Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

20.10.2021 o 10:16 hod.

Mgr.

Branislav Gröhling

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

21.10.2021 14:40 - 14:52 hod.

Branislav Gröhling Zobrazit prepis
Pán poslanec, vy ste aj telefonovali s pani riaditeľkou, aby ste si zistili, že ako to prebiehalo? Tak ak, tak vás poprosím, že zavolajte jej a nevynášajme tu nejakým spôsobom alebo nevyrábajme nejakým spôsobom problém tam, kde ten problém absolútne, ale absolútne nie je, to je jedna vec.
A druhá vec, možnože je to správne, že práve takýmto spôsobom mladí ľudia učia iných mladých ľudí, aby boli vzdelaní, aby posúvali tieto informácie.
Ale ja som veľmi rád, že to otvárate, a verte, že to teraz spoločne aj s pani poslankyňou Cigánikovou a s pánom poslancom Vašečkom zobereme do našich rúk a budeme realizovať túto tému a budeme v nej pokračovať ďalej. Ja som rád, že ste ju otvorili vy.
Skryt prepis
 

21.10.2021 14:27 - 14:29 hod.

Branislav Gröhling
Vidím, že táto otázka zaujala aj ostatných ministrov. (Povedané s pobavením.) Pán poslanec, ja už som vám odpovedal v tej predchádzajúcej a celkom obšírne, tak dúfam, že tá odpoveď vám stačila. Lebo ste položili tú istú otázku niekoľkokrát, takže by som sa stále opakoval.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 21.10.2021 14:27 - 14:29 hod.

Branislav Gröhling Zobrazit prepis
Vážený pán poslanec, dovoľte mi, aby som vám prečítal odpoveď pána ministra dopravy a výstavby Slovenskej republiky.
Vážený pán poslanec, ako isto viete, vláda Slovenskej republiky na rokovaní dňa 16. septembra 2020 schválila pre rezort doprava zásadný dokument Priority vo výstavbe cestnej infraštruktúry, v ktorom sa nachádza aj zoznam investičných priorít. Na jeho základe sa bude riadiť príprava, výstavba aj údržba cestnej infraštruktúry nasledujúce desaťročie.
Zoznam investičných priorít bol pripravovaný spolu s Útvarom hodnota za peniaze Ministerstva financií Slovenskej republiky. Je zásadný nielen preto, že je jednou zo základných úloh v programovom vyhlásení vlády, ale najmä preto, že na jeho základe bude možné transparentne a predvídateľne pripravovať cestné projekty, čo je dôležité pre stavebný trh a všetkých obyvateľov Slovenska.
Zoznam vyše stovky projektov vznikol na základe analytických výpočtov a tvrdých dát. Analytici Útvaru hodnoty za peniaze pri posudzovaní jednotlivých projektov brali do úvahy kritériá ako dopravná intenzita, spoločenská priorita, teda aký vplyv bude mať na, dokončený projekt na nezamestnanosť, a tiež pomer nákladov a prínosov. Ministerstvo dopravy a výstavby Slovenskej republiky spracovalo časový a finančný harmonogram prípravy a výstavby prioritných projektov cestnej infraštruktúry, ktorý bol predložený Útvarom hodnoty za peniaze ministerstva financií. Uvedený harmonogram vzala vláda na vedomie na svojom rokovaní 12. mája tohto roku.
Národná diaľničná spoločnosť v súčasnosti pripravuje súťažné podklady na verejné obstarávanie na spracovanie štúdie realizovateľnosti, ktorej cieľom je zhodnotiť, či je vhodnejšie pokračovať od Bidoviec po hranicu s Ukrajinou diaľnicou v plnom, respektíve v polovičnom profile, alebo postačia úpravy na ceste I. triedy. V ďalšej príprave a realizácii jednotlivých stavieb cestnej infraštruktúry, a teda aj úsekov diaľnice D1, by malo sa pokračovať na základe štúdie realizovateľnosti vládou schváleného materiálu a taktiež v súlade s limitmi výdavkov rozpočtovanými na tento účel v rámci rozpočtu ministerstva dopravy a výstavby na príslušný rozpočtový rok.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 21.10.2021 14:27 - 14:29 hod.

Branislav Gröhling Zobrazit prepis
Neviem, o akých sankciách rozprávate, lebo za dodržiavania jednotlivých právnych predpisov, ktoré súvisia s činnosťou školy vrátane dodržiavania aj súladu výchovy a vzdelávania s princípmi a cieľmi, zodpovedá riaditeľ školy. A ja si nemyslím, že riaditeľ školy takýmto spôsobom dovolil žiakom, aby sa vzdelávali, aby to bolo považované ako vzdelávanie. Ak to bolo považované ako diskusia, tak tam máte voľný prístup jednotlivých žiakov, ktorí navštevujú tieto diskusie a môžu si ich navštevovať na základe svojho rozhodnutia, pretože potrebujú čerpať informácie. A to je veľmi dôležité, že tie informácie nedávame, pretože táto téma bola dlhodobo tabuizovaná a podľa mňa by sme sa mali začať jej venovať a intenzívne venovať.
A ja vám teda aj odpoviem na pripravované zmeny, ktoré sú v kurikule základných škôl, pretože sme rozprávali ohľadom finančnej gramotnosti, ohľadom environmentálneho povedomia a aj ohľadom sexuálnej výchovy, pretože je to veľmi dôležité. Ale, pán poslanec, ak dovolíte, tak toto ja budem veľmi rád konzultovať s pánom predsedom výboru, pánom Vašečkom aj s pani predsedníčkou zdravotníckeho výboru pani Cigánikovou, aby sme začali túto tému naozaj reálne riešiť, aby sme sa rozhodli, že či začlenenie prierezovej témy výchova k manželstvu a k rodičovstvu a sexuálnej výchove bude povinný obsah vzdelávania na základných školách v rámci jednotlivých predmetov, ktoré tam máme, pretože tento krok znova musíme urobiť.
My sa tu nemôžme tváriť, že niečo také neexistuje, a potom budú prebiehať takéto nejaké rôzne spôsoby vzdelávania. My sa na to musíme pozrieť komplexne. Ale nebudeme sa na to pozerať ani vy, ani ja, ani poslanci alebo niektorí ľudia. Budú sa na to pozerať odborníci, lebo tak ako prezentujeme jednotlivé pohľady z odbornej stránky, tak to budeme prezentovať aj týmto spôsobom a hlavne kvôli tomu, aby sme posilnili aspekt ochrany detí a mladých ľudí pred rizikom násilia, zneužívania, ochrane v online priestore, čo je obrovská téma, ktorú absolútne my neriešime. A keď sa budete rozprávať s jednotlivými linkami, ktoré zabezpečujú ochranu detí, tak vám povedia, aký obrovský nárast za ostatné roky je v tejto problematike, ako sú ľudskoprávne aspekty, ktoré by sme mali riešiť, a nie nejakým spôsobom sa vybíjať, že či toto vzdelávanie je dovolené, nie je dovolené, či niekoho postihneme, alebo nepostihneme. Poďme sa jej venovať ako téme, ale poďme sa jej venovať odborne, na základe faktov jednotlivých odborníkov, ktorí predpripravia tieto náležitosti, a následne môžme potom diskutovať.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

21.10.2021 14:20 - 14:20 hod.

Branislav Gröhling Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, pán poslanec, položili ste mi niekoľko otázok vždy v rôznych variantoch, takže ja vám budem odpovedať aj na tie ďalšie, aby ste mali taký súhrnný prehľad.
Ministerstvo školstva nevypísalo žiadnu výzvu, ktorej predmetom by bola sexuálna výchova, čo znamená, že ministerstvo zo svojho rozpočtu takéto aktivity prostredníctvom či už rozvojových projektov, alebo dotácií nepodporuje v súčasnej situácii alebo v súčasnom čase. Keď hovoríte, že takýto projekt sme zastrešili, tak opätovne vám musím povedať, že ministerstvo školstva takýto projekt nezastrešilo a ani neudelilo žiadnu záštitu takémuto projektu, ale možno by sme sa mohli nad tým zamyslieť a pozrieť sa aj na takéto projekty a vyhlásiť do budúcna aj takúto výzvu, aby sme podporili túto oblasť, o ktorej momentálne budeme rozprávať.
Je dôležité povedať, že v rámci výchovno-vzdelávacej činnosti na školách, tak táto výchovno-vzdelávacia činnosť musí byť v súlade s cieľmi a princípmi výchovy a vzdelávania, ktoré sú definované reálne v § č. 9 školského zákona, ktorý ste teraz aj schvaľovali. Je veľmi dôležité vysloviť, že v rámci tohto zákona je napísané, že to musí byť príprava na zodpovedný život v slobodnej spoločnosti v duchu porozumenia a znášanlivosti, rovnosti muža a ženy, priateľstva medzi národmi, národnostnými a etnickými skupinami a náboženskej tolerancie, ako aj zákaz všetkých foriem diskriminácie a obzvlášť segregácie, čo bol aj obsah jednotlivých zákonov, ktoré ste včera schvaľovali tu v Národnej rade, za čo ja veľmi pekne ďakujem.
Ale ak ste otvorili túto tému, tak predpokladám, že ste informovaní a že ste si pozreli aj jednotlivé štúdie a veci, tak si povedzme zopár faktov, keď máme čas.
Bol uskutočnený v 2018. veľmi rozsiahly výskum v rámci medzinárodnej organizácie UNESCO, ktorý vychádzal z výsledkov 22 systémových štúdií a 77 randomizovaných kontrolných štúdií, ktoré boli realizované naozaj v širokom spektre rôznych kultúrnych kontextov a krajín. A program sexuálnej výchovy prináša niekoľko zdravotných prínosov. Má zásadný vplyv na oddialenie začiatku sexuálneho styku, kde posúva prvý sexuálny styk na neskorší vek, čo asi všetci chceme a nechceme robiť žiadne zákazy a príkazy, ale chceme spôsobom vzdelávania mladých ľudí na to upozorniť, aby si to uvedomili, aby urobili samostatné rozhodnutie, nie, aby to rozhodnutie za neho, za mladého človeka robil niekto iný.
Tiež vedie k zníženiu počtu sexuálnych partneriek a partnerov. Zníženie rizika tehotenstva mladistvých. A znova je to o vzdelávaní a nie o príkazoch, zákazoch a podobných opatreniach, ku ktorým by ste možno mali tendenciu, ale vzdelávanie, to je to dôležité, aby mladý človek pochopil, aby kriticky rozmýšľal, aby si to vedel vyhodnotiť a následne aby urobil to rozhodnutie.
Na základe správy Európskej komisie z roku 2020 programy sexuálnej výchovy majú pozitívny vplyv aj na ďalšie aspekty, ako je napríklad zníženie rizika zneužívania detí a mladých ľudí, rozvoja aj vzťahových zručností u mladých ľudí, čo je veľmi dôležité, lebo predpokladám, že všetci chceme, aby mladí ľudia si budovali vzťahy, aby tieto vzťahy pokračovali, aby ich vedeli neustále rozvíjať. Je to rozvoj sebapoznania, sebadôvery u mladých ľudí, kde máme obrovské problémy, kde musíme riešiť duševné zdravie, zakladajú sa rôzne pracovné skupiny, zakladajú sa rôzne výbory, vypracovávajú sa rôzne manuály, aby sme podporili duševné zdravie, ktoré je prepojené so sexuálnou výchovou, či chceme, alebo nechceme, sú to dve previazané nádoby, ktoré nemôžme stále oddeľovať.
Povinnosť realizovať sexuálnu výchovu ako súčasť jednotlivých vzdelávacích... súčasť vzdelávania vyplýva aj z rôznych dohovorov, smerníc, ktoré sú pre Slovensko dokonca aj záväzné, je to Dohovor o právach dieťaťa, štandardy pre sexuálnu výchovu v Európe, medzinárodné technické usmernenia k sexuálnej výchove, čo opäť vydalo UNESCO v 2018. A ak vás môžem poprosiť, pozrite si tento dokument, naozaj je veľmi zaujímavý.
Keď sa rozprávame o sexuálnej výchove, tak ja neviem, že či by sme nemali ísť omnoho rýchlejšie, tak ako plánujeme jednotlivé kroky, pretože vo väčšine členských krajín Európskej únie je sexuálna výchova povinnou súčasťou vzdelávania. Je to až 19 krajín, ktoré to majú ako povinnú súčasť vzdelávania. Iba v ôsmich krajinách je to volitebná súčasť vzdelávania, kde patrí aj Slovensko, kde to je ako prierezová téma, čo určite viete, je to výchova k manželstvu a k rodičovstvu. A existujú aj rozdiely v rámci krajín Európskej únie v rámci vzdelávania, kde sexuálna výchova je vzdelávaná od šiestich rokov až po trinásť rokov, kde trinásť rokov je Slovenská republika.
Ďakujem zatiaľ.
Skryt prepis
 

21.10.2021 14:20 - 14:20 hod.

Branislav Gröhling
Pán predsedajúci, ďakujem.
Pán poslanec, dovoľte mi prečítať otázku (odpoveď, pozn. red.) od pána ministra dopravy a výstavby Slovenskej republiky.
Vážený pán poslanec, úsek D1 Prešov, západ – Prešov, juh bude slávnostne odovzdaný dňa 28. októbra 2021.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 21.10.2021 14:04 - 14:05 hod.

Branislav Gröhling Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážený pán poslanec, ďakujem za slovo.
Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky v minulosti, ale aj v súčasnosti podniká kroky, ktoré smerujú k zlepšeniu finančnej gramotnosti. Niektoré fakty a čísla, ktoré sú od 9. marca 2017 až do 1. septembra 2017, aj ministerstvo schválilo veľký národný štandard finančnej gramotnosti verzii 1.2. Ja budem hovoriť o národnom štandarde, ktorý obsahuje aj tieto čiastkové kompetencie a úrovne týchto kompetencií, ktoré by mali žiaci preukázať v jednotlivých stupňoch vzdelania až po úplné stredné odborné vzdelanie alebo úplne stredné všeobecné vzdelanie.
V 2018. v júli bola schválená opätovne na ministerstve aktualizovaná aj metodika pre zapracovanie aplikácií tém finančnej gramotnosti do školských vzdelávacích programov základných škôl, ale aj stredných škôl a tieto sa následne rozpracovávajú v tej národnej štandarde finančnej gramotnosti, ktorá je tou dôležitou pomôckou hlavne pri, hlavne pre pedagógov. Toto sú také tie faktické veci v rámci, v rámci projektov, ktoré boli. Pridávanie nejakého nového predmetu zameraného na finančnú gramotnosť do štátnych vzdelávacích programov vzhľadom aj na dôležitosť tých prierezových tém, ktorých máme veľmi veľa, budeme diskutovať v rámci kurikula a obsahu kurikula, ktoré aj včera ste schvaľovali v jednotlivých troch zákonoch pri regionálnom školstve.
Ak máte záujem vstúpiť do obsahu finančnej gramotnosti, momentálne je vytvorená aj výrazná a veľká pracovná skupina asi 300 riaditeľov a učiteľov škôl, ktorí debatujú o jednotlivých predmetoch, ktoré budú dané a ktoré budú ako prierezové témy medzi jednotlivými predmetmi, a finančná gramotnosť by mala byť súčasťou tohto národného kurikula, pričom táto oblasť sa implementuje podobne ako, podobne ako aj v iných krajinách v rôznych vyučovacích predmetoch, ale na druhej strane vôbec nie je vylúčené, aby si základné a stredné školy vytvorili samostatný predmet finančná gramotnosť v rámci disponibilných hodín. Toto sa aj reálne deje v praxi a využívajú všetky tie poznatky v jednotlivých projektoch, ktoré sú, a táto skupina, ktorá bola vytvorená, tých tristo odborníkov bude pripravovať ešte aj ďalšie podklady, ktoré budú môcť následne využívať jednotlivé školy.
V rámci expertnej skupiny, ktorá bola vytvorená z orgánov ústrednej, z ústredných orgánov štátnej správy, je tam napríklad aj ministerstvo financií, ministerstvo hospodárstva, Úrad splnomocnenca vlády pre rómske komunity a ostatné relevantné inštitúcie. Ja som aj diskutoval s inštitúciami ako Národná banka, Inštitút bankového vzdelávania, Asociácia poisťovní, Banková asociácia, nadácia detí, kde sa presne zaoberali aj touto otázkou, že akým spôsobom začleniť finančnú gramotnosť do jednotlivých predmetov, že či urobiť samostatný predmet, alebo urobiť tie prierezové témy, že v jednotlivých predmetoch sa budú určité čiastkové veci vyučovať. Toto je otázka ešte nasledujúcich pár týždňov alebo mesiacov, aby títo odborníci, kde sú riaditelia aj zo škôl, zo sociálne znevýhodneného prostredia, ale aj riaditelia zo škôl, kde sú mimoriadne nadané deti, aby naozaj sa na to pozreli zo všetkých pohľadov a následne potom rozhodli, že akým spôsobom sa bude vzdelávať, či to bude povinne začlenené, či to bude prierezová téma a aké budú podklady, z ktorých budú môcť vyučovať.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

20.10.2021 10:50 - 10:51 hod.

Branislav Gröhling Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Kolegyne, kolegovia, dovoľte mi zareagovať na jednotlivé pozmeňujúce návrhy, ktoré sú. Ja som nestihol k zákonu 138, lebo prebehol veľmi rýchlo, pán poslanec Habánik, v rámci pozmeňujúcich návrhov, ktoré vy predkladáte, nemôžme ich, nemôžme ich akceptovať, pretože v rámci jedného pozmeňujúceho návrhu vy navrhujete doplniť ešte psychoterapiu, a toto sú zdravotné činnosti, ktoré musíme ešte vyrokovať s ministerstvom zdravotníctva a s jednotlivými poslaneckými klubmi, a následne by sa potom mohli vložiť, ale predpokladám, že budeme mať ešte nejakú novelu budúci kalendárny rok, kde by sme sa mohli o tom rozprávať.
Čo sa týka akreditácií, tak akreditácie nemáme zavedené. To bude samostatný register, ktorým budeme realizovať jednotlivú evidenciu, takže aj z toho dôvodu nemôžme akceptovať tieto vaše návrhy.
Čo sa týka vašej obavy, tak naozaj ten proces bol veľmi participatívny s tým, že sú vytvorené podporné centrá, 40, alebo bude sa vytvárať 40 podporných centier na celom Slovensku, že budeme predpripravovať jednotlivé veci, ktoré už následne teraz vychádzajú von, aj čo sa týka vyhlášok, aby sme naozaj nejakým spôsobom zabezpečili ten chod a plynulú realizáciu tohto návrhu.
Čo sa týka pána poslanca Šudíka, aby som vám odpovedal, áno, mysleli sme na to, ale potrebujeme ešte chvíľu zapracovať v rámci vysokých škôl, pretože štátnice a atestácie máte iba z maďarského jazyka, nie sú z rusínskeho alebo nie sú z rómskeho jazyka a potrebujeme sa dopracovať s Prešovskou univerzitou k tomu, že budeme vedieť robiť štátnice aj v týchto oblastiach. Sme na veľmi dobrej ceste, aby sme nasledujúce obdobie už mali študentov, ktorí budú môcť mať takéto štátnice, budú môcť študovať a následne potom budeme vedieť ich pretavovať aj do regionálneho školstva. (Ruch v sále a zaznievanie gongu.) Výrazne na to sme mysleli, lebo aby sa to netočilo iba okolo jednej národnostnej menšiny, ale aby sme vedeli pokryť aj všetky ostatné náležitosti, ktoré sú tam.
K jednotlivým pozmeňujúcim návrhom. Ja sa aj teším a ďakujem za to upozornenie zo strany pána Šudíka, kde sa upravuje táto definícia, lebo naozaj v tej pôvodnej jednotlivé triedy v rámci rusínskej menšiny neboli obsiahnuté v tom návrhu zákona a týmto návrhom sme to dopĺňali.
Veľmi oceňujem ten návrh zo strany pána Gyimesiho, čo sa týka, čo sa týka vzdelávania jazyka ako cudzieho jazyka. V predchádzajúcom volebnom období sme tento návrh mali, predkladala ho naša kolegyňa z poslaneckého klubu SaS. Ja som veľmi rád, že teraz sa to podarilo pretlačiť, že sme ešte vychytali všetky tie náležitosti, ktoré tam boli. Mohli sme to vypilovať a následne takýmto spôsobom to budeme vedieť zavádzať aj do vzdelávacieho procesu.
Tiež oceňujem pozmeňujúci návrh pani poslankyne Šofranko a ubezpečujem, že kvalifikácie a jednotlivé veci sú tam veľmi výrazne pozreté, a keby nebolo jednotlivých poslancov aj pri iných návrhoch zákona, tak možno by sme to ešte trošku výraznejšie posunuli a otvorili, ale na druhej strane aj chápem to, že nemôžme urobiť toľko výrazných krokov a že niekde na polceste sa musíme zastaviť, aby sme držali ten systém, aby sme ho nejakým spôsobom nedestabilizovali, aby sme držali aj kvalifikáciu.
A keď robíme niektoré úpravy, ktoré nejakým spôsobom sa pozrieme na kvalifikáciu zamestnancov, tak to robíme na prechodné obdobie, aby sme im dali možnosť si dorobiť tieto kvalifikácie, aby sme im dali možnosť sa, upraviť si svoje postavenie a následne vedeli celý, celý tento systém zmien reálne zvládnuť v praxi.
Čo sa týka pani poslankyne Halgašovej, ja sa teším z tohto návrhu, obsahu návrhu, aby sme trošku upratali v systéme, aby možno aj niektoré subjekty, ktoré znevažovali a nejakým spôsobom využívali jednotlivé dokumenty, ktoré boli zverejňované v ministerstve školstva, tak následne ich potom pretavili do komerčného procesu.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 20.10.2021 10:16 - 10:18 hod.

Branislav Gröhling Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, kolegyne a kolegovia nosný zákon, tzv. školský zákon, 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov prinášame v druhom čítaní po jednoročnom procese.
Participatívnym spôsobom sa vytváral tento návrh zákona. Mali sme v rámci tohto návrhu zákona aj dve medzirezortné pripomienkové konania, aby sme vychytali všetky náležitosti, ktoré vychádzajú z aplikačnej praxe, a takýmto spôsobom sme ho vedeli pretaviť aj do návrhu tohto zákona. Diskutovali sme o tomto návrhu zákona so všetkými jednotlivými organizáciami a následne aj so školským výborom a členmi zo školským výborom, ako aj s jednotlivými poslancami, ktorí predkladali už v rámci medzirezortného pripomienkového konania niektoré návrhy zákono... na návrhy opatrení a ďalšie tie návrhy, ktoré sme chceli ešte vydebatovať a vyšli z aplikačnej praxe a z následných diskusií, sa budú predkladať ešte v priebehu taj tohto rokovania cez pozmeňujúce návrhy, ktoré budete mať.
Cieľom tohto návrhu zákona je množstvo opatrení, takých tých drobných opatrení, ktorými si otvárame legislatívne a iné rámce na to, aby sme vedeli plniť jednotlivé reformy, aby sme vedeli plniť míľniky, aby sme vedeli aplikovať opatrenia, na ktoré máme finančné prostriedky v rámci Plánu obnovy.
Týka sa to aj opatrení ako je proces prijímania a konania vzdelávania na stredných školách, komplexná zmena poradenského systému, resp. systému poradenstva a prevencie, zosúladenie systému hodnotenia žiakov v základných školách aj na stredných školách, čo je výrazná akceptácia jednotlivých pripomienok aktérov z praxe, úprava maturitnej skúšky, čo bude veľmi výrazná téma, ale ja predpokladám, že od roku 23 budeme vedieť robiť ako keby nový spôsob maturitnej skúšky, plus v rámci digitalizácie budeme vedieť túto skúšku čiastočne aj digitalizovať, rozšírenie dištančného vzdelávania v dennej forme štúdia, systémové opatrenia, zavedenie pojmov, o ktorých sme dlho diskutovali ešte aj v rámci jednotlivých výborov, a viem, že prídu aj pozmeňujúce návrhy, z ktorých sa aj ja osobne veľmi teším, čo sa týka škôl, národnostných škôl a školských zariadení, ako aj jednotlivé nástroje na zníženie administratívnej záťaže, a to vo vzťahu hlavne k ukončovaniu výchovy a vzdelávania v stredných školách a vedeniu jednotlivých pedagogických dokumentácií vo všeobecnosti, čo sú ďalšie kroky, ktoré sme sa zaviazali v rámci debyrokratizácie v školstve.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 20.10.2021 10:04 - 10:06 hod.

Branislav Gröhling Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, kolegyne a kolegovia, dovoľte mi, aby v druhom čítaní sme predložili návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 138 o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony.
Vážení členovia poslaneckého pléna, dovoľte mi, aby sme predložili tento, jeden z tých dvoch výrazných návrhov zákona, ktoré sa dotýkajú pedagogického prostredia. V rámci návrhu zákona sa predkladá z dôvodu zosúladenia podmienok výkonu pracovnej činnosti pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov s aktuálnymi spoločenskými témami, ktoré súvisia najmä aj s inkluzívnym vzdelávaním, s digitalizáciou výchovy a vzdelávania v školách, a súčasťou návrhu je úprava vymedzenia pracovnej činnosti pedagogických zamestnancov aj odborných zamestnancov, ako aj nové vymedzenie jednotlivých charakteristík niektorých kategórií pedagogických zamestnancov aj odborných zamestnancov, či vytvorenie toľko spomínaného školského podporného tímu s dôležitým poslaním pri inkluzívnom vzdelávaní.
Ďalším účelom návrhu je spresnenie postupov pri preukazovaní splnenia predpokladov na výkon pracovnej činnosti so zreteľom na zjednodušovanie procesov, odbúravanie administratívy či zjednodušenie preukazovania bezúhonnosti pedagogických zamestnancov, odborných zamestnancov, čo bola v predchádzajúcom volebnom období veľmi výrazná téma, ale tá realizácia, ktorá nastala následne potom v praxi, bola naozaj že veľmi komplikovaná, a preto z aplikačnej praxe sme potrebovali upraviť jednotlivé ustanovenia, ktoré sú.
K tým najdôležitejším zmenám, ktoré prináša návrh, patria zmeny hlavne v profesijnom rozvoji, v kariérovom raste pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov a hlavne spoločnými znakmi zmien je otvorenosť systému profesijného rozvoja a pokračovanie v trende synergií, v profesnom rozvoji akceptácií znalostí a skúseností hlavne v kariérovom raste. Z toho dôvodu tento návrh zákona aj určuje nejakým spôsobom poskytovateľov vzdelávania v profesijnom rozvoji, mení podmienky zabezpečovania kvality vzdelávania v profesijnom rozvoji v podmienkach vysokých škôl, ale prináša aj niektoré zmeny v podmienkach pre zaradenie do kariérových pozícií, zmeny podmienok na výkon činnosti vedúceho pedagogického zamestnanca alebo vedúceho odborného zamestnanca, ako aj úpravou podmienok pre zaradenie do vyššieho kariérového stupňa.
Ďalšie nevyhnutné zmeny potom vychádzajú z aplikačnej praxe a z ostatných, ostatných podnetov jednotlivých aktérov, ktorí sú, a v rámci potom ešte rozpravy môžme vysloviť ďalšie veci.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis