18. schôdza

13.6.2017 - 21.6.2017
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2017 o 10:04 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:02

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja som si ráno povedal, že budem hovoriť veľmi málo, resp. vôbec, ale inšpiroval ma prejav pána poslanca Šebeja.
Začnem najskôr tým, začnem najskôr tým Sputnikom. My sme sa tejto téme venovali veľmi na výbore pre kultúru a médiá a ako mali sme k tomu úplne jasné stanoviská, ktoré sa tam prezentovali, čiže by som sa len opakoval. Ale mňa zaujala u pána poslanca Šebeja tá stať, kde hovoril o verejnoprávnosti, o zmysle verejnoprávnosti, tým pádom zmysle verejnoprávnej inštitúcie a vôbec, čo to tá verejná služba je. Toto je veľká téma, ktorá dlhodobo tuná zaznieva od roku ’93, existovalo na túto tému množstvo okrúhlych stolov, či už v rozhlase verejnoprávnom, alebo v samostatnej televízii verejnoprávnej, a tá téma nemá koniec a je najvyšší čas a toto je obrovská téma do budúcna pre RTVS, v podstate téma pre okrúhle stoly pre mnohých zástancov verejnoprávnosti, pre mnohých zástancov verejnej služby. 
A treba si asi nanovo definovať, čo kto pod touto verejnou službou rozumieme, ako sa k nej postavíme, a možno aj otázka, či ju vôbec potrebujeme, lebo tuná často zaznievali, zaznievali názory o zrušení verejnoprávnych inštitúcií typu rozhlasu a televízie. Čiže opäť táto téma je veľmi živá a myslím si, aj že v zmenených podmienkach, ktorú nám doba za posledné roky priniesla, je najvyšší čas sa tejto téme opäť venovať. Biele miesto a RTVS by mala skutočne aj na toto zareagovať. A nielen formou televízie, ale aj formou rozhlasu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2017 o 10:02 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:04

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Šebej, na začiatku a na konci tvojho vystúpenia ma trochu zamrzelo, že ste zmenili ten rokovací poriadok, lebo určite ešte dve, tri, štyri, päť minút by si mohol hovoriť, keby si nebol obmedzený tým, že iba desať minút.
A podobne ako kolega Viskupič si myslím, že treba veci hovoriť otvorene, bolo to o pánu Rezníkovi, a ktorý je kandidátom presadzovaným časťou vládnej koalície, teda SNS a SMER-om, a ak bude zvolený, tak bude zvolený s podporou fašistov, čo teda bude vynikajúca vizitka pre budúcu verejnoprávnosť slovenskej televízie, Rozhlasu a televízie Slovenska. A ale k tomu, čo si hovoril, by som doplnil, že ono to s tým Sputnikom zasa až také náhodné nie je, lebo pán Rezník nezačal svoje pôsobenie v médiách tým, že sa stal riaditeľom tlačovej agentúry, pán Rezník bol napríklad riaditeľom Slovenského rozhlasu v čase kľúčových volieb 1998 a len pripomeniem, že v tom čase sa Slovenskému rozhlasu hovorilo Rádio Mečiar. A tak ako nie je náhodné, že okrem, okrem tých bývalých házedesákov, ktorí skončili v SMER-e, tak mnohí z nich teraz nachádzajú uplatnenie u fašistov a dokonca za nich niektorí kandidovali a Vladimír Mečiar má teraz veľký priestor v konšpiračných médiách a práve konšpiračné média strašne kritizujú zrušenie Mečiarových amnestií.
No tak nejaký gén HZDS tam je naďalej prítomný a nejaká blízkosť k tým konšpiračným svetom prežíva zrejme aj v pánu Rezníkovi.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2017 o 10:04 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:06

František Šebej
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. No tak ja, ja si netrúfam začať diskusiu o politickej genetike. Ja by som ale rád reagoval na, na niektorých komentátorov môjho vystúpenia. Najprv chcem povedať pánovi predsedovi výboru pre kultúru a médiá, že áno, ja to vnímam tak, že, že je najvyšší čas začať sa znovu baviť o tom, že, že načo je verejnoprávne médium a či ho potrebujeme. Lebo ja som hlboko presvedčený, možnože som idealista, že, že vstupujeme do sveta, keď práve teraz ho začíname akútne potrebovať. Tiež som si nejakú dobu myslel, že však privátne médiá to zvládnu, že, že máme slobodu a čo už. Už som o tom nie presvedčený. Som presvedčený, že potrebujeme, potrebujeme verejnoprávne médium.
K tomu, čo povedali ostatní, ja väčšinou som súhlasil s tým, čo ste povedali, s tým, ale že, že nečakajte, že v takomto pestrom politickom svete je také jednoduché dosiahnuť zhodu. Nie je to jednoduché. Naozaj sa pozeráme každý na svet svojimi očami, a to myslím aj celkom mimo politických špekulácií.
Ja som napríklad presvedčený, že je tu časť, ja som presvedčený o tom, že napríklad pán Rezník nie je vybavený na to, aby viedol verejnoprávne médium, z mnohých dôvodov, ktoré som povedal na tom híringu, ale som presvedčený, že je tu časť kolegov, a to nie je nemalá, ktorá, a to nemalá, ktorá je hlboko presvedčená, že je kvalifikovaný odborne a všelijako ináč a jednoducho proste nedosiahneme zhodu na všetkom a vždy. Ja... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2017 o 10:06 hod.

PhDr. CSc.

František Šebej

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:08

Gábor Grendel
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážené dámy, vážení páni, vážený pán predseda výboru, nepozerajte sa na mňa tak prísne. Včera sa ma... (Reakcia z pléna.) Veselo? Takto vyzeráte veselo? (Povedané so smiechom a smiech v sále.) Včera sa ma môj desaťročný syn opýtal, že o čom teraz debatujeme v Národnej rade, a ja som mu povedal, že napríklad o voľbe riaditeľa RTVS. A on sa ma tak spýtal, že o voľbe riaditeľa RTVS. Vy? A čo vy o tom viete? A prečo o tom nerozhodujú zamestnanci alebo diváci? Čo vedia poslanci o RTVS? Ja nehovorím, že priama demokracia až v takejto šírke je to pravé orechové, ale mám rád túto detskú optiku a tú detskú naivitu, ktorá je občas celkom inšpiratívna.
Milí kolegovia, ak by televízii Markíza alebo televízii JOJ, či televízii TA3 stúpala sledovanosť, stúpal kredit nezávislosti, stúpali by im zisky, myslíte si, že by akcionári týchto médií vymenili manažment týchto televízií? Myslím si, že odpoveď je celkom jednoznačná. V každej normálnej súkromnej firme, či už je to súkromná televízia alebo továreň na výrobu ponožiek, je životnosť vedenia viazaná ku konkrétnym merateľným ukazovateľom. V prípade médií sú tieto ukazovatele, aspoň pre mňa, sledovanosť, nezávislosť a ekonomická stabilita. Ako obstálo vedenie RTVS v uplynulom funkčnom období v týchto troch ukazovateľoch?
Sledovanosť RTVS stúpla, kredit v očiach ľudí, kredit nezávislosti stúpol a 80-miliónová sekera je dávno minulosťou. Ak výsledky hovoria takouto rečou, aký je vôbec dôvod na výmenu Václava Miku a jeho manažmentu? Môžete na to povedať, že uplynulo funkčné obdobie a treba voliť nového riaditeľa. Je to úplne legitímne, zákon to presne takto definuje, je to úplne v poriadku. Je to nesporné. Pardon? (Reakcia z pléna.) Aha. Dobre. Ale teraz už vyzeráte veselšie. (Reakcia z pléna.) Pri verejnoprávnych médiách platí, že čím viac je nespokojná koalícia, čím viac je nespokojná opozícia, tým lepší manažment verejnoprávnej televízie a verejnoprávneho rozhlasu. S verejnoprávnymi médiami nemáme byť spokojní my, čo tu rozhodujeme o osude starého alebo nového vedenia, s verejnoprávnymi médiami majú byť spokojní predovšetkým občania, verejnosť. Pre nich sú tu verejnoprávne médiá. A čo je jediným merateľným ukazovateľom spokojnosti občanov s verejnoprávnymi médiami? No predsa sledovanosť, čo iné. Samozrejme, môžme mať aj médiá, ktoré nikto nebude sledovať. Ale načo také potom platíme?
Nemám nič osobné proti ostatným kandidátom, myslím si, že mnohí z nich sú profesionáli, majú za sebou zaujímavé príbehy, áno, majú aj kauzy, ale viacerí z nich sú profíci a nepochybujem o tom, že v tejto atmosfére, aj keď budú zvolení, tak veľmi ťažko sa im bude povedzme manipulovať v prospech nejakej politickej strany, pretože budú pod veľmi prísnym drobnohľadom, budú. A akonáhle sa niečo podozrivé udeje, tak určite z toho bude nemalý škandál.
Ale aj keď nemám konkrétne výhľady voči ostatným kandidátom, až na ten Sputnik, ani od týchto kandidátov som nepočul žiaden argument, žiaden, prečo by malo byť súčasné vedenie RTVS vymenené. A celkom by ma zaujímalo, ako by sa páčilo týmto kandidátom, keby boli po piatich rokoch po dobrých výsledkoch, dobrej sledovanosti, dôveryhodnosti a dobrých ekonomických výsledkoch odpálení.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

15.6.2017 o 10:08 hod.

Mgr.

Gábor Grendel

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:14

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Áno. Inak sa nedá. (Povedané so smiechom.) Pán poslanec Grendel, no prečo sme tu a prečo sa o tomto bavíme, lebo taký je zákon, ktorý schválila opozícia, v ktorej sedíte. Ten zákon je taký so všetkými dobrotami, ktoré ste nám tam nadelili. Toto je politická voľba riaditeľa, viete? Ale nie nás zásluhou, nás, lebo my sme za tento zákon nehlasovali. Pozrite si to. Za ten zákon hlasovali všetci tí, ktorí teraz sedia okolo vás a boli vo vláde v minulom volebnom období. Taká je pravda. My sme ho iba nemenili. Preto, lebo sme chceli vedieť, ako tento zákon funguje, a myslím si, že to bolo rozumné, preto lebo teraz si môžeme vyhodnotiť, čo je na tomto zákone dobré a čo je na tom zákone zlé, a hovoriť ďalej o tom.
Ja chápem, že vy ste v dosť ťažkej situácii preto, lebo vy ste boli kedysi nezávislý novinár a my sme vám verili, že ste nezávislý novinár. Dokonca ja som vám ako nezávislému novinárovi telefonoval, keď ste klamali alebo ste sa pomýlili v tej televízii, v ktorej ste boli, a hovoril ste niečo o radách, čo nebola pravda. Spomínate si, však? (Reakcia z pléna.) Nó, to je fajn, že si spomínate. Neopravili ste to. To si zase spomínam ja. Teraz ste zase závislý poslanec. Dokedy, uvidíme. Potom čo budete? Opäť nezávislý novinár? Vaše esemesky sú viac ako jasné, pán poslanec Grendel.
Ďakujem za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2017 o 10:14 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:16

Marek Krajčí
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja by som sa chcel na tomto mieste poďakovať aj za prejav, ale aj tým poslancom, ktorí v minulosti zvolili Václava Miku do pozície generálneho riaditeľa RTVS, nakoľko je to naozaj inštitúcia, kde, vďakabohu, nemusíme hovoriť o zlých ekonomických výsledkoch ako v mnohých iných štátnych inštitúciách, myslím teraz napríklad aj všeobecnú zdravotnú a tuná naozaj ten nominant vládnej garnitúry sa pozitívne osvedčil a ja z tohto pohľadu chcem veriť, že ten ďalší kandidát, ktorého zvolí táto poslanecká snemovňa, bude rovnako dobrý a nebudeme musieť za niekoľko rokov hľadať milióny, ako zachraňovať RTVS, podobne, ako teraz sa to hľadá v prípade Všeobecnej zdravotnej poisťovne.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2017 o 10:16 hod.

MUDr.

Marek Krajčí

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:17

Alojz Baránik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán kolega Grendel, ďakujem za dobré vystúpenie. Mám jednu takú drobnú výhradu, kde ste uviedli spojenie, že keby nefungovali alebo nefungovalo, nefungovalo vedenie RTVS tak, ako má, takže by z toho mohol byť nemalý škandál.
Chcem upozorniť na to, že my tu žijeme v postškandálnej spoločnosti. Tu už neexistuje žiaden škandál, ktorý by niekoho rozhodil, a tí, ktorí sú v centre škandálu, nám tu teraz ešte moralizujú vrátane vo verejnoprávnej televízii.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2017 o 10:17 hod.

JUDr.

Alojz Baránik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:18

Gábor Grendel
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Jarjabek, ja sa snažím byť nie osobný, keď vystupujem či už v rozprave, alebo vo faktických poznámkach, lebo si myslím, že také osobné veci do politiky úplne nepatria, ale nepopieram, že nie všetci sa musíme riadiť touto zásadou. Pamätám si, keď ste mi volali, keď som robil v TA3 diskusnú reláciu, tiež sa to týkalo vtedy STV, vy ste sa mi vtedy trošičku vyhrážali, ja si to tak pamätám.
No a viete, v tejto sále, áno, ja som bývalý novinár, sú v tejto sále ľudia, ktorí si tykajú s novinármi, a potom sú v tejto sále ľudia, ktorí si tykajú s mafiánmi.
Iba toľko. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2017 o 10:18 hod.

Mgr.

Gábor Grendel

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:19

Veronika Remišová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pánu predsedovi za ústretovosť, že som sa ešte mohla prihlásiť do rozpravy. Vážené dámy poslankyne, vážení páni poslanci, včera pán minister v správe, v správe o stave štátu vyzdvihol slobodné a odvážne médiá. Vládna koalícia, žiaľ, často práve slobodných a odvážnych novinárov kritizuje a sú signály, že dnes si chce zvoliť takého riaditeľa, aby sa slobody a odvahy vo verejnoprávnej televízii zbavila. Rôzni politici si dlhodobo robia zálusk na verejnoprávnu televíziu. Verejnoprávna televízia, ktorej stúpa dôveryhodnosť, ktorej stúpa sledovanosť spravodajstva a publicistiky, je cenným nástrojom politického boja. Spomeňme si, ako jedna z televízií de facto vygenerovala koaličného partnera SMER-u, prípadne spomeňme si na tlačovú agentúru, kde v období pred voľbami mal napríklad pán Danko, v tom čase mimoparlamentná strana, viac tlačových správ ako premiér a prezident dokopy.
V odpovedi na otázku financovania verejnoprávnej televízie a rozhlasu použil predseda SNS pred časom v rozhovore slová: "...keď ju koaličný partner dá celú do správy SNS". Odvtedy vidíme snahu najmä zo strany SNS televíziu ovládnuť cez svojho nominanta. A pripomínam, že prevádzku rozhlasu a televízie, ako to už hovorili viacerí kolegovia, platia všetci občania a hlavným poslaním televízie je poskytovať nestranné a vyvážené informácie o dianí v spoločnosti, nie slúžiť nejakej politickej strane a RTVS nie je trafika, ktorá by sa dávala do správy politickej strane. Riadenie rozhlasu a televízie nemá zabezpečovať politická strana, ale vedenie pod dohľadom Rady RTVS. Strana SNS začala zverejňovať rôzne malicherné problémy ako napríklad dvojbodka v logu RTVS alebo nevhodnosť názvu. Myslím si, že toto všetko však bolo iba zámienkou na mocenské ovládnutie rozhlasu a televízie. A pre našu spoločnosť by bolo nešťastím, ak by sa televízia stala hlasnou trúbou akejkoľvek politickej strany. Naposledy bola televízia pod dohľadom nominantov vlády SNS a HZDS 90. rokov a toto obdobie je poznačené škandálmi, súdnymi spormi, zasahovaním do spravodajstva, rozkrádaním financií. Ale slová o dávaní do správ by si nedovolil ani Slota a nedovolil si to ani Mečiar. Občania si za svoje peniaze zaslúžia kvalitný program a zaslúžia si aj kvalitné spravodajstvo. Toto však nie je možné, ako spomínal kolega Grendel, keď sa vždy vymení celé vedenie, manažment, zmení sa stratégia vysielania. A ešte raz opakujem, rozhlas a televízia majú slúžiť v prvom rade občanom, a nie politickým stranám.
Aktuálne vedenie RTVS s riaditeľom Mikom nastúpilo po hrozných obdobiach a priviedlo rozhlas aj televíziu k vyššej kvalite. Prišla určitá profesionalita, RTVS nie je zadlžená, vzrastá jej dôveryhodnosť, vzrastá jej sledovanosť. Všetci sme mali možnosť vidieť projekty kandidátov na riaditeľa verejnoprávnej televízie a každého, kto problem..., koho problematika zaujíma, si vie vyhodnotiť, ktorý, ktorý projekt bol najlepší a ktorý projekt bol zmysluplný. V ideálnom štáte by si politici zvolili toho, kto je najschopnejší a kto predstavil na fungovanie RTVS najlepší projekt.
Žiaľ, žijeme v krajine, kde na vedúce pozície najmä v štátnych podnikoch, štátnych inštitúciách lojalita má často prednosť pred šikovnosťou a profesionalitou. Možno naivne, ale stále verím, že si zvolíme v tejto voľbe toho najlepšieho.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

15.6.2017 o 10:19 hod.

Mgr. art. M.A. ArtD.

Veronika Remišová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:24

Anton Hrnko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážená pani poslankyňa Remišová povedali ste jednu pravdu. Videli sme všetkých kandidátov a na základe predložených projektov si budeme vedieť vybrať tohto najlepšieho a možno nebude pasovať do vášho udavačského charakteru, ale určite bude pasovať slovenskému divákovi, ktorý si ten, tú televíziu platí. Ináč všetko, čo ste ostatné povedali, sú absolútne táraniny a čudujem sa, že človek s takým vzdelaním, ako máte vy, sa môže takto ponižovať a znižovať na takéto podpásové a úplne neopodstatnené útoky.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.6.2017 o 10:24 hod.

PhDr. CSc.

Anton Hrnko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video