Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2017 o 3:14 hod.

RNDr.

Jozef Mihál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie spoločného spravodajcu 7.4.2017 9:12 - 9:14 hod.

Jozef Mihál Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážený pán predsedajúci, vážené pani poslankyne, páni poslanci, vážení prítomní, ak tu nejakí ste. V súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol určený Výborom Národnej rady pre sociálne veci za spravodajcu k návrhu zákona, ktorý je uvedený pod tlačou 408, a predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona. Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku aj legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní, a v súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady č. 425 zo 16. januára 2017 navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre sociálne veci a odporúčam v súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady č. 490 zo 6. marca 2017, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 5. mája a v gestorskom výbore do 9. mája 2017.
Pán predsedajúci, skončil som. Poprosím, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2017 7:47 - 7:48 hod.

Jozef Mihál Zobrazit prepis
Ďakujem. Za faktické poznámky ďakujem ešte raz kolegyniam a kolegom z opozície, za, myslím, férovú celonočnú diskusiu, množstvo argumentov, ktoré tu dnes zazneli a ktoré, ak ľudia so svedomím, ktorí dnes zastupujú vládnu koalíciu, ak ich počúvali, tak verím, že to svedomie im nedovolí hlasovať inak ako za odvolanie ministra Richtera. Kolegyne, kolegovia z vládnej koalície, nech už to dnes dopadne akokoľvek, ale ten život pôjde ďalej. Sledujeme, ako sa politická strana SMER nachádza v polčase rozpadu, nebudete vládnuť večne, a tá pravda raz vyjde najavo. Minister Richter kryje veľkú špinavosť, ktorú tušíme, ale nevieme presne, čo to je, ale zistíme to.
Ak budete hlasovať za jeho zotrvanie, tak sa stanete spolupáchateľmi, uvedomte si to, prosím.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 7.4.2017 7:30 - 7:39 hod.

Jozef Mihál Zobrazit prepis
Viete, tak neprihlásil som sa do písomnej, lebo som bol v Žiline u mamy, náš klubíček je neoficiálny, čiže ani tak sa nedá, takže tých desať minút, to je pre bývalého ministra, ktorý chce aj možno pochváliť súčasného ministra za jeho nesporné úspechy na tej polovici A4, ako dosť málo, ale ako myslíte. Vážené kolegyne, kolegovia, som z vás trošku sklamaný, dobre. Takže volím teda kratšiu verziu svojho, svojho príspevku a v prvom rade chcem zo svojho pohľadu zhodnotiť tú nočnú debatu.
Väčšina z vás tu nebola, čo je podľa mňa úplne v poriadku, nie je jednoduché sedieť tu celú noc a ja tomu rozumiem a chápem, čiže ak máte záujem si pozrieť niektoré skutočne zaujímavé príspevky kolegýň, kolegov, tak vám odporúčam, Milan Krajniak, ktorý tu povedal jednu zaujímavú skutočnosť, ktorú spomeniem ďalej. Boris Kollár, ktorý má moju úctu, ako, akým spôsobom prezentoval ten svoj hriech voči istej klientke Čistého dňa a akým spôsobom svoj príspevok vypointoval, to si, prosím, pozrite. No a moju úctu má Martin Poliačik, pretože ten jeho príspevok bol taký, že aj najväčší frfloši, napríklad pán Číž, sedeli ako päť peňazí a nepovedali ani slovo. Príspevok Martina Poliačika si skutočne pozrite. Ten by mohol otriasť aj tými najväčšími cynikmi, keby boli tu, škoda, že, že to budete počuť asi len z toho záznamu.
Chcel by som povedať, chcel by som povedať a ešte hodnotiť tú rozpravu, ktorá bola zaujímavá tým, že boli tu dva tábory, opozícia a teraz nepoviem, že koalícia, opozícia verzus SMER. Ministra Richtera bránili len jeho stranícki kolegovia a kolegyne, zo SMER-u. Poslanci za SNS - ani jedna faktická, ani jeden, ani jedno vystúpenie v rozprave. Naozaj. Ani ťuk. Poslankyne za MOST, ak dobre počítam, dve faktické, ale inak tiež ani ťuk. No a ešte pani kolegyňa Bašistová, posledná vlajkonosička SIET-e , ktorá vystúpila v rozprave. Ale teda ministra Richtera nebránila, to som tam nezaznamenal. Čiže to, čo sa tu dialo, bolo zo strany vládnej koalície čiste len povinná jazda spolustraníkov, ktorí, ako tu vtipne, kto to povedal, kolegyňa Remišová, Anka Verešová, ktorí, ktorí ako ambasádori bránili svojho straníckeho pokladníka, to bolo všetko.
No a čo by som chcel povedať na záver. Štyri body. Po prvé, zaznelo tu dosť, zaznel tu dostatočný počet argumentov, prečo by malo byť zariadenie Čistý deň zatvorené. Veľké množstvo veľkých porušení zákona. Nebudem konkretizovať, kto tu bol alebo kto si to ešte raz premelie hlavou. Je to jednoducho tak. Padlo tu množstvo faktov a nejde len o kolegyňu Natáliu Blahovú, ktorej chcem osobitne poďakovať, ale sú to fakty z rôznych zdrojov. Úradníci, ktorí to majú na starosti a ktorí sa nezľakli, ten strach, ktorý je na ministerstve, to mi verte, že na ministerstve práce je veľký strach, viem o tom niečo. Tí, ktorí sa nezľakli a ktorí položili tie svoje funkcie na znak odporu voči rozhodnutiu ministra Richtera, tých si, prosím vás, všimnite, kto to bol a prečo tu urobili. Zamyslite sa, prečo to urobili.
Akreditačná komisia, to jej rozhodnutie bolo jednomyseľné a bolo za zrušenie, za odobratie licencie, za odobratie akreditácie tomu zariadeniu. Všetci na čele s predsedníčkou akreditačnej komisie JUDr. Nadeždou Šebovou, šéfkou sekcie sociálnej a rodinnej politiky na ministerstve práce. Všetci do nohy odporúčali ministrovi, aby Čistý deň zrušil. Ďalej Komora sociálnych pracovníkov, nedávno pred pár dňami dala vyhlásenie, nájdete to na ich webovej stránke, kde sa postavila na stranu práve tých nebojácnych ľudí, ktorí sa postavili na odpor ministrovi Richterovi. Komora sociálnych pracovníkov tým tiež jednoznačne povedala, že Čistý deň má byť zatvorený.
No a posledná vec, ktorá ma šokovala, z úst kolegu Milana Krajniaka, podľa jeho slov je pán Tománek úradne invalid. Sociálna poisťovňa ho eviduje ako 80 % invalida, poberá plný invalidný dôchodok, a nie preto, že by mu niečo chýbalo, ale preto, lebo jeho duševné zdravie nie je v poriadku. A takýto človek je, pokiaľ viem, riaditeľom toho zariadenia a súčasne odborným garantom. Prosím vás, ak vám nestačilo nič iné, je podľa vás normálne, aby invalid, ktorý má na to papiere, poberá invalidný dôchodok a je invalid preto, lebo má duševnú poruchu, aby bol riaditeľ takéhoto zariadenia? Psychológ alebo čo tam je on zač? To je úplne absurdita! A dúfam, že mi nikto nechce tvrdiť, že toto je pre ministra Richtera novinka táto informácia. To snáď nie?! Ak vám toto nestačí, tak potom už neviem. Prosím vás, zamyslite sa, zamyslite sa, prečo minister Richter napriek všetkým týmto faktom a skutočnostiam tak zarputilo bráni toto zariadenie.
Mnohí sa už na to dnes pýtali, resp. v noci, kolegyne, kolegovia, ja sa pýtam takisto. Čím to je, že minister Richter, ktorý inak nemá problém zastaviť finančné zdroje alebo zatvoriť iné zariadenia, tak zarputilo bráni práve Čistý deň napriek všetkým týmto faktom? Dobre, ak ho bráni on, asi má na to nejaký dôvod, ktorý nám tu asi ťažko prezradí, a vám takisto ho nepovie. Ale stojí vám to za to, aby ste sa pod to aj vy podpísali tým, že ho tu budete brániť? Vyzývam vás, aby ste hlasovali za jeho odvolanie! (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2017 7:23 - 7:25 hod.

Jozef Mihál Zobrazit prepis
No, pán generálny riaditeľ, skúste nám niekedy prezradiť, že koľko z tých plus pomaly 200-tisíc nových zamestnancov má vymeriavací základ na úrovni povedzme 50 eur mesačne, 100 eur mesačne a podaktorí aj 230 euro mesačne. Viete, ja totižto, znova to opakujem, dosť rotujem po Slovensku aj v pondelok vyrážam na 3-4 týždňové turné a veľmi rád hovorím ľuďom, ktorí ma prídu počúvať na nejakú-tú akciu, že tak ste nastavili daňový, tak ste nastavili odvodový systém, že dnes sa napríklad konateľovi, spoločníkovi v eseročke oplatí akože zamestnať v pracovnom pomere za 50 eur, pretože, aby som to dlho nekomentoval, je to jednoducho daňovo, odvodovo veľmi výhodné. Takže vám do, vám do štatistík naskakujú takíto kvázi zamestnanci, ktorí v skutočnosti žiadnymi novými zamestnancami nie sú. No a ďalej si zoberme, že boli časy, keď tu bolo 600-tisíc dohodárov, teraz je ich, pokiaľ viem, menej ako 300-tisíc. Čiže to zase nie sú žiadni noví zamestnanci, len z dohodárov sa stali ľudia v pracovnom pomere, pretože napríklad dnes je výhodnejšie mať pracovný pomer. Je tam odpočítateľná položka pri zdravotných odvodoch. Ak voľakedy boli dohody odvodovo zvýhodnené, dnes je to úplne naopak. Čiže ľudia sa správajú ekonomicky pre nich výhodne, a preto tam pribudli ľudia v pracovnom pomere.
No a keď už teda hovoríme o tom, že kto ako pribudol, tak niekedy prezraďte publiku, že koľko ubudlo živnostníkov. Bolo ich 250-tisíc za vlády Ivety Radičovej, dneska ich tam máte 180-tisíc.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2017 6:12 - 6:14 hod.

Jozef Mihál Zobrazit prepis
Tak, tak, tak, tak to je. Bohužiaľ, jasličkový zákon je jednoducho absolútne vrchol, vrchol príkladu, prvá liga príkladu, ako sa dá spackať legislatíva.
Je dnes jasné, že tento zákon vznikol len preto, aby pár ľudí mohlo cez eurofondy zbohatnúť pod pláštikom ušľachtilého stavania nových jaslí, to tu presne zaznelo, keď hovoril Ondro Dostál, akým spôsobom sa dnes sofistikovane kradne. Takže na ministerstve napísali zákon, ktorý umožní zas nejakej skupine šikovných podnikateľov bohatnúť na výstavbe jaslí, to je celé. A vôbec nikoho netrápilo, že čo z toho vlastne vznikol, aký, aký paškvil, a aké to spôsobí problémy v praxi.
Čiže, vážení kolegovia zo SMER-u, vy zrejme nechodíte medzi ľudí, tak ja si dovolím odkázať v mene mladých rodín vám, čo tu sedíte, aj tým, čo tu nesedíte, podpísali ste sa skrátka a jasne pod jeden spackaný, zlý zákon, ktorý veľmi znepríjemňuje život mladých rodinám. A buď sa to čo najrýchlejšie napraví, alebo ako myslíte.
Ja ešte pripomeniem udalosť z roku 2013. Vtedy to zosúlaďovanie rodinného a pracovného života na ministerstve práce napríklad zafungovalo tak, že minister predložil zákon, novelu zákona o rodičovskom príspevku, podľa ktorého sa mal vrátiť rodičovský príspevok do čias ministerky Tomanovej, čiže mal byť odňatý tým rodičom, ktorí by sa predčasne vrátili do práce. A rodičom, rodičom detí vo veku do dvoch rokov mal byť podstatne znížený. Vtedy však premiér Fico zasiahol, mal dostatočný pud sebazáchovy a túto novelu stiahol z obehu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2017 4:14 - 4:16 hod.

Jozef Mihál Zobrazit prepis
Chcem sa spýtať vážených kolegýň a kolegov zo strany SMER - sociálna demokracia, či im toto nestačilo, či ešte naďalej chcú zostávať v zákopoch a brániť hrdinsky, vlastným telom svojho ministra. Či im nestačilo to, že, to zistenie, že pán Tománek je duševne chorý, má na to papiere, má úradne priznaný invalidný dôchodok, či im nestačilo to, že všetci členovia akreditačnej komisie hlasovali za odporúčanie odobrať akreditáciu, na čele s šéfkou akreditačnej komisie JUDr. Nadeždou Šebovou, šéfkou sekcie sociálnej a rodinnej politiky na ministerstve práce? To vám stále nestačí? Ešte aké chcete počuť argumenty? Chápete, pod čo sa vy podpisujete?
Tu sa udialo nejaké obrovské svinstvo, my nevieme povedať aké. Ale všetko nasvedčuje tomu, že sa tu kryje jedno obrovské svinstvo, a vy tomu nevedomky, možno v dobrej vôli niektorí sa snažíte tomu ministrovi pomôcť, ale to nie je správne. Skúste sa naozaj objektívne zamyslieť nad tým, o čom je táto rozprava, čo všetko ste sa tu dozvedeli. Nestačí vám to stále? Akreditačná komisia, Komora sociálnych pracovníkov, duševne chorý riaditeľ Čistého dňa.
Čo ešte chcete počuť?
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2017 3:55 - 3:57 hod.

Jozef Mihál Zobrazit prepis
Tak, pán kolega, za pol A4 to vydalo, tie úspechy budovateľské. Či je to adekvátne piatim rokom vo funkcii ministra, tak to nech posúdia voliči v prvom rade.
Ja by som povedal asi takto. Vy ste teda skúsený generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne, ja som zase človek, ktorý neustále krúži okolo Slovenska. Aj teraz v pondelok vyrážam na ďalšie turné. Ale budete sa čudovať, ale budem teda namiesto vás alebo namiesto pána Jarjabka napríklad komentovať vami schválenú novelu zákona o službách zamestnanosti a vysvetľovať ľuďom a tým nezamestnaným, čo majú robiť, aby si ako-tak dokázali zarobiť na chleba, aby ich nevyradili z evidencie kvôli nejakej ich hlúpej administratívnej chybe a podobne. Chcel by som vidieť vás, ako sa postavíte pred 100 ľudí v Prešove alebo v Bardejove a vysvetľujete im tie hlúposti, ktoré ste tu poschvaľovali.
A jedna z tých hlúpostí je napríklad odvodová výnimka, na ktorú ste sa odvolávali a o ktorej hovoril aj minister Richter, pretože túto slávnu odvodovú výnimku sa dnes práveže ľudia a zamestnávatelia snažia nevyužívať, aj keď by mohli, pretože to znamená pre zamestnanca poškodenie jeho práv, čo sa týka nemocenského poistenia, dôchodkového poistenia. Takže to ľudia odmietli v praxi, to, čo ste vy s tou veľkou slávou pred niekoľkými rokmi zaviedli a na čo ste sa pri tých budovateľských úspechoch momentálne aj odvolávali.
Alebo rast počtu zamestnancov. Vy sám mi mnohokrát tu v bufete hovoríte, koľko z tých zamestnancov má strašne nízku mzdu, 100-200 eur. No ja viem presne, prečo to je. Pretože vy ste nastavili zákony tak, že dnes máme naozaj v Sociálnej poisťovni poprihlasovaných niekoľko 100-tisíc ľudí s úmyselne nízkou mzdou, pretože je to pre nich výhodné. A nerastie zamestnanosť, to nie je vôbec pravda! To sú špekulatívne veci, ktoré ľudia využívajú.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2017 3:33 - 3:33 hod.

Jozef Mihál
Mám dve minúty.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2017 3:14 - 3:15 hod.

Jozef Mihál
Ja len takto. (Rečník z miesta v sále dvihol ruku so vztýčeným palcom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2017 2:51 - 2:53 hod.

Jozef Mihál Zobrazit prepis
Áno, takto vyzerá príspevok v rozprave poslanca, resp. poslankyne, ktorá téme rozumie, ktorá s ňou žije, ktorá je odborník, a úplne inak potom vyznievajú príspevky niektorých politrukov poslancov, resp. nabrífovaných poslancov, ktorí sa snažia obrániť svojho straníckeho pokladníka. Ja som rád, že ste otvorili aj túto tému, ktorá tu zatiaľ, myslím, ešte nezaznela.
A aby to aj pán kolega chápal, tak skrátka to je ďalšia oblasť, ktorú minister Richter jednoducho nerieši. Jednoducho nerieši. Hovorí tu každý rok, že tento rok a na budúci rok a o sto rokov bude nový zákon o sociálnych službách, ale skutek utek, jednoducho nič sa nedeje. To sú len také rečičky. Tých 320 eur, tú sumu si pamätám, pretože to som teda ja v roku 2011 zvýšil o tých 15 eur v ťažkej finančnej situácii. No odvtedy sa to šesť rokov jednoducho nezvyšovalo. Čiže darmo tu minister Richter rozpráva o tom, že o koľko viac miliónov šlo do zariadení. Fakt je ten, že každý jeden dôchodca, ktorý v tom zariadení je, dostáva tých istých 320 od štátu, ako dostával v roku 2011. Ale medzitým napríklad tá minimálna mzda vzrástla o vyše 100 eur, keby som to ja takto mal hodnotiť. To znamená, zriaďovatelia majú obrovský problém.
A nezaznelo tu ešte, a ja to teda doplním do príspevku, že minister Richter škrtol peniaze chráneným dielňam a chráneným pracoviskám. Čiže invalidom, ktorí sa snažia pracovať. Keby tu boli vozíčkari, tí by ešte len nahučali na populárneho ministra práce, sociálnych vecí Richtera. (Potlesk.)
Skryt prepis