Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2021 o 11:51 hod.

JUDr.

Jozef Šimko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.5.2021 17:57 - 17:59 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán, pán predsedajúci. Vážený pán Borguľa, ja som si vás pozorne vypočul a musím vám zablahoželať k tomuto vášmu vystúpeniu. Vaše vystúpenie bolo skutočne konkrétne a vecné a skutočne sa dotklo občanov, ktorí to skutočne deň čo deň potrebujú.
Pán Borguľa, vy ste hovorili práve o domovoch dôchodcov a domovoch sociálnych služieb, že aké sú platy zamestnancov v týchto ústavoch. No ja mám skúsenosti a poznám veľa ľudí z týchto domovov a dovolím si otvorene povedať, že tí ľudia robia za drobné, a preto si vás vážim, že vôbec na to poukazujete. Len poprosil by som vás, aby ste pánovi ministrovi práce, sociálnych vecí a rodiny v podstate povedali to, čo ste tu povedali aj nám poslancom Národnej rady Slovenskej republiky.
Pán Borguľa, vy ste naznačili navýšenie DPH z 20 na 25 %. Skutočne s vami súhlasím. Ale kto to vlastne navrhuje? Navrhuje to súčasný minister financií a bývalý predseda vlády Slovenskej republiky pán Matovič. A pán Matovič má plány napríklad zvýšiť DPH na 25 %, ako aj niekoľkonásobne zvýšiť daň z nehnuteľností. Treba si uvedomiť i to, Slovenská republika má vyššiu daň na potraviny ako najbohatšie krajiny Európskej únie. Napríklad ja som to už dneska hovoril, Veľká Británia 5 %, Francúzsko 6 %, Nemecko 7, Rakúsko 10, Maďarsko má 18 % a my Slováci, Slovensko máme 20 %.
A preto si vás vážim, že na to ste poukázali a konkrétne ste povedali, že za žiadnych okolností toto nepodporíte. Takže dolu klobúk, pán Borguľa.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.5.2021 11:51 - 11:53 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, vážený pán podpredseda.
Vážený pán Beluský, dovoľ, aby som sa ti poďakoval za tvoje odborné vystúpenie. Chcem poukázať i ja na návrh pána Matoviča, na jeho návrh na navýšenie DPH na 25 %, ako aj zvýšiť dane za nehnuteľnosti. Veľmi korektne a presne to pomenoval práve pán Kollár, predseda Národnej rady Slovenskej republiky, s čím, samozrejme, i ja stopercentne súhlasím.
Pán Igor Matovič má plány, napríklad zvýšiť DPH na 25 %, ako aj niekoľkonásobne zvýšiť daň za nehnuteľnosti. Napríklad Veľká Británia, chcem poukázať, poukázať na to, že vyššiu daň na potraviny ako najbohatšie krajiny, slovenskej, krajiny v rámci Európskej únie má aj Slovenská republika. Treba si uvedomiť i to, že Slovenská republika napríklad má daň 20 %. Napríklad Veľká Británia má 5 %, Francúzsko 6 %, Nemecko 7, Rakúsko 10, Maďarsko má 18 % a ako som v úvode povedal, Slovenská republika má 20-percentnú daň na potraviny.
Ak návrh súčasného ministra financií a bývalého premiéra Igora Matoviča o navýšenie hornej sadzby DPH nad 20 % sa uskutoční, sa stane to, ako to naznačil aj pán predseda Kollár, že naše tetušky, dedkovia, teda naši rodičia pomaly nebudú mať z čoho žiť.
Vážení priatelia, vôbec si to niekto uvedomuje, ako žijú ľudia napríklad na juhu Banskobystrického samosprávneho kraja? Ako žijú ľudia na severe Slovenska a východného Slovenska? Tam je kritická situácia. A ešte teraz pán minister financií, pán Matovič predkladá návrh alebo v blízkej budúcnosti očakávame, že predloží návrh, lebo to už naznačil v televíznych vysielaniach, na 25-percentnú daň za potraviny. Bude to katastrofa pre našich rodičov, pre našich, pre naše tetušky a našich dedkov.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.5.2021 10:42 - 10:44 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Vážení pán Richter, ono v podstate ja som si veľmi podrobne vypočul vaše skutočne odborné vystúpenie. Vidno, že ste dlhé roky vykonávali funkciu ministra práce, sociálnych vecí a rodiny. Jednu vec však treba konkrétne povedať. Som primátorom okresného mesta jedného toho okresu, ktorý sa nazýva menej rozvinutý okres v rámci celej Slovenskej republiky. Dámy a páni, my si uvedomujeme jednu vec, že v rámci Slovenska momentálne máme registrovaných 20 menej rozvinutých okresov, ktoré v podstate sa skutočne trápia. Je veľmi dobré, že bývalá vládna garnitúra rad-radom v jednotlivých okresoch sedela a prijímala tzv. akčné plány rozvoja okresov, tak ako v Rimavskej Sobote, aj v Lučenci, v Poltári, v Krtíši, v Revúcej, v Rožňave plus na severovýchode Slovenskej republiky ale, bohužiaľ, povedzme si otvorene, že veľa nám to nepomohlo.
Pán minister, skutočne, vy ste boli ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny. Viete veľmi dobre, že Rimavská Sobota je kritické mesto alebo okres, pretože aj dnes registrujeme vyše 20 % mieru nezamestnanosti. A ja si osobne dovolím povedať, že pokiaľ teda vláda Slovenskej republiky nepomôže týmto zaostalým okresom a v prvom rade aj Rimavskej Sobote, tak skutočne bude to problém.
Práve vďaka tomu, že vláda Slovenskej republiky na čele s pánom, ešte v tom čase pánom premiérom, pánom Matovičom a v prvom rade treba sa poďakovať pánovi ministrovi, ministrovi Sulíkovi, že prijala také uznesenie, že v Rimavskej Sobote bude riešiť štátny podnik priemyselný park, a to skutočne patrí vďaka a uznanie a patrí vďaka všetkým obyvateľom, ktorí žijú na území, území okresu Rimavská Sobota.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.4.2021 18:52 - 18:54 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán podpredseda, vážený pán predseda vlády Slovenskej republiky, vážené kolegyne, kolegovia, ja som si pozorne vypočul pána Kotlebu. Vážení priatelia, kolegyne, kolegovia, neviem ako vy, ale ja si dovoľujem otvorene povedať, že pokiaľ dnes opäť predĺžime núdzový stav, tak opäť ideme ďalej ničiť malých a stredných podnikateľov žijúcich na území Slovenskej republiky. To si už, preboha, konečne všetci uvedomme. Však ničíme si našich vlastných obyvateľov, a pritom super-, hypermarkety, ako to naznačil pán Kotleba, my im pomáhame zarábať miliónové hodnoty na tomto chudobnom slovenskom národe. To si už konečne skutočne všetci uvedomme. Však, preboha, naďalej budú zavreté kaderníctva, holičstvá, opravovne obuvi, hotelieri, všetko, všetko bude uzavreté. Však dokedy tento národ vydrží tento kritický ekonomický tlak zo strany samotnej vlády Slovenskej republiky?
A nehovorte mi, že v podstate ostatné krajiny to isté robia. Áno, robia, aj tam sú isté chyby, ale dneska situácia na území Slovenskej republiky sa zlepšuje, pretože mali sme skoro štyritisíc ľudí v nemocniciach, dneska máme dačo nad tritisíc. My napríklad, okres Rimavská Sobota, už nie sme čierny okres, situácia sa trošku zlepšuje.
Ale ako hovoril pán Kotleba, vážení kolegovia, vážený pán minister, bývalý pán minister zdravotníctva alebo aj teraz súčasný, ktorý bude, ja skutočne navrhujem, liečme konečne tých ľudí a neliečme ich tak, že ak teda zistíme pozitivitu u toho konkrétneho občana pozitívne testovaného, tak zájde za obvodným lekárom, ten lekár ho vypíše, dá do karantény a tým to hasne, ale žiaden liek sa neposkytne pre toho občana. Tak zato hovorím, vážené kolegyne, kolegovia, vážený pán predseda vlády, v tomto duchu treba usmerniť aj nového, novovymenovaného ministra zdravotníctva.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.4.2021 18:00 - 18:12 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, vážený pán predseda vlády Slovenskej republiky, ja by som začal takto. A dal by som si otázku: Čo nám vlastne prináša ďalšie predĺženie núdzového stavu? Čo to prinesie pre občanov žijúcich na území Slovenskej republiky?
Tak ja vám teda poviem, že malé predajne musia byť a budú opäť ďalej zatvorené, pritom super-, hypermarkety, ktoré predávajú veselo a vynášajú obrovské zisky za hranice Slovenskej republiky, ja tomu tak hovorím vždy, že za Dunaj, za tie milióny, za peniaze občanov žijúcich na území Slovenskej republiky možnože si tam kupujú jachty. Takže toto nám prinesie. Ale na druhej strane v super-, hypermarketoch, keď sa na to pozrete, je to až na smiech, že jednotlivé hračky alebo porcelánové tovary sú všetko prelepené červenou páskou. Je to vôbec logické? Ako môže niekto vydať takéto nariadenie? Je to strašné! Že ďalej budú uzavreté opravy obuvi alebo holičstvá musia byť zatvorené. Toto nám prináša ďalšie predĺženie núdzového stavu.
Vážení priatelia, však si už konečne uvedomme, že 83 % občanov žijúcich na území Slovenskej republiky nesúhlasí s predĺžením núdzového stavu, že viac ako 80 % ľudí nesúhlasí s vládou Slovenskej republiky, teda s bývalou, už máme novú vládu, tak niečo asi tu nie je v poriadku. Ale dajme si ale aj otázku aj v tom slova zmysle, ako vlastne liečime tých ľudí, ktorých v podstate pozitívne testujeme. Však sa, preboha, zamyslime! Ak zistíme, že ten človek je pozitívne testovaný, čo sa urobí? Ide k obvodnému lekárovi, obvodný lekár ho vypíše, pošle ho domov a žiadne lieky, nič sa im nedávajú. Tak dačo tu asi skutočne nie je v naprostom poriadku. Tak zato hovorím, mali by sme skutočne poskytovať nejaké vitamíny a nie kupovať rúška a injekcie rôzneho druhu v hodnote viac ako... (Prerušenie rečníka časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.4.2021 17:37 - 17:39 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, vážený pán premiér, ja teraz dávam otázku do pléna. Nájde sa tu poslanec Národnej rady, ktorý tvrdí, že na Slovensku je všetko v naprostom poriadku, že všetko to perfektne funguje? Ja si dovolím otvorene povedať, že sa nenájde tu ani jeden poslanec, či je to koaličný, alebo opozičný.
Dámy a páni, prejdite sa po jednotlivých okresoch zvlášť na juhu Banskobystrického kraja alebo na východe, aká je situácia. Alebo tu v Bratislave, však máme 4,5-tisíc žobrákov len na území, ktorí žijú tu na území Bratislavy. Opýtajte sa hotelierov, kaderníčky, aká je konkrétna situácia, tí ľudia živoria. Situácia je v rámci Slovenskej republiky a zvlášť v týchto menej rozvinutých okresoch, verte mi, skutočne kritická. Je kritická, lenže zrejme asi, ako aj pán Suja pred chvíľou povedal, že vás to asi nezaujíma, pretože každý máme 4,5-tisíc čistý mesačný plat, ani si to neuvedomujeme, že je krízový stav na území Slovenskej republiky. A keď skutočne sa hovorí o núdzovom stave, ale vidíme, rokujeme o núdzovom stave, tak skutočne sa tu občania, teda poslanci Národnej rady začnú sa rehotať. Tak toto je úplne pod úroveň.
Treba si už konečne uvedomovať, že cirka 80 % občanov Slovenskej republiky je za zrušenie núdzového stavu, vláda však i napriek tomu prijme takéto rozhodnutie a dnes počítam na 99,9 %, že parlament opäť schváli núdzový stav na ďalšie dva týždne. Ale myslíte, že je to v naprostom poriadku? Pretože občania sú s týmto stavom, skutočne sú nespokojní.
No a poďme ešte k tým injekciám Sputnik V. Vážení priatelia, v 22 krajinách sa tento Sputnik už dáva pre občanov, už sa očkujú. Očkuje sa v susednom Maďarsku a my očkujeme a šetríme to na psoch, teda pardon, na... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.4.2021 16:41 - 16:43 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, vážený pán premiér, hneď v úvode mi dovoľte, vážený pán premiér, aby som vám zagratuloval k zvoleniu alebo teda k menovaniu do tejto významnej, dôležitej funkcie v rámci Slovenskej republiky.
Áno, ja by som kus opačne otočil kus karty. Som predsedom krízového štábu mesta Rimavská Sobota, my pravidelne, môžem povedať otvorene, že týždenne sa zaoberáme so situáciou práve s COVID-om-19. Ak sa pamätáte, ešte predminulé týždne sme boli v čiernej zóne, dneska tá situácia v našom meste i celom okrese sa zlepšila. Mali sme isté problémy aj napríklad, ako sa tomu ľudove hovorí, tzv. čiernom meste, Dúžavská cesta, kde v Rimavskej Sobote, obdobne ako na Luníku IX, žije veľké množstvo občanov rómskeho pôvodu. Pre vašu informáciu, 1 156 evidovaných Rómov mám práve na tomto sídlisku. Ja som včera dal pokyn otestovať toto sídlisko, no, bohužiaľ, Rómovia neprišli. Celkove sa testovania zúčastnilo 120 Rómov a pre moje veľké, ako by som povedal, milé prekvapenie bolo, že jedine, jediného pozitívneho sme zistili.
Pán premiér, skutočne, ja som počúval vaše vystúpenie, je to skutočne kultivované a slušné vystúpenie, hodné skutočne predsedu vlády Slovenskej republiky a verím tomu, že svitá na lepšie časy v rámci celej Slovenskej republiky. Ale na druhej strane ja si dovolím otvorene povedať, že nie som si istý, či je to nutnosť predlžovať momentálne, nutnosť predlžovať núdzový stav na území Slovenskej republiky. Práve z dôvodov tých, ako som povedal, že tá situácia sa zlepšuje. Však dneska ráno som pozeral správy, myslím, niečo, tritisíc nejakých dvadsať-tridsať ľudí je v nemocniciach, kým ešte pred mesiacom bolo skoro 4-tisíc ľudí, tak tá situácia sa zlepšila. Tak neviem skutočne, či je ešte nutné predlžovať núdzový stav, ako o tom rozhodla vláda Slovenskej republi... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.3.2021 11:30 - 11:32 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Vážené kolegyne, kolegovia, ja som presvedčený, že nenájde sa tu poslanec, ktorý by povedal, že nebudem hovoriť pravdu. Pretože každý si musí uvedomiť, ak všetci si uvedomujeme, že my dnes prežívame, celé Slovensko, hlbokú, hlbokú pandemickú krízu. Vieme všetci veľmi dobre, že kritická je situácia na území celej teda celej Slovenskej republiky.
Dámy a páni, tak si už konečne uvedomme, je tu 8 800 mŕtvych. Dovolím si povedať, že zbytočných mŕtvych. Kde nás to táto vládna garnitúra priviedla? Však napozajtra 21. marca bude rok, kedy bola táto vláda vymenovaná a postupne situácia aká? Deň čo deň odchádzajú jednotliví ministri, podávajú demisiu. Raz minister zdravotníctva, potom minister práce, sociálnych vecí a rodiny a možno na budúci týždeň tu bude sedieť medzi nami pán Sulík a jeho ďalší ministri. Toto je vaša politika, čo vy ste vykonali alebo vykonávate za jeden rok, čo kde ste docielili celú Slovenskú republiku.
Ja si dovolím povedať, že táto vládna garnitúra, koalícia je totál rozbitá. Vieme, ako jeden druhého oslovujú. Či v televíznych vystúpeniach, jeden je debil, druhý je blbec, nechce jeden s druhým rokovať. Vyzývajú sa, aby odstúpil jeden, druhý, tretí, štvrtý. Pani Remišová vyzýva pána premiéra, vyzýva pána Sulíka, Sulík, pán Sulík vyzýva pána, pána premiéra. Kde to vlastne smeruje táto krásna Slovenská republika, dámy a páni?
Viete, pani Drábiková, vy ste sa vyjadrili, že pán Matovič neustále rokuje. Áno. S kým rokuje? Nože si dajte otázku. Rokuje s pánom Sulíkom, ktorého nazýva debilom? Prepáčte, ja len citujem, ako on povedal. Kde to vlastne speje a kde smeruje Slovenskú republiku tento človek?
Hovorím ešte raz, niet inej šanci, len predčasné voľby... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.3.2021 10:44 - 10:46 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, vážení kolegovia, ja som si podrobne vypočul pána poslanca Blahu a dovolím si povedať, že pán poslanec Blaha i napriek tomu, že niektorí kolegovia poslanci zo súčasnej vládnej koalície hovoria, že hovoril nezmysly, ja hovorím zase opačne, že ukážkovo rozobral pán poslanec Blaha súčasnú sociálnopolitickú a ekonomickú situáciu na území Slovenskej republiky. Ja si dovolím povedať, že už dnes hádam slepý nevidí to, že, skrátka, v akom stave sa nachádza naša krásna Slovenská republika.
Situácia, dámy a páni, je skutočne kritická, obdobne hovorím to isté, ako hovorí pán poslanec Blaha, však to je, už neni mysliteľné, ako žijú ľudia v niektorých regiónoch na juhu Banskobystrického samosprávneho kraja, na Gemeri, na Malohonte.
Vážené dámy, vážení páni, ja si dovolím otvorene povedať, že pán premiér Matovič sa dostal k moci za pomoci klamstiev a nenávisti. Nože sa len zamyslime, ako keď vycestoval do Francúzska a poukazoval na istú vilu, že to je Počiatkova vila, že to je majetok občanov Slovenskej republiky, ale dneska nič sa nedeje.
A preto vyzývam pána premiéra Matoviča, nech teda, ak je to ukradnutá vila alebo pán Počiatek to ukradol, prosím, nech začnú trestné stíhanie a nech tohto Počiatka berú na zodpovednosť.
Dámy a páni, čo sa týka očkovania, vieme všetci veľmi dobre, že slávnostne, s pompézou sme prijímali, alebo teda vítali Sputnik. Sputnik V z Ruskej federácie. Dámy a páni, ale čo urobí naša vládna garnitúra? Urobia jednu vec, začínajú testovať myši a potkany práve s touto vakcínou, a pritom už niektoré štáty, desiatky štátov na svete už očkujú s touto vakcínou a my len špekulujeme, špekulujeme.
Ja osobne si dovolím otvorene povedať, že už tu na Slovensku nič iné nepomôže, tak ako hovorí pán poslanec Blaha, ako to aj inde, ostávajú len a len predčasné voľby.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.2.2021 10:37 - 10:39 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán podpredseda, vážené kolegyne, vážení kolegovia, my teraz prejednávame návrhy poslancov Národnej rady Slovenskej republiky pána Blanára, pána Fica, Kamenického i pána Blahu o prijatie uznesenia Národnej rady Slovenskej republiky o okamžitom predložení návrhu národného plánu podpory obnovy a odolnosti. Vážení priatelia, môj predrečník teraz vám otvorene povedal, že skrátka nie je verejnosť oboznámená a v podstate o tomto materiáli v podstate ani nevedia.
Vážení priatelia, ja ako primátor mesta Rimavskej Soboty sa skutočne pýtam, prečo sa tam nenachádza materiál, čo sa týka obnovy samospráv na území Slovenskej republiky. Prečo sa tam nenachádza materiál, čo sa týka samotnej kultúry, čo pred chvíľou povedala pani Laššáková alebo cestovný ruch nie je podrobne rozobratý. A toto mne v podstate ako poslancovi Národnej rady v každom prípade chýba.
Dámy a páni, vieme všetci veľmi dobre, že Slovenská republika, potravinová sebestačnosť je zabezpečená v Slovenskej republike na 36 - 37 %. Treba si skutočne uvedomiť jednu vec konečne, že denne na územie Slovenskej republiky dochádza alebo prichádzajú kamióny v počte 800 až 900 kamiónov. Denne nám privážajú potraviny. My sme boli sebestační na území Slovenskej republiky a dnes sme úplne v svrabe. (Reakcie z pléna.) Áno, do roku´89 sme boli, pani kolegyňa, sebestační. Za to vám hovorím, že teraz 800, 900 kamiónov dovážame a tuto v tomto pláne sa nenachádza materiál, akou formou to riešiť, ako riešiť bývalé družstvá.
Pani kolegyňa, ja vám neskáčem do reči, buďte taká láskavá. Ale na druhej strane, ako aj pán kolega povedal, 200 mil. eur na NAKA, však to je posmech pre celé Slovensko.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis