Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.10.2017 o 12:54 hod.

Mgr. art. M.A. ArtD.

Veronika Remišová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.10.2017 12:54 - 12:56 hod.

Veronika Remišová Zobrazit prepis
Ďakujem. Kolega Martin Poliačik načrtol ďalšie také otvorené témy, ktoré sú tam a ktoré je pravda, že nerieši ani jedna novela, ale nedá sa to riešiť, neviem, či sa to dá vôbec riešiť v tomto zákone, a to je úloha výboru pre nezlučiteľnosť funkcií. Ja ten výbor považujem za mimoriadne poddimenzovaný na to, akou úlohou sa v podstate má zaoberať. Treba si uvedomiť, že v niektorých krajinách, áno, je samostatný úrad, ktorý má možno päťtisíc zamestnancov a rieši konflikty záujmov, etiku verejných funkcionárov. Možno by bolo dobré pozrieť sa potom na príklady aj z ostatných krajín OECD, vyspelých krajín, ako konkrétne riešia tento problém a určite je dôležitá, ak, lebo zákon nám teda len nestačí. Vidíme, že zákon teraz máme a videli sme to pri viacerých podaniach, ktoré výbor riešil, že keď sa jednalo o pána Kaliňáka, tak hoci evidentne porušil ústavný zákon, tak to konanie bolo zastavené. Ak takýto politický prístup je k uplatňovaniu ústavného zákona, tak to potom odrádza všetkých. Čiže ústavný, mať dobrý ústavný zákon je jedna vec a potom je tu rad ďalších problémov, ktoré treba vyriešiť. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 13.10.2017 12:33 - 12:40 hod.

Veronika Remišová Zobrazit prepis
Vážené dámy, vážení páni, milí kolegovia, ja budem len veľmi krátka a chcela by som povedať, že boj proti korupcii na Slovensku alebo za očistenie, za očistenie Slovenska od korupcie sa podobá takej plavbe na loďke, na deravej loďke na rozbúrenom mori. Zapcháte jednu dieru, máte tam ďalších desať dier.
Aj tieto majetkové priznania, o ktoré sa snažíme vlastne už počas druhého volebného obdobia, boli takým, jedným z takých, taká veľká snaha nášho hnutia zabrániť možnej, vytváraniu podhubia, podhubiu pre politickú korupciu, tak treba si uvedomiť, že je to, aj my si to uvedomujeme, keď predkladáme tento veľký zákon, že je to len jeden nástroj, že je to zapchanie len tej jednej diery. A také tri piliere boja proti korupcii sú jednak dobrá legislatíva, tam viete, že sme si dali spraviť ako Slovensko audit z OECD, aby preverili, ktoré opatrenia nám v legislatívnej oblasti ešte chýbajú. Jedným z nich sú napríklad tie majetkové priznania, ale ďalšie, ďalšie iniciatívy v legislatívnej oblasti sú napríklad hmotná zodpovednosť politikov alebo preukazovanie pôvodu majetku. Čiže toto nám ešte v legislatíve chýba, aby tá naša antikorupčná legislatíva skutočne nebola deravá.
Ale len legislatíva nestačí, druhé dva piliere sú personálne nominácie. Personálne nominácie, videli sme to pri rôznych kauzách, škandáloch, ľudia sú veľmi dôležití. Veľmi závisí od toho, ako to bude fungovať, či to bude fungovať, od toho, akých ľudí tam máte. Môžte mať tie isté zákony v dvoch rôznych krajinách, ale keď tam máte dosadených dobrých ľudí, tak to môže fungovať úplne ináč.
A žiaľ, videli sme to aj a teraz to vidíme na tejto poslednej kauze predraženej odmeny pre advokátsku kanceláriu pána Bžána. Vidíme, že jedno ministerstvo, ministerstvo hospodárstva a politickí nominanti, ktorí boli dosadení v štátnej firme MH Manažment, podpísali zmluvu, ktorá mala dosiahnuť až 77 miliónov eur. A potom tu máme druhé ministerstvo, ktoré operuje v tom istom legislatívnom prostredí. Máme tu ministerstvo financií, ktoré malo rovnako veľký spor, dokonca väčší spor a zložitejší, zložitejší spor aj obsahovo, aj výškou, výškou sporu, ktoré si najalo medzinárodnú právnickú, právnickú kanceláriu, renomovanú právnickú kanceláriu a zaplatil 3 milióny eur, ministerstvo pána Kažimíra. Čiže veľmi záleží na tom, akých ľudí tam máte. No a my hovoríme, že tí kľúčoví ľudia, je veľmi dôležité, ak chceme teda pohnúť s tou korupciou alebo nejako zabezpečiť vymáhanie spravodlivosti, špeciálny prokurátor, policajný prezident, dobrá polícia, dobré súdnictvo. Čiže personálne nominácie.
A posledným pilierom sú teda silné kontrolné inštitúcie. To znamená, že ako to volajú tých, anglosaský systém checks and balances, že to znamená, že áno, je tu nejaká exekutíva, vláda a potom treba mať veľmi silné kontrolné inštitúcie, ktoré vládu kontrolujú: Úrad pre verejné obstarávanie, Najvyšší kontrolný úrad, Protimonopolný úrad.
V zákone o štátnej službe je ďalšia taká, mala by to byť kvázi, nezávislý orgán, rada. Čiže a tieto nezávislé inštitúcie by mali kontrolovať výkon tej moci a prípadne korigovať rôzne nedostatky. Žiaľ, vidíme, že aj v týchto kontrolných inštitúciách, videli sme to na poslednom verejnom vypočutí, si sprivatizovala vláda a neni to dobré, neni to dobré ani pre samotnú vládu, pretože potom nemá spätnú väzbu o tom, ako spravuje krajinu. Na tieto posledné dve na, ani na personálne nominácie, ani na silné kontrolné inštitúcie my ako opozícia nemáme žiadny dosah. My nemôžeme nominovať ľudí, lebo nám ich neodhlasujete, na kontrolné inštitúcie nemáme dosah, môžeme len poukazovať, môžeme hovoriť o zisteniach kontrolného úradu, môžeme hovoriť o odporúčaniach, ktoré dáva Najvyšší kontrolný úrad, ktoré dáva ÚVO, ale nemáme na to dosah.
Ako poslanci čo môžeme robiť? No môžeme navrhovať legislatívu. Toto je taká naša podaná ruka, návrh, ktorý, ako povedal môj kolega Gábor Grendel, áno, sme takí povzbudení slovami predsedu národnej vlády, rady, preto sme predložili tento zákon opätovne a práve teraz a očakávame teda, že majetkové priznania, majetkové priznania naši kolegovia podporia. A myslím si, že je to aj veľmi dôležité aj pre občanov, aby si vedeli skontrolovať svojich politikov, aby vedeli, či sa náhodou v politike neobohacujú, aby vedeli, kde nadobudli majetok, akým, ako im ten majetok rastie počas výkonu funkcie, lebo nemôže sa stať, nechcem byť zbytočne útočná, ale nemôže sa stať, že politik vo funkcii ministra zarába mimo svojej funkcie, ja neviem, 400-tisíc eur, hovorí, ako dobre investuje a potom sa zistí, že nakoniec je to z obchodovania s daňovým podvodníkom pánom Bašternákom. Takže takéto veci by sa nemali stávať a tie transparentné majetkové priznania by výrazne pomohli aj k tomu, aby to vnímanie korupcie u občanov bolo menšie.
Takže bola by som veľmi rada, keby ste naše návrhy podporili a oceňujem aj snahu, vlastne trošku ma mrzelo, že bola sľúbená, vytvorenie pracovnej skupiny od začiatku volebného obdobia, ktorá sa mala tejto téme venovať, asi kolega Poliačik bude o tom hovoriť. Nakoniec sa tá skupina, v podstate už sme 19 mesiacov po voľbách, tá skupina sa pomaličky rozbieha až teraz. Uvidíme, ako bude smerovať, akým spôsobom pôjde. Ale teda myslím, že táto naša novela spoločne s kolegom Beblavým, že je to taký najkomplexnejší návrh, ktorý zatiaľ bol do parlamentu predložený. A myslím, že žiadne diery, čo sa týka tejto jednej oblasti, by už nemali byť.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.10.2017 12:32 - 12:32 hod.

Veronika Remišová
Aj ja som chcela presne povedať, že (povedané s úsmevom) nielenže súhlasím, ale ja by som to dokonca lepšie nepovedala, ako to povedal on.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 14.9.2017 11:44 - 11:44 hod.

Veronika Remišová
Prosím opraviť tlač 597, hlasovanie 159, opraviť "za".
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 7.9.2017 17:11 - 17:11 hod.

Veronika Remišová Zobrazit prepis
Vážené dámy poslankyne, vážení páni, v prvom rade by som chcela ešte raz poprosiť pána predsedajúceho, aby zavolal pána Richtera. Neodvolávam sa na žiadny paragraf, skrátka si myslím jednoducho, že to je slušné, keď my sme tu mohli sedieť a hodinu počúvať nezmysly a niektoré zavádzajúce informácie, ktoré tu hovoril pán Richter, myslím, že aj on by tu mohol a mal sedieť a počúvať výčitky a prešľapy, ktoré urobil za svoje obdobie.
Ešte poznámka k pánu Kotlebovi, ktorý tu taktiež nie je. Chcem ho len upozorniť, že hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti v zahraničnom výbore nemá ani jedného člena, teda nemohli sme zahlasovať, pretože tam nikoho nemáme, a boli by sme radi, keby neočierňoval naše hnutie.
Celá táto kauza a roztržka v koalícii začala škandálom s eurofondami a obrovskou sumou, o ktorú reálne hrozí, že prídeme. Andrej Danko sa urazil, prečo práve jeho minister by mal trpieť za škandál, keď škandály predsa vyrábajú všetci v tejto vláde. Pán minister Kaliňák, ktorý napriek dobe kešu a kontaktom s daňovým podvodníkom stále sedí na svojej stoličke, pán minister Richter, ktorý sa snažil zakryť mimoriadne odpudivé skutočnosti v jednom zo sociálnych zariadení, ale aj Robert Fico, ktorý spokojne naďalej býva u Ladislava Bašternáka, ktorý bol z daňových podvodov nielen obvinený, ale dokonca vyjadril aj účinnú ľútosť, čím sa k podvodom v podstate priznal. Nečudujem sa Andrejovi Dankovi, že sa nahneval. Je mrzuté, keď maslo na hlave majú všetci, no potrestaný je len jeden.
Nezávisle od politického rozmeru kauzy minister Richter by odvolaný mal byť, teda lepšie povedané, mal by odstúpiť. Minister Richter však odvolaný nebude a ani neodstúpi. Prečo? Pretože Robert Fico dlhodobo na Slovensku robí politiku spálenej zeme. Robert Fico páli akékoľvek mantinely politickej slušnosti, ktoré sme sa po komunizme a mečiarizme snažili na Slovensku s námahou budovať. Snažili sme sa tvoriť základy demokracie, tehličku po tehličke namáhavo sme stavali princípy právneho štátu a silných inštitúcií.
Robert Fico bezočivo rúca všetko, čo sa jemu a skupinám v pozadí SMER-u postaví do cesty. Na čelo nezávislých inštitúcií nominuje svojich ľudí, často fušerov, ktorí dostávajú tieto miesta za odmenu. Súdy sa snaží ovládnuť politickými nomináciami, políciu drží pod kontrolou cez svojho ministra Kaliňáka. Páli snahu o očistu spoločnosti od korupčných návykov, ak ničím iným, tak tým, že sám býva u daňového podvodníka. Čo iné demonštruje bezočivosť a pohŕdanie ľuďmi ako to, že premiér dá prednosť pohodliu u daňového podvodníka pred princípmi?
Necháva za sebou spálenú zem, rozbíja súdržnosť našej spoločnosti, rozdeľuje a stavia skupiny obyvateľov proti sebe. Opozícii nadáva do psychopatov alebo šialencov, učiteľom vyčíta, že cez leto nič nerobia, novinárom, keď sa mu znepáči, čo píšu, hovorí, že sú špinavé prostitútky alebo záchodoví pavúci, občanom hovorí, že sú pošahanci, klame a ponižuje občanov, ktorí boli pietne klásť vence na oslavách SNP.
Politika spálenej zeme znamená nechať pána Richtera na svojom poste, hoci v tejto kauze ide o to najcennejšie, čo máme, ide v nej o ľudské životy. Žiaľ, táto vládna koalícia ešte pár mesiacov vydrží. Minister Richter odvolaný nebude, predsa len sú miliardy z eurofondov a štátnych nákupov silným lepidlom. Ja však verím, že po tejto vládnej koalícii, po rokoch hrubých a bezcharakterných kompromisov so svedomím Slovensko spálenou zemou nebude. Máme tu dosť šikovných ľudí, ktorí tvrdo pracujú a neschopnosť tejto vlády, neschopnosť pána ministra Richtera a celej koalície vyvažujú. S ministrom Richterom a s jemu podobnými budeme tu musieť, žiaľ, ešte chvíľu vydržať. No o to väčšiu nádej mám, že sa nám po voľbách podarí zostaviť vládu zmeny, ktorá bude Slovensko spravovať dobre, čestne a v prvom rade s úctou ku všetkým obyvateľom tejto krajiny.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.9.2017 14:55 - 14:55 hod.

Veronika Remišová
Vo výzve priemyselných partnerstiev, ktorú ste spomínali, že je pozastavená, vieme, že boli podpísané zmluvy. To znamená, ako chce riešiť ministerstvo už podpísané zmluvy so žiadateľmi o nenávratný finančný príspevok?
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 6.9.2017 14:58 - 15:05 hod.

Veronika Remišová Zobrazit prepis
Vážené dámy poslankyne, vážení páni poslanci, zákon, ktorý predkladá vláda prostredníctvom pani ministerky spravodlivosti, má ambíciu, citujem: "zamedziť nepoctivým fúziám obchodných spoločností, riešiť problematiku tzv. bielych koní, posilniť zodpovednosť štatutárnych orgánov obchodných spoločností, ako aj spoločníkov týchto spoločností".
Nepochybne ide o problematiku, ktorá je veľmi závažná, a otázka nie je, či je táto právna úprava potrebná, otázka je, prečo táto právna úprava nebola prijatá už oveľa skôr.
Na začiatok treba ozrejmiť, čo problematika bielych koní vlastne znamená. Podľa všeobecnej definície biely kôň je osoba, ktorá je nastrčená k páchaniu trestnej činnosti, aby zakryla skutočného páchateľa alebo osobu, ktorá má z tejto činnosti prospech. Veľakrát sú biele kone tí najzraniteľnejší v našej spoločnosti. Sú to ľudia so slabým sociálnym zázemím, vzdelaním, sú to osoby závislé na drogách, na alkohole, ktoré bývajú hrubo zneužité nepoctivými podnikateľmi a mafiánmi na zakrytie trestnej činnosti.
Príbehy bielych koní začali na Slovensku v 90. rokoch a sú neoddeliteľne späté s Mečiarovou vládou a s Mečiarovým HZDS, počas ktorej niekedy celkom nebolo jasné, aký je rozdiel medzi štátom a aký je rozdiel medzi mafiou. Dôsledkom bolo masové rozkrádanie štátneho aj súkromného majetku, mafiánske vraždy, ktoré často súviseli práve s potrebou navždy umlčať ľudí, ktorí slúžili ako biele kone. Dnes je, chvalabohu, iná doba, už sa nestrieľa, avšak s problematikou bielych koní sa štát stále nedokázal vysporiadať. Namiesto hrubokrkých vagabundov zabrali miesto bielych koní biele goliere a biele kone sú v našom podnikateľskom prostredí častým javom. Odpovede na otázku, prečo štát doteraz neprijal efektívne opatrenie na potlačenie tejto kriminálnej aktivity, by mal uviesť predovšetkým predseda vlády Robert Fico, ale aj ostatní poslanci a ministri SMER-u, ktorí za desať rokov pohodlného vládnutia, kedy v tomto parlamente vládli sami, mali pohodlnú väčšinu, nedokázali alebo skôr, si myslím, že nechceli zakročiť efektívne proti bielym koňom.
Aktuálny biznis s bielymi koňmi veľmi dobre vystihuje príbeh firemného cintorína na slávnej Okružnej ulici v Modre. Na tejto adrese skončili stovky firiem, mnohé s dlhmi voči Sociálnej poisťovni, dodávateľom, zamestnancom, živnostníkom. Po zmene sídla zanikli alebo sa zlučovali s desiatkami ďalších podobných firiem. Noví konatelia či spoločníci sú osoby s exotickými menami v exotických destináciách, ktoré nikto nikdy nevidel a zrejme ani nikto neuvidí, samozrejme, ani peniaze, ktoré dlhujú štátu, nikto nikdy nevidel a už nikto nikdy neuvidí.
Pri spočítaní a vyčíslení škôd, ktoré tento biznis model spôsobil štátu aj súkromným osobám a obyvateľom Slovenska, dospejeme k sumám v stovkách miliónov eur. Je namieste pýtať sa predsedu vlády a politikov SMER-u, ako to chcú vysvetliť ľuďom v schátraných nemocniciach, ľuďom, ktorí sú zaťažení exekúciami, ktorí doplácajú na nefungujúce školstvo a súdnictvo. Ako je možné, že v takejto závažnej oblasti desať rokov nechránili verejný záujem, nechránili majetok štátu, nechránili majetok poctivých podnikateľov alebo ho chránili len nedostatočne. Za zmienku v tejto súvislosti stojí aj fakt, že na spomínanom firemnom cintoríne skončila aj zadlžená firma brata predsedu vlády Ladislava Fica HF Steel. Na tom istom cintoríne skončila aj firma LTB RENT, s. r. o., ktorá patrila daňovému podvodníkovi Ladislavovi Bašternákovi, s ktorým podnikal a obchodoval minister vnútra Robert Kaliňák. Práve osobu Roberta Kaliňáka, jeho postavenie a využitie podobnej populárnej schémy niektoré médiá pripomínajú aj pri starej kauze, pri kauze Kovošrot, kde mal práve vtedy budúci minister vnútra fungovať ako biely kôň.
Vo výpočte podobných prípadov, ktoré majú podozrivo blízko k niektorým vysokým predstaviteľom štátu, by sa dalo pokračovať veľmi dlho a je v záujme všetkých slušných a poctivých občanov Slovenska, aby bola táto a jej podobné praktiky zákonom eliminované a tvrdo trestnoprávne postihované. Preto vítam iniciatívu ministerky Žitňanskej aj v oblasti novely Trestného zákona a zavedenia skutkovej podstaty trestného činu nekalej likvidácie, ktorá má trestnoprávne postihovať práve vyššie spomenuté nepoctivé praktiky.
Zároveň sa však obávam jednej veci a to je to, že pri súčasnom nastavení najvyšších predstaviteľov tejto vlády a pri súčasnom nastavení polície– dopadne snaha potlačiť tieto nebezpečné kriminálne aktivity práve tak, ako to vidíme pri problematike korupcie. Nadarmo bude predseda vlády vyzývať ľudí, aby nahlasovali aktívne korupciu, keď celé roky vidíme šikanovanie a zastrašovanie práve tých, ktorí tak urobili a ktorí korupciu nahlásili. Nadarmo bude policajný prezident zvolávať tlačové konferencie o odhaleniach drobných trestných činov, ako sú napr. darčekové tašky alebo 4 kg klobás, keď jeho najvyšší nadriadený vyhlási, že vlastne korupcia na najvyšších miestach ani neexistuje.
Som presvedčená, že efektívne uplatnenie navrhovaného zákona je možné len vtedy, keď si predseda vlády po desiatich rokoch uvedomí svoju zodpovednosť voči občanom a začne proti takýmto škodlivým javom naozaj účinne bojovať. Naozaj - tým myslím nielen bombastickými vyhláseniami, ale aj tým, že polícia si začne reálne plniť svoje povinnosti, aby pomáhala a chránila občanov Slovenska, a nielen nejakých „našich ľudí“.
V každom prípade tento zákon z dielne ministerstva spravodlivosti vítam a dúfam, že, OECD vyhlásila, že zákony v protikorupčnej oblasti máme dobré, problém je len v ich nedodržiavaní, tak pevne verím, že budeme dbať aj na to, aby sa tento užitočný zákon, aby sa aj v praxi dodržiaval.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 5.9.2017 13:11 - 13:11 hod.

Veronika Remišová
Žiadam Národnú radu, aby prijala uznesenie a zaviazala ministra školstva Slovenskej republiky, aby do Národnej rady predložil správu s konkrétnymi krokmi a opatreniami, ktoré ministerstvo školstva plánuje prijať na riešenie škandálu s eurofondami v Operačnom programe Výskum a vývoj a v Operačnom programe Ľudské zdroje v zmysle požiadaviek Európskej komisie. Prílohou by mal byť aj akčný plán, ktorý požaduje Európska komisia. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 21.6.2017 15:02 - 15:06 hod.

Veronika Remišová Zobrazit prepis
Vážené dámy poslankyne, vážení páni poslanci, koaliční poslanci predložili do parlamentu návrh na prijatie uznesenia na uvoľnenie dlhovej brzdy. Ja poviem za nás takú jednu hlavnú výhradu. Ak by sme aj rozmýšľali o tom, či tie peniaze na výstavbu diaľnic uvoľniť alebo nie, museli by sme si byť istí, že táto vláda vie peniaze na diaľnice využívať efektívne. Ak nie, tak je to len ďalšie sypanie peňazí do čiernej diery.
Žiaľ, vidíme, že za tejto vlády sa cesty, infraštruktúra, diaľnice stavali veľmi babrácky a za všetko spomeniem len tieto príklady: Vláda nie je schopná dostavať diaľnicu D1. Robert Fico sľuboval dokončenie do roku 2010, potom do roku 2013, potom do roku 2016, minulý rok v programovom vyhlásení vlády sa termín presunul na rok 2020, v programovom vyhlásení vlády. Teraz sa dokonca začína hovoriť, že diaľnica bude dostavaná v roku 2026.
Úseky na povrchu sa u nás stavajú drahšie ako tunely v Nemecku. Ďalším príkladom babráctva vlády je diaľničný privádzač pri Žiline, ktorý vláda skrátka zabudla obstarať a diaľnica bude končiť budúci rok v poli. Nevieme dokedy, ako dlho bude končiť v poli, bude končiť v poli, uvažuje sa o tom, ako spomínal kolega Heger, že sa tam spraví nejaká korčuliarska dráha. Bude to dosť drahá korčuliarska dráha.
O výraznom meškaní sa hovorí aj v prípade tunela Višňové. Problémy sú pri obchvate Bratislavy. Vláda podpísala zmluvy so súkromným staviteľom diaľnice, hoci nemala odkúpené pozemky. Všetky pozemky stále nemá, chýbajú povolenia. Štátu hrozila buď obrovská pokuta, alebo ďalšie peniaze pre špekulantov a nakoniec vláda, však vieme, musela v skrátenom legislatívnom konaní prijať zákon o vyvlastňovaní alebo vydržaní pôdy. Je možné, keďže sme podávali návrh na Ústavný súd, je možné, že Ústavný súd vyhlási tento zákon za protiústavný. Vláda nakoniec zaplatí pokutu aj staviteľovi, aj špekulantom s pôdou.
Obchvat Ružomberka. Obchvat Ružomberka v podstate mešká od roku 2013. Čo sa týka Národnej diaľničnej spoločnosti, ktorá je zodpovedná za stavbu diaľnic, Národná diaľničná spoločnosť je v absolútnom rozvrate. Za posledný rok sa tam vystriedali traja šéfovia. Národná diaľničná spoločnosť nevie spraviť jedno rozhodnutie, neustále mení víziu, neustále mení stratégiu, menia sa tam ľudia na dôležitých postoch. Takto sa diaľnice, s takýmto orgánom zodpovedným za správu diaľnic, stavať nedajú.
A čo sa týka tej kondície, v akej je Slovensko, je pravda, že slovenská ekonomika prosperuje. Posledné roky vláda vyberá od ľudí a firiem výrazne viac peňazí na daniach ako v minulosti. A keby sa rozumne hospodárilo, mohla by výstavba a rekonštrukcia ciest a diaľnic pokračovať rýchlym tempom. Ako to už kolegovia spomenuli, vďaka dlhovej brzde máme nižšie úroky, môžeme si lacnejšie požičiavať peniaze, investori viac dôverujú Slovensku a to nám ušetrí každý rok veľké sumy, čo by však neplatilo, keby sme dlhovú brzdu zrušili alebo oklieštili. Čiže dávať možnosť, aby si táto vláda napožičiavala ďalšie peniaze, ktoré my všetci, naše deti, naše vnúčatá, ich deti, budú musieť splácať, my si myslíme, že je to, žiaľ, sypaním peňazí do čiernej diery. Hlavne, ako som povedala, táto vláda diaľnice stavať nevie.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.6.2017 9:49 - 9:49 hod.

Veronika Remišová
Ďakujem kolegom za faktické pripomienky, a teda od pána špeciálneho prokurátora by som chcela počuť odpovede na otázky, ktoré tu boli nastolené.
Skryt prepis