Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

17.6.2021 o 16:40 hod.

Mgr.

Branislav Gröhling

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 20.10.2021 9:58 - 9:59 hod.

Branislav Gröhling Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, kolegyne, kolegovia, ďakujem veľmi pekne za možnosť, že sme sa dostali do druhého čítania v rámci zákona č. 61/2015 Z. z. o odbornom vzdelávaní a príprave a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 209/2018 Z. z.
Tento návrh zákona bol prerokovaný v rámci jednotlivých organizácií a jednotlivých aktérov, ktorých sa dotýka odborné vzdelávanie a duálne vzdelávanie. Jednotlivé opatrenia možno sa vám budú zdať, že nie sú natoľko zásadné, ale len kvôli tomu, že v roku 2018 bola veľmi výrazná novela tohto zákona, kde sa vychytávali všetky problémy, ktoré boli.
Tie, ktoré prinášame my, vyšli z požiadavky aplikačnej praxe aj z výsledkov jednotlivých národných projektov, ktoré sa týkali odborného vzdelávania. Možno tie novinky, ktoré zavádzame v rámci tohto návrhu zákona, je nový inštitút nadpodnikového vzdelávacieho centra, ktorý umožňuje vzdelávanie, vstup mladých... malých a stredných podnikov, upravujeme experimentálne overovanie v odbornom vzdelávaní, kde je cieľom zosúladiť potreby trhu práce a zamestnávateľov s ponukou odborov vzdelávania. Odstraňuje sa administratívna záťaž pri vstupe odboru vzdelávania pre učiteľstvo, prioritne pre materské školy a vychovávateľstvo do systému duálneho vzdelávania. Upravujú sa niektoré náležitosti v rámci praxe hlavného inštruktora, inštruktora s cieľom dosiahnuť omnoho väčšiu flexibilitu a následne potom jednotlivé úpravy, ktoré vyšli z aplikačnej praxe.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

21.9.2021 10:55 - 10:58 hod.

Branislav Gröhling Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, kolegyne a kolegovia, nadväzujúca novela na tú predchádzajúcu novelu je návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 133 Z. z. o Slovenskej akadémii vied v znení neskorších predpisov a ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 569 o geologických prácach v znení neskorších predpisov.
Cieľom návrhu zákona je najmä zmena pôsobnosti snemu akadémie a vedeckej rady akadémie, predsedníctva akadémie, zmena zloženia akademickej obce a akadémia vedeckej rady, akadémia transformácie a organizácie akadémie na verejné výskumné inštitúcie.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

21.9.2021 10:45 - 10:48 hod.

Branislav Gröhling Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, kolegyne, kolegovia, návrh, ministerstvo školstva vedy, výskumu a športu predkladá návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 243 o verejnej výskumnej inštitúcie a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, ktorými sa menia a dopĺňanú niektoré zákony.
Táto novela o verejnej výskumnej inštitúcii spolu s novelou zákona o SAV-ke umožňuje dotiahnuť zmeny hospodárskej formy ústavov SAV zo štátnych rozpočtových a príspevkových organizácii na verejnú formu (ruch v sále a zaznievanie gongu), verejné výskumné inštitúcie. Je to forma vhodnejšia pre organizáciu zabezpečujúcu verejný záujem a verejné výskumné inštitúcie sa automaticky budú stavať súčasťou ekosystémov evidencie hodnotenia výskumnej činnosti.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 21.9.2021 9:59 - 10:01 hod.

Branislav Gröhling Zobrazit prepis
Aby som reagoval, odpovedal. Ďakujem veľmi pekne pánovi poslancovi Dostálovi za ten návrh. Samozrejme, že súhlasíme, aby aj tento návrh zákona, školského zákona bol prerokovaný vo výbore pre ľudské práva a národnostné menšiny.
Ja by som potom poprosil aj pána Šudíka, ktorý nie je súčasťou tohto výboru, aby tiež prišiel na to rokovanie, aby sme sa mohli o tomto návrhu, resp. o pozmeňujúcich návrhoch, ktoré vyjdú z diskusie, predebatovať.
Ďakujem pani poslankyni Šofranko za jej príspevok, ktorý sa týkal inklúzie.
Je dôležité vysloviť, prosím vás, z našej strany, že integrácia je súčasťou školského zákona aj praxe a inklúzia je pre všetky deti. Je to pre všetky deti, na ktoré sa pozeráme, tak ako ste hovorili, je to pre deti či už rodičov, ktorí sa rozvádzajú, alebo pre mimoriadne nadané deti, alebo pre deti, ktoré možno sú šikanované. Sú to hodnotné a potrebné veci, ktoré my, na ktoré my sa budeme pozerať aj v rámci tohto návrhu zákona.
Pre mňa je dôležité ešte vysloviť, prosím vás, lebo jedna téma sa tak okolo stále spomína, čo sa týka špeciálneho školstva, špeciálnych škôl, že aj z našej strany špeciálne školstvo je stále potrebné školstvo, je stále hodnotné školstvo, ktoré tento systém musí mať, my sa musíme naňho pozerať, musíme ho podporovať. To, že budeme rozprávať o integrácii, o inklúzii, nemôžme rozprávať o tom, že budeme vylučovať nejakým spôsobom špeciálne školstvo.
A tak ako, pani poslankyňa Šofranko, si spomínala pána poslanca Drdula, ja som tiež veľmi rád, že v rámci Plánu obnovy máme finančné prostriedky v rámci debarierizácie, kde pán poslanec je súčasťou aj pracovnej skupiny. Takže ja som rád, že ministerstvo školstva a Národná rada takýmto spôsobom aj spolupracuje.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 21.9.2021 9:40 - 9:43 hod.

Branislav Gröhling Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, kolegyne a kolegovia, ministerstvo školstva, vedy a výskumu a športu predkladá návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 245 o výchove a vzdelávaní (tzv. školský zákon) - ten nosný zákon, ktorý my vnímame v rámci školstva - a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Návrh zákona sa predkladá na základe cieľov vyjadrených v Programovom vyhlásení vlády Slovenskej republiky na obdobie 2021 - 2024 aj na základe aplikačnej praxe jednotlivých požiadaviek.
Cieľom návrhu zákona, pre mňa aspoň tie najdôležitejšie, ktoré spomeniem, je zefektívnenie procesu prijímacieho konania na vzdelávanie na stredných školách, otvorenie trhu s edukačnými publikáciami a ešte presnejšie zadefinovanie, komplexná zmena systému poradenstva a prevencie - to je problematika, ktorá nás ťaží aj v súčasnom období v rámci podpory asistentov, v rámci podpory aj vzdelávania, aj v rámci možno národnostných menšín a nejakým spôsobom vysporiadaniu sa s jednotlivými problémami, ktoré dlhé roky nás tu ťažia - a zosúladenie systému hodnotenia žiakov v základných školách a v stredných školách, kde sme mali niektoré aplikačné problémy, ktoré teraz vyčistíme, úprava maturitnej skúšky s dôrazom na zabezpečenie vyššej miery, variability predmetov, z ktorých môžu žiaci stredných škôl maturitnú skúšku už vykonávať, zavedenie, ak by nás teraz sledovali nejakí maturanti, tak toto ustanovenie bude platiť až v tom ďalšom školskom roku v rámci jednotlivých, v jednotlivých zadefinovaní maturity alebo v tom rozšírení už v tomto školskom roku, kde si budú môcť vybrať ďalšie predmety, resp. si ich následne aj posúvať v tých ďalších školských rokoch, zavedenie štátneho výchovného programu, ktorý môže byť vzorom pre výchovný program školských zariadení, čo vyšlo z požiadaviek aplikačnej praxe, rozšírenie dištančného vzdelávania v dennej forme štúdia ako systémové opatrenie, už spomínané zavedenie pojmu národnostné školy a národnostné školské zariadenia.
Pán poslanec, ja som vás neoslovil, ospravedlňujem sa, že vy ste tiež reagovali v rámci tej problematiky, ale môžme sa o tom rozprávať či už teraz, alebo následne na výbore v rámci aj druhého čítania.
Zároveň sa vytvára rámec na väčšiu variabilitu pôsobenia škôl s viacerými organizačnými zložkami v rámci jednej právnickej osoby, kde je možnosť vytvárania či už klastrov, alebo spájanie jednotlivých škôl.
A to by mali byť také tie najzákladnejšie veci, ktoré, ktoré mňa oslovujú, o ktorom sa môžme diskutovať, ale je, sú tam ďalšie, ďalšie opatrenia, ktoré môžu byť aj nosnými témami vás.
Ja ďakujem veľmi pekne zatiaľ.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 21.9.2021 9:35 - 9:39 hod.

Branislav Gröhling Zobrazit prepis
Dovoľte mi, kolegyne, kolegovia, ďakujem veľmi pekne za vaše príspevky, dovoľte mi, aby som na ne hneď zareagoval.
Pani poslankyňa Hatráková, tá diskusia - momentálne tu nie je, ale asi ma bude počúvať - tá diskusia so sociálnymi pracovníkmi prebieha teraz na VÚDPaP-e, kde sa snažia vypilovať a nájsť prienik v rámci štandardov, ktoré sú. Ak sa do toho chcete zapojiť, my budeme iba veľmi radi, aby ste boli súčasťou tohto procesu, aby sme si vedeli vychytať jednotlivé veci, ak bude treba dať ešte pozmeňujúce návrhy v rámci druhého čítania, aby sme vedeli zachytiť aj sociálnych pracovníkov.
Pán poslanec Habánik, môžem vám garantovať, že tak ako sa tvoril tento návrh zákona, tak sa aj uvažovalo o tom, že by boli vypustené niektoré prvky, ktoré sú tam. O vysokých školách sa nejako neuvažovalo, práveže ich podporujeme aj teraz s novou výzvou, ktorá bola v rámci podpory DPŠ-iek alebo funkčného vzdelávania, ktoré sa preplácajú ľuďom, ktorí si chcú splniť pedagogické vzdelávanie. Apelujeme na to, že tá kvalita v rámci vysokých škôl je, a chceme, aby zotrvala aj v rámci tohto vzdelávania, čo sa týka aj neštátnych subjektov alebo iných právnických subjektov, ktoré by mohli robiť vzdelávanie. Bude to, samozrejme, že kontrované a bude to schvaľované, takže tam tiež budeme dodržiavať jednotlivé veci. Vychádzali sme z toho, že štátne inštitúcie nerobia tak kvalitné vzdelávanie, ako robia rôzne iné neštátne inštitúcie. Aj na základe toho je táto úprava.
A, pán Šudík, ďakujem veľmi pekne. Čo sa týka, čo sa týka vášho príspevku, celá táto problematika, ona sa už otvorila trošku skôr - teraz ja si iba tu prepošlem jednu vec (rečník súbežne s ústnym príspevkom pracuje na notebooku) - otvorila skoro, lebo tento, toto opatrenie, ktoré ste vy hovorili, alebo túto problematiku prioritne riešime v tom zákone, ktorý budeme otvárať o chvíľu, ale tak ako ste boli súčasťou pracovných skupín, ktoré sú, tak áno, na základe tejto definície, ktorá momentálne tam je v rámci definície národnostného školstva, by zahŕňala školy, ktoré sa učia v národnostnom jazyku iba v niektorých triedach alebo predmetov, aby nám nevypadla, nevypadli tie spomínané dve rusínske školy, ktoré, samozrejme, že kontaktovali aj nás, my sme, my o tom vieme, takže musíme sa pozrieť aj na túto problematiku v rámci jednotlivých úprav, ktoré sú už pripravené, lebo sa debatujú v rámci pracovnej skupiny, ktorá je vytvorená, aby sa ešte viacej vypilovali jednotlivé veci.
Ja by som bol veľmi nerád, keby z toho teraz vznikla nejaké téma, čo sa týka maďarskej národnostnej menšiny alebo iných menšín, a vyvíjali sa tu nejaké body v rámci Národnej rade, rady, ale chceme aj v rámci zmeny pedagogickej dokumentácie dať tú možnosť, aby bola v štátnom jazyku, v jazyku štátnom jazyku a v jazyku národnostnej menšiny a dvojjazyčne, lebo je to vyslovene, že praktická vec, ktorá sa deje, aj keď sa jedná iba o interné dokumenty školy, ktoré sa síce nikde neevidujú, a bude to iba v jazyku národnostnej menšiny. Ale napríklad aj štátny vzdelávací program, ktorý sa zverejňoval v štátnom jazyku, teraz školy musia všetko robiť dvojjazyčne a je to podľa mňa pre nich zbytočná byrokracia. Takže do budúcna by sme mohli upravovať aj tieto veci.
A v 138, ktorú riešime momentálne, by sme boli veľmi radi, keby sa dala možnosť atestácie vykonávať aj v jazyku národnostných menšín, pretože robia v nich aj štátnice, tak nevidíme dôvod, prečo by nemohli robiť aj tieto opatrenia. Do konca roka budú vyčlenené finančné prostriedky, kde sa budeme pozerať na podporu poradní, podporu poradní v jazyku národnostných menšín, aby aj deti národnostných menšín mali adekvátne podmienky aj pri diagnostike, lebo ak nerozumejú dobre, nemôžu byť nejakým spôsobom diagnostikované adekvátne, a aj kvôli tomuto v podstate sa musíme pozrieť aj na túto problematiku.
Takže ja som veľmi rád, že ste otvorili tú tému, len ju veďme veľmi korektne, tak ako vediete aj vy, veľmi racionálne a toto dávame aj ponuku smerom k ostatným pánom poslancom. Ak chcú byť súčasťou v rámci tejto témy, tak budeme radi, aby sme potom v druhom čítaní vedeli prijať naozaj zmysluplný pozmeňujúci návrh.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 21.9.2021 9:11 - 9:14 hod.

Branislav Gröhling Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, vážené kolegyne, kolegovia, ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu predkladá návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 138 o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony.
Možno v skratke iba vyslovím, že jednotlivé opatrenia v rámci tohto zákona sú predpríprava, otvorené dvere na čerpanie finančných prostriedkov v rámci REACT-u alebo EŠIF-u, alebo Plánu obnovy, aby sme vedeli plniť jednotlivé míľniky, ktoré sme si stanovili na to, aby sme posúvali slovenské školstvo ďalej a vedeli finančné prostriedky, ktoré nie sú možné čerpať zo štátneho rozpočtu, čerpať z týchto finančných alokácií, ktoré sú. Možno také tie najzákladnejšie veci, ktoré ste si mohli pozrieť, sú vytvorenie školských podporných tímov, ktoré sú veľmi dôležité na to, aby sme posúvali jednotlivých žiakov a konečne vykryli tú situáciu, ktorá sa deje v rámci Slovenska, že potrebujeme podporný personál do škôl, aby sme vedeli ďalším spôsobom pomáhať mladým ľuďom. Je, v rámci tohto zákona sú spresnenie postupov pri preukazovaní splnenia predpokladov na výkon pracovnej činnosti, hlavne so zreteľom zjednodušovania jednotlivých procesov, odbúrania administratívy či zjednodušené preukazovanie bezúhonnosti pedagogických zamestnancov, odborných zamestnancov. O tom ešte môže byť diskusia aj v rámci jednotlivých návrhov, pretože už evidujem, že niektorí páni poslanci majú niektoré návrhy. Ja budem veľmi rád o tom diskutovať, aby sme to opäť zefektívnili celé, lepšie upravili.
K tým možno najdôležitejším zmenám, ktoré sú obsahom tohto zákona, sú zmeny v profesnom rozvoji, v kariérovom raste pedagogických zamestnancov, odborných zamestnancov. Spoločný znak jednotlivých zmien, ktoré sa nachádzajú v tomto návrhu zákona, je otvorenosť systému profesijného rozvoja, pokračovanie v trende synergie v profesijnom rozvoji, akceptácia znalostí a skúseností aj v kariérovom raste, čo sa prioritne teda týka možností jednotlivého vzdelávania, požiadaviek na riaditeľov, prostredníctvom bola taká veľká mediálna téma, nie, riaditeľ nebude manažér. To, že je zadefinovaný vedúci pedagogický zamestnanec, neznamená, že nemusí mať pedagogické vzdelanie, lebo o tom sme veľa diskutovali a vysvetľovali médiám, že zle si možno vysvetlili niektoré veci, ktoré boli napísané.
Z toho dôvodu ešte aj sa rozširuje okruh poskytovateľov vzdelávania v profesijnom rozvoji, menia sa podmienky na zabezpečovania kvality vzdelávania v profesijnom rozvoji v podmienkach vysokých škôl, prinášajú sa ďalšie zmeny v podmienkach na zaradenie do kariérových pozícií, zmeny podmienok na výkon činnosti vedúcich pedagogických zamestnancov, ktorých som spomínal, ako aj vedúceho odborného zamestnanca, ako aj úprava podmienok do vyššieho kariérového stupňa.
Viete, že tento návrh zákona sa tvoril skoro rok, lebo sme absolvovali desiatky a desiatky stretnutí s jednotlivými profesnými organizáciami a odborovými zväzmi, aby sme sa dohodli na nejakom znení zákona, ktorý bude akceptovaný pre všetky strany, a ja verím, že v rámci nasledujúcich týždňov ešte budeme vedieť dopilovať tie drobnosti, ktoré nás všetkých ťažia.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 21.9.2021 9:11 - 9:14 hod.

Branislav Gröhling Zobrazit prepis
Pán poslanec, ak ste reagovali na myšlienku, ktorá bola v rámci medzirezortného pripomienkového konania v rámci duálneho vzdelávania, čo sa týka zdravotníckych odborov, to momentálne v návrhu zákona nie je. Keďže ešte prebiehala diskusia aj s Asociáciou stredných zdravotníckych škôl, s pánom Sekulom, s ministerstvom zdravotníctva a podobne a neboli vychytané všetky náležitosti, tak sme to nedávali do tohto návrhu. Ak to bude požiadavka či už pléna, lebo, samozrejme, vy ako poslanci máte svoju legislatívnu právomoc, a následne to predebatujeme aj s jednotlivými lídrami vládnych strán a následne aj na školskom výbore, to požehnanie z našej strany určite bude.
My keď sme boli v rámci Bratislavského samosprávneho kraja, tak sme iniciovali to, aby sa stredné zdravotnícke školy mohli zapájať do duálneho vzdelávania, takže ja vyslovujem, že ak áno, ak tá dohoda naprieč plénom bude, tak my určite tomu dáme zelenú.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 21.9.2021 8:55 - 9:05 hod.

Branislav Gröhling Zobrazit prepis
Dobrý deň, dámy a páni. Vážený pán predsedajúci, pani poslankyne, páni poslanci, ministerstvo škody... školy... školstva, vedy, výskumu a športu predkladá návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 61 o odbornom vzdelávaní a príprave a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 209. Návrh zákona sa predkladá na základe požiadaviek aplikačnej praxe a výsledkov projektu zvyšovania atraktivity a kvality odborného vzdelávania prípravy.
Týmto predkladaným návrhom zákona sa zavádza nový inštitút. Bude to inštitút nadpodnikového vzdelávacieho centra a založenie tohto inštitútu vyšlo z aplikačnej praxe, kde cieľom je podporiť predovšetkým vstup malých a stredných podnikov aj samostatne zárobkovo činných osôb do systému duálneho vzdelávania.
Vieme, že v predchádzajúcom období sme chceli podporovať duálne vzdelávanie a bolo problematické pre práve malé podniky alebo samostatne zárobkové činné osoby, aby vstupovali do duálneho vzdelávania, aby takýmto spôsobom vedeli načerpať aj menej ako celú triedu, polovičku triedy alebo jednotlivých žiakov a týmto spôsobom aj zvýšiť kvalitu a zatraktívnenie odborného vzdelávania prípravy v systéme duálneho vzdelávania aj celkovej koordinácii odborného vzdelávania a prípravy zo strany zamestnávateľov, stavovských organizácií a profesných organizácií. Pre nás je veľmi dôležité, že po novelizácii zákona z 2018. pristupujeme opäť k takejto novelizácii, aj keď nie je nejakým spôsobom veľmi výrazná.
Ale ďalšou vecou, ktorá je obsahom tohto zákona, je experimentálne overovanie v odbornom vzdelávaní, ktorého cieľom je zosúladiť potreby trhu práce a zamestnávateľov aj s ponukou odborov vzdelávania.
Ďalšia vec, ktorá sa realizuje v rámci legislatívy tohto zákona, novelizácii tohto zákona, je aj odstránenie záťaže pri vstupe odboru vzdelávania učiteľstvo pre materské školy a vychovávateľstvo do systému duálneho vzdelávania. Je množstvo požiadaviek v rámci aplikačnej praxe, kde máme školy, ktoré by chceli robiť duálne vzdelávanie v rámci výchovy pedagógov, a takýmto spôsobom by sa mohli do budúcna vytvárať aj kombinované subjekty, ktoré by si riešila samospráva v rámci svojich škôl, kde by vedela k tomu priradiť aj materskú školu, a v rámci toho by vytvárala celkový subjekt, kde by sa mladí ľudia mohli vzdelávať aj v rámci duálneho vzdelávania aj v týchto odboroch.
Ďalej upravujú sa náležitosti týkajúce sa praxe hlavného inštruktora, inštruktora s cieľom dosiahnuť väčšiu flexibilitu pri plnení podmienok na získanie kvalifikácie či už hlavného inštruktora prostredníctvom praxe, alebo formálneho učenia sa, alebo prostredníctvom aj vykonania skúšky na overenie odbornej spôsobilosti. Sú to znova opatrenia, ktoré sú technické v rámci toho, aby sme vedeli podporiť duálne vzdelávanie v ďalšom období.
A v neposlednej rade sa upravujú ustanovenia o regionálnej stratégii výchovy a vzdelávania na stredných školách, v rámci ktorého dochádza potom k úprave podmienok tvorby a vyhodnocovania tých regionálnych stratégií výchovy a vzdelávania na stredných školách.
Viete, že v rámci spolupráce s jednotlivými organizáciami sa robí jednotlivé regionálne stratégie, tak aby sme ich vedeli upravovať, aby naozaj dokázali odzrkadľovať to, čo v praxi potrebujeme, to, čo v rámci jednotlivých oblastí štát aj nejakým spôsobom vyžaduje.
V súčasnosti sa posilňuje aj funkcia tej regionálnej stratégie pre, pre samosprávy ako základný plánovací dokument pre odborné vzdelávanie a prípravu v regióne. Pre nás je to znova tá deklarácia, že chceme, aby školstvo bolo prerozdeľované v rámci požiadaviek jednotlivých regiónov. Nie je možné, aby sme my z ministerstva školstva nariaďovali nejakým spôsobom určité odbory, ktoré by sa vzdelávali na celom Slovensku. A myslím si, že toto by mala riešiť samospráva na základe svojich stratégií, regionálnych stratégií, ktoré budú prezentované, ktoré následne budú schvaľované.
Ďakujem veľmi pekne za pozornosť, a nech sa páči v rozprave si vieme vysvetliť ďalšie veci.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 17.6.2021 16:40 - 16:42 hod.

Branislav Gröhling Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, pani poslankyne, páni poslanci, v druhom čítaní je návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon 596/2003 o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, s ktorými sa menia a dopĺňajú niektoré zákony.
Tento návrh zákona sme pripravovali veľmi dlhé obdobie, diskutovali sme o ňom s jednotlivými aktérmi, kde sme získali asi najviac podporných stanovísk v rámci tohto opatrenia. Následne, samozrejme, sme ho debatovali aj so všetkými pánmi poslancami v rámci školského výboru, kde sme získali tiež podporu.
Možno iba vyslovme, že dva základné okruhy, ktoré rieši tento návrh zákona, je v zriaďovateľskej pôsobnosti v oblasti škôl pre deti a žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, praktických škôl, odborných učilíšť, ako aj niektorých iných škôl a školských zariadení priamo do rezortu školstva. A druhé, čo je veľká téma, ktorá bude mať pokračovanie a ja verím, že nositeľom tejto témy, zjednotenie financovania, bude pán predseda školského výboru alebo celý školský výbor, zjednotenie financovania škôl a školských zariadení do pôsobnosti ministerstva školstva, aby sme konečne už skončili z dvoch rozpočtových kapitol, z dvoch rezortných informačných systémov, dvojitej administratívy pod jednu strechu a aby sme mohli robiť ďalšie kroky v rámci zjednotenia financovania, čo bude, predpokladám, že téma nasledujúcich mesiacov alebo rokov.
Ja sa veľmi teším, že budeme môcť v rámci transformácie jednotlivých poradní alebo špeciálnych poradní a ďalších špeciálnych výchovných zariadení ich usmerňovať a reálne predpripraviť prostredie práve pre všetky deti, ktoré potrebujú využívať jednotlivé tieto zariadenia.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis