Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

11.11.2021 o 14:09 hod.

Ing.

Richard Sulík

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 2.2.2022 9:22 - 9:25 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán Suja, ja by som sa teda chcel ohradiť voči, voči tvrdeniu, že my podporujeme všetko, čo prichádza z EÚ. A neviem, čo ste robili vy pred 10-11 rokmi, ale ja vám viem povedať, čo ja som robil. Ja som stál tu za týmto pultom a som sa snažil presvedčiť Národnú radu o tom, aby nesúhlasila s miliardou eur do Grécka, a viem, možnože viete, ako to dopadlo, vtedy padla vláda kvôli tomu, že sme neboli ochotní súhlasiť s každou sprostosťou, ktorá prišla z Európskej únie. Čiže by som vás chcel poprosiť, opatrne s takýmto tvrdením, stvrdeniami na adresu SaS.
Na druhej strane to, že čelíme nejakej realite, to, že hlavou múr neprerazíme, to je holý fakt a niekedy je lepšie sa tomuto faktu sa prispôsobiť. Ale rovno hovorím, že ak Národná rada tento tu predložený zákon neschváli a povie, že nie, my to nechceme, ja to budem celkom rád rešpektovať. To je jedna taká dosť dôležitá vec.
A druhá - a tu by som vás chcel informovať, to olovo, čo ste spomínali, no tak práve ja osobne bojujem proti zákazu olova v nábojoch. Zhodou okolností včera bol som v Paríži, mal som stretnutie s mojou gréckou kolegyňou, organizujem, písal som list 18 ministrom, teda ministrom 18 krajín Európskej únie, nie sú to vždy ministri hospodárstva, ale tým ministrom, ktorí majú na starosti tento zákaz olova, pod ktorých to spadá. A písal som im v tom duchu, že spojme sily a poďme tento nezmyselný zákaz zhodiť zo stola. Môžem vám povedať, že približne 8 až 9 krajín sa, je, má tú pozíciu ako Slovensko, že je proti zákazu, a ďalších 8 až 9 krajín je v stave, že ešte zvažujú, rozmýšľajú, jednou z nich je Grécko, čiže tutok naozaj si myslím, že ste nás obvinili neprávom.
Čo sa týka tých mokradí, áno, tam je namieste byť opatrní, lebo momentálne, ja som si, ja som to doteraz ani vo veľkom neriešil, ale riešime teraz priestor pre jedného investora a s pomerne zaujímavým počtom pracovných miest a na pomerne veľkej ploche a zrazu sme zistili, že je tam kus nejakých bačorín, a, bum-bác, mokrade a... a my sme tu, zrazu teda čelíme dosť veľkým problémom. Čiže áno, ja s vami súhlasím, že treba byť opatrný voči všetkému, čo prichádza z EÚ.
Budem vďačný za vecné, konkrétne, ale aj korektné príspevky a veľmi radi ich potom napríklad zapracujeme do ďalšieho Kilečka.
Ďakujem pekne za pozornosť.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 2.2.2022 9:03 - 9:13 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Dobré ráno prajem, dámy a páni. Tento vládny návrh zákona, a hneď to aj prečítam, úvodné slovo, je aplikáciou európskej smernice do nášho práva a dovoľte mi najprv teda najprv prečítať, čo k tomu mám, a potom ešte pár slov povedať.
Vážený pán predsedajúci, cieľom vládneho návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 262 z roku 2014 („č. 262/2004 Z. z.“, pozn. red.) o pôsobnosti orgánov štátnej správy vo veciach prekurzorov výbušnín, by som si dovolil krátku prestávku, že čo to je prekurzor. Pre mňa to bolo, že také čudné slovo, a myslím si, že nie je úplne bežné, že to ľudia vedia, tak dovoľte mi vysvetliť.
Prekurzor je vstupná látka. To sú vlastne látky, z ktorých sa dá tá výbušnina vyrobiť, je to takpovediac surovina, takže napríklad prekurzor chleba je múka. Ale múku nejdeme zakazovať, ideme zakazovať prekurzory výbušnín.
Takže cieľom vládneho návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 262/2004 Z. z. o pôsobnosti orgánov štátnej správy vo veciach prekurzorov výbušnín a o zmene a doplnení niektorých zákonov, je implementácia nariadenia Európskeho parlamentu a Rady č. 2019/1148 z 20. júna 2019. Takže je to vec, ktorá je 2,5 roka dozadu, kedy sa Európsky parlament a Rada na tomto uzniesli, no a to nariadenie hovorí o uvádzaní prekurzorov výbušnín na trh a ich používaní, z ktorého vyplývajú pre členské štáty povinnosti, ktorých splnenie tvorí právny rámec tohto zákona. Kým doterajšia právna úprava umožňovala členovi širokej verejnosti, člen širokej (povedané so smiechom) verejnosti je človek, bežní ľudia, nakupovať obmedzené prekurzory výbušnín len za predpokladu, že sa zaregistrovali u príslušného hospodárskeho subjektu, tak predloženým návrhom zákona sa registračný režim ruší a zavádza sa režim zákazu predaja obmedzených prekurzorov výbušnín členom širokej verejnosti, teda bežným ľuďom na území Slovenskej republiky.
Návrh zákona ďalej určuje rozsah kompetencií jednotlivých orgánov štátnej správy v oblasti regulovaných prekurzorov výbušnín. Zavádza nástroje na vynucovanie povinností a zároveň rieši presun kompetencií nad sprístupňovaním obmedzených a regulovaných prekurzorov výbušnín z ministerstva hospodárstva a Slovenskej obchodnej inšpekcie na Hlavný banský úrad. Tento Hlavný banský úrad totiž vykonáva dohľad nad výbušninami v súvislosti s banko... s banskou a ťažobnou činnosťou. Presun kompetencií je navrhnutý v záujme zvýšenia informovanosti povinných hospodárskych subjektov o problematike výbušnín, napomáhajúc dosiahnutie právnej istoty pre účastníkov právnych vzťahov v tejto oblasti práva. Okrem iného zavedením jednoznačného režimu zákazu sprístupňovania dovážania, držby a používania obmedzených prekurzorov výbušnín pre širokú verejnosť podľa čl. 5 už spomínaného nariadenia EÚ 1148/2019.
Materiál nemá vplyv na rozpočet verejnej správy, nemá sociálne vplyvy ani vplyvy na životné prostredie, nemá vplyv na informatizáciu spoločnosti, na služby verejnej správy pre občana, dokonca nemá vplyv ani na manželstvo, rodičovstvo a rodinu, má však pozitívny aj negatívny vplyv na podnikateľské prostredie.
No a teraz o čo ide. Predaj výbušnín, samozrejme, bol vždy regulovaný. Nie je možné si len tak bežne kúpiť výbušninu a robiť s ňou neplechu, a preto bolo pri určitých látkach povedané, v poriadku, kto si chce kúpiť vstupný, vstupnú surovinu na výrobu výbušnín, čo môže napríklad byť peroxid vodíka, tak nech sa zaregistruje, aby sme vedeli, komu sme to predali. Každý z vás bol malý chlapec alebo dievča a... no ale okrem kaderníčok my sme z toho, keď som mal nejakých 10 rokov, celkom dobre také petardy pozmiešali. Raz to aj vybuchlo v takej tesnej mojej blízkosti.
No a aby teda sa toto nedialo, tak Európska únia, teda Rada a Parlament dospeli k záveru, že toto je teda extrémne nebezpečné, musíme to ísť regulovať a dali nám vlastne na výber. Dali nám na výber, že buď tieto prekurzory, teraz by som vám rád povedal, presne o ktoré sa jedná, lebo z hlavy si pamätám len tú, ten peroxid vodíka, H2O2. Nie, nepoviem vám. Sú to tri látky. Je to nejaká zlúčenina síry, peroxid vodíka a niečo tretie. No a doteraz bol režim, že kto si to chcel kúpiť, napríklad na odfarbenie vlasov, tak sa musel zaregistrovať. No a my sme boli postavení pred rozhodnutie, či teda tú registráciu nechať, alebo to úplne zakázať pre bežných ľudí - to ešte, k tomu dôjdem ešte - a konzultovali sme to so všetkými možnými postihnutými a dotknutými subjektami a dospeli sme k záveru, že ten zákaz bude naozaj výrazne jednoduchší, a pritom ja z mojej, hĺbky mojej duše som proti zákazom, naozaj, pokiaľ sa im vieme vyhnúť, mali by sme sa im vyhýbať, ale tuná to nešlo. Je to zakázané len, ako som už čítal, to je výborná formulácia, je to zakázané pre člena širokej verejnosti, teda je to zakázané pre bežných ľudí. To znamená, že firmy, ktoré s tým pracujú, tak tieto naďalej môžu kupovať, len už to nekúpite bežne v obchode. Ale to neznamená, že nekúpite ani prípravky z toho, ten tretí, už som si spomenul, tretia látka, ktorú takto zakazujeme, je, je niečo s chlórom, tiež nejaká zlúčenina chlóru, ktorú niektorí ľudia používajú na čistenie bazénu. Ale, samozrejme, prostriedky na čistenie bazénu sú, budú naďalej bežne dostupné, len už ten priamo ten chlór nebude dostupné, dostupný. Takisto prostriedky na odfarbenie vlasov na blonďavo budú naďalej dostupné, len priamo peroxid vodíka, H2O2, dostupný nebude pre členov širokej verejnosti, teda pre bežných ľudí. Firmy si to naďalej, napríklad firmy, ktoré vyrábajú nejaké čistiace prostriedky pre bazény, si ten chlór naďalej budú môcť kúpiť. No, dlho sme teda nad týmto rozmýšľali a dospeli sme k záveru, že keď už raz Európska únia mala potrebu do tohto zasahovať, lebo zjavne dôležitejšie na tomto svete neexistujú, tak radšej to pre tých bežných ľudí zakážme, firmy s tým môžu ďalej robiť a všetky tieto zakázané veci a to je veľmi dôležité, majú náhradný prostriedok nejaký, náhradnú látku.
Druhá zmena, ku ktorej dochádza, je, že kontrolu s týmto presúvame na Hlavný banský úrad, tí vedia o výbušninách dosť, a preto aj tam to patrí, odchádza to zo Slovenskej obchodnej inšpekcii, len pre vašu informáciu Slovenská obchodná inšpekcia už dnes vykonáva dohľad nad 401 zákonmi a predpismi, to je šialené množstvo. Tu vidieť, v akom preregulovanom svete žijeme, keď máme 401 zákonov a predpisov, ktoré sa týkajú maloobchodného predaja.
Jednoducho ten svet je príliš preregulovaný. My s ňom... my s ním nespravíme nič ihneď a vo veľkom, ale napríklad také Kilečko 2, ktoré dnes ideme zaradiť na vládu, má práve pomôcť k tomu, že niekoľko týchto predpisov zmizne zo sveta. Je to márny boj, teda nie márny boj (povedané so smiechom), ale je to veľmi náročný boj, to je, asi ako keď musíte nejakú záhradku pravidelne od buriny vyčistiť, no tak my teraz čistíme toto, preto sme a rozhodli presunúť to na Hlavný banský úrad, ono toho bude aj výrazne menej, lebo veď ten predaj už bude zakázaný pre účastníkov, pre členov širokej verejnosti, a uvidíme, ako s týmto budeme fungovať.
Ďakujem pekne za pozornosť, toľkoto na úvod z mojej strany a, samozrejme, na všetky otázky rád zodpoviem.
Skryt prepis
 

11.11.2021 14:13 - 14:20 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Tak po prvé gratulácia, pán poslanec, ide vám karta dnes, zatiaľ teda máte štyri zo štyroch, a teraz odpoveď.
Stabilizácia zdravotníckeho personálu je absolútnou prioritou vlády. To sa prejavilo aj počas rokovaní o príprave zákona o štátnom rozpočte na budúci rok. Podľa rozloženého návrhu sú zdravotníci jedinou skupinou, ktorá bude mať v budúcom roku valorizované platy. Ďalšie rokovania v tejto chvíli prebiehajú. Žiaľ, predchádzajúce vlády považovali za samozrejmosť, že lekári, sestry, pôrodné asistentky, ošetrovatelia a ostatní zdravotnícki pracovníci chodia do práce a liečia pacientov. Zlepšovanie pracovného prostredia či motivačné ohodnotenie nebolo prioritou.
Ministerstvo zdravotníctva pripravilo prelomovú reformu nemocníc, ktorá v konečnom dôsledku prinesie viac zachránených životov a zdravotníkom prinesie kvalitnejšie podmienky na prácu. Taktiež ministerstvo zdravotníctva pripravilo reformu ambulantnej siete a reformu urgentnej zdravotnej starostlivosti. Rezort zdravotníctva pracuje tiež na zmenách v oblasti vzdelávania, zjednodušujú sa podmienky na príchod lekárov zo zahraničia, pripravuje sa inštitút dočasnej odbornej stáže, vďaka ktorému budú môcť lekári zo zahraničia skôr pracovať v systéme pri pacientovi, a ďalšie kroky.
To všetko sú zásadné zmeny, s ktorými ministerstvo zdravotníctva prichádza. Využijem teda túto príležitosť a chcem vám všetkých, chcem vás všetkých požiadať, vrátane poslancov, o podporu uvedených návrhov.
A ja na záver dodávam, pán poslanec Čepček, že je tu minister zdravotníctva a on vám odpovie omnoho kvalifikovanejšie ako premiér v zastúpení mojou osobou.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 11.11.2021 14:13 - 14:20 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Myslím si, že na toto vám odpovie lepšie pán minister zdravotníctva, ktorý je tu prítomný. Bude na rade so svojimi otázkami, tak možno povie pár slov aj k tomuto.
Ale jednu vec by som vám chcel povedať ja osobne, pán Čepček, že máme tu platový automat pre lekárov, ktorý im garantuje nárast, či prší, alebo neprší. Lekári, si myslím, že sú ohodnotení celkom férovo. Pri zdravotných sestrách je to inak, ale aj tam je, pokiaľ viem, nejaký druh automatu.
Tak ak súhlasíte, môžeme ísť na ďalšiu otázku.
Skryt prepis
 

11.11.2021 14:10 - 14:10 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Pán poslanec Čepček, túto otázku, keďže sa jedná pracovného programu pána premiéra, túto otázku doslova prečítam a nemusí sa kryť s mojimi, s mojím názorom. Tak idem na to.
So zdravotníkmi je predseda vlády v súvislosti s riešením episituácie v neustálom kontakte. Na každom výjazde do regiónov, ktorý premiér doteraz absolvoval, sa uskutočnilo stretnutie so zdravotníkmi.
Všetci vo vláde si uvedomujeme, že stabilizácia zdravotníckeho personálu je základným predpokladom pre zvyšovanie kvality poskytovania zdravotnej starostlivosti. A aj podľa predloženého návrhu štátneho rozpočtu sú zdravotníci jedinou skupinou, ktorá bude mať v budúcom roku valorizované platy. Ďalšie rokovania v tejto chvíli ešte prebiehajú.
Vláda si v plnej miere uvedomuje, v ktorom, uvedomuje stav, v ktorom sa slovenské zdravotníctvo po dlhých rokoch selektívneho záujmu ocitlo. Napriek najväčšej pandémii za uplynulé storočie, ktorá zasiahla naše zdravotníctvo v zdecimovanom stave, ministerstvo zdravotníctva predložilo kľúčové zákony, ktoré majú previesť zdravotníctvo do 21. storočia. Je aj na vás, aby ste tieto zákony podporili.
Pre lepšie pracovné podmienky zdravotníkov a lepšiu starostlivosť o pacientov je v pláne obnovy vyčlenených miliarda 163 miliónov, z toho 998 miliónov na výstavbu, rekonštrukciu a vybavenie nemocníc, 58 na prípravu a riadenie projektových prác, 41 na digitalizáciu, 54 na dobudovanie záchrannej zdravotnej služby, 11 na dotácie ambulancií v primárnej starostlivosti. Čiže vidíte, peňazí je pripravených hodne.
Preto, vážený pán poslanec, všetky uvedené zmeny, spravodlivé a motivujúce odmeňovanie zdravotníkov, na ktorom vláda pracuje, je nevyhnutné pre stabilizáciu zdravotníckeho personálu. No rovnako nevyhnutné je, aby sa spoločnosť jednohlasne postavila za zdravotníkov, ktorí sú pre svoju prácu napádaní, zastrašovaní, inak atakovaní, vrátane poslancov Národnej rady.
Ďakujem pekne za pozornosť, skončil som.
Skryt prepis
 

11.11.2021 14:09 - 14:10 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Nie, neviem vám to potvrdiť ani vám neviem povedať, koho máte na mysli, lebo aj vo vašej otázke sa píše "blízky rodinný príslušník hlavného vládneho experta". Pán Krčméry asi ani len nie je hlavný vládny expert, ale, lebo je tam to konzílium, ktoré pozostáva z rovnocenných členov, ale vy sám nepíšete, koho máte vlastne na mysli. Odvolávate sa na nejaké weby, ktoré teda, no mne by nestáli ani len za povšimnutie, lebo, ešte raz vám hovorím, ako niektoré dokážu také bludy popísať a porozprávať. A vo veciach, ktoré sa týkajú napríklad mňa osobne, tak to viem predsa posúdiť. Ja by som sa takýmito informáciami ani nezaoberal.
Ale ešte raz, neviem vám potvrdiť, neviem, o kom hovoríte, teraz ste naznačili, že sestra. Nevedel som ani, že pán Krčméry má sestru.
Skryt prepis
 

Vstup predsedajúceho 11.11.2021 14:04 - 14:09 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Vážený pán poslanec Čepček, na úvod si dovolím upriamiť pozornosť na zdroj vašich správ. Sám totiž uvádzate, že čerpáte z medializovaných informácií. Sú to weby, z ktorých sa väčšina ani neunúva uvádzať svojich akože redaktorov, teda weby, ktoré popierajú základné pravidlá žurnalistiky. A ja osobne by som teda tiež chcel povedať, čo ja som sa o sebe dočítal z rôznych akože alternatívnych webov, či jak to mám nazvať, ja normálne žasnem, že kto to tak asi všetko dokáže takto si povymýšľať.
No a teraz uvediem pár príkladov z týchto žurnalistických skvostov, napríklad "črtami tváre nápadne podobná prof. Vladimírovi Krčmérymu". Alebo "podľa informácií, ktoré kolujú internetom", alebo "podobnosť s Vladimírom Krčmérym je veľká". No, takto pracujú niektoré médiá, na ktoré sa vy, pán Čepček, odvolávate a je to teda hodne dehonestujúce pre pôdu Národnej rady, tuná keď nejaký akože redaktor napíše nejaké čisté bludy a že vôbec tu nad týmto zabíjame čas.
Profesor Vladimír Krčméry v roku ´85 absolvoval štúdium medicíny, neskôr získal akademický titul, v roku ´92 habilitoval na docenta a potom o rok neskôr dosiahol vedeckú hodnosť doktor vied. Profesúru obhájil v deväťdesiatom siedmom na Masarykovej univerzite v Brne. Počas svojej práce lekára liečil ľudí a zachraňoval životy na Slovensku, v Afrike či v Strednej Amerike, a to celé desaťročia.
Profesor Krčméry od začiatku svojej profesionálnej kariéry zachraňuje teda ľudské životy. Ak jeho príbuzná, ako vy tvrdíte, pracuje pre niektorú z farmaceutických firiem a vy za tým idete hľadať dôkaz nejakého sprisahania, takto sa spochybňuje správnosť protipandemických opatrení a nepriamo odrádza ľudí od rešpektovania týchto opatrení. A to je veru dosť smutné. Navyše protiepidemické opatrenia navrhuje poradný orgán ministra zdravotníctva, ktorý poznáme pod označením Konzílium odborníkov. Je to teda kolektívny orgán.
Ja sám vám môžem povedať, že som sa viacej, viackrát zúčastnil tohto sedenia. Tam naozaj je niekoľko desiatok ľudí a žiaden jedinec to tam nerozhoduje. No a tieto odporúčania končia ako podklad pri rozhodovaní autorít, napríklad aj vlády.
Ďakujem pekne. Skončil som.
Skryt prepis
 

Vstup predsedajúceho 11.11.2021 14:04 - 14:09 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Čo prinesie budúcnosť, to nevieme. Každopádne takéto plány nie sú. Ešte raz vám hovorím, vláda nezavádza povinné očkovanie napriek tomu, že si myslíme, že je to práve to očkovanie, ktoré nás vie vymaniť z týchto covidových chápadiel, tak rešpektujeme, rešpektujeme to, že ľudia musia mať právo urobiť aj zlé rozhodnutia, aj životne zlé rozhodnutia, aj také, kde, ktoré nakoniec skončí smrťou. Ale to neznamená, že ich budeme k tomu nútiť. Takže nech si pekne robia svoje rozhodnutia.
Ešte raz, pán Čepček, nezavádzame povinné očkovanie. To, čo ste hovorili o tom americkom súde, nie je to úplne tak pravdivé. Pán poslanec Baránik vám potom povie presne, ako to je. Americký súd to nepozastavil absolútne, ale len v určitých podmienkach, ale kolega Baránik vám to povie bližšie.
Myslím si, že môžme ísť k druhej otázke.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 11.11.2021 13:55 - 14:04 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Vážený pán poslanec Čepček, vláda nezavádza povinné očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Vaša otázka ani nie je úplne korektná, lebo ju podávate ako fakt. Vy sa nepýtate, vy konštatujete. Zároveň vo svojej otázke burcujete ľudí proti imaginárnemu nepriateľovi, ktorého ste z tejto nepravdivej informácie vytvorili. Aj takéto otázky prispievajú k napätiu. A ešte raz vám chcem povedať, vláda nezavádza povinné očkovanie. Som presvedčený, že jediným účinom nástro... prepáčte, som presvedčený, že jediným účinným nástrojom, vďaka ktorému môžeme poraziť pandémiu, je očkovanie. Napriek tomu nezavádzame povinné očkovanie.
Len teda keď si pozriete napríklad na počty mŕtvych, ktorí zomreli na COVID, tak zistíte, že približne 98 % ľudí z tých mŕtvych nebolo očkovaných. Medzičasom je COVID problém neočkovaných ľudí, takých, ktorí sú pomýlení, dopletení, myslia si, že COVID neexistuje, nechali sa zblbnúť kadejakými šarlatánmi. A dnes títo ľudia umierajú. Aj takáto vaša otázka, pán Čepček, k tomu prispieva. Hotovo.
Ďakujem za pozornosť, skončil som.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 11.11.2021 13:55 - 14:04 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Dobrý deň prajem, dámy a páni.
Vážený pán predsedajúci, dovoľte mi, aby som z poverenia predsedu vlády Eduarda Hegera a podľa § 131 ods. 7 rokovacieho poriadku ospravedlnil z dnešnej hodiny otázok neprítomných členov vlády a oznámil ministrov poverených ich zastupovaním. Menovite: minister vnútra Roman Mikulec sa ospravedlnil a zastupuje ho minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. No a ďalej ministri Igor Matovič, Štefan Holý, Ivan Korčok, Milan Krajniak, Samuel Vlčan, Ján Budaj, Jaroslav Naď, Natália Milanová a Andrej Doležal sa ospravedlňujú tiež, preto lebo na nich neboli položené žiadne otázky.
Toľkoto na úvod. Môžme prejsť k otázkam.
Skryt prepis