Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Zodpovedanie otázky

3.12.2020 o 14:26 hod.

Mgr.

Branislav Gröhling

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Uvádzajúci uvádza bod 12.1.2021 14:37 - 14:45 hod.

Branislav Gröhling Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážený pán predseda, kolegyne, kolegovia, dovoľte mi na začiatku tým, že sa vidíme prvýkrát, aby som vám zaželal úspešný rok, dúfam, že všetko zvládneme a že na konci tohto roku si budeme môcť zasa takýmto spôsobom nejako zaželať aj Vianoce a že celé to obdobie spoločne, hlavne tieto dve strany, vydržíme aj naďalej.
Dovoľte mi, aby som vám teda predložil ako Národnej rade Slovenskej republiky návrh na vyslovenie súhlasu s predĺžením núdzového stavu vyhláseným z dôvodu ohrozenia života a zdravia osôb v príčinnej súvislosti so vznikom pandémie podľa čl. 5 ods. 2 tretej vety ústavného zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu v znení ústavného zákona č. 114.
V čase, keď sa rozhodovalo o predĺžení núdzového stavu, tá epidemiologická situácia v súvislosti s pandémiou, ktorú máme na Slovensku, bola naozaj veľmi vážna, čo sa prejavilo viditeľne hlavne teda v nemocniciach a v iných zdravotníckych zariadeniach. Možno počas sviatkov, kedy sa dalo predpokladať, že šírenie vírusu v domácnosti nejakým spôsobom bude pokračovať, následne ale prišlo pre znížené testovanie k domnelému takému poklesu prípadov, ale vzhľadom, že táto percentuálna výška pozitivity, ktorá vtedy bola stanovená, rozprávala o tom, že tieto čísla sú mylné a že budú naďalej narastať, čo sa aj potvrdilo vlastne ďalšími informáciami, ktoré prichádzali nasledujúce dni po sviatkoch.
Pri rozhodovaní v danom dátume a v danom čase o predĺžení núdzového stavu bol do úvahy braný aj fakt, že negatívne na výv... že negatívne na vývoj na Slovensku môže vplývať aj rozšírenie novej mutácie daného vírusu, o ktorom sa toľko už rozprávalo, ktorý pre nízke percento vzoriek ešte na Slovenskej republike nebol do momentu, kedy sa rozhodovalo o predĺžení núdzového stavu, úplne identifikovaný a tá vyššia infekčnosť daného vírusu už bola spoľahlivo ale reportovaná.
V momente, jak dovolíte, tak poviem dva, dve úvahy na núdzový stav. Jedna bude na základe zdravotníckeho pohľadu, druhá bude na základe ústavnoprávneho pohľadu.
V momente, keď sa rozhodovalo o predĺžení núdzového stavu, pokračoval výrazný rast počtu hospitalizových (hospitalizovaných, pozn. red.) pacientov za ostatných 7 dní. My sme mali k tomu aj veľmi podrobnú analýzu v rámci ministerstva zdravotníctva, ktorú nám predkladali v dátume toho 27., resp. 28. V rámci tých nových prípadov sme sa hýbali niekde okolo 15 500 ľudí, v rámci prípadov za 7 dní to bolo 36-tisíc ľudí. Ten 7-dňový priemer PCR, ktorý sa eviduje a ktorý všetci poznáte, sa hýbal na úrovni 2 200 v rámci incidencie, či už 14-dňovej PCR to bolo číslo 634.
Môžme sa pozerať aj na zdravotnícke zariadenia v rámci hospitalizovaných, kde sa hýbali tieto počty pri 2 700 ľudí, v rámci umelej pľúcnej ventilácii to bolo cez 200 ľudí a momentálne v tom čase 28. decembra bol personál v karanténe, bolo to 3 270 úväzkov. Môžme sa rozprávať aj o úmrtí v súvislosti s COVID-om alebo úmrtia na COVID alebo s COVID-om, ktoré sú teda nie pekné čísla, a myslím si, že by nikto nechceli byť v rámci súčasti rodín, ktorí zažívali takýmto spôsobom ostatné obdobie pred vianočnými sviatkami.
V rámci posudzovania núdzového stavu na vláde (zaznievanie gongu) sme dostali aj prognózy jednotlivé, ako bude sa vyvíjať celková situácia, keďže viete, že keď sa prijímajú jednotlivé opatrenia, tak musíte vychádzať z nejakej prognózy, keďže ten vývoj je dvojtýždňový vývoj a musíte ho nejakým spôsobom odhadovať. V rámci tej prognózy tie priemerné denné prípady, ktoré boli vypočítané k 6. januáru, sa hýbali niekde okolo 8 100 ľudí. Hospitalizovaných k 6. januáru to bolo niekde okolo 3 150 ľudí a viete, že tieto čísla reálne sme v tomto období aj dosiahli a, bohužiaľ, sú, tieto prognózy boli správne. To bol ten pohľad, na ktorý sme sa pozerali v rámci zdravotníckeho pohľadu.
Ten druhý je ústavnoprávny pohľad, kde predĺženie núdzového stavu a prijímanie následných opatrení vládou Slovenskej republiky je z pohľadu ústavnosti a z pohľadu ochrany základných práv a slobôd prijateľnejší spôsob boja s pandémiou, ako obmedzovať práva a slobody občanov iba vyhláškami hlavného hygienika. Lebo o tomto bola naozaj veľmi výrazná diskusia a tú sme mali aj tu v rámci Národnej rady, aj my na vláde.
Ústava v čl. 13 ustanovuje požiadavku, že obmedziť základné práva a slobody možno len zákonom alebo na základe zákona. A preto je ústavnejšie čistejšie obmedziť základné práva a slobody, napríklad teda slobodu pohybu, rozhodnutím vlády Slovenskej republiky na základe dokonca aj ústavného zákona, ktorý ste prijímali, a v nejakom predvídateľnom legislatívnom stave, t. j. vo vyhlásenom núdzovom stave, a je to výhodnejšie, než tak urobiť vyhláškou hygieny alebo poslaním hygieny, keďže poslaním hygieny je ukladať iba obmedzenia alebo predovšetkým obmedzenia v sfére hospodárskeho života, podnikania, prevádzok alebo podujatí, a pokiaľ možno aj lokálne.
Aj z pohľadu týchto právnych prostriedkov ochrany má adresát práva, teda každý jeden občan, väčšiu garanciu ochrany práva pri obmedzovaní týchto práv a slobody vládou rozhodnutím na podklade vyhláseného núdzového stavu. A keďže takéto rozhodnutie je aj preskúmateľné v dvoch typoch konania pred Ústavným súdom, čo si vieme pozrieť podľa čl. 129 Prieskum núdzového stavu a rozhodnutí naň, ktoré sú nadväzované, ale aj podľa čl. 127 za istých podmienok v rámci teda individuálnych sťažností pre neústavný zásah pri výkone rozhodnutia vlády o obmedzení práv.
Vyhláška hygieny je preskúmateľná iba v konaní a v súlade právnych predpisov, kde občan nie je teda aktívne legitimovaný na podanie návrhu na jeho začatie.
Možno dôležité je ešte vysloviť, že predĺžením núdzového stavu si vláda aj plní pozitívny záväzok vyplývajúci z čl. 15, čl. 40 ústavy, a to byť aj legislatívne pripravený chrániť život a zdravie občanov. Teda nám vytvára taký ústavný rámec, kde adresáti podľa práva vedia vopred, aké prípustné obmedzenie je možné prijať v núdzovom stave. Je tak posilnená ich právna istota a hlavne predvídateľnosť práva v rámci nasledujúceho obdobia. A tento pozitívny záväzok, viď teda legislatívne pripravený chrániť právo na život a zdravie, vyplýva aj z nálezu Ústavného súdu, ale jednotliví právnici asi nevedeli teraz definovať aj dané články.
Keď sa vrátime k núdzovému stavu, tak je dôležité, že núdzovný stav, núdzový stav bolo dôležité predĺžiť aj okrem iného, aby bolo zabezpečené teda udržanie alebo nové uloženie ukladania pracovnej povinnosti za účelom zabezpečenia zdravotnej starostlivosti, reprofilizácie nemocníc z dôvodu potreby iného druhu lôžok či udržania, alebo pozmenenie rozsahu obmedzenia slobody pohybu a pobytu zákazom vychádzania či iným spôsobom, a to z dôvodu hlavne nevyhnutného obmedzenia mobility. To boli ďalšie informácie, ktoré sme v priebehu vlády od ministerstva zdravotníctva aj dostávali.
Toľko v krátkosti. Jak budú nejaké otázky alebo v rámci rozpravy budeme sa snažiť s kolegami odpovedať.
A preto mi dovoľte ešte na záver, že na základe uvedeného navrhuje vláda Slovenskej republiky, aby Národná rada vyslovila súhlas s predĺžením núdzového stavu vyhláseným z dôvodu ohrozenia života, zdravia osôb v príčinnej súvislosti so vznikom pandémie.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho 3.12.2020 14:59 - 15:00 hod.

Branislav Gröhling Zobrazit prepis
Ak to spadá do tohto rozhodnutia, ktoré je naozaj veľmi široké, a dohodne sa riaditeľ školy so zriaďovateľom, tak môže takýmto spôsobom fungovať. Je to veľmi náročné. Všetci zo školstva viete, že na urobenie rozvrhu, úväzkov, vecí, rozdelenia, je to náročné, ale môže sa to realizovať.
A k tomu, že ste povedali, že či už učitelia alebo rodičia, alebo neviem, ako ste to presne spomínali, že nie sú k tomu naklonení. No viete, teraz sme v takej situácii, že nech urobíte akékoľvek rozhodnutie, tak budete mať vždy dve skupiny. Jedna skupina, ktorá bude chcieť a druhá skupina, ktorá nebude chcieť. Tak aj čo sa týka čohokoľvek zo školstva, aké opatrenie by sme teraz spravili, tak vždy budete znášať možno nejaký čiastočný úspech, ale určite budete znášať aj takú tú nevôľu jednotlivých ľudí. Lebo momentálne žijeme vo veľmi vypätej situácii a vnímame každý jeden otras a snažíme sa ho nejakým spôsobom ešte výraznejšie potom pretaviť do rôznych statusov, vyjadrení a ostatných vecí, čo neprislúcha nám všetkým.
Myslím si, že už len odrátavame z toho adventného kalendára každý jeden deň tú čokoládku, aby už nastalo 24., aby sme sa všetci ukľudnili a vychutnali si takú tú domácu pohodu a ja verím, že v januári sa vrátime v plnej sile, aby sme túto krajinu mohli posúvať ďalej.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Zodpovedanie otázky 3.12.2020 14:56 - 14:59 hod.

Branislav Gröhling Zobrazit prepis
Pani poslankyňa, dobrý deň prajem. Ďakujem veľmi pekne za otázku. Neviem z čoho vyplynula táto otázka, lebo v prípade, že dištančná výučba funguje plnohodnotne a sú plne zapojené všetky deti z jednotlivých tried, tak nie je nutné prechádzať na výučbu v malých skupinách po piatich pokiaľ sa na tom nedohodne či už rada školy, alebo pedagogická rada, alebo vedenie školy ako-takej a nebudú to vedieť kapacitne, rozvrhovo a čímkoľvek iným reálne realizovať.
V rámci toho rozhodnutia, ktoré bolo vydávané 12. 11., kde sa obnovuje školské vyučovanie, je napísané, a to určite viete, že v základných školách, v stredných školách, v malých skupinách pre žiakov zo sociálneho znevýhodneného prostredia, ak podmienky neumožňujú prístup k dištančnému vzdelávaniu, umožňujú to prevádzkové podmienky, čo je veľmi dôležité, lebo tie skupiny sa musia nejakým spôsobom obmieňať. Rozhodne tak zriaďovateľ, lebo zriaďovateľ by mal byť aj taká tá poistka, že on vie, ako je vybavená škola. Riaditeľ by sa mal s ním dohodnúť.
Ja vám môžem pravdu povedať, že my sme celkom na jednej strane, že oceňujeme tú komunikáciu medzi zriaďovateľmi a riaditeľmi, lebo to je to, čo by malo byť dôležité. Tam sme ešte definovali, že malou skupinou sa rozumie skupina najviac piatich žiakov a jedného pedagogického zamestnanca. My sme nad touto špecifikáciou naozaj veľmi dlho diskutovali, že ako to dobre uchopiť, aby nám tam spadalo čo najviac detí v rámci jednotlivých skupín, ktoré sme chceli takýmto spôsobom podporiť. Z toho vyšla táto definícia. To sme si navzájom odklepli, samozrejme, s regionálnych hygienikom, resp. s Úradom verejného zdravotníctva, s pánom premiérom, s prezidentskou kanceláriou sme dokonca komunikovali, pretože fungovanie v rámci inklúzie alebo sociálne vylúčených spoločenstiev je aj témou pani prezidentky, ktorá je súčasťou, teda jej zástupcovia sú súčasťou Ústredného krízového štábu. Takže na základe toho vznikla táto definícia, ktorú si riaditelia, zriaďovatelia musia pretaviť do nejakej svojej praxe, do nejakého reálneho života.
Možno na toto vysvetlenie ešte tých pár poznámok, že zriaďovateľ o tejto výučbe rozhoduje vtedy, že ak ide o žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia, ktorí nemajú prístup k dištančnému vzdelávaniu a v situácii, keď všetky deti majú prístup k distančnému vzdelávaniu nie je táto podmienka splnená. Tak takéto rozhodnutie možné nie je, ale na druhej strane, ak chcete mať nejaký fyzický kontakt, čo sme sa rozprávali aj tu v rámci jednotlivých otázok s pánom poslancom, tak toto rozhodnutie cez zriaďovateľa a riaditeľa školy môžu urobiť a môžu takýmto spôsobom sa stretnúť, čo na niektorých školách podľa informácii sa aj bude diať v najbližšom období, aby aj takýmto spôsobom zistili úroveň vedomosti žiakov a vedeli sa pripraviť na január a na fungovanie potom od januára.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

3.12.2020 14:40 - 14:40 hod.

Branislav Gröhling Zobrazit prepis
Ja si myslím, že netreba vymýšľať niečo, čo už bolo vymyslené, preto sa budeme inšpirovať, samozrejme, aj v zahraničí a budeme sa snažiť to aplikovať na náš systém.
Na druhej strane môžem vám povedať, že zas nie všetky veci, ktoré boli vymyslené vonku na základe nejakej hierarchie a štruktúry daného štátu, môžu plnohodnotne fungovať u nás, lebo predsa len tu máme zas iné podhubie a iné fungovanie.
Je niekoľko zámerov. Ani nie že modelov, ale sú to iba zámery, ktoré diskutuje naša implementačná jednotka IVP s jednotkou na ministerstve financií a tam prebiehajú a medzi štátnym tajomníkom, ktorý má na starosti túto tému, a tam prebiehajú naozaj veľmi časté diskusie a stretnutia, aby sa prišlo k nejakému návrhu, kde budeme s ním spokojní či už my na ministerstve školstva, alebo predstavitelia SAV-ky, alebo predstavitelia ministerstva financií, lebo podľa mňa toto bude tá trojkombinácia, ktorá sa bude musieť nejakým spôsobom dohodnúť na tom, ako tento projekt a celá tá transformácia bude fungovať.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 3.12.2020 14:35 - 14:40 hod.

Branislav Gröhling Zobrazit prepis
Pani poslankyňa, dobrý deň. Myslím si, že túto otázku ste mi už kládli asi pred niekoľkými týždňami, ak si dobre pamätám. Samozrejme, že to opätovné spustenie a realizácia transformácie Slovenskej akadémie vied je aj súčasťou programového vyhlásenia vlády. Naschvál sme to tam dávali, lebo štátny tajomník pán Pavlis, ktorý má na starosti celú túto oblasť, sa tomu aj intenzívne venuje a naozaj sa stretáva s predsedníctvom a jednotlivými aktérmi Slovenskej akadémie vied. Preto okrem zákona 243 a 133 sa pripravuje novelizácia týchto zákonov. Zatiaľ, aby som vás nevystrašil, je to čisto iba v zámeroch, ktoré by sa mali realizovať v rámci jednotlivých legislatívnych krokov. Ak tieto zámery budú vykonzultované asi prioritne teda u nás na ministerstve, lebo sa potrebujeme za to postaviť, keď budeme prinášať takýto návrh do Národnej rady, tak potom bude v rámci jednotlivých procesov daný aj vám ako poslancom alebo v medzirezortnom pripomienkovanom konaní. A prebehne tam nejaký proces, ktorý je stanovený.
Samozrejme, že pán štátny tajomník Pavlis sa zúčastnil aj rokovaní s predsedníctvom, s riaditeľmi jednotlivých ústavov. Minulý týždeň aj toho transformačného snemu, ktorý bol. Budúci týždeň sú naplánované rokovania v rámci ministerstva financií medzi nami ako ministerstvom školstva, pretože ministerstvo financií je veľmi dôležitým aktérom v rámci celého tohto procesu transformácie. Potrebujeme tam veľmi veľa vecí mať odsúhlasených.
Ja vám môžem možno prezradiť, že naším zámerom, ako to máme časovo naplánované, je, aby tá transformácia SAV-ky na verejné výskumné inštitúcie prebehla k 1. 1. 2022. A s tým, ak pôjdu všetky kroky, samozrejme, môže nás zabrzdiť COVID problematika, môžu nás zabrzdiť ostatné náležitosti. My by sme veľmi radi v rámci diskusie s ministerstvom financií, ak budete mať tú vôľu, tak nás v tejto diskusii reálne aj podporte, vydebatovali nejaký finančný balík v rámci plánu obnovy, ktorý by mohol byť použitý na transformáciu.
Možno môžme uvažovať aj o tom, že budú v rámci nejakých našich budov presťahované jednotlivé časti a bude vytvorený jeden veľký..., ktorý bude zastrešovať jednotlivé, jednotlivých aktérov. A je množstvo rôznych plánov, ktoré sú zatiaľ v rámci zámerov. Budeme ich konzultovať, budeme ich realizovať a ja verím, že k tomu 1. 1. 2022 ich budeme aj realizovať.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 3.12.2020 14:30 - 14:35 hod.

Branislav Gröhling Zobrazit prepis
Pán poslanec, neviem, že či budem odpovedať to isté, lebo tie otázky sa opakujú. Aj z tej minulosti viem, že som aj ja kládol tú istú otázku v rôznych variantách a veril som, že vylosujú iba jednu. Teraz sa podarilo, že sa vylosovalo na tú istú tému dve a zrovna po sebe alebo možno aj ďalšie.
Ak vám nemusím opakovať tú istú odpoveď, tak budem veľmi rád a poďme na ďalšiu otázku, lebo si myslím, že by ste ma zavalili teraz ďalšími otázkami, že aj ďalšia je vaša? (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
Poslankyňa Pleštinská, ale ...

Gröhling, Branislav, minister školstva, vedy, výskumu a športu SR
Ale ak chcete sa niečo spýtať, nech sa páči, spýtajte sa, ja vám budem opäť odpovedať.

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
Nech sa páči.
Skryt prepis
 

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho 3.12.2020 14:30 - 14:32 hod.

Branislav Gröhling Zobrazit prepis
Pán poslanec, ja by som bol najradšej, aby školstvo bolo témou, ale nie v rámci COVID problematiky. A verte mi, že vám to hovorím veľmi úprimne. Samozrejme, že vzdelávanie detí, ktoré nemajú prístup, nielen vzdelávanie v rómskych komunitách alebo osadách, sú to naozaj sociálne vylúčené spoločenstvá. My si to uvedomujeme. Aj jednotlivé analýzy, ktoré robili naše organizácie, to potvrdzujú, že takéto niečo sa deje. Preto ja som rád, že sa vykomunikovalo s Úradom verejného zdravotníctva, že môže prebiehať vzdelávanie v rámci šiestich žiakov, resp. piatich a učiteľa a uznávam, že to je náročné pre danú školu. Urobiť rozvrh, urobiť úväzky, urobiť fungovanie celej tej školy. Samozrejme, že je to náročné. Ale akú máte inú možnosť?
Sme vďační aj za to, že môžme takýmto spôsobom fungovať a najradšej by sme boli, keby všetky deti boli naspäť v školách. Samozrejme, za dodržanie všetkých tých podmienok zdravotných, dezinfekcia, meranie teploty a tak ďalej, ale reálne poďme to urobiť, aby sme vedeli vynahradiť možno nejaké vzdelanie, ktoré nedosahujú v takej tej plnej výške, ako si my myslíme. Lebo to nemáme stále vydokladované, že je to reálne tak.
Vy ste sa ma pýtali ohľadom toho opakovania ročníku, lebo to je taká tá najčastejšia otázka, ktorú dostávam, či už na Facebooku, alebo na Instagrame. Nie, neuvažujeme o tom, že by sa opakoval ročník. To ani nie je možné. To nie je reálne, aby ste 55-tisíc detí nechali opätovne opakovať v rámci jednotlivých ročníkov. Našou úlohou bude, aby sme vykryli všetky možné nedostatky v rámci vedomostí, ktoré budeme overovať, keď deti prídu do škôl, aby sme poskytli kompletne celý personál z tých 82 mil., aby sme potiahli každé jedno dieťa na tú maximálnu možnú mieru v rámci toho ročníka, kde chodí, a môžme do budúcna rozmýšľať nad nejakými krokmi, ktoré by sme spravili.
Ale prosím vás, túto tému ani neotvárajme, lebo zbytočne bude polarizovať spoločnosť a zbytočne sa bude o tom rozprávať. A logisticky to je niečo, čo nedokážete zvládnuť.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 3.12.2020 14:26 - 14:30 hod.

Branislav Gröhling Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, pán poslanec, dámy a páni, asi obavu máme všetci. Obavu máte vy, obavu majú ostatní poslanci v Národnej rade, obavu majú členovia vlády a obavu mám aj ja ako minister školstva.
Robíme všetky opatrenia už od marca, kedy bola tá prvá vlna, aby sme dopady pandémie na žiakov zmiernili, aby sme ich vedeli nejakým spôsobom aj regulovať, aby sme vedeli vyrovnávať tie nerovnosti, ktoré môžu nastať aj v rámci jednotlivých regionálnych rozdielov alebo možno aj sociálnych rozdielov, aby sme robili kroky k tomu.
My sme hneď spustili web Učíme na diaľku, kde nájdu učitelia všetky tie dostupné materiály, kde sme diskutovali aj s jednotlivými vydavateľmi, aby tieto materiály boli naozaj dostupné aj tie, za ktoré sa platí. A ja viem, že mi teraz budete hovoriť, že a čo tí žiaci, ktorí nemajú prístup k internetu alebo prístup k digitálnych technológiám. Tam sme okamžite oslovili RTVS, ktorá vyšla či už v prvej vlne, alebo aj v tejto druhej vlne naozaj ústretovo smerom k nám k ministerstvu školstva, a spustili sme školský klub. Ten sa natáčal v prvej vlne, teraz sa natáča 22 dielov v druhej vlne, lebo ten predpoklad je, že by si toto mohli pozerať všetky deti.
Kontinuálne alebo naše priamo riadené organizácie ako ŠPÚ a VÚDPaP naozaj pravidelne organizujú semináre, webináre učiteľov o tom, ako vyučovať na diaľku, ako rozlišovať či už sociálne, alebo iné rozdiely, a tak prispôsobovať aj výučbu. Toto sa deje. Keď si pozriete tieto portály, tak nájdete množstvo rôznych webinárov, ktoré sa dajú pozerať. Bohužiaľ, nie je možné robiť celoplošné nejaké školenia alebo stretnutie, že sto riaditeľov, sto učiteľov. Toto prebieha tým dištančným a online vzdelávaním. Uzavreli sme dohodu s mobilnými operátormi ohľadom navýšení dát a hovorov pre učiteľov. A môžete mi znova hovoriť, že nebolo to korektné voči všetkým, že tam boli rôzne podmienky, ale snažili sme sa to zabezpečiť v rámci možností, ktoré sú aj v rámci toho komerčného biznisu, ktorý je nastavený.
Investovalo sa 6 mil. hneď do digitálnych technológií, aby si vedeli nakúpiť školy nejaké web kamery alebo tie základné ukazovatele, ktoré sú. Teraz je požiadavka, pani ministerka Remišová naozaj obhajuje finančné prostriedky z fondu obnovy a z programu REACT, aby bolo školstvo vybavené. Tam sa rozprávame o niekoľkých desiatkach miliónov, kde pôjdeme naozaj postupne v rámci druhého stupňa základných škôl, stredné školy, učitelia, aby sme mali tento prístup, že keď nastane táto situácia, ktorá verím, že skončí a nebude pokračovať ďalej, tak nejakým spôsobom budú si vedieť títo žiaci zobrať tieto vybavenia domov alebo budeme vytvárať samostatné miestnosti a tak ďalej.
Vyčlenilo sa 82 mil. na pozíciu asistentov a podporných profesií, ktoré majú byť nápomocné v jednotlivých školách. Spustil sa projekt Edu TV, ktorý je podporený pracovnými listami. Tým, že si to pozrú, vedia si vytlačiť ten pracovný list a takýmto spôsobom vedia komunikovať.
Takže všetky tie možnosti naozaj za ministerstvo školstva využívajú ľudia, ktorí tam pracujú a celý ten tím, v maximálne možnej miere, aby sme čo najviac minimalizovali ten dopad. Samozrejme, že to plnohodnotne nikdy nenahradí vzdelávanie, vzdelávanie pred tabuľou, resp. v rámci triedy. Ale, bohužiaľ, a tam sa vrátim k tej pôvodnej, stojíme niekde na rozmedzí, že kde je tá ochrana zdravia a vzdelania a budeme sa snažiť nejakým spôsobom ju nájsť, aby sme vedeli deti pustiť do škôl, aby sme následne potom robili ďalšie kroky, že budeme vyrovnávať rozdiely vedomosti, ktoré oni môžu dosiahnuť.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Zodpovedanie otázky 3.12.2020 14:26 - 14:30 hod.

Branislav Gröhling Zobrazit prepis
Prepáčte, ak to vyznelo, že som bol osobný, ale ja sa celkom teším, že som v Národnej rade po dlhom čase, lebo som tu strávil štyri roky, tak je to veľmi príjemné byť opäť tu. Verte mi, že robíme všetko pre to, aby sme nastavili tie pravidlá na jednej strane tak, aby sme vedeli spustiť vzdelávací proces a na druhej strane, aby sme vedeli chrániť zdravie náš všetkých. A ten balans medzi tým je naozaj veľmi náročný. A ja verím, že v priebehu pár dní to vyriešime k spokojnosti nás všetkých.
Skryt prepis
 

Zodpovedanie otázky 3.12.2020 14:21 - 14:23 hod.

Branislav Gröhling Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, ďakujem veľmi za slovo. Vážený pán poslanec, ja by som vám chcel povedať, že neviem, z čoho vychádzala táto otázka, pretože v žiadnom usmernení, rozhodnutí, v manuáloch alebo odporúčaní, alebo v akomkoľvek inom dokumente sme nezakazovali vstup neotestovaných žiakov do škôl. Dokonca takto som sa nevyjadroval ani ja, ani žiaden iný predstaviteľ vlády a ani hlavný hygienik, ktorý jediný by mohol dať takéto, takúto vyhlášku, na základe ktorej by sme my potom robili usmernenie.
Takže nikto nejakým spôsobom sa nevyjadroval k tomu a neviem, že z čoho ste vy čerpali, ak to boli možno nejaké články v novinách, kde sa vyjadrovali rôzni epidemiológovia, ľudia, právnici alebo ktokoľvek iný. To mi je veľmi ľúto, ale k tomu sa ja nebudem vyjadrovať, lebo my budeme považovať túto vec za právoplatnú vtedy, keď bude vyhláška hlavného hygienika, ktorá bude teda podložená aj nejakou právnou analýzou alebo čímkoľvek, čoho sa vieme chytiť.
V rámci tých jednotlivých usmernení, ktoré sme vydali, a tie boli iba dve - z 1. 11 a z 8. 11. a tie vyplývali z celoplošného testovania tej spoločnej zodpovednosti. Na to sú dokumenty, ktoré sa týkajú dvoch kôl toho plošného testovania, kde sa riadia opäť vyhláškami ÚVZ-ka a ani jeden z nich tam nezakazuje vstup netestovaných žiakov do školy. Takže opäť je toto taká zavádzajúca otázka a nič z toho, čo tu naznačujete, nejakým spôsobom nebolo aplikované v praxi ani sa neuskutočnilo.
Ja by som chcel ešte upresniť opätovne, že tú kompetenciu obmedziť vstup do škôl na základe pandemickej situácie neprislúcha ministerstvu školstva. A my môžme iba vykonávať jednotlivé úkony na základe vyhlášok hlavného hygienika, kde sú opatrenia v rámci oblasti ochrany verejného zdravia a také opatrenie realizuje Úrad verejného zdravotníctva.
Ďakujem vám.
Skryt prepis