Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

21.10.2021 o 14:40 hod.

Mgr.

Branislav Gröhling

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vstup predsedajúceho 17.3.2022 14:40 - 14:51 hod.

Branislav Gröhling Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, pán poslanec Čepček, viete, že hneď v prvých hodinách po vypuknutí vojny sa zverejňovalo na ministerke... ministerskej stránke tie základné odporúčania hlavne pre žiakov a učiteľov, že ako zvládnuť túto situáciu.
V prvom rade to bolo z toho hľadiska psychologického, kde sme inštruovali všetky poradenské zariadenia, ktoré spadajú pod nás, či už CPPA-čka, alebo CŠP-čka, aby skontaktovali jednotlivé školy, aby ich, ktoré sú v ich pôsobnosti, a poskytli odbornú pomoc a podporu aj v súvislosti s vzniknutý... s vzniknutou vojnou na Ukrajine.
Tiež musíme povedať, že priamo riadená organizácia Výskumný ústav detskej psychológie a patopsychológie, VÚDPaP, zriadila hneď krízovú linku a tiež sa vytvorilo zabezpečenie intervenčných krízových kríz... intervenčných krízových tímov v každom kraji. A tie najhlavnejšie boli hlavne v Žiline, tam ich bolo 10, a potom v Prešove, tam ich bolo 7, kde boli zostavené z jednotlivých profesií, dokonca tam boli aj tlmočníci alebo jednotliví odborníci, ktorí vedeli aj po ukrajinsky. Všetky tieto informácie nájdete na webovom sídle ministerstva školstva a je to hneď na prvej stránke, je to samostatne označené, že keď to rozkliknete, tak tam nájdete všetky ostatné dokumenty, ktoré sme doteraz už zverejňovali.
A tie ďalšie, ktoré sa zverejňovali v nedeľu hneď, boli metodické usmernenia pre riaditeľov, čo sa týka, čo sa týka usmernenia žiakov, v slovenskom a ukrajinskom jazyku, aj pre pedagógov, ktoré boli zamerané na toto zvládanie tejto situácie, metodické usmernenie pre riaditeľov, ako zaraďovať žiakov do tried, zo žiakov z iných krajín do tried, a tiež metodické usmernenie pre rodičov, ako prihlásiť svoje dieťa do školy, v slovenskom aj ukrajinskom jazyku, lebo to sme pociťovali ako tú prvotnú potrebu, ak prídu v rámci dočasného útočiska, aby vedeli, čo majú robiť, ako sa majú o svoje dieťa postarať v rámci toho, že má byť začlenené do slovenského vzdelávacieho procesu. My sme požiadali aj jednotlivé inštitúcie, aj ústredný krízový štáb, aby distribuovali tieto materiály na kontaktné miesta, kde sa môžu s nimi zoznámiť.
Ja tiež som v utorok bol na východe, v Ubli, v Michalovciach, kde som sa rozprával aj s týmito ľuďmi. Musím vám povedať, že na začiatku, keď prekročia hranicu a prídu do jednotlivých zariadení, naozaj nie je to tá prvá vec, ktorú by mali dostať do ruky, že ako zaradiť svoje dieťa, takže tieto materiály sa potom budú distribuovať v jednotlivých či už hotspotoch, alebo priamo v tých miestach, kde sú umiestnení.
Bol pripravený potom, samozrejme, manuál jednoduchého postupu, ako uznávať doklady, manuál pre riaditeľov v rámci porovnania systémov vzdelávania na Ukrajine a na Slovensku, keďže viete, že majú rozdielne bodové hodnotenie, resp. rozdielne hodnotenie v rámci vyučovania. Ukrajinci majú bodové, my máme známkové, je to otočené, my máme jednotku až päťku, oni majú úplne iný systém.
Ďalšia vec, ktorú nájdete na tejto stránke, je vzory tlačív na potvrdenie žiakov o spôsobilosti o zaradení žiaka z Ukrajiny v slovenskom a ukrajinskom jazyku v rámci jednotlivých ustanovení, ktoré pripravovala aj pani Prokopová, že akým spôsobom sa majú aj zdravotnícke náležitosti upravovať. Boli zverejnené všetky tie kontaktné údaje kolegov z regionálnych úradov školskej správy v jednotlivých krajoch, ktoré usmerňujú zriaďovateľov a taktiež riaditeľov v súvislosti so zaraďovaním týchto žiakov. Je to veľmi dôležité, že sme tam nemali také tie všeobecné telefónne čísla, ale reálne osobu, ktorá bola za to zodpovedná, ktorej ste mohli zavolať, a ona riešila tieto prípady.
Momentálne od včerajšieho dňa na webovom sídle ministerstva už nájdu školy aj usmernenie k financovaniu jazykových kurzov pre deti cudzincov a usmernenie v prípade, ak vzniknú náklady so zvýšenými osobnými alebo prevádzkovými nákladmi z dôvodu prijímania žiakov z Ukrajiny. My zajtra budeme mať k tomu ešte asi tlačový brífing, kde presne povieme jednotlivé kroky, ktoré pripravujeme alebo ktoré už sú pripravené, aby sa dali zrealizovať.
No a v neposlednom rade dávam do pozornosti aj všetky tie podporné materiály a webináre, ktoré pripravujú priamo riadené organizácie pre riaditeľov, učiteľov, ale aj pre rodičov, či už slovenských, alebo ukrajinských, všetky si môžete pozrieť na či už webovom sídle ministerstva, alebo potom v rámci webovej stránky ŠPÚ.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 17.3.2022 14:13 - 14:14 hod.

Branislav Gröhling Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Vážený pán poslanec, dovoľte mi, aby som vám prečítal odpoveď od pani podpredsedníčky vlády a ministerky investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie pani Remišovej.
Vážený pán poslanec, v oblasti európskych, štrukturálnych a investičných formoch... fondov má Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky v programovom období 2014 - 2020 ako riadiaci orgán v kompetencii implementáciu, implementáciu Integrovaného regionálneho operačného programu a programov cezhraničnej spolupráce Slovenská republika - Česká republika, Slovenská republika - Rakúsko, ako sprostredkovateľský orgán má MIRRI Slovenská republika v kompetencii implementáciu Operačného programu Integrovaná štruktúra, prioritná OS 7. Prehľad plánovaných výziev operačných programov v kompetencii MIRRI na najbližšie obdobie je takéto:
- programy cezhraničnej spolupráce: v rámci programov cezhraničnej spolupráce v programovom období ’14 -’20 sa neplánuje vyhlasovanie už žiadnych výziev,
- Integrovaný regionálny operačný program, výzva na podporu zvýšenia počtu žiakov stredných škôl, stredných odborných škôl na praktickom vyučovaní v Banskobystrickom kraji
- a v rámci iniciatívy Chatching-Up Regions financovanie bude zo zdrojov Európskej únii v rámci iniciatívy REACT-u a oprávneným prijímateľom budú stredné a odborné školy, aktivity, na podporu ktorých bude môcť získať tento príspevok, sú
a) rekonštrukcia, modernizácia a výstavba stredných odborných škôl a centier odborného vzdelávania a prípravy
b) materiálno-technické vybavenie a po
c) je zvýšenie energetickej hospodárnosti budov a plánovaná alokácia z prostriedkov Európskej únie je 23,45 mil. eur a tieto výzvy by sa mali vyhlásiť v marci ’22.
Po druhé výzva na podporu zvýšenia počtu žiakov stredných odborných škôl na praktickom vyučovaní v Banskobystrickom kraji, financovanie bude z Európskeho fondu regionálneho rozvoja, oprávneným prijímateľom budú stredné odborné školy a samosprávny kraj. Aktivity, na podporu ktorých bude môcť získať príspevok, sú ako v rámci predchádzajúcej výzvy, teda
a) rekonštrukcia, modernizácia a výstavba stredných odborných škôl a centier odborného vzdelávania prípravy
b) materiálno-technické vybavenie
c) je zvýšenie energetickej hospodárnosti budov, plánovaná alokácia z prostriedkov Európskej únie je 9 mil. a plánovaný termín týchto výziev je apríl tohto roku.
A po tretie výzva na podporu projektovej prípravy. Tam oprávneným prijímateľom budú územná a miestna samospráva, vysoké školy, stredné odborné školy, Slovenská akadémia vied, subjekty v zmysle iniciatívy Chatching-Up Regions a Fondu spravodlivej transformácie, štátna správa, stopercentné štátne, resp. regionálne inštitúcie. Aktivita, na podporu ktorej bude možné získať tento príspevok, je obstaranie projektovej dokumentácie jednotlivých investičných projektov a plánovaná alokácia z prostriedkov Európskej únie je 29 mil. Vyhlásenie výziev je plánované na marec až apríl tohto roku.
Z druhého, Operačného programu Integrovaná infraštruktúra, prioritná os 7, po prvé je to výzva na podporu digitálnych zručností pre znevýhodnené skupiny, oprávneným prijímateľom budú organizácie z neziskového sektora, aktivita, na podporu ktorej bude možné získať príspevok, je podpora rozvoja digitálnych zručností znevýhodnených skupín. Pôjde o podporu použív... využívania internetových služieb vrátane elektronických služieb zo strany znevýhodnených osôb a zvýšenie ich participácie na digitálnom trhu na území Slovenskej republiky. Plánovaná alokácia z európskych, z Európskej únie sú 3 mil. eur a termín vyhlásenia výzvy je marec až apríl ’22, tohto roku.
Po druhé je to výzva na podporu digitálnych zručností vo verejnej správe. Oprávneným prijímateľom budú subjekty ústrednej štátnej správy, subjekty územnej samosprávy. Aktivita, na podporu ktorej bude možné získať príspevok, je podpora užívania... využívania znalostí vo vysokých školách. Pôjde o zlepšenie digitálnych zručností, mediálnej a digitálnej gramotnosti, zvýšenie bezpečnosti pri práci s digitálnymi technológiami a zlepšenie pracovných návykov pri používaní digitálnych technológií. Plánovaná alokácia z prostriedkov Európskej únie je 5 mil. eur a plánovaný termín vyhlásenia výzvy je apríl ’22.
Na záver si vás dovoľujem informovať, že v súvislosti s krízou na Ukrajine pripravila Európska komisia návrh zmeny legislatívy Európskej únie v rámci využívania štrukturálnych fondov, čo umožní členským krajinám efektívnejšie využívať finančné prostriedky na riešenie aktuálnej utečeneckej krízy. Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky v súčasnosti analyzuje výšku disponibilných zdrojov v jednotlivých operačných programoch a tieto zdroje budú môcť byť využité na aktivity zamerané na zvládanie utečeneckej krízy.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 16.3.2022 10:57 - 10:58 hod.

Branislav Gröhling Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, panie poslankyne, páni poslanci, toto je iniciatívny materiál – návrh na vyslovenie súhlasu Národnej rady Slovenskej republiky s Globálnym dohovorom UNESCO o uznávaní kvalifikácií týkajúcich sa vysokoškolského vzdelávania.
Návrh predkladáme na základe uznesenia bodu C1 uznesenia vlády Slovenskej republiky zo 14. decembra minulého roku. Text tohto dohovoru bol schválený na 40. zasadnutí Generálnej konferencie UNESCO v novembri 2019.
Keďže UNESCO je jedinou inštitúciou v systéme OSN, ktorá má v agende problematiku vysokoškolského vzdelávania, cieľom tohto dohovoru je zvýšiť celosvetovú mobilitu študentov a absolventov a zabezpečiť uznávanie kvalifikácií podľa spravodlivých kritérií a zlepšiť kvalitu vysokoškolského vzdelávania vrátane podpory mobility medzi regiónmi sveta. A keďže je to mnohostranná medzinárodná zmluva, ktorá priamo ukladá práva a povinnosti fyzickým osobám a právnickým osobám a zároveň medzinárodnou zmluvou, na vykonanie nej je potrebný zákon.
Ide o prezidentskú zmluvu, ktorá podlieha súhlasu Národnej rady podľa článku 7 ods. 4 Ústavy SR.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 16.3.2022 10:42 - 10:43 hod.

Branislav Gröhling Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci. Na rokovanie predkladáme návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 310/2019 o Fonde na podporu športu a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa mení aj zákon č. 440/2015 Z. z. o športe a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Cieľom návrhu zákona je najmä podporiť výstavbu a obnovu športovísk a športovej infraštruktúry a zefektívniť činnosť fondu. Medzi tie ďalšie ciele, ktoré boli identifikované, je ustanovenie pravidelné a transparentné a efektívne čerpanie prostriedkov z fondu, je to úprava činnosti správnej rady, úprava spôsobu vymenovania a odvolávania členov správnej rady, úprava počtu členov a úprava spôsobu vymenúvania a odvolávania členov dozornej rady ako aj zohľadnenie poznatkov z aplikačnej praxe.
Ďakujem veľmi pekne a dovolím si vás požiadať o prerokovanie predloženého materiálu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 16.3.2022 10:37 - 10:39 hod.

Branislav Gröhling Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, na rokovanie predkladáme návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 1/2014 Z. z. o organizovaní verejných športových podujatí a o zmene a doplnení niektorých zákonov na základe konzultatívnej návštevy expertov Stáleho výboru Rady Európy pre divácke násilie, UEFA a cexpertov z Veľkej Británie spracovala expertná skupina Rady Európy pre Slovenskú republiku a jej hodnotiacu správu, ktorá obsahuje 31 odporúčaní.
Predložený návrh zákona obsahuje zapracovanie časti z týchto odporúčaní, ako aj reflektuje na požiadavky vyplývajúce z Dohovoru rady Európy o integrovanom prístupe k ochrane bezpečnosti k usporiadateľským službám na futbalových zápasoch a iných športových podujatiach, ktoré nahradil Európsky dohovor o násilí a neviazanosti divákov počas športových podujatí a najmä teda na futbalových zápasoch.
Podnetom k novelizácii sú aj doterajšie poznatky identifikované aplikačnou praxou a jedným z cieľov návrhu zákona je prevzatie agendy súvisiacej s problematikou diváckeho násilia ministerstvom vnútra. Táto, tento návrh zákona bol, samozrejme, spracovaný aj na základe návrhov pracovnej skupiny, ktorej členmi boli predstavitelia, zástupcovia Prezídia Policajného zboru, zástupcovia národných športových zväzov, ako aj predmetom činnosti je problematika diváckeho násilia. Následne návrh zákona bol prerokovaný expertnou pracovnou skupinou pre prevenciu diváckeho násilia pod Radou Vlády Slovenskej republiky pre prevenciu kriminality a medzirezortnou pracovnou skupinou odborníkov zameranú na elimináciu rasovo motivovanej trestnej činnosti extrémizmu a diváckeho násilia.
Medzi tie hlavné zmeny, ktoré sa prinášajú, je povinnosťou overovať totožnosť diváka so vstupenkou na meno a priezvisko, rozšírenia osôb, ktorá ich vyžaduje sa účasť pri porade organizátora rizikového podujatia, obmedzenie platnosti osvedčenia hlavného usporiadateľa, osvedčenie bezpečnostného manežéra a preukazu usporiadateľa a ich odbornej spôsobilosti len pre príslušný šport. Zmeny v odbornej príprave držiteľa platného osvedčenia preukazu, ako aj rozsah oprávnení dobrovoľníkov na rozsah činnosti usporiadateľskej služby.
Vážený pán predsedajúci, panie poslankyne, páni poslanci, ja ďakujem veľmi pekne a dovoľujem si vás požiadať o prerokovanie predmetného predloženého materiálu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 2.2.2022 12:00 - 12:01 hod.

Branislav Gröhling
Vážený pán predseda, vážení páni kolegovia, mám zapísané všetky vaše poznatky, ktoré ste hovoril, budem veľmi rád, keď ich následne potom predebatujeme osobne, či už s vami, pán Habánik, s pánom Rašim a s ostatnými kolegami aj v spoluúčasti so školským výborom. Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 2.2.2022 9:50 - 9:51 hod.

Branislav Gröhling Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľte mi uviesť návrh zákona č. 131/2002 Z. z. ktorým sa mení a dopĺňa zákon 131/2002 Z. z. o vysokých školách a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, ktorými sa menia a dopĺňajú niektoré zákony. Tento návrh zákona sa predkladá na základe cieľov vyjadrených aj v Programovom vyhlásení vlády Slovenskej republiky na dané obdobie rokov ’21 až ’24, aj na základe plánu legislatívnych úloh a, samozrejme, toľko spomínaného plánu obnovy a odolnosti a cieľom plnenia jednotlivých míľnikov.
V skratke, cieľom toho návrhu zákona, keďže sme iba v prvom čítaní, asi tá najbúrlivejšia diskusia potom bude v druhom čítaní, je deregulogovať vnútornú organizáciu verejných škôl a ponechať ju v podstatnej miere na autonómiu vysokých škôl, vniesť ako prvok do voľby rektora externý prvok a to je spôsobom voľby a požiadavkami na kandidátov na rektora a zdôrazňovať jeho manažérske pôsobenie, ponechať viaceré, ja poviem, že neakademické rozhodovacie pôsobnosti, právomoci rektora bez zapojenia akademického senátu, a tak posilniť a zvýrazniť aj manažérsku líniu riadenia a určitým spôsobom stransparentniť kreovanie správnej rady verejnej vysokej školy a funkcií dekana a rektora prostredníctvom aj iného inštitútu, ako je zavedený, tzv. inštitútu verejného vypočutia, toľko spomínané zavedenie výkonnostných zmlúv na základe merateľných ukazovateľov s cieľom prerozdeľovať financovanie jednotlivých verejných vysokých škôl s individuálnym prístupom a cieľom k zohľadneniu jednotlivých potrieb; prechod na funkčné miesta, ktoré nie sú viazané na vedecko-pedagogický, resp. umelecko-pedagogický titul s cieľom, systémom, s cieľom otvoriť celé toto prostredie; rozdelenie akreditácie habilitačného a inauguračného konania na dve samostatné akreditácie; zavedenie mobilitného okna pre študentov a učiteľov s cieľom internacionalizácie vysokoškolského prostredia, ako aj zavedenie nového typu motivačných štipendií s cieľom udržať najlepších absolventov - prioritne stredných škôl - na Slovensku.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 21.10.2021 14:58 - 15:06 hod.

Branislav Gröhling Zobrazit prepis
Pán poslanec, dovoľte mi, aby som vám prečítal otázku od pána ministra dopravy a výstavby, respektíve teda odpoveď. Pán minister pravidelne komunikuje so svojím poľským a maďarským partnerom. O pár týždňov bude do prevádzky odovzdaný úsek D1 Prešov, západ – Prešov, juh. V realizácii je stavba R4 Prešov, severný obchvat. Prvá etapa verejného obstarávania na zhotoviteľa druhej etapy, po tom, čo bolo ukončené hodnotenie zo strany Útvaru hodnoty za peniaze ministerstva financií, by mala začať ešte v tomto roku. Zároveň očakávame v dohľadnej dobe podpis zmluvy zhotoviteľom stavby R2/R4 Košice, Šaca – Košické Olšany ako druhá etapa. Ďalšie chýbajúce úseky, respektíve rýchlostné Via Carpatia, respektíve rýchlostnej cesty R4 medzi Prešovom a štátnou hranicou s Poľskom sú v príprave, pričom na jeden úsek je právoplatné územné rozhodnutie a spracovaná dokumentácia pre stavebné povolenie. Na ďalšie tri úseky je spracovaná dokumentácia pre územné rozhodnutie a pri zvyšných štyroch úsekoch je ukončený proces posudzovania vplyvov na životné prostredie.
Ako iste viete, vláda Slovenskej republiky na rokovaní 16. septembra schválila pre rezort dopravy zásadný dokument Priority vo výstavbe cestnej infraštruktúry, v ktorom sa nachádza aj zoznam investičných priorít. Na jeho základe sa bude riešiť príprava, výstavba aj údržba cestnej infraštruktúry nasledujúce desaťročie.
Zoznam investičných priorít bol pripravený spolu s Útvarom hodnoty za peniaze ministerstva financií. Je zásadný nielen preto, že je jednou zo základných úloh v programovom vyhlásení vlády, ale najmä preto, že na jeho základe bude možné transparentne, predvídateľne pripravovať cestné projekty, čo je dôležité pre stavebný trh a všetkých obyvateľov Slovenska. Zoznam vyše stovky projektov vznikol na základe analytických výpočtov a tvrdých dát. Analytici Útvaru hodnoty za peniaze pri posudzovaní jednotlivých projektov brali do úvahy kritériá ako dopravná intenzita, spoločenská priorita, teda aký vplyv bude mať dokončený projekt na nezamestnanosť, a tiež pomer nákladov a prínosov.
Ministerstvo dopravy a výstavby Slovenskej republiky spracovalo časový a finančný harmonogram prípravy a výstavby prioritných projektov cestnej infraštruktúry, ktorý bol predložený na Útvar hodnoty za peniaze ministerstva financií. Uvedený harmonogram vzala vláda na vedomie na svojom rokovaní 12. mája tohto roku.
Ďalšie prípravy a realizácie jednotlivých stavieb diaľnic a rýchlostných ciest, a teda aj úsekov rýchlostnej cesty R4, by sa malo pokračovať na základe schváleného materiálu a taktiež v súlade s limitmi výdavkov rozpočtovanými na tento účel v rámci rozpočtu Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky na príslušný rozpočtový rok.
Keďže si na ministerstve uvedomujeme dôležitosť tohto projektu, tak sa zaoberáme aj analýzou možností realizácie chýbajúcich úsekov R4 medzi Prešovom a štátnou hranicou s Poľskom prostredníctvom projektu verejno-súkromného partnerstva. K tomuto však je potrebné dotiahnuť prípravu týchto úsekov po stupeň územného rozhodnutia, na ktorú je nevyhnutne potrebné vyčleniť finančné zdroje zo strany ministerstva financií. Zároveň však bude potrebné posúdenie tejto formy realizácie aj rezortom financií.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

21.10.2021 14:40 - 14:52 hod.

Branislav Gröhling Zobrazit prepis
Pán poslanec, ja aj ďakujem za túto otázku, pretože ostatné mesiace sme sa jej venovali celkom intenzívne kvôli problému, ktorý máme v Šamoríne, lebo v Šamoríne ten problém je naozaj vypuklý a potrebovali sme tam založiť aspoň prvý stupeň, jednu triedu, kde by sme rodičom vedeli poskytnúť tú možnosť, aby sa vzdelávali v rámci prvákov a v rámci aj piatakov na druhom stupni. A diskutovali sme so samosprávou, či už obecnou, alebo potom aj s vyšším územným celkom, s pánom županom, aby sme sa dostali do nejakého štádia a ponúkli sme im niekoľko možností, ako to vyriešiť, vyriešiť z našej strany.
Samozrejme, že obec pri určení školského obvodu základnej školy musí zohľadňovať to, že aký je záujem obyvateľov obce s trvalým bydliskom a aký je záujem o vzdelávanie v štátnom jazyku alebo teda jazyku národnostných menšín na území tejto obce. Toto sa neudialo v rámci samosprávy, preto sme sa do toho zainvolvovali my nejakým spôsobom, aby sme riešili celú túto situáciu.
Ak obec nezriadi základnú školu, môže sa dohodnúť, máte dve možnosti, so susednými obcami na spoločnom školskom obvode jednotlivých základných škôl, kde sa zohľadnia jednotlivé tieto veci, alebo potom je druhá možnosť, že okresný úrad zriadi školu, kde sme opätovne napríklad na príklade Šamorína oslovili aj takýmto spôsobom okresný úrad a chceli sme vyriešiť tento problém, aby okresný úrad založil školu, tak ako tento problém je v Šamoríne, tak je problém, ktorý popisujete aj vy. Bohužiaľ, sme neuspeli.
Ja dúfam, že od 1. januára, keď odbory školstva v okresnom úrade prejdú pod ministerstvo školstva, budeme mať omnoho výraznejší a priamejší dosah na to a budeme vedieť riešiť aj tieto oblasti, kde by sme potrebovali založiť základné školy, prioritne teda prvého stupňa, a poskytnúť tak tú možnosť jednotlivým rodičom, aby necestovali dlhú diaľku práve pri šesťročných deťoch, ale aby mohli využiť tú možnosť danej obce.
A ja si zapamätám aj túto školu, hoci máme už napísané aj ďalšie, ktoré by sme od januára chceli riešiť, tým pádom od septembra budúceho roku, teda od nového školského roku. Ja verím, že nájdeme rôzne spôsoby, pretože my môžme napríklad cez vyšší územný celok založiť, po novele tohto zákona založiť aj základnú školu, ak majú vhodné priestory v rámci budovy a tam mať svoju triedu, aby sme rozširovali aj prvý stupeň, aj druhý stupeň, aj strednú školu a robili také prepojenie. A ja si myslím, že množstvo vyšších územných celkov a od 1. januára aj okresných úradov budeme využívať túto možnosť, aby sme vyriešili v podstate dochádzku žiakov práve v týchto oblastiach.
Ale ak vás môžem poprosiť, sledujte to a kľudne v januári sa stretnime a začnime veľmi intenzívne riešiť tento problém.
Skryt prepis
 

21.10.2021 14:40 - 14:52 hod.

Branislav Gröhling Zobrazit prepis
Neviem už, či... Pán poslanec, aj v súčasnom platnom štátnovzdelávacom programe je na základných školách a stredných školách vzťahový rámec sexuálnej výchovy zahrnutý. Ak to viete, je to v predmetoch biológia, etická výchova, náboženská výchova, občianska náuka. Je to prierezová téma, ktorá je v téme osobnostný a sociálny rozvoj, a môžme si povedať, že predstavte si, že aj na prvom stupni základných škôl v súčasnom platnom štátnovzdelávacom programe v prírodovede je načrtnutá problematika rodičovstva a sexuálnej výchovy v tématickom celku ľudské telo, lebo inak neviete vyučovať tieto témy, však to určite viete, a v rámci toho sa žiaci oboznamujú s témami, ako sú napríklad, ako sa rodí človek, rozmnožovanie, aký je rast a vývin, vývin pred narodením, vývin po narodení, to sú bežné témy, ktoré už teraz máme reálne ukotvené, dokonca na prvom stupni.
Na druhom stupni sa ide ešte ďalej, zakomponované v rôznych prierezových témach ako výchova k manželstvu a rodičovstvu. Je zameraná prioritne na uzatváranie základných vedomostí, zodpovedných postojov žiakov v oblasti partnerských vzťahov a rodičovstva a tak ďalej. Ale ja vám to tu nebudem všetko či už čítať, alebo rozprávať, lebo toho sme si vedomí, len opätovne hovorím, že som veľmi rád, že sa otvorila táto téma, a my sa jej naozaj budeme venovať.
Skryt prepis