Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

5.6.2020 o 9:40 hod.

Ing.

Richard Sulík

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 5.6.2020 9:40 - 9:51 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Dobrý deň prajem, ctené dámy a páni, milí kolegovia, po dlhšej dobe sa nám podarilo docieliť dohodu na preplácanie nájmov, a najmä teda nájsť riešenie také, aby, aby naozaj cielene pomáhalo. No a keďže ten čas tlačí, predpokladám, každý z vás pozná nejakého majiteľa predajne alebo reštaurácie, keďže týchto je desať tisíce, je ich možno 50-60-tisíc na Slovensku, ten čas tlačí, trochu sme získali tým, že sme na tri mesiace zakázali dať výpoveď z titulu neplatenia nájmu, ale veľmi dobre viete, že to je len veľmi časovo obmedzený, ale aj funkčne obmedzený nástroj a že to skutočné riešenie je preplatiť nájmy aspoň čiastočne. K tomu budem hovoriť viac v mojom ďalšom vstupe.
Teraz vás chcem iba poprosiť, aby ste súhlasili so skráteným legislatívnym konaním, a to z toho dôvodu, že ak sa nám podarí tento zákon dnes, najneskôr v pondelok schváliť a pani prezidentka by ho budúci týždeň podpísala, tak od 15. júna vieme začať naozaj tie nájmy preplácať v tej čiastke, ktorá je v zákone dohodnutá.
Na toto sa pripravuje aplikácia, robíme na tom celé dni viacero ľudí, viacčlenný tím je do tohto zapojený. V ideálnom prípade sa nám podarí v pondelok, ak vyjadríte súhlas so skráteným legislatívnym konaním, tak sa nám v ideálnom prípade podarí od pondelku 15. júna začať s preplácaním nájomného.
Takže ešte raz chcem vás veľmi pekne poprosiť o súhlas ku skrátenému legislatívnemu konaniu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

20.5.2020 17:10 - 17:10 hod.

Richard Sulík
No to by už bolo úplne zamotané, ale ja som myslel, že do konca júna že to posúvate, ale dobre, nechajme to tak.
Už len jedna drobnosť. Keby to v rozprave bolo spomenuté, tak sa k tomu vyjadrím vtedy, viete? Len ja som ako nevedel, že ten dátum, lebo ja hovorím, ja by som dal ešte neskôr o niečo, ale tak máme to vydiskutované.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 20.5.2020 17:07 - 17:09 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Nieslo sa to v takom peknom vecnom duchu a škoda, že sa to začalo teraz prenášať do osobnej roviny. Dúfam, že to nebude pokračovať. No a takisto, ako mohol možno pán Kotleba skrátiť svoje desaťminútové vystúpenie, možnože nejaká dvojminútová faktická vôbec nemusela byť. Ale teraz k tej veci. (Potlesk.)
Pán Kotleba (doznievanie potlesku), pán Kotleba, chcem vám povedať takúto vec, že cestovné kancelárie chcú zarábať, na to sú tu. Tak ako každý jeden podnikateľský subjekt, aj cestovky chcú zarábať. Máme, žijeme v dobe, kedy sú úroky nula. Čiže cestovná kancelária nemá z toho nič, keď si nechá peniaze klienta. Ona má z toho to, keď klientovi predá zájazd. Keď tento zákon prejde presne takto, ako je – s tou jednou zmenou, ten vek –, viete, čo sa stane? Od januára začnú cestovné kancelárie všetkým svojim klientom, ktorých ešte držia tie zálohy, im začnú ponúkať zájazdy čím skôr, lebo ony nezarobia na tých klientoch v septembri, ale iba počas dovolenkovej sezóny. Ony od januára, lebo chcú mať istotu toho svojho zisku, lebo chcú vedieť, okej, tento hotel som predal, teraz som z toho kontingentu, ktorý mám, som predal 85 %, teraz viem, že tých 15 môžem ísť ponúknuť už lacnejšie, last minute a tak ďalej; však každý, kto cestoval alebo niekedy tak kupoval taký zájazd, tak presne takto to pozná. Čiže tie cestovky od začiatku roka budú ponúkať a v prvom rade tým klientom, aby im nemuseli vracať peniaze, ony im nechcú vracať peniaze, ony im chcú predať zájazd a na nich zarobiť. Žiadna cestovka to nebude naťahovať do konca augusta. No ale teraz, to je teda jedna otázka. Toto ja nemám najmenšiu obavu, že tí klienti veľmi rýchle dostanú ponuku tých zájazdov.
A teraz druhá otázka. Kedy zarobí tá cestovka? Ona nezarobí vtedy, keď zobrala od klienta zálohu, nezarobí vtedy, keď s ním uzavrela zmluvu. Zarobí až vtedy, keď klient vyplatil celú sumu a bol na tom zájazde. Vtedy má zrealizovaný zisk. O toto im ide. No a teraz my keď to skrátime na ten jún, tak veľká väčšina klientov nebola ešte na tých zájazdoch, tie cestovky ešte nezarobili na tie peniaze. A kvôli dvom mesiacom, ktoré tie mamy a otcovia, čo celý život na nás robili, tak kvôli dvom mesiacom teraz my tie cestovky znovu dostaneme do blízkosti krachu. Vy ich musíte nechať zarobiť tie peniaze, ktoré mali normálne zarobiť tento rok. Čiže čiste z ekonomického hľadiska tým cestujúcim, tým ich klientom pomôžete veľmi málo kvôli týmto dvom mesiacom. Ale tým cestovným kanceláriám uškodíte veľmi veľa, lebo im nedáte možnosť klientov vyplatiť zo zarobených peňazí.
A druhá vec je, že teraz tie cestovné kancelárie popredávajú tie svoje zájazdy, niečo im ostane, predávajú to ako last minute, ale last minute nikto nebude predávať v júni alebo v máji, ale bude to predávať práve v auguste, v polke augusta; mám tu ešte týchto osem miest, nech sa páči; ako prvé napíše tým klientom, ktorí si dovtedy ten zájazd nevybrali, ešte im nemusel vrátiť peniaze, tam sa, samozrejme, zvyšuje šanca, že im ten zájazd predá. Čiže z čiste ekonomického hľadiska, pán Kotleba, vás, ten druhý váš návrh by, by jednoducho zbytočnú škodu napáchal. Preto chcem poprosiť poslancov, aby ostali pri tom pôvodnom 31. auguste. Keby to bolo iba moje rozhodnutie, ja by som to ešte o mesiac, o dva posunul ďalej, preto lebo aj v septembri mnoho ľudí cestuje a tak ďalej. K prvému som sa teda už vyjadril.
Ďakujem pekne, toto som chcel len povedať. Aha, budú faktické, tak počkám tu.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 20.5.2020 16:36 - 16:38 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Dobrý deň prajem, dámy a páni. Tým, že je toto skrátené konanie a veľmi rýchlo sa veci hýbu, tak predpokladám, že nemusím opakovať to, čo už bolo povedané. Poviem teda len tú jednu vec, že na výbore bol súhlas so znížením tej vekovej hranice na 65 rokov. Ako som už aj predtým oznámil, tak súhlasím s týmto, s touto zmenou, podporujem ju. Viem, že sa nachádza aj v spoločnej správe.
A k samotným cestovným kanceláriám už iba toľko, že jak sme sa o tom bavili, tak; a ešte raz chcem teda na pána Blanára reagovať, tu ste? A na tú vašu plne oprávnenú otázku, pán kolega, že teda čo vlastne sme spravili pre ľudí. Ja si myslím, že tak ako teraz tá korona ustupuje a najmä v relatívne bezpečných krajinách, ako je Chorvátsko, že ešte nemáme ani jún, vieme, že 16. júna už vlastne sa otvárajú hranice v mnoho štátoch. Nehovorím, že Slovensko bude toho súčasťou, ale otvárajú sa, a zároveň ale ten strach v tých ľuďoch bude ešte dlho. Táto zmena, ktorú pripravujeme, mnoho cestujúcim, bavíme sa o približne o stotisíc zaplatených záloh, čiže odhadujem možnože 150- – 170-tisíc osôb, mnoho z nich bude mať strach ísť do tej destinácie a my im vlastne umožňujeme to posunúť o rok bez tých veľkých stornopoplatkov, tie sú mnohokrát väčšie ako samotná zaplatená záloha. Čiže toto je vlastne taký dobrý ústretový krok pre ľudí, že aj im dáme možnosť si ten svoj zájazd odsunúť.
Takže ešte raz chcem týmto len podškrtnúť to, že považujem návrh za vyvážený a férový. Ak by ešte niečo trebalo dodať, tak ja sa potom prihlásim o slovo. Budem si tu značiť poznámky.
Ďakujem pekne zatiaľ.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 20.5.2020 15:12 - 15:23 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Áno, chcem sa vyjadriť k tomu, čo tu odznelo. Ďakujem pekne za všetky príspevky. Ďakujem pekne aj za tú deklarovanú podporu. Aj od opozičných poslancov. A teraz chcem reagovať konkrétne.
Pán Blanár, je tu, tak vy sa pýtate, že čo teda sme spravili pre toho bežného človeka. Kebyže vláda nespraví nič, tak cestovka, cestovná kancelária na jednej strane by od neho mala plné právo vymáhať zvyšok tej ceny za zájazd a na druhej strane by mohla dôjsť pomerne rýchlo do krachu, lebo mnoho ľudí by to zase stornovalo tie zájazdy, alebo dostanú sa do problému aj tie cieľové destinácie, hotely a tak ďalej, ako pán poslanec Muňko povedal, a on teda v tomto fachu sa vyzná, môžme predpokladať. Oni posielajú svoje, tie cestovky, poslali ešte aj mnoho vlastného kapitálu tam pridali, aby zaplatili vopred tie, tie hotelové miesta. Je to skrátka strašne zamotaný kruh. A kebyže to necháme len tak na voľný trh, ktorý teda ja pri každej príležitosti obhajujem, tak by sa stalo to, že veľké množstvo cestovných kancelárií by vyhlásilo platobnú neschopnosť, nastúpili konkurzní správcovia, tých by sme, samozrejme, museli platiť, klienti by uvideli buď nič, alebo veľmi málo. Ak by toto bol problém jednej jedinej cestovnej kancelárie, ak napr..., ako napríklad, zdá sa mi, James Cook alebo takáto prednedávnom skrachovala ako minulý rok napríklad, tak pri jednotlivom prípade by som ich, že, by som hovoril, ani sa toho nechytajme. Bankrot patrí k podnikaniu. Jednoducho to je aj očistenie trhu, nechajme tie cestov..., tú cestovnú kanceláriu tak.
Problém je, že tu máme vis maior. Z neba alebo z čínskeho Wu-chanu, už jedno, ako sa na to budeme dívať, zrazu sem spadol ten vírus a ochromil celú krajinu. Nie je to problém jednej, dvoch, desiatich cestoviek. Je to plošný problém prakticky všetkých cestovných kancelárií. A objektívne treba povedať, že oni nemôžu za to. Toto je ten moment, kedy má do toho vstúpiť štát, lebo keď nevstúpi, tak tie škody budú väčšie.
No a čo sme pre tých ľudí urobili? My sme vstúpili do tohto zmluvného vzťahu a zabezpečili sme, že tí klienti neprídu o svoje peniaze, len musia na ne počkať.
Po druhé zabezpečili sme, že tí klienti bez veľkých storno poplatkov nemusia cestovať tento rok. To je veľa. Ľudia sa boja ísť do zahraničia. Mňa by teda, kebyže mám dovolenku, ja si viem predstaviť ísť na dovolenku do Španielska aj som tam mnohokrát bol, no mňa by tam sto volov nedotiahlo tento rok. Do Talianska tiež nie. No tak mnoho týchto klientov jednoducho nechce. A my sme im umožnili bez toho, aby boli pokutovaní, povedať, ja tento rok nechcem.
Ako poznamenal, zdá sa mi, pán poslanec Borguľa, my im umožňujeme ísť inam alebo ísť inokedy, alebo ísť inam a inokedy. A toto je ten a za to, za to chceme alebo vyžadujeme od nich strpenie pri tej platbe. Ja si myslím, to je férová dohoda. Ten, kto si kupuje dovolenku, nie je, nie je väčšinou na tú dovolenku odkázaný. Dovolenka nie je investícia, že keď to spravím, ako napríklad nejaké, že školenie, že potom budem potenciálne viac zarábať. Dovolenka je trávenie voľného času. V čase tejto ťažkej krízy je primerané toto od ľudí očakávať.
A okrem toho, pán Blanár, nie vždy a nie všade má zmysel rovno dávať štátne peniaze. Tie ideme dávať napríklad pri tých nájmoch. Alebo sme dali mnoho peňazí na to, aby ľudia, ktorí nemajú prácu, aby dostávali 80 % svojho príjmu a tak ďalej a tak ďalej. Čiže tá pomoc je komplexná. Nie vžd..., nie pri každom probléme fungujú tie isté metódy. Dúfam, že som vám odpovedal dostatočne.
No a teraz ďakujem pánovi Šimkovi, že zákon podporí, aj pánovi Muňkovi.
A chcem reagovať na pána poslanca Borguľu, že poďme spraviť viac. No máme tu už Dankove poukazy, ktoré, ktoré už majú pomáhať cestovnému ruchu. Je pravda, že zvýšil sa počet prenocovaní. Zároveň, ja teda si myslím, že sa stalo najmä to, že ľudia, teda tie, tie hotely začali priznávať, začali vystavovať faktúry a bločky, dovtedy to bolo do veľkej miery načierno. Ale jedno ako. Výrazne sme už tomuto odvetviu pomohli. (Ruch v sále a zaznievanie gongu.) To sú tie poukazy bývalého predsedu parlamentu Andreja Danka. A áno, mohli by byť ďalšie kroky.
Poviem jednu veľmi kacírsku myšlienku, ktorú by som cez moje ústa ešte rok dozadu nedostal ani omylom, môžme sa baviť o tom, že HORECA segment, hotely, reštaurácie, kaviarne, budú mať 5-percentnú DPH a že by sme teda zrušili tie poukazy, dali 5 % DPH. No keby že je tu minister financií, tak asi omdlie v tomto momente, lebo presne vie, koľko sto mil. eur by bol výpadok na dani z príjmu. A preto tá pomoc vždy niečo stojí. Ale teda nie každá pomoc niečo stojí, ale táto by teda stála dosť veľa peňazí. To, čo vieme spraviť, je, uľahčíme im podnikanie, tým hotelom a reštauráciám. Oni musia, dnes musia splniť množstvo regulácií, nariadení, dostávajú množstvo kontrol. V podstate štát ich buzeruje. Ich buzeruje a im komplikuje život.
A tu by som teda chcel dať parlamentu, Národnej rade na známosť, že na budúcu schôdzu predstúpim so zákonom, ktorý sme nazvali lex korona. Je tam veľké množstvo, ďaleko vyše 100 konkrétnych opatrení a z nich niekoľko desiatok bude zlepšovať aj podnikanie pre HORECA segment. A dúfam, že takisto sa nájde pre takýto zákon podpora. Tie opatrenia majú spoločné to, že nespôsobia výpadok v štátnom rozpočte a pomôžu im v tom podnikaní, v tom svojom podnikateľskom živote. Tak veľmi dúfam, že sa tu takáto podpora nájde.
No a teraz chcem reagovať na viacerých poslancov. Aha, nie. Teraz ešte na pána Kondróta, ktorý sa pýtal, že z čoho to tá cestovka vráti o rok. Tak ono je to tak, že tie cestovky nabrali tie zálohy, poslali ich do tých hotelov, Grécko, Turecko, Španielsko, a tam tie hotely tiež majú svoje problémy a tiež budú alebo by húfne krachovali, lebo ľudia sa boja jednoducho cestovať. Máme informácie, že tie tamojšie vlády budú výrazne podporovať, lebo to sú práve krajiny, ktoré do veľkej miery žijú z cestovného ruchu, a výrazne oni podporia ten svoj segment. A dá sa dnes pomerne spoľahlivo rátať s tým, že budúci rok budú tie cestovné kancelárie vedieť tie dnes zaplatené zálohy vyčerpať, preto po diskusii so všetkými (ruch v sále a zaznievanie gongu) stakeholderami sme dospeli k záveru, že toto riziko je relatívne malé, a malo by, tá, teda ten, ten reťazec by mal fungovať.
Chcem ešte jednu vec dodať, ktorú považujem za dôležitú, a síce ak by sa malo stať, že cestovná kancelária, predstavme si extrémnu situáciu, že cestovná kancelária má ako klientov iba ľudí nad 70 rokov. No tak oni by si všetci prišli vypýtať peniaze a cestovná kancelária je skrachovaná aj napriek tomuto zákonu, ktorý tu dnes predkladáme. A tam sme teda dali do zákona ešte takú vec, že môže sa obrátiť na Slovenskú záručnú banku a dostane finančnú podporu, keby musela zrazu vyplatiť príliš veľa klientom, ktorí by mali na to vyplatenie nárok.
No a keď sme pri tomto bode, tak padlo tu viacero otázok, že kde sme došli na ten vek 70 rokov. Tak 65 rokov, to je taká dlhodobo prirodzená hranica, že odvtedy začína dôchodca. Vravel to aj pán Jarjabek, že to si ešte ako-tak vie predstaviť. No medzi 65 a 70 je rozdiel približne štvrť milióna osôb. Takže znižuje to počet tých, keď povedzme, že každý desiaty z nich alebo každý dvadsiaty z nich má tú zálohu zaplatenú, tak znižuje to počet tých výnimiek, uľahčí to fungovanie cestovkám. Kde sme na tú sumu došli? Je to arbitrárne stanovená suma. Jednoducho sme si povedali, skúsme to o päť rokov posunúť, aha, štatistika hovorí, že je tam 250-tisíc osôb. Môžme o tom teraz debatiť. Nakoniec nie všetko dokážete štatisticky podložiť a exaktne vyrátať. A nie všetko, čo mňa mrzí, dokážete vyčísliť v excelovskej tabuľke. A o tom teda niečo viem a toto sa vyčísliť nedá. To sa dá len povedať, že skúsme to takto.
Ak je vôľa Národnej rady to skrátiť povedzme na 65 rokov, tak, prosím vás, berte na vedomie, že zvýšite okruh tých osôb, sťažíte život cestovkám. Preto, prosím vás, nesnažme sa tu z toho robiť preteky, že kto dá menej, aby sme neskončili pri 45 rokoch, a potom spoľahlivo tie cestovky skrachovali aj napriek tomuto zákonu. Ale ak je vôľa ísť na 65 rokov, ja to podporím. Poprosím aj môj poslanecký klub a takisto aj ostatných kolegov, že hovorím, ak je tá vôľa, tak zrejme dokážeme pripraviť pozmeňujúci návrh a skrátiť to na 65 rokov. Prosím vás, dúfam, že sa potom nenájdu ďalší traja, ktorí povedia, že mne by sa páčilo 60, lebo chápete, že to je cesta, ktorá nikam nevedie. Vidím tu, tí, čo sa ozývali k tejto téme, a že súhlasne kývajú hlavou, tak chcem teda oznámiť, že podporujem takýto, samozrejme, musíte o tom vy rozhodnúť, ale ja takúto zmenu podporujem a dúfam, že ju spravíme.
Toto je asi moje posledné vystúpenie. Ešte raz, ja veľmi pekne ďakujem aj za pozornosť, aj za veľmi pragmatickú, korektnú debatu a všeobecne ďakujem opozícii za to, že chápe výnimočnosť situácie a že podporuje aj náročné riešenia.
Ďakujem pekne. Dovidenia. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 20.5.2020 14:36 - 14:42 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No tak opäť tu stojím, nebudem hovoriť to všetko, čo som pred pár minútami povedal. Dovoľte mi reagovať na to, čo tu odznelo. Ako prvé chcem sa pekne poďakovať, že ste prijali tento pragmatický prístup.
No a teraz poradie, najprv pán Faič, ktorý hovorí, že (povedané so smiechom) podľa toho, jak sa vyjadrujeme, nebude to len to najmenej zlé riešenie, ale omnoho horšie. Môžme len zopakovať to, že ideálne riešenie to nie je preto, lebo sa tu bijú práva spotrebiteľa s takým prirodzeným záujmom cestovných kancelárií prežiť. A my sme museli niekde arbitrárne stanoviť taký ten stred, taký ten kompromis, kde to spraviť, a to je tu.
To, čo som v mojom, v mojom predošlom príhovore nespomenul, to sú práve tie skupiny, ktoré sme vyňali. Vyňali sme tri skupiny, tak začnem tou, ktorú spomenul pán Kamenický. On to nemal odkiaľ vedieť, lebo až dnes na vláde sme schválili tento dodatok, vyňali sme osoby staršie ako 70 rokov, lebo chápeme, že v tomto veku jeden rok oddialenia môže, môže už trvať, môže byť teda veľmi dlho, napríklad kvôli horšiemu zdravotnému stavu, že už by teda seniori neboli

reisefähig, ako sa zvykne hovoriť. Čiže to je prvá skupina, kde vidíme naozaj dôvod ponechať dnešné pravidlo, že cestovná kancelária musí vyplatiť dôchodcovi, teda občanovi staršiemu ako 70 rokov, peniaze, keď on povie, že už cestovať nechce, alebo keď cestovná kancelária povie, že ten zájazd neviem zorganizovať.

Druhá takáto skupina sú tehotné ženy, pre ktoré sa radikálne zmení život po pôrode, preto sme povedali, v poriadku, keď niektorá mladá žena v tehotenstve si povie, ešte poslednýkrát idem na dovolenku, tak je zrejmé, že s 5-mesačným miminom na dovolenku alebo na ten typ dovolenky pomýšľať nebude. Takže tam tiež to vidíme oprávnené, aby, aby sme cestovné kancelárie, aby sme im ponechali tú povinnosť vyplatiť tieto peniaze.
No a tretia skupina sú tí, ktorí sa vďaka koronakríze stali nezamestnanými. Aj pre nich sa mení výrazne ich súkromný život a tiež považujeme za primerané, aby mali možnosť získať zaplatenú zálohu späť.
Potom tu padla tiež od pána Kamenického námietka, že Európska únia nebude z tohto nadšená, je pravda, dostal som list od Európskej komisie, ktorá ma na toto upozornila. Prekvapuje ma, že veci, ktoré Európskej komisii trvajú bežne týždne až mesiace, každý, kto raz bol ministrom alebo europoslancom, vie, o čom hovorím, a zrazu boli veľmi rýchli. Ja som ten list dostal skôr, ako vôbec sme stihli dať niečo na papier, no tak kladiem si otázku, odkiaľ to tá Európska komisia mohla vedieť. Je tam nejaká taká dobrá inf..., dobrá taká informatívna duša na tom ministerstve, ktoré riadim (povedané so smiechom), lebo inak sa to nemalo k nim ako dostať. Ale jedno ako, každopádne budeme túto pozíciu našu pozíciu v Bruseli obhajovať, myslím si, že tie argumenty sú veľmi silné.
Presne takto isto bude postupovať aj Česká republika, som v kontakte s mojím českým kolegom pánom Havlíčkom a ten mi tiež teda potvrdil, že áno, budú túto pozíciu obhajovať. Myslia si oni a myslíme si aj my, že každá krajina by mala byť posudzovaná samostatne, a tie argumenty, si myslím, že sú presvedčivé.
Nakoniec nemá to predsa platiť večne. Je to len na dobu pätnástich mesiacov. Dovolenka nie je vec, ktorú človek potrebuje nutne k prežitiu, preto máme za to, že veľká väčšina klientov, je primerané od nich, od tej veľkej väčšiny klientov chcieť, aby strpeli tento odklad. Samozrejme, ak dôjde k tomu zájazdu tento rok, tak to nijak nie je v protiklade. To sa môže stať, resp. zrealizovať, ak cestovná kancelária je v stave ten pôvodne plánovaný zájazd zrealizovať a klienti budú chcieť, tak tomuto nič nebráni.
Poslednú pripomienku, ktorú mám, je od pána poslanca Suju, to sú tie fitnescentrá. Pán poslanec, ja s vami súhlasím, mali by byť otvorené. Toto ale nie je vec zmeny zákona, ale je to vec rozhodnutia hlavného hygienika. Priznám sa, ja som presne nepochopil, ako sú tu stanovené kompetencie, myslel som si, že hlavný hygienik rozhoduje samostatne, prax je ale taká, že on vlastne sa riadi podľa toho, čo povie tá skupina tých epidemiológov, ktorá ale zas nemá nejaké zákonom dané kompetencie, je to také zamotané.
Na druhej strane majme aj pre toto pochopenie, keďže je to výnimočná situácia, akú sme nezažili. Toto, keď tu bude korona piatykrát, tak už aj tie procesy budú ďaleko lepšie nastavené, zatiaľ je to tak, že všetci sme na takej terra incognita, na, na územie, kde ešte nikto z nás nevkročil, ale vrátim sa k pointe.
Som za to, aby boli otvorené fitnescentrá, a budem sa aj o tomto s premiérom rozprávať. Ja som túto tému dnes na vláde otvoril a dúfam, že budúci týždeň, ak teda naďalej ostaneme pri tých veľmi nízkych číslach, lebo keď ide o ľudské životy, naozaj netreba hazardovať, ale keď ostaneme pri tých veľmi nízkych číslach, že by sa mohli, dúfam, teda tie fitnescentrá otvoriť a s nimi aj nejaké ďalšie prevádzky, napr. detské jasle a podobne. Takže toľkoto z mojej strany. Ja si budem robiť poznámky v rozprave. Aha, a vidím, tak dobre, budem potom reagovať.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 20.5.2020 14:32 - 14:34 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Tak áno, toto je moja vina, ja som to, čo som povedal, mal som povedať neskôr v tom ďalšom bode a teraz ide naozaj o to skrátené legislatívne konanie, takže výtka pána kolegu Kamenického je namieste.
To, prečo sme sa rozhodli ísť do skráteného legislatívneho konania, má ten dôvod, že hrozia značné hospodárske škody, a konkrétne také, že ak by sme neprišli dostatočne rýchlo s týmto riešením, tak cestovné kancelárie by podľa platného práva začali žiadať doplatenie do ceny zájazdu od svojich klientov, mali by na to plné právo. Samozrejme, klienti by neplatili, lebo oni, oni nechcú cestovať, veľa z nich sa zľaklo, veľa z nich nemôže ani cestovať do tých destinácií. Situácia by sa ešte viac zamotala a tam naozaj rozhodujú týždne, to myslím si, že každému súdnemu človeku je jasné, a viedlo by to, urýchlili by sme alebo zvýšili by sme pravdepodobnosť krachu, bankrotu veľkého množstva cestovných kancelárií. Nechceme toto dopustiť, a preto, aj keď si uvedomujem, že to riešenie, vznik samotného riešenia mohlo byť už skôr, no tak je teraz, teraz sme sa dohodli, a preto chcem poprosiť Národnú radu o to, aby súhlasila so skrátením legislatívnym konaním.
Mám zapísané aj ďalšie poznámky na to, čo tu odznelo, ale k tomu sa vyjadrím pri uvádzaní už samotného zákonu.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 20.5.2020 14:14 - 14:19 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Dobrý deň prajem. Dámy a páni, ctení kolegovia, predkladáme návrh riešenia problému cestovných kancelárií. Ako veľmi dobre viete, koronakríza zasiahla prakticky celú ekonomiku, niektoré oblasti viac, niektoré menej a cestovné kancelárie zasiahla obzvlášť silno preto, lebo ľudia sa, samozrejme, že nechcú nakaziť.
Voľnému šíreniu vírusu bránia v podstate hranice. To je to, čo zlikvidovalo na nejakú dočasnú dobu celý schengenský systém. To sú tie hranice, ktoré sa vyskytujú prakticky v celom našom živote od najmenšej bunky v tele až po hranice krajín. Dennodenne narážame na nejaké hranice, ktoré práve bránia tomu, aby sa rôzne veci všade šírili. Inak by vlastne nevedel ani existovať náš život. No a nakoniec sú to tie hranice medzi krajinami, ktoré bránia úplne voľnému šíreniu koronavírusu.
Vďaka opatreniam, ktoré prijala slovenská vláda, je Slovensko jedna z tých buniek alebo z tých oblastí, kde ten koronavírus napáchal z medicínskeho pohľadu prakticky najmenšie škody. Zároveň však ono preto, lebo ide to ruka v ruke, vznikajú škody na našej ekonomike. Ako aj dobre viete, to bol aj dôvod drobných a miestami milých nezhôd s premiérom. Samozrejme, máme obidvaja ten istý cieľ, ale v tých opatreniach, ktoré majú pomôcť ekonomike, sme sa nezhodli vždy vo všetkom.
O to som, o to viac som rád, že zhodli sme sa pri pomoci pre cestovné kancelárie. Nebolo ti len, neboli to len rokovania s premiérom, ale aj na koaličnej rade, na pracovných skupinách, dokonca došlo k jednému širšiemu stretnutiu na úrovni expertov, kde bol prítomný aj minister dopravy, aj ďalší významní ekonómovia našej krajiny. Hľadali sme riešenia. Takisto som v kontakte pravidelnom s mojím českým kolegom, s pánom Havlíčkom, českým ministrom obchodu a priemyslu. Našli sme alebo rozhodli sme sa prijať to riešenie, ktoré vám dnes predkladám. To znamená cestovné kancelárie nebudú nútené vracať zálohy teraz, keď zrušia zájazd, a musia tak spraviť až približne o 15 mesiacov v septembri. Takýto je náš plán. To, že klienti budú musieť strpieť to, že keď nebudú chcieť cestovať, že nedostanú ihneď tú zálohu, má aj svoje výhody preto, lebo sa aj môžu rozhodnúť necestovať, kde ich inokedy, inak by ich tam čakali veľké poplatky, storno poplatky.
Samozrejme, nie je to ideálne riešenie, tak sa ani nechcem tváriť. Je to najmenej zlé riešenie z tých, ktoré boli na stole. To, čo môžem povedať, je, že poctivo sme sa snažili nájsť také, aby, aby to bol taký, že férový deal, aby to všetkých bolelo, preto, lebo kríza je bolestivá, aby to všetkých bolelo približne rovnako a zároveň aby sme spoločne - a v tomto prípade cestovné kancelárie a ich klienti - touto ekonomickou krízou prešli. Preto vás chcem poprosiť podporiť tento návrh.
Chcem na tomto mieste, preto, lebo som v parlamente pomerne zriedkavo, ale môjmu predchodcovi som to už vravel, pánovi Žigovi, chcem oceniť to, že opozícia, opozícia na takú dobrú malú chvíľu zabudla, že jej hlavnou úlohou je kritizovať a že naozaj tie najťažšie protikrízové opatrenia podporili. Mňa to vždy veľmi potešilo, keď som videl výsledky hlasovania, 141 zo 142 alebo koľko prítomných. Dúfam, že aj tento návrh bude k tomu patriť a že teda chápeme všetci spoločne, že proti tejto kríze musíme spoločne bojovať. Nijak tým nechcem upierať opozícii právo na kritizovanie aj to už dosť často preukázala. Pán Kuffa mi niečo hovoril, ale keďže som práve rozprával, som to nerozumel, ale asi to nebolo tak dôležité, lebo by teraz neutekal. Ďakujem vám teda veľmi pekne za prípadnú podporu. Ďakujem už vopred. Samozrejme, ak budú akékoľvek otázky rád ich zodpoviem.
Stačí takto predviesť? (Rečník sa obrátil k predsedajúcemu.) Stačí a teraz si sadnem tam, Boris, hej? Je toto pre mňa prvýkrát v živote, že si sem sadám, tak preto sa pýtam.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 14.5.2020 14:53 - 14:54 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Najprv k majiteľovi. Mňa nezaujíma, kto je za tými firmami, a chcem, aby bolo, v prvom rade aby platilo právo a v druhom rade aby boli zachránené tie pracovné miesta, lebo hovorí sa, že aj za Nexisom je košická skupina a tak ďalej, akože to fakt kašlať na to, tu ide, riešme tie veci, ktoré sú zjavné. Takže toľko k tomu.
A po druhé. Áno, oslovil som aj ministra vnútra, som zabudol spomenúť, je tu, došiel som za pánom Mikulcom, že keby sa dalo zistiť, ktorý vyšetrovateľ to robí, že nejak mu trochu povedať, nech si švihne a podobne, no tak pán minister vnútra prekrútil oči, že to ne..., to sa nesmie. Ten vyšetrovateľ má tú svoju nezávislosť, ak náhodou toto počuje, tak ho pozdravujem a dúfam, že bude rýchlo konať, ale pochopil som, nevedel som to predtým, ja som si myslel, že vyšetrovatelia sú naozaj priamo podriadení ministrovi, resp. policajnému prezidentovi. Nie, nie sú, takže nebudeme zasahovať do ich nezávislosti, sme si s pánom ministrom vnútra Mikulcom povedali. Väčšie, reálnejšie šance sú cez ministerku spravodlivosti a, a možnože tento Protimonopolný úrad.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 14.5.2020 14:47 - 14:52 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Dobrý deň prajem, dámy a páni. Pán Raši, vidím, že dnes vám ide karta alebo ste vyfasovali službu (smiech v sále), a dôjdem rovno k veci.
Trocha ma prekvapuje, že sa to pýtate vy a nie váš kolega pán Tomáš, ktorý je z Humenného. A je tu? Nie je tu, že? A ktorý sa aj o túto problematiku zaujímal. No spravil som to, že som sa po prvé stretol s obidvomi stranami, strávil som s nimi dokopy niekoľko hodín a v podstate nechal som si dať všetky podklady a celú ich komuni..., alebo veľkú časť ich komunikácie a to som si teda nejak naštudoval, aby som mal obraz.
No a potom došlo k stretnutiu a obidve stretnutia boli konštruktívne. A z toho druhého stretnutia, to bolo so zástupcami spoločnosti Chemes, som mal pocit, že chcú sa dohodnúť a hľadajú riešenie, a teda keď vás zaujíma aj nejaký ten, ten kľúčový detail, rád vám ho poviem. O tom, to skorej ide o to, že oni chcú nejaké vysoké ceny a zas za tie energie, ktoré im dodávajú, tam ide o stlačený vzduch, chlad a dusík a chcú teda vysoké jednotkové ceny a ešte chcú a účtovať nejaké veľké množstvá.
No a my sme sa tam teda dohodli alebo tá predbežná dohoda vyzerala tak, že dostanú pomerne vysoké ceny, ďaleko vyššie ako výrobné, ale nie tie, ktoré si želali oni v prípade, v prípade stlačeného vzduchu je tak, že výrobná, resp. znalecká cena je okolo 15 eur, oni chceli 50 a tá dohoda sa črtala na úrovni nejakých 36 niečo, a že účtovať ale budú množstvá, ktoré boli reálne spotrebované. Preto, lebo oni pôvodne chceli, dokonca ešte chceli tie plánované množstvá a ešte dokonca aj za obdobie, kedy ich odstavili. A ja som im ešte ako keby že navyše, aby tá dohoda došla, tak som im, aby k tej dohode došlo, tak som im dal taký, že ústny prísľub, že ak si oni dajú nejakú žiadosť o investičný stimul, keďže sa jedná o Humenné, že teda ako budem veľmi zhovievavo sa na to, na tú žiadosť, tú ich žiadosť posudzovať. Toto bolo v pondelok tento týždeň. No a v utorok... Prepáčte, v pondelok minulý týždeň a už v utorok, prepáčte, prepáčte, toto bolo v utorok minulý týždeň, kde sme sa dohodli, že v stredu si to chcú všetko oni nechať nejak prejsť hlavou a vo štvrtok by malo dôjsť k ďalšiemu stretnutiu s nimi, s tou firmou Nexis, ale už na druhý deň to celé neplatilo, napísali list, ktorý bol v rozpore s tým, čo sme sa bavili, a ja som z tohto usúdil, že zástupcovia spoločnosti Chemes nemajú skutočný dôvod sa, skutočnú snahu sa dohodnúť, ale skôr to len deklarujú.
Opäť som komunikoval s jednými aj s druhými, boli to telefonáty, niekoľko telefonátov, až to skončilo, že prišli zástupcovia firmy Nexis dnes pred úrad vlády sa úplne oprávnene domáhať toho, aby štát zabezpečil nielen včasný a spravodlivý súdny rozsudok, ku ktorému už došlo, a je to predbežné opatrenie, že oni sú povinní dodávať, tá firma Chemes, ale aby štát zabezpečil aj výkon tohto rozsudku, lebo firma Chemes ignoruje, ignoruje takýto rozsudok. No a zorganizoval som stretnutie s pani ministerkou spravodlivosti dnes na úrade vlády, s ňou a so zástupcami spoločnosti Nexis, kde teda hľadáme, hľadali sme spoločne riešenie, a to sa črtá také, že do hry vstúpil, teraz sa mi zdá, predvčerom Protimonopolný úrad, ktorý tiež vydal svoje rozhodnutie, a tam už je možné udeľovať pokuty, a nie 30-tisíc eur, ktorý, ktoré teda spoločnosť Chemes nejak neohúria, ale rádovo vyššie. Bavíme sa o 10 % obratu a ten obrat tej spoločnosti Chemes je v miliónoch eur, čiže tu by išlo o státisíce.
A ja teda viem, že, že toto nie je vec toho klasického koalično-opozičného súperenia. Veľmi oceňujem, že aj pán poslanec SMER-u Erik Tomáš sa tu angažuje v tejto veci a, a že chápe, že ťaháme tu za jeden, jeden koniec, lebo obaja chceme zrejme to, aby ten, aby platil ten právny štát. Keď raz skrátka súd povie, tak nemôže, nemôže byť, že to niekto nevykoná, o toto sa teraz snažíme. Neviem, koľko mám ešte času.
Na záver by som chcel dodať, že ja mám trochu obavu, lebo ten čas hrá veľmi proti nám. Totiž ak dôjde k odstaveniu na niekoľko týždňov, tak aj z technologického pohľadu môže byť problém, len tak nabehnúť výrobu, ale určite z ekonomického, preto, lebo tí, tí odberatelia no nebudú teraz päť týždňov čakať a budú si hľadať nejakých nových dodávateľov, takže naozaj tu treba zabojovať. Mne osobne ako Bratislavčanovi veľmi na tom záleží, aby sa im tam v Humennom na východe darilo, preto, lebo, keď nie, tak opäť len o ďalšiu trošičku sa zväčšia tie regionálne rozdiely... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pán podpredseda, čas vám uplynul.

Sulík, Richard, podpredseda vlády a minister hospodárstva SR
... a to nie je v záujme nikoho.
Ďakujem pekne, skončil som.
Skryt prepis