Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.6.2016 o 17:04 hod.

Mgr. art. M.A.ArtD.

Veronika Remišová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.6.2016 17:28 - 17:30 hod.

Veronika Remišová Zobrazit prepis
Ďakujem pánu kolegovi Gröhlingovi za prínosnú rozpravu. Ja by som len chcela povedať, ako je to v Čechách. V Čechách je minimálny počet žiakov na triedu 17, čo, si myslím, že je celkom rozumný počet. A stále hovorím, že toto je len zobchodovanie nejakej priority MOST-u, pretože ešte v roku 2012 minister Kažimír sa svätosväte dušoval, že je neúnosné, ak u nás fungujú školy s jedným, piatimi alebo siedmimi žiakmi. Vtedy na Slovensku pôsobilo viac ako 280 základných a 11 stredných škôl, kam chodilo maximálne 20 žiakov. A ja teraz nehovorím, že či by sme ich mali zrušiť, alebo by sme ich nemali zrušiť, ale ja som nikde nevidela nejaké predstavené, predstavenie alternatívnych riešení, napríklad v akom type budov sú tieto školy, málotriedky, a či aj, či sa tu nedajú urobiť nejaké úspory.
A ten príklad, ktorý som uviedla, obec Réca, to je naozaj typický príklad neefektívneho, neefektívneho využívania prostriedkov, na hlavnej ulici dve budovy školy, jedna maďarská s piatimi žiakmi, druhá slovenská 35 žiakov. Načo je toto dobré? To neni dobré ani pre žiakov, ani pre rodičov, ani pre učiteľov. Ak hovoríme o tom, že chceme, aby sa posilňovala nejaká vzájomná integrácia a vzájomné porozumenie medzi menšinami, tak čo je lepšie, ako dať tie maďarské deti, spraviť im tam v tej integrovanej škole program s maďarským jazykom tak, ako to chcú, ale budú v škole s tými slovenskými deťmi.
Však prepána, prečo by malo v jednej obci na dvoch, pár krokov od seba fungovať dve rôzne školy?
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.6.2016 17:04 - 17:05 hod.

Veronika Remišová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ďakujem aj kolegovi Sopkovi, ktorý veľmi pekne zhrnul situáciu a snažil sa na to pozerať z obidvoch strán.
Ja by som k tomu len povedala, že mi to príde ako splnenie, ja pokladám menšinové školstvo za veľmi dôležité, ale mám pocit, ako by to bolo vlastne to, prečo aj MOST išiel do koalície.
V niektorých obciach, napríklad tak ako už spomínal kolega Gröhling, nie je dôvod, aby tam fungovala škola so 4 alebo 5 žiakmi, pretože v tej škole, v tej obci je o pár metrov na tej istej ulici iná budova školy, kde by napríklad táto škola s vyučovacím jazykom maďarským mohla v rámci nej fungovať. Mať svoj vlastný vyučovací program v maďarskom jazyku, ale fungovať v rámci školy. Nie je, nie je efektívne platiť ďalšiu budovu školy pre 5 žiakov, svietiť, kúriť 24 hodín, keď pár metrov je plnohodnotná budova školy, kde je 35 žiakov. A takýchto obcí je viac.
Takže ja si myslím, že ten zákon nebol pripravený dobre, že najskôr mu mala predchádzať analýza, ako sa dá zefektívniť a zracionalizovať tá sieť, to znamená, v obciach, kde sú dve školy, tak možno ich zlúčiť a nerobiť takýmto spôsobom.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.6.2016 19:27 - 19:27 hod.

Veronika Remišová Zobrazit prepis
Pán poslanec Blanár, pani poslankyňa Nachtmannová, vy pravdepodobne nečítate vyhlásenia vášho pána premiéra. Neviem, v akom vesmíre vy žijete, ale pravdepodobne ste nečítali alebo nepočuli pána premiéra, keď sa učiteľov spýtal: "A čo ste vy urobili pre ten štát?" Pán Fico neustále sa naváža do učiteľov, neustále hovorí, že ich štrajky boli politicky motivované. Najnovšie vyšiel s takou absurdnosťou, že teraz už chápe, keď tam videl Pavla Demeša. Čiže kto to je? To je permanentná kampaň proti učiteľom a proti ich požiadavkám. A nemáte pravdu, učila som na vysokej škole. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 7.6.2016 19:16 - 19:22 hod.

Veronika Remišová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Vážený pán predsedajúci, vážená pani predsedajúca, vážené kolegyne a kolegovia, ťažko si predstaviť iný rezort, ako rezort vnútra, kde by mal na jeho čele stáť bezúhonný človek a s čistým morálnym profilom. Minister vnútra má pod sebou políciu, ktorá doslova má v rukách životy ľudí. Minister vnútra má pod sebou hasičov, ktorí doslova nasadzujú svoj život v nebezpečných situáciách. A minister vnútra má pod sebou celú štátnu správu, od ktorej závisí, aké služby, aké kvalitné služby dostávajú ľudia od štátu.
Aký príklad však dostávajú podriadení pána ministra Kaliňáka, keď ich šéf ešte pred začatím riadneho vyšetrovania povie, že celé tieto dépeháčkarské kauzy sú, citujem: "fakt vymyslené"? Aký signál dostáva celé Slovensko, ak minister jedného z najdôležitejších rezortov doslova kryje podvod obrovského rozmeru s takým absurdným argumentom, že to bol svet cashu a nejaký analógový svet? A presne v tejto dobe cashu, čiže v roku 2012 jeho kolega minister Kažimír bol tu v pléne Národnej rady a obhajoval vládny návrh zákona o obmedzení platieb v hotovosti. A vtedy pán minister Kažimír predniesol túto reč. Vyberám úryvok a citujem:
"Opatrením obmedzenia platieb v hotovosti by sa zabránilo fiktívnemu vystavovaniu príjmových a výdavkových dokladov bez reálneho toku finančných prostriedkov. Snažíme sa zabrániť kreatívnemu účtovníctvu na konci účtovného zdaňovacieho obdobia podľa toho, aký základ dane daňový subjekt vykazuje a aký si praje. Dá sa predpokladať, že zavedenie povinného bezhotovostného styku nad určitý limit je možné vnímať ako príspevok nielen k obmedzeniu podvodných konaní v daňovej oblasti, ale aj ako opatrenie na boj proti praniu špinavých peňazí, na boj proti korupcii a trestnej činnosti, či pri ochrane pred financovaním terorizmu." Toľko minister Kažimír v roku 2012.
Čiže, pán minister, už aj v tom roku 2012 ste museli vedieť vy, takisto ako aj váš kolega pán minister Kažimír, že obrovské platby v hotovosti zväčša znamenajú špinavé peniaze alebo potencionálny podvod. A obhajovať jeden z najväčších podvodov DPH slovami, že to je vlastne normálne v tej dobe, si myslím, že je prinajmenšom nemorálne.
Obhajoba človeka, ktorý tvrdí, že v roku 2012 nosil, doniesol peniaze v igelitkách alebo v kufríkoch, na fúriku, neviem ako, doniesol 12 miliónov a tak platil za byty, je o to podozrivejšia, že pán minister Kaliňák a pán Bašternák mali k sebe blízko aj v realitách. Kedysi si v priebehu 24 hodín obaja kúpili byty tuto hore nad Hradom na Sklenárskej ulici. Sú v dome, kde sú iba tri byty a jeden z nich vlastní minister Kaliňák a druhé dva vlastní firma, v ktorej vystupoval dlhé roky pán Bašternák spoločne s dvorným právnikom pána Kaliňáka, pánom Turčanom. Pán Turčan je v tej firme až dodnes. Mimochodom, ten dom je vedený v katastri nehnuteľností, je označený ako rodinný dom a človek sa potom pýta, že čo za rodina sa v ňom zišla?
A už len smutná perlička na záver. Tento realitný projekt - obytný súbor sa volal po troch mušketieroch - Athos, Porthos a Aramis. Ten ich bol Aramis. A motto "všetci za jedného, jeden za všetkých" je iste šľachetné, no na vzťahy medzi ministrom vnútra a človekom podozrivým z okrádania štátu by toto motto rozhodne platiť nemalo.
Pán Fico nám tu hovoril aj o nenávisti. Bol to však on, kto sa v nedávnom rozhovore rozhodol po vzore Vladimíra Mečiara podnecovať nenávisť k médiám, učiteľom, mimovládkam, ľuďom, ktorí sa snažia zmeniť Slovensko k lepšiemu. Namiesto toho, aby po voľbách sa snažil byť zodpovedným premiérom, hľadá nepriateľov a rozdeľuje krajinu. Odvolávanie pána ministra Kaliňáka rozhodne nie je o nenávisti. Je to o tom, že ak si niekto prehadzuje plné kufre peňazí a okráda štát, minister vnútra by mal rozmýšľať, ako ho dostať za mreže a nie o tom, ako jeho podvod obhájiť. Osobne si však myslím, že pán minister Kaliňák sa nikdy nemal stať ministrom v druhej Ficovej vláde, pretože pán Fico tu spomínal rôzne veci, ktoré sa údajne pánu ministrovi podarili. Zabudol však spomenúť, že odborná verejnosť sa momentálne zhoduje na tom, že celá reforma ESO je jeden megalománsky zbabraný a predražený projekt, ktorý nám mal ušetriť 700 miliónov eur. Neušetril skoro nič. Efektívna, spoľahlivá, otvorená verejná správa - ani jedno z tohto neplatí.
Pán Kaliňák dlhodobo škodí Slovensku tak, ako škodil Slovensku Pavol Paška. Je prekážkou, prečo na Slovensku nefunguje právo a spravodlivosť, prečo sa na Slovensku dobre darí podvodníkom a oligarchom. A dúfam, že tak, ako ľudia z ulice povedali, že Pavla Pašku tu už nechcú, tak konečne príde aj doba, kedy konečne skončí aj pán minister Kaliňák. Pravdepodobne to nebude dnes, ale veríme, že tá doba príde.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.6.2016 17:38 - 17:40 hod.

Veronika Remišová Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán minister sa chválil, koľko mal preferenčných krúžkov a koľko ľudí mu dôveruje. To je pravda. Ale našťastie na Slovensku ľudia nie sú ovce a v týchto voľbách mal pán minister o 130-tisíc hlasov, preferenčných hlasov menej, ako vo voľbách v roku 2012 a tak isto aj menej krúžkov, ako v roku 2010. Čiže ľudia na Slovensku si začínajú uvedomovať, kto sedí na stoličke ministra vnútra a tak isto ako koaliční partneri SMER-u v tejto vláde žiadali, aby na stoličke ministra vnútra nesedel pán Kaliňák, tak aj ľudia, občania si začínajú uvedomovať, že prekážkou uplatňovania spravodlivosti a vyšetrovania káuz je práve pán Kaliňák.
Tak isto pán minister vo svojom príhovore prezradil ďalšie závažné manažérske zlyhania, pretože keď spomínal splnomocnenca Peťa Polláka, tak povedal, že on vlastne ani nevedel, čo podpisoval. Boh nás ochraňuj od takého ministra vnútra, ktorý nevie, čo podpisuje. Začínam sa obávať o našu budúcnosť a bezpečnosť tejto krajiny. Poslanci SMER-u tu obviňovali kdekoho, že trpí stihomamom. Ale ten, kto neustále opakoval, že ho odvolávame kvôli osobnej pomste, je práve pán minister Kaliňák. Pán minister Kaliňák si myslí, že my všetci tu sedíme v tejto sále, pretože sa mu chceme osobne pomstiť.
Pán minister, ja vás ubezpečujem, že mňa vaša osoba vôbec nezaujíma. Mňa zaujíma jediná vec. Mňa zaujíma, kde sú tie milióny, ktoré dostal neoprávnene pán Bašternák a prečo namiesto toho, aby ste to vyšetrili, vymýšľate také absurdnosti, že žijeme v nejakej analógovej dobe alebo v nejakej dobe cashu?
Ďakujem. (Potlesk v sále.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.6.2016 11:01 - 11:02 hod.

Veronika Remišová Zobrazit prepis
Pán Fico tu začína šíriť veľmi nebezpečnú rétoriku, ktorá je pre zdravú atmosféru spoločnosti veľmi škodlivá. Akúkoľvek kritiku a nielen kritiku, ale akúkoľvek činnosť, ktorá sa vládnej strane nepáči alebo znepáči, je nazývaná nenávisťou. Takto sa vyjadruje o mimovládkach, ktoré v mnohých veciach suplujú štát a často to robia na dobrovoľnej báze, zadarmo, takto sa vyjadruje o ľuďoch, čo upozorňujú na prešľapy, takto sa vyjadruje o bielych vranách alebo o opozícii. A pre zdravú diskusiu je to mimoriadne škodlivé, pretože takouto rétorikou sa vyznačujú aj všetky diktátorské režimy, neustálym hľadaním triedneho nepriateľa a vyvolávaním nenávisti a takouto rétorikou sa vyznačovala aj komunistická totalita, v ktorej mentálnom svete asi ešte stále žijú niektorí členovia vlády. Samozrejme, že si všetci želáme, aby tu vládla vzájomná láska a pokoj, no to nie je dôvod mlčať, keď nás známy pána Kaliňáka okráda o naše spoločné peniaze. Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.5.2016 10:38 - 10:39 hod.

Veronika Remišová Zobrazit prepis
Ďakujem kolegovi pánovi Budajovi, ktorý pripomenul veľmi dôležitú úlohu, ktorú Ústav pamäti národa plní. A ďakujem aj pánovi predsedovi správnej rady pánovi Krajňákovi, že tak neúnavne sa snaží zachovávať to najcennejšie, čo národ má, a síce naozaj že historickú pamäť toho národa. A v dnešnej dobe, keď sa u nás rozmáha extrémizmus a fašizmus, ktorému venujeme veľmi veľa pozornosti a je to správne, myslím si, že pri tom všetkom veľmi ľahko môžeme zabudnúť na to, že komunizmus bol podobným totalitným, škodlivým a katastrofálnym režimom, ako bol fašizmus. A počas komunizmu tu boli spáchané mnohé zločiny, zničené mnohé životy. V minulom volebnom období sme tu mali poslankyňu pani Šípošovú, ktorá bola dcérou politického väzňa, a takýchto príbehov má naša spoločnosť tisíce.
Takže ešte raz ďakujem a prajem vám veľa úspechov v tomto poslaní.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.5.2016 18:22 - 18:23 hod.

Veronika Remišová Zobrazit prepis
Ďakujem kolegom SaS za podnetné poznámky.
S tou kvantitou a kvalitou máte úplnú pravdu, pán poslanec, to podotkla napríklad Via iuris, keď skúmala činnosť NKÚ a porovnávala ho s Čechmi, tak skonštatovali, že v Čechách sú tie kontroly, aj keď ich nie je toľko, sú hĺbkovejšie a dokážu prinášať lepšie analytické výsledky.
K pánovi Hrnkovi, pán Hrnko, krásne ste to povedali, že najdôležitejšie je neobťažovať spoločnosť podnetmi. To by sa vám hodilo, pán Hrnko, keby nikto neobťažoval spoločnosť podnetmi. Ja chápem, že to je pre vás najdôležitejšie, ale, žiaľ, musím vás sklamať, pretože ja vás, ja budem obťažovať podnetmi a budem tie podnety prinášať (potlesk), ak sa budú, ak sa bude s peniazmi našimi spoločnými narábať tak, ako sa narába.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 17.5.2016 18:05 - 18:17 hod.

Veronika Remišová Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, milé kolegyne a kolegovia, myslím si, že správa Najvyššieho kontrolného úradu by mala byť jednou z najdôležitejších správ, ktoré do parlamentu prichádzajú. Poctivá, odborná a dobre vypracovaná správa by nám mala dať obraz, ako to v našom štáte vyzerá, ako štát s našimi peniazmi zaobchádza, kde sú najväčšie systémové chyby a čo treba v našom štáte opraviť.
V súčasnosti sa veľa hovorí o tzv. hodnote za peniaze. To znamená, že za akú hodnotu poskytuje štát služby svojim občanom. Vo vyspelom svete teraz alebo vo vyspelých krajinách zaznieva snaha zreformovať mašinériu štátu tak, aby štát vedel poskytnúť viac muziky za menej peňazí, aby vedel šetriť, ale nie na občanovi, ale najmä na sebe, a aby robil veci, najmä veci, ktoré vie robiť lepšie a majú význam, aby ich vôbec štát robil.
Na druhej strane na Slovensku politici veľmi často volajú po silnom štáte. Pán predseda Národnej rady, pán Danko, toto slovné spojenie silný štát používa veľmi rád a veľmi často. Celý štát však požiera peniaze občanov. Taký národný letecký dopravca alebo lodný dopravca, alebo iné prežitky a pôžitky, samozrejme, vyžadujú veľké investície zo strany štátu a pri zvýšených výdavkoch štátu je kontrola a posúdenie výdavkov o to dôležitejšia a naliehavejšia.
Vieme, v akej atmosfére sa volil predseda NKÚ. Neviem, či sa dá povedať, že je úplne apolický. Je to škoda, pretože pokiaľ budeme svedkom takéhoto handlovania ako minule a pokiaľ na čele nebude stáť odborník menovaný nezávislou komisiou, našim demokratickým inštitúciám bude chýbať jeden významný pilier, a tým je dohľad.
Prvou zásadnou vecou, ktorej by som sa chcela venovať, je samotný počet a povaha kontrol, ktoré NKÚ vykonal. V roku 2015 najväčší podiel z celkového počtu kontrolných akcií, až 60 %, tvorila kontrola súladu a len minimálnu časť tvorili kontroly výkonnosti, teda kontroly, či sa peniaze vynakladajú efektívne a hospodárne. Kontroly súladu, teda či všetko prebieha v súlade so zákonom, sú, samozrejme, potrebné, no žijeme v krajine, kde najväčšie podvody a kauzy sú vždy nakoniec vyhlásené za súladné so zákonom. Takže tento typ kontroly zas nemá veľkú výpovednú hodnotu, aj keď ho, samozrejme, nechcem nijako znehodnocovať. Z tohto hľadiska by som ale chcela povedať, že kontroly efektivity by mali predstavovať oveľa väčšie percento z vykonaných kontrol, nie len 2 %.
Veľmi pozitívne hodnotím snahu vytvoriť analytické oddelenie na Najvyššom kontrolnom úrade, i keď svojou povahou vlastne celý NKÚ by mal byť analytický, čiže v prvom rade by tam mali pracovať hlavne analytici.
Druhou vecou k samotným kontrolám. Náš kontrolný úrad vykonáva hlavne kontroly ex post, teda kontroly, kedy už prostriedky boli vynaložené. Kontrolné úrady v niektorých vyspelých krajinách OECD, ako napríklad Veľká Británia, Holandsko alebo Poľsko, vykonávajú kontroly aj ex ante. To znamená kontroly posúdenia politík a výdavkov, keď sú ešte v štádiu plánovania. O tom hovoril aj Martin Filko, keď žiadal, aby výdavky štátu boli posúdené už v prípravnej fáze. Vláda pri svojom rozhodovaní potrebuje kvalitné, včasné a spoľahlivé informácie, aby sa mohla rozhodnúť pre riešenie, ktoré bude najoptimálnejšie z pohľadu občana a z pohľadu verejného záujmu. Úlohou Najvyššieho kontrolného úradu by teda malo byť napríklad posúdenie veľkých projektov, ako bol napríklad projekt PPP obchvatu Bratislavy. Nakoniec hĺbkovú analýzu urobil inštitút INECO, ktorý pri pôvodne plánovanej cene vypočítal predraženie až o miliardu eur. Následne sa táto cena znižovala, ale toto posúdenie, si myslím, že mal urobiť v prvom rade NKÚ. NKÚ by mal túto úlohu vykonávať dlhodobými fiškálnymi projekciami, plánovaním rôznych scenárov na základe štatistických projekcií, hodnotením vlády a pripravenosti vlády čeliť rôznym výzvam ako napríklad starnutie populácie. Potom by sa nám nestalo, že minister sociálnych vecí v priamom prenose prizná, že štátne dôchodky v budúcnosti nebudú stačiť ani na živobytie a na túto situáciu zatiaľ nie je riešenie.
Zo samotných kontrol by som chcela upriamiť pozornosť na to, že niektoré z nich sú vykonané, vykonávané veľmi formálne alebo formalisticky. Napríklad v prípade eurofondov NKÚ zistil nasledovné nedostatky: na likvidačných listoch k faktúram neboli uvedené čísla zmlúv ako jednoznačný identifikátor, jedna operácia nebola overená zamestnancom a nebolo zabezpečené, nedostatočné zabezpečenie publicity. Keď si uvedomíme, koľko peňazí sa doslova vyhadzuje von oknom pri eurofondoch na nezmyselné projekty, na ktoré nikto neupozorňuje, tak nedostatočné zabezpečenie publicity, neviem, či vlajka Európskej únie nebola dostatočne veľká alebo bola na nesprávnom mieste, tak takýto výsledok kontroly vyznieva prinajmenšom smiešne.
Za povšimnutie stoja aj nezrovnalosti v eurofondoch. K 31. 12. 2014 bolo evidovaných 6 573 nezrovnalostí a celkový objem predstavoval 1,2 mld., čo predstavuje 10 % z celkových použiteľných zdrojov. Najvyšší celkový finančný objem nezrovnalostí bol evidovaný v Operačnom programe Doprava, Životné prostredie, Zamestnanosť a sociálna inklúzia.
A ja súhlasím s pánom predsedom, že, áno, mali tu byť zodpovední, ktorých sa týkajú zistenia NKÚ, a mali by vysvetľovať zistenia, ku ktorým NKÚ prišiel.
Tých, ktorých zaujíma, ako sa hospodári v našom zdravotníctve, by si mali prečítať strany 16 až 21, je to naozaj odstrašujúce čítanie a katastrofálna vizitka sektoru zdravotníctva a tých, čo ho viedli. Oneskorenie pri zavedení elektronického zdravotníctva dosiahlo 1 522 dní, bolo podpísaných 9 dodatkov zmluvy o nenávratnom finančnom príspevku v hodnote 40 mil. eur, zmluva, ktorá bola podpísaná v januári 2014, mešká rok a pol po plánovanom termíne zavedenia a NKÚ vyčíslil negatívny dopad k predpokladanému dátumu plnej funkčnosti 343 mil. eur. Hrozné. Podobná situácia je aj pri projekte UNITAS, kde 58 zadefinovaných reportov je nefunkčných, a takisto 11 rokov mešká od pôvodného zámeru UNITAS.
Ako už spomenul pán predseda, problémom NKÚ je, že nemá sankčné právomoci a porušenia, prípadné podozrenia z trestnej činnosti môže, ale nemusí oznámiť kompetentným orgánom na ďalšie konanie. Za minulý rok NKÚ oznámil orgánom činným v trestnom konaní spolu 7 prípadov, z toho orgánom prokuratúry oznámil 5 prípadov a v 2 prípadoch poskytol spoluprácu Policajnému zboru. Myslím si, že je to žalostne málo, najmä ak zoberiem do úvahy počet vykonaných kontrol proliferáciou nekalých praktík, na ktoré sme okrem iného upozorňovali pri rôznych kauzách, ako napríklad kompa, mýto a pri rôznych eurofondových projektoch. Sedem podaní je žalostne málo.
Tu si myslím, že je namieste zmena zákona a NKÚ by mal mať povinnosť vždy upozorniť políciu a prokuratúru, keď je podozrenie na spáchanie trestného činu zisteného v rámci kontrolnej činnosti.
Minulý rok zverejnila občianska iniciatíva "Štrngáme za zmenu" súbor opatrení na sfunkčnenie NKÚ a mimochodom pod tento súbor opatrení sa podpísali aj dve koaličné strany MOST a SIEŤ. A jedným z hlavných opatrení bolo zlepšiť vymáhateľnosť kontrolných zistení a zaviesť možnosť sankcií, ale na to už upozorňoval aj predseda a nabádal nás, aby sme sa pýtali, prečo vznikli tieto pochybenia.
A ďalším opatrením, a to sa s ním zhodujem, je vytvorenie, zvlášť užitočné na pôde Národnej rady, vytvorenie stáleho Výboru Národnej rady pre NKÚ tak, ako je to pri iných kontrolných výboroch, a takisto aj vytvorenie mechanizmu Národnej rady vo vzťahu k zisteniam a poznatkom, ktoré vzídu zo správy NKÚ. Aby sa nestalo to, čo sa stáva po iné roky, pán predseda teraz v pléne prednesie správu NKÚ a následne nič sa nestane.
Minimálnou povinnosťou výboru, a takto navrhovala aj iniciatíva "Štrngáme za zmenu", by malo byť prerokovať kontrolné závery, možnosť predvolať člena vlády alebo vedúceho predstaviteľa orgánu štátnej správy podať podnet na začatie kontroly, tu podotýkam, že opoziční poslanci v podstate ani nemajú možnosť dať podnet na začatie kontroly, pretože to môžu len uznesením a vieme, aká je prax. Uznesenie opozičným poslancom tu nikdy neprejde, čiže dať podnet na NKÚ, opoziční poslanci sa ani k tomu nikdy nedopracujú. No a v tomto výbore by malo byť paritné zastúpenie, to znamená polovica poslancov z opozície, polovica poslancov z koalície.
A na záver už len perlička z mediálnej stratégie NKÚ, úrad sa v správe pochválil, že za ostatných 12 mesiacov sa dvojnásobne zvýšil počet odberateľov informácií, ktoré sú umiestňované na sociálnej sieti Twitter, pozrela som sa, a správy odoberá úctyhodných 87 followerov, veľká časť z nich sú aj poslanci.
Ale v každom prípade želám veľa úspechov nielen na sociálnych sieťach, ale hlavne v odhaľovaní veľkých káuz a veľkých pochybení tak, aby sa naše spoločné peniaze míňali naozaj nielen v súlade so zákonom, ale najmä hospodárne a efektívne, tak ako by sme to robili my, keby sme míňali svoje vlastné peniaze.
Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

17.5.2016 16:47 - 16:54 hod.

Veronika Remišová
Ďakujem. Ďakujem kolegyni Dubačovej za veľmi pekný príspevok a poukázanie na to, že niektorí poslanci sa radi zaoberajú ľudskými právami svojich kolegov a prípadne straníckych kolegov, iní poslanci sa radi zaoberajú ľudskými právami obyčajných ľudí. Čo sa mňa týka, ja osobne preferujem ten druhý prístup. A ďakujem vám.
Skryt prepis