Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.2.2022 o 17:42 hod.

JUDr.

Jozef Šimko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.3.2022 16:36 - 16:38 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, kolegovia, ak dovolíte, by som povedal zopár slov na vystúpenie pána Mazureka. Pán Mazurek, vieš, že si ťa vážim, ale na tú vec mám kus iný názor. Pochádzam z okresu Rimavská Sobota, kde máme komplet 107 obcí a miest. Z týchto 107 obcí máme 3 mestá, ostatné sú dediny. Vážení priatelia, v okrese Rimavská Sobota možnože máme 20-22 obcí, kde žijú Rómovia, vo väčšine, samozrejmá vec, a sú obce, kde je až 99 % občanov rómskeho pôvodu. Napríklad taká Barca, taký Sútor, ja neviem, ďalšie Pavlovce a tak ďalej a tak ďalej, Rimavská Seč. Sú tam obrovské problémy.
Milan, pri všetkej úcte, ja ti teraz poviem otvorene, tam nenájdeš jedného človeka v týchto obciach, ktorý má stredoškolské vzdelanie, a potom sa ťa pýtam, ako to chceš vyriešiť, tento zákon, pretože niekto musí zastupovať. A na druhej strane ti hovorím, že analfabet, ale však toho analfabeta si zvolili občania tam v tej obci. Však nech si ho majú tam za tie štyri roky, a keď dovedie obec do nútenej správy, aj to je ich robota. To sa, bohužiaľ, v týchto obciach, kde nemajú stredoškolské vzdelanie títo ľudia, to sa v žiadnom prípade nedá, nedá vyriešiť.
Ty hovoríš, že 50 obcí v rámci, alebo teda hovoril, myslím, niekto, ďalší kolega, že 50 obcí, pán Kočiš, že majú v podstate obce, alebo teda sú obce, kde nemajú starostovia stredoškolské vzdelanie. Len v okrese Rimavská Sobota, ja si dovoľujem povedať, možnože je viac ako 20 takýchto obcí. A možno, že sa nájde 1-2 obce, že teda skrátka nevedia, lebo majú isté problémy, ale ja si stojím za tými starostami v okrese Rimavská Sobota, že i napriek tomu, že nemá stredoškolské vzdelanie, dostal tú dôveru a vedie obec v poriadku.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.2.2022 15:57 - 15:59 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Vážená pani ministerka, vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, kolegovia, hneď na úvod by som dal jednu takú zaujímavú otázku. Kto vlastne presadzuje reformu súdnictva v rámci celej Slovenskej republiky? Ja osobne som presvedčený, že samotní sudcovia či zamestnanci súdov toto nepresadzujú. Už mesiace, dámy a páni, sledujem odpor našich sudcov v rámci jednotlivých častí republiky proti tejto reforme súdnictva. Najprv to bol tvrdý politický zápas i v našom regióne, dole na Gemeri a Malohonte. Chvalabohu sa to od toho upustilo. Však sa pamätáme, že najprv odznela tu otázka alebo teda návrh, že dôjde k zrušeniu Okresného súdu v Revúcej, ako aj vo Veľkom Krtíši. Potom pani ministerka presadzovala zrušenie nášho Krajského súdu v Banskej Bystrici. No, chvalabohu, ani toto dnes v parlamente neprešlo.
Dnes tu pred parlamentom, dámy a páni, však to už tu odznelo aj pán Kotleba to pred chvíľou povedal, boli stovky sudcov, predsedovia okresných i krajských súdov. Ale dajme si otázku, dámy a páni, čo to vlastne znamená? Znamená to, že nesúhlasia s reformou súdnictva, ktorá je predkladaná práve pani ministerkou, pani Kolíkovou. No i napriek tomu už z úst jednotlivých našich kolegov poslancov tu odznievajú prívlastky, citujem, "máme skorumpované súdnictvo" a podobné urážlivé slová. Áno, súhlasím s tým, že mali sme tu biele vrany, ale na druhej strane si musíme uvedomiť, že tým urážajú tisíce našich sudcov, ktorí sa snažia vykonávať svoju práce čestne a svedomite.
Treba však povedať, že tento pripravovaný, táto pripravovaná reforma to, bohužiaľ, nerieši a nerieši to už vôbec vytvorením mestských súdov v Bratislave či v Košiciah.
Takže ja len toľko k tomu, pani ministerka, ja tento váš návrh zákona v žiadnom prípade nemôžem podporiť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.2.2022 11:25 - 11:27 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán podpredseda, vážený pán minister, vážené kolegyne, vážení kolegovia, ja sa priznávam, že nemám dobrý pocit z jednotlivých vystúpení našich poslancov Národnej rady Slovenskej republiky. Mám skutočne taký pocit, že rozdúchavajú tu národnostné problémy, národnostné vášne. A to by sme v žiadnom prípade robiť nemali. Ja poukážem konkrétne, ako žijeme my na Gemeri.
Dámy a páni, len v samotnom meste Rimavská Sobota žije 22-tisíc obyvateľov a z toho je 31 % občanov maďarskej národnosti. Zároveň máme 4 % občanov rómskej národnosti, čo síce nie je pravda, lebo skutočnosť je taká, že v samotnom meste Rimavská Sobota máme asi 7-tisíc občanov rómskej národnosti, ale oni sa zrejme nepriznávajú k svojej národnosti.
Dámy a páni, zásadne odsudzujem tých ľudí, ktorí v podstate delia občanov na občanov druhej kategórie, pretože u nás to skutočne nie je. Poukážem konkrétne na problém, aký je v rámci mesta Rimavskej Soboty. Ja mám prednostu mestského úradu pána JUDr. Štefana Szántóa, ktorý je maďarskej národnosti. Môj viceprimátor Ing. Ladislav Rigó bol jedenásť rokov viceprimátorom, je takisto maďarskej národnosti. My to tam nerozdeľujeme. Máme tam pokoj a kľud. A ja ako dlhoročný primátor mesta Rimavskej Soboty robím všetko pre to, aby sa tie národnostné problémy a vášne, aby sme to v každom prípade eliminovali.
Preto vyzývam každého jedného poslanca Národnej rady Slovenskej republiky, aby krotil svoje vášne, pretože my nie sme tu na to, aby sme práve my poslanci Národnej rady rozdúchavali národnostné vášne. Tak len toľko, pán predseda.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.2.2022 17:42 - 17:44 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán minister, vážená pani Cigániková, ja skutočne vopred prehlasujem, že ja nemám problém podporiť tento vládny návrh zákona, pretože mám taký pocit, že zrejme by mu to mohol pomôcť v rámci celej Slovenskej republiky. Ale na druhej strane už tu niektorí kolegovia povedali, že hrozí nám skutočne kolaps v zdravotníctve, a práve preto treba sa zamyslieť, ako to tam výnsť. Ja som konzultoval tento, tento stav s pánom MUDr. Urbánim z Banskej Bystrice, gynekológom, určite ho poznáte, pán minister, s ktorým sme to rozobrali. A on jednoznačne povedal a ja tiež tvrdím, že je potrebné doplniť tento zákon, abo, aby zahraniční zdravotnícki pracovníci mohli vykonávať dočasnú odbornú činnosť aj v poliklinických a iných zdravotníckych zariadeniach. Musí však byť zabezpečený odborný dohľad. Toto by som navrhoval, pán minister, aby sme to nejakou formou zabudovali, zakomponovali do tohto návrhu zákona, to je jedna vec.
Pán minister, teraz využijem vašu prítomnosť, vy ste v podstate, keď sme spolu hovorili, vy ste sľúbili toľko, že v Rimavskej Sobote pomôžete vybudovať tú našu nemocnicu a jednoznačne ste povedali, že pomôžete v Rimavskej Sobote vybudovať. Ja som rokoval s generálnym riaditeľom aj s riaditeľom nemocnice v Rimavskej Sobote asi pred dvoma týždňami a oni ma ubezpečili, dokonca už aj projekt plánov mali, mi predložili, že áno, ide sa tam budovať nemocnica práve taká, aká je vybudovaná v Michalovciach. Samozrejme, by sa to malo zafinancovať z plánu, fondu obnovy a odolnosti.
Ja vás prosím, vážený pán minister, fakt tá situácia je kritická. Viete veľmi dobre, že občania boli rozhorčení práve v Rimavskej Sobote, však bol tam aj predseda Národnej rady. A bolo by dobré, keby ste sľub dodržali, aby sme tú nemocnicu v Rimavskej Sobote nejak začali budovať.
Takže ďakujem veľmi pekne, len toľko.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 9.2.2022 11:25 - 11:40 hod.

Jozef Šimko
Ďakujem pekne. Vážené kolegyne, vážení kolegovia, dovoľte mi, aby som teda prečítal sľub poslanca Národnej rady Slovenskej republiky pred hlasovaním o dvojstrannej zmluve... (Ruch v sále a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.) ... medzi USA a Slovenskej republiky. (Hovorené súbežne s predsedajúcim.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.12.2021 16:10 - 16:12 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Vážený pán predsedajúci, vážený pán Tomáš, vážené kolegyne, kolegovia, nebudem už opakovať známe skutočnosti, ale len konštatujem fakt, a nie je to len skutočne môj názor, že pandémiu, bohužiaľ, na Slovensku nezvládame a riešime toto akože neúspešne. Áno, dôkazom sú aj najmä dve skutočnosti. V druhej vlne sme mali najviac zomrelých z vyspelých krajín a v súčasnosti sa radíme medzi svetovú špičku. Dámy a páni, uvažujte, svetovú špičku v nakazenosti!
Ľudia sa nás tu skutočne právom pýtajú, že prečo je tomu tak. A sú to oprávnené otázky. Na základe výstupov z médií z vlastných skúseností robia svoj jednoduchý záver a konštatujú, že vinou tvrdej straníckej politiky, kde každá strana sleduje svoje záujmy, sa hrá na vlastnom piesočku, je naša spoločnosť, bohužiaľ, dámy a páni, kolegovia, pán Tomáš, je rozdelená. Ľudia, áno, ľudia, ktorí žijú dole, napríklad aj na juhu Banskobystrického kraja, najmä v menej rozvinutých okresoch, sú vedomí, že každá reforma má svojich víťazov. Ale na druhej strane musíme povedať, že má aj svoje obete a poškodených a vždy sa nájdu politici, ktorí túto skutočnosť využívajú na získavanie pochybnej, áno, pochybnej popularity. Aj preto mnohí neveria politikom, vážené kolegyne, kolegovia, a aj preto naša spoločnosť, bohužiaľ, dnešného dňa, v dnešnej dobe je rozdelená.
Vrátim sa ale k problémom s pandémiou a pokúsim sa aj dať nejaké riešenie. Všetci vieme, že zaočkovanosť našej dospelej populácie je nedostatočná. Je pod úrovňou v okolitých krajinách. Podľa oficiálnych údajov je až 83 % pacientov liečených v nemocniciach s COVID-19. Títo ľudia sú nezaočkovaní alebo má len jednu dávku vakcinácie. Poznáme aj tú smutnú skutočnosť, že aj na umelej pľúcnej ventilácii sú najmä nezaočkovaní, z ktorých vysoké percento podľahne tejto zákernej chorobe. Dámy a páni, a preto vyzývam... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.12.2021 16:27 - 16:29 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, vážený pán predsedajúci. Vážený pán kolega, pán Šudík, ja som si vás podrobne vypočul, aj tú príhodu s tou starenkou z Humenného. Verte mi, že tá situácia nie je taká len na východe Slovenska v Humennom. A taká istá situácia je aj na juhu Banskobystrického samosprávneho kraja. Tam tie dôchodky tiež sú 300-400-eurové. A s takými istými problémami sa boria aj títo naši dôchodcovia aj v okrese Rimavská Sobota, Lučenec, Poltár, Revúca, Rožňava a tak ďalej a tak ďalej.
Ale ja by som tu chcel na jednu vec poukázať. Pán Matovič navrhoval sumu 500 eur plus 100 eur. Ja som pred chvíľou vyzval pána Matoviča, aby uvažoval nad tým, či by sa nedalo zmeniť, tá suma, 500 plus 100 na 300 plus 300.
A prečo to navrhujem? Tých 500 eur za očkovanie v podstate by šlo možnože v mesiaci marec, apríl, máj budúceho roku. Ja navrhujem, aby tá tristovka z tých 600 eur, aby to išlo do konca mesiaca január, aby sme v prvom rade tým našim dôchodcom pomohli, či na východe, či na strednom Slovensku.
A, kolegyne, kolegovia, ja som tento návrh v podstate do určitej miery už aj predrokoval aj s pánom predsedom Národnej rady, s pánom Kollárom. Verte mi, že nebol proti.
Ak ste počuli aj pána Tomáša, aj on naznačil, že toto by snáď bolo riešenie. Alebo napríklad aj dokonca aj pán Kotleba, že dalo by sa nad tým uvažovať.
Vážené kolegyne, kolegovia, ak chceme, aby tento zákon prešiel do druhého čítania, aby sme to mohli v podstate o tom hovoriť ďalej, prosím vás, vážený pán predseda, vážený pán minister, uvažujte nad tým, či by sa to nedalo zmeniť. Pretože ak to nezmeníte vy, iný to nevie zmeniť. Tak v tom prípade sa stane to, že tento zákon pôjde do zabudnutia a nedostane ani jeden dôchodca nič. Ani zaočkovaný, ale ani dôchodca nad 63, 64 rokov.
Tak preto vás prosím, vážený pán Matovič, zvážte tento návrh. Ak to dáte, dáte prísľub, som presvedčený, že to ľudia podporia do druhého čítania.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.12.2021 15:38 - 15:40 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, vážené kolegyne, vážení kolegovia, dnes tu hovoríme predovšetkým o dôchodcoch a ochrane ich zdravia. Zároveň hovoríme o motivácii dať sa zaočkovať a zároveň o pomoci gastrosektoru a iným službám.
Ja osobne riešenie tohoto problému nevidím ako nutné zlo, ale práve naopak, ako vyšší princíp ľudskosti a politiky pre našich občanov. Ja som tento návrh, vážené kolegyne, vážení kolegovia, podporil a skutočne som rád, že prešiel do skráteného legislatívneho konania a dnes už s chladnejšou hlavou a uváženejšie môžeme o tomto dôležitom návrhu rokovať. Tu však pripomínam, že sa o všetkom malo rokovať a snažiť sa dôjsť ku kompromisu. Na škodu veci politici neboli ochotní a nikdy sa, niekedy sa môže zdať, že svoje návrhy ani nemysleli, nemysleli vážne.
Vážené kolegyne, kolegovia, ja v piatok, keď sa hlasovalo o tomto zákone, ja som dostal nejeden telefonát od našich dôchodcov priamo z mesta, z okresu Rimavská Sobota, kde ma prosili, aby som tento, tento zákon podporil. Pretože tu ide o peniaze. Ľudia, ktorí sú v podstate v týchto menej rozvinutých okresoch, dostanú financie. Ja vám konkrétne poukážem na čísla. Len v samotnom meste Rimavská Sobota máme 5 147 občanov nad 60 rokov. Ja som si to nechal vyhodiť včera. To znamená, že z celkového počtu tých 22-tisíc ľudí je 5 147 občanov. To znamená, do Rimavskej Soboty dostaneme cirka, cirka 3 mil. eur viac.
Preto, vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, vidím, že tu ste, pán Matovič, ak tento návrh prejde do druhého čítania, ja navrhujem nad 60 rokov 300-eurovú poukážku za vakcináciu za určených podmienok a 300 eur v hotovosti každému dôchodcovi ako finančnú výpomoc na zmiernenie zdražovania a inflácie.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.11.2021 11:50 - 11:52 hod.

Jozef Šimko Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán podpredseda, vážený pán minister, vážené kolegyne, kolegovia. Hneď v úvode by som chcel povedať, že plne sa stotožňujem s vystúpením predsedu SMER-u - sociálna demokracia pána Roberta Fica. Uvedomme si už konečne, že my prehlbujeme nedôveru občanov Slovenskej republiky, a dovolím si teda zopakovať slová pána, pána Kuffu, že my ideme vyvolať vojnu s národom, vážené kolegyne, kolegovia, týmto zákonom.
Však uvedomme si už konečne, že tu bola miliarda minutá na nezmyselné testy a na lotérie. Na nezmyselné testy a lotérie. A teraz si dajme otázku, čo nám to pomohlo v rámci celej Slovenskej republiky. Situácia sa nezlepšuje, práve opak je pravdou. Situácia sa zhoršuje. Však povedal to aj bývalý minister zdravotníctva pán Krajčí, ktorý otvorene povedal, že ten COVID roznášajú práve ľudia, ktorí sú zaočkovaní, a niečo má to, do čoho to po... čo povedal.
Ale poukážem aj na slová pána predsedu, pána Fica, však reagujem na jeho slová, on poukázal na kritickú infraštruktúru, ale nepovedal to otvorene, pre občanov, ktorí toto sledujú, toto zasadnutie parlamentu. Vážení priatelia, uvedomme si už konečne, že tento zákon, ktorý v podstate ukladá, ukladá firmám, zamestnávateľom, kontrolovať svojich podriadených. A čo, keď tí pekári odmietnu predložiť tieto doklady, a čo národ nebude mať chlieb? Aká vyhláška sa vzťahuje na vstup napríklad občana na úrady, či to je samospráva, alebo štátna správa? To zatiaľ, pán minister, skúste nám to vysvetliť, akou formou to máme riešiť ako starostovia, primátori, že či tí ľudia v danom prípade majú právo vstúpiť na ten úrad, pretože ak nebudú môcť vstúpiť, však to je zákaz vychádzania, to si konečne uvedomme.
Takže treba sa aj nad týmto zamyslieť a verím, že pán minister mi to povie.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 10.11.2021 17:24 - 17:24 hod.

Jozef Šimko
Ďakujem pekne. Vážený pán predseda, vážené kolegyne, kolegovia, predkladám návrh, aby hlasovanie o návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 343/2015 Z. z., tlač číslo 714, sa uskutočnilo zajtra 11. 11. ´21 o 17.00 hodine. Ďakujem.
Skryt prepis