Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.6.2016 o 16:50 hod.

MUDr. CSc.

Peter Osuský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.6.2016 16:50 - 16:51 hod.

Peter Osuský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Pani poslankyňa, spomenula si to, že sa diskusia na výbore pre ľudské práva zvrhla na osočovanie. No ja som nebol na tom výbore, ale som hlboko presvedčený, že človek má sa stotožniť so svojou voľbou, má k nej verejne a otvorene stáť.
A pokiaľ ide o osočovanie a niektoré osoby vyskytujúce sa v Ústave pamäti národa, problém tých osôb, či sú to neoľudácki historici alebo starokomunisti mentálni, je v tom, že sú osočené sebou samými, svojimi postojmi, svojou minulosťou, svojou pseudohistorickou produkciou. Proste tam nejde o to, že máme niekoho osočovať. Stačí sa na takýchto ľudí triezvo pozrieť a je jasné, že osočovanie je nadbytočné, pretože, ako som povedal, osočili sa sami.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.6.2016 16:43 - 16:45 hod.

Peter Osuský Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Ďakujem obidvom kolegom a pripájam sa k tomu, čo tu zaznelo. Úctu k dielu najlepšie prejavíme tým, keď budeme hľadieť, kráčať ideovou cestou jeho zakladateľa. A v tomto zmysle si myslím, že by nám mali ležať na srdci dobré voľby a dobré rozhodnutia, pretože za roky existencie i za roky po smrti Jána Langoša boli viaceré pokusy tento ústav zlikvidovať, pretože mnohým pamäť národa, nech akokoľvek v priemere slabá a krátka, vadí. A veľmi by sa im hodilo, keby sa celý ústav dal odviesť do trasoviska, prípadne pre nich v optimálnom prípade sa stal baštou neoľudáctva alebo ľudí spätých morálne, mentálne, až nemravne, s komunistickým režimom, lebo i takí tam sú. A preto zápas o každú osobu v jeho štruktúrach má zmysel a stojí za to.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 16.6.2016 16:33 - 16:40 hod.

Peter Osuský
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.6.2016 16:24 - 16:25 hod.

Peter Osuský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Tak začnem trošku transformovane. Positio ministerialis Kaliňáko esse delendam.
A teraz k meritu. Chcem povedať, že zbierka argumentov, ktorá tu zaznela, počínajúc istotami rodičov a žiakov, ktorí už svoje deti do škôl zapísali a veľmi na tom nič nemôžu zmeniť, a aj tento druhý argument o hospodárskych škodách je skutočne súci len pre tých, čo seno žerú, ostatným asi by na presvedčenie nestačil.
A pokiaľ ide o tie vážne hospodárske škody, tak keď som stál v lejaku na námestí SNP s takou päticou nadšených učiteliek z Moravian pri Piešťanoch, tak som mal pocit, že ak niekto znáša hospodárske škody z toho, ako to fungovalo doteraz, tak to boli tí učitelia.
Neviem, aké iné ďalšie škody, kto trpel, ale tí učitelia asi so svojimi hospodárskymi pozíciami spokojní neboli.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.6.2016 15:11 - 15:13 hod.

Peter Osuský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani predsedajúca. Kolega Dostál správne zmienil expanzionistickú politiku Ruska a ja tu len chcem podčiarknuť, že aj keď sme si pred chvíľou vypočuli dlhý výpočet amerických zásahov, tak ku cti Severoatlantickej aliancie, ktorej je Slovensko, chvalabohu, členom, treba povedať to, že nikdy výsledkom nijakej z ich aktivít nebolo pričlenenie nejakého územia k nejakému štátu NATO.
Naopak, to čo zažili Gruzínci vo vzťahu k Osetsku a Abcházsku, to, čo zažívala Moldava vo vzťahu k Transnistrii, a, presne vzaté, keď zalistujeme v našich brožovaných pamätiach, tak i to, čo sme my zažili od spojencov, bratov a víťazov vo vzťahu k Podkarpatskej Rusi, bola čistá územná lúpež. A v tomto zmysle treba teda povedať, že na rozdiel od toho bývalého veľkého brata sa inštitúcia alebo organizácie, ktorej je Slovensko členom, žiadnych územných lúpeží typu Krym nedopúšťa.
A ak si nejaká krajina sama želá členstvo a prípadne by si rozhodla o potrebe referenda, je svätou vecou Černohorcov usporiadať si referendum. Ak ale referendum neusporiadajú, je poslednou vecou, o ktorú sa máme starať my, aby konali podľa našich pokynov.
A na margo obranyschopnosti, lebo tu zaznievali reči o mlieku a chlebe, ubezpečujem vás, že ak by sa krajina ako Slovensko mala čo i len nesmiešne stať obranyschopnou, ani na chlieb, ani na mlieko by nebolo.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.6.2016 13:34 - 13:35 hod.

Peter Osuský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. No, pán poslanec Mazurek, to je, každý si proste vyberie z dejín to, čo si vyberie. Vy ste si nepochybne vybrali režim, ktorý už vtedy tušil to, čo vy dnes hovoríte, ktorý teda v decembri ’41 vyhlásil vojnu Spojeným štátom. No áno, očividne to bol dobrý režim, poslal teda vojská proti, ako vy iste hovoríte, bratom Rusom, Rýchla divízia došla až na Kaukaz a iste to je to, čo vy vidíte ako to pravé riešenie, ale nakoniec každý tu zastupujeme istý pohľad istých voličov na isté veci. Ja zastupujem svojich voličov, vy svojich voličov.
Pokiaľ ide o referendum v Čiernej Hore, každá krajina sa riadi demokratickými princípmi, pokiaľ taká je, a keby taká nebola, nemohla by sa o členstvo v NATO uchádzať, a pokiaľ občania na princípe zastupiteľskej demokracie zvolili svoje zastupiteľské orgány a tie oficiálne požiadali v mene svojej krajiny a v mene občanov, ktorí ich zvolili, o vstup do tejto organizácie, nie je mojou úlohou uvažovať o tom, či a ako má byť v Čiernej Hore referendum. Ale, prosím, skúste to Černohorcom poradiť, možno sa toho chytia, každopádne status quo je taký, že o vstup požiadali ich zvolení zástupcovia, a ak sa tak stalo, nie je mojou úlohou analyzovať to, čo si vy myslíte, že by sa malo diať.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 14.6.2016 13:26 - 13:31 hod.

Peter Osuský Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, vážený pán minister, vážená snemovňa, čaká nás hlasovanie o osude a vôli krajiny pridať sa k nám.
Ako pamätník časov, keď Slovensko na rozdiel od svojich susedov vypadávalo vôbec z úvah o zaradení sa do civilizovaného sveta v ére Vladimíra Mečiara, bolo naše prijatie do NATO absolútnou prioritou na ceste Slovenska do Európy. Možno to bude znieť dehonestujúco, ale neberte to tak. Vstup do NATO znamenal pre Slovensko niečo ako návštevu poľnej odvšivovacej stanice, pretože do Európskej únie nemôže byť prijatý štát, ktorý by bol v stave, akým ho nechala zavšivavený éra Vladimíra Mečiara. Éra samoúnosov, éra samovýbuchov, éra posvätenej zlodejiny, éra výroku: "Keď nás nebudú chcieť na Západe, obrátime sa na Východ."
Ďakujem za opýtanie, nechceli nás s Mečiarom, ale potom sa podaril obrat a Slovensko cez bránu NATO vstúpilo i do Európskej únie. Bezpečnostne nemá krajina v Európe, ktorá sa vracia do civilizácie, žiadnu inú alternatívu, pretože obvyklé bludy o neutralite, samozrejme, fungujú len dovtedy, kým sa niekto mocný nerozhodne tú neutralitu pošliapať. Lebo neutralita nie je nič, čo krajinu bráni. To, ako fungujú neutrality, sa mohli presvedčiť mnohé krajiny sveta, keď sa mocnejší susedia rozhodli prevalcovať ich. Nech nikto nehovorí o Švajčiarsku, lebo to je výnimka z pravidla.
Mal som i ako turista a vodák, i ako prorektor univerzity možnosť postupne viackrát navštíviť Montenegro alebo teda Čiernu Horu. Krajinu s dramatickou históriou s posledným panovníkom, ktorý okrem biednosti svojej krajiny disponoval istým počtom veľmi pekných čiernookých a čiernovlasých dcér, ktoré vydával veľmi strategicky do európskych kráľovských rodov za manželky. Potom prešlo Montenegro socialistickou Juhosláviou a po jej rozpade sa stalo krajinou, kde sivá ekonomika tvorila možno viac ako 50 % fungovania štátu a kde fungovalo máločo. Ak sa splnením kritérií pre vstup do NATO, teda ako som to nazval v úvode, odvšivením krajiny, táto krajina vybrala smerom k nám, ako sme si my prešli svoju cestu do Európy, tak je pre mňa úplne prirodzené, že Černohorcom želám úspešnú cestu, a budem rád, keď budú s nami. A ak si to oni sami želajú, tak rozhodne nie je úlohou nášho parlamentu im v tom brániť. Myslím si, naopak. A teraz nebudem šíriť bludy o slovanskej vzájomnosti, lebo pokiaľ ide o tú, je najlepšie pozrieť sa na priateľský vzťah Poliakov a Rusov, Poliakov a Ukrajincov, Srbov a Chorvátov a mnohých iných ďalších bratov Slovanov, ktorí nemajú väčších nepriateľov ako iných Slovanov, teda nie z dôvodu slovanskej vzájomnosti, ale z dôvodu toho, že si ctím vôľu občanov Montenegra, aby sa dostali tam, kam sme sa kedysi dostali my, a vykročili, akokoľvek krívajúc a potácajúc sa, po lepšej ceste.
Budem rád, ak táto snemovňa našim budúcim spojencom a európskym spoluobčanom z Montenegra vyhovie.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.6.2016 19:09 - 19:11 hod.

Peter Osuský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Naši bratia za riekou Moravou majú také trošku archaické, ale pekné úslovie "lepší drzé čelo, než poplužní dvůr". Áno, drzosť sa v zásade vypláca, minimálne v našich pomeroch a tak ako zmienila pani podpredsedkyňa Nicholsonová, ten spoločný menovateľ medzi predsedom parlamentu Paškom a ministrom Kaliňákom je to, že obidvaja vykazovali pomerne veľkú známku suverenity prechádzajúcej celkom voľne do arogancie. Nechcem teraz hovoriť o priamom prímere, ale neviem, či si spomínate, čo dostalo definitívne, paradoxne Černáka do basy. Dostalo ho predbiehanie sa v rade na lyžiarskom vleku. Teda musím povedať, že tá, to bol taký istý zlomový bod, aj keď kolega Lipšic možno má detailnejšie informácie. Týchto 150 eur pokuty je len príznakom toho drzého čela, ktoré sa ovšem opiera o ďalšieho Floriána, ktorý to drzé čelo zaštiťuje.
Dnes tu zaznelo, že sme sa polepšili v korupcii. Tak aby sme si povedali pravdu, sme tak na 50. mieste niekde a okolo nás sú krajiny typu Maďarska, klamali sme ráno, na obed a večer, Chorvátska, ktoré skutočne tiež nie je ukážkou nekorupčnej krajiny a Bahrajnu. Pred nami je Botswana, Rwanda, Emiráty, Katar a mnohé iné bohumilé krajiny, ktoré by sme možno mohli z výšky posudzovať ako akési menej vyvinuté. Chváliť sa 50. miestom v súvislosti s dnešnou kauzou a s tým, čo je témou tejto schôdze... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.6.2016 11:58 - 12:00 hod.

Peter Osuský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Pre menej nápaditých kolegov vládnych poslancov, by som rád predostlal, že ak teraz okamžite ich nenapadne nič iné, ako vytiahnuť legendárny rozhovor Sulíka s Kočnerom, tak chcem poukázať na jeden zásadný rozdiel, ten, oni sú vlastne dva. Ten najzásadnejší je, že "kamarátschaft" tzv. s Kočnerom nestál daňových poplatníkov ani cent. Treba ale povedať, že to, čo sa deje v súvislosti s kočneriádou a bašternakiádou, niečo daňových poplatníkov a štátne financie stálo. Takže ešte je tu jeden zásadný rozdiel. Poslanec Rajtár podáva trestné oznámenia. Tí chlapci na druhom brehu tú kauzu kryjú. To je druhý zásadný rozdiel, keď niekto bude hovoriť o Kočnerovi a SaS.
A chcem povedať ešte jedno. Je fajn, že sa hovorí o analógovej dobe a cashovom prenášaní peňazí, no ešte sa dozvieme po chvíli, že bola to doba kamenných sekier a pazúrikových nožíkov. Ale dobre, chcem len povedať na tému DPH, že to nie je celkom "padni komu padni". Niektorí z nás dostávali listy sira uväzneného Varehu, legendy východu, ktorý tiež mal drobné problémy s DPH. Napriek tomu, že bol subdodávateľom jabĺk do prezidentskej kancelárie, jemu ten "kamarátschaft" na krytie zlodejín s vrátením DPH očividne nestačil.
Z toho vyplýva, že treba mať lepších kamarátov. Ku cti treba povedať, že pán minister vnútra, rečený tiež Kali je nepochybne väčší feši ako Vareha, ale zároveň má tiež podstatne lepšie krytie, pretože Vareha píše tie listy z basy. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.6.2016 10:44 - 10:46 hod.

Peter Osuský Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Stáva sa štandardom, že premiér funguje na pôde parlamentu tak, že vysype skládku a potom utečie. To je taký náš národný zvyk a vznikajú potom čierne skládky, ale tento spôsob komunikácie s volenými zástupcami ľudu je k nemu tak patriaci, ako k Hamletovi lebka a otázka: byť či nebyť? Vyhovárať sa na sto dní v prípade evidentnej zlodejiny, ktorá nemá nič spoločné, povedzme si otvorene, s programovým vyhlásením vlády, je veľmi chabá výhovorka. Tvrdiť, že útok na krytie zlodejiny je útokom na vládu, mi pripomína udalosť, keď si onehda Elena Litvajová obstarala vo Viedni pomerne drahý kožuch a útoky na jej kožuch boli považované za útoky na základy socializmu.
Pokiaľ ide o to, že sa prednášajú vymyslené fakty, no nezdá sa mi, že sú celkom vymyslené. Pamätám sa naopak, ako právnik docent Fico zdiagnostikoval úplne za horúca kauzu Hedvigy Malinovej opretý po bok svojho pobočníka Roberta Kaliňáka bez toho, aby mohol mať akékoľvek nevymyslené fakty. Je fajn, že hovorí o tom, aká je situácia u nás pokojná, v iných štátoch majú problémy. My sme, ako povedal, oáza pokoja a kľudu. No sme oáza pokoja a kľudu, aj keď občas treba chodiť na hranice a chrániť nás pred tisícmi imigrantov, ale hlavne sme oáza kľudu pre zlodejov, ktorí okrádajú verejné peniaze vratkami DPH a my im pripravujeme oázu pokoja. A poskočenie v rebríčku Transparency International na 50. miesto? Dvadsaťsedem európskych krajín? Kto je pred nami? Uganda? (Potlesk.)
Skryt prepis