Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

27.11.2020 o 9:07 hod.

Ing.

Richard Sulík

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 10.12.2020 14:37 - 14:38 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne teda za tieto doplňujúce otázky, prepáčte, že som vás predtým prerušil. Tak je to, ako ste vraveli, máme momentálne tri formy pomoci. Ministerstvo hospodárstva prepláca nájmy, ministerstvo sociálnych vecí mzdy a odvody a ministerstvo dopravy prepláca pokles obratu do výšky 10 %. Ak je dojem, že to je málo, ja si to myslím, tak určite ja by som súhlasil so zvýšením. Myslím si, že aj pán minister dopravy, a je to skôr otázka na ministra financií, či by sa takéto peniaze našli.
Okrem týchto troch foriem pomoci bola teda avizovaná nejaká ďalšia, neviem presne aká, práve premiérom. No a potom ste povedali, že je to všade úplne rovnaké. No tam práveže sú rozdiely. Rakúsko zavrelo reštaurácie, ale rovno povedali odkedy dokedy, rovno povedali preplatíme 80 % obratu. To ako to zas je, myslím si, že prehnané, ale v tom je ten obrovský rozdiel. Nie v tom, že my sme zavreli a oni nezavreli, ale v tom, že náhrada bola veľkorysá, možno až príliš a prišla prakticky okamžite.
A posledná vaša otázka bola teda, že majiteľov, že keď niekomu ten priestor patrí. Veľakrát sa stáva, že niekomu ten priestor patrí a musí splácať úver, to je veľmi častý problém, ale tam je riešenie odložiť splátky úverov, lebo z toho priestoru mu neubudne, keď je pár mesiacov zavretý. Čiže to považujeme za dostatočne spravodlivé, za ´fer enough´. Keď povieme, komu ten priestor, kto má ten priestor úplne vo vlastníctve, tak je to šťastný človek a chvíľu vydrží. Kto ho má vo vlastníctve, ale musí splácať úvery, tak tomu povieme, že okej, tak mi ti odložíme to splácanie úverov, lebo z toho priestoru ti neubudne. A potom sú tí tretí, ktorí majú v nájme tie priestory a im je, tam je ten model, že keď prenajímateľ zníži, tak toľko preplatí aj štát.
Toľkoto k vašej otázke, ale viem, že je tu ďalšia, prakticky rovnaká, ale to asi uvedie... (rečník sa obrátil a ukázal rukou na predsedajúceho).
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 10.12.2020 14:25 - 14:29 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Dobrý deň prajem, pani poslankyňa, dobrý deň, ctení kolegovia, prečítam najprv odpoveď, ako ju mám napísanú, a potom ešte k tomu niečo poviem.
Ministerstvo hospodárstva poskytuje ako rýchlu pomoc pre podnikateľské subjekty vrátane prevádzok, reštaurácií a hotelov dotáciu na úhradu ich nájomného. Výzva na predkladanie žiadosti za obdobie prvej vlny pre tieto typy subjektov bola od 23. júna do konca novembra a išlo o okamžitú veľmi efektívnu pomoc, ktorá pomohla postihnutým prevádzkam tieto nájmy riešiť. Národná banka vyhodnotila túto formu pomoc ako najefektívnejšiu.
A teraz pre vašu informáciu. K 6. decembru bolo prijatých a teda vysporiadaných, prepáčte, bolo prijatých 27-tisíc žiadostí, z nich bolo 19 300 vyplatených v celkovej sume 39 700-tisíc eur. No a keď si pamätáte, bol som tu v Národnej rade asi týždeň-dva dozadu, kde sme v skrátenom konaní schválili predĺženie, čiže táto pomoc bude pokračovať ďalej až do 31. marca a očakávam, že tá suma nebude už možno taká vysoká, lebo obchody boli doteraz otvorené, i keď asi budú znovu zatvorené, ale každopádne tá pomoc bude pokračovať, celkom dobre to nabehlo. Vieme už rýchlo sa vysporiadať s tými žiadosťami a preto si myslím, že toto problém nie je.
No a teraz to, čo chcem k tomu dodať. Samozrejme, nestačí to, to oni nemajú náklady len nájomné, majú pracovné sily, to je ako tak pokryté ministerstvom sociálnych vecí v rámci či už kurzarbeit alebo tej prvej pomoci. No ale potom ešte ostáva množstvo iných nákladov a zatiaľ čo Rakúsko prepláca, ale za všetko dokopy, 80 % obratu, čo považujem za, za zbytočne veľa, tak ale my budeme preplácať 10 percent. Tak pokiaľ by tá iná pomoc bola dostatočná, tak tých 10 % obratu samozrejme, že pomôže. Teraz je otázka, čo je iná pomoc, a tu chcem poukázať na to, že 15. októbra bolo rozhodnuté o zavretí reštaurácií alebo tie, ktoré mali terasu, že boli výrazne obmedzené v tom, že mohli fungovať na terase. Ja som toto už vtedy kritizoval, že sme zásadne proti tomuto. Odvtedy vlastne sa aj vlečie môj spor s premiérom. Počas tých dvoch mesiacov, čo reštaurácie boli zavreté, ani sa nepodarilo výrazne pandémiu utlmiť, ani nemáme žiadne nové zistenia o tom, že by reštaurácie predstavovali nejaké ohniská nákazy. Ja tvrdím dnes, sú zavreté pomaly zbytočne a toto, a pokiaľ ich zavreme úplne, že im nedovolíme ani tie terasy prevádzkovať, tak toto bude prakticky likvidačné pre ne.
Posledná vec, ktorú chcem uviesť, že vtedy, ak boli tie reštaurácie zavreté, tak premiér opakovane avizoval, že on osobne bude riešiť pomoc reštauráciám. Toto neviem, ako dopadlo, je to, samozrejme, jeho dobré právo akúkoľvek agendu si prisvojiť ako premiérsku. Toto som ani nejak nespochybnil, len teda myslím si, že tá pomoc, ako je momentálne nastavená, je, je pomalá, je nízka. Reštaurácie máme zatvorené takmer vo všetkých okresoch viac-menej zbytočne. Nerozumiem, prečo na vleky má stačiť, na lyžiarske vleky má stačiť trojdňový test negatívny, ale do reštaurácií nesmie taký byť, tie musia byť natvrdo zavreté a my si tu likvidujeme náš gastrobiznis. Ak ich zavrieme teraz úplne cez Vianoce, tak, tak tie škody budú v mnohých prípadoch nenávratné, resp. nenapraviteľné preto, lebo mnoho reštaurácií pôjde jednoducho do krachu. Toto je veľmi smutná časť príbehu koronavírusu, ale ja v tom, v tom momente neviem s týmto nič urobiť.
Ďakujem veľmi pekne za vašu otázku.
Skryt prepis
 

Zodpovedanie otázky 10.12.2020 14:02 - 14:03 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Dobrý deň prajem, dámy a páni. Vážený pán predsedajúci, ctení poslanci, dovoľte mi, aby som z poverenia predsedu vlády a podľa § 131 ods. 7 rokovacieho poriadku Národnej rady ospravedlnil z dnešnej hodiny otázok neprítomných členov vlády. Neprítomní sú: minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ján Mičovský, minister obrany Jaroslav Naď, ktorý je na pracovnej ceste, minister životného prostredia Ján Budaj, minister vnútra Roman Mikulec, ktorý má pracovné povinnosti, a ministerka kultúry Natália Milanová, ktorá má tiež pracovné povinnosti, a všetkých týchto piatich ospravedlnených ministrov spája to, že nie sú na nich položené žiadne otázky. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 1.12.2020 9:22 - 9:24 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, dnes už naposledy. Dámy a páni, ctení kolegovia, kolegyne, tak o tomto zákone už bola rozprava v prvom čítaní, ide o to, že hnusoba nie a nie odísť a potrebujeme predĺžiť preplácanie nájmov, doteraz bola lehota do 30. novembra, čiže dovčera, ale naďalej máme zatvorené rôzne subjekty, ako napríklad reštaurácie. K dôvodom zatvorenia sa radšej vyjadrovať nebudem, ale každopádne treba týmto reštauráciám pomôcť. To znamená pokračovať v preplácaní nájmov.
A preto jedna z dvoch tých hlavných zmien je, že predlžujeme lehotu z 30. novembra na 31. marca, čiže štyri mesiace. A po druhé budeme preplácať aj také zmluvy, ktoré boli uzatvorené po 1. marci, doteraz totiž bolo bola podmienka, že musela byť zmluva uzatvorená do konca februára, to sme posunuli, zmluva musela byť uzatvorená po novom do konca augusta.
Dúfame teda všetci, že to už, že nebudeme musieť tretíkrát posúvať platnosť zmlúv.
A je tam jeden pozmeňujúci návrh, ktorý hovorí o tom, že účinnosť nebude oddnes, lebo sme to, však si pamätáte, minulý týždeň nestihli tu schváliť v skrátenom konaní. Čiže účinnosť bude od dňa vyhlásenia.
To je všetko, ďakujem pekne za pozornosť.
Ešte na záver celková informácia, lebo sa na to aj na výbore pýtali. Doteraz bolo vybavených vyše 20-tisíc subjektov a celková suma, ktorá, ktorú dostali, je nad 25 mil. eur.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 1.12.2020 9:22 - 9:24 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Veľmi pekne, veľmi pekne ďakujem za tento príspevok, pán poslanec Čepček. Nevedel som presne, čo idete povedať, ale, áno, je to presne tak. Jednoducho žijeme vo svete, kedy firmy si prelobujú ľubovoľný zákon a potom na tom zarábajú, ja to nazývam štátom organizovaný biznis. Ideálny príklad je, sú, teda sú tie pokladne, elektronické pokladne, ktoré musia používať podnikatelia, tam roky rokúce dochádza raz za dva, raz za rok a pol, niekedy trošku dlhšie, musia si kúpiť nový softvér, novú tlačiareň, nový modul, nový upgrade, vždy pod rúškom niečoho a takto v podstate jedna firma, to je jedna konkrétna firma, ktorá takto roky rokúce ťahá z podnikateľov peniaze kvôli tým elektronickým pokladniam.
Tu je to niečo podobné. Takisto máme ale ix ďalších vecí, kontrola originality na autách, zdravotná pracovná služba a kadečo možné, tam treba nejaké overené, overenú zápisnicu, hentam treba potvrdenie od neviem koho a takto sa to pekne zbiera, tento štátom garantovaný biznis. A potom sa všetci len čudujeme, že tí skutoční podnikatelia, ktorí súťažia na slobodnom voľnom trhu, že nestíhajú.
Mám ešte 32 sekúnd, uvediem ešte môj obľúbený príklad, takto to fungovalo roky s taxikármi. Rok čo rok si oni, sa uzatvárali, si pekne vymýšľali nové pravidlá, podmienky, aby zabránili na trh taxikárov vstupu iným, ktorí chceli len tak jazdiť a voziť autá ,tak už to ku koncu nebolo možné, už bolo aj stanovené, že koľko decimetrov kubických musí mať kufor a ďalších mnoho nezmyslov. Až prišiel UBER a potom taxikári zistili, že si strelili do kolena.
No tak ďakujem veľmi pekne ešte raz za podporu.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 1.12.2020 9:12 - 9:15 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Zákon č. 371/2019, to bol jeden z posledných zákonov minulej vlády, určil podmienky, ktoré museli spĺňať vlastníci detských ihrísk, ak chceli prevádzkovať detské ihrisko, ako aj subjekty, ktoré mali záujem vybudovať detské ihrisko.
Tento zákon predkladá vláda Slovenskej republiky s cieľom vyhnúť sa stavu, kedy z dôvodu nadmernej regulácie budú vlastníci detských ihrísk nútení tieto ihriská zrušiť, resp. kedy nebudú mať v podmienkach ani ďalšie subjekty záujem budovať, teda pri týchto podmienkach nebudú mať záujem budovať nové ihriská práve z dôvodu neprimerane prísnej regulácie.
No, po slovensky povedané, stovky rokov sa hrajú deti na ihriskách a myslím si, že to celkom dobre funguje, ale ten, táto regulačná zúrivosť zasiahla nakoniec aj detské ihriská. Minulý rok bol to čistý lobing jednej firmy, ktorá vyrába zariadenia a nepáčilo sa jej, že oni robia také pekné a masívnejšie a ich konkurenti sú lacnejší. Tak, samozrejme, čo sa robí v týchto prípadoch? Prelobuje sa pod rúškom niečoho pekného, samozrejme, chceme chrániť deti.
Problém s tou ohranou je taký, že, že my keď chceme naozaj chrániť ľudí, tak to niekedy preháňame, a teda keď chceme chrániť ľudí, tak to niekedy naozaj preháňame. Už veľmi na diskusiu je napríklad povinnosť nosiť helmu na bicykli a tak to, samozrejme, že platí, to nejdem teraz spochybňovať, len to už je taký hraničný prípad preto, lebo občas aj, občas aj padne škridla zo strechy a občas niekoho zabije a tam takisto by sme mohli navrhnúť, navrhnúť nosiť povinnosť helmy, nosenie povinnosti helmy, teda povinnosť nosenia helmy aj pre chodcov, lebo však jedného do roka zabije. A potom tu budeme všetci pobehovať s obandážovanými hlavami, ako raz napísal kolega Kazda, a preto jednoducho treba sa zmieriť s tým, že život občas končí smrťou a netreba všetko regulovať, lebo to stojí peniaze.
Potom sa len čudujeme, že, že rastie počet úradníkov, rastú výdavky štátu, no samozrejme, keď si navymýšľame tisícky a tisícky pravidiel, tak tak to je.
No a návrh zákona, ktorý dnes predkladám, ide práve opačným smerom, ruší, ruší práve ten zákon, ktorým boli uvedené tie regulácie, teda uzákonené regulácie, našťastie sa to nestihlo premietnuť do života, lebo k napísaniu vykonávacej vyhlášky nedošlo.
To znamená, z pohľadu občanov užívateľov ihrísk, z pohľadu detí sa nemení vôbec nič, všetko ostane po starom.
Ďakujem pekne za slovo.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 1.12.2020 9:06 - 9:08 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Zákon o investičnej pomoci, teda táto novela, zmierňuje pre prijímateľov investičnej pomoci vybrané podmienky a povinnosti súvisiace s investičnou pomocou, ktoré mali v čase priamych aj nepriamych obmedzení plniť. Súčasne vzhľadom na akútnu potrebu podpory hospodárskeho rozvoja v súvislosti s ozdravením ekonomiky návrh zákona dočasne zmierňuje niektoré vybrané povinnosti a podmienky na poskytnutie investičnej pomoci v prospech nových investícií.
Dovoľte mi vysvetliť ľudskou rečou, o čo ide dnes. Máme v zákone napísané, že v prípade určitých investícií je možné udeliť štatút významnej investície, čo znamená, že niektoré procesy schvaľovania sú jednoduchšie a problém je, ale že to platí až od 250 ha, keď by nejaký priemyselný park alebo nejaký investor mal aspoň takúto plochu potrebovať a momentálne túto podmienku spĺňa iba budúci priemyselný park Valaliky južne od Košíc a všade inde nevieme s tým pomôcť.
Budúci týždeň mám v pláne ísť na vládu s návrhom priemyselného parku v Rimavskej Sobote, kde je taký predpoklad, opakujem, predpoklad, že mesto Rimavská Sobota dá k dispozícii pozemky a my tam vybudujeme priemyselný park. Dúfam, že toto na vláde prejde, no a tam by sme chceli potom požiadať o túto významnú, o štatút významnej investície, aby sa tie procesy jednoducho urýchlili, aby EIA netrvala dva roky, ale pol roka, aby sme to plánovanie, územné rozhodnutie, stavebné povolenie, aby to, skrátka, všetko išlo rýchlejšie. Rimavská Sobota je dlhodobo okres s najvyššou nezamestnanosťou. Myslím si, že všetci chápeme, že keď chceme tomuto kútu Slovenska pomôcť a znižovať regionálne rozdiely, tak takéto niečo je potrebné.
Preto vás chcem veľmi pekne poprosiť o podporu tejto drobnej novely.
Zároveň oznamujem, že budúcu jar príde rozsiahlejšia novela zákona o investičnej pomoci. Predpokladám, vtedy, vtedy bude k tomu aj rozsiahlejšia debata.
Toľko z mojej strany. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 1.12.2020 8:55 - 9:02 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Dobré ráno prajem, dámy a páni. Predkladám vládny návrh zákona v druhom čítaní o energetickej efektívnosti a o zmene a doplnení niektorých ďalších zákonov.
Tento vládny návrh bol vypracovaný s cieľom transponovania smernice Európskeho parlamentu č. 2018/2002, ktorou sa mení a dopĺňa smernica č. 27/2012 o energetickej efektívnosti.
Návrhom zákona sa predovšetkým upravujú ciele úspor energie a národné príspevky. Cieľom tejto energetickej efektívnosti, ich stanovenie, tých cieľov, monitoring a reportovanie. Prioritné zameranie je na plnenie cieľov v roku 2030, to je taký ten magický rok, kedy sa všetko stane, kedy budeme mať o 55 %, možnože aj viac menšie CO2 a vlastne kedy už vypukne environmentálny raj na Zemi.
No a tento návrh zákona má negatívny dopad na rozpočet verejnej správy, to je pochopiteľné, lebo tieto opatrenia niečo stoja, a má pozitívny a zároveň ale aj negatívny vplyv na podnikateľské prostredie a aj na, aj sociálne, rovnako na sociálne vplyvy.
Návrh zákona, kto by to bol povedal, má pozitívny vplyv na na životné prostredie a aj na informatizáciu spoločnosti a na služby verejnej správy pre občana a, predstavte si, nemá vplyv na manželstvo, rodičovstvo a rodinu. To je dnes, myslím, že dobrá správa, týchto sme neohrozili.
Toľkoto z mojej strany. Samozrejme, akékoľvek otázky rád zodpoviem v prípadnej rozprave.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 27.11.2020 9:55 - 10:07 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Dámy a páni, pôvodný doteraz platný zákon o dotácii k nájmom, už som tu o tom dnes hovoril, platí do 30. novembra. Vtedy, keď sme to schválili, ja som si teda nevedel predstaviť, že tu ešte budeme 30. novembra preplácať nejaké nájmy. No situácia sa zmenila a v tomto návrhu zákona predlžujeme lehotu preplácania do 31. marca. Už nehovorím, že dovtedy to bude všetko za nami, som opatrnejší, dúfam. Ale že nemusím sem prísť, nebudem sem musieť prísť tretíkrát s ďalším predlžením.
Takže v návrhu zákona, o ktorého podporu vás chcem poprosiť, je predlženie lehoty z 30. novembra na 31. marca. A druhá zmena je taká, že doteraz sa zohľadňovali iba také nájomné zmluvy, ktoré boli uzatvorené pred 1. februárom tohto roku a túto lehotu sme tiež posunuli, čiže pre všetky nájomné zmluvy, ktoré boli uzavreté pred 1. augustom tohto roku, bude platiť to preplácanie. Toto sú prakticky dve zmeny jediné v tomto zákone. A chcem vás pekne poprosiť o jeho podporu.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 27.11.2020 9:07 - 9:09 hod.

Richard Sulík
Áno, áno. Dovoľte mi doplniť ešte jednu vec práve k tomu skrátenému konaniu. Ak by to malo ísť normálnym a malo by to byť do 30. novembra uzákonené, tak by sme už niekedy v septembri museli tento proces spustiť a vtedy naozaj nikto nemohol tušiť, že sa to takto vyvinie. Čiže z tohto dôvodu je skrátené konanie oprávnené. Ďakujem.
Skryt prepis