11. schôdza

22.11.2016 - 8.12.2016
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.11.2016 o 11:19 hod.

PhDr. CSc.

František Šebej

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:50

Zsolt Simon
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán minister, ja sa neskĺznem do roviny, aby som bol osobný a išiel do tej roviny, kam ste sa znížili vy. Ale dovoľte, aby som sa vám poďakoval. Poďakoval za to, že ste nabrali odvahu, lebo to nie je často vidieť ministrov tejto vlády, že sa postavia za pult a reagujú. Som rád, že ste nabrali túto odvahu a ja môžem na vás vo faktickej pripomienke reagovať.
Chcem len povedať, že v roku 2004, keď som sedel v tej vláde a sme zaviedli nulové zdanenie dividend, tak sme povedali, že to, čo sa týkalo roku 2003, zostane nedotknuteľné. To, čo ja kritizujem dnes, je to, že vy hovoríte, že tie dividendy, ktoré sa nevyplatili, ktoré sa dodnes, keď vyplácajú, zaplatia 25 %..., 19, resp. 25 % daň, tam im hovoríte, že stačí, keď zaplatia 7. S tým mám problém, lebo pred rokom 2003 zarobili najviac privatizéri. A len na margo chcem povedať, nikdy som účastníkom privatizácie nebol.
Dovoľte preto, aby som sa aj poďakoval za to, že ste povedali, že nemáte s tým problém, a ja dúfam, že vládna koalícia prejaví svoj názor a stotožní sa s tým, čo povedal minister financií, že nemá s tým problém, aby dividendy nevyplatené spred roku 2003 zostali zachované spôsobu a výške zdaňovania tak ako doteraz. To znamená, že Mečiar, pre mňa je to pozitívna správa, ak sa to prejaví aj pri konečnom hlasovaní, že Mečiarovi privatizéri nebudú mať 18 % zľavu, a to, čo budete robiť do budúcna, že znížite na 7 %, to som nekritizoval, je to vaše legitímne právo ako vlády, ktorá tu je, dať takýto návrh a zahlasovať zaň, to, že ja s tým mám... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.11.2016 o 10:50 hod.

Ing.

Zsolt Simon

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:52

Gábor Grendel
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, ja v žiadnom prípade nechcem zasiahnuť do vašej odvodovej vojny, skôr ma zaujal ten osobný tón pána ministra a to, ako zhodnotil osobnostné a charakterové predpoklady pána poslanca Simona, pričom to dával do kontextu jeho geografickej polohy v tejto miestnosti, a síce že teda sedí pod balkónom. V tejto súvislosti by som rád teda povedal, že rovnako pod balkónom sedia aj páni poslanci Valocký, Choma či pán docent Kresák, čiže dokonca aj pán minister tam kedysi sedával, takže klobúk dole za túto kritiku do vlastných radov.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.11.2016 o 10:52 hod.

Mgr.

Gábor Grendel

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:53

Miroslav Beblavý
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán minister. Svojím prejavom ste potvrdili, že o tých 85 % pracujúcich ľudí na Slovensku, ktorí sú zamestnancami, sa v tejto koalícii naozaj nikto nestará, že MOST a SNS sa starajú o živnostníkov a podnikateľov a SMER sa asi stará len sám o seba, ja neviem o koho. Pretože tento návrh, ktorý som predložil a na ktorý ste reagovali, a aj sám ste to uznali, práve s týmto 85 % výrazne pomohol. Ako ste sám povedali, ten návrh na zvýšenie nezdaniteľného základu dane by priniesol asi 120 eur ročne ľuďom, ktorí zarábajú od minimálnej mzdy až po dvojnásobok priemernej mzdy, teda aj nižšej strednej aj strednej vrstve a to je vrstva, ktorej vaše kroky nijako nepomáhajú, len z nej peniaze ťahajú a daňový bonus by priniesol benefit každej rodine pracujúcej s deťmi, čo je opäť skupina, ktorej sa nijako nevenujete.
Hovorili ste o tom, že nemôžem myslieť vážne krok, ktorého rozpočtový dopad je viac ako 300 mil. eur, no vy sa stále chválite, že ste vytiahli do rozpočtu za posledné roky každý rok o viac ako miliardu eur. Tak nebolo by dobré aspoň za ten jeden rok sa aspoň o tretinu z toho podeliť s 85% pracujúcich normálnych ľudí na Slovensku a znížiť im dane o relatívne symbolickú sumu? Pretože, ako som spomínal, na jedného človeka je to asi 12 až 15 eur mesačne, pre štvorčlennú rodinu by to bolo 500 eur ročne.
A na záver mi dovoľte povedať, že ak naozaj nebudú politici ako vy alebo aj normálni politici v opozícii schopní pracujúcim rodinám uľaviť aspoň týmto základným nevyhnutným spôsobom, tak sa stane to, čo v Poľsku, že dôjdu s vidlami ľudia do parlamentu zvolení a budú zvyšovať tieto veci a úplne iné sumy bez ohľadu na rozvrat rozpočtu a štátu. Takže preto vás ešte raz prosím, aby ste sa tomu venovali.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.11.2016 o 10:53 hod.

doc. Ing. PhD.

Miroslav Beblavý

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:55

Jozef Mihál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja sa zrejme ešte dostanem k slovu v riadnej rozprave, ale budem reagovať na pána ministra a jeho vystúpenie.
Pozrite, vy napríklad hovoríte o tom, že ste slabšie zarábajúcim ľuďom predvlani, vlani znížili odvody, lebo ste zaviedli odpočítateľnú položku. Ale práve ten spôsob, akým ste to urobili, a spôsob, akým funguje daňový bonus, ako funguje nezdaniteľná časť na daňovníka, je dôkaz toho, že to je síce na jednej strane pekné, dá sa to pekne komentovať na bilbordoch, ale v reálnom živote to nefunguje dobre. Keď bola v roku 2012 minimálna mzda 327 eur, tak vtedy sa vlastne žiadna daň z príjmu neplatila, pretože tá odpočítateľná položka bola tak vysoko v tom čase nastavená, že pokrývala celý zdaniteľný príjem daňovníka s minimálnou mzdou. Čiže platil ten daňovník len odvody 13,4 %. Dnes, teda na budúci rok bude minimálna mzda krásnych 435 eur, ale, ale už ten efekt odpočítateľnej položky pri zdravotných odvodoch sa postupne stráca. Už je tam temer 7 %..., 7 eur na odvodoch zdravotných zo strany toho zamestnanca, plus sú tam, samozrejme, plné odvody na sociálne poistenie a už je tam aj daň. Tá daň je vyše 13 eur. To znamená, keď to spočítame, pri novej minimálnej mzde 435 eur, ten zamestnanec zaplatí na svojich daniach a odvodoch okolo 61 eur, a keď to dám na percentá, tak je to 14 % z jeho hrubého príjmu, ktoré dá on na dane a odvody. Pred piatimi rokmi to bolo 13,4 %.
Čiže v tomto percentuálnom vyjadrení vidíme, že postavenie zamestnanca zarábajúceho minimálnu mzdu sa postupne za vašich vlád zhoršuje, pretože mu stúpa daňovo-odvodové zaťaženie napriek tomu, že používate vzletné slová, ako im pomáhate.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.11.2016 o 10:55 hod.

RNDr.

Jozef Mihál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:57

Jozef Rajtár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja by som chcel opraviť hlavne jednu vec. S tou konštrukciou odvodov z dividend neprišla, samozrejme, SaS, ktorá je dlhodobo za znižovanie daní a odvodov, ale prišiel s tým minister, bývalý minister zdravotníctva Uhliarik. A na rozdiel od nejakej dane z dividend mala, mali tie odvody nízky strop.
A druhá vec je, že ma zaráža, ako sa pán minister obul do poslanca Zsolta Simona, implikujúc nejakú korupciu a ďalšie veci bez, samozrejme, akýchkoľvek detailov, minister, ktorý je zodpovedný, aj keď sa z toho neustále vyvlieka, za Finančnú správu, ktorá roky vyplácala Bašternákovi neoprávnene vratky DPH a pod ktorej patronátom sa každý rok rozkradne DPH, to je oficiálny údaj, za jednu celú miliardu eur. A človek, ktorý podnikal a pozná sa od roku 1995 s biznismenom Piterkom, ktorý staval komplex Bonaparte spolu s Ladislavom Bašternákom. Čiže zaráža ma takýto prístup.
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.11.2016 o 10:57 hod.

Dip Mgmt

Jozef Rajtár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:58

Ľubomír Jahnátek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán minister, ja chcem oceniť, že ste hneď tak v prvej vete presne ohodnotil pána poslanca Simona s tým, že ste ho nazval populistom. A máte absolútnu pravdu v tom, lebo tí, ktorí tu sedia dlhšie v parlamente, vedia, aké je jeho vystupovanie. Ja teda mám tu česť ho poznať od roku 2006 a vždy tie jeho vystúpenia boli o tom, vždy niekoho poučoval, urážal, ale keď mal možnosť vykonávať niečo pre blaho Slovenska a slovenských poľnohospodárov, tak urobil presný opak. Ja neviem, predal značku Tokaja maďarskému ministrovi, tajná zmluva, teraz útočí do privatizérov. Ja absolútne súhlasím s tým, že privatizácia, či malá, veľká, bol jeden podvod na občanoch. Ale to je za nami, s tým nemôžeme nič spraviť. Ale majetky sa nezískavali nečestným spôsobom alebo čudným spôsobom len pri privatizácii, ale aj mimo privatizácie.
Dámy, páni, za chvíľu budeme predkladať daňové a majetkové priznania. Tak si, prosím, pozrite priznanie majetkové pána poslanca Simona. Je tam stovky listov vlastníctva, ktoré obsahujú desaťtisíce hektárov pôdy. Pán poslanec keby to mal všetko zaplatiť zo svojho poslaneckého platu, lebo vieme, aký máme plat, by musel minimálne byť 300 rokov ministrom alebo poslancom, a to nielen na Slovensku, ale v troch ďalších galaxiách.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.11.2016 o 10:58 hod.

prof. Ing. CSc.

Ľubomír Jahnátek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 11:16

Miroslav Beblavý
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Vážené kolegyne, vážení kolegovia, dovoľte mi vystúpiť pomerne krátko a v záujme budovania historickej pamäti tohto zboru aj slovenského národa.
Pred šiestimi mesiacmi, siedmimi, sme tu opakovane riešili zaraďovanie do výborov Národnej rady, keď pán Simon a ja osobitne aj niektorí ďalší boli zaradení do výborov, ktoré nesúviseli s naším profesným pôsobením, do takzvaného..., teda my dvaja do tzv. trestného, zahraničného výboru, a vtedy bol argument, že nie je možné vyhovieť našim potrebám a žiadostiam a našej odbornosti, lebo by to narušilo koalične-opozičné vzťahy a pomery vo výboroch.
Darmo sme vysvetľovali napríklad, že vo výbore pre financie a rozpočet je pomer koalícia - opozícia 7 : 5, to znamená príchod jedného opozičného poslanca by nijak túto rovnováhu nezvrátil. Pevnou odpoveďou od koaličných poslancov a predstaviteľov bolo, že je to tak dôležitý výbor a tak to tam majú prepočítané, že tých 7 : 5 je absolútne nevyhnutných a, bohužiaľ, nie je možné vyhovieť a nie je možné zaradiť opozičného ďalšieho poslanca do tohto výboru, hoci aj pán predseda Národnej rady najprv sľuboval, že urobí všetko, čo sa pre to dá.
Preto mi len dovoľte poznamenať, že týmto materiálom sa odvoláva z Výboru Národnej rady pre financie a rozpočet pán poslanec Milan Mojš, a nech ten návrh čítam, akokoľvek ho čítam, nedopĺňa sa zaňho žiadny koaličný poslanec, čím sa pomer poslancov vo výbore pre financie a rozpočet zmení na šesť k piatim, čo len dokazuje, že všetka vaša argumentácia pred pol rokom bola absolútne účelová a jediný dôvod, prečo pán poslanec Simon nemohol byť tam, kde chcel byť a kde by odbornosťou patril, alebo prečo som ja nemohol byť tam, kde som odbornosťou patril, je snaha nás vytrestať za to, že sme dodržali svoje slovo voličom a odmietli sme podporiť túto vládu, ktorú sme sľubovali pred voľbami nepodporiť.
Tak len toľko chcem povedať kolegom z koalície, že účelovosť a hovorenie neprávd tohto typu vás nakoniec vždy dobehne, lebo ste sa sami teraz ukázali.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

23.11.2016 o 11:16 hod.

doc. Ing. PhD.

Miroslav Beblavý

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:18

Martin Poliačik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ono treba povedať, že všeobecne by sme sa zrejme mali dostať k tomu, že by sme si sadli nad pomery poslancov v jednotlivých výboroch vo výbore pre nezlučiteľnosť funkcií, ešte stále koalícia má ústavnú väčšinu 9 proti 6, čo totálne nezodpovedá pomeru síl v parlamente, a už nemáme štyri koaličné strany, máme tri, nemáme ten istý počet koaličných poslancov, aký sme mali na začiatku.
Takže ak by sme k tomu mali pristúpiť poctivo, tak by bolo potrebné nanovo si napísať pomery síl v parlamente a podľa toho upraviť pomery síl v jednotlivých výboroch. Tak sa to robilo vždy a tak by sa to malo urobiť aj teraz. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.11.2016 o 11:18 hod.

Mgr.

Martin Poliačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:19

František Šebej
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne za slovo. No opakovane ma teda pobavilo označenie zahraničného výboru za trestný. V iných parlamentoch sveta byť v zahraničnom výbore je považované za créme de la créme a česť a zrejme to aj iní poslanci zahraničného výboru takto pociťujú. (Potlesk.)
No a tá hroznosť toho trestného výboru, všakže, pán poslanec Beblavý, spočíva v tom, že tam ani netreba chodiť? (Smiech v sále a potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.11.2016 o 11:19 hod.

PhDr. CSc.

František Šebej

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:20

Miroslav Beblavý
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Šebej, človek zvažuje aj dlhoročné vzťahy a úctu aj k zásluhám, ktorú máš o Slovenskú republiku aj o Československú republiku, takže budem reagovať miernejšie, ako by som reagoval v iných prípadoch. Ale, tie créme de la créme výbory sa v žiadnom parlamente nevyznačujú tým, že sa do nich ako do jediných robí opozičná väčšina. Opozičná väčšina je práve vždy v trestných výboroch, pretože na tých podľa vládnej koalície nezáleží, a to je, čo ste aj sami viackrát priznali a povedali.
To, že ty si dobrovoľne takým predsedom výboru na tému, ktorá je tejto koalícii natoľko ukradnutá, že jej v nej nevadia opoziční poslanci vo väčšine a že do nej zaraďujú ako do trestného výboru poslancov, ktorí tam ani nepatria, ani nechcú byť a robia niekde inde, je niečo, čo si musíš vyrovnať ty so svojím svedomím. Ja ti do neho hovoriť nebudem, opakujem, z úcty k tvojím zásluhám o Slovenskú republiku a Československú republiku. A dovolím si zopakovať, že to, čo ste tu urobili voči všetkým poslancom, ktorí sa vzopreli budovaniu tejto vlády proti predvolebným sľubom, záväzkom a záujmom Slovenskej republiky, zostáva na vašom svedomí.
Ak chceš hodnotiť moju prácu a moju pracovitosť, samozrejme, to právo máš. Ja chodím na výbor pre financie a rozpočet, kde som teda aj odbornosťou mal byť, a môžeš sa spýtať svojich kolegov v tomto výbore aj koaličných, kto tam patrí k aktívnejším, kto sa pýta, kto diskutuje k zákonom, a potom môžme možno aj predsa len zvážiť ešte raz tento typ poznámky.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.11.2016 o 11:20 hod.

doc. Ing. PhD.

Miroslav Beblavý

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video