Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

9.11.2022 o 11:10 hod.

Mgr. MBA

Jana Bittó Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.12.2022 15:10 - 15:12 hod.

Jana Bittó Cigániková Zobrazit prepis
Pán premiér, Edo, desiatkykrát, ak nie stovkykrát sme ťa prosili, aby si si urobil u seba v OĽANO poriadky, aby sme vedeli fungovať, aby sme neotravovali ľudí a nebrali im nádej, že naozaj tu potom Ficovi môže byť lepšie. Kde boli tvoje obavy o demokraciu vtedy? Kde boli, keď ide o správanie Igora Matoviča? Kde sú tvoje obavy o demokraciu, ak ide o správanie Borisa Kollára? Tam sú kde tvoje obavy? Prečo na ne apeluješ až teraz, keď tu stojíš?
Strašíte návratom Fica, pochopiteľne, ale nerozumiete tomu, že vy vládnete tak, že ľudia napriek tomu, že si veľmi dobre pamätajú, čo je Fico zač, nezabudli na nič, napriek tomu hovoria, že vy ste ešte horší. To nehovoríme my, to hovoria ľudia. A ty to odmietaš vidieť. A vlastne hovoríš, že sa bojíš tej demokracie, o ktorej rozprávaš, lebo bojíš sa toho, že ľudia vám dajú vysvedčenie, a my sme tí, ktorí sa snažíme, Edo, niečo robiť s tým, snažili sme sa, aj keď sme boli vo vláde, snažili sme sa aj na klube, keď si nám vysvetľoval, pozeral si sa zúfalo na nás a hovoril si: „No čo s ním mám urobiť, no?“ No tak vidíš, tak teraz sme tu a musíme to riešiť za teba, lebo my sme naozaj zodpovední za túto krajinu.
Každý deň je silnejší Fico, každý deň sú silnejší extrémisti, každý deň je väčšia nenávisť v spoločnosti, každý deň je väčší dlh a ty sa chceš chytiť za ručičky a vrátiť sa v čase? Pekné, Edo.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.12.2022 17:41 - 17:41 hod.

Jana Bittó Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Chcem pochváliť poslancov OĽANO, že vedia pekne čítať, Mišo Šipoš je na nich evidentne hrdý.
Ale, Karol, ja by som fakt ocenila, že aby sme prestali s týmto hejtom otravovať ľudí, aby ste vy prestali otravovať s týmto hejtom ľudí, lebo však my vám úplne vecne hovoríme, veď neberte to tak osobne. Okej. Dal si pozmeňovák na gastro na tri mesiace, úplne v poriadku, a je tam možné predĺženie, však to nikto nehovorí, že to je koniec sveta, že to je zlé.
My len hovoríme, že hľadáme systémové riešenie, úplne úprimne, vecne, nijako nenadávame, hej? Tak ako pri tom stabilizačnom príspevku, pri zdravotníkoch tiež nehovoríme, že teraz koniec sveta, všetko zlé, ale hovoríme, dalo sa to dať do platov sto euro každému, dalo sa to dať systémovo, aby to jednoducho pomohlo. Tu hovoríme, no tak na tri mesiace to narobí viac škody ako úžitku, nie je to jednoducho dostatočne efektívne a hlavne veď technicky je to drahé, hej? Že teda naozaj ten štátny aparát okolo toho musí vytvoriť celú štruktúru tej kontroly, toho vykazovania, všetko toto musí prebehnúť za tri mesiace. No tak keď už máme takéto náklady ako štát platiť, tak už to urobme rozumne, aspoň jedno zdaňovacie obdobie, len toľko hovoríme, urobme to už rozumne. A hlavne, veď na tomto máme zhodu dlhodobo, že teda tomu gastru treba pomôcť. Veď táto vláda dusila to gastro počas covidu oveľa dlhšie, ako bolo treba, a dostala na okraj existencie práve gastro. Tak teraz dávame iba tri mesiace, keď máme zhodu na tom, že to môže byť viacej. (Reakcia z pléna.)
A možnože, Boris, no tak, však ty tu reálne vládneš, ty si vieš dupnúť... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Kollár, Boris, predseda NR SR
Ale no tak, Janka. (Smiech v pléne.)

Bittó Cigániková, Jana, poslankyňa NR SR
... tak, tak si dupni aj pri tomto, vieš si dupnúť aj pri iných veciach. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Kollár, Boris, predseda NR SR
Ja som si dupol, a nič!

Bittó Cigániková, Jana, poslankyňa NR SR
Tak teraz akože ty prvý vieš, Boris, ty prvý vieš, že naozaj to je potrebné, tak ako fakt, na tri mesiace zalepiť oči, vleky sú vybavené a gastro? No tak stačí? My nehovoríme, že je to zlé, my hovoríme, že je to málo po tom, čo ste sľúbili, a to vám hovorí pravicová strana. Akože neblbnite, chlapci!
Ďakujem.
Skryt prepis
 

6.12.2022 17:11 - 17:11 hod.

Jana Bittó Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Len pripomínam, že reagujem na to, že minister financií nám oznámil, že v prípade, že by prešiel pozmeňujúci návrh kolegu Viskupiča, ktorý hovorí o tom, že teda tá zľava na DPH, teda to zníženie DPH na 10 % by bolo dlhšie ako tri mesiace, tak v tom prípade teda by to nemohlo OĽANO podporiť, lebo to nie je z čoho zafinancovať. Tak ma to tak fascinuje, keď si uvedomím, že ten stabilizačný príspevok napríklad jak bolo ľahké zafinancovať, lebo to napadlo ministra financií, to išlo hneď. Všetky atómovky idú hneď. Stabilizačný príspevok nás stojí 200 mil. len zdravotníctvo, ďalších 100 mil. sociálne služby a nerieši vôbec reálny problém zdravotníctva, to je nábor nových zdravotníkov. Nebolo to ani požiadavkou Lekárskeho odborového zväzu. Vzniklo to tak, že Igora o druhej ráno zas niečo napadlo, tak to šplechol a teraz, keďže nechce byť za blbca, tak to nemôže stiahnuť, ale na to peniaze sú. Síce to nič nerieši, síce to veľa stojí, a na to peniaze sú. Ale na to, aby sme pomohli gastru, ktorému táto vláda blokovala, aby mohli fungovať, aby boli otvorení, ktorá zničila množstvo týchto prevádzok. My sme sa miliónkrát dostali do sporu ako SaS pri ich obhajobe, na to peniaze už nie sú. Len na Igorove atómovky. To sa mi asi sníva toto!
Skryt prepis
 

30.11.2022 16:10 - 16:10 hod.

Jana Bittó Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. No, to je teda veľmi veselé celé toto. Sme počuli teda to opozičné vystúpenie druhého najmocnejšieho muža v krajine, lebo prvým je Boris Kollár, hej, aby teda to tu normálne toto bolo jasné, nie že prvý. Čiže no tak mňa čo zaujíma, je vlastne, že čo ten Igor od nás vlastne chce. Že ako druhý najmocnejší muž v krajine teda nám sem dovolil priniesť a položiť návrh, o ktorých máme hlasovať, lebo ako som hovorila, je úplná pravda tá časť o tom, že to rovnostárstvo je nesprávne, že by tam mala byť nejaká motivácia, zásluhovosť, dokonca veď ja som niekoľkokrát navrhovala, že áno, navýšme platy zdravotníkom, ale nie do koeficientov, ale zvýšme budžet v rozpočte, zároveň obmedzme rozumne zisk, aby to išlo do zdravotníckych zariadení, aby tam bolo na platy, ale nech si teda už manažér tej nemocnice, toho zariadenia, riaditeľ nech si rozhodne, komu pôjde koľko podľa toho, aké má ten lekár výsledky, možno, že niekto nepotrebuje dať lekárovi, možnože niekto potrebuje a určite niekto potrebuje dať zdravotným sestrám, lebo tam má primára, ale potrebuje štyri zdravotné sestry, aby sa nezavrelo oddelenie, niekto má iných pracovníkov, ktorých chce odmeniť alebo mu chýbajú, jednoducho takto to malo byť riešené. Ale nie, my tu máme takýto návrh.
Máme tu takýto návrh preto, lebo zástupcovia strany, ktorej, alebo teda a nominanti strany, ktorej Igor Matovič je predsedom, takýto návrh vyrokovala. A teraz o tom máme my hlasovať. My tu nemáme iný návrh, ak by tu bol iný, my za SaS by sme určite podporili návrh, ktorý podporuje jednoducho nejakú zásluhovosť, nejakú motiváciu v tom systéme a ktorý by bol férový k ostatným povolaniam. Ale čo ste spravili vy, kolegovia, teda sa musím obrátiť v tomto na OĽANO, lebo ťažko, teda inak, aj keď som počula, že to bolo práve na nátlak Borisa, lebo že teda povedal, že musí to tak byť a hotovo. Bez ohľadu na to, či tak alebo tak, výsledok je, že vy máte, ako keby ste na to vždy zabúdali, že vy máte ten 25-percentný mandát vo voľbách, ktorý ste dostali presne na to, aby ste rozhodovali. Rozhodli ste, dali ste nám sem návrh, ktorý, áno, nie je dobrý. Ten návrh je, fakticky to bolo úplne správne vystúpenie, nie je dobrý. A ako to riešite teraz, keď viete, že máte problém, tak idete s ďalšími návrhmi. Tam sestry, tam všetci ostatní, nikto nám nepovedal, koľko to bude stáť, ani z čoho to chcete zaplatiť.
Na zdravotníckom výbore trikrát som sa dopytovala o tom, aby sme rokovali o zdravotníckom rozpočte, priatelia. Poslanci koalície hlasovali tak, aby o tom rozpočte nebolo možné rokovať. A to je normálne neuveriteľné. Čiže moja otázka znie, že z čoho sa to bude platiť, zároveň ma zaujíma, či to bude z ambulantného sektora, respektíve z tých peňazí, z tých 400 miliónov, čo boli sčasti sľúbené ambulantnému sektoru, alebo nie, zaujíma ma, koľko bude stáť pozmeňovák pani Kaveckej, pozmeňovák pána Šefčíka, či sa plánujú aj ďalšie. Lebo všetci súhlasíme, že chceme, aby boli vyššie platy, ale presne to, čo opisoval váš predseda, tá reťazová reakcia jednoducho je na mieste, ale presne preto bolo potrebné sa dohodnúť oveľa skôr a oveľa rozumnejšie na inom návrhu, a nie na takom, že pár dní, nechám sa natlačiť do situácie, kde o pár dní nebudem mať v nemocniciach lekárov a potom teda idem vyjednávať. Však jasne, že vtedy nič nevyjednám, však som úplne že po Igorovom, by som povedala, vydierateľný, hej, však vláda sa vmanévrovala do situácie, kde sa ani nedalo inak.
Tak keby ten návrh, ktorý tu je, bol naviazaný na výkon, na spokojnosť, na kvalitu, keby sa riešili dvojité úväzky lekárov v ambulanciách, v nemocniciach, super, že my by sme tlieskali. My sme to navrhovali, urobme to takto. Nie. Vy si sem podáte takýto návrh a potom Igor Matovič vystúpi a vlastne sprdne úplne všetkých, ktorí rokovali, napriek tomu, že on bol hlavný dôvod, prečo sme sa dostali do tejto situácie. Igor Matovič vyše roka čakal na to, kým vôbec sa dokázal baviť o zvýšení platov.
Ja si pamätám pozmeňovák pani Kaveckej, neviem teraz, či raz, dvakrát na výbore k zdravotným sestrám už bol. Pamätám si analýzu Inštitútu finančnej politiky a ZI, zdravotníckych analýz, ktorá vyhodnocovala už minulý rok, že jednoducho musíme pridať minimálne siedmim zdravotníckym povolaniam, hovorila koľko, skončilo to ministrovi financií na stole a tam to bolo zabudnuté. Až do momentu, kým teda neprišlo k takémuto, že idú sa dávať výpovede a aj tam akože ťahalo sa to do poslednej chvíle.
Ja sa vôbec nečudujem, keď niekto takto komunikuje s tými lekármi alebo s kýmkoľvek, to nie je len o lekároch, že jednoducho nedopadne to dobre. Veď dôkazom bolo, že nakoniec keď Igor Matovič tam nebol, tak k dohode prišlo a, áno, tá dohoda vôbec nie je šťastná a bude to strašne drahé. A volajme to kľudne Matovičov účet. Lebo nič iné to nie je. Keby tam nebol a keby tam normálne že racionálny človek, ktorý sa nechce mstiť tuto ministrovi Lengvarskému za Sputnik a ide mu to tak akože vracať cez zdravie ľudí, tak jednoducho by sme tú dohodu mali oveľa skôr, normálne racionálnu.
Ja sa tiež s odborármi nezhodnem, ani náhodou, ja som z pravicovej SaS-ky, sa môžte opýtať Visolajského, čo si o mne myslí a v čom so mnou súhlasí, napriek tomu sa s ním viem normálne akože vecne baviť. Kľudne hodiny a normálne to dokážu aj pochopiť, aj akceptovať, len to sa nemôžem vmanévrovať do takejto situácie.
No výsledok tohoto celého je, že ja vlastne vidím, že síce Igor opäť raz niekoho úprimne nenávidí a zas osobné útoky a zas nejaké úplné dno, vidím, že tu je návrh, ktorý ako druhý najsilnejší muž v krajine a prvý v OĽANO sem dovolil poslať, že tu má teda poslancov, zastúpenie, vidím tu návrh, s ktorým je sám nespokojný, ale nevidím žiadne riešenie, žiadny protinávrh, žiadne vylepšenie, tak ešte raz, za SaS hovorím, ak podáte pozmeňujúci návrh, ktorý bude teda dbať na tú motiváciu a na tie veci, čo som spomínala, na toto bude naviazaný, tak za SaS môžte rátať s podporou, ale, priatelia, nič také tu nemáme, tak ja naozaj nerozumiem, že čo teraz, keď od zajtra už platia výpovede. Naozaj tomu nerozumiem.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.11.2022 15:55 - 15:57 hod.

Jana Bittó Cigániková Zobrazit prepis
Igor, to, tá časť bez urážok, to bolo normálne že vecne správne, že pod toto by sme sa mohli napríklad, pod tú vecnú časť, podotýkam, podpísať aj niektorí, alebo možnože aj všetci zo SaS-ky. Tá motivácia, zásluhovosť, to, že je to zabetónovanie toho nesprávneho systému, to, že na to doplatia ostatné povolania a dokonca sme aj verejne povedali, že to už hraničí s vydieraním, to všetko vecne správne.
Problém je, že to hovoríš ty, reálny šéf tejto vlády, akože nenávistný, zlý, večne v konflikte, hovoríš to tým svojím šialeným spôsobom neuvedomujúc si, že ty si tou hlavnou príčinou napätia v spoločnosti a aj akcelerácie a nekonečného naťahovania rokovaní so zástupcami lekárov, ktorí dali výpovede. No keby si zvýšil platy, tak ako ťa vyzýval zdravotnícky výbor, tak ako ťa vyzýval minister zdravotníctva, tak ako ťa vyzývali tvoji vlastní ľudia na Inštitúte finančnej politiky a Inštitúte zdravotníckych analýz. Keby si počúval tých odborníkov, keby si si pozrel tie podklady, čo ti dávali v časoch, keď okolité krajiny zvyšovali platy a všetci ti hovorili, bude to problém, pozri sa, treba zvýšiť platy. Nie. Tam si to nechal ležať na stole, lebo ty nemáš rád Lengvarského, lebo povedal niečo škaredé na Sputnik a odvtedy ho trestáš. Tam si to nechal ležať. Tuto sme sa dostali kvôli tebe a ty tu teraz vykrikuješ v čase, keď tvoj vlastný premiér podpisuje dohodu s lekármi. Ja sa ťa nebudem pýtať, či si normálny, lebo nie si, toto ničomu nepomôže, ale, ale to je, ty si normálne že nesku... ty si normálne že čistá esencia zla.
A Marek, teba by som sa chcela opýtať, že v ktorej minúte si sa začal hanbiť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 9.11.2022 11:10 - 11:10 hod.

Jana Bittó Cigániková
Ďakujem pekne. Ja by som sa chcela opýtať, do ktorého z klubov OĽANO, SMER a SME RODINA patrí pán Kuffa, keď za nich predkladá proceduráky. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 8.11.2022 17:25 - 17:25 hod.

Jana Bittó Cigániková
Vzhľadom na to, že nás čaká mimoriadna zdravotnícka schôdza, zvolávam zdravotnícky výbor zajtra na dvanástu. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.10.2022 18:55 - 18:55 hod.

Jana Bittó Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, Anka, za podporu tebe aj klubu SaS. Len teda na upresnenie. Nebránila som sa, ja som sa ani nebránila, ja som len čakala, kým tá hrôza prejde, lebo som si uvedomila, aký je to trapas, hej. Čiže ja som len sedela a nehýbala som sa.
K pánovi poslancovi, čo si hovorila, k pánovi poslancovi Čepčekovi. No tak on, ako si správne poznamenala, hovorí veľa o tom, o tej odbornosti, že musí byť, ale on pravidelne sám predkladá návrhy v zdravotníckej oblasti, pritom je, pokiaľ viem, učiteľom alebo také niečo, a preto by bolo zaujímavé, keby si mu možno položila otázky napríklad, lebo predpokladám, že vystúpi až potom zbabelo v záverečnom slove, tak pre istotu mohla by si mu možno od neho chcieť odpovede na otázky, či si myslí, že DCG má byť v prerozdeľovacom mechanizme, či máme mať ex post alebo ex ante, čo sa má stať s 300 DRG skupinami, ktoré sú príliš malé, či by sme mali mať kodérov, koľko a kto by ich mal vychovávať, alebo čo hovorí na rendez-vous systém a v ktorých mestách by mohol byť. Lebo priznám sa, napriek tomu, že sa zdravotníctvu venujem, tieto otázky nemám úplne jasno, takže budem rada, ak by sa možno podarilo ich od pána Čepčeka dostať ako odborníka.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vstup predsedajúceho 25.10.2022 18:40 - 18:40 hod.

Jana Bittó Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem, Tomáš, ja doplním ešte k tým odborníkom, čo teda si o nich hovoril, že, že dali vyjadrenie ku mne, tak ešte doplním pani Lazorovú, šéfku, šéfka komory zdravotných sestier, ktorá mi teda cez iný link, napísala mi správu, môžete kľudne prečítať v Národnej rade. Tak to je veľmi zlá správa, teda, že je tu pokus o moje odvolanie, pretože ak mám hodnotiť, tak spolupráca s vami bola vždy korektná, vždy ste boli ochotná nás vypočuť, otvorená diskusii a hlavne argumentom, aj keď nie vždy sme sa v názore zhodli. Nemyslím si, že najdôležitejšia je príslušnosť k odboru, či už medicínsky alebo ošetrovateľsky, ale iný odbor zdravotníctva je zárukou dobrého vedenia Výboru Národnej rady pre zdravotníctvo. Videli sme to napríklad na predošlých vedeniach výboru. Dôležité je zorientovať sa v problematike a ochota riešiť problémy zdravotníctva, zdravotníkov a pacientov, mať víziu, informácie a rozhľad, ale hlavne progresívne myslenie. A to u vás naozaj prevažovalo. Za roky pôsobenia v tejto oblasti ste získali veľa poznatkov a skúseností, ktorými podľa nášho názoru predčíte mnohých súčasných členov zdravotníckeho výboru, zdravotníkov, bohužiaľ. Obzvlášť si ceníme transparentnosť rokovaní, možnosť mať informácie priamo zo zasadnutí zdravotníckeho, za čo ste osobne, za čo ste sa osobne zasadili. S pozdravom, Lazorová.
Takže ja len doplním tuto, že rozdiel medzi žiakom a učiteľom je len v čase, to je odkaz aj pre vás, pán Čepček. Nikde nie je napísané, že žiak o chvíľu nebude učiť učiteľa, takže toľko k vzdelaniu.
A k tej Banskej Bystrici si hovoril, Tomáš, ešte doplním, tá pani riaditeľka tiež nemá zdravotnícke vzdelanie, ako si správne povedal, ale je tak oddaná práci, že opakovane táto nemocnica bola najlepšia štátna nemocnica. No a k tomu, ako je pán Čepček aktívny a čo o mne vo výbore, pozvala som ho na dnešný výbor, škoda, že tam opäť nebol, tak ako na žiadnom inom a škoda, že ako obvykle nevie, o čom rozpráva potom.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.10.2022 18:25 - 18:25 hod.

Jana Bittó Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Alino, ďakujem ti veľmi pekne a chcem teda potvrdiť určite možnože aj v rámci toho, čo si hovoril, treba ešte pripomenúť, že veď aj OĽANO by mohlo mať nakoniec záujem, na ktorého kandidátke prišiel pán Čepček, lebo veď podpredsedníčkou výboru je pani Záborská, že. Čiže keď odvoláte predsedu, dúfate, že pani Záborská bude podpredsedníčka, lebo tá už nemá problém s presadzovaním ideológie, že? Keď ste spolu podali všetci 15 návrhov, s ktorými nesúhlasí verejnosť. Ale chcem vám teda povedať, že uvažujem o tom, že ešte ako predsedníčka poverím druhého podpredsedu riadením výboru a potom ste s tým zasa nevybabrali, viete.
No a, Karol, čo sa týka teambuildingu, milé, lebo ty si to predstavuješ ako náš saskársky. To je vždy príjemné, ale si predstav, že v tom tíme máš mať Čepčeka, neblázni, hej, to nemusíme mať.
Vladko Ledecký, ja by som chcela povedať možno tiež tak nejak osobnejšie, že my sme si, dovolím si tvrdiť, dúfam, že nikoho nenahnevám, s tvojou dcérou Vlaďkou podobne oddané sme svojej práci. Aj keď ona je oveľa, mám pocit, slušnejší prejav, zrelejšie vystupovanie. Ja ešte teda mám na čom pracovať. Aj sa snažím to robiť. Ale možno preto máme k sebe teda vzájomné sympatie a možno ty si teda v tomto trošku zaujatý a ja sa tomu úprimne teším, že to tak je.
Takže ďakujem všetkým a chcem povedať ešte k tomuto všetkému mojim predrečníkom. Pán Čepček mal 2 387 krúžkov na kandidátke OĽANO, v ktorom teraz nie je, lebo bol vyhodený za porušovanie pravidiel. Zatiaľ čo ja som mala 28-tisíc krúžkov. Takže, pán Čepček, keď vykrikujete, že kto tu koho zastupuje, tak si trošinku, trošinku vstúpte aj vy do svedomia, prosím vás.
Skryt prepis