Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

5.10.2022 o 17:40 hod.

JUDr. PhDr. PhD.

Ján Podmanický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 15.12.2022 18:25 - 18:25 hod.

Ján Podmanický
Pán predseda, ja vás chcem poprosiť, keby ste nás informovali, aká je predstava o zajtrajšom rokovaní. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 15.12.2022 17:10 - 17:10 hod.

Ján Podmanický
Pán predseda, my sme už k tomuto bodu mali prestávku. Nemôžete dvakrát udeliť k tomu istému bodu prestávku na rokovanie poslaneckých klubov.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 6.12.2022 18:41 - 18:41 hod.

Ján Podmanický
Ďakujem za slovo. Pán podpredseda, ja chcem poprosiť o vysvetlenie, teda zajtra o deviatej ráno či sa rokuje o špeciálnom prokurátorovi, alebo o ústave.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.12.2022 11:40 - 11:41 hod.

Ján Podmanický Zobrazit prepis
Pán poslanec Viskupič, práve sme si vypočuli, že musíme poďakovať vláde, že teda neudupala tie samosprávy do krachu, ale že teda zariadila to tak, aby prežili. To sme sa dozvedeli pred malou chvíľou.
Ja si myslím, že princíp daňového bonusu je správny. Len je nesprávne zdroje, odkiaľ sa čerpajú tieto finančné prostriedky. Neviem pochopiť, prečo sa berú tie finančné prostriedky samosprávam. Prečo sa nezoberú napríklad bankám, ktoré v časoch najväčších kríz zvyšovali zisky? Berú sa samosprávam, ktoré zabezpečujú obrovské množstvo služieb práve pre rodiny s deťmi – či už je to financovanie škôliek, či už je to financovanie stravovania detí, či už je to financovanie voľného času, centier voľného času, družín, či už je to financovanie športu, kultúrnych aktivít.
My sa tvárime, že ideme pomôcť rodinám. Tu im na jednej strane pridávame a zároveň im na druhej strane berieme. Veď tých 2 900 obcí v tomto ťažkom období bude musieť odniekiaľ tie peniaze zobrať, aby zafinancovalo základné služby, napríklad materské škôlky. Tie sú financované z obcí. Dnes stojí škôlka, ja neviem, 15 euro na mesiac, keď je samosprávna, niekde 20 euro, niekde 25 euro. Koľko bude stáť škôlka, sto euro? Tak ako sme tým rodinám pomohli?
Viete, ja mám pocit, že táto vláda sa rozhodla zničiť všetko, čo funguje. Už zničila toľko sektorov a ešte tu bol jeden sektor, ktorý fungoval a ktorý aj pomáhal, keď padala na hlavu napríklad s tým celoplošným testovaním, však to všetko samosprávy zabezpečili. Tak sa rozhodli, že idú zničiť aj samosprávy. A tento zákon, ktorý sa ide schvaľovať je o tom, že už teda dokonáme to dielo a doničíme aj samosprávy, aby už na tomto Slovensku nefungovalo nič.
No ďakujem pekne za také zákony.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.11.2022 15:01 - 15:01 hod.

Ján Podmanický Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Kočner bol človek, ku ktorému chodieval Richard Sulík na raňajky a Igor Matovič s ním obvykle diskutoval o politických otázkach, ale to až tak nesúvisí s tým, čo povedal pán poslanec Šutaj Eštok vo svojom vystúpení, preto by som chcel dva momenty povedať.
Prvý sa týka, tie, tých migračných dôvodov, kvôli ktorým odvolávame ministra Mikulca. Vážení, aj keby bola pravda, že Česká republika údajne nedodržuje nariadenia Európskej únii, tak ak zavreli hranicu, bolo to v bytostnom záujme Českej republiky. Namiesto toho, aby si Slovenská republika, teda vláda brala príklad od Čechov, tak sa chváli, že dodržujeme predpisy Európskej únie. No to je ako mŕtvemu zimník alebo pre občanov Slovenskej republiky ako stierače na ponorke. To sú také naozaj zdôvodnenia a taký úžitok to má pre nás všetkých.
Druhý moment, už teda veľakrát sa tu čítali zápisnice z rôznych odposluchov. Sú to naozaj strašné veci. A pán poslanec Šutaj Eštok sa spýtal pani Záborskej, že ako to ona hodnotí v rámci svojho kresťanského presvedčenia. No ja sa, pán poslanec, s viacerými z poslancov OĽANO, teda špeciálne s kresťanskými, o tom rozprávam. Oni tomu neveria. Oni vám povedia to, čo vám povedal pred chvíľou pán Šefčík, že je to vytrhnuté z kontextu, z kontextu a Hamran povedal, že to tak nie je. No to je neuveriteľné, ja neviem, asi málo pracujeme, málo im to vysvetľujeme, málo ich posielame za Petrom Pčolinským.
No nech sa ho idú spýtať, on im to povie, ako to je celé.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 8.11.2022 15:40 - 15:40 hod.

Ján Podmanický
Vážení kolegovia, poprosím minútku ešte pozornosti. Dávam, pán podpredseda, na zváženie. Chýba nám 10 bodov do konca, nedobehneme to celé to hlasovanie? (Reakcie z pléna.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.10.2022 17:46 - 17:48 hod.

Ján Podmanický Zobrazit prepis
Pán podpredseda, ja nadviažem na tú tvoju polemiku medzi tebou a pánom poslancom Šeligom, kde si rozoberal jeho tvrdenie o tom, že tu máme právny štát, a dôkazom toho je aj napríklad to rozhodovanie Ústavného súdu, tých 17 rozhodnutí vo vzťahu k Najvyššiemu súdu.
Ono to môže na prvý pohľad tak znieť, že áno, že to je dôkaz toho, že máme fungujúci právny štát. Lenže fungujúci právny štát musí mať aj nejaké dôsledky svojej opravnej činnosti. Ak teda Ústavný súd v 17 prípadoch upozornil Najvyšší súd, konkrétne teda vo väčšine prípadov jedného konkrétneho sudcu, že pravidelne porušuje práva obvinených alebo obžalovaných, tak by sa logicky očakávalo, že sa vyvodí nejaká zodpovednosť voči tomu sudcovi, ktorý porušuje sústavne práva obžalovaného. Sudca má byť nestranný. Nemá stáť ani na strane obžaloby, ani na strane obhajoby, ale má rozhodnúť nezávisle a spravodlivo.
A keď tu nejaký sudca porušuje sústavne niekoho práva, no tak mal by tam byť dôsledok vyvodený, a nebol vyvodený dôsledok, takže aký fungujúci právny štát? Ministerstvo spravodlivosti sa ospravedlní jednému človekovi, ktorý bol dlhodobo vo väzbe nezákonne, a tie orgány, ktoré o tom rozhodovali, teda orgány Špeciálnej prokuratúry a Špeciálneho súdu, tí konkrétni ľudia sa tomu smejú. Smejú sa všetkým do očí, že oni si aj tak myslia, že to bolo v poriadku. Veď to je jasný znak toho, že nefunguje právny štát.
To, že tu tie inštitúcie máme, to ešte neznamená, že fungujú, a malo by záležať každému poslancovi Národnej rady bez ohľadu na to, kde sedí, aby tieto inštitúcie fungovali spravodlivo.
Skryt prepis
 

6.10.2022 16:46 - 16:46 hod.

Ján Podmanický Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec, vy sa rád štylizujete do takej podoby slušného politika, napokon to slovo vám aj nejako už prischlo a vy považujete za slušné to, ako sa vyšetrovatelia vyjadrovali na adresu svojej kolegyne, že je treba podpáliť auto, ako sa vyjadrovali, že treba pozabíjať deti, môžeš mu, môžeš, môžeš im ich teraz pozabíjať. Keď bola diskusia o tom, koľko vrážd sa prepečie pri tom - v úvodzovkách - vyšetrovaní, tak skonštatovali títo elitní slušní vyšetrovatelia, že sedem by sme mali zvládnuť.
Viete, pán poslanec, toto teda nejde do nejakého súladu so žiadnou slušnosťou a ja sa vám čudujem, že ste sa podujali na toto zrovna vy, žiaden iný poslanec sa do písomnej rozpravy z vládnych poslancov nepripojil, lebo akosi cítia, že toto v poriadku teda nie je, pán poslanec, toto naozaj nie je v poriadku. Tu nikto nechce brániť, aby sa vyšetrovali, aby sa vyšetrovala trestná činnosť bez ohľadu na to, či to bolo v minulosti, alebo je to teraz. Ale na to tu máme predsa právo, právny systém a nám ide len o to, aby sa dodržiaval ten právny systém, aby sa postupovalo v súlade so zákonom. To chceme tak veľa?
A vy by ste mali byť prvý, ktorý poviete, áno, ja trvám na tom, aby sa postupovalo v súlade so zákonom. A vy, pán poslanec, toto nepoviete. Vy obhajujete tieto hrubé nezákonnosti, o ktorých nehovoríme my, veď o tom povedala vaša SIS-ka v tej správe utajenej, o tom hovorí váš minister spravodlivosti, či v rozhovore, či ako predseda Slovenskej advokátskej komory. O tom hovorí Ústavný súd, povedal, že v sedemnástich prípadoch sa tu porušili zákony. Vy ste mávli rukou, čo sedemnásť prípadov. To je sedemnásť ľudských osudov.
A viete, že platí v pochybnostiach v prospech obvineného? Vy tu otáčate všetko... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 6.10.2022 16:16 - 16:17 hod.

Ján Podmanický Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Dovoľte, aby som predniesol procedurálny návrh.
Žiadam predsedu Národnej rady Slovenskej republiky, aby informácie, ktoré zazneli na 74. a 73. schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky vo vystúpeniach Roberta Fica a Igora Matoviča, v ktorých zazneli vážne podozrenia o závažnej trestnej činnosti za pôsobenia vlád Igora Matoviča a Eduarda Hegera, aby tieto informácie vo forme prepisu zaslal generálnemu prokurátorovi Slovenskej republiky, aby konal ex offo.
Odôvodnenie:
Vážený pán predseda, všetky informácie, ktoré zaznievajú na týchto dvoch schôdzach, sú tak závažné, že každý jeden z nás má povinnosť v zmysle Trestného zákona, ak sa dozvie o závažnej trestnej činnosti, túto oznámiť. V opačnom prípade sa dopúšťame tiež trestného činu. Ja vás chcem preto vyzvať, aby ste učinili zadosť... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 5.10.2022 17:40 - 17:40 hod.

Ján Podmanický
Ďakujem za slovo, pán predseda. Poprosím do záznamu, pri hlasovaní č. 253 som sa zdržal hlasovania a systém ma vykázal, že som hlasoval za.
Skryt prepis