Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

26.10.2021 o 17:21 hod.

Ing.

Richard Sulík

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 27.10.2021 12:00 - 12:08 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
105.
Spravme to, prosím vás pekne, ako včera, že budem reagovať na všetkých, ale už nedávajte, prosím vás, faktické poznámky. Vieme sa tak dohodnúť? Ďakujem pekne. (Reakcia z pléna.) Prosím? (Reakcia z pléna.) Že vraj tu nie je záverečné slovo. Dobre, tak ak ste O. K., tak by som začal. (Reakcie z pléna.) Záverečné slovo má navrhovateľ. To je... (Povedané so smiechom a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Kollár, Boris, predseda NR SR
106.
Ale od neho máme ubezpečenie, že nebude mať záverečné slovo, ako mi, ma informoval pán podpredseda, takže pán Fico nevyužíva záverečné slovo.

Sulík, Richard, podpredseda vlády a minister hospodárstva SR
107.
Dobre, dajte mi, prosím vás, 3-4 minúty a môžme to celé ukončiť. Budem teda... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Kollár, Boris, predseda NR SR
108.
Nech sa páči.

Sulík, Richard, podpredseda vlády a minister hospodárstva SR
109.
Budem rýchly. Pani Sulanová, no my sme v kontakte už aj v iných veciach, trochu ma prekvapuje, že ste sa s týmto neobrátili na mňa doteraz, neviem na... z voleja... (Reakcia z pléna.) Aha, vy ste sa len v pondelok dozvedeli. No a ja, ja sa to dozvedom... dozvedám teraz práve, ja vás pekne poprosím, Richard@Sulik.sk, napíšte mi mail, budem sa tomu hneď venovať, ako mail dostanem.
Pán Taraba. Je tu? Je, tu ste. No, k tým Novákom. Nováky produkujú 1,5 mil. ton CO2, je to veľa, jednoducho aj tam to okolie, tam keď napríklad prší a tak, je tam, tá, tá špina tam je, je to vidieť, nie je to len CO2, sú to aj pevné, teda tuhé častice. Oproti Číne je to nič, je to zanedbateľné. Však ja tiež patrím k tým, ktorí dlhodobo kritizujú tento Green Deal, túto, toto, tieto prehnané preteky o to, že o koľko percent znížime CO2, malo to byť, byť najprv 30 % v Európskom parlamente, Parížska dohoda, 30 % zníženie, tam som ja hlasoval, bol som pripravený hlasovať za, potom tam prišli, prišli rôzni ľudia, ktorí chcú, ktorí chceli by svet... o... za každú cenu lepším, niekedy až za vysokú cenu lepším, že 40 musí byť. To som už odmietol. Aj to bolo málo, potom, že 50. A potom prišla Ursula von der Leyen, že 54, 52 a je to 55 %. Pri takomto nastavení, navyše sa teda zužuje ponuka tých CO2 povoleniek, čo tiež že nie, Európska únia škrtí asi o 2 % ročne množstvo CO2 povoleniek pre Európu, to tiež ženie cenu tých CO2 povoleniek hore. Ak odíde Žiar nad Hronom, teda Slovalco ak zastaví výrobu, a táto výroba by sa presunula do Číny, tak konkrétne to znamená, že Žiar nad Hronom na každú vyrobenú tonu hliníka vyprodukuje 5,2 tony CO2, v Číne je táto hodnota 16 ton, čiže takto my pomôžeme svetovej klíme, ak tu budeme tu príliš škrtiť. Preto aj mám tu jeden čerstvý článok, ten je dva dni starý, z Nemecka, z nemeckého Die Welt, kde, kde konštatujú, že množstvo celosvetového CO2 rastie, napriek tomu, čo my tu teda všetko zažívame, množstvo rastie, 400, v 2015. roku bolo prekročených 400 PPM CO2, už je to, teraz sme pri 413 minulý rok, 416 tento rok a to nejaká stanica na Havaji alebo kde merala. Jednoducho množstvo CO2 rastie, lebo vytláčame z Európskej únie výrobu, ktorá potom v Číne vyrába omnoho, omnoho škodlivejšie pre životné prostredie.
Toto odo mňa nepočujete prvýkrát, napriek tomu som za to, aby sme Nováky odstavili, lebo my ešte za to platíme. Dobre, keď je teraz uhlie drahé, možnože by sme neplatili, ale hnedé uhlie je aj tak energeticky menej výdatné a je omnoho rozumnejšie prejsť na, na jadro. Ak budú dokončené Mochovce III a Mochovce IV, tak my budeme naozaj že energeticky nezávislí, preto si myslím, tá stratégia je dobrá, že CO2, že Nováky odstavíme. A aj Vojany. Vojany z dvanástich turbín bežia ešte, beží vlastne jedna teraz, ale majú veľkú kopu uhlia na dvore, takto asi 100-tisíc ton, hej, tak to ešte spália, a potom odstavíme finálne aj Nov... aj Vojany.

Povedali ste, že Enel, najlepšie by bolo, keby Enel prebral štát, tak ak máte, neviem koľko, 100 mil. eur, tak môžme sa o tom začať baviť. Ja si myslím, ďaleko účinnejšie a rýchlejšie je, keď začneme Enel tlačiť do toho, aby sa držal na dohody. To je, tá dohoda s Enelom akože nie je zlá. Len áno, neviem, vy ste to povedali alebo kto, Enel nemá nikde na svete jadrovú elektráreň ani nikdy nemal, robili nejaké prípravné pokusy v Taliansku, ale nemá s tým skúsenosti, nemá, áno, stala sa chyba, keď sa to privatizovalo. Ja som sa už vy... ja som sa viackrát vyjadril, že privatizáciu Slovenských elektrární z roku dvetisíc-, zdá sa mi, -štyri alebo -tri, považujem za najviac škandalóžnu... škandalóznu privatizáciu. To si viete vygúgliť, takéto moje výroky, hovorím to aj dnes.
Treba ale jedným dychom aj dodať, že v roku 2014 Robert Fico toto mohol zvrátiť, keď Enel predával polovicu svojho podielu, z tých 66 %, čo kúpil, predávali 33 českej firme EPH. Tam sa dalo vstúpiť, toto Robert Fico nespravil. Čiže myslím si, že on tiež nesie nejakú spoluvinu na dnešnom stave.

Pán Kočiš, pýtali ste sa na tie technické otázky. Poprosím vás, takisto na Richard@Sulík.sk mi poslať všetky vaše otázky. Aj ktokoľvek iný. A konkrétne otázky ku Geothermu v Košiciach posuniem na šéfo... posuniem šéfovi MH Managementu Ľubošovi Lopatkovi, ktorý to procesuje. Ja nemám dostatočne veľa technických informácií.
Chcem vám ale povedať s tým Geothermom, aby ste v tom nevideli nejakú, že úplnú spásu, my nesedíme jak Island na, na jednom veľkom jazere horúcej vody. Ten, to Slovenskom sa tiahne taká žila, ktorá má, si predstavte, ako nejaké potrubie, a tam sú ochranné pásmo. Ako keby, hej. Takže tiahne sa jedna žila, kde je tá teplota veľmi vysoká, dosahuje, povedzme tých spomínaných 130 stupňov, potom okolo nej, tam pár kilometrov, tu pár kilometrov sa viete navŕtať už ale iba na 100-stupňovú a 80-stupňovú vodu, a tam, samozrejme, čím nižšia vo... čím nižšia teplota, tak tým viac vám klesá efektívnosť, preto ako nie, nie je to, že, že spása pre celú krajinu, ale súhlasím, tam, kde to má najviac zmysel, tak tam to treba robiť. Len viete, vy si urobíte nejaký veľký vrt na juhu Slovenska, kde sú, kde sú povedzme samé dediny, čiže nemečuje to dostatočne s mestami, preto sme si povedali, ideme, kde je taká dobrá kombinácia najväčšej efektivity, najväčšej geotermálnej energie a najväčšieho spotrebiteľa, to sú Košice a tam to ideme spraviť. A tam napr. tie dva vyvŕtané, tie dva urobené vrty, keď sa, keď sa to podarí prepojiť, tak pokryjú asi len 40 % potreby Košíc. To len pre informáciu.

No a na záver, pán Žiga. Pán Žiga je tu? Tu ste. Pán Žiga, nevyhováram sa na svojich predchodcov, nie. V dvoch prípadoch hovorím lebo Fico, a to je v prípade podpory uhlia do roku 2023 a v prípade fotovoltaiky. Tu, v elektrárňach som konštatoval a to neberte to ako výhovorku však my sa s tým boríme, s tou atómkou, odkedy sme tam a nezvolávam tlačovky, Žiga spravil toto, Žiga nespravil toto, ale konštatujem, že vy ste mali, vy ste mohli a mali zasiahnuť. Toho Morejona ste tam jednoducho nemali trpieť. A namiesto toho, aby ste dupli si v prípade Morejona, ako sme si dupli my, tak vy ste v decembri 2019, tri mesiace pred voľbami, odvolali človeka z atómky, ktorý tam mal byť taký ten technický dozor. Keď sme my nastúpili, tá pozícia bola neobsadená a toto mám, vlastne fakt ja to len konštatujem, že, že tu sa dalo robiť viac už aj v minulosti, ale toto neberte ako výčitku, prosím vás.
Potom ešte tu mám takú poslednú poznámku, že keď cena ide hore, tak na vine je predchádzajúca vláda. Nie. To som ani takto, takto som to ani nikdy nepovedal. Povedal som to, že, že veľ... máme vysoké distribučné poplatky kvôli jednej z najvyšších TPS-iek v Európe, lebo tam sú zašité náklady na uhlie a náklady na OZE, toto ovládate minimálne tak dobre ako ja, takže nemusím tu ďalej o tom rozprávať.
Ja sa vám chcem teda úplne na záver poďakovať a snáď sa niekedy vidíme s nejakým zákonom.
Prajem pekný deň a dobrú chuť na obed.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 27.10.2021 11:28 - 11:50 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Toto je poslednýkrát, čo počas tohto bodu, počas môjho odvolávania vystupujem. Najprv chcem reagovať na pár vecí, ktoré tu odzneli, a potom ešte raz zhrnúť body, ktoré pripravujeme.
Tak najprv, Roman, veľmi pekne ti ďakujem. Ja som o tom nevedel, či už, kolegovia, veríte-neveríte, som to nevedel, ale som rád, že teda, že dal si, dal na správnu mieru to, ako je to v Liberálnom dome, a aj, že si sa ma zastal. Ďakujem ti za to.
Pán Kočiš, vy tu kritizujete, že Roman Foltin sa k skutkovému stavu, že k skutkovému stavu nepovedal nič. No a teda že iba útočil na kolegov z opozície. Oni začali. To, si myslím, je veľmi dôležité. Roman Foltin by sa určite nevyjadroval, keby to tu nebolo, keby tie útoky o tých kokaínových žúrkach, to je hnusné, podlé, klamlivé ohováranie a je to opakovane. Je to dlho a opakovane. A my sa musíme brániť. A dnes to urobil aj Roman Foltin. Ja som to urobil včera trestným oznámením.
No a to, že ale on nepovedal k skutkovému stavu nič, no tak viete, no nie je minister, tak som to ja, ja som tu včera špeciálne s vami dlho debatil a budem to robiť aj dnes, preto som vystúpil v rámci rozpravy, aby všetci ešte mohli dať záverečné faktické pripomienky, a tie si, samozrejme, vypočujem a budem na ne reagovať.
Jednu drobnosť k pánovi Kotlebovi. Ten odišiel. Tak hovoril tu, že tým, že ideme zatvoriť Nováky, tak zvýšime dopyt o 6 %. Tak, pán Kotleba, ak ma počúvate, my znížime ponuku o 6 %. Nezvýšime dopyt. To ste nejak si pomýlili. A áno, je to pravda, znížime ponuku o 6 % preto, lebo Nováky sú veľkým zdrojom znečistenia CO2, zbytočným. Ja považujem za úplnú hlúposť páliť uhlie na energiu a ešte aj platiť 100 mil. ročne, 120 mil. Čiže jasné, Nováky treba zatvoriť, ale treba vypadnutý prúd, samozrejme, že nahradiť. Slovensko je dnes takmer sebestačné v prúde, v elektrickej energii, vyrábame si nejakých 94-5 % toho, čo spotrebujeme. V krátkej dobe nabehnú, nabehnú Mochovce III a budeme mierne prebytkoví. Keď nabehnú Mochovce IV, tak vyrobíme približne o 10 % viacej elektriny, ako spotrebujeme. To, to nemôže povedať hociktorá krajina o sebe.
No tak toľkoto poznámky k tomu, čo tu odznelo, a ešte jednu informáciu pre vás, pán Kočiš, tak zrovna v piatok poobede v Košiciach podpisujem memorandum o využití geotermálneho zdroja v Košiciach.
No a teraz dovoľte mi ešte raz zhrnúť, preto, lebo napriek tomu, že som si v mojej úvodnej reči dal teda ako dosť námahu, aby som, aj dostatočný časový priestor, aby som vymenoval, čo sme všetko spravili, tak som aj tak počúval, že nepredložili sme žiadne riešenie, tak ja to spravím v krátkosti ešte raz a možno niektorí ľudia pochopia, že za tým, čo budem hneď teraz rozprávať, je naozaj kus roboty.
Tak po prvé presadili sme zákon, ktorý stransparentňuje reguláciu. Keď my chceme znížiť poplatky za reguláciu, ako som už hovoril, cena elektriny sa skladá z dvoch veľkých častí, cena samotnej komodity a cena za distribúciu. Cena za distribúciu je regulovaná a nerastie. Naopak, my ju teraz znižujeme. Ale keď ju znižujeme, potrebujeme transparentnosť. Musíme vedieť nielen my, my to vieme, ale aj verejnosť, čo koľko stojí. Takýto zákon sme presadili, transparentná regulácia prirodzených monopolov v energetike.
Po druhé zaviedli sme repowering. To znamená, tá, tie obrovské podpory, čo sme zdedili a ešte päť rokov mali platiť, tak tie sme natiahli na desať rokov. Zároveň sa znižuje tá suma, logicky, to nám otvára priestor na zníženie TPS-ky. Odtiaľto, len odtiaľto máme 60 mil. eur ročne.
Za tretie uvoľnenie trhového prostredia v oblasti výroby tepla, tzv. teplárenské nevoľníctvo. To znamená, zúžili sme definíciu vymedzeného územia, kde sa existujúci dodávateľ vie vyjadriť k novému zdroju tepla.
Za štvrté. Prijali sme zákon o kritickej infraštruktúre, ktorý, ktorým vieme chrániť, vieme hájiť záujmy štátu, a to preto, lebo tých podnikov kritickej infraštruktúry je 18, a keď chceme, keď by malo dôjsť niekde k predaju nejakého podielu, tak je potrebný súhlas štátu. A cez toto vieme napríklad zablokovať prevodom, ktoré by mohli nebyť v záujme štátu.
Po piate. Prijali sme atómový zákon, ktorým sme dosiahli tzv. večnú EIA. Pred chvíľkou to tu odznelo od pána Kotlebu, že Slovensko musí byť v elektrickej energetike, nemôže sa spoliehať na dovoz elektrickej energie. A práve to, to sú, to dnes musíme robiť kroky. Keby sme ten atómový zákon neprijali, tak o... približne o rok vyprší existujúca EIA a jej po nej. A tak ako sa Európska únia uberá takým tým, no jednoducho ja to nechápem, čo stvárajú, tak by sa mohlo stať, že by, tú EIA už nikdy viac nebude možné získať pre ďalší jadrový zdroj v Bohuniciach. Tomu sme zabránili prijatím novely atómového zákona. To bolo teraz čerstvo.
Po šieste. Vymenili sme profesora Jahnátka s tým jeho srandovným profesorským titulom za odborníka. Andrej Juris je človek, ktorý celý život robí v energetike, ktorý sa vyzná, a ktorý už teraz dokazuje svojimi konkrétnymi činmi a krokmi, že to s reguláciou myslí poctivo, a systematicky znižujeme náklady na distribúciu. Len aby ste vedeli, že je malý regulačný balíček a veľký. A ten malý pripraviť, to je trištvrte roka roboty. Tam sú nastavené nejakým spôsobom procesy, lehoty, to skrátka, nejde to zo dňa na deň, ale je tam odrobenej kus roboty a prvé výsledky bude vidieť od 1. januára budúceho roku, k tomu dôjdem ešte neskôr. Každopádne môžem vám povedať, že mám na stole list od distribučných spoločností, kde sa mi sťažujú, že nový šéf regulačného úradu ich príliš škrtí. To je, ja si myslím, lepšie potvrdenie toho, že Andrej Juris si robí svoju robotu, neexistuje.
Po siedme. Vysporiadali sme sa s historickým dlhom. Bol tu ten mladý podpredseda zo SMER-u, to som už včera komentoval. Má to, bohužiaľ, strašne pomýlené v hlave, ale každopádne s tým dlhom sme museli niečo urobiť. To nám zanechal pán Žiga také dedičstvo. Na poslednú chvíľu, pár dní pred vymenovaním vlády podpísal tento dlh a prešiel na, do štátnej kasy, resp. na zodpovednosť vlády. A my sme už nemali inú možnosť, ako sa s tým vysporiadať, a vysporiadali sme sa.
Po ôsme. To sú rokovania. Tie sú strašne dôležité. Ja som za posledných dva alebo, za posledné tri mesiace ja som, ja som stratil mladosť v týchto rokovaniach. To nie je len, to nie sú len tie rokovania naozaj významné, ako napríklad so šéfom Gazpromu alebo s ministrom, prepáčte, s podpredsedom Komisie s pánom Šefčovičom, ale to sú množstvo ďalších - či Slovnaft, či Duslo, či elektroenergetika, či SPP, či regulátor - a všetko toto vedie k akejsi koordinácii, aby sme naozaj správne nastavili tie pravidlá. Áno, riešime terajšiu krízu, ale to nestačí. Treba sa dívať aj do budúcna. Treba už dnes nastavovať výhybky, aby sa jednoducho nediali tie prúsery, ktoré sa diali.
Po deviate. V Mochovciach. V Mochovciach som bol niekoľkokrát a tam sme si tiež dali s Karolom Galekom veľmi záležať, aby sme tú, ten tretí, tretí reaktor rozchodili. Tam sme tiež zdedili strašidelné veci a na čele s absolútne neschopným projektovým manažérom pánom Morejonom, ktorého si tam nainštaloval Enel, a 34-percentný vlastník štát vo forme svojho zástupcu Petra Žigu to nijak neriešil, nič, skrátka to hlava do piesku, mňa to nezaujíma. Ten pán Morejon nechodil do roboty. On napríklad v období výmeny vlády nebol dva alebo tri mesiace v kuse na mieste, v atómke nebol. Bol v Španielsku, odkiaľ pochádza. Za plat približne 30-tisíc eur mesačne. Nechodil do roboty. Peter Žiga jednoducho s tým nič nerobil. My sme začali konať. My sme začali na to tlačiť a my sme ho konečne vysporiadali z tej fabriky von. Teraz je tam jeden veľmi zdatný expert, ktorý začal svoju prácu a do dvoch rokov to by mal dokončiť. To je konkrétne nábeh Mochovce IV.
Vydupali sme si nezávislý audit renomovanej spoločnosti a máme už aj prvé výsledky. To sú, to sú tie zbrane, tie nástroje, ktoré potrebujeme, aby sme v tých Mochovciach vedeli tlačiť. A napríklad v Mochovciach bol problém sa vôbec dostať k podkladom. Nevedel sa náš zástupca, zástupca štátu na technickej úrovni Peter Žiak, nevedel sa on dostať k podkladom. To skončilo tak, že ja som musel zvolať stretnutie na najvyššej úrovni, úplne najvyššej. To znamená, pán Staráček, ktorý je, ktorý je šéf, celosvetový šéf Enelu, pán Křetínský, ktorý je vlastník EPH. S týmito ľuďmi ja som musel jednať, aby tu-tam nejaký Peter Žiak dostal podklady. To takto to v tej fabrike v tej elektrárni fungovalo. Úplne desné. A to sú aj výčitky, i keď, samozrejme, za to hlavné zlyhanie je zodpovedný Enel, to predsa len toto sú aj výčitky voči Petrovi Žigovi, ktorý prakticky vôbec nekonal v tejto veci.
Po desiate, to je tiež dôležitý bod, to je ten stress test. Máme dnes čierne na bielom, máme to potvrdené od expertov, ak bude priemerná zima, plynu je dostatok. Ak bude najsilnejšia, najtuhšia zima, aká bola za posledných 20 rokov, tak 8 alebo 9 dní koncom februára bude chýbať plyn. Rovno hovorím, ako to budeme v takomto prípade riešiť, a to, že najväčší odberatelia plynu - menovite Duslo, Malženice, Slovnaft - o niečo znížia svoju spotrebu. Takto sa to robí, do psej matere! povedal by klasik. S týmto aj súvisí náplň zásobníkov. Držať sa percenta, že 74 % je menej ako 100, a preto je to zlé, to jednoducho ukazuje len to, že ten, kto to tvrdí, tak nevie o tom dostatočne. Kapacita zásobníkov stúpla asi o 20 % a je pravda, že tento rok máme menej v zásobníkoch ako pred rokom, ale to preto, lebo prd rokom bol obrovský prebytok z titulu, že výrazne klesol dopyt a nebolo ten plyn tam dávať. Nikto ho nechcel. Takže teraz sme O. K. Toto je dôležitý bod. A v decembri budeme, keď už naozaj zima začne, budeme ten stress test opakovať a koncom januára ho spravíme alebo začiatkom februára ešte raz.
Po jedenáste. Slovakia Energy. Zanechali nám tu jeden obrovský prúser, 200-tisíc zákazníkov, ktorí sú rozložení na 120-tisíc zmlúv v plyne, 170-tisíc zmlúv v elektrine, tým, že majú niektorí zákazníci aj, aj, tak preto ich je dokopy menej ako súčet, je ich 200-tisíc, my sme sa o nich postarali. Kebyže to necháme len tak, tak títo ľudia spadnú do spotových cien a sa im ceny za elektrinu a plyn strojnásobia. Tu sa nebavíme o tom, že tri eurá mesačne navyše alebo že MWh plynu bude stáť navyše 80 centov, sa bavíme o tom, že niekomu sa účet za elektrinu strojnásobí. Tomuto sme zabránili v tom prípade tej skrachovanej firmy Slovakia Energy.
Po dvanáste. Pásmová TPS. Aj s tým bolo kopec roboty, ale bolo to včera, tak ako som avizoval, bolo to predstavené, táto prezentácia, sú tam tri rôzne návrhy, je to dané na diskusiu, koncom novembra, keď budú na svete už konkrétne precízne dáta od spoločnosti OKTE, tak vie ÚRSO vydať rozhodnutie a od 1. januára to bude platiť. Podnik so spotrebou 30 GWh, to je ten priemyselný podnik, ktorému chceme pomôcť, tak takýto podnik ušetrí státisíce eur. Dnes platí 700, bude platiť približne polovicu, tisíc eur.
S týmto, aby sme toto mohli spraviť, súvisí aj 13. krok, forwardov... forwardujeme obnoviteľné zdroje. To znamená dnes je elektrina drahá, ona sa dá za tú drahú cenu aj v budúcnosti predať, dá sa aj v budúcnosti kúpiť, ale my ideme v budúcnosti predať solárnu energiu, ktorú len v budúcnosti bude, ktorú len v budúcnosti vyrobíme, na tomto sa reálne dá zarobiť, pokiaľ to robia ľudia, ktorí sa v tom vyznajú. SPP je tá spoločnosť, ktorá realizuje celý tento predaj. Nebudem k tomu viac hovoriť, ale toto 13. opatrenie prispieva k tomu, že môžme realizovať tú, tie zľavy na TPS.
Tu by som rád odbočil k cenám pre domácnosť. Ako som už hovoril, problém nie je budúci rok v plyne, lebo sa vraciame len na minulý rok. Keď to dáme dokonca do pomeru k hrubej mzde, tak priemerná domácnosť musí menej vynaložiť na plyn, ak ním varí a kúri, to je asi 10 MWh ročne, ako musela pred rokom. Mám tu taký graf... (rečník nachvíľu odišiel od rečníckeho pultu) ... ktorý vám neukážem, lebo som si ho niekde dal, ale to bola tá modrá linka, ktorá klesala. Prosím vás, nerobme paniku z toho. Minulý rok bolo všetko v poriadku, tento rok došlo k anomálii, došlo k výraznému poklesu. My sme sa zachovali k obyvateľom Slovenska úplne korektne a celý ten pokles sme posunuli ďalej na ľudí. Kebyže to nespravíme, tak domácnosti platia tento rok viac a boli by to zisky distribučiek. My sme to posunuli na ľudí, lebo trh klesol, my sme na to reagovali. Teraz trh stúpa, vracia sa na tú úroveň. Problém bude pre domácnosti v roku 2023 a tam som už viedol prvé rokovanie s dvojkou v Enele, ten pán sa volá Simone Mori a takisto ma čaká rokovanie so zástupcami alebo majiteľmi druhého spoločníka v elektrárňach, to je EPH, aby sme urobili Opt and Gap, to znamená opciu na zas... aby sme mali zastropovaný prúd, ale neboli nútení ho zobrať na ten rok 2023, a to keď sa podarí, tak potom domácnosti, sa dá povedať, budú vyriešené.
Po pätnáste. Vediem rokovania s Jánom Budajom, dostal som aj dnes k tomu niekoľko otázok. Nie sú to rokovania iba s Jánom Budajom a iba o Envirofonde, ale prebiehajú, a preto o tom, bohužiaľ, dnes nebudem bližšie informovať, ale asi ste si všimli, že, že neklamem, že hovorím pravdu, tak teraz vám hovorím, že tie rokovania vediem, prebiehajú a snáď dospejeme čoskoro k použiteľným výsledkom. Týchto 15 bodov som menoval už včera, reakcia kolegov zo SMER-u bola - Sulík nepredložil jediné riešenie.
Chcem dodať ešte jeden, 16. bod, to je AdBlue, AdBlue bude čoskoro problém, to je tá tekutina, ktorá sa vyrába z močoviny a pridáva sa do naftových motorov a AdBlue funguje tak, že nevyrábate ho priamo z plynu. Vy máte na začiatok vstup komodity, ktorá sa volá plyn, vyrábate hnojivo, potom vyrábate močovinu. Potom niekde z močoviny vedľajší produkt je AdBlue, ale keď prestanete vyrábať hnojivo, nevyrobíte ani AdBlue, lebo nemáte už tie medziprodukty. Tomuto sa hovorí chemicko- technologický proces, ktorý, ktorý nezmeníte, lebo je daný fyzikálnymi vlastnosťami atómov a molekúl.
Duslo Šaľa má ten problém, že nevie predať tento, toto Ad... prepáčte, nevie predať hnojivá, lebo tým že je výrazne vyšší plyn, sú výrazne vyššie, drahšie hnojivá, lenže po nich dnes nie je dopyt, nevedia ich predať, preto hrozí, že odstavia výrobu AdBlue. Toto sa ozaj stane, toto sa už aj stalo napríklad v Poľsku - tam odstavili výrobu AdBlue - a v Nemecku, kde ju redukujú. Preto je dopyt po AdBlue. Nie tu na Slovensku nie je problém, Duslo vyrába, zatiaľ. Ale problém je v Poľsku. A čo teraz robia priekupníci z Poľska? Chodia sem a „rabujú“ slovenské pumpy, oni to, samozrejme, že zaplatia, lenže taká nádrž na pumpe, bežnej pumpe má asi 3 000 litrov, nádrž sa naplní, 3 000 litrov, na druhý deň príde maník a vytankuje z toho 1 500-2 000 na korbu do tých IDC, či jak sa to volá, zásobníkov, také tie mreže, čo sú tie tisíclitrové nádoby. A zaplatia normálnu cenu, lebo v Poľsku to predá za dvojnásobok.
Toto je problém a tam teda som dohodol nasledovné. Jednak Štátne hmotné rezervy nakúpili pre potreby štátu 500-tisíc litrov, alebo teda dostali pokyn nakúpiť, a po druhé, dohodol som s Duslom, že všetku produkciu, ktorú majú nad pevné dlhodobé zmluvy, tak nebudú ju predávať distribútorom a priekupníkom, budú ju predávať Slovnaftu a Slovnaft bude na pumpách predávať iba množstvá pre vlastnú spotrebu. Takto chceme na jednej, takto chceme zabezpečiť, aby motoristi a tí, čo bežne potrebujú, aby mali toto AdBlue pre svoju potrebu a aby to nedostali priekupníci. Táto dohoda je plne dobrovoľná, ale tiež to stojí skrátka rokovania a času a musíte sa stretávať a riešiť aj kadejaké iné súvisiace veci, ale toto je teraz aktuálne výsledok.
Týchto 16 bodov je urobených teraz k tomuto momentu. Nevystihuje to celú moju prácu ani to, čo je všetko rozbehnuté, ale... A ja zase chápem, že veľa ľudí jednoducho nechce platiť viac za energiu, chápem aj to, že opozícia, i keď teda je to najmä, najmä sú to kolegovia zo SMER-u, chodia, podsúvajú, že tutok za vysoké ceny energií môže Sulík, ale no jednoducho nie je to tak. A teraz som vám predniesol, čo všetko som v tejto veci podnikol, sú to ešte aj iné veci, každý, kto bude mať záujem, mi môže napísať a budem ho informovať.
Ja vám veľmi pekne ďakujem za pozornosť a takto na záver chcem vás poprosiť o vyslovenie dôvery, teda o nevyslovenie nedôvery, tak by to bolo asi lepšie, teda aby ste hlasovali každopádne proti.
Tak ďakujem vám pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 26.10.2021 18:40 - 18:43 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Začnem, pán Kuriak, vami, hovoríte o probléme, ktorý je teda starý možno šesť mesiacov, trištvrte roka. Trochu ma prekvapuje, že ste ma neoslovili doteraz. Pekne vás poprosím, už som to riešil v nejakých prípadoch. Pekne vás poprosím, na richard@sulik.sk mi napíšte, ktoré konkrétne podniky, ideálne keby na pár riadkov opísali aj tieto čísla, čo ste hovorili, odbery, hodiny, sumy a podobne, nech sa mám čoho chytiť. Ideálne nejaké rozhodnutie ÚRSO, keby zoskenovali. Ale nech mi napíšu, bude, lebo toto sa rieši individuálne. To nie je systémový nejaký rozsiahly problém.
No a teraz k tomuto, čo tu odznelo, pán Kmec, NS2, Nord Stream 2, to nie je problém len s tou Amerikou, ale teraz aktu... lebo to sa zažehnalo tým podpisom, pani Merkelová sľúbila teda, že, to bol jej asi posledný akt. Problém je s tým, že teraz aktuálne im nechcú dovoliť prepravovať viac ako 50 % kapacity a teraz aktuálne im nechcú dať prevádzkové povolenie. A to už ide nová vláda, už sa šéfka zelených vyjadrila, že ono by to aj tak malo ostať. Čiže ten problém, myslím si, netreba bagatelizovať.
No a teraz, pán Mazurek, no, vidieť, že ste ešte veľmi mladý muž, taký bojovný, plný testosterónu, ja vám to tak aj trochu závidím. Hovorili ste to veľmi bojovne, ale stačilo aj kľudnejšie, lebo ja vám dávam za pravdu. Áno, áno je to tak. Ale ja to celé roky hovorím. Ja to celé roky toto hovorím, pozrite si moje vystúpenia na túto tému, keď som bol europoslancom. A preto ja som nesúhlasil napríklad s Green Deal-om, lebo došli s 30 %, hovorím v poriadku, to sa dá zniesť. Potom tam prišli tí, takí ľudia, čo chcú len dobro všetkým, že štyridsať, potom ešte aj to bolo, s tým som už nesúhlasil. Potom ešte aj to bolo málo. Potom zrazu to skončilo päťdesiatpäť a zrazu sa tu veľká časť obyvateľstva ide zobudiť, že to je strašne málo... (Prerušenie vystúpenia časomerom. Odznelo mimo mikrofónu: Ja by som ešte, sľúbte, že nebudete dávať faktické, kolegovia. Tak poprosím o vystúpenie.)

Kollár, Boris, predseda NR SR
Nech sa páči.

Sulík, Richard, podpredseda vlády a minister hospodárstva SR
(Rečník sa presunul zo svojho miesta k rečníckemu pultu.) Aby som dokončil, len poprosím vás už nedávať faktické.
Čiže ten green, Green Deal, áno, škodil, ikskrát som sa k tomu už vyjadril, ale vlak je rozbehnutý, nezmeníte to. A nie je len naša vláda na vine, aj my tu potvrdzujeme rôzne veci, ale aj bývalá vláda, aj vláda SMER-u pekne, či už tie finančné veci, alebo tieto eko. To jednoducho ten vlak je rozbehnutý a nejakým smerom ide a pokiaľ vo vedení Európskej únie nepochopia, že sa to vyvíja zle, tak my sme na to jednoducho moc malí páni.
A myslím si, že začínajú chápať, lebo predvčerom sa predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen vyjadrila, že do budúceho energetického mixu musí patriť alebo mala by patriť aj jadrová energia.
Pán Kotleba, vystúpiť z Európskej únie, akože počúvajte, to by bolo, ja som teda dosť kritický voči Európskej únii, ale vystúpiť by som pokladal za šialenstvo, za jednoducho nefinancovateľné šialenstvo. To bola jedna z vecí, čo som kritizoval na vašom programe. Vy ste tam aj mali, že chcete zoštátniť a takéto veci.
Hovoríte, neminie nás inflácia. Áno, neminie. Je tu. Dobre hovoríte, že stúpnu vstupy aj pre malé podniky, stúpnu aj výstupy. A stúpnu aj mzdy. O infláciu budú stúpať aj mzdy. Tomu sa hovorí inflačná špirála. Je to niečo, čo je zlé, lebo v konečnom dôsledku okrádame ľudí, okráda štát ľudí preto, lebo im tie peniaze, samozrejme, tým, že sa znehodnocujú, tak miznú dlhy, ktoré štát narobil. Nie je to nič, nie je to nič korektné. Toto som x-krát kritizoval na Európskej únii a jednoducho my v takomto svete žijeme.
Ale predstavte si ženu, ktorá uverila nejakému chlapovi, že ten bude na ňu milý a budú pekne spolu žiť a teraz majú tri deti a spoločnú hypotéku a zrazu sa z neho vykľul hulvát a tlčie tú ženu, povedzme nie na dennom poriadku, tak raz za kvartál, keď si tak vypil alebo keď ho zvozil jeho šéf v robote a potrebuje sa nejak vyvŕšiť. A tá žena zvažuje: dobre, toto by som si v živote nenechala, keby som bola slobodná. Aj my by sme ix vecí netolerovali, keby sme v tej Európskej únii neboli. Ale sme. A tá žena si povie: no dobre, tak raz za kvartál to ešte znesiem, však mám tri malé deti a hypotéku spoločnú, čo ja budem robiť, keď odídem? Čo, kde budem, jak? Ani bývať nebudem kde mať.
A myslím si, že buďme aj my opatrní s takýmito rečami a myslím si, keby ste sa začali vážnejšie zaoberať, tak by ste to netvrdili viacej, že vystúpme z EÚ preto, lebo tzv. transakčné náklady sú šialene vysoké. My ako malá krajina, my by sme na to doplatili. My by sme aj doplatili na vystúpenie z eurozóny, čo je ešte horší spolok ako Európska únia.
Ďakujem pekne, že som teda mohol dosýta dnes rozprávať. Prajem vám všetko dobré. Dovidenia.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 26.10.2021 18:15 - 18:30 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Pán Kmec, my sa osobne nepoznáme, ale takisto chcem oceniť kľudné a kultivované vystúpenie a najmä k téme, že teda tu nemusím hovoriť opäť raz o mojom vysvedčení a pozemku a podobne. No tak chcem reagovať postupne na to, čo ste hovorili.
Tak na rozdiel od pani Sakovej, vy ste si všimli, že som tu prezentoval pätnásť opatrení, to ma veľmi teší. Hovoríte, som si zapísal, že väčšina sú liberalizácia trhu. Môžeme si ich prejsť jedno za druhým, ale napríklad keď novelizujeme atómový zákon, aby sme získali večnú EIA pre budúci zdroj možnože o dvadsať rokov, tak to nie je rozhodne nejaká liberalizácia. Ale zároveň ste teda povedali, že väčšina tých opatrení je liberalizácia trhu a že je to opak toho, čo navrhuje Európska únia. Ale skutočnosť je taká, že už dlhé roky EÚ nás tlačí do liberalizácie trhu.
Zimný balíček, ktorý teraz je v MPK, ktorý ide do Národnej rady, je presne o tom. Tam sme si extra povedali, že berieme takú tú najmenej alebo resp. tú najviac trvácnu alternatívu na to, na tú, na cestu, tú najpomalšiu cestu k tej liberalizácii. Ak máte záujem o viac informácií, tak Karol Galek, ktorý tento zimný balíček pripravoval, k tomu vie hovoriť veľa.
Povedali ste, že mali by sme sa snažiť o európske peniaze. Ale to sa snažíme. Do energetiky. Z plánu obnovy a z partnerskej dohody ide do energetiky cca 1 miliarda eur. Samozrejme, viem vám dodať aj presný rozpis. Chápem, že to neviete, keď to presne nezisťujete, lebo aj mne to chvíľku trvalo vôbec sa k tomu dopátrať, ale verte mi, je to tak a ak bude záujem, ja vám ten presný rozpis dodám.
Hovorili ste o tom, že treba mať dobré, korektné vzťahy s Ruskom. Ja si myslím, že Slovensko ich má. Ako som už spomínal, v auguste som sa stretol v Petrohrade so šéfom Gazpromu. Myslím si, že to bola úplne korektná dohoda. Uistil ma teda o tom, že budeme mať plynu dostatok.
Ale spomínali ste, že Nemecko má korektné vzťahy s Ruskom. No ja si myslím, že momentálne nemá. Nemecko je jedna ako z tých, nieže jedna, Nemecko je hlavná krajina, povedzme, spolu s Francúzskom v Európskej únii. Tieto dve krajiny keby chceli zrušiť sankcie, sankcie sú zrušené, a to rozhodne nie je predsa krok, ktorým budujete vzťahy, keď uvalíte sankcie na Rusko. Ale ešte Nemecko navyše blokuje, doslova blokuje Nord Stream 2, lebo nechcú vydať prevádzkové povolenie, lebo si dali podmienku, že iba 50 % kapacity smie vyvážať Rusko.
V tejto súvislosti chcem spomenúť zdroj, zdroj energie, a konkrétne to Nemecko. Nemecko sa nachádza v úplne že absurdnej situácii. Ja nechápem, ako to mohli dopustiť, ako sa to mohlo stať národu, ktorý je teda že veľmi vzdelaný, veľmi technicky precízny a aj úspešný. Tak v podstate keď chcete získavať energetickú energiu, tak máte takých, povedzme, šesť zdrojov, šesť hlavných zdrojov: jadro - toho sa Nemci dobrovoľne vzdali, uhlie - toho sa vzdať musia, lebo majú fit for fifty-two, vodu - oni nemajú, lebo Nemecko je plochá krajina, tam majú možnože ten Rýn akurát a ten je slabý na to, aby niečo veľké živil, vietor - majú, ale majú ho iba na severe a nemajú vedenia do priemyselných centier, ktoré sú na juhu alebo na stredozápade v Porúrii, a slnko - no tak slnko tak ako my, tisíc hodín do roka z 8 800. Ostáva plyn a ten si sami blokujú tým, že nedajú povolenie na Nord Stream 2. Ja nechápem.
Ja nechápem, jak môže tak vyspelá krajina ako Nemecko postupovať takto krátkozrako. A oni nás preplatia. Nemecko vycuciava, vysáva energeticky svojich partnerov. Sú to české atómky, ktoré pravidelne zachraňujú stabilitu nemeckej elektrickej siete, tak ako slovenské atómky pomáhajú tunák raz za čas Rakúsku.
To s tými žiarovkami, dúfam, že ste pochopili, že to bol len vtip.
Návrhy Európskej únie. Tak ja tu mám tie návrhy, ja tu mám tie návrhy spísané, čo Európska únia dala. To sú návrhy, že môžete míňať. Môžete si spraviť ešte väčšie diery do vašich rozpočtov. Môžeme, dovolia nám veľkoryso znížiť sadzby zdanenia. Môžeme presunúť financovanie systémov podpory OZE mimo účtov za elektrinu. To znamená, kam inam, ako do štátneho rozpočtu. Môžeme poskytovať kompenzačné opatrenia, zaviesť záruky, ktoré zabránia odpojeniu a tak ďalej. To všetko sú nákladové položky v štátnom rozpočte, ktorý dnes už teda je hodne napnutý.
Čo mi medzi tými návrhmi Európskej únie chýba, lebo na to nemajú odvahu, aby zastavili tú hlúposť s tými CO dvojkami alebo aby povedali: dobre, dlho to rástlo, však CO2 povolenky to nás stálo 5 eur ešte donedávna, možnože dva roky dozadu. Dnes to je drahé. Európska únia by mohla povedať: v poriadku, my garantujeme, že tona CO2 bude 25 eur. A toľko by vytlačili tých CO2 povoleniek, až by bolo dostatok, lebo presne takto to robia s našimi peniazmi. Tam ich tlačia do nemoty.
Za posledných desať rokov vytlačili 4- alebo 5-tisíc miliárd eur. My sa tu len potom čudujeme, minule mi to pán Kamenický vyčítal, teda v nedeľu, že 6,5-percentná inflácia bude. No jasné, že bude. Áno, lebo sme vytlačili takú hromadu peňazí. Takú hromadu, čo drvivá väčšina ľudí ani nevie, koľko to má núl, koľko má bilión eur núl. A koľko je to nákladiakov stoeuroviek a podobne.
No tak teraz áno, tá inflácia bude, s tým naša vláda neurobí nič, to jednoducho príde, lebo je peňazí príliš veľa v obehu a my sme v jednej eurozóne. Keď som sa ja tomuto bránil pred desiatimi rokmi, lebo celé to začalo tou podporou pre Grécko, tak bolo tu na mňa zle, dodnes tu počúvam a tak ďalej.
Takže to s tou Európskou úniou je také trošku, by som povedal, pokrytecké. Oni nám vlastne len dovolia míňať vlastné peniaze, ale zároveň nás nútia, naše podniky nútia a naše teplárne platiť 60 eur za tonu CO2, za teplý vzduch, za nič. A toto EÚ, bohužiaľ, nenavrhla.
Potom ste hovorili, že vláda zlyháva a že by mala doslova, som si zapísal, negociovať dodatočné objemy plynu. My máme plynu dosť. Zásobníky sú naplnené tak, že kebyže oddnes netečie nič, tak sto dní je zásoba, ropa detto, to dokonca musíme robiť kvôli EÚ. Problém nie je množstvo. Nechali sme robiť stres test. Ak bude zima zodpovedajúca priemeru posledných dvadsať rokov, tak je plynu dostatočne aj s rezervou. Ak bude zima najchladnejšia, ako bola za posledných desať rokov, tak niekoľko dní bude na konci februára chýbať. To by sme riešili znížením výroby najväčších odberateľov plynu - menovite Duslo, Slovnaft, Malženice.
Potom ste hovorili, že máme vykalkulované len lepšie varianty v súvislosti s tým stres testom. Nie je to pravda. Máme vykalkulované aj to, že bude najhoršia zima za posledných dvadsať rokov.
Posledná vec. Spomenuli ste už teraz vo vašej faktickej poznámke, že SaS odmieta dotácie. Nie je to pravda. Prednedávnom som podpísal 40 mil. eur dotáciu pre energeticky náročné podniky. To sme zdedili ešte po predošlej vláde a pokračujeme v tom. Potom naďalej uplatňujeme 95-percentnú zľavu na TPS-ku pre energeticky náročné podniky - menovite Slovalco, čiže to je tiež forma dotácie. A potom to, čo sú tie dotácie, tie investičné stimuly, tak tie dávame, ale dávame ich len na východ, lebo chceme konečne znižovať tie regionálne rozdiely.
Čiže chcem vás pekne poprosiť, nehovorte viac, že SaS paušálne odmieta dotácie. Nie je to pravda.
Teraz k pánovi Kotlebovi. Jednu pripomienku iba. Pán Kotleba, povedali ste: "Slovenské podniky budú strácať svoju konkurencieschopnosť." No opatrne s týmto, lebo viete, ceny energií strašne rýchlo rastú. Ale rastú aj ceny produktov. Slovalco je najväčší spotrebiteľ elektrickej energie na Slovensku. Spotrebujú 2,2 TWh, to je, samozrejme, šialené množstvo. To je polovica toho, čo spotrebuje všetkých 2,5 milióna domácností na Slovensku. Teraz tá elektrická energia im vyletela hore, CO2 povolenky, ktoré, tie tiež vyleteli hore. Dalo by sa zdať, že tragédia. Slovalco bude mať tento rok jeden z najlepších rokov v svojej histórii, ak nie najlepší. A viete prečo? Lebo aj hliník vyletel hore, čo je ich konečný produkt, z 1 500 na 3 000 dolárov na tonu. Pozor na to.
U. S. Steel detto. Tí si tento rok zarobia na zlatý nos. Tá oceľ išla dokonca, sa mi zdá, že takmer na trojnásobok, z nejakých 170 dolárov na tonu na 500. Čiže áno, majú väčšie vstupy, ale aj viacej inkasujú. A to sú takí tí najväčší. To isté Podbrezová. Dokonca tu bol článok, sa mi zdá včera na SME-čku alebo na Denníku N, že tá Podbrezová, to oni zas nebudú mať, ako pán Soták chodí, má to, samozrejme, v náplni práce (smiech) to vyplakávanie, ale alebo teda to požadovanie toho, aby sa niečo dialo, ale oni nebudú v nejakej prudkej strate.
No ďalšia vec je, tak to sú jedni, ktorým teda stúpajú aj tie ich koncové produkty, tie ceny tých koncových produktov. A druhí sú takí, čo si nakúpili energie. Totiž to, čo sa stále pozerá, to sú buď veľmi krátke forwardy, alebo spoty. Spoty je okamžitá energia, okamžitá, to je v tomto momente, keď chcem kúpiť, to je vysoké. Ale napríklad Slovenské elektrárne na spote predajú možnože iba dve alebo tri percentá produkcie. Všetko ostatné predajú rok dopredu za cenu, ktorá bola pred rokom.
Čiže všetky podniky, ktoré boli riadne manažované, kde si dali na to pozor, kde sa nad tým zamysleli, tak oni akože vedia fungovať, napriek tomu bude kopec problémov. Problém budúci rok bude priemysel a tam musíme a budeme konať.
No a na záver chcem povedať pár slov k pani Sakovej. Nie je síce tu, ale možno ma počuje. Tak, pani Saková, teda, že nič som nepredložil, ona sa nič nedozvedela, no tak ja jej to rád ešte raz porozprávam, ale konkrétnych pätnásť opatrení som tu menoval, asi dvadsaťpäť minút to trvalo. Ďalej pani Saková povedala, že ja tvrdím, že domácnosti sa zvýšenie cien nedotkne. Nie je to pravda, nepovedal som, že nedotkne. Nepovedal som, že nič nepocítia. Nie, pocítia nárast v cene, bude nárast v cene, áno, len hovorím, toto nie je dráma na budúci rok. Lebo tie ceny sú regulované, sú zastropované a ten strop sa vyrátal z priemeru prvých šiestich mesiacov tohto roka, kedy boli ceny nízke. Toto je taká logická súvislosť asi ako to, že jedna a jedna je dva a dva je menej ako štyri. To toto je, to sú, to sú fakty, ja už neviem, ako to mám inak povedať a prekvapujeme ma, že to tu a možno, že to pani Saková nezachytila, keď som to hovoril.
Ešte raz, problém budú firmy budúci rok aj teplárne patria medzi ne a domácnosti ten ďalší rok v roku 2023. A áno, tam treba rokovať, treba rokovať aj, asi konkrétne s Gazpromom ste mali na mysli, keď ste hovorili, že s Ruskom. Som s nimi v kontakte, tie rokovania budú ďalej pokračovať, tak aby sme na 2023 rok uchránili domácnosti vrátane nejakej tarify pre tých, ktorí sú naozaj ohrození energetickou chudobou. V roku 2023 budeme musieť robiť vážne opatrenia.
Na záver chcem ešte v jednej veci dať pani Sakovej za pravdu, keď hovorila, že veď to nie sú len tie ceny elektriny, ktorým čelí, teda tie zvýšení ceny energií, ktorým čelia domácnosti, ale aj následne teplo a aj chlieb bude drahší. Áno, je to spojené aj s tou infláciou, o ktorej som už hovoril. Len, prosím vás pekne, nehľadajte teraz spásu vo vláde, že vláda dokáže zabezpečiť všetko. My žijeme v trhovom hospodárstve a niektoré veci jednoducho sa vyvíjajú podľa dopytu a ponuky. Ľudia budú viacej šetriť, budú si, možnože si rozmyslia, budú možnože viac hľadieť na spotrebu. Napríklad to auto, keď si budú kupovať alebo nejaký elektrospotrebič. Jasné, že to nie je príjemná situácia.
Áno, naša vláda má dosť problémov sama so sebou, však sme tam nastúpili všetci úplne noví. Ale okrem toho nás teda postihol najprv ten covid. A keď si s tým už vieme dať rady, tak teraz prišla táto energetická kríza. To je holý fakt. To ako vám to hrá do karát, milá opozícia, a my sa s tým musíme popasovať. Ja tu preto ani nenariekam, ja len teda konštatujem, že takto to je a s týmto sa my aj pasovať budeme. Ja som z ďaleka ešte neskočil, čo sa týka informovania verejnosti, robenia tlačových besied alebo raňajky, raňajok s novinárom, ale nemôžem vám tu, to dúfam že chápete, povedať úplne všetko, čo tu prebieha, čo práve robím, ale hovorím vám, budem včas informovať, keď niektoré veci budú zverejnenia, pripravené na zverejnenia alebo zverejneniahodné.
Ja len chcem, dámy a páni, poďakovať za pozornosť, teraz sa už naozaj s vami rozlúčim. Vypočujem si ešte tri faktické poznámky, budem na ne, ak bude dôvod, reagovať. A naša ctená šéfka klubu mi dúfam odpustí, keď sa rozlúčim. Tak zatiaľ toľkoto.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.10.2021 17:40 - 17:40 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, mám zapnutý, tak skúsim v krátkosti.
Pán Mazurek, no veď písalo sa o tom. Si pozrite napríklad Transparency International. S nimi sme na tom spolupracovali, oni tie prípady aj zverejnili. My sme tam konali vždy, keď sme mali najmenšie podozrenie. Ja teraz neviem o úplne že dokonaných podvodoch, lebo to je vlastne vtedy, keď súd rozhodne, ale podali sme niekoľko trestných oznámení a zastavili sme niekoľko platieb. Áno, je to tak a pozrite si stránku Transparency International, tam nájdete tie konkrétne prípady.
Celoplošné testovanie, no neviem, či ste tu v tej dobe boli, alebo neboli, ale veď kvôli tomu som práve mal s Igorom Matovičom, a takisto kvôli neuzatváraniu hospodárstva, akože masívne konflikty. Vyberte si nejaké články z tej doby. A tú lotériu, áno, pýtali ste sa, prečo sme ju nevetovali. No minimálne sme za ňu nehlasovali a takisto môj názor na ňu som už viackrát povedal. Ale dobre, okej. To berem ako rozdiel v názoroch a môžete mi to vyčítať.
Pán Kéry, na vás musím preskočiť, lebo vy ste len také tie všeobecné omáčky ešte raz premelie, ja neviem, čo mám na to povedať, čo ste tu, čo ste vlastne chceli povedať, to mi uniklo.
Pán Richter, no tak Lelovský by vedel hovoriť aj o prekáračkách so mnou. Tam teraz neviem, či to znamená, že my dvaja sa zhodujeme alebo máme do tretice názor, ale v jednej veci chcem teda vám oponovať, a to je že mobilita v rámci SR. To ste vy zaviedli ten poplatok 4 000 eur za presťahovanie za prácou. No ale veď to len prospieva k tomu, že sa nám vysťahujú tie chudobné regióny, že sa ešte viacej vyľudnia. Práca musí ísť za ľuďmi, nie ľudia za prácou. Vy ste dali Jaguár do Nitry, čo napríklad ja by som s tým nebol súhlasil, naopak, my podporujeme ak niečo, tak na východ - Rimavská Sobota, kde je najvyššia nezamestnanosť, ten park tam bude o dva roky dobudovaný alebo aj ďalej na východ Valaliky... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 26.10.2021 17:21 - 17:23 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Pán Richter, nebol som celý čas počas vášho vystúpenia tu v sále, ale to, čo som počul, a teraz fakt bez najmenšej irónie, chcem veľmi oceniť konečne konštruktívna, i keď kritická, však niektoré veci aj bytostne s vami nesúhlasím, ale konečne konštruktívny príspevok. Konečne je na čo reagovať a je o čom diskutovať v parlamente. Konečne to nie je dokola len to stále isté, tých 4 - 5 hesiel od môjho vysvedčenia, cez podiel na tej nehnuteľnosti v Austrálii a 15 rokov staré a tisíckrát vysvetlené OLO a tak ďalej. Takže úplne úprimne, mňa ste príjemne prekvapili, a to si veľmi cením.
Preto budem iba vecne reagovať na niektoré veci, ktoré ste povedali. Medzi rečou ste spomenuli, že povedali, ministerstvo hospodárstva nekompenzovalo nič. To ste povedali v súvislosti, že doprava niečo robila. Tak, pán Richter, nájmy. Desaťtisíce zmlúv vrátane následnej kontroly, vrátane tiež niekoľko trestných oznámení išlo, tiež sme niektoré platby zastavili. S nájmy sme mali kopec roboty. Potom pomoc pre nepravidelnú autobusovú dopravu, potom pomoc pre tzv. kreatívny priemysel, toto všetko procesovalo ministerstvo hospodárstva a takisto športové kluby, kde sme to vlastne celé pripravili, zafinancovali z nášho rozpočtu a potom sme to posunuli ďalej. Čiže nie je pravda, že by sme vôbec nepomáhali.
Potom druhá vec, ktorú chcem spomenúť, to sú tie úrady práce. Oceňujem, že ste následne dali na poriadok, ja som teda nikdy nepovedal, že treba zrušiť úrady práce. Áno, správne hovoríte, úrady práce neexistujú, existujú ÚPSVaR-y majú kopec iných úloh a tie musí niekto robiť. Keby sme zrušili tie úrady práce, no tak úlohy prischnú aj s ľuďmi, to nemá žiaden zmysel. Vôbec mi tu nejde o tú inštitúciu, tá nech funguje ďalej, ale ide mi o tú činnosť. Štát dnes zamestnáva, úrady práce majú asi 9-tisíc zamestnancov z toho asi 2-tisíc sa venuje sprostredkovaniu práce. Napriek všetkému, čo tu bolo povedané, ja viem, že je veľmi pekné, ľúbivé, je to veľmi ľúbivé povedať, že doba je ťažká a majme ich a to je super, majú výplaty a tak ďalej. Ale treba si uvedomiť, že kto tých ľudí platí, platia ich daňoví poplatníci. Ja som nestretol človeka, ktorý by chválil funkčnosť úradov práce, teda ÚPSVaR-ov, čo sa týka sprostredkovania a nie tých iných vecí.
Tiež si uvedomujem, že vybavili desiatky tisíc žiadostí veľmi rýchlo teraz v rámci tej pomoci, a preto ma aj trochu mrzí osud Milana Krajniaka, ktorý teraz čelí tým 24 miliónom. Minimálne sa ukázalo, že už v auguste podal trestné oznámenie, čiže to si myslím, že bude vysvetlené. Podvodníci sa jednoducho vždy nájdu, môžte to myslieť sebelepšie, ja som sa s tým stretol pri tých nájmoch. My sme postupovali veľmi rýchlo, v tej prvej vlne nájmy išli do troch dní, áno, bohužiaľ, nalepili sa na nás podvodníci, a teda veľmi dúfam, že ich stihne spravodlivý trest.
Prechod politiky práce pod ministerstvo hospodárstva, to hovoril aj tu pán kolega z prvej rady. Ja si nemyslím, že to by bola, že to by bol dobrý krok, myslím si, že má to ostať tam, kde to je. To, čo ministerstvo spravuje, to sú, to sú tie zopár podnikov, ktoré vlastní štát. To je vlastne celá energetika, celá významná energetika, to nie je o zamestnancoch, to je o megawattoch a o povoleniach a o súhre, o regulácii, ktorú robí ÚRSO. Tam tiež je veľmi dôležitá komunikácia. Ja si nemyslím, že to by bol správny krok presúvať politiku práce. Ak by, a ja si nemyslím, že by si to myslel môj kolega pán minister Krajniak, ale ak by náhodou niekto v tomto období s tým došiel, tak by som sa tomu bránil. Naopak, myslím si, že pod ministerstvo hospodárstva by mali byť presunuté veci, ktoré sa týkajú priamo priemyslu, napríklad ten envirofond. Ten je dnes medzi úplne nelogicky medzi životným prostredím a financiami a mal by byť pod MH.
No a na záver Dušan Muňko, tak ty si začal čítať, ctený kolega, rôzne opatrenia, neviem, kde si to zobral z nejakého zoznamu. Predtým si hovoril, že veľa ľudí sa vyjadruje k veciam, ktorým nerozumie dostatočne a do tej energetiky si myslím, že nevidíš toľko, čo vidíš napríklad do správy Sociálnej poisťovne. A chcem spomenúť dve veci. Začal si hovoriť pásmové, neviem, čo to je, to, čo ideme robiť, to pásmové, to, je na tú TPS-ku, to ideme robiť.
A chcem uviesť jeden na záver, teda jeden príklad, ako sa dá robiť aj taký hektický akcionizmus. Čo spravila česká vláda? Česká vláda ide znižovať dépéháčku na mesiace november a december teraz. Tak prosím vás pekne, komu to pomôže, mi vysvetlite. Však domácnosti majú dnes až do konca roka regulovanú nízku cenu, domácnosti ešte necítia to zvýšenie cien v tomto roku. Pocítia ho až od 1. januára o tie tri, štyri eurá mesačne. Oni majú teraz také ceny, dokonca citeľne nižšie, ako mali minulý rok, asi o 6 percent, oni majú dnes ešte nižšie ceny, ako mali minulý rok. Zatiaľ sa domácnostiam nezvýšil ani cent, čo im chcete odpúšťať zrazu DPH na mesiace november, december? Česká vláda to spravila, možno vieš prečo, spravila to preto, lebo Babiš zanechal ešte na pamiatku takú, aby si spomenuli naňho občas, takú nie menšiu zákernosť, že zrušil DPH. Takže domácnostiam tá DPH nijak nepomôže, tu je nejaká regulovaná cena, ktorou sa už dokonca roka nemení. Kebyže dnes zrušíme DPH, tak by asi dodávatelia zvýšili o to tú cenu, ak by to mohli, to neviem teraz presne.
Podnikom, tam je problém s cenou a tam bude problém budúci rok. Podnikom to zrušenie DPH nijak nepomôže alebo zníženie, lebo oni si odrátajú na vstupe, im je to jedno. Keď má podnik na vstupe milión eur DPH a zaplatí za energie 200-tisíc DPH, rozdiel 800-tisíc odvedie. Keď mu tú dépeháčku zrušíte, no tak odvedie milión. To je suma s nulovým súčtom, teda hra s nulovým súčtom. DPH by bolo asi najmenej účinný prostriedok.
K tým cenám energií chcem ešte raz povedať. Budúci rok nebudú problém v domácnostiach, lebo majú regulované ceny a tie regulované ceny vyrátané na základe nízkych trhových cien z tohto roka. V plyne sa vrátime vlastne k minulému roku, keď prerátate ku mzdám, tak dokonca to bude menej budúci rok. Problém nie sú domácnosti budúci rok, nie sú, každý, kto sa na to trochu bližšie pozrie, tak to vidí. Budúci rok budú problém firmy, priemysel a najmä ten, ktorý je s vysokou energetickou náročnosťou.
Ten ďalší rok ´23 budú problém domácnosti, budú veľký. Teraz čo v tom robíme. Tak robíme v tom to, že už teraz začíname jednať so Slovenskými elektrárňami, aby prúd, ktorý ešte nepredali, rezervovali pre domácnosti, to je ten opt and gap, to znamená mať opciu na zastropovanú cenu. Lebo dnes stojí síce elektrina na forwarde na budúci rok 120 euro, 130 euro, ale keď si dnes chcete kúpiť na ´23 rok, hádajte, koľko stojí. Stojí 80. A to nie je žiadna dráma, keďže dnes ide do regulácie 69. Ono to aj ukazuje, že toto je len skrátka nejaká prudká vlna, ktorá sa preženie Európou, to cenové navýšenie, a potom to začne klesať. Preto aj ´23 roku už priemysel nebude mať problém, budú mať problém domácnosti, lebo sú takpovediac rok v omeškaní, preto lebo na ten ´23 rok bude vyrátaná cena z toho, čo nás čakajú tie vysoké ceny budúci rok.
Takže tam sa snažíme dať, že mať opciu mať možnosť na nejakú zastropovanú cenu, spotreba elektriny pre všetky domácnosti je 5 TWh, Slovenské elektrárne majú nepredaných ešte 12. Tak keby sa toto podarilo, rokujem aj s generálnym riaditeľom Strýčkom, ale aj s priamo Enelom. Mal som stretnutie so Simonem Morim, to je dvojka v Enely, tak keby sa toto podarilo, ja to teraz nehovorím ako hotovú vec, ale iba že čo podnikám, to ste sa pýtali, tak to by bola dobrá správa.
V 2023 roku budeme potrebovať presne to, čo požadujete. Či už extrémne nízka tarifa pre ener... alebo teda nízka tarifa pre rodiny, ktoré sú ohrozené energetickou chudobou alebo tie energetické šeky, možnože aj zníženie DPH. Treba to dobre premyslieť prerátať a určite sa budeme tomuto venovať.
Pán Richter, ešte raz ďakujem za korektné vystúpenie.
Skryt prepis
 

26.10.2021 16:07 - 16:09 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
No, ďakujem za túto faktickú poznámku. Bez debaty, odpad treba spaľovať, preto aj v tom novom programe, čo vláda čoskoro bude schvaľovať, tam pôvodne, niekto tam dopísal, že sa nemajú stavať nové spaľovne, čo je hlúposť, čiže to sme odtiaľ vyhodili. Toto má byť, chcem len upozorniť, že ten odpad, ktorý je energeticky zaujímavý, ten už dnes končí v cementárňach, cementárne ho bez zbytku, on ide do cementu. Čiže tam je to výhodnejšie spaľovať.
Geotermálne vrty ideme teraz využiť v Košiciach, napríklad tam sú dva urobené a ideme dotiahnuť 17 kilometrov vedenie, len to vám nezabezpečí base lote, to vám nezabezpečí to, že teraz o pár rokov tu bude napríklad možnože 500-tisíc elektromobilov a tak ďalej. Vy potrebujete naozaj silné jadrové zdroje, a preto som veľmi rád, že sa podarilo schváliť atómový zákon prednedávnom, ktorý nám dáva tú večnú EIA. Akékoľvek ďalšie technické otázky vám rád zodpoviem, ale nebudem na to už teraz míňať čas.
Ešte raz k pánovi Takáčovi, lebo už druhýkrát, toto je taký dosť typický prístup, že sa niečoho chytíte, ľubovoľného klamstva a potom to opakujete, opakujete, ako som toto preukázal s mojím vysvedčením. Tak ešte raz, pán Takáč, a dúfam, že budete natoľko korektný a už to nebudete hovoriť. A síce, žiadne, žiadne (reakcie z pléna) rozhovory o privatizácii... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pán poslanec, ukľudnite sa, na vašu faktickú reaguje.

Sulík, Richard, podpredseda vlády a minister hospodárstva SR
Žiadne, však ste vy vystúpili na môj prejav s faktickou poznámkou, teraz pred minútou. (Reakcia z pléna.) Nie, som tu nebol? (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Áno, pred dvoma minútami vystúpil.

Sulík, Richard, podpredseda vlády a minister hospodárstva SR
A tam ste znovu začali šíriť to klamstvo, že ja rokujem s niekým o predaji zvyšných 34 % v elektrárňach, hovorím, že nie, nerokujem. Ja som ani nikdy nič nepredal. Váš predseda, pán Fico predal zvyšok v Telekome, 49 % z večera do rána. Ja nie, ja som nikdy nič nepredal... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 26.10.2021 15:59 - 16:05 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Tak predtým, ako dôjdem k tomu, čo chcem povedať, pán Takáč, ešte na vás jedna reakcia. Hovoríte tu, že zatiaľ čo ľudia nemajú na energie, ja tu riešim svoj ranč. Veď vy ho riešite, vy tu máte za potreby vkuse to tu omieľať dokopy, ja som tam nebol dva roky. Ja môj ranč budem riešiť, keď budem na dôchodku, to je o 12 rokov alebo 13. Vy tu riešite vkuse, tu okolo toho robíte veľké tanečky. Nie ja. To po prvé.
Po druhé. Hovorili ste teda, že už rokujem, neviem s kým, aby sme dopredali zvyšok Slovenských elektrární. Veď bol to váš pán predseda, ktorý mal možnosť v 2015 uplatniť predkupné právo, neuplatnil ho. Na Slovenské elektrárne. Takisto keď sa predával ten zahraničný 49-percentný podiel v Stredoslovenskej energetike, tak nezasiahol do toho váš predseda. A do tretice, keď sa SPP predávalo, SPP bola tak brutálna zlodejina, len to ani sa nebudem snažiť vám to tu vysvetliť, a tam rovnako nevstúpil do toho Robert Fico, neuplatnil si žiadne predkupné nič. Trikrát, trikrát mohol a trikrát získal pre štát nulu. Trikrát nula je nula. Ja som teda, ja som bol konfrontovaný s jednou možnosťou a som pre štát získal 35 mil.
Ja teda mám veľkú akože vieru, v podstate tak aj dúfam, že podpredseda SMER-u nie je také tupelo, aby toto tu myslelo vážne, čo ste tu narozprával. To, že vyťahujete Plačkovú a Kočnera a všetky tie omáčky, to tu budeme počuť ešte Blaha, Richter, Sa... No tak ešte asi päťkrát. To je v poriadku, dokola, však čo budete iné vyťahovať ako pozemok OLO, čo je 15 rokov dozadu. Nemáte čo iné vytiahnuť. Vyťahujte si. Ale to, čo ste narozprávali k energetike, to je taká znôška nezmyslov, to normálne, že mŕtvy sa v hrobe otočí z tohto. Ako chcem fakt veriť, že také tupelo nie ste, aby ste to mysleli vážne.
No a teraz dôjdem k tomu, čo som chcel povedať, pre tých, ktorých by to mohlo zaujímať, to sú tie svetové ceny. Ako sa tvorí tá regulovaná cena pre domácnosti. V elektrike sa na budúci rok, na rok 2022, tvorí cena z priemeru trhovej ceny za prvých 6 mesiacov tohto roku. To je tu, vidíte? (Rečník ukazuje materiál.) Cena bola vtedy nízka. Preto domácnosti nie sú náš najväčší problém na budúci rok, lebo tá regulovaná cena vychádza z tejto nízkej ceny. Pri plyne je to veľmi podobné. Tam to trvá, tam je tá, tá množina mesiacov 12. Tam sa to z posledných 12 mesiacov vyratúva, ale aj to bolo nízke, to je toto tu. (Rečník ukazuje materiál.) Preto dnes sme v situácii, že napríklad v prípade ceny plynu len bude pokračovať bežný cenový vývoj. Anomália bola tento rok, kedy sme to korektne znížili a dali ďalej ľuďom. Keď porovnáme cenu plynu s príjmami, tak zistíte, že domácnosti dajú v budúcom roku menej na plyn zo svojich príjmov, menšiu časť svojich príjmov, ako dali minulý rok. To je dôležité vedieť. Preto až taký veľký problém, to chápem, že vy to teda nejak nafukujete a zveličujete, ale domácnosti nebudú problém v roku 2022. Budú problém v roku 2023. Lebo potom vstúpi do výpočtu, do výpočtu potom stúpia tie vysoké ceny, ktoré budeme mať pravdepodobne budúci rok na jar. Tam budeme musieť konať, tam budeme musieť zasiahnuť a pripravujeme sa na to už teraz, a síce začínam rokovania s ostatnými spoločníkmi v Slovenských elektrárňach, aby sme vyčlenili časť elektriny, ktorú v roku 2023 vyrobia pre domácnosti, a mali sme, dosiahli sme model opt and gap. To znamená, že budeme mať opciu na kúpenie prúdu potrebného pre domácnosti po nejakú stropovú cenu. Toto je veľmi dôležité, v tomto má ENEL skúsenosti napríklad aj z Talianska, dúfam, že sa toto podarí. Toto potrebujeme spraviť pre domácnosti. Ten v roku 2023.
V roku 2022 potrebujeme pre firmy nájsť riešenia. Jedno je už spomínaná TPS-ka, ktorá bude klesať, dnes to bolo predstavené, ja som to už dnes aj hovoril, pán Fico, len ste neboli v sále. Ste sa pýtali, že prečo keď som v nedeľu v diskusii s pánom Kamenickým oznámil, že to bude zverejnené včera, okej, tak kvôli tripartite, ale bolo to zverejnené dnes ráno, ale 3 alternatívy. Toto je jedna z nich. V závislosti od odobratého množstva rastie zľava, to znamená, klesá hodnota TPS-ky, ktorú ste nám vy zo SMER-u zanechali takú vysokú. Toto je to, čo pomôže priemyselným podnikom preto, aby prežili, aby sa nedostali do strát alebo aby tu ostali. A to keď sa stane, tak potom by sme mohli mať takú malú nádej, že sa podarí nejak touto krízou dostať.
Takže toľkoto odo mňa na teraz, nech sa páči, pán Blaha, floor is yours. Dúfam, že chápete, že v rámci duševnej hygieny ja si to odpustím, ale som tu, som tu a poďte, nech sa páči, kľudne, normálne sa poďte vyblázniť, jak to vy zvyknete, tak nech sa páči.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 26.10.2021 15:28 - 15:29 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
K tej regulácii, pán Faič, to je tak, že množstvo regulácie, ktorú tu máme, je nadiktované Európskou úniou. Začalo to unbundling 15 - 20 rokov dozadu a ono sa to tak postupne teraz vyvíja.
Momentálne riešime to, že máme aplikovať do slovenskej legislatívy tzv. zimný balíček. To je opäť len nejaká smernica EÚ, ktorú my tu ideme prijať. My sme to povinní spraviť. Keď to nespravíme, bude infringement. A to ale čo ideme robiť, že v rámci toho, ako nám to oni nariadili, tak ideme využiť tú pozíciu, že najmenej a najpomalšie deregulovať. Preto lebo je rozdiel v ekonomike medzi anticipatívnym a šokovým správaním. Čo teraz zažívame tie ceny energií, samozrejme, problém je, že sú vysoké. Ale ešte omnoho väčší problém, že to došlo prakticky z večera do rána.
Keby firmy vedeli, že dobre, v poriadku, o desať rokov budú stáť povolenky toho, CO2 povolenky toľko a toľko, vedeli by sa prispôsobiť. Plyn bude stáť toľko a toľko, tiež sa vedia prispôsobiť. Teraz to bol doslova šok. To je pevný pojem v ekonómii - cenový šok, a preto sme si aj povedali, že tú reguláciu, ktorú my musíme prijať, zvolíme tak, aby bola najpomalšia možná, čo dovoľuje EÚ.
Tak len toto som chcel doplniť. Budem aj potom v ďalších prípadoch, ak to bude mať dôvod a ak to budú vecné otázky a body, tak budem do toho vstupovať.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 26.10.2021 11:52 - 12:06 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No, tak ja by som teda pokračoval s tými otázkami, ktoré mi boli položené.
Najprv k vysvedčeniu. Tak, to je zábavné. Mám tu teda moje vysvedčenie maturitné, je v nemčine. Mám tu úradný preklad v slovenčine. Ja som mal známky šeredné, ale bol som dobrý z fyziky, tam som mal jedničku. A pribalil som, keďže vy dokážete vytiahnuť všetko, páni, tak som pribalil ešte vysvedčenie z tretej triedy, lebo možno by pán Fico došiel s otázkou, či som ja chodil do základnej školy, tak chodil som. Nemám potvrdenie, že som chodil do materskej školy. Do dúfam, že mi budete veriť, že som chodil, ale mám fotku odtiaľ. A ešte som pribalil vysvedčenie o štátnej skúške na Ekonomickej univerzite, ktorú som robil 26. mája 2003, vo veku 35 rokov som poctivo vychodil denné štúdium. Končil som s diplomovou prácou, ktorú som si písal sám na základe štyroch, teda čerpal som zo štyroch kníh, zvyšok som si vymyslel sám. A táto diplomová práca bola aj zrealizovaná a Slovensko zažilo veľký ekonomický rozmach, preukázateľne veľký. Zatiaľ čo, pán Blaha, keď si pozriem na váš výkon za posledných osem rokov, toľko ste v parlamente, tak v roku 2012 ste podali nula legislatívnych návrhov. V roku 2013 ste podali nula legislatívnych návrhov. V roku 2014 ste podali nula legislatívnych návrhov. V roku 2015, pozor, dôjde veľká zmena, ste podali jeden legislatívny návrh. K tomuto je na gratulovanie, áno.
V roku 2016 sa nezadarilo, zas to bola nula. V 2017 zabojovali a bol to jeden, jeden návrh za celý rok. V roku 2017 to bol tiež jeden, no a potom už nevydalo, potom to nula až dodnes. Za osem rokov, čo tu sedíte a kydáte v parlamente, stáli ste tento štát tak pol milióna eur.
Výsledok? Tri návrhy. To sú asi najdrahšie legislatívne návrhy na svete, keď to vydelím, lebo však nemáte nič iné robiť.
Teraz pár vecí... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Kollár, Boris, predseda NR SR
Pán poslanec Blaha, budete môcť reagovať potom s faktickou, poprosím vás.

Sulík, Richard, podpredseda vlády a minister hospodárstva SR
... pár vecí, čo ste stihli porozprávať k tomu OLO. Na mojej stránke sulik.sk, keďže ja nemám problém vysvetliť všetko, čo sa týka môjho súkromného života a aj pracovného, tak na strane, prepáčte 17, 18 a v 20 ste podali jeden návrh, ale dokopy tri, ako som hovoril. K tomu OLO teraz.
Na mojej stránke nájdete, sulik.sk, tam nájdete, že vysvetlenie ku kauze pozemok Vajnory. Všetko som tam napísal. Je tam napísané, že to bolo zverejnené v najväčších denníkoch slovenských, že ja som nehlasoval a tak ďalej. Je to tam všetko fakt vysvetlené. Choďte na tú stránku, prosím vás, sulik.sk a potom dole nižšie vysvetlenie pozemok Vajnory.
A pán Fico medzi iným spomenul, že okrem toho pozemku som v OLO nič neurobil. Tak ja vám teda poviem, prosím vás pekne, čo som tam urobil. Definitívne som ukončil rekonštrukciu spaľovne, doladili sme prevádzku tej spaľovne, čím sme zvýšili, zvýšili sme využitie zo 73 na 92 %. Neviem, či tomu rozumiete, ale skrátka bolo tých odstávok výrazne menej. Znížil som počet zamestnancov zo 413 na 325, takisto počet prevádzok. Zrenovovali sme areál na Ivánskej ceste. Rozšírili sme služby o zber veľkorozmerného odpadu, chodili také autá po Bratislave. Zdvojnásobili sme množstvo vyseparovaného odpadu. Prvýkrát v histórii, prvýkrát v histórii, pán Blaha, povedzte to vášmu straníckemu šéfovi, OLO znížilo poplatky za odvoz smetí.
Výsledok môjho jeden a polročného fungovania v OLO bolo, že prvýkrát v histórii OLO znížilo poplatky za odvoz smetí a zisk išiel zo, to vám poviem, zníženie nákladov pre mesto, lebo mesto platilo OLO 892 mil. korún, 882, to sme znížili na 697. Ja som mestu Bratislava rok čo rok ušetril 185 mil. korún. Áno, za toto som dostal odmenu 500-tisíc korún. To sa tak robí, keď niekto je úspešný manažér, tak dostane odmenu. V živote by som si ju neschválil sám. Schválil mi ju primátor mesta.
Keď videl, že takmer 200 mil. ročne on musí menej na OLO dať zo svojich daní, teda z daní, ktoré mesto Bratislava vybralo, tak mu to stálo za to asi štvrť percenta, čo som dostal odmenu. Dostal som odmenu, áno. Ja som sa za moje peniaze, ktoré som si zarobil riadnou prácou, nikdy nehanbil. To je možnože tiež niečo, čo vy si predstaviť neviete, hej, s tromi návrhmi za osem rokov.
Ale za ten pozemok sa ospravedlňovať nebudem, to hovoril tu pán Fico, že niečo urobíme, potom ospravedlníme. Ja sa nemám za čo ospravedlňovať. To bolo úplne čisté, korektné. A na tej stránke aj nájdete, aký bol zisk. Moja bývalá firma, v tom čase mi už nepatrila, zarobila 9,8 mil. korún, čiže niečo vyše 300-tisíc eur.
Teraz k tomu ranču. Nie sú to osoby z podnikateľskej sféry. Nie sú to osoby, ktoré budete poznať. Nebudete ich zaručene poznať. Ale ako vy si nemyslite, že ja ich podhodím nejakej bande zúrivých psov. Čiže nájdite si, hľadajte, všetko, čo nájdete, použite. Kľudne sa rýpte v mojom živote, nemám najmenšie obavy, ale ja vám to nebudem uľahčovať. Jednu informáciu vám poviem. Na financovanie toho ranču, pre pána Fica je teda lepší byt v Bratislave milión euro, tak áno, kto býval v Bonaparte, tak si to tak myslí. Ja som si zobral úver, tu je kópia úverovej zmluvy, som si zobral 500-tisíc eur úver, založil som dva byty, ktoré tu v Bratislave vlastním. A tento úver budem splácať do roku 2038. Vtedy budem mať sedemdesiatku. Tak do sedemdesiatky si trúfam splácať ešte takýto úver a ako som vám povedal už v prvom vystúpení, tak pár mesiacov v roku, dúfam, že sa mi tam podarí stráviť.
Je ako nekorektné, podlé a hlavne strašne lacné tu rozprávať, že no, nemali sme na zvýšenie dôchodkov, ale Sulík si kúpil. Ja som si to kúpil za moje riadne zarobené peniaze a dokonca som si musel vlastne tie peniaze požičať a budem ich ešte len splácať a zarábať v budúcnosti.
Viete, pán Blaha, na rozdiel od vášho predsedu, môj život je čestný. Toto je ten problém. Viete, môj život je čestný, nieže iba akože a na papieri. Môj život je čestný naozaj. A rýpte sa, veď sa mi rýpete v živote. Bödöra ste poslali, aby ma lustroval. Kočnera, Kočner zas posielal toho Tótha, aby ma sledoval. Nahral si ma. Nič z toho, nič, nič, nič, to keby niekto poriadne prelustroval vášho predsedu, tak to by ste sa divili. A toto vám nejde do hlavy. Takisto ako vám nejde do hlavy, že ako v politike môžem byť tak dlho a napríklad sa nikdy nedotknúť kokaínu. No, preto, lebo to tak je.
Ďalšia vec, ktorú ste spomínali, bola, aha, k tomu ranču. Pán Fico hovoril, že keď jeho vinica môže byť pravidelne neviem čo, ja som sa k tej vinici nikdy nevyjadril. 800-metrovú vinicu ja pokladám za prkotinu, to by bola veľká škoda míňať na to slová v prípade pána Fica, kde sa môžeme fakt baviť o desiatkach, stovkách miliónov, napríklad ten škandalózny prevod v roku 2014 SPP na EPH, to bola jednoducho, no škoda reči. Čiže ja som sa na tému vinice nikdy nevyjadroval.
A k tej Austrálii som vám povedal, čo som povedal. Keď chcete vedieť, kľudne sa rýpte, kľudne to vyťahujte, hádžte špinu, hádžte blato, lebo na viac nemáte. Na viac nemáte, toto je váš problém. Tak budete hádzať špinu, rozprávať evidentné klamstvá, desaťkrát vyvrátené skutočnosti budete prekrúcať, okej, robte to. Vy s vašimi 260 knižkami, čo sa nezmôže na pár vlastných myšlienok, aby vyprodukoval nejaké dielo. 260 knižiek, tým sa ešte chválite? Že ste si na to, aby ste niečo napísal, ste museli hľadať myšlienku v 260 knižkách.
Teraz k tej pošte. Pošta, že firma LAMA patrí Makóovi, ja som fakt nevedel. Nie je to dobrá vizitka. Dúfam, že s tým budeme môcť skončiť, ale Makó bol predsa váš nominant. Vy ste si ho držali na kriminálnom úrade finančnej správy roky rokúce. Však to bol váš nominant a aj Imrecze. Len vás zradili. Dlho s vami spolu kradli, teda nie s vami osobne, ale dlho skrátka kradli spolu, keď tu vládol SMER, a teraz vás zradili. To sú vaši nominanti. A hovorím vám, ten zákon o verejnom obstarávaní je tak postavený, že skrátka táto firma vyhrala.
Ale pani Vaľová spomenula, čo som tiež nevedel, ja sa o tieto veci nezaujímam, ale, pani Vaľová, vy ste povedali, že firma LAMA bola dodatočne zapísaná do nejakého registra. Asi register dodávateľov verejnej správy, že. Tak toto napríklad si preverím, budem ešte dnes telefonovať s generálnym riaditeľom pošty Martinom Ľuptákom, čestný človek, mimochodom. Čestný človek a ja si za ním stojím. To je môj nominant. Toto sú naši nominanti Ľupták, Lopatka a ďalší.
No a toto si s ním prejdem, lebo ak to je dôvod s ním tú zmluvu rozviazať, tak budem prvý, ktorý za to dvihne ruku. Nám to len škodí. Ja z toho nemám vôbec nič. Vy si myslíte, že ja som sa stretával s nejakým Imreczem alebo Makóom a neviem s kým, že ja som sa motal v hentých, v hentom bahne?
Potom tu bol vytiahnutý ešte pán Tlustý. Áno, ja som mu robil poradcu, a síce pripravoval som jeden projekt na super hrubú mzdu preňho. Bolo to asi tri mesiace roboty, štyri možno. To je všetko. Tak prosím vás, čo ja mám s tým, že pán, pán tento telefonoval, to je asi ako keď by som vám vyčítal, že Harabin, váš nominant, telefonoval s nejakým mafošom.
Omnoho vážnejšie, omnoho vážnejšie obvinenie je, že pán Fico bol v pravidelnom styku s pánom Vadalom, ktorý teda je odsúdený mafián. Priamo s ním bol v kontakte. Mal tam svojich ľudí, mal kontaktné osoby. Toto je omnoho vážnejšie, ako to, že Tlustý, s ktorým som bol, ktorého som roky nevidel, ale robil som mu tri mesiace, štyri mesiace poradcu, že on niekedy s nejakým Mrázkom, čo som ani v živote ho nestretol, telefonoval.
No a úplne na záver som si nechal, som si nechal pána Jarjabka a odišiel, to je škoda. Ale pán Jarjabek hovoril, že SMER nie je môj, ja neviem, ako to povedal presne, že nepriateľ či čo, ale že SMER je tvrdý oponent. A ja s tým súhlasím. Však ja som tu nezačal dnes sám od seba sa brániť. Ja som sa začal brániť preto, lebo ste dali na mňa návrh na odvolanie, ste tam povyťahovali úplné bludy. Tam tunák Robert Fico došiel s plnou vážnosťou, že ja nemám maturitné vysvedčenie. Tak akože čo mám iné robiť, ako sa brániť? Takže, pán Jarjabek, dúfam, že ma počujete alebo niekto vám to povie, tak ja sa tu len bránim. Ďakujem vám veľmi pekne za pozornosť.
Prajem vám dobrý, chutný obed. Myslím si, že som tu strávil času dosť. Povedal som všetko, čo som povedať chcel. Reagoval som na všetky vecné vaše pripomienky. Samozrejme, ja tu nebudem reagovať na to, keď dokola vyťahujete, že môj kamoš Kočner, možno že pochopíte, pán Blaha, alebo to nájdete v niektorej z tých 260 knižkách, že keď si vás niekto nahrá a potom to zverejní, tak nie je váš kamoš. Keď vás nechá sledovať niekým iným, tak takisto nie je váš kamoš, ale bol váš taký že spolupáchateľ, keď vy ste vládli. Keď SMER vládol, sa tu Kočnerovi darilo úplne najlepšie. Úplne najlepšie sa darilo Kočnerovi, keď vy ste tu vládli. Nad tým by som sa omnoho viac zamyslel.
Dobre. Reagoval som na všetko. Dal som si veľkú námahu, aby som 15 krokov vymenoval, ktoré sme tu, ktoré sme za posledné mesiace, za posledný rok podnikli. No, ale keď reakcia Roberta Fica je na to taká, že ako aj Janka Cigániková povedala, že Robert Fico príde, ja mu vymenujem 15 vecí úplne konkrétnych, napríklad TPS-ke, že ide významne dole pre priemyselných spotrebiteľov a on na to povie, že neurobili sme nič, tak viete, no, tak ako ja vám poviem dva a dva je štyri a nie, nie dva a dva nie je štyri, je to nula. No tak čo s tým?
Páni, ďakujem vám veľmi pekne. Prajem vám dobrý obed a však vidíme sa niekedy. S niekým sa vidím, aha, to nie je od vás, vo štvrtok Na hrane.
Ďakujem pekne, majte sa.
Skryt prepis