Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.2.2017 o 20:07 hod.

Mgr. art. M.A. ArtD.

Veronika Remišová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.3.2017 17:32 - 17:33 hod.

Veronika Remišová Zobrazit prepis
Ďakujem kolegyni Anke Verešovej a len chcem povedať, že nie je dôvod, aby pri rodičovskom príspevku vznikla diskriminácia, že ak sa matke narodia dvojičky, tak sa rodičovský príspevok zvyšuje, ale ak matka má deti krátko za sebou, tak vlastne tá výška rodičovského príspevku ostáva nezmenená. A túto diskrimináciu mamičiek chceme pomôcť to zmeniť, pretože tie náklady na deti, či už sú to dvojičky, alebo sú to deti narodené v rozmedzí desiatich, jedenástich mesiacov, sú rovnaké a nie je dôvod, aby nedostávali zvýšený rodičovský príspevok.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.3.2017 14:49 - 14:50 hod.

Veronika Remišová Zobrazit prepis
Ďakujem. Ďakujem aj kolegyni Soni Gaborčákovej, že hovorila o potrebe ekonomickej podpory rodín zo strany štátu. A, samozrejme, treba si uvedomiť, že keď hovoríme o sociálnom a ekonomickom zabezpečení rodiny, tak je znepokojujúce, že riziko chudoby sa podľa štúdie OECD za posledných 20 rokov presunulo najmä na rodiny s deťmi. Netýka sa to špecificky len Slovenska, ale to riziko chudoby pre rodiny s deťmi je neproporcionálne pre všetkých, všetky členské krajiny OECD. Na Slovensku riziko chudoby v prípade, ak jeden rodič nepracuje, je 18 %, ak obaja rodičia nepracujú, je 66 %, čo je vysoko nad priemerom ostatných krajín. A keď sa pozreme, kedy je to riziko chudoby najväčšie, tak je to hneď po narodení, prípadne štúdie hovoria, že do tretieho roku života dieťaťa. Vtedy je riziko chudoby najväčšie, pretože vtedy vypadáva jeden príjem a jeden rodič prestáva pracovať. Čiže preto si myslím, že je veľmi dôležité, aby naozaj do toho tie prvé roky života mohla sa matka, prípadne jeden z rodičov starať o dieťa bez toho, aby musel mysleť na ekonomické; z čoho si to bude môcť dovoliť, túto starostlivosť.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.3.2017 14:37 - 14:39 hod.

Veronika Remišová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne mojej kolegyni Erike Jurinovej za prednesenie pozmeňujúceho návrhu. Ono sa to môže zdať, že však to nie je až taký rozdiel, či ste na materskej 6, 7, 8, 9 alebo 12 mesiacov, ale faktom je, že v empirickom prieskume, ktorý robil Inštitút pre výskum zamestnanosti a rodiny, prevažná väčšina matiek uviedla, že si želajú byť s deťmi doma, že chcú, teda hovoríme o deťoch do dvoch rokov, že preferujú domácu starostlivosť, a teda, samozrejme, je dobré, ak majú slobodu výberu, teda ak máme kvalitnú sieť jaslí, čo však ideme zničiť jasličkovým zákonom, najmä pokiaľ ide o súkromných prevádzkovateľov. Ale takisto je dobré, ak si ženy môžu vybrať, ak chcú ostať doma pri svojich deťoch, a vidíme, že slovenské ženy chcú ostať doma pri svojich deťoch, aby mali na to vytvorené bezpečné a finančné zázemie. A ten prvý rok, aby nemuseli riešiť finančné problémy, myslíme si, že je dôležité, aby sme im ten prvý rok tie dobré podmienky vytvorili.
A ak sa pýtame, či je to, či naozaj je to taká priorita? Je to priorita. Už sme to tu niekoľkokrát opakovali. Slovensko má jednu z najnižších pôrodností zo všetkých vyspelých krajín. Nielen z krajín Európskej únie, ale zo všetkých vyspelých krajín sveta. Teraz je to, ja neviem, 1,34 alebo nejak približne takto na ženu. To znamená, že ak to pôjde takto ďalej, tak jednak populácia starne, jednak v podstate vymierame. A tieto opatrenia, ako aj opatrenia na zosúladenie pracovného a rodinného života sú veľmi potrebné na to, aby sme podporili rodičov k zodpovednému rodičovstvu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.2.2017 22:14 - 22:14 hod.

Veronika Remišová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne kolegovi Viskupičovi. A on to nepovedal, ale teda on dlhodobo a neúnavne bojuje aj v našej mestskej časti v Bratislave za ľudí, ktorí kvôli zákonu, ktorý prijal SMER, majú dlhodobo vyššie ceny energií. Nemôžu sa odpojiť, musia byť pripojení cez súkromnú spoločnosť. Nemôžu sa pripojiť cez Bátku a dlhodobo tým trpia a sú to najmä dôchodci, starší ľudia, ktorým naozaj aj 10 eur vyšší účet za elektrinu robí škrt cez rozpočet. Takže ja mu ďakujem aj za ten jeho boj, ktorý zvádza na takej lokálnej úrovni. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.2.2017 21:39 - 21:40 hod.

Veronika Remišová Zobrazit prepis
Ďakujem pani poslankyni Verešovej. Veľmi pekne si to povedala, Anka, že SMER-u naozaj nezáleží na ľuďoch. Teraz sme sa práve dozvedeli výsledky hlasovania v Mestskom zastupiteľstve v Bratislave, kedy petíciu proti hazardu podpísalo 130-tisíc, viac ako 130-tisíc Bratislavčanov. A vďaka poslancom SMER-u, ako napríklad pán Borguľa, táto petícia neprešla a proste hazard, iniciatíva proti hazardu bola potopená. Čiže naozaj poslancom SMER-u nezáleží na vôli ľudí, nezáleží im na tom, že dostanú o 1 000 % vyššie faktúry. Nezáleží im na tom, že mladé rodiny nemajú kde bývať. Ešte raz, nezáleží im ani na tom, že 130-tisíc Bratislavčanov podpísalo petíciu. Pán Borguľa zo SMER-u napríklad hlasoval tak. Takže ďakujeme, Anka, žiaľ, je to tak, táto sociálna vláda na ľudí kašle.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.2.2017 20:07 - 20:08 hod.

Veronika Remišová
Ďakujem kolegyni Erike Jurinovej, že tak veľmi výstižne zhrnula situáciu. A vlastne hovorila o tom, že aj ako, aj ako má dopad diletantizmus tejto vlády na jednoduchých bežných ľudí. A, žiaľ, sme svedkami, že vládu jednoduchí ľudia nezaujímajú, nezaujímajú ich ceny alebo teda rozhodnutia, zlé rozhodnutia, dôsledkom ktorých trpia, trpia všetci občania na Slovensku, a ide im len teda o tie svoje profity v energetike. Ďakujeme.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 16.2.2017 18:15 - 18:16 hod.

Veronika Remišová Zobrazit prepis
Už ide, dobre. Uhm. Ďakujem veľmi pekne za faktické poznámky. A len som chcela povedať, áno, že keď pán Kaliňák povedal, že korupcia na najvyšších miestach neexistuje a nemôžu ju teda stíhať, tak áno, lebo však u nás sa, veľa takýchto rabovačiek sa robí podľa zákona. Potrebujeme, potrebuje niekto nejaký biznis si urobiť, no tak sa napíše výzva. A ešte aby sa do tej výzvy náhodou nemohli prihlásiť aj tí, čo to myslia dobre, tak sa napíše tá výzva, tak sa vyhlási v piatok, zadá sa tam, že treba nejaké potvrdenia a v pondelok o 14.00 je deadline. Áno, presne tak sa to u nás robí a všetko je podľa zákona. A, žiaľ, je to smutné a ja pevne verím, že ale raz tá zmena príde a táto krajina bude fungovať úplne ináč. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 16.2.2017 17:38 - 18:08 hod.

Veronika Remišová Zobrazit prepis
Vážené dámy, vážení páni, milí kolegovia, ešte koncom minulého roka nám vláda a nominant SMER-u pán Holjenčík tvrdili, že elektrina a plyn zlacnie pre všetkých odberateľov, vrátane podnikov. Na tlačových konferenciách pán Holjenčík rozprával, o koľko budeme mať všetci nižšie ceny energií. Pán Fico následne oblepil Slovensko plagátmi, ako drží stabilné ceny. Ľuďom však postupne začali prichádzať faktúry a tieto faktúry pre niektoré domácnosti, podniky, pre obce boli drahšie o 900, 1 000, 1 400 percent. V prvej časti rozpravy sa budem venovať, ináč to ani neviem nazvať, podvodu na ľuďoch s obnoviteľnými zdrojmi, tak ako to už spomenuli kolegovia predo mnou, kolegyňa Nicholsonová a kolega Kollár, a v druhej časti sa budem venovať riešeniam z tejto situácie.
V roku 2016 dosiahli veľkoobchodné ceny elektriny najnižšiu úroveň za posledných desať rokov. Elektrina stála 30 eur za megawatthodinu. Na porovnanie, v roku 2011 za vlády pani Radičovej, na ktorú sa tak veľmi rád vyhovára pán Fico, tak elektrina stála na trhoch okolo 50 eur za megawatthodinu. Okrem ceny samotnej elektriny však obyvatelia vo svojich faktúrach musia platiť aj cenu za distribúciu elektriny, ktorej súčasťou je aj podpora obnoviteľných zdrojov energie. A ide o obrovskú sumu. Na rok 2016 bola plánovaná výška podpory na obnoviteľné zdroje elektriny viac ako 360 mil. eur, ktoré ľudia zaplatia vo svojich účtoch za elektrinu. Všetci ľudia sa poskladajú na týchto 360 mil. eur. Najväčší podiel na tejto sume má podpora pre solárne elektrárne.
Čiže väčšinu minulého roka stála megawatthodina elektriny okolo 30 eur. A koľko platíme za elektrinu zo solárnych elektrární postavených v rokoch 2009 a 2010? Platíme im približne 430 eur za megawatthodinu, teda 14-krát viac. A takúto premrštenú sumu všetci budeme platiť do roku 2025. A je to len a len vďaka vláde SNS a SMER-u, ktorá takúto podporu v roku 2009 zaviedla a ktorá tento rozprávkový biznis umožnila. Samozrejme, tento biznis nemohol robiť každý, lebo však potom by nebol ten biznis taký dobrý, ale mohli to robiť iba záujemcovia s povolením štátneho prevádzkovateľa rozvodných sietí, SEPS-u. Tento podnik, kompletne vo vlastníctve štátu, zaviedol nové pravidlá na udeľovanie súhlasu a zaviedol ich v piatok 30. novembra 2009. V piatok 30. novembra 2009. Uzávierku prvého kola prijímania žiadostí stanovil na pondelok 3. decembra, čiže ľudia mali sobotu, nedeľu a v pondelok bolo treba odovzdávať prihlášky. Ani jeden pracovný deň. Tá uzávierka bola v pondelok o štrnástej hodine. A súčasťou žiadosti mal byť napríklad aj súhlas prevádzkovateľa distribučnej sústavy. Od piatku do pondelka 14.00 máte čas na to, aby ste si ten súhlas zohnali. V pondelok ráno dostal podnik 97 obálok a z kôpky vybral šťastných výhercov. A keďže veľmi rýchlo dosiahol stanovený limit, 40 obálok poslal neotvorených späť žiadateľom. Neviem si predstaviť, ako ten výber prebiehal, absolútne si to neviem predstaviť a ťažko by sme našli podivnejší a korupciou zaváňajúci spôsob výberu žiadateľov, ako je tento. A toto je ten rozprávkový biznis s fotovoltaikou.
Pán Danko aj pán Fico sa pri zdražovaní elektriny vyhovárali na rôzne finančné skupiny, na zahraničných investorov, ktorí spolu so štátom vlastnia energetické podniky. Nakoniec sa však ukázalo, že keď sa chce, tak cesta sa nájde. Pretože teraz pán Fico sa, zdá sa, veľmi rýchlo dohodol s nimi na zmene cien a vyhlasuje teda, že ceny klesnú na minuloročnú úroveň. Čiže zdá sa, že sa s nimi dá dohodnúť za pár dní. Ale aj mnohé solárne elektrárne sú koncentrované v rukách finančných skupín a oligarchov, nebudem ich menovať, ale s nimi sa nedohodne už nikto, pretože títo ľudia majú zákonom zaručenú podporu na pätnásť rokov. Túto podporu im zaručili práve strany SMER a SNS. Teda pätnásť rokov všetci odberatelia sa skladajú na ich zisky, ktoré sú niekedy až tretina tržieb, ich zisky. A to je obrovské číslo. Viete, ktorá slnečná elektráreň dostala v predminulom roku najväčší doplatok za výrobu elektriny zo slnka? S doplatkom skoro 1,9 mil. eur to bola firma pána Miškovského. Komu to meno nič nehovorí, je to obchodný partner pána Brhela. Nie nadarmo sa v spise Gorila píše o kšeftoch v energetike, ktoré mal pán Fico dohadovať, a o pánu Brhelovi sa tam píše ako o jednom z akcionárov strany SMER.
Príčinou chaosu okolo zdražovania elektriny sú koaličné strany, najmä strana SMER a SNS, ktorých nominanti v energetických podnikoch na situáciu včas neupozornili a neriešili ju. Zvýšené ceny boli firmám odsúhlasené v novembri, ale až do polovice januára sa vláda tvárila ako mŕtvy chrobák a nič nerobila.
Takisto príčinou sú tiež zmätočné vyhlásenia koaličných predstaviteľov a snaha hodiť vinu, ako vždy, na niekoho iného, buď na Radičovú, buď na privatizáciu, buď na energetické podniky, vždy je to len vyhováranie, vyhováranie, vyhováranie. Ale čo je však najdôležitejšie, hlavnou príčinou zdražovania elektriny, ceny, je zlý systém podpory pre obnoviteľné zdroje elektriny, ktorý zaviedla, a ešte raz opakujem, vláda SMER-u a SNS v roku 2009. Vyvoleným podnikateľom prináša obrovské zisky, na ktoré sa im cez platby za elektrinu skladajú aj tí najchudobnejší obyvatelia Slovenska.
Čo sa týka vývoja situácie, samozrejme je dobré, že pán Holjenčík prevzal zodpovednosť za zlyhanie úradu a z funkcie odstúpil. Je nesporné, že regulačný úrad zlyhal pri schvaľovaní cien distribúcie z elektrickej energie a nedostatočne posúdil vplyv navrhovaných cien na ľudí a hlavne na tie najzraniteľnejšie skupiny na Slovensku. Nejde, samozrejme, o prvé zlyhanie regulačného úradu a vládna koalícia by sa nad sebou mala vážne zamyslieť. Za chod úradu a kvalitu cenovej regulácie je zodpovedný predseda úradu a členovia regulačnej rady, najmenej piati zo siedmich členov rady vrátane predsedu sú nominantami niektorej zo strán vládnej koalície a tá za túto situáciu nesie plnú zodpovednosť.
Systém nezávislého regulátora je zavedený v celej Európe a keď sa pozrieme k našich susedom v Čechách, tak zistíme, že tam napríklad štát žiada regulátora o zvýšenie cien pri preprave plynu, pretože regulátor ich podľa vlády stanovil nízko a firmy kvôli tomu znižujú investície. Čiže keď budeme mať v orgánoch úradu odborníkov, ktorí sa zodpovedajú iba občanom a odberateľom elektriny, nebudeme sa musieť pozerať na smutný obraz, keď sa druhý a tretí najvyšší ústavný činiteľ predbiehajú vo vyhláseniach, kto viac rozhodnutia regulačného úradu, nezávislého regulačného úradu ovplyvnil. Akékoľvek ovplyvňovanie úradu zo strany politikov je protizákonné a títo dvaja páni predvádzali deštrukciu právneho štátu v priamom prenose.
Samozrejme, regulačný úrad, to je iba jedna strana mince, pretože pán Fico aj pán Danko sa vo svojich vystúpeniach k cenám elektriny snažili sa vytvoriť dymovú clonu. Snažili sa navodiť dojem, že za zvýšenie cien môže hlavne teda ten zlý regulačný úrad a taktne obchádzali fakt, že v tomto prípade regulačný úrad iba schválil cenový návrh distribučných spoločností. A ako sme to povedali už na tlačových konferenciách, štát má vo všetkých energetických podnikoch dvoch zástupcov v predstavenstve, ktoré firmy reálne riadi, väčšinu členov vo všetkých dozorných radách týchto podnikoch. Žiaľ, je zjavne nesprávne hovoriť o zástupcoch štátu, pretože mnohí štátni nominanti v týchto podnikoch nezastupujú štát, nezastupujú občanov tejto krajiny, ale zastupujú skôr politické strany a rôzne iné záujmy a často s energetikou, to tu už tiež bolo povedané, často s energetikou nemajú vôbec žiadne skúsenosti.
Však pozrime si teda tie dozorné rady, najvyššie kontrolné orgány týchto podnikov. Šéfka dozornej rady Západoslovenskej energetiky pani Milučká, predsedníčka klubu žien SNS, pán Dorkin, správca konkurznej podstaty Lesostav, ktorý pod vedením aj pána Danka skrachoval a zostal dlžný štátu aj zamestnancom milióny korún, pán Haťapka, ktorý bol zástupcom SNS v Rade pre vysielanie a retransmisiu, strana ho nominovala opäť, našťastie, na poslednú chvíľu kandidatúru stiahla. Títo páni tam sedia, berú vysoké odmeny. Napríklad vo Východoslovenskej energetike variabilná odmena, každá odmena je zložená z viacerých zložiek, variabilná odmena štátnemu podpredsedovi predstavenstva za rok 2016 bola 14 600 eur, za rok 2015 to bolo 16 827 eur. To bola matka, holding. Východoslovenská distribučná, variabilná odmena štátnemu podpredsedovi predstavenstva 2015 6 700 eur, mesačne podpredseda predstavenstva 2 626 eur, predseda dozornej rady mesačne 1 125 eur, podpredseda 900 eur. A tak ďalej a tak ďalej. Tie peniaze berú preto, že sú tam, aby dozerali na to, čo tá spoločnosť robí. A pán Danko aj pán Fico sa tvária, že štátni nominanti v týchto podnikoch nič nemôžu. Pán Danko dokonca začal spomínať akési znárodnenie energetických podnikov. Ale to vôbec nie je pravda, že štátni nominanti tam nič nemôžu. Tu mám akcionársku zmluvu týchto podnikov a podľa tejto zmluvy dozorná rada, teda štát musí schváliť nakladanie s majetkom, prepúšťanie, všetky väčšie investície, zástupca štátu v predstavenstve musí schváliť vymenovanie generálneho riaditeľa, musí schváliť investície, pôžičky, zmenu účtovných postupov a tak ďalej a tak ďalej, čiže všetky dôležité rozhodnutia, ktoré tieto firmy robia, či už matky alebo ich dcéry, musia schváliť aj nominanti štátu. Hovoriť o tom, že títo nominanti tam nemajú žiadnu moc, je klamstvo. Štát teda môže ovplyvňovať hospodárenie týchto podnikov a v každom prípade má dosť informácií o tom, aké ceny firma plánuje na ďalší rok. Nominanti štátu tam len sedeli, nič nerobili, brali peniaze a od minulého leta museli o nových cenách elektriny vedieť a je trestuhodné, že nominanti vládnej koalície takýto chaos v cenách elektriny spôsobili. Bol tu aj pán minister hospodárstva, ktorý sľúbil, sa mal stretnúť 6. februára s týmito politickými nominantami a vyvodiť dôsledky. Zatiaľ žiadne. O tom, že by boli vyvodené nejaké dôsledky, sme nič nepočuli. Absolútne žiadne prevzatie zodpovednosti.
A ešte k tomu znárodneniu. Samozrejme, nie som zástanca privatizácie všetkého, čo štát má, ale skôr, ako tu začneme rozvíjať nejaké teórie o znárodnení a o nejakých národných holdingoch, tak by sme si mali urobiť poriadok s korupciou a diletantizmom pri riadení štátu. Napríklad Slovenská národná strana mala vplyv na stopercentne štátne podniky počas vlády s Mečiarom a všetci si pamätáme výsledok. SPP, máme napríklad Duckého zmenky, ktoré štát strašia dodnes, a pána Duckého kvôli nim zavraždili. A vidíme, že aj dnes SNS do týchto podnikov posiela ľudí, ktorí nemajú s energetikou žiadne skúsenosti. Skrátka, takto sa to robiť nedá a nemôžeme dopustiť opätovné rozkrádanie a úpadok týchto energetických podnikov.
Čiže za hlavný problém považujem neodborné nominácie do regulačného úradu a do energetických podnikov, ktoré štát spoluvlastní. Príkladom neodborných nominácií je aj, a dosadzovania politických nominácií je aj sám predseda SNS pán Danko, ktorý sedel ako nominant Jána Slotu v Dozornej rade Západoslovenskej energetiky počas prvej vlády Roberta Fica, sedel tam od roku 2007 do roku 2011. A preto ako opozícia budeme pozorne sledovať, koho vládna koalícia navrhne za predsedu, nového predsedu regulačného úradu, aké budú jeho priority a budeme pozorne sledovať, či nebude previazaný na výrobcov elektriny z obnoviteľných zdrojov, keďže práve ich dotácie cenu elektriny pre spotrebiteľov výrazne predražujú.
Teraz by som sa ešte vyjadrila k politickým nomináciám vo všeobecnosti, pretože to, ako to robí vládna koalícia, a nielen v energetických podnikoch, ale v podstate všade, to považujem za rakovinu tejto spoločnosti. Proste všetko, čo je štátne, sa tu považuje za nejakú korisť, ktorú si politickí nominanti, ich kamaráti, spriaznení ľudia si ju tu delia ako zbojníci. Delia si ju za odmenu, za lojalitu a tak ďalej. Čiže nominácie. Stačí sa pozrieť ináč, kto tam sedí, v tých podnikoch. Nominácie do orgánov sú spolitizované. V orgánoch firiem, keď si pozriete, keď sa snažíte dohľadať životopisy, tak zistíte, že v orgánoch firiem často chýbajú niektoré profesné profily, ktoré dozorné rady a predstavenstvá veľmi potrebujú. Napriek formálnemu záväzku konkurzov, ktorý vláda schválila uznesením za, bolo to počas vlády Radičovej, kde stanovila aj nejaké všeobecné kvalifikačné kritériá a do predstavenstiev sa vláda zaviazala, že bude organizovať konkurzy, politické strany priznávajú, že tam majú svojich ľudí, čo podkopáva akúkoľvek dôveryhodnosť tzv. výberového konania na tieto miesta.
Ako by sa mali miesta v orgánoch štátnych podnikov obsadzovať? Môžeme sa pozrieť do zahraničia, ako to robia v zahraničí, lebo samozrejme problém s politickými nomináciami nemáme len na Slovensku. OECD napríklad odporúča, aby do nominácií členov štátnych orgánov alebo pološtátnych podnikov, aby tieto nominácie boli vyberané konzistentnou a transparentnou metódou. Niektoré štáty majú kvalifikačné požiadavky na nominantov zakotvené priamo v zákone a podliehajú akreditačnému procesu. V Izraeli napríklad sektoroví ministri sú zodpovední spoločne s ministerstvom financií za nominácie, ale kľúčovú úlohu majú aj dva ďalšie orgány, tzv. vládny úrad pre podniky a následne výbor, ktorý kontroluje a schvaľuje kvalifikačné kritériá, ktoré musia spĺňať nominanti. Veľká Británia, tá má zas otvorený systém, proces výberu kandidátov podlieha výboru pre nábor a výber pre verejnú správu, čiže tam sú konkurzy ako na každé iné miesta vo verejnej správe. Nový Zéland. Nový Zéland má komplexný prístup k nomináciám do štátnych podnikov od požiadaviek kontroly až po školenia. Keď tam dosadí svojich ľudí do orgánov, dokonca im poskytuje aj školenia, aby vedeli kvalifikovane v týchto orgánoch štátnych podnikov pôsobiť. Špeciálny výbor vyberie na zoznam vhodných kandidátov a súčasťou každého kandidáta je overenie, či kandidát nie je v konflikte záujmov, preverenie jeho skúsenosti a vzdelania. U nás o preverení konfliktu záujmov môžete len snívať. Dokonca je to často tak, že ľudia, čo sedia v dozorných radách a v predstavenstvách štátnych podnikov, sa ani netaja svojimi prepojeniami na súkromné biznisy. Fínsko. Fínsko je z hľadiska modernizácie výberových konaní do štátnych podnikov výrazne popredu pred ostatnými krajinami. Úrad, ktorý má na starosti štátne podniky, deleguje vytvorenie databázy a predvýber kandidátov špecializovanej personálnej agentúre a túto agentúru vyberá každé štyri roky. Personálna agentúra hľadá kandidátov, vhodných kandidátov v rozsiahlej sieti kontaktov a dokonca aj medzi členmi orgánov súkromných firiem, špeciálne sa sústreďuje na zahraničných odborníkov a expertov v danom odbore, ktorých sa snaží získať pre členstvo v orgánoch ich štátnych firiem najmä preto, aby sa vylúčilo rodinkárstvo, politické vplyvy a klientelizmus.
Niektoré krajiny delia nominačnú právomoc medzi viaceré ministerstvá. Napríklad Estónsko delí nominačnú právomoc medzi sektorové ministerstvo a medzi ministerstvo financií, ktoré nominuje zhruba polovicu členov orgánov spoločnosti, a vedie to aj k širšiemu spektru zručností a odborností, ktoré majú jednotliví členovia orgánov. Takisto mnohé z krajín majú presne popísané kvalifikácie a zručnosti, ktoré členovia dozorných rád a predstavenstiev jednotlivých podnikov musia zastávať a ktoré potrebujú. Vo väčšine krajín, kde tento systém transparentne funguje, sú to najmä skúsenosti z auditu, finančného manažmentu, niektoré krajiny tam dávajú aj požiadavku riadiacej praxe. V Taliansku napríklad prijali zákon, že, ktorý obmedzuje pôsobenie, jeden nominant nemôže byť vo viacerých orgánoch spoločnosti, pretože potom sedí v piatich firmách a nikde si neplní svoje povinnosti.
Takže ešte raz zdôrazňujem, že za tento chaos sú kompletne zodpovedné strany vládnej koalície, predovšetkým SMER a SNS, pretože v energetických podnikoch majú zjavne, pretože v energetických podnikoch majú dôležité posty a nominovali tam neodborníkov. A je úplný nezmysel, aby sa situácia riešila vytvorením ďalších štátnych zástupcov, nadradeným tým ostatným štátnym zástupcom tak, ako to navrhuje SNS. Pretože čo potrebujeme, potrebujeme väčšiu kontrolu verejnosti, viac informácií a hlavne profesionálnejšiu prácu regulačného úradu.
Takisto medzi riešeniami tejto situácie sme navrhovali nominovať do regulačného a ešte raz úradu a pološtátnych energetických podnikov odborne schopných a morálnych ľudí, nominovať ich cez výberové konania tak, ako to prikazuje uznesenie vlády. Zaviesť povinnosť regulačného úradu skúmať vplyv na najbežnejšie skupiny odberateľov, teda pri rozhodnutiach, ktoré menia cenu pre obyvateľov, podniky a obce. Takisto úrad musí zverejňovať oveľa viac informácií o svojom rozhodovaní. Nemôže sa skrývať tak, ako to robí doteraz, za obchodné tajomstvo regulovaných firiem. Tak ako povedali viacerí, ja opakujem, dnes sa všetci v cenách energie skladáme na podporu majiteľov solárnych elektrární a majiteľov baní, ale úrad pred ľuďmi tají, akú výšku podporí a teda navýšenie ceny a elektriny vypočítava. A takto to predsa nemôže byť. Keď im štát zabezpečuje monopolné postavenie, keď finančne podporuje obrovskými sumami, 360 mil. eur, podporuje ich podnikanie, tieto firmy skrátka musia strpeť väčšiu kontrolu verejnosti. Nemôžu sa skrývať za obchodné tajomstvo.
A posledné dve opatrenia sa týkajú účastníkov konania o regulácii. Žiadame tam doplniť aj zástupcov spotrebiteľov z radov firiem a domácností a rozdeliť funkciu predsedu úradu a predsedu regulačnej rady ako odvolacieho orgánu.
Ostáva mi ešte šesť minút. A na záver, my sme hovorili aj na tlačových konferenciách, že ľudia nám píšu, sťažujú sa na, sťažujú sa nám, posielajú nám svoje faktúry a nechcem teraz tak zbytočne márniť čas, ale ja si myslím, že tie, tie maily a sťažnosti, ktoré nám píšu, že si zaslúžia byť tu prečítané a zaslúžia si, aby aj tí, čo sú tu neni, poslanci vládnej koalície, aby si skrátka vypočuli, čo tí ľudia hovoria. Nebudem hovoriť mená.
"Som živnostník z Diviak nad Nitricou. Predpis platenia záloh mi chodí každý rok v januári a takisto aj práve dnes. Skoro ma trafil šľak, predpis na mesačnú platbu 88 eur. Najskôr som sa utešoval, to musí byť omyl. Ale kdeže! Slečna na infolinke mi milým hlasom vysvetlila, že je to skrátka tak, že je to po novom správne. Hlavná zložka platby je cena za prístup do distribučnej sústavy, to sa vraj počíta podľa veľkosti hlavného ističa. Nech sa to počíta, z čoho chce, ale je to 1760-percentný nárast. Priznám sa, neviem, do akej miery je SSE – distribúcia štátna alebo súkromná firma, ale toto je podľa uja Fica zlacňovanie? Pre koho má nárast ceny zabezpečiť sociálne istoty? Dielňa mala byť akýmsi mojím zabezpečením, ak by som prišiel o zákazky, ktoré ma momentálne živia. Neviem, koľko šťastných živnostníkov sa vám ozve, ale ja som sa musel rozhodnúť, že momentálne zruším to odberné miesto."
Ďalší pán. "Včera som navštívil..." Toto je zaujímavé, lebo vlastne pán Fico hovorí, že však ľudia majú mať čas na zrušenie a tých ističov, majú si, vlastne zmeniť, prispôsobiť sa tej novej situácii, takže toto tu, píše jeden občan. "Stretávam sa s mnohými ľuďmi, ktorí nemajú možnosť pomocou internetu vám napísať, akí sú sklamaní zo súčasnej situácie v energetike. Sú to predovšetkým starší ľudia a tak tlmočím ich mienku a svoju k nim pripájam. Včera som navštívil Východoslovenskú distribučnú, zákaznícke centrum v Poprade a rozhodol som sa odhlásiť istič na 380 voltov, ktorý mám v rodinnom dome a roky 380-voltový prúd nepoužívam. Žiaľ, nikdy som sa s tým nezoberal a v dobrej viere som si myslel, že v skutočnosti platím len za spotrebovanú energiu v domácnosti malými spotrebičmi. S hrôzou som zistil, že desiatky rokov platím aj za ten nevyužívaný istič, čo tvorí polovicu z mojej mesačnej zálohy na elektrinu. Som dôchodca, rozhodol som sa s tým skoncovať. V zákazníckom centre som vyplnil žiadosť. Pracovníčka mi povedala, že za odhlásenie musím zaplatiť 50 eur. Prečo, veď sa len odhlasujem? Podnik s tým nemá žiadnu prácu, žiadne finančné náklady. Potom musím zaplatiť za revíziu 30 eur, musím zariadiť si odmontovanie a namontovanie nízkonapäťového. Čiže celkovo ma tento špás vyjde asi na 120 eur. Východoslovenská distribučná nemá uverejnený cenník poplatkov napríklad za odhlásenie a prihlásenie, nehovorí, z akého princípu vychádza, či jej to dovoľuje zákon a či môže vyberať a stanovovať poplatky, aké chce. Všetko je proti ľuďom. Zasaďte sa, prosím, za zlepšenie tohto stavu a za odstránenie tejto nespravodlivosti."
A ešte prečítam jeden mail od dôchodkyne a s týmto skončím. "Som dôchodkyňa, ktorá žije na dedine v rodinnom dome po rodičoch. Už dlhšiu dobu sa rozhodujem, či mám zatepliť môj dom zo skromných celoživotných úspor. Má to vôbec význam? Načo má občan investovať veľké peniaze, aby napríklad klesla spotreba plynu, keď si firmy budú svoje zisky fixovať vo fixných poplatkoch? Na dedine žije dosť žien, ktoré žijú samé. Dokedy budú zvládať platiť neustále zvyšovanie cien energií z dôchodkov, ktoré všetci poznáme a ktoré sa zvýšia o 8,20 eur ako napríklad tento rok? To sa máme na staré kolená vrátiť o 30 rokov späť, začať kúriť v jedných kachliach a umývať sa v lavóroch a vylievať vodu na dvor? Ja som to ešte zažila. Celá filozofia, že tých, čo šetria energiami, vodou a tým pádom míňajú málo, treba potrestať. Je to zvrhlé. A, navyše, nie je aj v rozpore so všeobecnou potrebou znižovania spotreby energií v súvislosti s globálnym otepľovaním? Prajem vám veľa úspechov."
A týchto mailov, kde nám posielajú minuloročné faktúry, tohtoročné faktúry, sťažnosti, máme veľmi, veľmi, veľmi veľa. A ma to mrzí, že vláda, sociálna vláda tak veľmi dlho nekonala a v podstate týchto ľudí odbila. Najprv ich odbila len tým, že však dlho tvrdila, že však ceny sa v priemere budú znižovať. Áno, v priemere sa budú znižovať, ale mnohým zraniteľným spotrebiteľom vyskočili o stovky percent. Potom tvrdila, že však na východnom Slovensku to riešiť netreba, iba na strednom Slovensku. A teraz v podstate síce tvrdí, že sa vraciame k cenám za minulý rok, ale uvidíme teda, aké tie ceny budú. A to riešenie nie je také jednoduché, ako to vláda prezentuje. A táto schôdza nemá byť ani o vylievaní nenávisti alebo o nejakých, táto schôdza má byť skrátka o ľuďoch a má byť v mene ľudí, v mene všetkých ľudí, ktorí sa na nás obrátili, s dôverou obrátili a ktorí čakajú, že ich volení zástupcovia sa za nich zasadia a budú za nich tu v parlamente bojovať. A to sa snažíme aj s mojimi kolegami robiť.
Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.2.2017 16:00 - 16:01 hod.

Veronika Remišová Zobrazit prepis
Ďakujem kolegom za veľmi dobré pripomienky.
Ešte k pánovi Bublavému. Dali ste kandidáta, ale akého kandidáta, viete veľmi dobre výrok, ktorý zľudovel, že Kotlebu by porazilo aj vrece zemiakov, to je jedna vec. Za druhé, viete veľmi dobre, že výsledky Kotleba zbieral najmä v priestore, kde bola silná najprv Mečiar, potom Slota a kde ste mali vy veľmi silné pozície. V tých častiach Banskobystrického kraja, nie v prostredí, kde víťazila pravica, v tých častiach, kde víťazil SMER. Čiže vám zobral vašich kandidátov, pardon, vašich voličov, pretože vy ste dali zlého kandidáta a vy ste zlyhali v tomto kraji.
Ale samozrejme, ja vás vyzývam, ako ste povedali, správajme sa zodpovedne a z tohto miesta vás vyzývam, aby ste sa pridali k nám a v tej Banskej Bystrici niečo poriešili. Že dúfam, že tie stranícke záujmy pôjdu bokom, a teda keď chceme v Banskej Bystrici zvíťaziť, tak podporíme nejakého vhodného kandidáta a nie takého, ktorého porazí aj to vrece zemiakov, takže to je toľko k tomu.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 2.2.2017 15:47 - 15:51 hod.

Veronika Remišová Zobrazit prepis
Vážené kolegyne, vážení kolegovia, ja budem hovoriť len veľmi krátko. Podľa mňa je obrovským diletantizmom, ak vláda ide meniť systém volieb pár mesiacov pred voľbami. Ak aj tento zákon teraz náhodou prejde, predpokladám, že pán prezident ho vráti, zákon sa znovu vráti do parlamentu, a to budeme necelých šesť mesiacov pred župnými voľbami. Takto menia systém volieb pred voľbami len diktátori. Takto to chcel urobiť aj Vladimír Mečiar, keď potreboval vyhrať voľby, tak jednoducho zmenil volebný systém. A takto to ide robiť aj strana SMER. Potrebuje si zabetónovať svojich županov, no a to, či to pomôže alebo nepomôže hnutiu ĽSNS, Kotlebovej strane, to im je úprimne jedno.
Pán Fico, v posledných dňoch sa z neho stal taký obrovský bojovník proti fašizmu, dokonca zriadil s pánom Kaliňákom policajnú jednotku, ktorá má viac ako sto policajtov, ktorá má bojovať proti terorizmu a proti extrémizmu. Zaznamenali sme viaceré silné vyjadrenia od pána Fica, ale jedinú podstatnú vec, ktorá umožnila vzostup, vzostup kotlebovcov, a síce ich zabetónovanie sa v Banskobystrickej župe, akoby boli poslanci koalície hluchí a slepí. Zrušiť, zmeniť systém volieb pred voľbami z dvojkolovej voľby na jednokolovú voľbu – ešte raz opakujem, je to obrovský diletantizmus a veľká pomocná ruka práve, práve kotlebovcom.
Kolega Klus veľmi dobre hovoril aj o právomociach a význame samosprávnych krajov, o rozdelení, takisto ako kolega Viskupič. Áno, môžeme sa baviť teraz, mať odbornú debatu, či potrebujeme župy alebo nepotrebujeme župy. Tu by som len chcela povedať, že v prvom rade si myslím, že je dôležité dokončiť územnosprávne členenie, že tie župy sú už len nejakou takou nadstavbou v celom tom probléme, pretože nie je normálne, aby sme na Slovensku, v krajine, ktorá má päť miliónov obyvateľov, aby sme tu mali takmer tritisíc obcí, obslužný personál, k tomu 20-tisíc úradníkov a poslancov, ktorých musíme platiť, a teda ešte aj osem samosprávnych krajov. Čiže celá debata, či zrušiť VÚC-ky alebo nezrušiť VÚC-ky, by sa mala, by sme o tom mali debatovať v kontexte dokončenia reformy územnosprávneho členenia. V Dánsku, ktoré je porovnateľnou krajinou, tam majú sto, sto samospráv, na porovnanie.
A takisto teraz vidíme, že aj tie právomoci župy, tak ako sú teraz nastavené, že napríklad aj pán Fico si z nich vyberá, čo sa mu práve hodí. Boli sme svedkami toho, že odborné, stredné odborné školy, kompetencie prešli na, si zobral pán Fico pod Úrad vlády, resp. vzťah so zamestnávateľmi, hoci túto problematiku by malo riešiť ministerstvo školstva. Čiže celý ten vzťah k samosprávnym krajom je zo strany vlády veľmi nekoncepčný. A ešte raz opakujem, meniť systém volieb pár mesiacov, doslova pol roka pred voľbami, je veľmi, veľmi diletantské.
A preto vás prosím, nebudem podávať žiadny návrh ani pozmeňujúci, ale apelujem na vás, aby ste tento návrh z rokovania stiahli. Ak teda naozaj vám záleží na tom, aby sa tu nešíril extrémizmus a rôzne škodlivé ideológie, tak stiahnite tento návrh a poďme sa o jednokolovej voľbe odborne baviť až od tých ďalších volieb, tak ako sa to v normálnych civilizovaných krajinách robí.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis