Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

17.6.2021 o 9:14 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.6.2021 10:04 - 10:06 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Dovolím si povedať, že znižovanie ekonomických rozdielov regiónov nevyrieši budovanie priemyselných parkov, navyše násilným spôsobom vyvlastňovanie pozemkov. To vám hovorím, kolegovia, všetkým. Ja budem hlasovať proti tomuto návrhu zákona, aj keď by to mohlo vyzerať akokoľvek.
Budovanie priemyselných parkov nebude riešiť z dlhodobého hľadiska ekonomickú situáciu na Slovensku. Ja vám poviem takýto príklad, ktorý sa udial na Slovensku v blízkej minulosti, a to je investícia Land Roveru pri Drážovciach pri Nitre, kde sa vybudoval veľký priemyselný park, firma, ktorá tam vyrába automobily anglická, kto je zamestnaný ako v tejto firme? Však my nemáme dostatok pracovných síl, aby sa zamestnali tí ľudia v tých priemyselných parkoch alebo to, čo sa, fabriky, ktoré sa vybudovalo, a my ideme likvidovať ďalšiu poľnohospodársku pôdu. Naša krajina, slovenská krajina, Slovenská republika je rurálnou krajinou. My sa zameriavajme na poľnohospodárstvo. Tu keď hovoríme, že v sebestatočnosti potravín sme na úrovni kdesi na úrovni 36 %, tam sú rezervy.
Čo sa stalo pri Nitre? Zastavali sme jednu z najúrodnejších pôd na Slovensku. A čo ideme ďalšie likvidovať úrodné pôdy, ktoré sú na Slovensku? Tie fabriky, kto raz bude dávať ich preč? Kto ich bude likvidovať? Toto, čo pán minister tu povedal, že dokonca ide to znížiť na 50 hektárov alebo 25 hektárov, a nazýva to významnou investíciou. My potrebujeme, aby sme našich, domácich podnikateľov podporovali, ale nemusí to byť také megalomanské, že na 100 hektárov, na 25 hektárov, na 100 hektárov firma, ale nech sú to drobné podniky. Myslím, že pán minister tomu rozumie, že o čom hovorím. Ale predovšetkým, aby mali prednosť naši podnikatelia a naši ľudia. Nie v megalomanských projektoch, ale aj v drobných, malých projektoch a firmách, ktoré by tu mohli vyrásť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17.6.2021 9:14 - 9:14 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, dajte, prosím, hlasovať o tom, aby Národná rada Slovenskej republiky uznesením zaviazala ministra zdravotníctva, aby na septembrovú schôdzu predložil návrh zvýšenia platov lekárov a zdravotníckych pracovníkov.
Odôvodňujem to tým, že tu len plačeme dlhé roky a mesiace nad tým, že mladí lekári, ale aj zdravotné sestry utekajú nám do zahraničia, aj v čase pandémie sme videli, že sme nedostatočne finančne ocenili a hodnotovo, platovo, našich zdravotníkov. Boli v priamej, prvej línii, kde boli ohrozovaní nákazlivou chorobou COVID-19, mnohí zomreli a my si takto stále nedoceňujeme tých vlastných lekárov a vlastných zdravotníkov, preto žiadam, aby tento bod programu bol doplnený do programu schôdze.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.6.2021 17:02 - 17:04 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem kolegom.
Začnem odzadu od pána Kyselicu. Presne tak, ale ja som povedal aj inú vec. Ja som nespomenul len SIS-ku v rozprave, ale som dal rečnícku otázku pánu ministrovi. Pán minister, viete si predstaviť, že by ste tu sa postavil od ambónu a povedali, že rozpustím políciu, lebo je tam korupcia? Ja si to neviem predstaviť. A je jeden minister alebo vicepremiérka sa tu postaví a ona povie, však ja by som rozpustila SIS. Ale to neni hocikto. Však ja som opozičný poslanec, skôr ja by som si to mohol dovoliť, ale nie koaličný poslanec a vicepremiérka, že ona by rozpustila SIS. A čo nastane tu anarchia? To kde žijeme, prosím vás pekne?
Tak jak to spomenula kolegyňa Vaľová Janka, viete, a spojím to aj s pani Remiášovou. Vy by ste, ak pán Pčolinský je nevinne v kolúznej väzbe, však nech sa mu zaplatia. Kto mu vráti tie mesiace a dni života v kolúznej väzbe? Kto mu vráti to, že jeho dcéra musí chodiť ku psychológovi, tak ako tu kolegyňa povedala. Kto to vráti? Aké peniaze to vyvážia? Aké peniaze vyvážia ten stres, ktorý prežila táto rodina? Však, samozrejme, aj vy, aj vás sa to týka, ale nezľahčujme to. Nebuďme cynickí. Však, keď ste to prežili a prežila ste to, tak o to viac očakávam od vás, že budete citlivá k týmto témam.
Jednu vec, ktorú som pri tých vyvalených dverách nespomenul a spomeniem to ešte tuná. Na jednej strane bývalý šéf NAKA je pochválený policajným prezidentom a poďakuje mu za jeho službu a pár dní na to príde NAKA a vyvalí mu dvere, jeho vlastní kolegovia. Tak to chcete povedať, že toto je ako normálne? Však to naozaj pôsobí veľmi anarchicky. Niečo tu nie je v poriadku.
A ja vyzývam v podstate všetkých kompetentných a zvlášť vás vládnych poslancov, aby sa to všetko dôsledne vyšetrilo a dalo sa to na poriadok.
Nestihnem tu na vás všetkých reagovať.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 16.6.2021 16:35 - 16:45 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, ďakujem za slovo. Nezobral som si žiadne papiere, mám voľné ruky, zatiaľ mi ich, pán minister, nikto nezviazal, ale k tým voľným rukám, ja sa ešte nejak takto dostanem, lebo to nemôže tak byť.
Minister musí vedieť, čo robia jeho ruky, ktoré sú v jeho rezorte riadené. Musí vedieť. Nesú za to plnú politickú zodpovednosť, nielen politickú, ale aj osobnú.
Prepáčte mi, ja tak som sa aj obával, aby som sa nikoho z vás tuná nedotkol, ja si vás vážim všetkých ako kolegov, aj keď niekedy možno tak som aj štipľavejšie takto zareagoval, mne to tak odpusťte.
Ale pán kolega Mihalik, ktorý tu povedal, že politickí väzni boli väznení za svoj názor. Neni to tak, lebo boli predovšetkým za tie svoje postoje a skutky, boli politickými väzňami, nie iba za svoj názor. Tvoj názor ti nikto nezoberie z hlavy, ale oni tu žili, preto boli prenasledovaní. To nie je len za názor, boli politickými väzňami, aby sme si tie pojmy vysvetlili.
Pani Remiášová, odpusťte mi, že reagujem na vás, prepáčte mi a je mi z celého srdca ľúto, čo sa stalo vašej rodine a vášmu synovi. Áno, aj po toľkých rokoch je to veľmi, veľmi bolestivé. Veľmi ma to mrzí, toto, čo sa stalo, a nedá sa to prehliadnuť aj tie, ja to poviem, blízke minulé časy, ktoré sa tu diali a ktoré sa stali. Ale ste ako matka prežili tú bolesť svojho syna. Ja si pamätám, jak pánu Mečiarovi ste kyticu bielych ruží hodili do tváre. Je to tak? Na mítingu. Bolo to tak. Lebo tá bolesť vaša bola veľmi veľká. Ale zase na druhej strane tak povrchne povedať a tuná kolegyni Adriane Pčolinskej, že sa kľudne pozriete ako do očí, že s kľudným svedomím. No, viete, prepáčte, ale bolo to veľmi, veľmi tvrdé a veľmi cynické. Lebo ste povedali, že radšej by ste boli, aby váš syn bol v base, ako keď mal takto zomrieť.
Ale ja vám tu uvediem takýto prípad. Takto by ste pozreli aj pánu, pani, Lučanskému, pani Lučivianskej (Lučanskej, pozn. red.) do očí, ktorý takto tragicky skončil? Nikde neni napísané, že váš syn v base by takto prežil.
A ja tu chcem poukázať na to, kolúzna väzba, pán minister, netýka sa to vás, hej, ale zneužíva sa na trest, a pritom sa hovorí, že kolúzna väzba, aj pani ministerka tu povedala, že nie je trestom. A čím je? Je horším trestom ako za zlo... ako zločinci, ktorí sú odsúdení a sedia v base a sú aj na doživotie, majú lepšie podmienky ako ľudia, ktorí sú v kolúznej väzbe. To by ste sa takto tiež pozreli ako s takouto ľahkosťou. To nikto nevie, ako zvládne tú situáciu v tej kolúznej väzbe, keď ste zavretý ako nejaký psík v nejakej klietke.
My tu plačeme, lebo psov máme uviazaných na reťaziach, a tu celý parlament aj celá Slovenská republika je hore nohami, lebo psíkovia sú uviazaní na reťazi.
Ale že ľudí zviažeme ako takého medveďa na reťaze, viete čo, ani pol slova, nikto nič. To je úplne všetko v pohode. To, čo žijeme, aké, aké hodnoty? Aké hodnotové tieto otázky? To je čosi úplne absurdné.
Viete, prepáčte, ale mne je tej našej kolegyni (kolegyne, pozn. red.) veľmi ľúto, veľmi ľúto, lebo je to, ja som opozičný poslanec, môžte sa tuná smiať, že jak sa jej zastávam, je mi jej veľmi ľúto, nikto nemôže dopredu povedať, že vyhral. Nikto dopredu nemôže povedať, že vyhral, kým nemá ten boj a zápas za sebou. A vidíme, že čo sa deje, aj keď tu veľakrát tí ľudia v tom väzení a v tých kolúznych väzbách, vidíte, siahajú si na život. Žiaľ, nebol to jediný prípad toto. Dobre, možno niektoré suicídiá neboli dokonané, ale generál Lučanský podľa toho vyšetrovania toho všetkého sa obesil, obesil sa v tej cele a my tu takto len s takouto cynickosťou sa na toto všetko pozeráme. Mne záleží na každom jednom, pretože aj odsúdený človek je človekom a zaslúži si ľudskú dôstojnosť, každý jeden, každý jeden.
Dostanem sa teraz k pánu Vladimírovi Pčolinskému. Viete, včera pani vicepremiérka tuná povie, že, a s takou ľahkosťou, ona by rozpustila SIS-ku.
No, pán minister, viete si predstaviť, že ja teraz takto vám poviem, že, pán minister, keby ste počúvali, rozpuste dnes celú políciu. Urobíte to? A postavíte sa a poviete to? Ako to môže povedať vicepremiérka? Ja by som rozpustila celú SIS-ku. To čo je, prosím vás pekne?
Zaznelo to tu. Ja len opakujem veci, ktoré tu zazneli a možno nejak inak to ako rozprávam. Ale ja som sa pýtal, že či dobre ako počujem.
My sme tuná boli svedkami toho, kedy tu bol riaditeľ SIS-ky, bola tuná prečítaná správa, v utajenom režime to tu bolo. Myslím si, že podľa toho obsahu, aj toho všetkého, čo dostupné informácie, ktoré máme, SIS-ka si robí svoju robotu, si svoju robotu. A takisto, pán minister, pred nejakým časom, viete, ja na ten Facebook nejak extra nechodím, a to ma druhí nejak tak upozornili na to, sám ste uviedli status, že v polícii prebieha akási vojna. Ale to sa nedá spochybňovať teraz a povedať, že tá vojna tam neprebieha.
To aj každý súdny človek to vidí, aj keby sme jak chceli zatvoriť oči pred tým všetkým. Ja nebudem žiaden zločin podporovať, žiadne trestné činy. Nech sa zrobia, nech sa zrobí poriadok. Pán minister, vy nesiete za to plnú zodpovednosť. A ja vás podporujem v tom, aby sa tie poriadky urobili, ale nech je spravodlivosti zadosťučinené. To nemôžme sa tváriť, že nič sa nestalo.
Pozrite sa, včera minister financií Igor Matovič, keď tuná vystúpil, jeho záverečná reč bola taká, ja som na to reagoval aj faktickou, ale pripomeniem to znova, a ten záver bol taký, čo sa týka zatvorenia Vladimíra Pčolinského, riaditeľa SIS, vždy mám zmiešané pocity. Raz som tak, raz tak. Zneistenie.
Pozrite sa, ja som pána Pčolinského nepoznal ako predtým. Vystúpil tuná, keď predkladal správu o činnosti SIS. Na mňa zapôsobil hlbokým dojmom, považujem ho za charakterného človeka, cez to všetko, že je v kolúznej väzbe, takto to otvorene sa hlásim a stále ho za takého považujem. Lenže my sa na týchto ľudí v kolúznej väzbe dívame takto, to sú najväčší zločinci. Nielenže sa dívame, my sa k nim tak správame. Si jak také zvieratko zatvorený v tej väznici, v tej base; 23 hodín si zatvorený, možno nejaké umelé svetielko ti tam svieti a raz na hodinu ťa pustia vonku.
Dotknem sa ešte takej veci, mám málo času, pán minister, viete, ale toto tuná nebolo. Nuž nechcem byť osobný, ale poviem to, nestalo sa ešte vôbec v histórii Slovenskej republiky, že by dvaja generáli, dvaja policajní prezidenti skončili v base. Viete, ja nevidím do tých vyšetrovacích spisov, aj to všetko, ale veď mali nejaký honor, aj riaditeľ SIS-ky. A teraz keď ty spadneš ako takto úplne totálne na dno, na zem, no ja sa ani nečudujem, že generál Lučanský skončil ako samovrah. No nečudujem sa. Ten spoločenský status, tá hanba a to všetko.
Ja sa pýtam, pán minister, to musí tak polícia a NAKA zasahovať, takto teatrálne pod kamerami, aby predviedla alebo proste zavolala si a pristupovala k dvom generálom a bývalým policajným prezidentom?
Myslíte si, že keď by dostali to predvolanie, že by sa nedostavili na políciu? Z médií a toho, čo človek sa dočíta, tak pán generál Gašpar deň pred tým, ako mu NAKA vyvalila dvere, bol na policajnom prezídiu. No ak čosi chceli, však oni vedeli, že tam je.
Ja sa pýtam, pán minister, a to je otázka na vás, ako je možné, že skôr ako polícia pri zásahu sú novinári, televízne štáby? Ale to nie je len pri tých kauzách, to bolo aj v minulosti. A že sa také násilie páchalo ako na ľuďoch, toto tuná zaznelo a musím to povedať, chlapci mali pravdu. To nie je, pán minister, len, že sa to deje ako za vás, ale to je dlhodobý proces a s tým treba skoncovať, s tým treba skoncovať. Nemôže to tak pokračovať. To nie je len posledný rok, posledných päť rokov, desať rokov, to je dlhodobý proces, ktorý, ktorý tuná takto funguje.
Je mi to veľmi ľúto, že takéto veci sa dejú. A tie vyhrážky a tie krížne prestrelky, ktoré tuná boli, jedni hovoria, nebojte sa, a druhí zase, však sa, veď uvidíte – a dvihnutý prst.
A to, čo tu počúvam, jedni druhým sa vyhrážame. To znamená, že po tie ďalšie roky, z toho dedukujem aj z celej tej diskusie, to bude ďalej pokračovať ten revanšizmus – oko za oko, zub za zub?
Prepáčte mi, viete, ono za tých desať minúť je ťažko všetko ako tuná zhrnúť. Myslím si, že stále sa pozerám, ako aj bývalý som bol člen výboru pre kontrolu SIS. SIS-ka moju dôveru stále má, pán minister, a je potrebné, aby sa tieto veci dali naozaj na poriadok, aby tuná nebola vojna v silových zložkách.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.6.2021 14:11 - 14:13 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Nechcel som tým začať, ale začnem Vladimírom Pčolinským, ktorý je stále v kolúznej väzbe, a, milí kolegovia, treba sa zamyslieť nad faktom a skutočnosťou a ošetriť to aj legislatívne. A hovorím predovšetkým k nám všetkým ako poslancom, aby takáto udalosť a také čosi sa už nikdy nezopakovalo v Slovenskej republike. Je to škandál a blamáž, v podstate hanba aj pre celý svet, že riaditeľ SIS-ky Vladimír Pčolinský zostáva alebo stále je v base.
Navyše ten zákrok, ktorý tam bol, pán kolega, si to spomínal ako tuná, tak je manželom našej kolegyne Adriany Pčolinskej a to je čosi neprijateľné a neakceptovateľné, aby sme poslancom Národnej rady vyvaľovali dvere a prepadali tieto rodiny. Nehovoriac o tom, aký stres zažila celá tá rodina a tie deti, ktoré žijú v spoločnej domácnosti.
Ja si kladiem otázku, aj v rozprave sa prihlásim, ale kladiem si takú otázku, ak by riaditeľ SIS-ky dostal predvolanie na NAKA, no čo, neprišiel by? Čo bol na úteku? Alebo čo? No určite by prišiel.
Takúto teatrálnosť, ktorú sme tuná spustili, túto mašinériu, chlapi, to musí skončiť, lebo to nebude mať konca kraja a to bude taký revanšizmus, ktorý bude tu trvať potom možno aj niekoľko rokov. Ak ďalej pôjdeme touto cestou, toto nie je cesta.
A čo sa týka okresných úradov, ktoré tu boli spomínané, jednoznačne prednostovia sú politickí nominanti, nielen teraz, ale aj v minulosti boli. A to sa nehrajme na to, že jaké výberové konania. Sú to politickí nominanti a to je čosi normálne a prirodzené. Rovnako aj v iných týchto... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.6.2021 14:17 - 14:19 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán minister Igor Matovič, Igor, neviem, či ma počuješ alebo či sa ti to dostane do uší, ale ja chcem reagovať na tvoj záver tej reči. Ty si sa dotkol naozaj veľmi takej citlivej otázky alebo aj témy a sám si zapochyboval a polemizoval nad tým, či Vladimír Pčolinský, teda aký postoj voči nemu zaujať. Je opodstatnene v tej kolúznej väzbe alebo nie je? Ja musím sa priznať, aj ja mám túto pochybnosť, ja mám tiež túto pochybnosť a som veľmi pohoršený z toho, že riaditeľ SIS-ky skončil v base, v kolúznej väzbe, čo je strašné.
A spomenul si tiež aj jeho manželku, však má tu aj brata, a ja v tej súvislosti dovolím si takto doplniť, zatiaľ na Slovenku nestalo sa to v histórii za 30 rokov, aby policajti a v danom prípade Národná kriminálna agentúra, ktorá bola, že by prepadla byt poslanca Národnej rady. To sa aký precedens tuná vytvára? To je čosi absurdné a čosi neprijateľné. Tuná tak málo zaznelo z týchto lavíc, aby sme sa zastali svojej vlastnej kolegyne. Ja som opozičný poslanec, ale to sa netýka len niektorého poslanca alebo opozície, alebo koalície, ale týka sa to nás všetkých. Pre mňa je to čosi, čo na pohoršenie.
Nehovoriac o tom, že ten spoločenský status jeho jak naraz sa prepadol, z riaditeľa SIS-ky je odrazu človek, ktorý je v kolúznej väzbe a v neúctivých podmienkach v nejakej uzatvorenej cele a proste to správanie, no proste to je čosi, nad čím som veľmi ako pohoršený. To jednoducho v kultivovanej krajine nemá sa také niečo diať.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.6.2021 12:34 - 12:36 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán premiér, mňa sa tak trochu dotkla taká poznámka, možno bola nenápadná, nikto to tuná zatiaľ z predrečníkov nespomenul, ale povedal si, že váš generálny prokurátor. Ja by som poprosil, aby si to najbližšie, keď tu budeš pri tom rečníckom pulte, aby si to vysvetlil, že čo si mal to na mysli, že váš prokurátor. Generálny prokurátor, pokiaľ sme ho tuná volili v Národnej rade, bol zvolený tajným hlasovaním ústavnou väčšinou. Jaký váš prokurátor? To je generálny prokurátor Slovenskej republiky, ktorý v tajnom hlasovaní získal ústavnú väčšinu poslancov Národnej rady. Jaký váš? Jaký náš?
A tu prehadzujeme si tieto slovíčka vaši ľudia, naši ľudia. Pán premiér tu hovorí, že nikto sa nemusí báť v krajine, ale tu, čo som, tu, čo tu počúvam, bojte sa, budete mať strach a zastrašovania samé. Čo to má znamenať?
Však asi naozaj nikto sa už nebude báť, lebo všetci ľudia skončia v base, a asi nebude pokoj v tejto krajine, kým všetkých nepozatvárame. Prečo sa nepoužívajú alternatívne tresty? Veď my tie basy, máme tak nedôstojné podmienky pre tých väzňov, ktorí tam sú, že to je úplne strašné. Tá kolúzna väzba, ktorá tuná zaznela, aj, pán premiér, ktorú ste spomínali, skúste sa pozrieť na tie podmienky, veď aj to sú ľudia. Každý človek má právo na ľudskú dôstojnosť a to nie sú odsúdení ľudia. My už ich zavrhujeme ako najväčších zločincov a nielen verbálne, ale skutkom. Akým? Že sú zavretí v miestnosti dva krát dva metre a svieti im nejaké umelé svetlo, raz za deň na hodinu sa prejdú po, v base v nejakom dvore. To sú aké ľudské podmienky? To je úplne strašné toto, čo sa v našej krajine, v Slovenskej republike, robí.
Poprosil by som, ak - no, nestihnem už.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.6.2021 11:40 - 11:42 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem za pozornosť. Pán minister, ja som celý čas vás nepočul, ale to, čo som začul, tak reagujem na to. Viete, vy ste ma zaujali aj tými budovami policajtov, že v podstate fungujú v takých nedôstojných podmienkach, hej, ešte azbesty, ktoré sú rakovinotvorné a proste tie budovy sú nevhodné. Áno, je to vážna vec, ale nemyslím si, že zrovna teraz do tejto diskusie, že by to tu patrilo, ale treba sa tým zaoberať, takisto ako aj zdravotníctvo je vo veľmi zlom stave. A to nie je teraz, viete, za posledné roky a takisto aj polícia, ale to je, povedzme si takto, že to je tridsať rokov a viac. Lebo tie budovy sa postavili ešte za totality. Dnes azbest v stavebníctve sa používať nemôže.
Chcel som ale reagovať skôr tuná na to, a keď vás tu mám, pán minister, tak využijem túto situáciu a poprosil by som, keby ste odpovedali mi na otázku, prečo Vladimír Pčolinský, bývalý riaditeľ SIS-ky, stále nebol pozbavený mlčanlivosti? Podľa vás, pán minister, je to normálne, aby šéf SIS-ky skončil v base, v kolúznej väzbe, údajne je teraz kdesi v Leopoldove alebo ja neviem, možnože kdesi inde. Ale to, že naozaj sú tu veci v neporiadku, myslím, že aj ľudia sú z toho veľmi frustrovaní a vyrušení, lebo či už sa vám to páči, alebo nie, údajne ste aj na svojom statuse to hovorili, písali, že je nejaký zápas a boj medzi policajtmi. Ale v silových zložkách my to vnímame ako, ako zápas a ľudia sú z toho veľmi, veľmi vyrušení.
Skúste mi odpovedať na tú otázku, ak budete mať čas alebo v rozprave, prečo pán Pčolinský doposiaľ nebol pozbavený mlčanlivosti? Títo ľudia sú v nedôstojných podmienkach v basách.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 27.5.2021 17:57 - 17:59 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja k tomu úvodu sa tak vrátim. Žiaľ, musím povedať, že poľnohospodári stále ešte dnes aktuálne sú kdesi úplne na chvoste. Je mi to ľúto, že tak závažný rezort, ako je ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, tak zaostáva. Nie náhodou má v tom názve ešte "a rozvoja vidieka". Slovensko je agrárnou krajinou a na perifériách miest v podstate tí ľudia, to sú jedinečné pracovné príležitosti pre mnohé rodiny. Skúste sa, vážení kolegovia, zamyslieť nad tým a máme tu aj pána premiéra v súčasnosti v pozícii ministra financií, Igor, zamysli sa nad tým! Vytvárajte rodinné farmy! Rodinné farmy, to sú tak jedinečné príležitosti. Keď rodina vytvorí, ja neviem, poviem, tri alebo päť pracovných miest, koľko je to pracovných miest na Slovensku? Veď naši ľudia chodia robiť sluhov a slúžky a poskokov do zahraničia stále, do západnej Európy. Veď konečne to zastavme!
Mám málo času a chcem sa ešte dostať ako k tým chráneným územiam a národným parkom. Teraz budete možno pohoršení, čo vám poviem. Naša slovenská krajina je tak malá, že pre celé územie Slovenskej republiky jeden jediný národný park stačí. Jeden jediný. A viete ktorý? Neni to vôbec TANAP ani PIENAP, ani Nízke Tatry, ale aby to bola Veľká Fatra. A nech hospodária tí ľudia. Ja si pamätám starých rodičov, hospodárili v lese. Ja toho roku nemal som veľa času, stále sme mali zasadnutie, vysadil som toho roku iba 450 stromčekov. Sadil som to pre koho? Pre budúcu generáciu, lebo tie stromčeky mali 40 cm a niektoré mali menej, 30 cm. A vlastníci sú tí, ktorí najlepšie sa postarajú o to životné prostredie.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 27.5.2021 10:46 - 10:48 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Áno, tá pandémia, to sme zachytili. Preto po prázdninách v podstate malo takú nábehovú krivku postupne, ale keď som pozorne počúval pána predsedu, hovoril také vyvrcholenie - január, február, marec, s čím sa stotožňujem, lebo naozaj toto sme mali veľký problém ako v týchto mesiacoch a naozaj to stúpalo aj to úmrtie, aj, aj tých infikovaných pacientov.
Ale, samozrejme, nedá mi, aby som nepoukázal aj na túto vec, lebo však súvisí aj so zdravím nášho obyvateľstva. Možno ste niektorí zachytili, ale v susednom Poľsku je pandémia rakoviny. U nás robil voľakto tú štatistiku? Ešte bývalý, predchádzajúci pán minister zdravotníctva Krajčí, ja som sa ho pýtal, že, pán minister, ako prebiehajú preventívne prehliadky, plánované operácie, všetky tieto veci? Nedostal som dodnes tú odpoveď. Ale tu bola zanedbaná základná, elementárna zdravotná starostlivosť. Ja som zvedavý, s akým negatívnym dopadom. To nie sú len, pán predseda, reštaurácie a prevádzky a podniky. Sú, ale mnohým my už, pán predseda, dovolím si povedať, nedokážeme ani pomôcť. Prečo? Z jednoduchého, triviálneho dôvodu. Preto lebo jednoducho, prepáčte, poviem takto, nie zanikli, ale to priliehavejšie, zakapali, skončili a to už ani nijaká finančná pomoc nepomôže, lebo tieto prevádzky jednoducho nie sú schopné fungovať ďalej.
Čo mi veľmi vadí a stále zabúdame na personál v zdravotníctve. To sú lekári a zdravotné sestry. To nie sú len ich platy. Samozrejme aj to, lebo je to veľmi dôležité, ale to je aj to personálne obsadenie, ale aj materiálno-technické vybavenie. Tuná počúvam o Rázsochách, že Rázsochy jednoducho zbúrali sa, je to rároha rozostavaná už niekoľko rokov ako dozadu, teraz je zlikvidovaná a nemá sa ani dobudovať. Na zdravotníctvo... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis