23. schôdza

28.11.2017 - 13.12.2017
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho

7.12.2017 o 14:52 hod.

Mgr.

Elemér Jakab

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho 14:42

Martin Fecko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani zastupujúca ministerka. Vyzerá, že aj vášho rezortu sa to týka, takže asi aj u vás to bude. Musím povedať, že nesledoval som to v našom rezorte, mali sme výskumný ústav lúčny a pasienkov, lúk a pasienkov, a prakticky nejak sa mi to stratilo zo zreteľa. A pokiaľ som sa pred troma týždňami stretol s konkrétnym pracovníkom, hovoril, že také výsledky, ako my máme, nám závidia Kanaďania, Nemci, je to made in Czechoslovakia alebo Slovakia teda, nie Czechoslovakia, už Slovakia, už nás evidujú, že sme Slováci konečne. A máme také vyšľachtené druhy, ktoré idú na dračku. A oni nepotrebujú milióny, potrebujú nejakých 100-tisíc, možnože 150-tisíc, aby tie ďalšie, ktoré majú pripravené u nás na východnom Slovensku v okrese Levoča, aby mohli ich akože kvázi determinovať, že sú to tie vyšľachtené odrody. A vyslovene povedali, že pokiaľ nebude záujem z nášho štátu, bijú sa iné krajiny, aby to odkúpili ten doslova patent od tých ľudí. Tak preto som dal túto otázku, aby sme na nich nezabudli, lebo zdá sa mi, že keď niečo vyrobíme, tak mali by sme mať z toho aj nejaký osoh. A šľachtenie neni otázka dňa alebo dvoch dní, to je dlhodobá činnosť, a my sme keď to pustili po ´89., nejak takto sme to rozpustili všetko a teraz sa nám strácajú tí cenní pracovníci, čo majú s tým skúsenosti. Takže keď budem môcť, tak, samozrejme, budem to tlmočiť, samozrejme, im, aby bolo a pokiaľ vy by ste mohli tiež nejakým spôsobom z vášho ministerstva nejako takto ako túto oblasť tiež nejako pozornosť zamerať, tak budem veľmi rád.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho

7.12.2017 o 14:42 hod.

Ing.

Martin Fecko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Zodpovedanie otázky 14:43

Martina Lubyová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja by som teda chcela povedať nad rámec toho, čo pani ministerka Matečná tu napísala, keďže týka sa to naozaj týchto našich programov. Toto, čo ste vy spomenuli, to mi príde ako vzorový projekt pre Agentúru na podporu výskumu a vývoja, to je APVV, to je tá tretia možnosť, ktorú som tu uviedla, aj s tým, že bola; lebo tam sú projekty základného výskumu a aplikovaného výskumu. Toto vyzerá ako aplikovaný výskum a dokonca je to niečo skvelé, čo môže vyústiť nejakým patentom, licenciou alebo niečím podobným. Objem prostriedkov, ktorý ste uviedli, tých 150-tisíc, tiež spadne do tohto rámca, lebo tam sú maximálne tie projekty do 250-tisíc.
Čiže odporúčam podať si v aplikovanom výskume, tam je 13 odborových rád, teraz vám neviem povedať z hlavy, do ktorej rady by to spadalo. Určite to je na webstránke agentúry. Bola by vyhlásená tá všeobecná výzva. Treba si všimnúť, že 4. decembra už... vlastne to je už fuč, no, to je už fuč, takže v tom prípade, asi buď sa musí čakať, lebo to sú ročné cykly tieto všeobecné výzvy, alebo sa snažiť uchádzať v rámci operačného programu.
Teraz vychádza v rámci toho nášho Operačného programu Výskumu a inovácie, sú prioritná os tri až štyri, ktoré sú vyhlasované prostredníctvom ministerstva hospodárstva a tie budú vydávať nové výzvy teraz ešte v decembri 2017. Čiže aj v rámci týchto výziev sa dá, samozrejme, hlásiť, len tam je väčšia tá byrokracia a hlavne ten obsah prostriedkov, ktoré požadujete, sú podľa mňa príliš nízke na to, aby ste vchádzali do tej výzvy. Potom už treba akože tzv. že think big, robiť niečo väčšie, a podať si v rámci tohto operáku.
Ale, samozrejme, sú aj stimuly, to je schéma stimulov, ktoré má naše ministerstvo tiež na starosti, budeme vyhlasovať výzvu na budúci rok, takže nech sa napoja na našu sekciu vedy a výskumu a dá sa ich ďalej usmerniť, že čo s tým.
Ďakujem.
Skryt prepis

Zodpovedanie otázky

7.12.2017 o 14:43 hod.

JUDr. Mgr. PhD

Martina Lubyová

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Zodpovedanie otázky 14:46

Árpád Érsek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister ďakuje za otázku, pán poslanec. K vašej otázke (reakcie z pléna); jáj, áno, tieňový; k vašej otázke týkajúcej sa možného privatizovania vodných plôch na Slovensku cez pripravovaný návrh zákona o rybárskej oblasti mám nasledovné: Podľa čl. 4 ods. 1 Ústavy Slovenskej republiky sú vodné toky a podzemné vody vo vlastníctve Slovenskej republiky. Pokiaľ predmetná otázka naráža na ustanovenie § 4 návrhu zákona o rybárstve týkajúcej sa pridelenia výkonu rybárskeho práva, poznamenávam, že k predmetnému ustanoveniu boli v rámci interného pripomienkového konania vznesené pripomienky odbornými útvarmi a rezortnými organizáciami ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky.
V rámci interného pripomienkového konania si Slovenský vodohospodársky podnik, š. p., ako odborná organizácia ministerstva životného prostredia v súlade so zákonom o vodách spravujúca vodné toky Slovenskej republiky, uplatnil pripomienku v nasledovnom znení: "Správcovi vodohospodársky významných vodných tokov a správcovi drobných vodných tokov ministerstvo môže prideliť výkon rybárskeho práva v ním spravovaných vodných tokoch."
K uvedenému ustanoveniu si uplatnila pripomienku aj ďalšia odborná organizácia ministerstva životného prostredia a Štátna ochrana prírody Slovenskej republiky v takomto znení: "Ministerstvo môže v záujme zabezpečenia starostlivosti o ochranné územie prideliť výkon rybárskeho práva organizáciám ochrany prírody."
Pre komplexnosť uvádzam, že v súčasne platnom právnom predpise upravujúcom problematiku rybárstva má podľa § 4 ods. 3 Slovenský rybársky zväz ako občianske združenie v zmysle zákona č. 83/1990 Zb. o združovaní občanov, možno povedať, výsostné právo výkonu rybárskeho práva vo vodných tokoch napriek tomu, že nie je štátnou organizáciou.
Na základe uvedených skutočností rázne odmietam tvrdenie, že prostredníctvom návrhu zákona o rybárstve má ísť o privatizáciu vodných tokov na Slovensku. Vodné toky sú v zmysle citovaného článku ústavy naďalej výlučne vo vlastníctve Slovenskej republiky a uchádzanie sa o výkon rybárskeho práva štátnymi organizáciami – Slovenským vodohospodárskym podnikom a Štátnou ochranou prírody Slovenskej republiky – v rámci legislatívneho procesu v návrhu zákona o rybárstve, ktorý je zatiaľ len v štádiu vyhodnocovania pripomienok vznesených v rámci medzirezortného pripomienkového konania, celkom iste nemožno považovať za privatizáciu vodných tokov alebo iných vodných útvarov.
Ďakujem, skončil som.
Skryt prepis

Zodpovedanie otázky

7.12.2017 o 14:46 hod.

PaedDr.

Árpád Érsek

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:49

Martin Fecko
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne. Ďakujem pekne, pán minister, tlmočili ste vlastne názor kolegu ministra. Chcem veriť, že to počuli rybári a bude im táto odpoveď stačiť. Takže tlmočil som ich otázku. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

7.12.2017 o 14:49 hod.

Ing.

Martin Fecko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Zodpovedanie otázky 14:50

Árpád Érsek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za otázku. Vážený pán poslanec, vážený pán predsedajúci, kolegyne, kolegovia, Európska komisia prezentovala 31. mája 2017 balík mobility, ktorý sa týka legislatívnych návrhov v cestnej doprave. Tento balík obsahuje aj návrhy ohľadom zmeny legislatívy pri vysielaní pracovníkov. Estónske predsedníctvo začalo tento balík prerokovávať na pracovných skupinách Rady a zároveň prezentovalo správu o pokroku na zasadnutí rady ministrov pre dopravu.
Pre dopravu bude v budúcnosti v oblasti vysielania pracovníkov prijatá osobitná právna úprava, tzv. lex specialis. Do prijatia tejto právnej úpravy budú na dopravu uplatňovať súčasne platné podmienky.
Tranzit vo vzťahu k vysielaniu pracovníkov bol diskutovaný aj na Rade EPSCO, kde zasadajú ministri zodpovední za politiku v oblasti zamestnanosti, sociálnych vecí, zdravia a spotrebiteľských záležitosti zo všetkých členských štátov Európy. Na rokovaní Rady EPSCO Slovenská republika podporila kompromis na základe vyhlásenia Európskej komisie, že ustanovenie smernice o vyhlásení pracovníkov na tranzit neuplatňujú.
Pán poslanec, ak vám dám; v pondelok, v utorok v Bruseli tiež odzneli tieto otázky, ktoré ste vy načal. Musím povedať, že prechod tranzitnými krajinami nebude treba pripravovať, tie podklady, ktoré boli, je vylúčený a o ostatných sa rokuje. Myslím si, že v najbližšej dobe, keď budú predsedať bulharskí kolegovia v Európskej únii, tento veľmi závažný balík sa dorieši.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Zodpovedanie otázky

7.12.2017 o 14:50 hod.

PaedDr.

Árpád Érsek

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho 14:52

Elemér Jakab
Skontrolovaný text
Nemám doplňujúcu otázku, nakoľko som veľmi spokojný s odpoveďou, čo mi dal pán minister. Ďakujem pekne, pán minister.
Skryt prepis

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho

7.12.2017 o 14:52 hod.

Mgr.

Elemér Jakab

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Zodpovedanie otázky 14:52

Martina Lubyová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán poslanec, spišské párky sú ako jeden zo siedmich produktov Slovenskej republiky registrované ako zaručená tradičná špecialita. To znamená, že sa na ne vzťahuje osobitný režim postupu prípravy a zloženia, ktoré je spravidla špecifické. Pri spišských párkoch ide konkrétne o nariadenie Komisie č. 159/2011 pre zaručenú tradičnú špecialitu spišské párky.
Po zverejnení spotrebiteľského testu dňa 2. 12. 2017 sa vzniesla vlna kritiky na ich výrobcov, keďže podľa výsledkov, ktoré boli v zmysle medializovaných informácií vykonané akreditovanými laboratóriami, nedodržali špecifické požiadavky na spišské párky ani u jedného z deviatich výrobkov. Musím povedať, že rovnako ako verejnosť, aj ja ako ministerka a aj ako spotrebiteľ som ostala z medializovaných výsledkov znepokojená. Okamžite po ich zverejnení som preto nariadila vykonať Štátnej veterinárnej a potravinovej správe Slovenskej republiky plošné kontroly výrobkov s chránenými označeniami. Na základe úradne vykonaných testov tak budeme vedieť rozptýliť možné pochybnosti, ktoré začali byť okolo testov a ich interpretácie.
Musím však trvať na tom, že výrobcovia – bez ohľadu na to, či slovenskí, alebo zahraniční – sú plne zodpovední za dodržiavanie stanovených výrobných procesov. Ak tak nekonajú, budú musieť znášať nielen finančné sankcie až do výšky 200-tisíc eur, ale aj odobratia chráneného označenia. Čo je však najhoršie, stratia tým dôveru spotrebiteľov v značku.
Ďakujem za vašu pozornosť.
Skryt prepis

Zodpovedanie otázky

7.12.2017 o 14:52 hod.

JUDr. Mgr. PhD

Martina Lubyová

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 15:00

Ján Marosz
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne, dávam procedurálny návrh, aby vzhľadom k tomu, že hodina otázok bola ukončená skôr, ako reálne mala trvať, a viacerí poslanci sa chceli prihlásiť do rozpravy, tak aby ešte raz bola otvorená možnosť opätovného prihlásenia do ústnej rozpravy. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

7.12.2017 o 15:00 hod.

Mgr.

Ján Marosz

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 15:01

Eduard Heger
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Áno, ja mám to isté. Ja by som chcel vyskúšať teda ešte raz poslancov a poprosiť, že či by teda naozaj to neuznali, lebo hovorím, počítal som s tým, že o tretej, došiel som minútku neskôr, ja som tu bol nachystaný aj na dvanástu, že to bude, ale nestalo sa tak, takže ja by som chcel poprosiť, lebo rád by som teda vystúpil ešte s takým krátkym pozmeňujúcim návrhom a naozaj nebude to dlhé vystúpenie. Neviem, kto ešte ďalší, my sme všetci čakali na tretiu, takže ak teraz niekto príde a chce, tak myslím si, že už ďalší nebude potrebný.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

7.12.2017 o 15:01 hod.

Ing.

Eduard Heger

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:02

Alan Suchánek