iba jednému podvodníkovi z kauzy Technopol, tak dal všetkým podvodníkom z kauzy Technopol, medzi ktorými bol aj Marián Kočner. Takže keď chceme byť spravodliví naozaj, tak a spochybnili sme milosť svojim hlasovaním pred približne dvomi rokmi v tejto veci, tak buďme spravodliví a zrušme ju voči de facto ako kebyže celej kauze Technopol, lebo áno, Michal Kováč podľa môjho názoru urobil toho veľmi veľa dobrého, ale v tejto veci konkrétne zlyhal a uprednostnil svoj osobný záujem pred verejným záujmom. Verejný záujem bol žiadnu milosť nedať, alebo keď teda dať milosť, tak... Pardon, nedať žiadnu milosť v tejto kauze. A verejný záujem dnes je, keď už teda sme zrušili jednu milosť preto, lebo prezidentov syn, a preto, lebo konflikt záujmov prezident a prezidentov syn, tak mali by sme zrušiť aj ostatné milosti v súvislosti s touto kauzou, a to preto, lebo je dôvodné predpokladať, že prezident dal všetkým ľuďom milosť iba preto, lebo medzi nimi bol prezidentov syn. Myslím, že som sa nezamotal.
Takže ďakujem vám v prvom rade veľmi pekne, že ste posunuli tento návrh do druhého čítania. Samozrejme, v prvom čítaní stačila obyčajná väčšina. Nebolo tam dosť hlasov. Priznávam, nebolo dosť hlasov na to, aby z toho bolo vidieť, že budeme mať dosť hlasov aj v druhom čítaní, keďže teda je to ústavný návrh zákona, alebo teda ústavný zákon, ale bol by som veľmi rád, aby sme zadosťučinili spravodlivosti, aby sme túto stopu alebo tento hriech na spravodlivosti z minulosti napravili.
Je to hriech na spravodlivosti ešte z minulého storočia alebo tisícročia a duplom, áno, možno je to taká zhoda náhod alebo čaro okolností v čase, kedy bolo zverejnené ako jeden z tých ľudí, ktorý dostal milosť, ako manipuloval so spravodlivosťou. Ako on ovládal ako nejakého svojho mopslíka alebo strážneho psa generálneho prokurátora, ako mu prikazoval, ako má konať, ako ho ovládal, ako ho korumpoval, ako pre neho vyberal úplatky, ako v podstate ako mafián sa správal k človeku, ktorý bol absolútna špička alebo garant alebo mal by byť garantom spravodlivosti na Slovensku, ako sa k nemu správal ako, ako k handre. Tento človek dnes je naďalej chránený len preto, lebo my chceme. Lebo my sme pred dvomi rokmi povedali, bohužiaľ, áno, Martin Glváč pri rokovaniach spoločne aj s opozíciou vtedy tu vzadu v tejto miestnosti veľmi, veľmi, veľmi arogantne stál si za tým, že sa to smie dotýkať len Michala Kováča mladšieho a v žiadnom prípade druhých ľudí. Dnes vieme, prečo Martin Glváč tak veľmi obhajoval Mariana Kočnera. Obhajoval ho preto, lebo s Marianom Kočnerom je veľmi blízky priateľ, veľmi intenzívne dlhodobo komunikujú, rodinný známy, spoločné dovolenky, jachty v Chorvátsku a podobne.
Uvidíme, v najbližšej dobe možno ešte vyjdú aj iné okolnosti a iné komunikácie pána Glváča s Marianom Kočnerom, uvidíme, čo nám prinesie Threema, uvidíme, čo nám prinesie Whatsapp a Viber, ale nemali by sme len kvôli tomu, že jeden náš kolega, a myslím si ozaj, pardon, zhodou okolností aj podpredseda parlamentu a tým pádom šarža za vládnu stranu SMER, že iba preto, lebo Martinko je s Mariankom kamarát, tak budeme naďalej Marianka chrániť a naďalej bude Marianko, ktorý nám v nahrávke tento týždeň zverejnenej dokázal, ako to myslel úprimne so spravodlivosťou, že iba preto, lebo Martinko Glváč si to bude priať, budeme Marianka Kočnera chrániť.
Čiže pevne verím, že dokážete presvedčiť aj kolegu Glváča, aby vám neukázal to svoje povestné (rečník urobil rukou gesto s dvomi prstami nadol), ale keď teda hovorí, že to heslo si odpozeral od, od Winstona Churchilla, tak nech vám ukáže v tomto prípade teda druhým smerom pršteky. Zaslúži si to spravodlivosť, zaslúžia si to pozostalí po Jánovi a Martine, zaslúži si to každý čestný človek na Slovensku, ktorý nechce, aby ktorýkoľvek prezident zneužíval svoju moc vo svoj vlastný prospech, ako, bohužiaľ, v tejto veci zneužil svoju moc nebohý Michal Kováč, keď dal všetkým páchateľom kauzy Technopol milosť len preto, lebo medzi nimi bol jeho vlastný syn.
Čiže verím, že aj tak symbolicky ten návrh sa, hovorím, tak stretol zhodou okolností aj so zverejňovaním nahrávky medzi Kočnerom, Trnkom a medzi ostatnými vecami, ktoré v poslednej dobe vyplavujú na povrch. Verím, že tak symbolicky ukážeme ľuďom, že nám záleží na spravodlivosti, že chceme vrátiť ľuďom vieru v spravodlivosť a nádej, že Slovensko opäť bude právnym štátom a štátom, kde sa oplatí veriť inštitúciám spravodlivosti, orgánom činným v trestnom konaní, ale že sa oplatí veriť aj poslancom Národnej rady, ktorých si tí ľudia zvolili v dobrej viere, že budeme hájiť verejný záujem. Verejný záujem je zrušiť všetky milosti v súvislosti s kauzou Technopol a o tom bude druhé čítanie, ktoré bude, neviem, už myslím, že Ondrej Dostál hovoril, že by chcel navrhnúť na utorok na 11.00 hod. hlasovanie, my by sme chceli vás naozaj poprosiť, aby v kľude sme sa v tejto veci naozaj objektívne k návrhu postavili a urobili raz a navždy, zadosťučinili spravodlivosti a zrušili všetky milosti v súvislosti s kauzou Technopol.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 15.10.2019 13:20 - 13:21 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Čiže znenie návrhu. Navrhujem, aby Národná rada na rokovanie zaradila nový bod – odvolanie predsedu Národnej rady, podpredsedu Národnej rady Slovenskej republiky Martina Glváča z postu podpredsedu Národnej rady.
Odôvodnenie: Martin Glváč dlhodobo a vedome komunikoval so závadovou osobou Alenou Zsuzsovou, hoci vedel, že táto osoba bola vyšetrovaná v súvislosti s vraždou primátora Hurbanova. Túto skutočnosť zatajil, robil to jako minister obrany a zároveň po smrti Jána a Martiny sa vysmieval ľuďom, ktorí protestovali v súvislosti so smrťou Jána a Martiny. Takýto človek je hanbou na tomto poste, nemá tam čo robiť a je doslova pľuvancom do očí pozostalých po Jánovi a Martine. Dupľom v čase, kedy je vyšetrovaný a čoskoro pred súdom bude stáť objednávateľ vraždy Marian Kočner, s ktorým dlhodobom udržiaval priateľské vzťahy a chodil s ním na dovolenky na jachty do Chorvátska.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 15.10.2019 13:19 - 13:20 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Čiže druhý procedurálny návrh. Navrhujem, aby Národná rada zaviazala ministra dopravy, aby zverejnil prevody všetkých pozemkov pod R7 smerom na Dunajskú Stredu od roku 2002.
Odôvodnenie: Z peňazí všetkých daňových poplatníkov sa minulo 400 miliónov eur na výkup pozemkov smerom na Dunajskú Stredu alebo obchvat Bratislavy. Podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky Béla Bugár na tomto výkupe pozemkov urobil nemorálny kšeft, kedy okradol svoju vlastnú rodinu o 500-tisíc eur. Bol by som rád, aby sme identifikovali aj ďalších politikov a bielych koňov pána Bugára, ktorí na tomto nemorálnom kšefte zarobili na úkor všetkých daňových poplatníkov na Slovensku.
A posledný.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 15.10.2019 13:18 - 13:19 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Mám tri procedurálne návrhy, tak poprosím potom trikrát čas. Čiže prvý. Navrhujem, aby Národná rada na rokovanie zaradila nový bod – riešenie situácie v justícii. Po prvé, Národná rada svojím uznesením odsudzuje spoluprácu prokurátora Dobroslava Trnku a sudkyne Jankovskej s predstaviteľmi organizovaného zločinu. A po druhé, Národná rada žiada vládu Slovenskej republiky, aby v skrátenom legislatívnom konaní boli prijaté legislatívne opatrenia na bezodkladné pozastavenie výkonu funkcie prokurátora a sudcu v prípade, že vznikne dôvodné podozrenie, že vzniknú dôvodné pochybnosti o ich riadnom výkone funkcie.
Odôvodnenie: je aktuálna medializovaná kauza komunikácie predstaviteľov justície so závadovými osobami, tak isto aj teda predstaviteľov prokuratúry.
Druhý procedurálny návrh, počkám na čas.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 25.9.2019 16:57 - 16:59 hod.

Igor Matovič Zobrazit prepis
Kolegovia, kolegyne, toto je naozaj vážny návrh zákona, ako som snažil predstaviť. Tu nejde o to, či teraz sme červení, zelení, z akej sme politickej strany, týka sa to všetkých pacientov, ktorým diagnostikuje lekár podozrenie na rakovinu a odporučí ich na operáciu.
V záujme toho, aby sme teraz nestresovali a za dve minúty nedokázali, hlavne ja by som chcel, aby vystupoval Marek Krajčí, ktorý gestoroval tento návrh zákona a ktorý po lekárskej stránke vie vysvetliť aj tie ostatné veci, ktoré v tom návrhu sú, tak by sme vás chceli požiadať, máte väčšinu, koaliční poslanci, vieme, že chcete dnes skončiť, a bolo, teraz bude posledné hlasovanie, že my by sme teraz vlastne prerušili rozpravu a že by sme pokračovali v rozprave na budúcej schôdze. My to využijeme na to, aby sme aj oslovili vás, ktorí tu tú väčšinu máte, hlavne lekárov, ktorí tu ste, aby sme o tom diskutovali. Je to vážna vec, naozaj skúsme dať tým ľuďom na úkor zdravotných poisťovní, áno, na úkor zdravotných poisťovní právo, aby boli operovaní do dvoch týždňov ľudia, ktorí sú podozriví na rakovinu.
Dobre, čiže nebudeme vás zdržovať, ja by som to teraz ukončil, a teda poprosím vás, ak by ste teda dokázali prerušiť ten, ten proces, to nechám na vás, prerušiť tú rozpravu, aby pokračovala na budúcej schôdzi aj s hlasovaním, a my to využijeme, hlavne teda Marek Krajčí, na to, aby vás oslovil a lekári s lekármi aby ste diskutovali a debatovali o tom, že či tento ústretový krok voči pacientom chorým na rakovinu by sme spoločne urobili.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis