Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2023 o 18:00 hod.

PhDr. PhD.

György Gyimesi

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.5.2023 18:00 - 18:15 hod.

György Gyimesi Zobrazit prepis
Jožko, ja sa považujem za normálneho poľovníka a považujem sa aj za čestného človeka. Nevlastním žiaden revír, nikdy som ho nevlastnil, nikdy som si nekupoval odstrel v žiadnom revíri ani nič podobné som nekonal a napriek tomu tvrdím to, že búrať organizované poľovníctvo a vytvárať chaos ešte aj v poľovníctve nie je správne. So všetkým, čo si povedal, súhlasím. Je treba pomôcť poľnohospodárom so škodami spôsobených zverou. Áno, celkom určite. Je potrebné, aby poľovníci, ktorí nepoľujú z akýchkoľvek príčin, lebo neverím, že 30-tisíc poľovníkov nepoľuje len preto, lebo ich nikde nepustia, to zase, buďme si úprimní navzájom, nech poľujú, nech majú možnosť poľovať, keď majú poľovné lístky, psychotesty a všetky potrebné veci okolo toho. Avšak, avšak, keď je jedna strešná organizácia, ktorá možno nefunguje dobre, tak jej, poďme zlepšiť jej fungovanie, ale nebúrajme to. Prečo to robíme? Prečo degradujeme niečo, čo tu funguje, čo má výsledky, na niečo, z čoho bude zase len chaos?
Mňa napadla takáto jedna otázka, na ktorú som zatiaľ ešte v rozprave nepočul odpoveď. Slovenská poľovnícka komora má zoznam poľovníkov, ktorí sú poľovníkmi. Neexistuje nič, žiaden právny predpis, ktorý tejto poľovníckej komore alebo túto poľovnícku komoru núti ten zoznam vydať. Ako bude viesť register poľovníkov Okresný úrad v Leviciach alebo, ja neviem, v Michalovciach, keď nemá tie zoznamy? Nerobme hlúposti, robme to, čomu sa venovať treba, a to sú škody spôsobené zverou... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.5.2023 16:45 - 17:00 hod.

György Gyimesi Zobrazit prepis
Ja nehovorím to, že nie je treba riešiť problém škôd spôsobený zverou poľnohospodárom. Skôr naopak, som, povedal som, že práve toto poďme riešiť tak, aby spolužitie poľnohospodárov a poľovníkov bolo vyvážené. A to úplne súhlasím s tým, že najmä, najmä v tých miestach, ktoré si spomínala, pani kolegyňa, je ten problém extrémny. Ale to nemôžme riešiť tak, že teraz čo, budeme tú zver tráviť alebo ako ju zničíme? Tú zver nevystrieľame. Poľovníci to neurobia, neurobí to ani okresný úrad a neurobia to ani iné organizácie. My sa musí... my musíme nájsť systém taký, ktorý odškodní poľnohospodárov. Samozrejme, že poďme intenzívne loviť. V Maďarsku to robia tak, že to všetko zaplatí užívateľ poľovného revíru. Tak touto cestou asi nechceme ísť na Slovensku, lebo to by sme, lebo to by sme asi zlikvidovali všetkých, ale sú alebo existujú aj revíry také, kde takýto problém veľký nie je. Zákon by sa vzťahoval aj na nich. Čiže by po celom Slovensku si chodili, v úvodzovkách teraz hovorím, nájomní poľovníci, ktorí nemajú žiaden vzťah k tomu revíru, bez pozvánky len preto, že ich tam niekto pozve, nejaký poľnohospodár, vlastník pozemku, hore-dolu strieľať zver. S týmto ja súhlasiť nemôžem. Súhlasím s tým, že poďme riešiť škody, poďme ich riešiť tak, aby to malo význam, aby boli spokojní obaja – aj poľovníci, aj poľnohospodári.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 10.5.2023 16:30 - 16:45 hod.

György Gyimesi Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán podpredseda, povedal si to veľmi správne a neviem, asi som len druhý aktívny poľovník v tejto diskusii alebo v tejto rozprave. Častokrát som nadobúdal pocit, že mnohí moji kolegovia hovoria o niečom, čomu nerozumejú. Koniec koncov poľovníctvo nie je len zábava, poľovníctvo, aspoň podľa môjho názoru, nie je len niečo, čo je v súčasnosti moderné a preto to niekto robí, ale poľovníctvo je v prvom rade spôsob života, spôsob života ľudí, ktorí majú radi prírodu, majú radi zvieratá, chovajú ich, starajú sa o nich. Poľovníctvo je súčasťou našej kultúry, našej histórie, poľovníctvo má veľmi silné etické, morálne hodnoty, ktoré nesmieme za žiadnych okolností opomínať, a v celej tejto diskusii mi chýba práve tento rozmer.
Diskusia nabrala smer taký, že všetci tí, ktorí poľujú, musia byť mimoriadne bohatí ľudia, ktorí strieľajú zver len kvôli trofejám a tak ďalej. Ja nebudem tu ďalej parafrázovať výroky, ktoré tu padli. Áno, sú aj veľmi bohatí ľudia, ktorí poľujú, áno, množstvo poľovníkov, a chcem povedať, že toto je jedno, jedno, jedno gro toho poľovníctva je, áno, vychovať a uloviť kapitálnu trofej, aj kvôli tomu sa poľuje. Ja poľujem najmä kvôli zážitkom, ale pekná poľovnícka trofej vždy poteší. Takže nehaňme ľudí, ktorí strieľajú trofejovú zver, pretože toto je jedna z esencií poľovníctva popri všetkom ostatnom.
Žijeme v poľnohospodárskej krajine, ktorá chválapánubohu ešte si zachovala vo veľkej väčšine vidiecky ráz, a na týchto poľnohospodárskych plodinách zver robí škodu. Ktorú škodu my vieme riešiť, ak chceme, čiastkovými úpravami zákona o poľovníctve, ale nie tým, že postavíme na hlavu niečo, čo v tejto republike ešte funguje, a to je organizované poľovníctvo. Môžme mať na Slovenskú poľovnícku komoru akékoľvek názory. Slovenská poľovnícka komora nie je dokonalý orgán, nie je to dokonalý systém, ktorý funguje absolútne bezchybne, ale je to orgán, ktorý združuje poľovníkov, háji práva poľovníkov, je strešnou organizáciou všetkých poľovníkov a je tou organizáciou, ktorá je oprávnená rokovať so štátnymi a inými orgánmi, pokiaľ ide o práva a právom chránené záujmy poľovníkov na Slovensku. Nemyslím si, že je dobrý dôvod na to, poľovnícku komoru ako takú rušiť. Myslím si, že je vhodné a najmä nie v tomto čase rozbíjať entitu, ktorá funguje, ktorá sa stará nielen o záujmy poľovníkov, ale stará sa o záujmy aj kynológov, sokoliarov, ako tu už padlo, a o všetky administratívne úkony, ktoré súvisia s tým, aby človek mohol na území Slovenskej republiky legálne poľovať.
Poďme sa skôr baviť o tom, či neoddeliť funkciu šéfa poľovníckej komory od šéfa Slovenského poľovníckeho zväzu. Toto je legitímna debata. Poďme sa baviť o tom, či nepodriadime Slovenskú poľovnícku komoru kontrole NKÚ. Toto je tiež legitímna debata. A nebúrajme to, čo funguje. Nebúrajme to, čo už postavené v tejto krajine je, na čo sme si už zvykli, ale poďme skúsiť zreformovať tú samotnú inštitúciu, ktorá vznikla zákonom v roku 2009, pretože takéto komory majú, myslím, že v drvivej väčšine krajín, v ktorých organizované poľovníctvo funguje.
K pozmeňováku pani kolegyne Halgašovej, ten je absolútne nevykonateľný. Ja poľujem a poľujem aj v miestach, kde tá zver je extrémne premnožená, a poľujem aj na spoločných poľovačkách a poviem, ako to zvyčajne funguje. 50 – 60-členná skupina zveri na vás vybehne, z toho máte možnosť uloviť možno jeden-dva kusy v tom lepšom prípade a všetko ostatné odíde. Nie je to možné robiť. Nie je možné znižovať úradne stavy zveri tým, že povieme, že tu zo 4-tisíc urobíte 2-tisíc. Toto možné nie je, ani keby tam stála armáda. To sa nedá, nedá sa to urobiť. My sa poďme baviť o tom, akým spôsobom budú poľnohospodári odškodňovaní za škody spôsobené touto zverou. Áno, intenzívnejší lov pomôže, ale spôsobí to, že tá zver sa stane úplne nočnou zverou. Čiže v denných a nočných hodinách, ako si tu spomínala, pani kolegyňa, je to nevykonateľné a je to hlúposť. Pre nás, pre poľovníkov, ktorí vieme, ktorí chodíme, to je nevykonateľné.
Je treba znižovať stavy raticovej zveri, je treba znižovať stavy najmä samičej zveri. S tým úplne súhlasím, toto je úplne v poriadku, ale nemôžme, nemôžme aplikovať tieto, tieto inštitúty, ktoré si navrhovala, en bloc na celé územie Slovenskej republiky. A toto isté platí aj vo vzťahu k revírom, ktoré tu majú niektoré osoby, lebo aj toto je pravdou, pretože ja poznám mnoho revírov, kde to ľudové poľovníctvo, ako to kolega Mičovský hovorí, funguje, kde je 20 – 30 členov v poľovníckom združení a lovia zver. Je to spoločenská činnosť, sú to veľké spoločenské udalosti, ktoré organizujú a ktoré veľmi dobre fungujú. Nie je možné aplikovať problém jedného alebo dvoch príkladov, prípadov na celé územie Slovenskej republiky. Nie je možné postihovať kvôli niektorým jednotlivcom celú skupinu osôb, ktorá je takisto združená napríklad v tej komore alebo ktorá si privlastňuje pozíciu, postavenie poľovníka. Toto my jednoducho robiť nemôžme, nesmieme, ani by sme to robiť nemali a najmä nie tí, ktorí v živote poľovnícku pušku v revíri nedržali.
Ďalej nemôžem súhlasiť ani s tým, že v poľovníckom združení, v ktorom ľudia platia svoje členské príspevky, ktorí sa o ten revír starajú ako o svoju vlastnú záhradu, ktorí čistia chodníky, ktorí sa starajú o zver, ktorí ju kŕmia, museli akceptovať niekoho, koho mu nariadi vlastník pozemku, že aj tento tu bude poľovať. Vy by ste si pustili do domu niekoho, koho nadiktuje vám niekto tretí? Toto si nemyslím, že by, že by fungovalo. Toto bude spôsobovať len ďalšie rozbroje, pretože vieme, že ak niekde v obciach sú obrovské rozpory ohľadom poľovníckych združení, tak to sú práve hranice tých poľovníckych združení, prípadne boj o ten samotný revír. A keď urobíme toto, čo je navrhnuté aj v tomto zákone, tak tieto problémy ešte viac prehĺbime. Budeme spôsobovať v obciach, v poľovníckych združeniach ešte väčšie rozpory, než tam sú teraz.
My by sme sa mali vydať úplne iným smerom pri regulácii poľovníctva na Slovensku, než je toto, a to som tu už raz v tejto sále povedal asi pred troma rokmi. Prečo neriešime to, že divinu, ktorá je ulovená v týchto revíroch a najmä tam, kde je napríklad premnožená, prečo nevykupuje štát, prečo nedodávame do škôlok, do škôl, aby sa deti okrem nafúknutých antibiotikových kuracích pŕs stretli aj s pravou divinou, ktorá je tisíckrát zdravšia ako tieto hlboko mrazené potraviny alebo potraviny pochádzajúce z chovu. Týmto veciam sa my vôbec nevenujeme a venujeme sa podružným veciam. Ideme rušiť niečo, čo funguje. Preto za tento zákon hlasovať nebudem.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho 4.5.2023 14:11 - 14:13 hod.

György Gyimesi Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán podpredseda Národnej rady.
Vážený pán minister, ja viem, že vy nie ste kompetentný alebo oprávnený kompetentne mi odpovedať na doplňujúcu otázku, pretože ste ministrom životného prostredia, nie ministrom zdravotníctva. A preto ľutujem, že pán poverený predseda vlády sem neprišiel do očí povedať ľuďom, že prečo ich hádže do vlakov a do autobusov a necháva ich cestovať nie 45 minút, ale niekedy aj hodinu a trištvrte. Totižto toľko trvá cesta napríklad cesta z Uble do Humenného, najmä v zimných mesiacoch. Tento, ale nechajme to, prosím, teraz bokom.
Ak európska norma hovorí o 1 200 pôrodov v jednej nemocnici, tak európska norma zjavne nie je šitá na regionálne potreby. Pretože my nemáme také cesty, aké majú napríklad v Belgicku alebo hoci v Holandsku, alebo Nemecku, kde sa tam skutočne dostanú tí, tie pacientky. Zároveň nemáme tak vybudované ani, ani sanitky alebo záchrannú službu.
A zároveň musím povedať jednu dôležitú vec. My totižto nemôžme pozerať na to len ekonomicky, tak ako sa na to pozerá pán poverený premiér, a čo aj z tejto odpovede vyplýva, pretože ekonomický efekt je nulový. Totižto tie výkony, ktoré v týchto nemocniciach neurobia, urobia v Trebišove, v Michalovciach alebo v Humennom, čiže sa budú musieť zaplatiť tam. A keď dajme tomu v týchto nemocniciach 30 rokov sa deti rodili a rodili sa úplne v pohode, tak nevidím dôvod na to, aby sa tam nerodili aj nasledujúce obdobie.
Čiže moja doplňujúca otázka znie: Keďže ekonomický efekt je nulový, komplikácie sú a riešia sa v tých daných nemocniciach, prosím, aký je skutočný dôvod na to, že sa tieto pôrodnice presúvajú?
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

16.3.2023 16:38 - 16:40 hod.

György Gyimesi Zobrazit prepis
Pán podpredseda, vy mi čítate myšlienky.
Dovoľte mi ešte, ak sa teda bavíme o tom, že tá výmena obyvateľstva je fajn, alebo to odsunutie obyvateľov, či už Nemcov, alebo Maďarov, je tiež fajn, tak vám prečítam tri citáty dobových, vrcholných predstaviteľov Československa:
"Pohnútkami nášho postoja a našej politiky neboli nacionalizmus alebo nacionálny šovinizmus, ale snaha navždy eliminovať menšinovú otázku, ktorá môže byť príčinou medzinárodného nedorozumenia." Vladimír Široký, 1948, Viliam Široký, pardon.
"Riešenie slovensko-maďarského vzťahu je možné dosiahnuť jedine úplným likvidovaním maďarskej menšiny u nás." Vlado Clementis, 29. 9. 1946.
Tretí. "Kladiem pritom dôraz na slovo definitívne, lebo každé iné riešenie je riešenie nezdravé, riešenie, ktoré by železnou logikou viedlo k novým nepokojom a k zbytočným konfliktom a neposlúžilo by zainteresovaným národom a jediným definitívnym riešením je odchod maďarskej menšiny zo Slovenska." Takisto to povedal pán Clementis v septembri v roku 1945.
A mňa mrzí, že pán poslanec Krúpa, ktorý je liberál, sa hlási k takýmto praktikám a k takýmto slovám a k takýmto činom, ktoré nasledovali po týchto slovách. Pretože takéto isté slová v kontexte napríklad vojny na Ukrajine alebo v kontexte tu niektorých zelených mužíkov, ktorí sa premávali alebo premávajú po slovenských uliciach, je fajn a ich odsudzujeme, tak toto musíme odsúdiť tiež. A my to chceme urobiť inteligentným spôsobom, že povieme len tým ľuďom, ktorých sa to týkalo, že prepáčte, jedným pamätným dňom. A opakujem po štvrtýkrát, som ochotný v druhom čítaní sa baviť o zmene dátumu bez akéhokoľvek problému, pretože podstatné je pre mňa chcieť.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 16.3.2023 16:19 - 16:23 hod.

György Gyimesi Zobrazit prepis
Je fajn táto diskusia v pléne Národnej rady, lebo sme sa dozvedeli, že vlastne ak tu je nejaký problém, tak ten problém je jedine s Maďarmi. Dovoľte mi povedať vám niekoľko faktov.
Ja som sa s historikmi nebavil. Jednak túto problematiku mám, si myslím, že dostatočne naštudovanú, ale ja som sa bavil s pamätníkmi. S ľuďmi, ktorí to, čo vy nazývate dohodou dvoch krajín, áno, k tej reálne došlo, nie je ju možné poprieť, tak na základe tejto dohody boli ľudia určení, to znamená, že sa na nich ukázalo prstom, že na základe dohody, ktorú podpísali dve vlády a ratifikovali parlamenty, ste práve vy boli určení. To nebolo dobrovoľné, že prihláste sa tí, ktorí chcete odtiaľ odísť, tak môžte, lebo, ja neviem, v Nyíregyháze alebo v Debrecíne máte trojhektárový pozemok s malým domčekom, tak choďte tam žiť. Toto takto neprebiehalo.
A dôkaz toho, historický dôkaz toho som vám ukazoval na tlačovej konferencii. Môj dedo bol takto určený na deportáciu s mojím otcom, s jeho bratom a s jeho mamou. Toto nebolo o tom, že oni chceli odísť z Kráľovského Chlmca. Na nich sa ukázalo prstom, že v ste tí, ktorí ste určení, aby ste odišli.
A toto je len jedna časť, lebo pán poslanec Krúpa sa dotkol len, len obdobia po roku 1947. Ale my vieme, že 70-tisíc Maďarov bolo odvlečených na Sudety ešte v roku 1946, čo nemalo spoločné vôbec nič so žiadnymi dohodami. Sudetských Nemcov vyhodili a na ich miesta odlifrovali Maďarov zo Slovenska. Čiže toto sú historické konotácie, o ktorých tu nikto nerozpráva. A nikdy nikto tu nerozprával, ale oni si zatvárali oči.
A keď hovoríš, pán poslanec o tom, že prečo sme ich všetkých dali dokopy, tak preto, pretože si myslím, že neexistuje rozdiel medzi odvlečeným a odsťahovaným Rómom, Židom, Maďarom, Nemcom alebo Slovákom, ktorý bol odsunutý v rámci, v rámci ´málenkeho robotu´. Preto sme ich všetkých dali dokopy. A pokiaľ, viete, mne ide o účel a nie o stavanie pomníkov. Mne nejde tu o žiadne revízie. A preto som ochotný bez akýchkoľvek problémov zmeniť tento dátum. Keď je dátum problém, ja s tým problém nemám. Ja hovorím to a chcem to, aby ľudia, ktorých vlastná krajina vyhodila, zbavila ich občianskych práv a mnohokrát aj života, mali svoj pamätný deň, kedy si na nich vieme spomenúť. A či to bude 12. apríla alebo 15. júna, nech sa páči. Ak je vôľa na 15. júni, nech to bude 15. jún. Ale si na nich spomeňme.
Áno, v tom si mal pravdu. Slovenská národná rada v roku 1990 uznesením Národnej rady povedala ´prepáčte´ Židom, v roku 1991 to urobila vo vzťahu k Nemcom. Vo vzťahu k Židom, samozrejme, išli aj ruka v ruke s tým aj finančné kompenzácie, do toho zasahovať nechcem. Ale opakujem, ja nevidím rozdiel medzi Maďarom, Židom, Nemcom, Slovákom. Neexistuje. Preto sme ich všetkých dali dokopy, a preto chcem, aby sme si na nich pamätali niektorý deň v roku. A prečo 12. apríl? Dvanásty apríl len kvôli tomu, že ten najväčší odsun, teda počtom najväčší odsun, počtom najväčší, ľudí, bol alebo začal práve 12. apríla.
Opakujem tretíkrát. Ak je problém konkrétny deň, som ochotný sa bez akýchkoľvek problémov baviť o ňom, pretože mne ide v tomto smere o účel, aby sme si na týchto ľudí pamätali a nemusí to byť tu konkrétny 12. apríl. (Hlasy v sále.)
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 16.3.2023 15:33 - 15:39 hod.

György Gyimesi Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda Národnej rady, vážení kolegovia, skupina poslancov Národnej rady predkladá návrh novely zákona o štátnych sviatkoch a pamätných dňoch, ktorý by spočíval v tom, že by sa pridal nový pamätný deň, a to Pamätný deň nespravodlivo odvlečených a odsťahovaných občanov a za pamätný deň by sa mal určiť deň 12. apríl.
Chcem zdôrazniť, že diskusia o tomto zákone sa má výlučne týkať toho, čo je napísané aj v dôvodovej správe a toho, čo poviem, keď tento zákon, resp. novelu tohto zákona predstavím a nie niečoho úplne iného. Nechceme sa dotýkať histórie, otvárať tu kapitoly dejín, na ktoré dnes nie je priestor, vôľa a ani čas. Chceme sa baviť o tom, že existuje ešte stále prítomná a žijúca skupina ľudí, ktorá bola postihnutá historickými okolnosťami a ktorej nikdy nikto nepovedal jedno obyčajné ľudské ´prepáčte´. A týmto zákonom chceme dosiahnuť práve to.
Nechceme zaťažiť štátny rozpočet ani jedným centom. Nie je to atómovka, nie je to nič, čo by nejakým spôsobom chcelo revidovať, nie je to iredenta, nie je to proti záujmom kohokoľvek v tejto krajine, je to, zopakujem, obyčajné ľudské prepáčte ľuďom, ktorí boli zo svojich domovov odsťahovaní alebo odvlečení napriek ich vôli. A chceme sa baviť najmä o obetiach holokaustu, teda Židoch, ktorí boli odvlečení do koncentračných táborov, chceme postaviť takýto pamätník v podobe pamätného dňa ľuďom, ktorí boli odsunutí na tzv. málenkij robot, po vojne Rusi odviedli vyše 30-tisíc ľudí na tri dni, alebo mali ich odviesť na tri dni na obnovu Sovietskeho zväzu. Drvivá väčšina z nich sa nikdy z týchto gulagov zo Sibíri nevrátila. Na nich sa nepamätá absolútne nijakým spôsobom.
Ďalej si chceme pamätať 30-tisíc Nemcov, ktorí boli po vojne odsunutí, vyhodení z ich domova na základe kolektívnej viny a ktorí si to vôbec nezaslúžili podľa nášho názoru, vtedy sa vyše 80 % populácie Nemcov odsunulo z územia súčasnej Slovenskej republiky.
No a v konečnom dôsledku si chceme pamätať aj na obete rómskeho holokaustu, ktoré si nikdy nikto nepripomína, a my dodnes ani nevieme, koľko ich vlastne bolo, vieme, vieme to len odhadom.
A zároveň, samozrejme, sa chceme baviť aj o Maďaroch, ktorých odsunuli alebo vysťahovali po roku 1946, jednalo sa o 90-tisíc ľudí na základe výmeny obyvateľstva a 70-tisíc, ktorí boli odsunutí na Sudet.
Na tlačovej konferencii, keď sme predstavovali tento návrh zákona, som ukazoval jeden, jedno rozhodnutie, ktoré spočívalo v jednej jedinej vete, v ktorej rodine oznámili, že je jednoducho určená na deportáciu. Nič viac, nič menej. Bez možnosti odvolať sa, bez možnosti sťažovať sa, bez možnosti namietať. A takíto ľudia ešte aj dnes žijú. Nie je ich už síce veľa, ale ešte stále sú medzi nami. A týmto ľuďom chceme povedať to, že Slovenská republika už je dospelá, už nie je, to nie je dieťa v plienkach. Slovenská republika je sebavedomý štát, v ktorom rovnakú štátoprávnu úlohu hrajú aj Nemci, aj Rómovia, aj Maďari, aj Židia, všetky národnosti spoločne so Slovákmi.
Nechcem otvárať tu diskusie ohľadom Benešových dekrétov, ktorých sa tento zákon vôbec netýka. Nechcem otvárať diskusiu o nariadeniach Slovenskej národnej rady z rokov ´46 a vyššie, pretože týchto sa zákon vôbec netýka. Chcem sa venovať ľuďom, ktorí boli napriek svojej vôli odsťahovaní a odsunutí vtedajšou mocou.
Ak sa vieme veľmi urputne biť za práva Ukrajincov, ak sa vieme urputne biť za práva, ja neviem, obyvateľov Taiwanu, ak sa vieme biť za práva ľudí v krajinách, ktoré sú veľmi ďaleko od Slovenskej republiky, tak si myslím, že máme už dostatok sebavedomia na to, aby sme sa vedeli postaviť čelom aj voči problémom vtedajším tých ľudí a pamätať si na nich tak isto, ako si pamätáme na obete banských nešťastí, takisto ako si pamätáme na vyhlásenie Slovenska za cirkevnú provinciu, takisto ako si vieme pamätať na obete covidu, takisto ako si vieme pamätať na obete totality. Na týchto ľudí sa zabúda. Preto to chceme zmeniť a preto navrhujeme túto novelu zákona, ktorú predkladáme, a ja by som vás chcel požiadať o podporu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 15.3.2023 11:18 - 11:18 hod.

György Gyimesi Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, vážený pán predseda, ja nemám procedurálny návrh, ja by som len chcel pripomenúť, že 15. marec je jeden z najvýznamnejších sviatkov Maďarov, ktorý si pripomínajú po celom svete, a je to sviatok revolúcie v roku 1848 až 1849 a boja za slobodu Maďarov... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Kollár, Boris, predseda NR SR
My vám gratulujeme k tomu, pán Gyimesi, gratulujeme, ale nezneužívajte plénum k takýmto politickým kampaniam tesne pred voľbami.

Gyimesi, György, poslanec NR SR
... Ja by som len chcel zablahoželať všetkým a popriať im príjemný sviatok.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.2.2023 16:45 - 16:45 hod.

György Gyimesi Zobrazit prepis
Pán podpredseda, ale veď tento zákon, on ostane v platnosti aj po dvoch rokoch, akurát tam ten zvýšený, zvýšený odvod sa zníži. Ostatné ostáva tak. Je tak, pán predkladateľ? (Reakcia z pléna.) No. Čiže nerozumiem teraz vašej... (Reakcia z pléna.) Nie? (Reakcie z pléna.) Tak to potom asi celkom korektné nie je.
Ale ja sa teraz čudujem, že prečo ste potom ten bankový odvod, lebo teraz sa bavíme o dani, o bankovej dani. Prečo ste bankový odvod nenavrhli už v čase, keď ste ho prijímali tak, aby sa dal - v úvodzovkách - prejesť? To znamená, že ho použiť na dôchodky, na obedy zadarmo a na hocičo iné. Prečo ste toto neurobili v čase, keď ste vy prijímali ten váš zákon o bankovom odvode? To bol ten špeciálny zákon.
Toto mi, prosím, vysvetlite, lebo tomu dosť dobre nerozumiem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.2.2023 16:30 - 16:30 hod.

György Gyimesi Zobrazit prepis
Protirečíš si, pán predseda, pretože ak by banky po tom, čo sa im odpustil bankový odvod, tak ako bol nastavený, znižovali pre ľudí poplatky, ak by išli dole úrokové sadzby, alebo aspoň aby... ak by tak nerástli, ako rástli, pretože tie boli skutočne nízke v roku 2019 a 2020, to, s tým súhlasím. Ale keby ich tak rapídne nezvyšovali, tak potom asi nevyprodukujú zisk 828 mil. eur za rok.
A ja sa pýtam, čo je 100 mil. e... 100 mil. eur z 828. My nechceme zobrať z 82 50. A nie je to naveky. Sú to na dva roky. To je po prvé.
Po druhé vôbec si nemyslím, lebo na to si nereagoval, pán predseda, že slobodný trh, konkurencia nevyriešia aj túto dilemu, že si nebudú navzájom konkurovať a nebudú zvyšovať poplatky tí, ktorí sú tu eventuálne to budú chcieť, lebo tí ostatní to robiť nebudú. Asi môžu tých klient... tí klienti môžu migrovať teraz úplne bežne bez akýchkoľvek problémov. Fakt sa toho vôbec neobávam.
A na druhej strane, toto nie je zákon o tom, že sa niekomu darí, my mu závidíme a ideme mu tie peniaze zobrať. Niekomu sa darí preto, lebo mu peniaze padajú z neba, ako je napríklad Slovnaft, ten som povedal už viackrát. Stámiliónové zisky mesačne, si myslím, že nie je, nie je úplne to pravé orechové, čo by sa nemalo zdaniť, takže tu sa zarába aj na ľudskom nešťastí, aj na krízach. A toto je tá solidárnosť v tomto čase. My to, my sme si to nevycucali z prsta, že teraz ideme zdaniť len tak. Veď tu sú multi krízy jedna po druhej. O tom veľmi dobre vieš.
Takže tento zákon je presne o tom.
Skryt prepis