Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

26.4.2022 o 16:25 hod.

Mgr.

Mária Kolíková

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

26.4.2022 16:25 - 16:40 hod.

Mária Kolíková Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo, pán predsedajúci.
Vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, na rokovanie Národnej rady predkladám vládny návrh zákona, ktorý predstavuje, a sú to vlastne dva návrhy zákona, ktoré sa týkajú kľúčovej časti reformy súdnej mapy, ktorá znamená novú reorganizáciu súdov. Je to kľúčová časť reformy preto, lebo umožní sudcom aj zamestnancom na súdoch, aby boli špecializovaní. Znamená, aby boli odborníci v kľúčových témach práva, v ktorých rozhodujú.
Tie kľúčové témy si vybrali sudcovia sami. Sú to témy ako je takzvaná agenda rodinná, agenda civilná, agenda obchodná, agenda trestná a agenda správneho súdnictva. Preto je zmysluplné, že sa aj spája rozprava s návrhom zákona, ktorý má zriadiť tri správne súdy a tým dokončiť reformu súdnictva, ktorá súvisí s novou časťou, osobitnou, súdnictva, a to takzvaného správneho súdnictva. To znamená, vytvoríme samostatnú časť súdnictva, ktorá je o sporoch občana so štátom. A tým si myslím, že dokončíme aj taký dlh, ktorý máme voči spoločnosti v rámci justície, že dáme naozaj vážnosť tým sporom, ktoré má občan so štátom a ktoré sme v neúmernej miere zaznávali v období do roku ´89. Aj preto je dôležité, aby správne súdnictvo sa opätovne narodilo a to nielen tým, že sme zriadili Najvyšší správny súd, ale sme to dokončili aj na úrovni prvých stupňov súdov, to znamená správnych súdov, na ktoré sa ľudia obracajú, keď sú nespokojní s rozhodnutím štátu, či už je to stavebné povolenie, rozhodnutie o dani, rozhodnutie o clách, ale aj o rozhodnutiach, ktoré súvisia so sociálnym zabezpečením.
Je dôležité práve v týchto prípadoch, aby čo najskôr ľudia dostali rozhodnutie, aby sa tomu venoval sudca, ktorý naozaj v týchto veciach je odborník. Bohužiaľ, dnes sa stáva, že v senátoch, ktoré rozhodujú o týchto veciach, nie sú len sudcovia, ktorí sú sudcami správneho súdnictva. Ale sú tam dopĺňaní sudcovia z obchodnej agendy, prípadne inej civilnej agendy preto, aby sme mali celý senát, ale znamená to, že časť sudcov sa tejto agende vlastne vôbec nevenuje a medzi nich ani nie sú rozdeľované veci, ktoré patria do tejto agendy. A, bohužiaľ, stáva sa aj to, že vlastne sudca počas pojednávania sa venuje inej veci ako tej, ktorá sa práve súdi. A toto má vytvoriť vlastne táto reforma, aby sudca rozhodoval o veci, v ktorej je odborníkom. Nebol tam len do počtu, ale bol tam ako sudca, ktorý rozhoduje o tom, čo je správne a spravodlivé v danom spore. Preto je dôležité, aby sa zriadili správne súdy.
Dôležitý je aj počet tri, to znamená nie osem súdov, ako ich máme dnes. Máme rozloženú túto agendu na ôsmich krajských súdoch, ale aby to boli práve tri, prípadne aj dva by dávali význam. Ale s ohľadom na všetky debaty o dostupnosti spravodlivosti si myslím, že asi prijateľný kompromis je mať tri správne súdy. Znamená to, že nielen to, že bude sudca, ktorý bude riešiť správne súdnictvo a bude naozaj riešiť túto agendu, ale ešte aj umožníme v rámci správneho súdnictva špecializáciu a budeme dávať možnosť sudcom, aby to boli sudcovia napríklad, ktorí riešia finančné veci v rámci správneho súdnictva, a potom iní sudcovia, ktorí napríklad riešia veci, ktoré súvisia s dôchodkami, sociálnym zabezpečením. Preto možno očakávať, že jednak rozhodnutia budú kvalitnejšie a jednak rýchlejšie sa k nim dostaneme.
Čo sa týka ostatnej reformy takzvaného všeobecného súdnictva, tu riešime, aby sme mali sudcov, ktorí sa venujú buď trestnej agende, obchodnej agende, osobitne rodinnej agende a potom civilnej agende, samozrejme, ktorá je najrozšírenejšia, a sú to najrozšírenejšie spory na našich súdoch. Je dôležité, aby sme túto reformu urobili na okresných aj na krajských súdoch.
Nemožno povedať, že celá reforma, tak ako bola plánovaná od začiatku, že by to bola nejaká obrovská revolúcia, aj keď sa to tak mohlo javiť. Pretože to, čo sa stalo v 90. rokoch, je, že justícia bola deformovaná územnosprávnym členením, o ktorom tiež je momentálne veľa debát, či to bolo naozaj správne rozhodnutie v rámci územnosprávneho členenia v 90. rokoch. Ale, bohužiaľ, mečiarovská "reforma" územnosprávneho členenia deformovala justíciu, pretože ju rozdrobila na oveľa menšie jednotky aj na okresných súdoch, aj na krajských súdoch. A išli sme na Slovensku úplne opačným trendom ako v rámci Európy, kde sa zväčšovali obvody, sudcovia sa špecializovali, a my sme ich rozdrobili a vlastne sme nútili sudcov, aby robili chvíľu trestnú a chvíľu rodinnú agendu. Toto sa nám vlastne začalo diať osobitne na tých menších súdoch. Toto, bohužiaľ, sa nám deje aj na krajských súdoch a okrem toho, že teraz vyriešime časť agendy, ktorú tu máme na krajských súdoch, správnu agendu, vytvorením správnych súdov, je dôležité, aby sme aj na krajských súdoch dotiahli reformu tak, aby sme umožnili osobitne sudcom pre obchodnú a rodinnú agendu, aby aj tu boli doma, v tejto agende. A to nielen ohľadom práva, na základe ktorého sa rozhoduje, ale aj na základe procesu, podľa ktorého sa rozhoduje. Lebo osobitne pri rodinnej agende, aj tu máme trošku iný proces ako pri ostatných sporoch. A preto som veľmi rada, že nakoniec po dlhých debatách sme sa s koaličnými poslancami dohodli na takej podobe reformy, ktorá, predpokladám, bude mať nakoniec veľmi silnú podporu v tomto parlamente.
Preto si dovolím celú reformu uviesť aj v nadväznosti na poslanecký návrh pána poslanca Michala Luciaka a v nadväznosti na to, ako bude v detailoch uvedený tento poslanecký návrh, tak si dovolím uviesť, že v nadväznosti na vládny návrh zákona, ktorý bol v prvom čítaní schválený parlamentom, a v nadväznosti na zákon o správnych súdoch, ktorý bol schválený v prvom čítaní parlamentom, spolu s týmto poslaneckým návrhom, ako vlastne reforma bude vyzerať.
Čo sa týka okresnej úrovne, tu vlastne ostávame na obvodoch súdov, že z 54 obvodov to skrešeme na 33 obvodov. Pôvodný návrh bol že 30. Teraz sme to trošku rozšírili po našich debatách na 33, pretože sa nám k tomu pridali obvody, ktoré súvisia s osobitným obvodom pre Starú Ľubovňu, s osobitným obvodom pre Vranov nad Topľou a s osobitným obvodom pre Okresný súd Malacky. To znamená, tu vlastne, toto sú obvody, ktoré, v ktorých sa vlastne tá základná zmena reformy nedotkne. Nedotkne sa jej preto, pretože sme mali množstvo diskusií, ktoré súvisia, samozrejme, s celej reformou a treba reformu urobiť tak, aby bola prijatá a akceptovateľná parlamentom.
Na okresnej úrovni, ak sme robili rozhodnutia smerom k obvodom a ich zväčšovaniu, tak sme ich robili preto, aby sme mali náhodný výber a špecializáciu. To znamená, áno, bolo dôležité tie obvody zväčšovať. Myslím si, že podoba, v akej nakoniec sme sa dohodli, že bude realizovaná reforma na okresných súdoch, posunie justíciu veľkým krokom vpred, pretože im umožní špecializáciu a umožní to aj väčší náhodný výber. Som veľmi rada, že sme sa dohodli aj na podobe reformy, ktorá sa týka Košíc a Bratislavy. Pretože je to vlastne jedna štvrtina sporov vôbec na Slovensku, a preto je kľúčové, aby aj týchto súdov sa dotkla reforma.
Som rada, že sme sa dohodli na tom, že v Košiciach bude jeden mestský súd, čo určite aj manažérsky dáva veľký zmysel, keďže už dnes Košice I, Košice II a Košice okolie sú v jednej budove. To znamená, maximálne využijeme kapacitu, potenciál sudcov a všetci obchodní sudcovia budú pre celý tento obvod spoločne organizovaní, bude medzi nich rovnomerne rozdelená agenda, ktorá prichádza na súd. A samozrejme, ak dôjde k bežným výpadkom, tak môžu sa vzájomne zastúpiť.
Podobne sme sa nakoniec dohodli aj v rámci Bratislavy. Síce to nebude jeden mestský súd Bratislava, ale štyri mestské súdy, ale ten cieľ, že v rámci celej Bratislavy sa využije potenciál obchodných sudcov, rodinných sudcov, trestných sudcov a civilných sudcov bude naplnený. A bude naplnený prostredníctvom vytvorenia Mestského súdu Bratislava I, Mestského súdu Bratislava II, Mestského súdu Bratislava III a Mestského súdu Bratislava IV.
Mestský súd Bratislava I sa bude venovať trestnej agende a prirodzene sa predpokladá, že bude sídliť v súčasnom Justičnom paláci, keďže je priamo napojená táto budova aj s ústavom na výkon trestu odňatia slobody a ústavom na výkon väzby. Rodinná agenda bude na Mestskom súde Bratislava II a s ohľadom aj na to, kde je dnes Okresný súd Bratislava II, prirodzene je dobré toto miesto ako centrálne miesto v rámci Bratislavy, kde bude sústredená rodinná agenda. Obchodná agenda bude na Okresnom súde Bratislava III už v novom Mestskom súde Bratislava III a prirodzene aj kapacitne tento súd je vhodný na takúto agendu. Potom civilná agenda, ktorá je najrozšírenejšia, tak bude realizovaná na Mestskom súde Bratislava IV, ktorý vznikne spojením Okresného súdu Bratislava IV a Okresného súdu Bratislava V. Žiadne nové výberové konania nebudú realizované v rámci všeobecného súdnictva a automaticky tí sudcovia, ktorí sú dnes vlastne predsedami týchto súdov, sa stanú predsedami mestských súdov.
Bez ohľadu na to, aká je väčšinová agenda týchto sudcov ako predsedov, kľúčové je, že sú to manažéri a ako manažéri určite vedia riadiť nový mestský súd.
Čo sa týka prerozdeľovania spisov, k tomu by som dala jednu poznámku a vraciam sa k nej veľakrát. Napriek tomu, že od začiatku platili tie isté opatrenia v rámci reformy, veľakrát som sa stretla s tým, že reforma bude znamenať prieťahy v konaní. No, samozrejme, nové zmeny, nová organizácia vždy znamená, že chvíľu sa treba dostať do nových koľají, ale reforma neznamená reorganizáciu, že sa budú prerozdeľovať spisy, to vôbec nie je pravda. Samozrejme, ak sa vytvorí nový správny súd, tak tie spisy musia prísť na nový správny súd, pretože tam už bude tá agenda, na tých starých súdoch nebude. Ale čo sa týka všeobecného súdnictva, ak sa vytvoria nové mestské súdy, tak všetci sudcovia si dokončia tú, tie spisy, ktoré majú. A tá reforma, to, čo im umožní, je, že nové spisy, ktoré budú prichádzať od 1. januára 2023, tak by mali prichádzať len v tých agendách, v ktorých sú odborníci.
Tiež to nie je tak, že niekto svojvoľne bude určovať, v akej agende sudca bude odborníkom, to už je dnes jasné. Sudca dnes má nejakú agendu väčšinovú, to znamená, my dnes vieme, aj sudcovia to vedia, aj predseda súdu to vie, aj v systémoch, ktoré súvisia s organizovaním práce na súdoch, je zrejmé, aký sudca má akú väčšinovú agendu. Na základe toho sa vytvorí sudcom priestor, aby iba v tej agende vlastne mohli ďalej dostávať nové spisy, nové obžaloby, nové žaloby, nové návrhy na konania na súde. To znamená, že vlastne od momentu, kedy tá reforma bude platiť, tak sudca by mal dostať vlastne už nové veci, ktoré sú len v tej jeho téme, a preto možno, naopak, predpokladať, že od momentu, kedy platí reforma, tak konanie by sa malo fakticky zrýchliť, pretože budú dostávať iba tie veci, v ktorej sa vie najlepšie orientovať. A samozrejme, že keď je človek odborník k nejakej téme, tak vie rýchlejšie sa zorientovať, čo je kľúčové, čo je správne rozhodnutie, aký proces má v danej veci navrhnúť a sledovať.
Čo sa týka vecí, ktoré mal v takzvanej menšinovej agende, neznamená automaticky, že táto má byť prerozdelená. Zákon dáva možnosť, aby, ak to bude vhodné pre účastníka, táto agenda bola prerozdelená. Znamená to, že ak napríklad bol sudca trestný a mal popritom rodinné veci a ukazuje sa ako vhodné, aby tie rodinné veci už robil potom sudca, ktorý bude robiť len rodinné veci, tak áno, je tu možnosť, aby tie veci boli prerozdelené. Ale ten predpoklad, že to bude vhodné pre účastníka, musí byť splnený. Takže ak je vec pred rozhodnutím, samozrejme, že takéto veci má ten sudca dokončiť. Toto platí všeobecne ako pravidlo.
Výnimka je pre Mestský súd Bratislava I a to, pre mestský súd Bratislava vôbec. A to preto, že vieme, že na Okresnom súde Bratislava I máme, bohužiaľ, najviac zaťažené súdne oddelenia reštančnými vecami. To znamená, máme tu veľmi staré veci. Sú sudcovia, ktorí sú neúmerne preťažení veľmi starými vecami, hovoríme tomu tiež "stariny". A javí sa ako vhodné, aby sme týmto sudcom v rámci tejto reformy pomohli. Neznamená to, aby sme všetky veci prerozdelili, ale stanovili sme pravidlo v rámci tejto reformy, že veci staršie ako sedem rokov, iba tieto bude možné v rámci rozvrhu práce prerozdeliť, ak bude zrejmé, že v rámci tých súdnych oddelení je ich toľko, že ten sudca sa jednoducho k tomu v primeranom čase nedostane. To znamená, že práve v týchto starých veciach je vhodné, že to bude rýchlejšie pre účastníka, iba tieto je možné potom prerozdeliť, inak sa veci neprerozdeľujú, takže fakticky od momentu, kedy bude platiť reforma, tak tie konania vlastne by sa, prirodzene, mali zrýchliť.
Účinnosť návrhu všetkých zákonov, ktoré súvisia s reformou, navrhujeme k 1. januáru 2023. Je to veľmi ambiciózny cieľ s ohľadom aj na to, že až teraz vlastne sa dostávame k druhému čítaniu, ja verím, že aj k tretiemu čítaniu. Ale napriek tomu nenavrhujem posunúť účinnosť tohto zákona, pretože kľúčové pre akúkoľvek reformu je aj to, aby sa implementovala. A vnímam ako svoju zodpovednosť, politickú aj odbornú, aby som urobila všetko pre to, aby som tú reformu zimplementovala ešte ja, so všetkou zodpovednosťou. A preto je dôležité, aby tá reforma bola čo najskôr účinná. Myslím si, že stále to obdobie, viac ako polročné, by mohlo byť dostatočné pre to, aby daná reforma mohla byť úspešná a mohla byť plne realizovaná. Myslím si, že to boli asi najdôležitejšie, možno z mojej strany, posolstvá k tejto právnej úprave, ktorá súvisí s reformami ešte ku krajským súdom.
A ja si dovolím povedať aj zopár slov k legislatívnemu procesu, kým sa dostanem ku krajským súdom. Vypočula som si množstvo komentárov k tomu, čo môžu a nemôžu poslanci prijať v rámci právnej úpravy k reforme súdnej mapy. Osobitne som si to vypočula k mestským súdom. A veľmi ma mrzí, že často debata, ktorá prebieha k súdnej mape, a osobitne ma to mrzí, ak zaznieva z justičného prostredia, nie je založená na faktoch.
Zákon, ktorý prešiel prvým čítaním, obsahoval aj mestské súdy. Poslanci schválili mestské súdy, Mestský súd Bratislava, Mestský súd Košice. To, čo neschválili, je detailná právna úprava pre Mestský súd Bratislava, pre Mestský súd Košice. To znamená, že ak by poslanci nechceli Mestský súd Bratislava, Košice, museli by teraz pozmeňujúcim návrhom ho vyňať z reformy, ktorá bola pre okresné súdy schválená. To znamená, ak sa teraz poslanci rozhodnú, že detailná úprava pre Mestský súd Bratislava, Košice má nejako vyzerať, je to jednoznačne plne v ich možnosti, kompetencii a určite to nie je nejakým spôsobom v rozpore s legislatívnym procesom. Práve naopak, je to vyžadujúce dokončiť túto časť reformy, ktorú jednoducho poslanci schválili.
Rovnako to platí, samozrejme, pre akékoľvek potenciálne zmeny v rámci sídiel okresných súdov. Jednak by sme popreli vôbec úlohu poslancov, ich možnosti zákonodarnej iniciatívy a podávania návrhov v rámci legislatívneho procesu. Bez toho, aby som teraz zachádzala, čo je obsahom právnej úpravy, ktorá rieši návrh zákona a ktorá rieši pozmeňujúci návrh, je jednoznačné, že rokovací poriadok toto veľmi jasne rozlišuje. Takže určite je v plnej kompetencii poslanca vysporiadať sa s pozmeňujúcim návrhom k právnej úprave v celej šírke, ktorú umožňuje návrh zákona, ktorý je v parlamente.
Keďže návrh zákona ohľadom sídiel sám osebe riešil aj pôsobnosť krajských súdov, lebo riešil, tak určite pozmeňujúci návrh môže riešiť aj to, ako budú vyzerať krajské súdy a aká má byť ich pôsobnosť. Jednoducho súčasťou tej právnej úpravy, ktorá prešla prvým čítaním, bola aj pôsobnosť krajských súdov. To, že neprešiel návrh zákona, ktorý potom riešil nejak konkrétne, v detailoch pôsobnosť krajských súdov, nič nemení na tom, že zákon, ktorý prešiel, priamo rieši aj pôsobnosť krajských súdov. To znamená, určite je priestor pre poslancov, aby sa vysporiadali s otázkou, či pristúpia ešte k ďalšej reforme v rámci krajských súdov alebo nie, lebo samotný zákon, ktorý prešiel prvým čítaním, sa krajských súdov a ich pôsobnosti týka.
Som veľmi rada, že po veľkých debatách sme dospeli k zhode aj ohľadom reformy na krajských súdoch. Je pravdou, že nie je úplne v zhode s ambíciou, na ktorej bola postavená pôvodne reforma odvolacích súdov, ale ak sa pozrieme na ciele reformy, a to je dosiahnuť špecializáciu pre sudcov na krajských súdoch, tak to, čo je dnes zrejmé, je, že tie agendy, ktoré sú také menšie a je problém zabezpečiť náhodný výber a plne špecializované senáty, tak tým osobitne trpí agenda, ktorá je rodinná a ktorá je obchodná.
Jednoducho nie je dostatočne toľko sporov, ktoré sa dostanú odvolaním na krajské súdy, aby sme mohli plne zabezpečiť takýto náhodný výber a špecializáciu v rámci odvolacích senátov. Preto, keďže nedošlo k dohode na tom, že by sme zväčšovali obvody vôbec celoplošne na krajských súdoch a ponechávame vlastne všetkých osem krajských súdov, tak aby sme dosiahli špecializáciu práve pre tieto agendy, tak dá sa to vyriešiť tzv. kauzálnou príslušnosťou a vlastne určiť súdy, ktoré budú riešiť túto agendu pre väčšie územie.
A tak sme dospeli k dohode, že obchodnú agendu budú riešiť súdy, ktorými sú Bratislava, Banská Bystrica a Košice, vlastne pre celky, ktoré zahŕňajú aj viaceré, viaceré kraje. Osobitne Bratislava to bude riešiť pre územie aj Trnavského kraja a Nitrianskeho kraja, Banská Bystrica aj pre územie Žilinského kraja a Trenčianskeho kraja a košický krajský súd bude riešiť obchodnú agendu aj pre prešovské územie.
Čo sa týka rodinnej agendy, podobne. Ak by sme sa pozreli na to, ako sa dnes rozhoduje v rodinných veciach, nie je ani jeden sudca, ani jeden na odvolacom súde, ktorý by robil len rodinnú agendu. Ani jeden. Každý sudca má jednoducho aj časť inej agendy. Veľmi často inej civilnej, ktorá je zrejmá, tí, ktorí robia rodinnú agendu, že jednoducho je iná, a ak chceme osobitne, aby nastal posun v rámci rodinnej agendy, aby tie konania boli rýchle, aby sudca bol citlivý, kde pojednávanie, ja si myslím osobitne, že aj v rámci odvolacej agendy je namieste sa rozprávať o pojednávaniach aj pri opatreniach, ktoré sú neodkladné, že jednoducho je dobré vidieť účastníkov, na to potrebujeme mať citlivých sudcov. Tak tu je potrebné nevyhnutne vyriešiť aspoň kauzálnu príslušnosť pre rodinné agendy.
A preto návrh vlastne rieši kauzálnu príslušnosť pre obdobie západoslovenského obvodu, a to nasledovne – trnavský súd krajský bude riešiť rodinné veci aj pre Bratislavu, aj pre Nitru. Žilinský súd bude rodinnú agendu aj pre Trenčín, aj pre Bystricu. A košický súd, pardon, bude riešiť rodinnú agendu aj pre Prešov. Treba povedať, že osobitne v rodinnej agende je osobitné opatrenie, že v prípade, ak bude pojednávanie potrebné na odvolacom súde, senát bude pripravený robiť toto pojednávanie na najbližšom krajskom súde pre účastníka.
Súčasne platí naprieč celou reformou, že sú tu nové opatrenia pre sudcu aj na prvom stupni, aby bolo možné robiť tzv. vzdialené pojednávanie, a to nielen na súde inom, ale dokonca aj v inom priestore. Osobitne, ak sa bavíme o tom, že je to rodinná agenda, výslovne zákon umožňuje, aby sa takéto pojednávanie napríklad urobilo na úrade pre, Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny, ale môže to byť potenciálne advokátska kancelária. Ak to súd uzná, že s ohľadom na ďalší úkon je to vhodné. Rovnako sú k tomu navádzaní aj sudcovia v rámci vytváraných nových správnych súdov.
Myslím si, že debaty, koľko jej bolo, a ktorú sme začali v roku 2020, kedy vlastne bol prvý návrh k súdnej mape a bol, išiel do medzirezortného pripomienkového konania, je naozaj dlhý k tomu, aby tá debata prešla naprieč verejnosťou, odbornou verejnosťou, justíciou, naprieč koalíciou. Myslím si, že sme si už k nej povedali dosť a treba v nej urobiť bodku, či tú reformu chceme alebo nie. Lebo ak ju chceme, tak je najvyšší čas sa na nej dohodnúť a posunúť ju ďalej, aby sme ju vedeli realizovať.
Preto chcem veľmi pekne poďakovať aj teraz poslancom v rámci koalície, s ktorými sme sa dohodli na tejto forme, v ktorej si ju dovoľujem aj takto predstaviť už širšie, aj v nadväznosti na poslanecký návrh, a budem rada, keď sa k tomu, samozrejme, pripojí aj opozícia. Dovolím si požiadať za podporu pri tejto kľúčovej časti reformy justície.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

16.3.2022 11:55 - 11:55 hod.

Mária Kolíková Zobrazit prepis
Ďakujem vám veľmi pekne, pán predseda, za slovo.
Vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľujem si uviesť vládny návrh zákona v druhom čítaní o riešení hroziaceho úpadku a o zmene a doplnení niektorých zákonov.
Ako som už uviedla v rámci prvého čítania, nakoniec aj v rámci diskusie, ktorá prebehla na ústavnoprávnom výbore alebo hospodárskom výbore, je to vládny návrh zákona, ktorým transponujeme smernicu Európskeho parlamentu a Rady, ktorá sa týka preventívnej reštrukturalizácie oddlženia diskvalifikácie a opatrení na zvýšenie účinnosti tzv. reštrukturalizačných konkurzných a oddlžovacích konaní a ďalej aj smernice tzv. o reštrukturalizácii a insolvencii.
Predmetná právna úprava je naozaj zložitá a náročná, a preto aj vládny návrh zákona, ktorý upravuje túto problematiku, je naozaj, aj rozsahom, aj odbornosťou náročný. Je to ale právna úprava, ktorá je kľúčová pre podnikateľa, právnickú osobu, ktorý sa dostane do zložitej finančnej situácie, a táto právna úprava mu umožňuje, aby mohol oddialiť svoju platobnú neschopnosť, umožňujeme mu nové nástroje tzv. verejnej preventívnej reštrukturalizácie alebo neverejnej preventívnej reštrukturalizácie a ide nám o to, aby sme umožnili pomoc, podporu podnikateľovi, ktorému úpadok hrozí. Zavádzame tu aj ako trvalý inštitút tzv. dočasnú ochranu pre podnikateľov, ktorú sme zavádzali pre podnikateľov vo finančných ťažkostiach v súvislosti s pandémiou. Teraz to zavádzame ako trvalý nástroj. Upravujeme aj tzv. kauzálnu príslušnosť vymedzených súdov pre tzv. preventívne konania, a to Okresný súd Košice I, Okresný súd Žilina, Okresný súd Nitra, Odvolací súd krajský v Banskej Bystrici.
Účinnosť navrhujeme od 1. mája 2022 preto, aby sme urobili všetky potrebné opatrenia pre vytvorenie tzv. oddielu špeciálnych správcov v zozname správcov, inak navrhujeme účinnosť od 17. júla 2022 vzhľadom na transpozičnú lehotu.
Dovoľujem si vás požiadať o podporu, príslušné pozmeňujúce, doplňujúce návrhy, ktoré boli aj predmetom rokovania ústavnoprávneho výboru, odporúčam schváliť.
Skryt prepis
 

16.3.2022 11:55 - 11:55 hod.

Mária Kolíková
 

Uvádzajúci uvádza bod 16.3.2022 11:50 - 11:51 hod.

Mária Kolíková Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predseda, za slovo.
Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľujem si vám predložiť vládny návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon o medzinárodnom práve súkromnom a procesnom v znení neskorších predpisov. Je to právna úprava, ktorá reaguje na novú európsku právnu úpravu, ktorá je obsiahnutá v nariadeniach Rady Európskej únie ako aj Európskeho parlamentu.
V zásade nebolo potrebné ani prijímať takúto právnu úpravu, je z dôvodu opatrnosti prijímaná, aby bola jednoznačná implementácia dotknutých nariadení, týkajú sa jednak rodinných vecí, týkajú sa doručovaní súdnych, mimosúdnych písomností, nariadení, ktoré sa týkajú vykonávania dôkazov v občianskych, obchodných veciach, teda je zrejmé, že je to tzv. civilná agenda.
Bol daný návrh zákona, bol prerokovaný v rámci ústavnoprávneho výboru 10. marca 2022. Vyplynuli aj z prerokovania na tomto výbore pozmeňujúce návrhy, ktoré znamenajú akceptáciu legislatívno-technických pripomienok. Všetky tieto pozmeňujúce, doplňujúce návrhy odporúčam schváliť. Dovoľujem si vás požiadať o podporu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 18.2.2022 12:27 - 12:30 hod.

Mária Kolíková Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Som veľmi pozorne, samozrejme, počúvala všetky faktické poznámky, len ani sa mi nedá na ne reagovať, lebo neboli veľmi k veci. A osobitne tá posledná.
Vytrhávate veci z kontextu, vážené pani poslankyne a poslanci opozície, ale to, čo je kľúčové, je, súd jednoznačne nezávisle a nestranne posudzuje celé trestné konanie, ak rozhoduje o väzbe, tak ako už povedal aj pán poslanec Dostál. Jednoducho sa musí zaoberať aj podstatou, prečo ten človek je postavený pred súd v súvislosti s väzbou aj s podstatou obvinenia. Proste musí sa tým zaoberať, samozrejme.
Čiže keď to popierate, tak popierate základné princípy, na ktorých stojí trestné konanie.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 18.2.2022 12:11 - 12:14 hod.

Mária Kolíková Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán poslanec Fico, naozaj som skôr sa ohlásila. Videli ste ma, že som išla k pánovi predsedovi parlamentu ešte, takže zbytočné sa tu teraz rozčuľovať.
Vážený pán predsedajúci, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, áno, chcem jednoznačne vystúpiť na podporu pána ministra vnútra. Osobitne dnes, keď sa spoločnosť zmieta v nedôvere, že štát je schopný a spôsobilý chrániť hodnoty našej krajiny, osobitne, aby sme mali spravodlivé Slovensko, aby tu zákon platil pre každého.
Korupčné kauzy spojené s bývalými vládami prerástli do najvyšších politických špičiek, osobitne opozície, a to SMER-u a HLAS-u. Musia byť tieto kauzy vyšetrené riadne a postavené pred súd. To je jediná cesta, ako sa krajina z toho môže dostať, aby ľudia uverili, že spravodlivosť tu platí a platí pre každého. Minister vnútra má moju plnú dôveru, otvoril ruky polícii.
Ak nejaký dôkaz spochybňuje obhajoba, na to je tu súd, aby sa s tým vysporiadal. Ak niekto dnes tvrdí, pán poslanec Susko, že sa súd nevysporadúva s otázkou základnej podstaty trestného stíhania, tak klamete, nie je to pravdou. Samozrejme, že pri otázke väzby sa súd vysporiadava aj s otázkou, či základná podstata trestného stíhania obstojí. Súd je nezávislý a nestranný orgán jednoznačne v rámci deľby moci, sme tu právny štát, jeho rozhodnutia musia byť plne rešpektované orgánmi činnými v trestnom konaní.
Chcem jednoznačne vystúpiť na podporu ministra vnútra, pretože v boji proti korupcii ho vnímam ako svoju dvojičku. Mám dôveru v ministra vnútra, že koná v súlade so zákonom a robí kroky, ktoré sú jednoznačne potrebné a účinné v bojení... v boji proti korupcii, a preto je teraz odvolávaný. Súdy môžu vyvodiť iba vtedy trestnú zodpovednosť, ak polícia urobí potrebné kroky a je vznesené obvinenie, ak prokuratúra vznesie obžalobu, inak súd nemôže vyvodiť zodpovednosť voči nikomu a voči ničomu, preto je kľúčové, aby polícia jednoznačne konala účinne a efektívne v boji v týchto najhorších korupčných kauzách.
Na ministrovi vnútra jednoznačne oceňujem, že polícia má voľné ruky, že je to možno prvý minister, u ktorého nie je žiadna pochybnosť, že zasahuje do vyšetrovania. Nepýta si inštrukcie, nepýta si informácie z vyšetrovacích spisov. Neexistuje žiaden policajt, ktorý by naznačil, že prekračuje svoje kompetencie. Minister jednoznačne zabezpečuje, aby polícia mala všetky možnosti, aby riadne vyšetrovala všetky korupčné kauzy. Minister Mikulec nastúpil v čase, keď políciu ovládla mafia. A teraz mafia má jednoznačne záujem, aby sa dostala späť na políciu a zamedzila tomu, aby tieto kauzy boli vyšetrené, preto jednoznačne oceňujem jeho prácu a má moju plnú dôveru. Je dôležité, aby sme pokračovali ďalej, aby sme túto krajinu očistili.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 17.2.2022 16:25 - 16:32 hod.

Mária Kolíková Zobrazit prepis
Vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, pán predsedajúci, chcela by som reagovať na viaceré podnety, ktoré tu zazneli, a aj bližšie vysvetliť, ako to vlastne so zriadením mestských súdov by vyzeralo, prečo vôbec mestský súd sa teda zriaďuje.
Napriek tomu, že už bolo množstvo, množstvo rokovaní s koaličnými partnermi a ja som sa k tomu aj verejne vyjadrovala niekoľkokrát, dovolím si priblížiť podstatu, prečo vlastne sú tie mestské súdy potrebné a prečo je to dlhodobo súčasťou plánovanej reformy na ministerstve spravodlivosti. Dlhodobo, pretože sa o tom uvažuje už od roku prinajmenšom 2016.
Z prepočtov vecí, ktoré sú na jednotlivých okresných súdoch, teraz hovorím okresné súdy Bratislava, Košice, vyplýva, že keď zoberieme veci, ktoré spadajú do jednotlivých hlavných agend, tými sú rodinné veci, obchodné veci, trestné, civilné, že v rámci týchto agend nie je zabezpečené, aby na jednotlivých súdoch boli prinajmenšom traja sudcovia všade. Platí to aj pre Bratislavu, platí to aj pre Košice. Prečo traja? Traja preto, dokonca na niektorých ani dvaja. Traja preto, pretože keď jeden sudca ochorie, vypadne, nie je medzi koho dávať náhodný výber. Preto celá reforma ráta s tým, že keď sa spájajú kolektívy, aby sa zabezpečilo práve preto, aby neboli prieťahy v konaní, aby nedošlo k navyšovaniu vecí v jednotlivých súdnych oddeleniach, a kedy sa čaká, že príde vlastne ďalší sudca, aby sa to riadne prerozdelilo, práve preto, preto je navrhované, aby to boli traja sudcovia. A toto nie je zabezpečené ani dnes na bratislavských ani na košických súdoch. Ja nevravím, že na každom, ale aj medzi bratislavskými, aj medzi košickými sú súdy, kde v rámci týchto hlavných agend nie sú ohľadom počtu vecí, ktoré prichádzajú, naplnenie aspoň troch sudcov. To znamená, nie je možné vlastne troch plne vyťažiť sudcov v rámci jednotlivých hlavných agend.
Spojenie týchto súdov organizačne, či už je to Bratislava alebo Košice, znamená, že v rámci jednotlivých agend na rozdiel od toho, že približne dvaja-traja sudcovia, niekde viacerí sudcovia, niekde zase nie ani dvaja v rámci hlavnej agendy, dôjde k tomu, že na obchodnú agendu zrazu nemáme dvoch-troch, ale pätnástich alebo dvadsiatich, hej, podľa toho, či sa jedná o Bratislavu alebo o Košice.
V rámci rodinnej agendy na rozdiel od toho, že nemáme ani na dvoch v rámci niektorých súdov, zrazu už je náhodný výber z desiatich, prípadne z pätnástich. Takže je to aj kľúčové protikorupčné opatrenie, samozrejme. Pretože sa nevyberá z dvoch-troch, ale z pätnástich, prípadne z dvadsiatich.
Súčasne to znamená, že je to veľmi dôležité opatrenie k tomu, aby nedošlo k prieťahom v konaní. Pretože keď dôjde k výpadku sudcov, k čomu bežne dochádza a osobitne v Bratislave dochádza, aj v Košiciach, samozrejme, k prirodzenému kariérnemu rastu, ale v Bratislave to je kariérny rast krajský súd, Najvyšší súd, veľmi často tu dochádza k fluktuácii práve z tohto dôvodu. A preto je dôležité, samozrejme, aby tu bol vytvorený stabilný systém, ktorý umožňuje priebežne, ako veci prichádzajú, aby boli rovnomerne rozdeľované, a určite je to dôležité, aby bol zabezpečený naozaj reálny náhodný výber. A platí to aj pre Bratislavu, aj pre Košice.
Určite je zvládnuteľné, aby sme vytvorili mestský súd pre približne sto sudcov. Ja som už hovorila, že v Paríži majú mestský súd pre tristo sudcov. Tam je ešte taký špeciálny status, nie úplne sa to rovná úplne tomu statusu prokurátora, ale tam vlastne v jednej budove majú aj sudcov, aj prokurátorov, je to vyše päťsto vlastne takýchto činiteľov, v rámci ktorých je organizovaná práca. Čo sa týka zamestnancov súdu ostatných, je to skoro tisíc. Takže je to otázka, samozrejme, organizácie práce, určite sa to dá zrealizovať a aj tento príklad ukazuje, že to má zmysel a že je to potrebné.
A ja vravím, že aj v rámci Bratislavy, Košíc s ohľadom na tú početnosť vecí, ktoré prichádzajú, nemáme zabezpečenú ani takú špecializáciu, aby v rámci hlavných agend sme to mali aspoň na troch sudcov, aj preto dochádza k prieťahom v konaní. A súčasne to znamená, že súdne oddelenia niektoré sú viac zaťažené, niektoré menej, a to, že sa budú rovnomerne zaťažovať tí sudcovia, tak je samozrejmé, je jednoznačný predpoklad, že všetky veci sa budú vybavovať rýchlejšie. Takže to bude aj spravodlivé pre účastníka, pretože bez ohľadu na to, na ktorý súd pôjde, môže predpokladať, že primerane rýchlo bude v jeho veci rozhodnuté, a môže predpokladať, že bude mať reálny náhodný výber. A je to veľmi významné aj protikorupčné opatrenie.
Osobitná situácia sú Košice, kde Košice I, Košice II, Košice okolie sú dnes v jednej budove. To znamená, samozrejme, že to je istým spôsobom aj šetrenie, pretože nemusíte vlastne tie isté pozície, ktoré potrebujete pre organizačnú jednotku súd, riešiť pre tri súdy, ale pre jeden a sú v jednej budove, ale máme to takto organizačne rozdelené, takže má veľký zmysel tu jednoznačne zrealizovať túto reformu bez žiadnych ďalších vlastne ťažkostí ohľadom diskusie do budúcna, ohľadom budovania nejakého nového priestoru.
Ak sa bavíme o Bratislave, samozrejme, že sa ráta s tým, že všetky súdy a sudcovia budú pracovať vlastne na tých, v tých priestoroch, kde sú, samozrejme, môže dôjsť v rámci Bratislavy k určitej reorganizácii, aby sa lepšie pracovalo, aby sa to lepšie manažovalo, ale len v rámci toho istého mesta. A až keď sa postaví nová budova, tak sa bude, samozrejme, sa bavíme o tom, že tam budú pracovať potom sudcovia a zamestnanci súdu.
Ak sa bavíme o trestných veciach, vždy som sa vyjadrovala, že trestné veci budú v Justičnom paláci a tam sa budú sústreďovať. Po debatách so sudcami osobitne z trestnej agendy jasne vyplynulo, že je dobré, aby boli sústredení na jednom mieste. Veľmi často sudcovia z jedného okresného súdu v rámci Bratislavy majú veci, ktoré súvisia s inou vecou v rámci okresného súdu inej, vlastne inej časti Bratislavy. To znamená, aj tu dochádza k prieťahom v konaní, keď si potrebujú spájať spisy. Takže jednoznačne aj toto by prispelo.
Rovnako v rodinných veciach je tomu tak. To znamená už aj to, ak sa bavíme, že by sa vlastne tí sudcovia, ktorí sú v jednej agende, by boli vlastne spoločne v rámci Bratislavy, tak by to jednoznačne lepšie prispelo, ak sa bavíme o tom, že práve tieto spisy často musia kolovať, pretože sa pripájajú, lebo tie veci spolu súvisia.
Takže ak sa bavíme o prieťahoch v konaní, práve toto opatrenie má pomôcť tomu, aby tie prieťahy v konaní sme vyriešili, efektívnejšie sa veci vybavovali, aby bol rovnomerne zaťažený sudca v rámci celej Bratislavy, aby sme mali špecializáciu pre každú agendu aj v Bratislave, aj v Košiciach, aby tu bol reálny náhodný výber.
K plánu obnovy a odolnosti je naozaj množstvo neprávd. Prvá nepravda, mali ste použiť peniaze na niečo iné a nie do nehnuteľnosti. My sme si nemohli vybrať, do čoho ich dáme. My sme zisťovali, či je možné ich využiť aj na podporu personálu. Nebolo to možné. To, na čo sú určenie tie prostriedky, je jednoznačne určené Európskou komisiou a tu sme nemali na výber.
Ak sa bavíme o tom, že je potrebné investovať do nových počítačových zariadení a do elektronizácie, na to prostriedky v rámci plánu obnovy a odolnosti jednoznačne sú. Ja som to už povedala viackrát, fakticky na dvojnásobnú obnovu hardvéru a na tie softvéry, ktoré sú potrebné pre justíciu, tie tam, samozrejme, máme.
Čo sa týka zmeny prípadných míľnikov a obsahu. Je to zmluva s Európskou komisiou. Ak ju chceme zmeniť, budú to niekoľkomesačné, možno ročné rokovania a výsledkom bude to, že my už to určite čerpať nebudeme. A ak sa to bude preťahovať s ohľadom na to, kedy končí možnosť čerpania z plánu obnovy a odolnosti, je dosť možné, že ten priestor finančný, ktorý máme, jednoducho nevyužijeme a nevyčerpáme. Takže ja by som určite nelaškovala s tým, že ideme meniť míľniky, ktoré sme si stanovili, pretože sa môže stať, že si ich síce zmeníme v nejakom čase, ale už ich nebudeme realizovať, a určite to nebudeme my. Takže to len k tomu laškovaniu, poďme zmeniť míľniky, ktoré sme nastavili a ktoré jednoznačne majú oporu v programovom vyhlásení vlády. A samozrejme, ak tie míľniky sa nesplnia, nebudeme môcť žiadať v rámci plánovanej platby, ktorú máme v tomto štvrťroku, jednoducho, keď nebudú splnené, tak ten problém tu je. Je možné si niečo dohodnúť, ale ak to bude znamenať, že tie míľniky jednoznačne vo veľkom rozsahu splnené nie sú, tak o tú platbu žiadať nebudeme môcť úspešne.
Takže toľko aj k plánu obnovy a odolnosti.
Ja si vás opätovne dovoľujem požiadať o podporu mestských súdov, aby mohli ísť do druhého čítania. Verím tomu, že množstvo vecí, ktoré tu zazneli, ja som rada, že táto rozprava bola, mohla som na to reagovať. Ja si dovoľujem požiadať o podporu a môžme sa o všetkých konkrétnostiach rozprávať. Ja som pripravená na akékoľvek otázky, ale tým, že neposunieme tento návrh do druhého čítania, nedáme možnosť, aby táto časť, či už je to otázkou plánu obnovy, ale to, čo je kľúčové, je, že to je súčasťou reformy justície. A táto osobitne časť nie je výmyslom tejto vlády, ale dlhodobo sa pripravovala a je dôležitá pre efektívnu justíciu pre Bratislavu a pre Košice.
Ďakujem pekne, že ste si ma vypočuli, a dovoľujem si požiadať o podporu v druhom čítaní, teda do prvého najprv, samozrejme, do druhého. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 17.2.2022 12:04 - 12:13 hod.

Mária Kolíková
 

15.2.2022 16:26 - 16:28 hod.

Mária Kolíková Zobrazit prepis
Vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, je tu síce taká veľmi komorná atmosféra, čo mi je, samozrejme, veľmi ľúto pri takejto kľúčovej reforme, ale aj na záznam mi príde dôležité povedať, že predstavila som balík štyroch zákonov, ktorý je dôležitý preto, aby sme sa v justícii pohli ďalej. Nie je to o tom, že by sme len premaľovali na mape niečo od stola. Je za tým práca od roku 2016, veľmi dôsledná, analytická, na základe čoho prichádzame s reformou, ktorá sa týka, či už modernej justície v Bratislave, v Košiciach, ale aj regionálnych súdov, ktoré budú mať šancu byť špecializované, aby sa človek dostal k spravodlivosti v rovnakej kvalite, v rovnakom čase, v rámci celého Slovenska, aby aj odvolacie súdy sme posunuli ďalej. Preto si vás dovoľujem požiadať o podporu pre celý balík tejto reformy a komplexne celý potom aj so správnymi súdmi nám dáva naozaj veľké vyhliadky pre justíciu pohnúť sa veľkým krokom vpred. Dovoľujem si vás požiadať o podporu.
Skryt prepis
 

15.2.2022 16:21 - 16:23 hod.

Mária Kolíková Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci, za slovo.
Vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, Mestský súd Košice stojí na tých istých princípoch ako Mestský súd Bratislava. To, čo je osobité pre Mestský súd Košice, je to, že Košice I, Košice II, Košice - okolie sídlia v tej istej budove. To znamená, že týmto zákonom umožníme naozaj efektívnu organizáciu tohto súdu, rovnomerné zaťaženie sudcov aj pre zamestnancov a ich plnú špecializáciu. Naplno využime ten potenciál, ktorý tu je, a len zákonom dotiahneme to, čo sa fakticky realizuje, len neumožňujeme naplno to využiť, pretože nemáme vytvorenú jednu jednotku, jeden veľký tím, kolektív, ktorý, v rámci ktorého by bola organizovaná justícia v Košiciach. Takže v tomto prípade pre Mestský súd Košice naozaj je to len dokončenie už toho faktického stavu, ktorý tu je. Myslím si, že už aj to, že vlastne samotné súdy sídlia v jednej budove, napovedá tomu, že dokončiť organizáciu justície v meste Košice tým, že ich spojíme do jedného celku, je tým krokom, ktorý je v očakávaní už niekoľko krokov, niekoľko rokov. Tak ja si vás dovoľujem požiadať o podporu, aby sme pomohli tomu v Košiciach a aby aj tu sme potom, samozrejme, aj v rámci modernizácie tejto budovy dokončili celú modernú justíciu pre toto mesto.
Dovoľujem si vás požiadať o podporu pre tento súd.
Skryt prepis