Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vstup predsedajúceho

30.3.2017 o 15:39 hod.

Ing.

Zsolt Simon

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.3.2017 16:42 - 16:44 hod.

Zsolt Simon Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pokúsim sa vystúpiť, reagovať kľudne a rozvážne. Pán kolega Blaha, hovorili ste o férovosti. Kladiem vám otázku: Je férové baviť sa len o lietadlách využívaných pre ústavných činiteľov? Alebo by bolo spravodlivejšie sa zamerať na celý letecký a vozový park využívaný nielen prezidentom, predsedom vlády a predsedom parlamentu, ale aj ministrami? Koľko ministrov chodí na súkromné dovolenky bavorákmi? Tak keď chcete, tak doneste sem kompletný rozbor. A keďže neexistuje ani pre prezidenta, ani pre ministra žiadne všeobecné pravidlo, tak prijmime všeobecné pravidlo, ako sa má v budúcnosti postupovať, pretože toto, tento proces, tak ako kolega Baránik povedal, je len honba na čarodejnicu a vytváranie si nepriateľa z prezidenta len preto, lebo dostal zlé a nekorektné informácie zo strany ministerstva vnútra.
Je morálne z vašej strany na súkromné cesty využívať lietadlá? Je morálne na súkromné cesty využívať a súkromné účely využívať vozový park bavoráky? (Reakcia z pléna.) Ako, áno, ja sa vás pýtam, vy ste apelovali na to, či je to správne a morálne. Tak sa vás pýtam, či je správne a morálne využívať aj vozový park. Prosím, vyjadrite sa k tomu.
A keď už sme u toho, tak naozaj, keď sa bavíme o odstupovaní, tak podľa vás v demokratickej krajine minister vnútra vyšetruje sám seba? A nie je to dôvod na odstúpenie? Nie je dôvod na vysťahovanie sa z bytu, keď je podozrenie, že premiér býva v byte, ktorý postavili z daňových podvodov?!
Skryt prepis
 

Vstup predsedajúceho 30.3.2017 15:39 - 15:41 hod.

Zsolt Simon Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Kolega Viskupič, aj ja mám pochybnosti, ale inšpiroval si ma a musím povedať, že v každom prípade všetka vďaka a úcta mojim bývalým kolegom zo strany MOST - HÍD, že presadzujú naďalej aj vo vládnej koalícii zrušenie Mečiarových amnestií. Hoc nesúhlasím so spôsobom zmenou ústavy, aby sme preniesli kompetencie z parlamentu na Ústavný súd. Ja pri všetkej úcte neviem prekonať svoje pochybnosti, že Robert Fico naozaj touto komplikovanou metódou myslí vážne zrušene Mečiarových amnestií. Možnože vy, kolegovia, tomu uveríte. Robert Fico počas mojej politickej kariéry toľkokrát sklamal pri dobých úmysloch, že ja tomu neviem uveriť, možno sa príjemne prekvapím, keď na konci dňa aj samotný Ústavný súd povie, že tie Mečiarove amnestie sú zrušené.
A preto ja túto zmenu, zmenu ústavy a zmenu organizácie činnosti Ústavného súdu nepodporím, resp. budem proti, ale deklaráciu alebo návrh kolegu Budaja áno, pretože aj mne ide o to, aby to bolo zrušené. Len tento spôsob považujem za hrubý alibizmus zo strany každého jedného poslanca. Prenesie zodpovednosť za svoje rozhodnutie na Ústavný súd a myslím si, že parlament a poslanci preto dostali mandát, aby niesli zodpovednosť za svoje rozhodovanie a nielen prijímali plat.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 30.3.2017 11:45 - 11:48 hod.

Zsolt Simon Zobrazit prepis
Vážená pani predsedajúca, vážená pani ministerka, kolegyne, kolegovia, v skutočnosti len krátko. Opäť si dovolím na vás apelovať, aby ste neboli alibistami. Poslanec Národnej rady dostal od občanov mandát, aby niesol zodpovednosť za politické rozhodnutia. Rušenie Mečiarových amnestií je politickým rozhodnutím. Je rozhodnutím, že politicky odstránime všetky prekážky, aby sa zlo mohlo pomenovať tak, ako sa má. Kto spáchal trestný čin, kto páchal neprávosti v mene štátu alebo štátnymi inštitúciami voči občanom vlastnej krajiny. Je to politické rozhodnutie a ja si myslím, že to politické rozhodnutie má zostať tu na pôde Národnej rady.
Preto ja zmenu ústavy, tak ako som zrýchlené konanie neodsúhlasil, tak neodsúhlasím ani nebudem hlasovať ani za zmenu ústavy a nebudem hlasovať ani za zmenu v organizácii činnosti Ústavného súdu. To neznamená, že nepodporím či už deklaráciu, alebo návrh, ktorý sme predložili s pánom kolegom Budajom, pod ktorý som sa podpísal aj ja sám.
A úprimne musím povedať, že si myslím, že najčistejšie, najlepšie riešenie je to, čo predložil pán kolega Budaj. Predložil ho opakovane. Nie je možné hovoriť o politikárčení zo strany vládnej koalície, pretože na tejto strane je tá snaha permanentná, opakujúca. Kým vládna koalícia na čele s Robertom Ficom úspešne blokovala rušenie Mečiarových amnestií, práve preto dovoľte, aby som na vás apeloval. Aj vládna koalícia, mali sme tu dneska počuť aj z úst predsedu MOST-u - HÍD, že je to kompromis, návrh, ktorý predložila vláda. Ja s tým súhlasím, ale je to kompromis vládnej koalície, nie naprieč politickým spektrom v tomto parlamente. A práve preto by bolo lepšie, keby to rozhodnutie bolo prijaté v tej podobe, že kto s tým nesúhlasí, aby sa podpísal pod podanie na Ústavný súd, aby Ústavný súd preskúmal súlad s Ústavou Slovenskej republiky a s ústavnosťou ako takou.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 30.3.2017 11:09 - 11:09 hod.

Zsolt Simon
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, ja by som si dovolil opätovne apelovať na vás a na vedenie parlamentu, aby ste zabezpečili informáciu od ministra vnútra aj v písomnej podobe, tak ako sa sluší a patrí, pretože zatiaľ odznelo len ústne a my ho nemáme ešte stále ani v elektronickej, ani v písomnej podobe, takže, a je to v súlade s rokovacím poriadkom, takže žiadam vás, aby ste naplnili rokovací poriadok. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.3.2017 16:11 - 16:12 hod.

Zsolt Simon Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pani kolegyňa, musím povedať, že ja kvitujem to, že ste ten list pána prezidenta alebo kancelárie prezidenta k ministrovi vnútra prečítali, povedali, pretože na pôde Národnej rady v čase, keď prezident nie je doma, kto iný by mohol vystúpiť a povedať, že ako sa informovalo? Sám viem, že neexistujú žiadne pravidlá. Keď sa chceme baviť o preprave ústavných činiteľov, to, čo chcú kolegovia z vládnej koalície, áno, ja beriem, ale potom by k tomu mali dať aj využívanie motorových vozidiel ministrami a všetkými ústavnými činiteľmi na súkromné účely, na súkromné účely. Pretože aj to sú peniaze, aj taký bavorák stojí nejaké peniaze. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Glváč, Martin, podpredseda NR SR
Pán poslanec Muňko, pán poslanec Jahnátek, poprosím, kľud.

Simon, Zsolt, poslanec NR SR
A ešte raz by som apeloval aj na vás, skúste, pretože ako nezaradený veľmi nemôžem na grémiu sa prihovoriť, že aj informácia má byť v písomnej podobe prístupná členom parlamentu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.3.2017 15:48 - 15:50 hod.

Zsolt Simon Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predseda Národnej rady Andrej Danko, mohli ste byť prvým medzi rovnými, ale vy ukazujete, ako táto Národná rada patrí, ako keby patrila vám. Za prvé, musím povedať, že mali ste zabezpečiť, aby informácia, ktorú predniesol alebo odôvodnil minister vnútra, mala byť prístupná aj v písomnej podobe na internete. Zatiaľ ju nemáme. Odzneli nejaké čísla, ja si to nemôžem verifikovať, lebo len odzneli. A tie čísla by mali tu byť. Keď ste chceli z vládnej koalície pozrieť na využívanie vládnej letky, teda prepravy ústavných činiteľov, tak ja by som vás chcel poprosiť, rovnako zadajte úlohu pre ministra vnútra, aby doplnil využívanie aj osobných motorových vozidiel ústavnými činiteľmi, koľko kilometrov kto najazdil, koľko na súkromné účely, pretože to je tá istá kategória. Vy chcete nájsť nepriateľa. Mali ste moslimov, potom ste otvorili Cigánov, Rómov pardon, potom. Maďarov nemôžte, lebo Béla Bugár sedí vedľa vás, tak hľadáte ďalšieho nepriateľa, prezidenta.
Pán predseda, vládna koalícia, ja by som vás chcel poprosiť, keď, tak rovným metrom. A k tomu, oslovovať kolegyňu Nicholsonovú, že prečíta akúkoľvek obhajobu na pána prezidenta, je nemiestne. Nemiestne preto, lebo ste dnes odmietli procedurálny návrh, ktorým sme chceli tento návrh posunúť do obdobia, keď tu pán prezident bude. Takže je to na vás, je to kvôli vám, pretože ste zámerne dali rokovanie na dnes.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.3.2017 10:35 - 10:37 hod.

Zsolt Simon Zobrazit prepis
Kolegovia, ďakujem vám veľmi pekne za reakciu. Áno, je to tak. Keby som to povedal možnože inými slovami, ak vládna koalícia, Robert Fico a SNS nepovažujú mňa, Bugára a mojich bývalých kolegov zo strany MOST – HÍD za bezpečnostné riziko, tak podporia tento návrh. Ak nepodporia, bude to potvrdenie, že naďalej aj svojho koaličného partnera považujú za bezpečnostné riziko.
Kolegyne, kolegovia, dovoľte, aby som povedal, že ani hrdo, ani odborne, ani slušne, to nie je v poriadku s tým, keď zbavujeme občanov Slovenska svojho vlastného občianstva v rozpore s ich vôľou a nemôžme povedať, že je to ich vôľa, že sa rozhodli byť, existovať vo Veľkej Británii. Bola to Slovenská republika, hoc v čase mečiarizmu, hoc v čase vlády Ivety Radičovej alebo Dzurindu alebo teraz počas tejto vlády, ktorá donútila svojich vlastných občanov hľadať živobytie mimo územia Slovenskej republiky. A za to, že táto krajina ich dostala do takejto situácie, my ich ešte ideme aj trestať, že zbavíme občianstva. Je to neseriózne zo strany Národnej rady.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 29.3.2017 10:25 - 10:30 hod.

Zsolt Simon
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.3.2017 19:34 - 19:35 hod.

Zsolt Simon Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Kolega Dostál, pýtal si sa, že nevieš, kedy naposledy vládna koalícia svoj vlastný návrh presadzovala v noci. Ja som si lámal hlavu a došiel som na jeden dátum, z 3. na 4. novembra 1994. Vtedy nastúpil Mečiar so Slotom a s Ľuptákom. Vtedy, vtedy lámali demokraciu cez kolená. Pán kolega Gál, môže sa ti páčiť, nemusí sa ti to páčiť, ale je jasné, že vládna koalícia dnes sa stavia k strane Roberta Fica a Andrea Danka, kde stoja sponzori, takže vrátim sa k tomu. Mňa napadá iba jeden jediný termín, a to je tento termín, kedy vládna koalícia presadzovala svoj vlastný zámer v noci. A naozaj neexistuje, ja som lámal nad tým hlavu, ale neexistuje žiadny dôvod, prečo lámať demokraciu, ústavu v skrátenom konaní takto po nociach. Nechápem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.3.2017 15:25 - 15:27 hod.

Zsolt Simon Zobrazit prepis
Pani podpredsedníčka, veľmi pekne ďakujem za vaše vystúpenie a musím povedať, že máte plnú pravdu. Robert Fico tu v tejto Národnej rade za tejto vlády v tomto volebnom období predložil jeden zdrap papiera, ktorým chcel riešiť Mečiarove amnestie. Bolo mi smutné a aj vtedy som sa vyjadril, že ho predkladala ministerka spravodlivosti. Dnes, keď vláda predkladá strašne zložitý mechanizmus, kde chce zbaviť systémovo kompetencie parlamentu a chce ho predniesť na Ústavný súd, pri všetkej dobrej počestnosti musím povedať, že Robertovi Ficovi tento úmysel vyriešiť problém Mečiarových amnestií nie je možné uveriť.
Áno, kolega Osuský má pravdu. Áno má byť áno a nie má byť nie. A my tu nemáme hrať nejakú hru. Úprimné z našej strany bolo aj v tomto volebnom období, že tento návrh z dielne pána Budaja, ktorý sme viacerí podporili, teraz bol druhýkrát, teda opakovane predložený. Nie je to z našej strany hra, a preto ja si myslím, že ani zmena ústavy, ani organizácia, organizáciu činnosti Ústavného súdu nemá sa čo meniť, a keď chcú zmeniť, tak nech to urobia. Nech to urobia s kotlebovcami, vládna koalícia, a nech sa vyfarbia, keď Ústavný súd rozhodne.
Ale v každom prípade musí to byť tlak od nás z opozície, z laickej aj odbornej verejnosti na to, aby tu niečo sa pohlo, a vláda hľadá komplikovaným mechanizmom len výhovorku.
Skryt prepis