Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2016 o 16:41 hod.

RNDr.

Jozef Mihál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 14.9.2016 10:26 - 10:30 hod.

Jozef Mihál Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Kolegyne, kolegovia, myslím si, že ak tak trošku dávate pozor na to, o čom práve rokujeme, tak bez rozdielu na to, kto je z akej strany, a naozaj tu nemá zmysel o tom hovoriť, o nejakom politikárčení, ľavý - pravý, opozičný - koaličný, tu ide o jednoznačnú nápravu krivdy, ktorá je v našej legislatíve, či už to nazveme dierou v zákone alebo či to nazveme obchádzaním zákonov, je to, myslím, úplne zrejmé, čo sa dlhodobo snaží pán navrhovateľ kolega Fecko napraviť. Poprosím vás, podporte tento návrh, aby sa tá nespravodlivosť konečne odstránila. Ja si k tomu ešte priložím vlastné polienko trošku z inej oblasti, ale týkajúce sa tých drobných vlastníkov pozemkov, lesov a podobne, ktorí sú združení. To je trošku iný problém, ale chcem na to upozorniť pri tejto príležitosti, pretože to do parlamentu príde o mesiac. Novela zákona o daniach z príjmov, ktorá zavádza daň z dividend, zasiahne, zasiahne vyše milión drobných vlastníkov, či už lesa, alebo poľnohospodárskej pôdy, ktorí majú túto pôdu, tieto lesy združené v pozemkových spoločenstvách s právnou subjektivitou, v tzv. urbariátoch. Ten výnos, ktorý z toho urbariátu dostávajú, po zdanení urbariát ako právnická osoba, samozrejme, z toho výnosu zaplatí daň z príjmu, to je logické a jasné. Z toho výnosu, ktorý potom sa rozdelí medzi jednotlivých drobných spoluvlastníkov, sa po novom má platiť daň z dividend. Či už to bude 15 %, alebo počúvame, že možno iba 10 %, ale v každom prípade to daň bude. Je to nová daň, ktorá zasiahne týchto drobných vlastníkov. Je ich vyše milióna na Slovensku. Sú to možno vaši rodičia, ktorí niekde na Horehroní alebo na Spiši vlastnia takto kúsok pozemku alebo lesa a majú ho v urbariáte.
Chcem vás vopred upozorniť, čo sa sem hrnie na budúcu schôdzu, a hlavne koaličných poslancov a hlavne tých, ktorí nie sú za stranu SMER, prepáčte, chcem upozorniť, skúste dodržať v tomto váš predvolebný program. Ako naozaj nič v zlom, ale skúste sa nad tým zamyslieť, tlačiť na ministra financií Kažimíra, aby túto vec opravil v zákone, ktorý navrhuje, ktorý o mesiac príde do parlamentu, aby títo drobní vlastníci lesa a pozemkov túto novo zavedenú daň platiť nemuseli.
Ja vás chcem ešte upozorniť na jeden dôležitý detail. Ak vám bude niekto hovoriť, že veď oni doteraz platili zdravotné odvody z toho výnosu, to nie je pravda. Zdravotné odvody sa platili z typických podielov na zisku, ako je povedzme podiel na zisku spoločníka v eseročke alebo podiel na zisku akcionára v akciovke, resp. člena družstva v družstve. Tam sa doteraz platili a ešte teda platia zdravotné odvody, ktoré budú teda nahradené, keď to takto povieme, daňou z dividend, ale v prípade týchto drobných spoluvlastníkov lesa, pozemkov, ktoré sú v urbárskych spoločenstvách, sa žiadne zdravotné odvody neplatili. To mi verte, že sa neplatili. Čiže pre nich ide jednoznačne o novovyrubenú daň, ktorá ich zasiahne. Či má niekto ten výnos 100 eur, 500 eur alebo 1 000 eur, je to veľmi ťažká správa pre vyše milióna takýchto ľudí na Slovensku.
Čiže ešte raz, ešte raz zdôrazňujem, dávajte na to pozor a tlačte poprosím vás, na vášho ministra financií, aby zákon o dani z príjmov, zavedenie dane z dividend príslušným spôsobom upravil.
Takže zakončím, ďakujem za podporu, ak podporíte tento zákon pána kolegu Fecka, a poprosím, skúste niečo robiť s tou daňou z dividend.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.9.2016 17:52 - 17:53 hod.

Jozef Mihál Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán kolega, fakt tradične dobré vystúpenie, ktoré kto počúval a kto to chcel počúvať, tak sa veľa dozvedel. Ale ja musím znovu opakovať, že, žiaľ, takéto vystúpenia sú úplne zbytočné. Pre toho, kto nezaregistroval cez víkend vyjadrenia pána premiéra Fica, znova ho zopakujem, pán premiér povedal, treba spraviť poriadok s opozíciou, je zbytočná akákoľvek diskusia k tomuto zákonu, akékoľvek argumenty. Treba predsa spraviť poriadok s opozíciou.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.9.2016 16:41 - 16:43 hod.

Jozef Mihál Zobrazit prepis
Ďakujem, pán kolega. Myslím si, že to bolo výstižné, pokiaľ išlo o ten príklad s ministrom Kaliňákom. Ja pripomínam tým, ktorí tu boli v minulom volebnom období, napríklad pánovi podpredsedovi parlamentu, a hovorím pre tých, ktorí tu neboli, aby vedeli, že častokrát sa stávalo, veľmi častokrát, že vypadával prenos, oficiálny prenos z rokovaní parlamentu, ako na potvoru práve v tých chúlostivých chvíľach, kedy za rečníckym pultom stál niekto z opozície a, ako sa hovorí, veľmi dobre to nakladal niekomu z vlády Roberta Fica č. 2, resp. samotnému premiérovi. Ako na potvoru práve vtedy ten prenos vypadával. My sme mali množstvo otázok od voličov, od občanov, čo sa deje, dajte to do poriadku. Dozvedeli sme sa, že tu sú nejaké technické problémy a výhovorky a tak ďalej. Je zbytočné sa o tom baviť. Kto chce, si to pamätá, kto chce, si to pozrie, ale v prvom rade znova a znova chcem zopakovať, víkendové vyjadrenie premiéra Fica na adresu tohto rokovania o novom rokovacom poriadku, ktoré znie, "treba spraviť poriadok s opozíciou", hovorí za všetko. Je zbytočné sa baviť o rokovacom poriadku. Toto vyjadrenie premiéra hovorí za všetko. Tu žiadne argumenty nepomáhajú.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.9.2016 16:17 - 16:18 hod.

Jozef Mihál
Tak sme sa znovu dobre zasmiali. Ja znova upozorňujem, že toto celé, čo sa tu deje, je absolútne zbytočné. No pekný prejav, pán kolega Viskupič, ale zbytočne tu zabíjame čas. Kto nevie, stačí si pozrieť víkendové vyjadrenie pána premiéra, ktorý pochválil pána predsedu Národnej rady, s tým, že áno, rokovací poriadok, treba urobiť poriadok s opozíciou. To je celý vtip tohto divadla.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.9.2016 11:13 - 11:14 hod.

Jozef Mihál Zobrazit prepis
Ďakujem. Stotožňujem sa, pani kolegyňa Cigániková, s prejavom a chcel by som dodať pár svojich poznámok. Jednoducho pánovi predsedovi parlamentu Dankovi sa podarilo na týždeň vniesť takúto úplne zbytočnú diskusiu do nášho parlamentu. Nabudúce prinesie zákon o tom, že strany majú mať najmenej päťsto členov, lebo. Takže budeme sa zase týždeň zabávať takouto strašne dôležitou témou. Ale nevšimol som si, že by napríklad pán predseda Danko sa nejakým spôsobom zamyslel nad kauzou Galanta gate, nevšimol som si, že by v tých množstvách tlačoviek zaznelo nejaké jeho vyjadrenie k tomuto tzv. resocializačnému stredisku alebo zariadeniu, nevšimol som si, že by pán predseda Danko a celá SNS plnila svoj program, ktorým sa zaviazala svojim voličom napríklad rušiť daňové licencie alebo znižovať, resp. rušiť minimálne odvody živnostníkov. A pokiaľ ide o tých sľubovaných dvadsať alebo možno tridsať minút na diskusiu, ja vás všetkých varujem a upozorňujem, že na budúci parlament v októbri sem príde tzv. jasličkový zákon, resp. novela zákona o sociálnych službách, ďalšia úžasná vec z dielne ministra Richtera. A rozhodne... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Glváč, Martin, podpredseda NR SR
Pán poslanec, pred chvíľou ste kritizovali, konkrétne ústami pána Vašečku, pána poslanca Vašečku, že reagujeme na predrečníka. Tak vás teraz upozorňujem a vyzývam, aby ste reagovali na príspevok pani poslankyne Cigánikovej. Nech sa páči.

Mihál, Jozef, poslanec NR SR
Pán predsedajúci, keď vám toto vadí, čo teraz rozprávam, tak teda môžem byť od tohto momentu naozaj ticho, tak ako si to vy predstavujete.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.9.2016 13:32 - 13:33 hod.

Jozef Mihál Zobrazit prepis
Ďakujem za vystúpenie, pán kolega. Bolo tam viacero vtipných momentov a, samozrejme, jedným z tých boľavých, boľavých problémov návrhu je limit na 20 minút, ktorý sa teda nevzťahuje ani na predsedu, ani na podpredsedov parlamentu. Tak aj vzhľadom na to, že vidíme, že nie je žiadny problém, aby jedna strana mala dvoch podpredsedov parlamentu, ja by som tak zatiaľ neoficiálne dal takýto návrh, aby, ako sa hovorí, aj sa vlk nažral, aj koza zostala celá.
Urobme to tak, že zaveďme ten 20-minútový limit, ktorý sa nebude týkať podpredsedov ani predsedu, a zvýšme počet podpredsedov parlamentu na 149, predsedu nechajme jedného.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.9.2016 12:25 - 12:27 hod.

Jozef Mihál Zobrazit prepis
Ďakujem, pán kolega, mňa zaujali slová o posilnení odborného potenciálu a odbornej kapacity parlamentu a pripomeniem príklad z včerajška či predvčerajška, keď tu bola diskusia o tom, ktorá sa ma teda týkala, či sa budú zvyšovať minimálne dôchodky, pretože neveriace, neveriace Tomášky a Tomášovia si myslia, zo strany vládnej koalície, že áno, budú sa zvyšovať aj minimálne dôchodky. Ja plus kolegynka Jurinová sme tvrdili, že nie, že minimálne dôchodky sa zvyšovať nebudú, no stačilo by, aby tu bol aparát, aby tu bol inštrument. Pán predseda Národnej rady, ktorý by do tej diskusie zasiahol a vysvetlil tým neveriacim Tomášom, v čom je jadro návrhu, ktorý prišiel z vlády, a diskusia by mohla pekne pokračovať. Namiesto toho sme sa tu začali hašteriť o tom, kto je väčší somár a podobne, prepáčte za tento výraz, a skĺzlo to do podpásových útokov, kto čo kedy zlé urobil.
Takže podporujem takýto návrh, ktorý tu zaznel z úst Martina Poliačika, aby boli odborné kapacity parlamentu posilnené o expertov, ktorí by sa dokázali nezávisle zamyslieť nad tým, o čom sa tu bavíme, aby sme neboli odkázaní na hašterenie, resp. na to, čo niekedy veľmi nepoctivo pripravia úradníci z jednotlivých ministerstiev.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.9.2016 12:08 - 12:09 hod.

Jozef Mihál Zobrazit prepis
Prepáčte, ja budem v tomto momente veľmi osobný a veľmi kritický. Tak ako tu počúvam, tak vlastne kvôli Igorovi Matovičovi, ktorý irituje značnú časť vládnej koalície, budú príspevky v rozprave skrátené radových poslancov na 20 minút.
Čiže ja vlastne doplatím na to, že vám sa nepáči konanie a vystúpenia Igora Matoviča. Čiže mne tým pádom, vládna koalícia, zabránite, aby som v prípade, že rozoberám chyby a nedostatky zákonov, ktoré sem nosíte, aby som to mohol robiť len 20 minút. Chcem vás upozorniť, že v takom prípade mi často nezostane čas na to, aby som upozornil na všetky tieto chyby a nedostatky a bude to znamenať zásadné hospodárske a ekonomické škody pre život občanov na Slovensku. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 7.9.2016 18:27 - 18:28 hod.

Jozef Mihál
Ďakujem pekne za slovo, pani predsedajúca.
Vážený pán minister, vážený pán spravodajca, vážené kolegyne, kolegovia, vážení prítomní, chcem poďakovať všetkým, ktorí túto zmluvu, aj keď sa týka dokopy desiatich ľudí na svete, sfinalizovali, pánovi ministrovi zahraničných vecí, že ju bol podpísať a že sa tak zavŕšil úspešne proces, ktorý som v roku 2011 ako minister začal ja, na čo mám milé a romantické spomienky.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.9.2016 18:16 - 18:18 hod.

Jozef Mihál Zobrazit prepis
Ďakujem.
No bolo toho veľa a za dve minúty nestihnem reagovať, takže ja by som bol rád, keby sme si potom prediskutovali v kľude veci na sociálnom výbore, keďže budeme mať druhé čítanie.
Na to, čo ste opakovane povedali, že som to v roku 2011 nezrušil, ale naopak som to zmenil. No pozrite sa, boli sme štvorkoalícia, môj názor vtedy, ak chcete teda vedieť, môj názor vtedy bol taký, vianočný príspevok, tie peniaze dajme do sociálnych služieb. Lebo som, ten šok bol z toho, akým spôsobom sú sociálne služby financované, čo po sebe nechala ministerka Tomanová. Tých šokov bolo, samozrejme, veľmi veľa. Spomeniem, ako to bolo? Tých 10 sociálnych podnikov? Koľko nás to stálo? No ale...
Takže môj názor v roku 2011 bol naozaj ten, dajme tie peniaze do sociálnych služieb. No v štvorkoalícii som bol so svojím názorom jednoducho osamotený a snáď pochopíte, že ma ostatní partneri v tomto prehlasovali. Béla Bugár, keby tu sedel, tak by povedal, že áno, on napríklad bol proti tomu, aby sa vianočný príspevok rušil a nahradzoval... (reakcia z pléna).
A, Béla, že je to tak, ty si, ty si a vaša strana bola vždycky proti zrušeniu vianočného príspevku, takže toto, toto je aktér hry v vtedajšom čase, aj keď ako zriaďovateľ zariadenia tiež by mu dobre padlo, keby tých peňazí do sociálnych služieb šlo viac. No dobre.
Čiže toto bolo v roku 2011 a keď už teda to malo byť tak, tak som aspoň urobil to ako matematik, že to hlúpe nastavenie systému vianočného príspevku, ktorý po sebe nechala pani Tomanová, som zmenil tak, aby tie skoky medzi tými jednotlivými výškami dôchodkov neboli také dramatické, aby tie vianočné príspevky sa zvyšovali plynule, respektíve znižovali s nárastom dôchodku. Čiže dal som vyššiu logiku do toho, čo po sebe nechala pani ministerka Tomanová.
A tie ďalšie veci si povieme, hlavne čo sa... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis