Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

6.10.2022 o 17:46 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.1.2023 16:11 - 16:13 hod.

Juraj Blanár Zobrazit prepis
Ďakujem.
Pán kolega Blaha, ja trošku posuniem ten pohľad tvoj, pretože ty si už predvídal a povedal, že skončili tí, ktorí dnes obhajujú ten septembrový termín predčasných volieb, ktorí dostali nedôveru 15. decembra v minulom roku.
Ja si myslím, že oni aj potrebujú ten september kvôli tomu, aby ešte sa snažili oblbnúť ľudí. Snažiť sa jednoducho ich presvedčiť, že niečo dokázali urobiť a ešte dokážu urobiť. A čo je dôležité, predovšetkým budú chcieť dovtedy na objednávku kriminalizovať opozíciu, aby ju úplne odrovnali.
Si sa dotkol aj jednej veci, ktorá zaznela. To sa týkalo zabetónovanie jedného volebného obvodu do ústavy. To bolo včera. Ja len pripomeniem jednu vec aj koaličným poslancom, ako OĽANO klame ľudí a ako ich oblbuje svojím spôsobom.
Je napríklad tlačová konferencia pána poslanca Gyimesiho vo februári minulého roku, kde predstavovali nový volebný systém, ktorý chcú presadiť v tomto parlamente. Po jeho boku stál pán poslanec Vašečka a ďalší pán poslanec Szőllős, ktorí tvrdili o tom, že musíme zmeniť tento volebný obvod a iná cesta nie je. A tak ďalej a tak ďalej. Viete, aký bol výsledok včera? Jediná pán Gyimesi na oko nezahlasoval, pretože sa dohodli, lebo vedel, že budú mať dosť hlasov 92. Ale ostatní dvaja, ktorí tam vedľa neho stáli, pán Szőllős a pán Vašečka, bez akýkoľvek problémov popreli to, čo povedali vo februári minulého roku. Toto sú poslanci OĽANO! Takto sa budú snažiť oklamať ľudí na Slovensku za týchto deväť mesiacov, ktoré chcú tu získať. A médiá im, bohužiaľ, v tom budú masívne pomáhať, pretože taká je skúsenosť.
A o pani prezidentke sa nebudem ani vyjadrovať, pretože tá to robí pravidelne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 24.1.2023 16:29 - 16:30 hod.

Juraj Blanár
Ďakujem, pán poslanec. Na vaše vystúpenie sú dve faktické poznámky.
Ako prvý pán poslanec Vladimír Faič.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 19.1.2023 13:10 - 13:13 hod.

Juraj Blanár Zobrazit prepis
Vážená Národná rada, len ťažko sa hľadajú slová vo chvíli, keď sa musíme vyrovnať so smrťou nášho dlhoročného kolegu a priateľa, poslanca Národnej rady Slovenskej republiky a poslanca Európskeho parlamentu Miroslava Číža. Náš vzácny kolega bol významným predstaviteľom sociálnej demokracie na Slovensku a zakladateľom strany SMER – sociálna demokracia.
Svoje poslanie našiel v službe ľuďom. Okrem toho, že bol v minulosti podpredsedom Národnej rady Slovenskej republiky i poslancom Národnej rady Slovenskej republiky, pôsobil v nej profesne takmer celý pracovný život ako odborník, tajomník výboru i poradca predsedu Národnej rady Slovenskej republiky.
29. decembra v roku 2022 nás opustil politik, kolega, priateľ a skvelý človek JUDr. Miroslav Číž. Vlasť, pre ktorú pracoval celý svoj profesný život, na ktorej mu veľmi záležalo, za ktorú stál v ťažkých chvíľach, za ktorú bojoval a reprezentoval ju vo všetkých pozíciách, vážený kolega Miroslav Číž, drahý priateľ, naša vlasť ti ďakuje.
Odpočívaj v pokoji!
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.11.2022 16:31 - 16:31 hod.

Juraj Blanár
Pán poslanec Miroslav Suja s faktickou poznámkou.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.11.2022 9:55 - 9:58 hod.

Juraj Blanár Zobrazit prepis
Ďakujem, pán kolega Kamenický, za tvoj príspevok a tiež chcem poďakovať všetkým poslancom, ktorí hlasovali za otvorenie tejto schôdze. Konečne, pretože sme navrhovali sedem schôdzí, ktoré sa mali týkať aj zdražovania a tie ste kompletne odmietli, vážení kolegovia z koalície. A oceňujem, že aj pán minister zdravotníctva prišiel. A myslím si, že je to automatické, že tu má byť. Ale určite by bolo dobré, keby tu bol aj minister financií, pretože sa to týka aj financií. A z toho dôvodu čakám na vystúpenie pána ministra zdravotníctva, pretože chcem aj vysvetlenie takej jednoduchej veci. Máme tu zanedlho kolaps zdravotníctva, ak nedokáže dôjsť vláda k dohode s Lekárskym odborovým zväzom. A oni do rozpočtu pre budúci rok dávajú menej o 83 mil. oproti tomuto roku. Čiže to nejako nesedí. Vysvetlenie, ktoré sme mali na zahraničnom výbore, keď tam bol štátny tajomník ministerstva financií, že výdavky na covid klesajú, a preto sa to odzrkadlilo aj v znížení. Nie celkom podľa môjho názoru sedí, lebo druhým dychom priznal, že opäť nakúpili vakcíny a tak ďalej. Čiže vôbec to akosi neladí s tým, čo je potrebné riešiť. Určite tu nevyriešime zásadnú vec, ktorú tu naznačili aj ostatní kolegovia, že asi bude sa treba pozrieť na zdravotníctvo z inej optiky. Ale to dnes nie je cesta, pretože my musíme zachrániť tú zdravotnú starostlivosť, ktorá je dnes garantovaná tým, že sa vláda dohodne. Ale táto vláda, bohužiaľ, musíme povedať od začiatku, ako je pri moci, je vláda nekomunikácie. Vláda, ktorá neviedla ani sociálny dialóg. A výsledok tu vidíme, že sa to dostalo úplne do záverečného finále bez akéhokoľvek riešenia a ohrozenie máme takmer za dverami. Takže som rád, že tu tá schôdza je. Ale hlavne, že prijmeme uznesenie. (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.11.2022 9:40 - 9:40 hod.

Juraj Blanár Zobrazit prepis
Ďakujem všetkým za faktické poznámky.
Pán poslanec Galek, no plne vás chápem. Ako bývalý štátny tajomník musíte obhajovať aj neobhájiteľné, avšak prečo ste nepovedali niečo k tomu komentu súvisiaceho s pomocou pri pohonných látkach? Nič ste neurobili, pán poslanec. Ako štátny tajomník čo ste urobili, že tu máme takúto vysokú cenu pohonných látok? A máme tu rekord pri otvorení najdlhšieho skráteného legislatívneho konania. Tam ste boli ticho.
Pán kolega Taraba, nech sa páči, máte všetci priestor prichádzať s nejakými návrhmi uznesení, nie je žiadny problém.
Pánovi Dostálovi už nie je dôvod vôbec čo povedať, pretože on je najväčší odborník na riešenie mieru na Ukrajine. Bože, ochraňuj Slovensko a Európsku úniu, keby sme mali takých vyjednávačov, ako pána Dostála.
Pán Baránik, no hlúposť je, že Európska únia je založená ako mierový projekt? Tak nehnevajte sa, ako to už netreba žiaden komentár. Ja som to vôbec nepovedal tak, ako ste to vy prekrútili, ale hlúposť určite to nie je, pretože, chvalabohu, že Európska únia vznikla na mierových základoch a mala by aj na tom pracovať, aby ďalej ten mier udržiavala. Pretože ak nakoniec z toho všetkého, čo sa tu deje, skonštatujeme, že kvôli len tomu, že Ukrajina nemohla byť neutrálna, máme rozbitú Európsku úniu, máme rozbité vzťahy s Ruskou federáciou, so všetkými, a naša životná úroveň bude klesať a Európska únia bude vôbec existenčne ohrozená, keď začnú veľké sociálne nepokoje, ktoré budú spôsobené práve tým, že to krajiny nezvládnu.
No a, pán Šefčík, ja som citoval z analýzy, ktorú spracoval Parlamentný inštitút. To sú všetko dáta, ktoré sú, nech sa páči, prečítajte si to.
A na objektivitu uvádzam, pán Galek, áno, je tam uvedené aj tých 61 eur. Áno, je to tam, Ja som to hovoril, že je tam časť, ktorá hovorí o tomto, ale sú tu... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 10.11.2022 9:10 - 9:10 hod.

Juraj Blanár Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Vážený pán podpredseda, ctené kolegyne, ctení kolegovia, vážení páni ministri, vyzerá, že táto diskusia bude naozaj veľmi krátka, ale dovoľte mi, aby som upriamil pozornosť na niekoľko vecí. V prvom rade vás chcem upriamiť na to, že dnes sa píše dátum 10. november. Je 10. november, vážené pani poslankyne, páni poslanci, a my sa 10. novembra ideme zaoberať konečne nejakým zákonom, ktorý reálne môže pomôcť. Je to naozaj nepríjemná vizitka, ale musím to zdôrazniť. Pán kolega Galek, ktorý predo mnou vystúpil, povedal, že v podstate je to vinou pána ministra Matoviča, ktorý to neustále brzdil. Takže odkaz pre občanov Slovenskej republiky je, že 10. novembra prerokúvame v skrátenom legislatívnom konaní tento zákon a je to vinou pána ministra financií Matoviča. Z toho nech si urobia všetci obraz, aký len chcú.
Vážené panie poslankyne, páni poslanci, vy si možno spomínate, že som svojho času vystupoval tiež k nepomoci, ktorú vláda neustále odkazovala, že rokuje, pripravuje, zabezpečuje, ale nič do parlamentu neprichádzalo. Na jeden dokument, ktorý spracoval Parlamentný inštitút, ktorý je, aby ste vedeli súčasťou našej práce, pretože je zahrnutý aj v rokovacom poriadku a pripravuje vlastne analýzy, ktoré by mali vám všetkým a nám pomôcť. A tá analýza prvá, ktorú som vtedy spomínal, bola v júni v roku 2022. Bola veľmi tenká a tá už hovorila o významnej pomoci mnohých európskych krajín. Teraz vám ukazujem analýzu, ktorá je z októbra ´22 od tohto Parlamentného inštitútu a je tu množstvo zaujímavých informácií, ale v prvom rade je tu nastavené zrkadlo vašej vláde, ktorá prichádza s pomocou, reálnou pomocou, ktorú, ako hovorím dopredu a už sme to aj urobili v skrátenom legislatívnom konaní, podporíme, lebo sme hovorili o tom, že všetko, čo môže pomôcť a bude to jasne čitateľné a nebude to nejaký marketingový ťah, ako tu predviedol pán minister financií s tzv. antiinflačným balíčkom, ktorý mu rozstrieľal aj jeho bývalý koaličný partner SaS prostredníctvom finančného výboru pána Viskupiča. Ukázalo sa, že to bol výstrel do prázdna, pretože aj to, čo ste deklarovali, že má byť bombou, tzv. krúžkové, pomoc pri antiinflačnom balíku, nebola žiadna bomba, bol to len marketingový ťah.
Táto štúdia porovnáva všetky krajiny Európskej únie, celú 27-čku a hovorí, kto akým spôsobom a kedy pomohol. Je to čítanie, ktoré nastavuje vám zrkadlo veľmi nepríjemne, ale nechám to na vás. Ja niečo zhrniem a vy si z toho urobte obraz sami. Uvádza sa ale v tejto štúdii na začiatku veľmi dôležitá vec, ktorú ja potom v závere, na ktorú ja v závere nadviažem a hovorí sa tu, že od invázie Ruska na Ukrajinu vzrástli veľkoobchodné ceny elektriny a plynu pri Európskej únii päť až pätnásťnásobne. Európske ceny plynu sa pre nižšie dodávky z Ruska zvýšili za posledný rok o takmer 400 %. Toto sú údaje, ktoré čerpali kolegovia z Parlamentného inštitútu z oficiálnych zdrojov. To sú neni údaje, ktoré by si vycucali z prsta. Čiže je tu vážna vec a potom je tu graf, ktorý hovorí o tom, ako jednotlivé krajiny porovnateľne pomáhajú a prijímajú nejaké opatrenia v závislosti na HDP. No a tých opatrení je naozaj veľmi veľa. Ja len spomeniem váš prístup opatrení, ktorý je napríklad mnohé krajiny použili už dávno, keď to bolo potrebné napríklad v prípade cien pohonných hmôt, ktoré začali rásť veľmi, veľmi rýchlo. Bolo to Poľsko, Maďarsko, ale aj ďalšie krajiny, ktoré sú v tejto štúdii zahrnuté. Viete, aký je váš rekord, vážené kolegyne, kolegovia z koalície? Zapíšete sa rekordom najdlhšieho skráteného legislatívneho konania v histórii Slovenskej republiky, týka sa to zdanenia tzv. ruskej ropy, ktorú vy, samozrejme, nechcete, pretože váš premiér na rokovaní Európskej rady povedal, že my nepotrebujeme ruskú ropu napriek tomu, že sme stopercentne závislí na tejto rope a prišiel s bombastickým zdanením tejto ruskej ropy. Devätnásteho mája roku 2022 ste schválili skrátené legislatívne konanie, ktoré dodnes nie je uzavreté a tento zákon takto z mesiaca na mesiac posúvate ďalej. Toto je vaša reálna pomoc ľuďom a firmám v prípade napríklad pohonných hmôt, ktoré sú závislé na cene ropy, rovnako na cene plynu. Čiže nič lichotivé, vážené dámy a vážení páni z koalície.
Ja by som mohol teraz prechádzať opatreniami jedno za druhým a hovoriť vám dátumy, ktoré hovoria o tom, že kedy iné krajiny prijali opatrenia a tie dátumy sú z prvého polroka tohto roku a niektoré aj z konca minulého roka ešte pred inváziou, avšak ten najväčší nárast energetických nosičov nastal práve po tom, čo v tejto analýze Parlamentný inštitút uvádza po invázii Ruskej federácie na Ukrajinu a prijatím sankcií Európskej únie voči Ruskej federácii. A to zdôrazňujem.
Takže pre také zhrnutie mi dovoľte, aby som vám zopár vecí z toho, čo je v tom závere, pretože keby som išiel celou tou analýzou bod po bode, tak by to bolo naozaj nepríjemné čítanie pre vás, ale poďme aspoň k tomu zhrnutiu, ktoré je v závere tejto analýzy spomenuté. Sú to priame kroky, ktoré urobili jednotlivé krajiny Európskej únie v opatrení na zvyšovanie cien energetických nosičov, ale, samozrejme, aj napríklad cien potravín, pretože to je rovnako previazané vzájomne. Akonáhle rastú vstupy, rastú aj ceny a rapídne rastie inflácia. Tá inflácia mimochodom je odhadovaná Národnou bankou Slovenskej republiky pre budúci rok pri tom horšom variante až 22 %. Včera som si čítal, že Maďarsko už čelí na základe posledných údajov štatistického úradu v októbri 21-percentnej inflácie. Takže ako príklad uvádzam opatrenia, ktoré štáty zaviedli do svojich politík. Napríklad Belgicko, Bulharsko, Francúzsko znížili spotrebné dane z benzínu a tiež cien elektrickej energie a plynu dávno pred 10. novembrom, ako my dnes ideme prijímať opatrenie, ktoré konečne ste priniesli sem. Belgicko znížilo DPH na investície do solárnych panelov, solárnych ohrievacích panelov vody a tepelných čerpadiel. Česko bude od októbra do decembra v plnej výške platiť príplatok za obnoviteľné zdroje. Grécko zaviedlo trojstupňový systém dotácií. S vyššími dotáciami pre nižšie úrovne spotreby a dotačnými zľavami na odmenu za úspory energie. Poľsko zaviedlo garantované ceny elektrickej energie pre všetky domácnosti so spotrebou do 2 000 kW ročne, ale limit spotreby navýši pre domácnosti so zdravotne postihnutou osobou na 2 600, pre domácnosti s troma deťmi až na 3 000 kW ročne. Chorvátsko zaviedlo zníženie cien potravín. To je to, čo som hovoril, že je to naviazané na energonosiče aj ceny potravín. Rovnako s tým súvisiaca inflácia. Zníženie cien potravín, dámy a páni, o 30 % v Chorvátsku. Keď sme my prichádzali v jednej z mimoriadnej schôdzí, ktorých bolo celkom sedem od septembra minulého roku, sme tiež navrhovali napríklad zastropovanie niektorých cien základných potravín na nejakej úrovni, vy ste to odmietli, kde boli konkrétne opatrenia. A bolo to v čase, kedy Štatistický úrad Európskej únie Eurostat konštatoval, že práve na Slovensku je nárast napríklad pekárenských výrobkov za ostatné obdobie najvyššie.
Krajiny bojujú s cenami za nájomné napríklad. Je to Francúzsko, Luxembursko, Nemecko, Španielsko. Lebo to, samozrejme, má s tým takisto prepojenie. V Rakúsku zaviedli nezdaniteľnú inflačnú prémiu pre zamestnancov postihnutých podnikov. Švédsko uplatňuje cenové odpočty. Vo Francúzsku v prípade, ak firmy nedodržia zníženie spotreby 10 %, dostanú energie na prídel. Dobre, je to opatrenie, ktoré je, povedzme, veľmi striktné. Ale asi to, že budeme len šetriť, nie je jediná cesta. Maďarsko v auguste 2022 zrušilo stropy pre ceny plynu a elektriny pre domácnosti s vysokou spotrebou. Pripravuje ďalšie opatrenia.
Priama podpora domácnostiam sa vykonala, vážené dámy a páni, v týchto krajinách - v Belgicku, Bulharsku, Cyprus, Česká republika, Chorvátsko, Dánsko, Holandsko, Francúzsko, Grécko, Írsko, Luxembursko, Nórsko, Nemecko, Poľsko, Rakúsko, Slovinsko, Španielsko, Švédsko, Taliansko. Slovensko tam nie je, dámy a páni. Zásah vlád voči dodávateľom. To znamená dodávateľ, ktorí majú monopolné postavenie na trhu, sa udial v Belgicku, Holandsku, Nemecku, Španielsku, Taliansku. Slovensko tam nie je, vážené dámy a páni. Zníženie daní a poplatkov sa udialo v Belgicku, Bulharsku, Cypre, Českej republike, Chorvátsku, Estónsku, Francúzsku, Holandsku, Írsku, Luxembursku, Poľsku, Portugalsku, Rakúsku, Slovinsku a Španielsku. Slovensko tam nie je, vážené dámy a páni z koalície a vlády Slovenskej republiky. Regulovanie cien energií, mohol by som vymenovať kompletne krajiny, ktoré tam urobili množstvo opatrení pri regulovaní cien. Áno, objektívne priznávam, že je tu nejaké zastropovanie cien pre budúci rok, ale to zastropovanie je také, že mnohé podniky a predovšetkým domácnosti sa dostávajú do nezávideniahodnej situácie. Ja len spomeniem, napríklad tí, ktorí odoberajú teplo z tzv. centrálnych zdrojov tepla, je ich asi miliónov obyvateľov, ktorí na tom budú významne doplácať a tieto domácnosti nedostávajú žiadnu významnú pomoc takú, aká by mohla byť nápomocná pre všetkých, ktorých sa to týka.
Čiže summa summarum, vážené dámy a páni, Európska komisia sama priznáva a odborníci, ktorí sa tým zaoberajú, že krajiny Európskej únie idú v dôsledku invázie Ruskej federácie na Ukrajinu, ktorá spôsobila enormný nárast cien energonosičov po prijatí sankcií voči Ruskej federácii. 500 mld. eur, 500 mld. eur idú krajiny Európskej únie vynaložiť na kompenzácie za to, že sme prijali sankcie voči Rusku, ktoré neumožnia alebo nezastavili Ruskú federáciu v ťažení voči Ukrajine, čo je vážne porušenie medzinárodného práva. A všetci sme to tu odsúdili v tomto parlamente. A Európska komisia začala konať voči Ruskej federácii prijatím niekoľkých balíkov sankcií, ktoré mali Ruskú federáciu zastaviť. Aký je výsledok, vážení kolegovia, vážené kolegyne? Výsledok je taký, že Európska únia bude vynakladať najbližší rok 500 mld. eur na dotácie na znižovanie týchto enormných nárastov cien elektrickej energie a plynu. A to je len začiatok, lebo nikto nevidí to svetielko na konci tunela. A teraz sa dostávam k tomu, čo chcem predniesť a povedať.
Viete, Európska únia vznikala ako mierový projekt. Mierový projekt od rímskych zmlúv cez Lisabonskú a ďalšie, kde všade boli ako prvé konštatácie v súvislosti s týmito zmluvami, konštatácia, že Európska únia je úniou, ktorá bola založená na tom, aby sa udržal trvalo v Európskej únii mier. A čo sa dozvedáme dnes? Že Európska únia, ktorá v roku 2012 získala Nobelovu cenu za mier, vôbec o mieri nehovorí. A čo je najhoršie? Ani len sa nestará o to, akým spôsobom by mohla prispieť k mieru na Ukrajine, prispieť k tomu, aby sa stabilizovala situácia, ktorá je naozaj veľmi ťažká. A na miesto toho si strieľa do jedného, do druhého kolena a pomaličky si ide prestreliť aj pľúca. Lebo mám taký pocit, že to teraz robí, je už prestrelením pľúca a že nastal pneumotorax a neviem, čo Európska únia má urobiť.
Je nemysliteľné a neakceptovateľné, aby najvyšší predstaviteľ pre zahraničnú politiku namiesto toho, aby bol zaviazaný Európskou komisiou a členskými krajinami Európskej únie, aby spracoval mierovú stratégiu a vstúpil do tohto procesu, akokoľvek ťažkého procesu, dostával úlohy na koordináciu dodávky zbraní na Ukrajinu. Európska únia je dnes v pozícii, že koordinuje dodávky zbraní na Ukrajinu. Tam sme sa dopracovali. A aký je výsledok? Doplácať za toto všetko budú občania Slovenskej republiky a občania Európskej únie. Budú doplácať za všetko to, čo sa nezvládlo predtým na Ukrajine. Že sa prižmurovali oči a nepozeralo sa na to, čo sa tam deje, až sme sa dostali do tejto pozície. A budeme doplácať viacej. Prečítajte si, čo pani Ursula von der Leyenová navrhuje pri poskytovaní pôžičky 1,5 mld. Ukrajine pre budúci rok. Každý jeden mesiac 1,5 mld. Ale aká je pravda? Bezúročne. A kto bude platiť tie úroky? Budú tie úroky platiť daňoví poplatníci Európskej únie. To znamená aj občania Slovenskej republiky. Tí, ktorí si uťahovali opasky, aby sme mohli zdvihnúť životnú úroveň za celé to transformačné obdobie po ´89. A dnes im budeme hovoriť, že si musia uťahovať opasky za Ukrajinu, za nezvládnutú politiku Európskej únie? To je pre nás absolútne neakceptovateľné.
Preto sme prišli niekoľkokrát s iniciatívou, aby aj Európsky parlament a predovšetkým Európska komisia vyvíjala aktivity smerujúce k nájdeniu riešenia, mierového riešenia na Ukrajine. Ešte raz zdôrazňujem, akokoľvek ťažkého. Pretože mierové riešenie bude ťažké. Všetko ste odmietli. Bolo to pri schvaľovaní členstva Fínska a Švédska v NATO, to bolo po prvýkrát. Odmietli ste to. Potom to bolo druhýkrát, keď sme to predniesli priamo ako bod programu tejto schôdze, ktorá teraz prebieha. Rovnako ste to hlasovaním odmietli. Pretože mier pre vás nič neznamená. A preto si dovolím prichádzať opäť tretíkrát s týmto uznesením pri tomto zákone. Pretože myslím si, že priamo sedí pri tomto zákone, pretože toto je výsledok aj tých nezmyselných sankcií a prístupu a pasivity Európskej komisie a Európskej únie. Podotýkam, Európskej komisie predovšetkým, pretože reprezentanti Európskej komisie teraz zlyhávajú, ktorí sú tam. Lebo Európska únia je dobrý projekt. Je mierový projekt, ktorý zabezpečil 77 rokov mieru na európskom kontinente aspoň medzi krajinami Európskej únie. Lebo to čo sa deje na Ukrajine a nie je to členská krajina Európskej únie. Takže, dámy a páni, preto predkladám toto uznesenie, v ktorom opäť chcem apelovať aj na vás, ale prostredníctvom tohto uznesenia aj na Európsku komisiu, aby sa vrátila k tomu základnému kameňu, na ktorom vznikla, a to je mierový kameň, základný kameň. Teraz si ho dovolím prečítať.
Národná rada Slovenskej republiky predkladá toto uznesenie, schvaľuje toto uznesenie k doplneniu zákona č. 71/2013 o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky, parlamentná tlač 1291.
Národná rada Slovenskej republiky
A) vníma, že štáty Európskej únie vynakladajú na kompenzáciu energetickej krízy, ktorá je dôsledkom sankcií prijatých voči Ruskej federácii vo výške 500 mld. eur. Ešte pre občanov Slovenskej republiky, v anglickom slovníku to je, je to pol trilióna eur, aby ste si to vedeli spočítať. Tam miliardy nemajú. Majú bilióny. To sú obrovské sumy. Slovenská vláda na tento účel vyčlenila v rozpočte 3,5 mld. eur. To je to, čo by mali platiť daňoví poplatníci európskej, pardon, Slovenskej republiky. Čiže toto je tiež jedna z vecí, ktorá je uvedená v bode A. Objektívne, pretože sme zvedaví, kde tých 3,5 mld. definitívne pôjde. Pán predsedajúci, beriem si tých desať minúť, ktoré som si pri prihlásení do ústnej zobral;
B) konštatuje, že prijaté sankcie zo strany Európskej únie poškodzujú predovšetkým samotnú, samotné krajiny Európskej únie a že Európska komisia rezignovala na svoj fundamentálny základ, na ktorom Európska únia vznikla ako mierový projekt po dvoch ničivých svetových vojnách;
C) žiada Európsku komisiu, aby rovnako vynaložila maximálne úsilie na vypracovanie a presadenie mierovej stratégie ukončenia vojny na Ukrajine využijúc pri tom plnú autoritu Európskej únie a jej dôležitých inštitúcií, predovšetkým Európskej rady a Európskeho parlamentu, pretože kvôli negatívnym ekonomickým dopadom sú ohrozované štáty, ktoré tieto inštitúcie zastupujú;
D) očakáva od Európskej únie podstatne väčšiu mieru závislosti, nezávislosti pri formulovaní zásadných zahraničnopolitických stanovísk a definitívne akceptovanie skutočnosti, že vojna na Ukrajine nie je a nemôže byť v záujme Európskej únie, ale že ju naopak výrazne ohrozuje.
Dámy a páni, toto je návrh uznesenia, ktorým sa chceme uchádzať u vás o podporu, aby ste po tom všetkom, čo sa tu udialo za ostatný rok takmer, po tom všetkom, čo sme sa dozvedeli, že nedokážete prijímať opatrenia, ktoré by pomohli ľuďom a len podporujete túto nezmyselnú politiku Európskej únie, aby sme sa vrátili z krátkej cesty spoločne. Podávame vám ruku už tretíkrát. Poďme vyzvať Európsku komisiu ako veľkého hráča, ktorý bol založený na základoch mieru.
Pani poslankyňa Pleštinská, akokoľvek sa smejete, ako bývalá europoslankyňa, vám to rovnako zdôrazňujem. Európska únia vznikla na základoch mieru. Poďme vyzvať Európsku komisiu, aby začala s tým a spracovala stratégiu mieru a uchádzala sa o to, ako riešiť tento problém, pretože je to bytostne pre ňu dôležité. Je to bytostne dôležitejšie pre ňu ako pre Spojené štáty americké. A preto ešte raz sa uchádzam o podporu tohto uznesenia všetkých vás.
Ďakujem veľmi pekne za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 8.11.2022 17:25 - 17:25 hod.

Juraj Blanár
Chcem poprosiť, aby bolo uvedené do záznamu, že pri parlamentnej tlači o uznesení 1277, bolo to hlasovanie 128, som nielenže chcel, ale aj som bol presvedčený, že hlasujem za, ale hlasovacie zariadenie ma vykázalo, že som sa zdržal. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 21.10.2022 13:55 - 13:55 hod.

Juraj Blanár Zobrazit prepis
Ďakujem. Ďakujem všetkým, ktorí ste sa zúčastnili rozpravy, lebo vyzeralo to tak, že tu nikto nebude, že o takúto tému nebude záujem.
Čo sme sa dozvedeli? Dozvedeli sme sa, že tí, ktorí sa snažia volať po mieri, predkladajú pamflet a sú hanbou národa, že rozvracajú vášne medzi ľuďmi a že sú to ľudia, ktorí sú jednoznačne na strane Ruskej federácie, že sú to vlastne zlodusi. To sme sa v podstate dozvedeli.
Dámy a páni, ja nechcem teraz ísť bod po bode a vyvracať tie manipulácie, ktoré tu boli od pána Osuského a Dostála, ale keď si prečítate uznesenie, tak jasne hovoríme o tom, že je to porušenie medzinárodného práva.
Pán Dostál, jasne hovoríme o garancii územnej celistvosti a suverenity Ukrajiny, pozrite si to! Vy ste si to ani nepozreli, lebo ja som sa pozeral tuto z tohoto pultu na vás a videl som skôr červené oči. Tak ako aj od pána Osuského, ktorý bol úplne roztrasený. To tam všetko máte. My nehovoríme ani o tom, ako by to malo vyzerať, lebo jediný odborník, zdá sa, že ste iba vy, ktorý viete, ako to dopadne. Ale s týmto si hlavy lámu viacerí, aj Ukrajinci, aj Rusi, a mali by si podľa nášho názoru začať lámať aj v Bruseli.
A teraz sa vraciam k tej podstate. Európska únia vznikla ako mierový projekt. Keď si prejdeme od rímskych zmlúv cez maastrichtské, cez lisabonské, všade sa hovorí o mieri. A ak vám neušlo pozornosti, dámy a páni, Európska únia v roku 2012 získala Nobelovu cenu za mier a teraz sa má Európska únia a rovnako člen Európskej únie, ako je Slovenská republika, prizerať, že my nechceme mier? Že mier je podľa pána Šeligu to, čo on hovorí, že sa správame mierovo a dodávame zbrane? To určite nechceme. A preto prichádzame s týmto návrhom uznesenia, kde chceme, aby Európska únia, ktorá je na základoch mieru, aby jednoducho zobrala tú svoju zodpovednosť na svoju stranu a začala aj o tomto rozprávať, aby začali spracúvať nejakú stratégiu mieru. Alebo to necháme na Turecko, na Erdogana, ktorý má množstvo iných problémov, ktorý má zamrazený konflikt na Cypre, ktorý chodí len tak do susedného štátu Iraku len preto, že vyhlásil, že jedna strana je teroristická? Toto chceme? Alebo chceme, aby to predovšetkým zobrala do ruky Európska únia prostredníctvom Európskej komisie? A toto tu hovoríme, dámy a páni.
A ja nechcem tu viesť nejaký exkurz na svet, myšlienkový svet pána Osuského, pretože to nemá zmysel. On jednoducho si myslí, že Sovieti si postrieľali svojich dvadsať miliónov, on jednoducho si myslí, že tí, čo boli bombardovaní v Belehrade spojeneckými armádami NATO, že si to zaslúžili. Ja nechcem tento myšlienkový svet rozvíjať pána Osuského, on v ňom žije, ja nie a hlboko s ním nesúvisím. Nesúhlasím.
Ale chcem povedať na vystúpenie pána Krúpu veľmi dôležitú vec. Ja oceňujem vaše vystúpenie, lebo bolo na rozdiel od pána Dostála a pána Osuského kultivovanejšie, aj keď s tým, čo ste rozprávali, vôbec, ale vôbec nesúhlasím, pretože mohol by som ísť rad za radom a vyvracať to, ale poviem vám jednu dôležitú vec, ktorú ste neuviedli, pán kolega. Vy ste hovorili o tom, že aké medzinárodné spoločenstvo má nejaké stanovisko k tomu, že by mala Ruská federácia v tomto konflikte urobiť. Ale ušlo vám jedno veľmi dôležité stanovisko z 6. mája 2022, ktoré bolo schválené všetkými členmi Bezpečnostnej rady vrátane Ruskej federácie, a hovorí toto uznesenie, ktoré prezentoval prezident, teda predseda Bezpečnostnej rady, hovorí o tom, že Bezpečnostná rada vyjadruje silnú podporu, aby sa venovala veľká sila, podporu generálnemu tajomníkovi OSN, aby venoval veľké úsilie a hľadanie mierového riešenia, dámy a páni. To schválila aj Ruská federácia. A pán Krúpa to nespomenul, tak to znamená, že aj prezident Bezpečnostnej rady alebo predseda Bezpečnostnej rady, rovnako aj António Guterres je taký istý ruský štváč, ako tu hovoril pán Dostál? Na to nech si odpovedia všetci diváci, ktorí sa pozerajú na to, čo tu odznelo.
Dámy a páni, my nič viacej nechceme. Chceme, aby sme podporovali Európsku úniu, ktorá bola na základe mierovom. A vôbec nevieme, ako to dopadne to mierové rokovanie, iba pán Dostál to vie a všetci títo takzvaní vojnoví štváči a pán Osuský. Ale chceme, aby sme tu urobili všetko pre to, aby sa, keď sa nás raz deti opýtajú, čo sme urobili ako politici zastúpení za Slovenskú republiku ako členské krajiny Európskej únie, ktorá je založená na mierovom základe, čo sme urobili, aby sme im povedali, áno, urobili sme možno hrdinský čin, ktorý sa dneska nenosí, že sme prišli do Národnej rady a predniesli sme uznesenie, ktoré hovorí o mieri. To... O mieri. To sa dnes zdá ako hrdinský čin. Lebo volať po vojne, to je dneska úplná samozrejmosť.
Takže, dámy a páni, viac nestihnem, chcem vás poprosiť, aby ste podporili toto uznesenie, pretože má racionálne základy.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 6.10.2022 17:46 - 17:57 hod.

Juraj Blanár