Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.9.2021 o 11:56 hod.

JUDr.

Alojz Baránik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.9.2021 17:21 - 17:23 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No v prípade pána poslanca Erika Tomáša za danej situácie neplatí to pravidlo, že to, že klame, poznáš podľa toho, že sa mu hýbu pery, lebo má rúško. Takže aby sme uviedli na pravú mieru aspoň niektoré z tých klamstiev, ktoré tu uvádza, ho upozorňujem na to, že Richard Sulík ťažko by nesúhlasil s tým, že SaS je, že je za zmenu prokuratúry na štátne zastupiteľstvo, tak ako je to v každej normálnej európskej zemi, v každej. V každej normálnej európskej zemi generálny prokurátor zodpovedá ministrovi spravodlivosti alebo ním, tým ministrom spravodlivosti je, pretože takéto, takúto úpravu my navrhujeme v našom volebnom programe, takže ťažko by Richard Sulík asi s tým nesúhlasil, lebo Richard Sulík má úplnú kontrolu nad tým, čo máme vo volebnom programe.
Pokiaľ ide o iné vaše vyjadrenia, naozaj je smiešne sa, sa nimi zaoberať, pretože to sú len politické žvásty a nič, nič iné. Predsa nemá význam, aby sa vôbec reagovalo na to, čo vy hovoríte o tom, aké majú byť oprávnenia generálneho prokurátora, pretože je to demokratické alebo správne, čo vy hovoríte o tom, že generálny prokurátor má stáť nad súdom a že sa má spojiť s obhajobou.
Takto to funguje a vám to vyhovuje preto, lebo dúfate, že sa to raz, toto oprávnenie, bude týkať aj vás.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.9.2021 17:03 - 17:05 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán kolega Susko, samozrejme, treba oceniť, že na rozdiel od vášho kolegu Blahu, vaše vystúpenie bolo vecné, avšak to nič nemení na tom, že bolo plné zavádzaní a účelových vyjadrení.
Podstata fungovania politiky je taká, že každá politická strana sa snaží presadiť si svoje predstavy o tom, ako by veci mali fungovať. Dúfam, že toto nijako nespochybňujete. Hovoriť preto, že zrušenie oprávnenia generálneho prokurátora oslobodzovať, pretože prakticky to tak je, samozrejme, na tom nič nemení to, že formálne tomu tak nie je, ale fakticky áno, to je niečo, čo táto vláda má v programovom vyhlásení vlády.
Teda hovoriť o tom, že kvôli nejakým rozhodnutiam generálneho prokurátora teraz je táto zákonná zmena v rokovaní a že, že sa presadzuje, to jednoducho je zavádzanie minimálne, ak nie lož. Dovolím si vám zároveň pripomenúť, že takéto oprávnenie, aké má generálny prokurátor na Slovensku, neexistuje v žiadnej slušnej krajine, v žiadnej, pretože v slušných krajinách o vine a treste rozhoduje súd a nie je neprípustné, aby sa generálny prokurátor pridal na stranu obhajoby a na strane žaloby nereprezentoval záujmy štátu nikto.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.9.2021 16:16 - 16:17 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Na vystúpení pána poslanca Blahu, v ktorom v podstate vyzýval pána generálneho prokurátora, aby urobil poriadok s prokurátormi Špeciálnej prokuratúry, ktorí si riadne plnia svoje povinnosti, a myslel to tak, že aby s nimi pán generálny prokurátor urobil poriadok tak, ako v jeho komunistickej hlave o tom je predstava, to znamená, že aby ich zavrel niekam, tak ako to robil generálny prokurátor Vyšinský.
Na tom všetkom je najzaujímavejšie to, že pán generálny prokurátor sa neprihlásil do faktickej poznámky, aby povedal pánovi Blahovi, že toto sa nerobí, takto veci nefungujú, takto veci nefungujú, my sme predsa v právnom štáte, a vy síce môžete tu nadávať, na koho chcete, môžete osočovať, klamať, o kom chcete, ale ja som generálny prokurátor a ja postupujem striktne podľa zákona, čiže v tomto sa mýlite, pán poslanec.
Nič také sme nezaznamenali, pán generálny prokurátor sa teší z podpory ľudí, ktorí prišli do parlamentu na kandidátke odsúdeného fašistu a na kandidátke strany, ktorá je široko považovaná za kriminálnu organizáciu. Nijak neprotestuje.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.9.2021 15:23 - 15:25 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán kolega Suja, odhliadnem od tých osobných útokov na taxikárov. Ja si myslím, že robiť taxikára je čestné povolanie, nič na tom nie je.
Ja si myslím, že keď je niekto taxikár a je šikovný, inteligentný, tak môže, kľudne môže byť aj v parlamente. Máme tu všelijakých ľudí. A to všetko hovorím s vedomím toho, že ja som taxikár nikdy nebol. Ale a to, že som bol taxikár, povedal Štefan Harabin, ktorý, samozrejme, pre niektorých je modla, ale on s pravdou sa nezosobášil.
Ale pokiaľ ide o vaše vyjadrenie toho, že akú dôležitosť pripisujete skutočnosti, že veľa poslancov volilo pána generálneho prokurátora vo voľbe v tomto parlamente, chcem vám pripomenúť, že iný volený prokurátor, prokurátor volený v Národnej rade dostal opakovane ústavnú väčšinu hlasov a momentálne je v ťažkej situácii, pretože je súdený za ťažké trestné činy. Čiže nechcem sa tým dotknúť, samozrejme, pána Žilinku, že by tam bola nejaká paralela, ale chcem len tým povedať, že to, že niekto dostal vo voľbe v Národnej rade veľa hlasov, nie je indikáciou ničoho, a preto vám radím, aby ste opustili túto argumentáciu, pretože pán Žilinka určite bude súhlasiť s tým, že on svoju legitimitu chce odvíjať nie od počtu hlasov, ktoré dostal v Národnej rade, ale od toho, ako kvalitne vykonával svoju funkciu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.9.2021 11:56 - 11:58 hod.

Alojz Baránik
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 29.9.2021 15:42 - 15:43 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci, za slovo. Vážení... (ruch v sále, zaznievanie gongu), vážení kolegovia, kolegyne, dovoľte, aby som vás informoval o prerokovaní uvedenej správy vo výboroch.
Predseda Národnej rady pridelil predmetnú správu na prerokovanie ústavnoprávnemu výboru, výboru pre obranu a bezpečnosť a výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny. Zároveň určil ústavnoprávny výbor za gestorský výbor a lehotu na prerokovanie predmetnej správy vo výboroch.
Ústavnoprávny výbor a výbor pre obranu a bezpečnosť správu prerokovali a odporúčali ju vziať na vedomie. Výbor pre ľudské práva a národnostné menšiny o uvedenej správe nerokoval, keďže nebol uznášaniaschopný.
Ústavnoprávny výbor ako gestorský výbor odporúča správu generálneho prokurátora vziať na vedomie.
Spoločná správa výborov o prerokovaní správy generálneho prokurátora bola schválená uznesením ústavnoprávneho výboru 28. septembra 2021. Týmto uznesením ma výbor zároveň poveril, aby som na schôdzi Národnej rady informoval o výsledku rokovania výborov a predniesol návrh uznesenia Národnej rady Slovenskej republiky.
Pán predsedajúci, prosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.9.2021 15:29 - 15:31 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Ďakujem. Ja by som sa zase chcel v stručnosti vyjadriť, pán kolega, k vášmu názoru v tom zmysle, že vás zaráža, že sa snaží tento návrh zákona vyriešiť to, že disciplinárne konania v súvislosti s právnickými povolaniami doteraz za vašich vlád prakticky nefungovali. A teraz vy vytýkate tomuto návrhu to, že sa majú disciplinárne stíhania zrýchliť tak, aby spravodlivosť v našej krajine mala trošku lepšie zapustené korene ako doteraz.
Čiže je to z vašej strany, samozrejme, farizejstvo, lebo je jasné, že vy nechcete disciplinárne stíhať osoby s právnickým povolaním, pretože na tom je založená celá vaša politická filozofia, že nechcete právny štát, vy chcete gangsterský štát a v tom sme jednoducho nezmieriteľní nepriatelia.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 16.9.2021 15:11 - 15:12 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Kolegyne, kolegovia, dovoľte, aby som podľa § 73 ods. 1 rokovacieho poriadku vystúpil v prvom čítaní ako spravodajca určený ústavnoprávnym výborom k uvedenému vládnemu návrhu zákona.
Vládny návrh zákona spĺňa z formálnoprávnej stránky náležitosti uvedené v rokovacom poriadku a v legislatívnych pravidlách tvorby zákonov.
Predseda Národnej rady vo svojom rozhodnutí navrhol, aby vládny návrh zákona prerokovali ústavnoprávny výbor, výbor pre financie a rozpočet a výbor pre hospodárske záležitosti. Za gestorský výbor navrhol ústavnoprávny výbor s tým, aby výbory prerokovali vládny návrh zákona do 30 dní a gestorský výbor do 32 dní od jeho prerokovania v prvom čítaní.
Zo znenia vládneho návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Ako spravodajca určený navrhnutým gestorským výborom odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že vládny návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
Odporúčam zároveň vládny návrh zákona prideliť výborom vrátane určenia gestorského výboru a lehoty na prerokovanie vládneho návrhu zákona vo výboroch v zmysle uvedeného rozhodnutia predsedu Národnej rady.
Pán predsedajúci, prosím, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.7.2021 16:16 - 16:18 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Pán kolega Šeliga, úplne súhlasím so všetkým, čo hovoríš. Čo však si myslím, že stojí za zmienku, je to, že mali by sme si povedať rovno, že vystúpenia Roberta Fica tu nie sú na to, aby hovoril k veci, aby kritizoval alebo dokonca súhlasil s nejakými návrhmi, ktoré sú tu predkladané. Jeho jediným účelom je tu, je vytvárať akúsi sebaobranu pre seba samého a jeho okolie do už teraz čím ďalej väčšej miery vo väzbe alebo dokonca aj vo výkone trestu. Čiže toto je jediný v podstate účel toho, prečo on vystupuje tu vprostred júla na takejto schôdzi k zákonu, ktorý by sa ho prakticky podľa jeho svetonázoru nemal ani vôbec týkať. To nie je nejaká jeho odbornosť alebo niečo, k čomu sa on predtým vyjadroval.
A z toho je potrebné robiť opakovane záver, že celá jeho politická kariéra v súčasnosti je zameraná na to, aby spochybnil všetko, čo my tu robíme, a aby dosiahol to, že keď sa ten kruh uzavrie okolo neho, že on bude môcť tvrdiť, že ja som vám to hovoril, vidíte, takto strašné je to, že dokonca sa to týkalo aj mňa.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.7.2021 14:56 - 14:57 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Chcem... (Reakcie z pléna.) Odhliadnuc od toho, odhliadnuc od toho... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pán poslanec Kuffa, ukľudnite sa.

Baránik, Alojz, poslanec NR SR
Odhliadnuc od toho, že niektorí, niektorí členovia koalície sú pripravení sa spriahnuť s fašistami na tom, aby dosiahli svoju pravdu, pretože to považujú za niečo viac ako dodržiavane pravidiel, tak ja vám hovorím, že my dodržiavame pravidlá a trváme na tom, aby sa pravidlá dodržiavali na všetkých stranách. A tí, čo hovoria čokoľvek iné, jednoducho klamú.
A pani Cigániková, pani Bittó Cigániková sa žiadneho porušenia pravidiel nedopustila a vy ju obviňujete z toho, čo mala právo urobiť. Čo mala právo urobiť, áno, silou, lebo sa to stalo veľakrát v minulosti, pretože takto parlament funguje.
Nám sa tiež všeličo nepáči, čo sa tu v parlamente deje, ale musíme sa s tým zmieriť, pretože také sú pravidlá.
Skryt prepis